Milyen szert szív a kormány?

Raoul Duke & Dr. Gonzo I 2011.09.22. 09:41

 Innen, Nevadából elég furának tűnnek a magyar kormány akciói. Most épp nincs bennünk sem meszkalin, sem egyéb más dolog, és a denevérek sem támadnak, így megálltunk kicsit pihenni, gondoltuk, megírjuk, mi forog a fejünkben a magyarországi történésekkel kapcsolatban, azok számára, akiket érdekli, mit gondol minderről egy drogos ügyvéd és az újságírás ugyancsak toxikomán doktora. 

 Arra a következtetésre jutottunk, hogy azoknak ott, Budapesten kicsit agyukra ment a kormányzás, és biztos elkezdtek szedni valami szert. Amilyen nagy tempóban gyártják a törvényeket, csak valami gyorsító lehet az, netalántán eki. Lehet, hogy Budapestre kéne utazni, ennyire felpörgetett törvénygyárt még nem láttunk. Lehet, hogy arra hajtanak, hogy a termelés tempója felturbózza a GDP-t, mint krétapor a loveparade-ost? Ha pedig mások nem termelnek, termel a parlament, kérdés, hogy milyen minőséget, mert ugye a szocialista elképzelésekkel szemben nem a mennyiség szokott átcsapni minőségbe, inkább fordítva… Ahogy a költő mondja: ne én szívjam a szemetet. Volt eddig egy csomó jó ötletük, aminek egy részét felemásan valósították meg, no de.
 
A GMO-hoz nem értünk, nem szeretjük a buherált kukoricát, bár ha jó szintetikus cuccot nyomnak bele, akkor jöhet, csak üssön, mint az intravénás. Lehet, hogy a gazdasági (bocs, nemzetgazdasági) miniszter evett a nemrég kitárcsáztatott kukoricából? Netán minisztériuma konyhájában landolt a készlet, és most kiderült, hogy erőst meg lett szórva a kukorica szintetikus anyagokkal? Csak mert úgy pörög, és jelenti be az újabb és újabb programokat, mintha egy nap számára fél év volna. És mindig teker rajta valamit, mint egyszeri füvező a széteső spanglin. Most akkor mindenki jól jár vagy senki se… egy kulcs, nem egy kulcs
 
Mi azért itten úgy látjuk, hogy a probléma alapvetően nem az egy kulccsal van, hanem akörül minden mással. Végülis józan paraszti ésszel számolva a tényálladék az volna: ha eddig a legkisebb adókulcs 17 volt, most meg az egy adókulcs 16, akkor nem emiatt jártak rosszul a Zemberek, hanem a jóváírások eltörlése miatt, például. A szuperbruttósítás viszont károsabb a legrosszabb tripnél is, nyílt adóemelés, még olyan álszöveggel sem lehet védeni, mint a chipsadót, hogy népegészségügyi izé volna. Tudom, hogy nem Orbánék vezették be, de nagyon el kéne törölni. Persze most nem fogják, mivel a költségvetés lyukait kell betömködni, amelyek a vártnál nagyobbak maradnak. 
 
Ehhez olyasmiket találnak ki, mint a népegészségügyinek álcázott, egyébként költségvetés-foltozó chipsadó. Mi itt, Denevérországban kételkedünk abban, hogy ettől kevesebb „egészségtelen” terméket fognak venni az emberek. Jó, a chips tényleg nem túl egészséges – az éter sem, mégis milyen jó –, de nem hinnénk, hogy a lakosság egészsége miatti aggódásból ötölték volna ki, és hogy emiatt találna követőkre Európában. Az adórendszereket teljes egészükben kell nézni, és mi eléggé nem vagyunk adószakértők, a magyar adórendszer meg bazira bonyolult, próbáltam összeírni itt egy kopott söralátéten, mik vannak, de nem sikerült, mindenesetre: ez a sok kétségbeesett próbálkozás nem egyszerűsíti sem az adórendszert, sem a bürokráciát, és hiába egykulcsos adó, ettől még mindig az egyik legmagasabb a magyar adóterhelés (munkaadói és munkavállalói terheket egybeszámítva majdnem egy fizetés felét elviszik). 
 
Elsőre mindig jól hangzik, hogy emeljük a luxustermékek és egészségtelen dolgok adóját (had szívjon a sok önmérgező, meg a sok gazdag), és hát tényleg inkább a dohánytermékek jövedéki adóját emeljék, mintsem a felvágottakét, de azért mégsem lehet mindig, a végtelenségig emelni ezeken. Csak aztán kiderül, hogy a szavazó nép elég sok luxusterméket fogyaszt, mert luxusterméknek nem a perzsaszőnyeg meg a Mercedes számít majd, hanem mondjuk minden hétköznapi kényelmi cikk, minden, ami a Maslow-piramisban az önfenntartás feletti részbe tartozik (mínusz heroin). Az pedig nem fog tetszeni a füleforradalmár népnek. 27 százalékos luxusáfa, hogyne. Úgy fog járni az Orbán Viktor, mint a szocialisták a tandíjjal: aszonták, fizessenek a gazdagok, hogy a szegények egyetemre tudjanak menni, igen ám, csak aztán rá kellett jönnie mindenkinek, aki azt hitte, ő a „szegények” kategóriájába tartozik, hogy a Gyurcsányék nem a felső tízezret gondolják gazdagnak, hanem az alsó tízezret szegénynek, és a felső x milliót gazdagnak. A gazdag nem a luxusvillás cégtulaj, hanem a szerényen, de emberien élő középosztálybeli, akinek a gyereke néha beszáll egy kör spangliba a buli előtt. Gazdag pedig ugye a legtöbben úgy akarnak lenni, hogy magukra csak szegényként tekintenek. 
 
Vannak itt egyéb erősködések is, ha már luxusadó, valószínűleg hétköznapi fogyasztási cikkekre, akkor legalább szórakozni hagynák a népet, de úgy tűnik, hogy a népbarát Orbán-kormánynak annyira harcolni van kedve, hogy több frontra is kiküldte katonáit. Egyszerre hadakozik bankokkal és szakszervezetekkel, valamint a fiatalokkal. Van ugye ez a Zöld Pardon nevű hely, amiért tízezren tüntettek, magyar ismerőseink is jártak oda, igaz, tíz éve, amikor még egy esetlegesen a Goldmann György térre pottyantott pult meg színpad volt, és nem szedtek belépőt, meg a szülők sem figyelhették, mit csinál ott a gyerekük. Azóta csak jó koncert esetén, néha mennek oda. 
 
De azért mégiscsak, mi a fenének erőből leöklözni a ZP-t a placcról? Oké, hogy csak a tér közepéért fizetett területfoglalási engedélyt, de nem valószínű, hogy a fideszes önkormányzatnak a gazdasági zavarok miatt volt baja a ZP-vel. Akkor ugyanis vagy megfizettette volna vele a zsozsót, esetleg beperelte volna, vagy megállapodott volna vele valamiképp. És nem akart volna országzászlót állítani a helyére, amit garantáltan utáltak volna az egykori ZP-kedvelők. És nem hivatkozni a környékbeli lakosok kifogásaira sem. Főleg hogy a ZP környékén nem sokan laknak… Az az érv sem túl erős, hogy a ZP-be vezető útvonalakon zavaró volt a hadak felvonulása az alvóknak. Ahol legközelebb lakóházakat lehet találni, az biztos nem a ZP-sek felvonulási terepe volt. És ezen érv alapján minden szórakozóhelyet be lehetne zárni. Ha a ZP maradna, nem nyerne sok szavazót a kormány, ha a ZP-t bezárják, akkor viszont sokat veszít. És nem lesz szexibb sem a Fidesz. Tudom, hogy ez kerületi ügy, nem kormányzati, de hát tudjuk… Mellesleg tojnak erre azok, akik itt akarnak csápolni, és akiknek ez az életérzése. 
 
Szóval ha már mégsem lehet felengedni az adóprést és a bürokrácia nehezékét, legalább az önfeledt kikapcsolódás megszokott formáit hagyná meg a Fidesz országos és minden helyi tagozata a népnek. Itt vannak ezek a szakszervezeti tüntetések körüli hercehurcák. Nem vicc, hogy az egykor hatalmas tüntetéseket szervező Fidesz kormányzása idején forgalmi okokból nem engedélyezi a rendőrség a tüntetést? Aztán persze a bíróság felülírja ezt, de attól mégis csak még egy mínuszpont a tüntetők részéről a kormány irányába. Had vonuljanak! Teljesen felesleges az a kicsinyes erőlködés, amit lenyom a kormány ilyen ügyben (vagy a túlbuzgó rendőrség). Különben is, tüntetni járni jó szórakozás, ne vegyük el Kínai Kálmán és Trágár Tóni kenyerét, ne fosszuk meg őket hobbijuktól.  
 
Na, mi megyünk tovább, mert összeaszal minket a sivatagi nap, és telefújja a szél a sörünket homokkal. Ha valaki megtudja, mit szednek a kormánytagok, szóljon, kipróbálnánk!
 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr593243679

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs pardon 2011.09.24. 17:06:48

Nem sokat tudok a Zöld Pardonról, közös ismeretségünk a Kiscsillag együttes Van-e szándék című slágerének egy félsorával kezdődik, és ott egyben véget is ér. De valahogy mégis zavar, hogy bezárják. Kevésbé érdekes lesz tőle világ. De persze lehet, ho...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2011.09.22. 11:36:02

Mi ez itt? A konzikat megfertőzte a Félelem és reszketés ultraliberális politoxikomán szellemisége? Kár erőltetni a drogos humort, tessék szépen visszaállni a konzervatív "dögöljön meg minden drogos, de engem hagyjanak berúgni, mert az a kultúránk része" koncepcióra, mert hiteltelenné váltok az olvasótáborotok előtt. Aztán meg ha ilyen szurkapiszkált küldtök a dicsőséges nemzeti konzervatív kormányunk felé, akkor ne csodálkozzatok, ha nem közületek választja ki a hamarosan ismét szükségessé váló új kormányszóvivőt az ember-aki-sohasem-hazudott!

tarackos 2011.09.22. 12:34:48

Azért vicces már, hogy az un. konzervatívok simán átsiklanak az olyan apróságok felett ha a ME azt mondja, ne vegyék figyelembe amit mondok -vagyis hazudhatok éjjel és nappal, az elmúlt két hét erre remek példa- viszont fennakad a legócskább materializmuson, a pénzen, mer báncsák a zegykulcsost. Jóerkölcs, kereszténység? Egy nagy lószerszám van itt, nem elvek...

Ha már Hunter, a Vegasi szállodás jelenet ugrik be, amikor már a magnót is beküldetné a fürdőkádba. Kb. ez lesz a vége...;)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.09.22. 12:42:31

@tarackos: Wikileaks-ügy pár poszttal lejjebb.
@Avatar: mindig is szerettük ezt a filmet. Az impresszum meg azt írja, vannak köztünk libertáriusok is.

tarackos 2011.09.22. 13:21:47

@dobray: Már abban a posztban is írtam, nem csak 2006-ról van szó. 2011. szeptemberében OV a wikileakses hírre azt mondta, ma is így gondolja. Miniszterelnökként. A ME-nk azt mondja ne figyeljünk a szavaira. Gondolom meg van az elmúlt két hét, az egykulcsossal, tandíjjal...

Ezt a teljes jobbos sajtó egyszerűen elhallgatja azóta is. Bár a mandin legalább az erről írt balos cikkeket belinkelték. De egyetlen posztot nem írtak róla ott sem.

Miután a mancsos cikket ami az újjobbról szól tudtommal nem cáfoltátok, vagyis GyF, 2006 jelentős szerepet játszik az identitásban, így minimum kérdéses, miért ez a hallgatás egy másik olyan ME-ről aki akár hazudhat éjjel és nappal, ha már ugye nem számít amit mond...

Nekem csak ennyi a bajom, kompromittálódni könnyű, kár lenne értettek, márpedig nálam már rezeg a léc...

tarackos 2011.09.22. 14:31:24

@dobray: Gondolom ezt viccnek szántad...:

"Mert mit is mondott Orbán? Mikor? Az amerikai követségi jelentésekből az derül ki, hogy a 2006-os kampány időszakában két ízben is közölte az őt hallgató diplomatákkal, vállalatvezetőkkel: ne vegyék komolyan a nyilvánosság számára tett kijelentéseit. „Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok", illetve „Hagyják figyelmen kívül, amit mondok". "

Mint írtam volt, a 2011 szeptemberi választ hallgatja el a teljes jobbos sajtó, amiben azt mondja, most is így gondolja. Amúgy Andrásnak is megírtam uezt és a mandisoknak is.

Erről van szó:
"Most is azt mondom külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok" - válaszolta Orbán, aki szerint ezzel azt kéri, hogy "ne abból ítéljenek, amit az én szavaim értelmezésre révén tulajdonítanak a kijelentéseimnek". A miniszterelnök szerint korábban is azt mondta, hogy "egyetlen dologgal törődjenek, ezt mondtam akkor is, kormányon voltunk 1998 és 2002 között, és kormányon vagyunk most is: a tettek beszélnek"

www.origo.hu/itthon/20110906-orban-viktor-reagalt-a-wikileaks-iratokban-szereplo-kijelenteseire.html

tarackos 2011.09.22. 14:34:46

@tarackos: Nem rossz indulatból kérem. Nem szeretném ha a Borókai szintjére süllyednétek. Pl. a mai Ablonczy HV cikk sztem nagyon gáz...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.09.22. 14:38:35

@tarackos: nagyon rendes vagy, hogy ennyire aggódsz értünk. Egyébként én kedvelem Borókait. Rendes ember. Viszont jelezném, hogy tavaly szeptember óta a belpolos témájú posztok kétharmada kritizálta a kormányt, és egyharmada vette védelmébe a nekünk szimpatikus lépéseket. Éppenséggel ez a poszt sem annyira kormánypárti, ha jól nézem. Alatta egy-kettővel pedig ott van egy, a Fidesz és a média viszonyát taglaló poszt, az sem éppen védi a Fideszt, ahogy az alkotmány asztaláról szóló sem.

tarackos 2011.09.22. 14:39:21

@dobray: Nem azt mondom, hogy miről írjatok, hanem csak hiányolok. Egyébként ahhoz a poszthoz írtam ami erről szól, nézd vissza megtalálod, ami csak az eset egyik felét mutatta be. Viszont arra nem volt semmi reakció, -visszanéztem- és miután tényleg mindenhol csak az egyik feléről beszélnek így sztem joggal hiányolom. A mércét amúgy Ti állítottátok fel magatoknak, jó lenne megugrani nem átsétálni alatta...

tarackos 2011.09.22. 14:43:35

@dobray: Nem kormánykritikát hiányolok, ez elvi kérdés. Egyszer már volt tüntetés egy hazug ME ellen, ment ezerrel évekig a moralizálás, parlamentből kivonulás, most meg van egy olyan aki szerint ne vegyük figyelembe amit mond, a tett számít. Az elmúlt két hetet figyelembe véve, a két szitu között nem sok a különbség. Illetve még is, a mostaniról hallgatnak. Jobb oldalon legalább is.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.09.22. 14:49:46

@tarackos: egy csomó mindenről "elvi kérdés" lenne írni, és egy csomó mindenről nem írunk, nem azért, mert nem akarunk, hanem mert nincs idő, energia, stb. Emellett jelzem: 2006-ban még nem létezett Konzervatórium, a blog ugyanis 2007 október vége felé indult el tudomásom szerint. Nem hiszem, hogy a "mi mércénk" szerint kötelezően írni kéne részletesen OV leakes izéjéről, de egyébként én egyetértek Stumpf kolléga HV-s cikkével. Ez egy blog, a jobboldali médiatermékek egy kis részének kis sarka, nem fogjuk megváltani a világot.

tarackos 2011.09.22. 15:32:41

@dobray: OK, már mindent elmondtam, nincs mit hozzátennem. Részemről lezártam, nem hozom fel többet! Azért kommentelni néha még fogok :)

tarackos 2011.09.22. 15:56:21

@dobray: Ja, amúgy köszi, hogy válaszoltál!

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.09.22. 16:01:13

@tarackos: hát, nincs mit, ha kevés komment van, rájuk szoktam nézni, a sok kommentnél viszont bele sem kezdek, esélytelen végigböngészni.

tarackos 2011.09.22. 16:23:38

@dobray: Sztem most nem jött be nekik a vegasi feeling, igaz nem mai gyerek, itthon a '90-es években tarolt, régi szép idők...:)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.09.22. 16:28:25

@tarackos: a kommentek mennyisége inkább a témaérzékenységre reagál, egyre kevésbé van összefüggés a kommentek mennyisége és az olvasók száma közt. Egyébként az abortuszos posztot olvassák három napja folyamatosan tömegek. Pedig sehova nem került ki.

tarackos 2011.09.22. 17:21:55

@dobray: Meglehet. Én sosem azért jövök ide mert vhová kikerültök. A jó oldalakra rendszeresen visszajárok :)

bolá 2011.09.22. 19:43:21

Mindenki Matolcsyn gerjed, pedig nem ő az éceszgéber, hanem Varga Mihály mno.hu/portal/806274?searchtext=, ahogy az a WL iratokból is kitűnik, OV elsősorban rá hallgat. Matolcsyt annyiban lehet elővenni, hogy keynesiánus létére pusztán a stallumért miért fogad el ilyen neoliberális ötletet, mint Varga egykulcsos adója, ami miatt most ötletparádé tört ki, amivel még Gyurcsányékat is lenyomták, mert a fordított áfatörvényüket azért csak az elfogadása után kellett módosítani, de itt még el sem fogadták az adójavaslatot, de már módosítani kell.

Ékszíj 2011.11.16. 08:13:15

Félelem és reszketés Las Vegasban Forever!!!

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása