Az Alkotmány asztala, nemzetiszín kukák és az ünneplés méltósága

Szilvay Gergely I 2011.09.07. 07:15

Kétségbeesetten próbálkozik a kormány létrehozni valamiféle tiszteletteljes aurát az alkotmány (bocsánat, alaptörvény) körül, de csak önmaga paródiájába fullad az egész. Hol a határ nemzeti giccs és felesleges patetizmus, valamint a méltó ünneplés és a kijáró tisztelet megadása között? Az Alaptörvény Asztala inkább a nevetség tárgyává válást segíti elő. Lesznek-e funari mintára nemzeti szín kukák is? Vagy megtaláljuk a méltóság és tisztelet egyensúlyát?

Nem nagyon szeretünk hivatalba járni, és ez, azt hiszem, a világ minden táján így van. Akármennyire is kötelező alapon elkészül az Alaptörvény Asztala minden önkormányzatban, nem hinném, hogy alkotmány-zarándokok tömkelege indulna el a felkeresésükre. Pedig érdekes sportesemény lenne, ha a tájfutás alváltozatának ismernék el azt a túrát, amelynek során minél több település alaptörvényi asztalánál le kell pecsételni papírosunkat.

Szóval az asztal porosodni fog alaptörvényestül. Számomra ez az intézkedés elhibázott bővítése a nemzeti jelképek tárának. Gondolom, a motiváció az lehetett, hogy ha már az új alkotmány nem „technokrata szabályhalmaz”, akkor alakítsunk ki köré valamiféle állami szimbolikát. A világon számos országban van külön ünnepnapja az alkotmánynak, ami körülbelül akkora ünnep, mint a mi augusztus huszadikánk – csak hát mi inkább az államalapítást ünnepeljük, szerintem – Szent Istvánt tekintve – nagyon helyesen. 

Persze volt nálunk is ünnepe az alkotmánynak, mégpedig ugyebár augusztus huszadikán, leváltandó Szent István ünnepét. Az új, szocialista állam megalapításának jelképeként ugyanis 1949. augusztus huszadikán fogadták el a szocialista alkotmányt, amit aztán negyven éven át, 1989. augusztus húszig ünnepeltünk. Érthető, hogy a korábban írott alkotmánnyal nem rendelkező ország a rendszerváltás után nem gondolta úgy, hogy továbbra is ünnepelni kéne az alkotmányt. Szocialista ünnepnek tűnt. Persze mindegy volt, hogy új kenyér, alkotmány, vagy Szent István, az utált vagy szeretett dolog az augusztus huszadikai felhajtás volt. Nem tudom, ki hogy volt ezzel akkoriban, nyilván sokaknak tetszett a huszadikai banzáj, legalább munkaszünet van, még ha röhögtek is rajta. De biztosan sokaknak elment a kedve az ünnepléstől, a szocialista alkotmány meg senkit nem érdekelt, maximum a Felvonulók kérték és az egyéb cirkusz.

Mivel pedig a szerintünk míves rendszerváltáskori alkotmányt technokrata szabályhalmaznak vélte a miniszterelnök, nyilván ő is úgy gondolhatta, hogy ezt felesleges ünnepelni. Viszont a kétharmados parlament „forradalmi alkotmányozásaként” megszületett, szerintünk felemásra sikerült mostani alaptörvény nyilván már ünneplésre méltó. Igen ám, de augusztus 20. mégiscsak Szent István, nem lehet visszahozni az alkotmányünnepet. És olyan szocialista húzás volna a középkor óta létező ünnepre (persze egyházi ünnep volt, Mária Terézia tette nemzeti ünneppé is, aztán a ’48-as forradalmat követő szünetet követően 1867-ben állt helyre megtartása) rászervezni a forradalmi alkotmány ünnepét. Máskor meg minek az alkotmányt ünnepelni? Szent István árnyékában?

Így mással kellett próbálkozni. Persze az alkotmányok megünneplése, tisztelete nem ördögtől való ötlet – és most tekintsünk el az új alkotmánnyal kapcsolatban általunk is megfogalmazott számtalan kritikánktól. Még akár azt is el lehet fogadni, hogy a (bármelyik) alkotmány szövege kvázi ereklye. De hogy az önkormányzati hivatal kirakatában árválkodjon egy asztalon… Úgy látom amúgy, hogy itthon nem igazán gyökeresedett meg az alkotmány ünneplése. És ha ilyen ötletekkel állnak elő, nem is fog. Ami jó ötlet volt, még az első Orbán-kormány idején, az az, hogy az első választók kapnak egy példány alkotmányt. De ki fog bürokratizált módon alkotmányt rendelni, amikor már így is sok a bürokrácia, és ki fog az Asztalhoz leülni, hogy üres pillanataiban az alkotmány díszkiadásának tanulmányozásával eressze le a gőzt?

A jobboldali kormányokat eddig is többször kritizálták „árvalányhajas”, „Horthy-giccses” kirakatáért, ünnepeiért, retorikájáért. Ezek a kritikák részben jogosak voltak, részben pedig igaztalanok. Valóban vicces lehet első ránézésre régi korok ünneplési módszereit feleleveníteni, ugyanakkor valahova vissza kell nyúlni. Az angol herceg esküvője itthoni mérce szerint akár szupergiccses is lehetett… csak hát ott még monarchia van, és ezek az ünneplési hagyományok töretlenül megmaradtak. Régi egyenruháira, zászlóira, történelmi viseleteire viszont minden nemzet büszke. Miért ne lehetne használni őket ünnepekkor? Mikor kellene használni őket, ha nem ünnepeken, illetve állami szimbólumok őrzésére?

Ha visszatekintünk az Orbán-kormányok ünneplési módszereire, hirtelen nekem nem jut eszembe amolyan valódi két világháború közti jellegű ünneplés. Ha valaki esetleg a Szent Jobb-körmenetre gondolna: az nem állami szervezésű esemény, hanem egyházi. Ugyanakkor, tekintve állami vonatkozását (első királyunk ünnepe, ereklyéje), szerintem teljesen jogosan vesznek részt rajta és a huszadikai ünnepi misén állami méltóságok. A másik eset egyszeri volt: a Szent Korona átköltöztetése a Parlamentbe (és a hozzá koronaőrség felállítása). Lehet vitatkozni azon, hogy hova való a korona, de magát a lebonyolítást én anno nem éreztem „árvalányhajasnak”.

Nyilván ünnepeink lebonyolításában a legutolsó, használható, méltóságteljes hagyományhoz van értelme visszanyúlni egy diktatúra után, a kontinuitás jegyében. Teljesen újat kitalálni: az olyan gyökértelen, lóg a levegőben (ahogy ez a félresikerült asztalügy is). Hogy aztán ne befagyasztott hagyományőrzés legyen a dologból, hanem korszerűen legyünk hagyományhűek, az nehezebb dolog. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, és visszafogottan, méltóságteljesen ünnepelni, és ez valahol intuitív kategória: ki mit érez giccsesnek, méltóságteljesnek, és hol érzi a kettő közti határt.

Mert ünnepelni kell, egyéni, közösségi, családi, nemzeti szinten is. Szükségünk van családi, egyházi, állami ünnepekre: az ünnep cezúra, strukturálja az időt, „résnyire nyitja a mennyország kapuját”. Segít, hogy ne fásuljunk bele a mindennapokba. Nem pusztán munkaszüneti, rekreációs, kirándulós nap kellene hogy legyen az, amikor ünnepelünk.  Az ünnep elsősorban lelki dimenzió. És ünnepelni nem jó puritán módon, annak meg kell adni a módját, szükség van emelkedett hangvételű beszédekre, ünnepi díszre, ünnepi ruhára.  Olyanra, ami egy nemzeti ünnep esetében mindenkinek mond valamit, és nem mondjuk öt elvont divattervező érthetetlen gondolatait fejezi ki. Igazi, suttyó populizmus azt mondani, hogy az ünnepre fordított pénzt  mondjuk inkubátorokra is lehetne fordítani. Persze, lehetne, csak aztán lássuk meg, milyenek az ünnepek által meg nem szakított hétköznapok végtelenje.

A nemzeti túlfűtöttség, patetizmus, „árvalányhajas” hozzáállás inkább szerintem a retorikában érhető tetten, nem az ünneplésekben. Minden nemzeti, kezdve a NER-től, zárva a NER-rel. Ami kis túlzással olyan, mint amikor Kolozsváron a kukákat is román nemzetiszínre festették le Funarék. Nemzeti dimenzióra, nemzeti elkötelezettségre, a nemzet létező, használható és jó kategóriaként, közösségi szintként való elfogadására szükség van. Szükség van nemzeti ünnepekre is. Azonban a nevetségességig élezni a nemzeti retorikát, az kontraproduktív, aminek eklatáns példája az új alkotmány bevezetője, mint azt már korábban tárgyaltuk is. Mondhatnánk, a kevesebb több lenne: ha minden nap el kellene énekelni a Himnuszt, az nem a hazafiasságot erősítené, hanem éppen hogy csökkentené, mivel nemzeti dalunk hétköznapivá válna általa.

Viszont meg lehetne említeni a vásári bódék és a Váci utcai árusok által kiárusított nemzeti érzést is, a nemzeti szín kulcstartókat, körömvágókat és társaikat. Az álnépies iparművészeti giccset. Ha van valami, ami gicces, méltatlan, ami ellen talán érdemes lenne fellépni, akkor ez az aprópénzre váltott magyarság-érzés biztosan az. Persze ilyen meg mindig volt, lehet, hogy jobb egyszerűen nem tudomást venni róla.

Más környékeken olyan természetesen élik meg nemzeti mivoltukat az emberek, nem beszélnek állandóan elnyomott, elhallgatott nemzeti nagyságukról, nem gondolnak minden pillanatban arra, hogy ők franciák, spanyolok, németek, angolok. A nemzeti érzés nem szóban testesül meg állandóan. Viszont megtartják ünnepeiket. Mifelénk más a helyzet.

Ugyanakkor, tegyük hozzá, a túlfűtött nemzeti retorika részben reakció a korábbi, baloldali kormányok és a balliberális körök nemzethez való hozzáállására, amit jól példáz Kertész Ákos agyontárgyalt, Amerikai Népszava-beli, saját karikatúráját, ám jó összefoglalót is nyújtó publicisztikája. Mert az említett népeknél, akik nem beszélnek, azért megvan a nemzeti öntudat, a hallgatólagos nemzeti minimum. Az is jellemző, mennyire nem tud mit kezdeni a baloldal az 1945, vagy akár a Horthy-kor előttről származó ünnepekkel, ezzel az örökséggel. Vannak, akik mindenből gúnyt űznek, esetleg az ünnepeket csak munkakerülésnek tartják. Orbánék legalább próbálkoznak, mégha most épp kevesebb, mint több sikerrel is. Mindenesetre remélem, nálunk nem jönnek nemzeti színű kukák, és a nemzeti érzést nem minél több, hanem kevés, de odavaló szóval próbálják, próbáljuk majd kifejezni ünnepeinken, egyébként meg főként hétköznapi helytállással.

Mindenesetre: nemzeti ünnepeinken a több visszafogottság, kevesebb patetizmus méltóságteljesebb ünneplést jelentene. Ünnepre, hagyományokkal övezve, viszont szükség van, ünnepelni kell, ha emberek akarunk maradni. 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr653207807

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Himnusz vagy a pesszimizmus 2011.09.07. 14:00:10

Érdekes, hogy míg az oldalkocsiként magunkkal húzott Székely Himnusz ekézéséből már tipikus sajtóbotrány is kerekedett, a mainstreamben hömpölygő Magyar Himnusz kritikái egyáltalán nincsenek terítéken, bár közülük néhány a spájzban valóban lappang. Nem...

Trackback: Az apokalipszis hungarisztáni lovasai III. – Miért nem tudunk ünnepelni? Tanmese a méltóságról a Fegyverletétel Napján. 2011.09.07. 09:59:10

Minden rendes hungarisztáni zsigerből utálja, aki külföldön él/élt, pláne ha az a bizonyos külföld egy olyan ország, ahol picit jobban mennek a dolgok, mint a Dicső Hungarisztáni Dumaköztársaságban. Az ilyen alakoknak alanyi jogon kijáró, irigységgel e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2011.09.07. 08:45:13

Az egyik fő gond a jobboldal és különösen a Fidesz nemzeti romantikázásával az, hogy ezeket a szimbólumokat mindig is leginkább a politikai ellenfeleiktől való elhatárolódására használták. A nemzetiszín kulcstartó, az aprópénzre váltott nemzeti érzés korántsem árt annyit, mint a politikai aprópénzre váltott nemzetieskedés. A baloldal persze belement a csapdába, és csak rontott ezen az egészen.

De hát a magyar nemzeti identitás sajnos teljesen beteg mindkét oldalon, szóval ezen az egészen nincs mit csodálkozni. Csak így sosem lesz egészséges, felemelt tekintetű magyarság.

GGG77 2011.09.07. 09:44:59

Nagy részt egyetértek (mondjuk nekem egy korona egy köztársaság Parlamentjében baromi meredek).
De mit várunk egy olyan miniszterelnöktől, aki 9 éve a nemzeti lobogót (kokárda formában) választási kampányelemmé silányította?

kénköves pokol 2011.09.07. 09:48:41

Majd ha büszkén viselik a polgárok a nemzeti szimbólumokat és összetartás lesz.
Ha együtt építi a nemzetet magyar,tót,cigány,zsidó és sváb.
De amíg a patkányok csak széthordják az éléskamrát és mérgezik a levegőt addig csak a fertőzés és bűz növekszik az égig.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.09.07. 09:49:54

Ha ilyen nemzeti hagyományokat akarnak teremteni, akkor legalább megpróbálkozhatnának egy többpárti testület felállításával, hogy adjanak némi legitimitást a dolognak. Így csak a fidesz-kdnp-hez köthető a dolog, és nem fog meggyökeresedni, mert más pártok támogatói el fogják utasítani a pártos hagyományokat.

morczogó 2011.09.07. 09:51:38

"De biztosan sokaknak elment a kedve az ünnepléstől, a szocialista alkotmány meg senkit nem érdekelt, maximum a Felvonulók kérték és az egyéb cirkusz."

Felvonulók kérték augusztus 20-án? Én ilyenről nem tudok...

2011.09.07. 09:58:01

Ünnepeljük Orbán születésnapját, mint ahogy az angolok is megünneplik a királynő szülinapját. :D (Még ha az ténylegesen máskor van.)
E mellé elfér az alkotmány és a többi kutyabőr oklevél is. :)

Alvarez 2011.09.07. 10:00:12

Ha Kerényi az ötletgazda, garantált a mulatság.

csárli hárper 2011.09.07. 10:02:35

mivel értelmes gondolatuk egy szál se, ilyen agyament baromságokkal kell hülyíteni az agyatlanokat.

kiskályha 2011.09.07. 10:13:34

Amíg a ballibeknek még az árpádsáv is náci, addig nincs miről beszélni. Kérdés persze, hogy egy ballib magyar-e egyáltalán?

Nyilvánvalóan nem, ez december 5-e után kész tény - egy ballib max. csak "ajrópéer" lehet, de ahhoz demokratának kellene lennie. Az pedig a 2006-os pogromja után kizárt.

Nem, egy ballib se nem magyar, se nem demokrata. És így még csak nem is européer.
A ballib ab ovo szélsőséges, gyökereitől kezdve (francia kommün, 133 napos proletárterror, szovjeturalom, sztálinizmus) a Rákosi-és Kádár-rezsimen át az elnyomó Gyurcsány-rezsimig bezáróan. Erőszakos, népirtó volt mindegyik - a népirtás, az emberek pusztítása, megnyomorítása alapköve mindennek, ami baloldali vagy liberális.

Lehet ezt elvitatni, letagadni, kicenzúrázni: de ettől még a valóság valóság marad.

Thrasher 2011.09.07. 10:14:13

szilvay gergely /vagy inkább szilverstein gergeistein hahaha/ te biztos nem is vagy igaszi Magyar ember mert az igaszi Magyar ember minden napját a Magyar himnusz eléneklésével keszdi majd mekcsokollja a magyar Cimert asz ágya felett te zsidó!!!!!

hungarisztan 2011.09.07. 10:14:40

Ünneplés méltósága? Pro primo azért lehetetlen, mert az „ünnepet” előíróknak-kierőszakolóknak sincs méltósága. Nulla, zéró. (Nem beszélve az ünneplés tárgyáról.)
Másfelől meg azért, mert ezek a nemzetieskedő műlátványosságok leginkább politikai pótcselekvések, nagyon is kiszámított érzelmi hergelések, melyet legfeljebb az nem érez, aki maga is vevő akar lenni rá.
És hát tény az is, hogy egy kormányzat nekem elsősorban ne ünnepelni akarjon, amikor kurvára nincs mit, hanem gazdaságot és társadalmat építeni.
A megvalósítás módja csak hab a tortán, mondjuk az is beszédes, ha egy kormányzati marketinggépezet annyit bír kiizadni magából, hogy jertek polgárok ünnepelni egy asztalhoz... Hát nem tudom. Vannak a szánalmasságnak fokozatai, de ez biztosan dobogós helyezés.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.09.07. 10:15:43

A Fidesz Alkotmány Tákolmány nem a miénk...szarni rá..!!!
.az alaptörvény asztalára szintén rá lehet szarni.
Mindent amit a Fidesz csinált azt egy tollvonással fiogja a Nép megváltoztatni, eltörölni...és el lesznek számoltatva a fidesz banditák!!!!

hörgőszelep (törölt) 2011.09.07. 10:18:14

Az államalpításról már elmondta egyszer valaki, hogy csak a középkortól lehet Európában államokról beszélni, így Istvánnak nem sok köze volt hozzá. Persze ideológiát bármire ki lehet találni.

Giedi 2011.09.07. 10:26:35

@GGG77: Már nem Köztársaság. Illetve még igen, de januártól Magyarország.

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2011.09.07. 10:41:15

az a baj, hogy a fidesz a megosztashoz hasznalja ezeket a jelkepeket, pedig ezeknek az osszetartozast kene kifejezniuk. pl: kokarda - aki velunk van hordja marc15 utan is. meg kene baratkozniuk a gondolattal, hogy az o iranyzatuk csak egy a sok kozul es nem ertekesebb egyiknel se. ez lenne az elso lepes a tarsadalmi parbeszedhez, aminek a hinya a magyar politikai elit legfobb bune (=hazaarulas)

Anselmo 2011.09.07. 10:42:35

@kiskályha: egyetértek, azzal a különbséggel, hogy akikről te írsz, az a szocialista csőcselék, akik Mo-n valamiért liberálisoknak nevezik magukat, ők se tudják, miért.

Haary Plotter 2011.09.07. 10:46:59

Hengerre e NemesNemzetKlezmerTengelyEgyveleggel!
Nemzetereklye, Tengely,
Tengelyre Henger,
Hengerre Mesetenger.

Minden áLami hivatalban legyen i-mama-lom henger!
Elkötelezetten megtekerve előgyűnnek e Mesés Eszmék:
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.09.07. 10:49:54

@hörgőszelep: István keresztény királyságot alapított.
Magyarországot Árpád és Tsai alapították.

teddyde 2011.09.07. 10:51:22

ejnye, hát már a konzervatóriumot is meglibbentette a liberálbolsevik ármány szele?

Táskás Tóni 2011.09.07. 10:52:31

@Anselmo: Szocialista csőcselék: Pintér Pozsgai Smittpalibá Martonyi Matolcsi Csintalan ... Mind MSZMP tag és sok III/II-es ill. III/III-as ügynök

Knorr 2011.09.07. 10:55:24

@kiskályha: pontosan úgy viselkedsz ahogy a fidesz megtervezte, zabálod a nemzetik taknyot, asziszed csak te vagy magyar és szavazol rájuk hogy öröm nézni.

Kotkodus 2011.09.07. 10:57:40

@kiskályha: szerencsére vannak itt ilyen igazi magyarok, mint te... akik megmondják, hogy ki a magyar és ki nem az...

szerintem a mélymagyarok többsége nem beszél idegen nyelveket (mert nincs is rá szükség... lol), így nem is tudna asszimilálódni semmilyen más társadalomban. ha valaki csak magyarországot ismeri, neki nyilvánvalóan ez a legjobb hely a világon. igazából többnyire csak tudatlan szerencsétlenek - ha nem inged nem kell magadénak érezned...:) - akikre még haragudni sem lehet (a kutyára sem haragszunk, ha megkerget egy macskát...). persze politikailag jól és egyszerűen kiaknázható tömeget képeznek, akiket nemzeti szólamokkal, félelmeikre, idegengyűlöletükre alapozva nagyon könnyen orruknál lehet vezetni...

ettől lenne igazi magyar valaki a te értelmezésedben?
ez esetben - a te értelmezésed szerint - tényleg nem vagyok magyar...

ettől most jobban érzed magad?

Kotkodus 2011.09.07. 11:04:17

@kiskályha: hozzáteszem, hogy amint kiűznétek azokat akik nem úgy gondolkodnak, mint ti, azonnal találnátok újabb ürügyet, hogy - a saját berkeiteken belül - tovább gyűlöljetek valakit...

mert ez egy természetből fakadó, gyűlölködő, frusztrált, ösztönös (állati) hozzáállás amelyik ellenséget keres ahelyett, hogy szembenézne saját gyengeségeivel és megpróbálna (komoly erőfeszítések által) azokon javítani.

bridgeman 2011.09.07. 11:08:40

@kiskályha:
Necces az árpádsáv, mert ezt használták szálasiék is. Tudom, történelmi zászló, meg minden, de annak elég necces. A magyar összetartozásra teljesen jó a piros-fehér-zöld, 1848 óta. Minek másik?

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.09.07. 11:17:44

Az írás jó kérdéseket feszeget. Valóban 20 év után ideje, hogy kialakuljanak azok az ünneplési formák, amelyek élvezhetőek és méltósággal lehet résztvenni bennük.

Ahogy itt a kommentek születnek, erre azért kicsi az esély :))) vagy inkább :(((

Két dolog: egyrészt ahhoz vagyunk szokva, hogy az állami ünnepeket pihenésre, telekre, utazásra használjuk, mert ez is egy lázadás - passzív rezisztencia - volt a habsburgokkal, majd a kommenistákkal szemben. Ezek a viselkedési formák családon belül öröklődnek. Nagyon lassan változik....

A másik egy nagy ellentmondás. A köztársaság 48-ra és 56-ra alapozza legitimitását. Ehhez képest erőteljesebb a korona használata, mint kéne. Címerben és egyéb szimbólumokban. Ez engem kezd zavarni. Disszonáns az identitás kérdésében. Biztos vagyok benne, hogy ez látensen mindenkiben dolgozik. Ha polgárnak akar szólítani a politika, meg különösen a polgári oldal és demokráciában akar velem - és én vele - kezdeni valamit, akkor miért kell koronát nézegetni a címerben, az igazolványok fedelén, stb.? Miért nem volt jó az U.n. Kossuth címer a köztársaságnak 1990-ben? Ha ezeken gondolkodunk elég sok ötlet és érzelem feljön.

gyilkos fűegér 2011.09.07. 11:22:27

@kiskályha: "Amíg a ballibeknek még az árpádsáv is náci, addig nincs miről beszélni. Kérdés persze, hogy egy ballib magyar-e egyáltalán? "

Kurva anyádat, most másnaposan nincs energiám bővebb válaszhoz... még annyi, imádom a szülei paneljéből kommentelő kurucinfón felnőtt nyomorult kocka fajtádat.

Nazagson 2011.09.07. 11:29:54

Szerintem addig nem lesz érett nemzettudat, amíg egyesek úgy érzik, hogy ők határozzák meg miként kell azt megélni. A Szent-jobb körmenet nagyon szép ünnepség, a március 15-vel sem volt semmi baj amíg nem kezdte mindkét oldal leamortizálni a folytonos erőltetett párhuzmvonásokkal (Bécs-Moszkva-Brüsszel , hogy a legvadabbat mondjam- Bár ami érdekes, hogy a jelen és a múlt politikai vezetői között is van aki Döblingbe jár(t) bolondkodni )és agyon aktuálpolitizálással. A Trianon emléknap jó kezdeményezés és elég egységes volt benne a parlament. Szerintem egy jobboldali ember semmivel nem nemzetibb mint egy baloldali, mint ahogy, egy baloldali sem modernebb vagy szociálisan érettebb mint egy jobboldali, és elég modorosak ezek a sztereótípiák. A baj az, hogy a legtöbb jobboldali (aki ezt az egészet ilyen vallásként éli meg és uhambátyámos giccselgésnek) ragaszkodik hozzá hogy a nemzetiesség az egy skála legyen amiben ő magasabban van ab ovo a jobboldali identitása okán miközben anapi tettei esetleg teljesen elfogadhatatlanok a nemzet jelenlegi érdekeivel összemérve(adócsalás, kamu tendereken megtollasodás, unokaöccsök kinevezése, az ország imázsának megtépázása különböző agyrémekkel- alkotmány módosítás, média törvény, munkavállalói jogok megtépázása, folyamatos paranoia a nyugat felé ect.- való politika támogatásával) és ugyanez egy halom operett baloldaliról meg zöldről is elmondható , akik meg ugyan rohadt nyugat európaiaknak tetszelegnek, de szociális és kultúr területeken hozott hétköznapi esetekben folyton elhasalnak úgy hogy még csak észre sem veszik azt.
Orbán nem jobboldali ember, nem igazság az ő tettei alapján megítélni a jobboldalt (persze ettől még kínos a jobb oldalnak, hogy őt támogatják 15 éve)

Avatar 2011.09.07. 11:43:04

Augusztus 20 a tűzijáték ünnepe. Régebben csak a Duna fölött volt nagy állami tűzijáték ezen a napon, de most már minden magára valamit is adó önkormányzat is szervez tűzijátékot erre a napra. Az alkotmány, és Szent István csak ürügy a tűzijátékra, az emberek döntő többségét csak a látványosság érdekli.

>>A másik eset egyszeri volt: a Szent Korona átköltöztetése a Parlamentbe (és a hozzá koronaőrség felállítása). Lehet vitatkozni azon, hogy hova való a korona, de magát a lebonyolítást én anno nem éreztem „árvalányhajasnak”.<<

Pont egy konzervatív nem tudja mi a különbség a koronaőrség és a 2000-ben felállított koronatestület között? :)
hu.wikipedia.org/wiki/Korona%C5%91rs%C3%A9g
hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Korona_Test%C3%BClet

És míg a Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe való átszállítás egy komoly, a biztonsági szempontokat figyelembe vévő megvalósítás volt, ne feledkezzünk meg az "árvalányhajassággal" méltán jellemezhető koronamásolat úsztatásról se...
www.origo.hu/itthon/20000101atkerult.html
www.origo.hu/itthon/20010727otvenmillioert.html

ezmegmi?? 2011.09.07. 11:43:13

@kiskályha: gratulálok!

na lássuk csak.
1) zsidó felmenőim vannak
2) pont nem érdekel december 5-e, egy nap, munka vagy szabad, nem érdekel.
3) "ballib"-nek tartom magam (az, h a politikai pártok ezt hogy forgatják ki, pont nem érdekel
4) a Fidesz (figyeled? a tiszteletet minden ellenére megadom nekik.) Kokárdás ügye óta nem hordom. se március 15-én se semmikor
5) történelmi szinten tudom, hogy volt Árpádsávos zászlónk. az, hogy ezt a magyar szélsőjobb kisajátította, és karlendítéssel együtt alkalmazandó, az abból a szempontból baj, hogy szélsőséges jelkép lett belőle
6) ha turbómagyarként rovásírással írod az e-mailjeidet is, az engem piszkosul nem érdekel
7) beszélek 3 idegennyelven, és havi járulékként 331e forintot fizetek az államnak. be vagyok jelentve, multinál
8) Magyarnak tartom magam

ha szerinted takarodjak az országból, meg kell nyugtassalak, rövidtávon be fog következni. de abban is biztos lehetsz, hogy a gyerekemnek Magyarország csak egy pont lesz a térképen. erről a szeméthalomról, ami itt padlógázzal kialakulóban van, nem akarom, hogy tudjon.

(ha nem érted a kultúrált megfogalmazást, vagy csak a rovásírással írt hozzászólásokat érted, akkor így jártál)

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2011.09.07. 11:49:20

@ezmegmi??: szerintem nem erdemes egy ilyen alakra szot pazarolni. egy hangos, de marginalis kissebbseget kepvisel, akik birkakent kovetik az ellensegeskedest szito magyar politikusokat. szerintem az atlagemberek tobbsege kepes a parbeszedre. csupan egy lepes hianyzik, az ellensegeskedest szitok elutasitasa, akar egy valaztason, akar a hetkoznapi eletben

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.07. 11:55:00

Méltóságteljesség? Ahol a T. "Álamfő" (sic!) megjelenik, ott legfeljebb köz lehet a röhej! :( Bohócország!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.07. 12:18:00

@kiskályha:

Micsoda lendület! Láthatóan az igazság pőre izomereje hajtja előre gondolataidat.

De súlyos tévedésben vagy, szépen akkurátusan összemosol dolgokat.

Az általad festeni vélt halmaz valóban létezik, de nem mindenki része annak, aki a Fidesztől balra van.

Van ugye jobb, bal, és közép. Jelen állapot szerint, ez egész társadalom, és ezen belül minden gondolati irányzat erősen megosztott (történetesen az Mszp sem egy egységes párt).
Mindháromban vannak szélsőségek, és tetteiben gyakran, elég gyakran, a bal, keveredik is a jobbal - lásd: a Fidesz működése.
Másrészt, nagyfokú szűklátókörűségre vall, ha mindezt (a baloldalon) összemosod.

Javaslom, olvass egy kicsit többet, és próbálj meg olvasni a sorok között is - itt főleg a fidesz és az mszp szövegeire gondolok - rá fogsz jönni, mi is a nagy magyar valóság.
Kicsit járj utána ezeknek: MSZDP, Kétlhy Anna, Petrasovics Anna - őket is balra soroljuk, de messze nem ballibsik, messze nem az a gondolatiság jellemzi őket, mint azt te tudni véled.

Attól, hogy valaki jobbos, még nem biztos, hogy igazmagyar. És attól, hogy valaki balos, még nem biztos, hogy nem igazmagyar.

Bőven elég, ha Móricz és Mikszáth műveit átnézed, máris rá fogsz jönni, hogy mi is a baj a magyar társadalommal.

@Giedi:
"Már nem Köztársaság. Illetve még igen, de januártól Magyarország. "

De bizony, köztársaság.
Olvasd el újra az új, januártól érvényes al kotmányt. Ebben hazánk neve: Magyarország. Államformája pedig: köztársaság.

De abban közvetve igazad van, hogy az új al kotmány ezer sebből vérzik. Ez sajnos igaz.

***

Szép napot!

Kandabula 2011.09.07. 12:20:19

Énnekem ez az asztal dolog nagyon teccik. Mondtam is a patikusnak, meg az igazgató úrnak, hogy végre valami ütős. Józsi szerint egy kanapé is kéne az asztal mellé, amin elheveredve ábrándozhatunk a fényes jövőről. Jó ötlet az üveglap is, pláne, ha igazi üveglapos asztalról van szó, mert így, ha lehajolunk az elgurult tollért, alulról is láthatjuk.

we 2011.09.07. 12:20:43

@kiskályha: látom elgurult a gyógyszered.

G_P 2011.09.07. 12:24:39

Szakértőibb kormány kéne, minimális külsőségekkel és NEM ÁTPOLITIZÁLT mindennapokkal. Megy a pénz meg az energia a sok felesleges, szimbolikus jelentőségű dologra.

kiskályha 2011.09.07. 12:27:03

@Zébácsi: Nem baj, ha vérzik, jön majd utána egy jobb.

@Zébácsi: Nincs jobboldal és baloldal. De főleg baloldal nincs, Gyulának és Ferinek hála ROTFL :D

pollio 2011.09.07. 12:45:59

Az lenne jó, ha _divat_ lenne magyarnak lenni. Ehhez prominenseinknek - bocsánat, kiválóságainknak - nem az embereket kéne diktálni, hanem a divatot.

A divatot pedig úgy lehet diktálni, hogy először én megyek ki az utcára a kreációmban - és magabiztossággal viselem azt. A magabiztos kisugárzásom miatt akarnak majd a többiek olyanok lenni, mint én. Ezt példamutatásnak hívják.
Az elöljáró szóban is benne van, hogy a többiek követik önként, szabad akaratukból azt, aki "elöl" jár a jó példával, azaz időben legelőször kezdte azt _saját magán_ alkalmazni.

Az embereknek való diktálással viszont pont az ellenkező hatást lehet elérni. Alapvető marketingszabály: ha van egy terméked, amire keresletet akarsz generálni, tiltsd be! Aztán ha a kereslet megfelelő mértékűre duzzadt, feloldod a tilalmat, és egyből lecsapnak rá, mint gyöngytyúk a takonyra (ld. nyugati életforma tiltása a kommunizmus alatt, avagy miért akart mindenki farmert venni? - Néha az az érzésem, ezt az egész kommunizmust a kapcsik találták ki, hogy aztán puskalövés nélkül igázhassák le K-und-K-Európát, mert az ottani sok marha önként és dalolva megy a vágóhídra, és hódol be a hőn áhított Nyugatnak, és behugyozik a gyönyörtől, hogy most már ő is nyugati, és nálunk is van teszkó, és de jó, hogy dolgozhatok benne, és az ott megkeresett fizetésemet is rögtön ott költhetem el - de most egy kicsit eltértem a tárgytól, meg különben sem biztos, hogy ez a magyarázat a lehető legegyszerűbb, fejét lecsapja Occam borotvája, mint a többi összeesküvés-elméletnek.)

Szóval visszatérve a tiltás keresletfelhajtó hatásához, a dolog fordítottja is igaz: amit kötelezővé tesznek (vö. embereknek való diktálás), az mindenki utálni fogja, mint a szart. Ha kötelezővé teszem a magyarosdit, akkor dafke nem akarja senki sem csinálni. Viszont ha divatot akarok belőle csinálni, akkor vagy tiltsam be, vagy én járjak elöl jó példával.

A Nemzeti Ügyek Kormányának ezen logika szerint vagy be kellene tiltania a nemzeti ügyekkel történő foglalkozást, vagy példát kellene mutatnia. Nyilván be nem tilthatja, mert önmagával kerül ellentmondásba, demokráciában, ahol szabad választások által nyeri el a hatalom a legitimációját, ez a recept működésképtelen. Marad tehát a példamutatás. Kötelezővé tétel nélkül.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.07. 12:46:06

@kiskályha:

"Nincs jobboldal és baloldal..."

Gratulálok, önmagadnak sikerült ellentmondanod. Nincs is semmi több hozzáfűzni való.

"Nem baj, ha vérzik, jön majd utána egy jobb"

Tényleg kiskályha vagy. Ha szerinted nem baj, ha egy ország al kotmánya ezer sebből vérzik, akkor nincs miről beszélnünk. Majd ha felnőtt módon tudsz gondolkodni, megnyilvánulni, akkor talán lesz.

Addig is kellemes olvasgatást!

kénköves pokol 2011.09.07. 12:52:04

Aki az Árpádsávos lobogóról rosszat gondol,nemhogy még mond is,annak abban a pillanatban rákos sejtek kezdjenek el burjánzani megállíthatatlanul és visszafordíthatatlanul a szervezetében!
De a halálát már ne lássa a családja,mert szépen sorjában pusztuljon ki mind,mielőtt emez elsorvad.
Nemsoká elkaparjátok magatokat az első kutyaszar alá félelmetekben gaz áruló férgek!

Balt 2011.09.07. 12:54:26

@nevetőharmadik: Ez mondjuk tévedés. Elég a 2002-es pártelnöki (Kovács - Pokorni) vitára gondolni, melynek végén Kovács teátrálisan kokárdát tűzött. Pokorni válasza kb.: "Na látja, Elnök úr, ki kell tűzni, ha úgy érzi. Ez ilyen egyszerű." (Hálás lennék, ha valaki fellelné hozzáférhető helyen képileg megörökítve.) Nem is sejtem, mi lehetett a szocialista spin doctorok szándéka ezzel, talán arra számítottak, hogy Pokorni Kovács mellére térdelve tépi le róla a kokárdát...?

Mindenesetre számomra e gesztussal nyilvánvalóvá vált, hogy a(z ún.) balliberálisok saját magukat rekesztik ki a nemzetből, egyszerűen irtóznak még a "nemzet" fogalmától is. Lásd a @poszt vonatkozó részeit

>>A nemzeti túlfűtöttség, patetizmus, „árvalányhajas” hozzáállás inkább szerintem a retorikában érhető tetten, nem az ünneplésekben. Minden nemzeti, kezdve a NER-től, zárva a NER-rel. Ami kis túlzással olyan, mint amikor Kolozsváron a kukákat is román nemzetiszínre festették le Funarék.<<

- melyhez annyit fűznék hozzá, hogy ez szerintem szimplán fricska a Kovács-lelkületűeknek, ilyeténképpen mély megértéssel vagyok iránta. :)

Nem vagyok fideszes 2011.09.07. 13:01:06

Ha nem jut kenyérre, adnak több cirkuszt.

room_101 2011.09.07. 13:04:53

A Felvonulók kérték az május elsején volt, ha már nosztalgiázni van kedvünk.
...gusztus huszadika, ..kotmányunk ünnepe. Ünnepeljük birkával.
Tisztavatás, légiparádé, tüzijáték, ... miegymás.

kiskályha 2011.09.07. 13:10:25

@Zébácsi:

"jobb" - próbáld értelmezni a szó kétféle jelentéstartalmát annak függvényében, hogy főnév vagy melléknév (ált. isk. 1-2. osztály). Bár ez neked, egybites ballibnek aligha sikerülhet ... :D

Balt 2011.09.07. 13:15:36

@kiskályha: Nagyon igaz. Nekik csak a (proletár) internacionalizmus lebeg a szemük előtt, a "nemzet"-től feláll a szőr a hátukon. :)

kiskályha 2011.09.07. 13:17:34

@Balt: A ballibek milliomod résznyi vélt sérelmen is ezermilliárdszor jobban képesek háborogni, mint mi demokraták, magyarok. Csak ma már ennek alig dől be valaki, így sját kardjukba dőltek, kiüresedtek, már a gyűlölködésükre sincs vevő, pedig ez volt az utolsó aduászuk. Egy 20 éve zombi pártjuk van, tele még a rendszerváltást követő időszak adta lehetőség közepette is lejáratódott alakokkal Szanyi, Horn, Puch, Gyurcsány.

Berecz és a többi korretk módon félreálló volt MSZMP-s tkp. Grál-lovag hozzájuk képest. De még egy elmebeteg Thürmer is ...

Balt 2011.09.07. 13:21:12

@hungarisztan: "És hát tény az is, hogy egy kormányzat nekem elsősorban ne ünnepelni akarjon, amikor kurvára nincs mit, hanem gazdaságot és társadalmat építeni."

A gazdaság/társadalom bontását/bomlasztását mindenesetre nagyon tudtátok ünnepelni...

Balt 2011.09.07. 13:24:44

@hörgőszelep: Stimmt: középkor 476-tól - a marxista időegyenes szerint is...
hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%A9pkor

Balt 2011.09.07. 13:27:24

@pirosfeherzoldezamagyarfold: Lásd: @Balt:

2004 dec. 5. után teljesen jogos a "nem"-eseket nemzetárulónak nevezni.

ezmegmi?? 2011.09.07. 13:29:16

@kénköves pokol: nem a zászlóval van bajom, hanem azokkal, akik lengetik.

mizrolist 2011.09.07. 13:30:05

@kiskályha: hja, ha választani kell, inkább fogom embernek tartani magam és nem magyarnak.

ezmegmi?? 2011.09.07. 13:32:42

@Balt: már tökmindegy ki és mivel szavazott, Parlament megadta nekik. mellesleg teljesen jó, hogy egy majdnem 7 évvel ezelőtti esemény miatt habzik még mindig sokaknak a szája...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.09.07. 13:32:48

Az a helyzet, hogy nekem ez az ország nem tetszik.

Balt 2011.09.07. 13:37:09

@jzs: Szerintem meg Mohács óta a kiegyezés utáni 3-4 évtized volt Magyarország aranykora, világviszonylatban is páratlan gazdasági/társadalmi fejlődéssel. Már csak ezt célul tűzve is adekvát a korona jelképként való használata, arról nem is beszélve, hogy a magyar államiság jelképe hosszú-hosszú idők óta. (Lásd még: a '74-es visszaszolgáltatását a pártállam is saját legitimációját látta benne a maga módján.)

Balt 2011.09.07. 13:38:09

@gyilkos fűegér: Inkább igyál még egyet és fogd rá a Gyuszira!

Pampák Bikája 2011.09.07. 13:39:35

Minek ennek az egész izére ilyen sok szót vesztegetni: a teljesen elhülyült és nyilván egzisztenciális gondokkal küzdő ex-rendezőnek kellett egy kis szoc.segély. A hiba csak ott követődött el, hogy a segélyezők nem elégedtek meg azzal., hogy iratnak a szemmel láthatóan biológiai és szellemi impotenciával is megvert szerencsétlennel valami kamu dolgozatot, aztán nagyvonalúan kistafírozzák, hanem az agyamentség jutott az eszükbe, hogy ezt a metrószinten végrehajtott szellemi ámokfutást átültetik a gyakorlatba is. Amivel két elég csípős dongót is ütöttek egy csapásra: egyrészt nevetségesebbé tettek valamit ("alkotmányozás"), ami már eddig is jó esetben kényszeredett netán keserű mosolyokat fakasztott, másrészt nyilvánvalóvá tették az egykor szebb napokat is látott rendező szellemi leépültségének aggasztó stációját. A veszteség mértéke, majd a kifizetett jogdíj, bútor- és eszközvásárlások, az értelmetlen, improduktív üldögélésre kifizetett hivatalnok bérek és az elvesztett szavazói rokonszenv mennyiségének összegzése után lesz számszerűsíthető.
Az viszont már most biztos, hogy nem lesz kevés...

Bergeroth 2011.09.07. 13:40:13

Talán ha nem akarnának izomból ráeröltetni minden szart a lakosságra, a "magyar vagy ezért szívjál csak tovább a többiekkel" álca mögé bújva, akkor talán éreznék valami nemzeties érzést.
Így viszont csak szimplán szánalmasan eröltetettnek, de inkább elkeserítőnek érzem ezt az egészet. Elkeserítőnek, mert roppant rossz érzés úgy élni, hogy ránézek a jelenlegi kormányra és csak tehetségtelen, semmihez nem értő, kapkodó balfaszokat látok. Akik ennyit tudnak, ennyire képesek és szemlátomást tökéletesen jól érzik magukat, a saját maguk által épített igénytelenségben fetrengve.
Én viszont ehhez nem fogok asszisztálni.

igényes 2011.09.07. 13:40:35

Augusztus 20?

Az állam alapítása, igen az új kenyér ünnepe, István ünnepe! Ünnepelte-e önmagát István a király? Nem ünnepelte, tehát Orbán azért nagyobb király.

István mikor látogatta meg a Pápát, hát Orbán, hányszor, miközben nem kell elhinni, hogy amit a Pápának mond az igaz.

Pampák Bikája 2011.09.07. 13:46:05

@igényes: miért lenne igaz, amit Orbán a pápának mond? Remélem, azért mielőtt megszólal, figyelmezteti a Szentatyát, hogy nem arra kell figyelni, ami kijön a száján, mert az köszönő viszonyban sem lesz azzal, amit majd csinál.
De ott a Vatikánban még csak renden is van - mindjárt mehet gyónni...

Balt 2011.09.07. 13:48:04

@Nazagson: "Szerintem egy jobboldali ember semmivel nem nemzetibb mint egy baloldali"

Persze, hogy nem, (kevés) tisztelet a kivételnek. Egy viszont fix: a baloldali(i) szereti/-né "nemzetek feletti"-nek érezni magát, ideológiai alapvetés a (proletár) internacionalizmus, ami egészen olyan önellentmondásos abszurd végletekig beléjük ivódott, hogy a "23 millió román eleszi előlünk a Kalmopyrint". (Lásd még: H. Kovács stb.)

Balt 2011.09.07. 13:52:36

@ezmegmi??: A 8. meg az utána következő elég antagonisztikusnak látszik...

Gute Fahrt!

magyar ember teli szájjal 2011.09.07. 13:52:47

Orbán Elvette a kokárda függetlenségét, nemzeti jellegét. Azóta mindenki Fideszesnek néz, ha kitűzöm és magyarázkodnom kell. Úgyhogy bebújhat oda ahová való. Vele nem lesz hiteles nemzet, az tuti.

igényes 2011.09.07. 13:53:18

Orbán neve nagyon érdekes, maga a hazugság! Városlakó lenne a zember?
Kitaszították őseit?

ugyanaz keménykötésben 2011.09.07. 14:02:18

A konnektorszerelők és sörcsapolók baráti kocsmaasztala nevében kijelentem: Legyen Második Magyar Népköztársaság
Címere a Kossuth címer
Állami ünnep 1 db
A Pákozdi csata évfordulója - szeptember 29
Fővárosa: Ópusztaszer
Állami példaképek: Deák Ferenc, Baross Gábor, Kandó Kálmán
Ha most Doberdóból hazatért nagyapám felébredne, azt hiszem egy ilyen államot képzelne magának. Lévén Budapest az elmúlt száz évben eljátszott mindent, ami a kezébe került. Minket a népet is, több időpontban, a legkülönbözőbb államformáknak álcázva magát.

Balt 2011.09.07. 14:02:24

@mizrolist: Kár, hogy ez neked vagylagos kérdés, de hát a mellékelt ábra szerint vannak ilyen teremtményei is az Úrnak. Izé... a zevolúciónak, pardon! :))

igényes 2011.09.07. 14:04:15

@Pampák Bikája: Orbán sokszor visel a fején valamit, látható a fotókon, de nem korona és nem aura, egyszerűen fejfedő. Nem a zsidókat szertném bántani, na meg mást sem.

Honnan ez a városlakó név (orban, urban)? Teljesen hihetetlen, hogy egyszer csak lett, de tényleg ez az ember lett, de eredete városhoz nem köthető. Honnan származik Orbán, hiszen ősei 1900 után sem lelhetőek fel.

www.youtube.com/watch?v=XEiCrtqqlRM

Táltos Viktornak is nevezhetnénk. Ogre? Az is jó.

Nincs egy újságíró, aki kinyomozná, ki OV? A Papok engedik, nem hiszem, mert 6 milliárdot adott nekik Orbán. Senki fel nem tárhatja Orbán őseit, de vajon miért?

Miért nem büszke Orbán a rokonságára?

Balt 2011.09.07. 14:06:44

@ezmegmi??: A majdnem 7 az bő 90. Az azért tetszett, hogy 2010-re így módosult az arány a parlamentben (3 nem, 5 tartózkodás), noha nincsenek illúzióim, a társadalomban még sokan "románoznak".

igényes 2011.09.07. 14:07:43

Van két ember hatalmon!

Dr. Schmitt Pál
Dr. Orbán Viktor

Van két ember a hatalmon, akik nem tudják a nevüket sem leírni.

Dr. Schmidt Pál (a kovács)
Dr. Urbán Győző (a városlakó)

Bergeroth 2011.09.07. 14:20:15

@igényes:
Az ősei helyében én sem lennék rá büszke.

mizrolist 2011.09.07. 14:25:29

@Balt: nekem nem vagylagos kérdés (prioritási igen, és az ember az első); de akinek válaszoltam, abból nem nézem ki, hogy nála mindkettő menne egyszerre...

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.07. 14:42:08

@kiskályha:

Egybites ballib? :-), ez vicc akart lenni ugye? Mert állításnak igen gyenge.

Te szerencsétlen, hiába mosakszol, hiába sorolsz oda, ahol nem vagyok. Nem is hiszed, mennyire mellé lőttél.

Nagyon jól megtanultam olvasni és szöveget értelmezni, köszönöm.

Egy laza, csuklóból elkövetett hozzászólással mutattam meg neked, mennyire egysíkú a látásmódod, mennyire képtelen vagy egészében látni a történéseket.

Nem ma kezdtem a pályát, bizton állíthatom, nem a bitek száma, hanem a hit sorolja az embereket oda, ahová tartoznak.

Vannak, akiket buzgó vak hitük meggyőz arról, hogy mindaz, amit a vezér mond (akár bal-, akár jobb oldalon), az szent, sérthetetlen, vitathatatlan, ex-cathedra-szerű posztulátum.
Ők a buták, ők az- a terminusoddal élve - egybitesek. De inkább "egyhitesek".

Vannak a többiek, akiket semmi nem befolyásol, mert hitszerűen nem kötődnek semmilyen izmushoz, ideológiához, így képesek elvonatkoztatni attól, amit mantraként ismételget a politikai, hatalmi elit. Ők a gondolkodók.

Mondd csak, te hová tartozol, melyik csoportba sorolod magad? Mert ha az utóbbiba, akkor hogyan vagy képes ennyi marhaságot összehordani?

Mondom: Móricz, Mikszáth. Olvasásuk sokat segít majd, meglásd!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.07. 14:58:23

@hörgőszelep:

"Az államalpításról már elmondta egyszer valaki, hogy csak a középkortól lehet Európában államokról beszélni, így Istvánnak nem sok köze volt hozzá."

Nem értelek.

Középkor: 476-tól, ismereteim szerint.
I. István: 997-től.

István Géza fejedelem államalapító munkáját folytatta, így igenis, volt köze hozzá. Véres kézzel, de megcsinálta.
Ha ő nincs, most talán Magyarország sincs.

Pampák Bikája 2011.09.07. 15:05:42

@igényes: miért érdekel téged, hogy ez a Orbán ki fia-borja? Nem mindegy? Okos és jó uralkodó lenne, ha a Savoyai-házból származna, netán Tas vezér lenne valamelyik felmenője?
Hiszen még az sem érdekes, amit ő maga mond!? (Lásd a saját szavait a tegnapi sajtótájékoztatón!!!)
Viszont elég nagy baj, amit csinál. Csakhogy az sem ős-függő...

regress 2011.09.07. 16:23:43

@kiskályha: árpádsáv? a horogkereszt é.amerikai indián jelkép volt.miről beszélsz kisköcsög?a bunkók kisajátították,azóta szalonképtelen,mint te is.@igényes: a vándorcigányoknak nem lehet családfa,örülhet ,hogy nem ugat,vagy mekeg.

aeidennis 2011.09.08. 08:55:39

@ugyanaz keménykötésben: Sajnálom, hogy ki kell ábrándítanom, de nem lehet még egy 2. magyar népköztársaság.

königtiger 2011.09.08. 17:57:40

egyszer valamikor valami svájc nevű helyen egy helytartó kitette a kalapját oszt a népnek azt kellett süvegelnie, míg jött valami wilhelmtell nevű figura oszt kilőtte, vagy mi - oszt azóta sincsenek helytartók ebben svájcba...

Kandabula 2011.09.09. 21:45:59

@königtiger: Mert tele van sunyi, számító lapítókkal.

Kárpáthy Zoltán 2011.09.11. 12:17:35

@jzs: Miért disszonáns? Minden ünnepünk gyakorlatilag egy dolgot ünnepel: a nemzeti szuverenitás(ért való küzdelmünke)t. Ennek a korona is, '48 és '56 is szimbóluma. Ez a vezérfonál és magyar nemzet mint közösség, ennek a közösségnek a megmaradása szempontjából is ez a legfontosabb. Emellett számtalan konfliktusunk volt és van bévül is, köztársaság, királyság, feudalista maradványok, társadalmi egyenlőtlenségek stb tekintetében, de a nemzeti ünnepeinknek ugyebár arról kellene szólnia, ami összeköt, nem ami elválaszt.

Szilvay Gergely 2011.09.11. 23:40:27

@jzs: @jzs: a korona az egyik legősibb köztársaság, San Marino címerében is szerepel. Szerintem mint a magyar állam jelképének, a koronának a magyar címeren is helye van. Nekem nem a koronával van bajom. :D

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.12. 23:17:53

@aeidennis: "Sajnálom, hogy ki kell ábrándítanom, de nem lehet még egy 2. magyar népköztársaság."

A népköztársaság melyik részére gondoltál, a diktatúrára, vagy a nép köztársaságára?

hungarisztan 2011.09.17. 19:28:35

@Balt:
„A gazdaság/társadalom bontását/bomlasztását mindenesetre nagyon tudtátok ünnepelni..."

Miről beszélsz, kicsi csillag? Sok volt a mefedron tegnap éjjel, vagy mi?
Kivel teszel te itt egy kalap alá engem, és milyen alapon? Konkrétan mit ünnepeltem?

Tököm tele van már az olvasni, értelmezni, gondolkodni nem képes alakokkal, meg hogy úgy gondolják, majd ők megmondják a tutti frankót.
Gondolkodj már el, miket beszélsz, kiscsikó! Vagy legalább gyere le a szerről.

Bomlasztást ünnepelni, vazze. Eszem-faszom megáll tőletek, de tényleg.

Balt 2011.09.19. 08:23:21

@hungarisztan: Bő 10 nap után válaszoltál. Addiktológiai kezelés...?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása