Az ismeretlen szomszéd - szlovákoknak Magyarországról 

Konzervatorium I 2011.06.09. 11:01

Az ismeretlen szomszéd - Neznámy sused címmel fontos projekt vette kezdetét a Sme című szlovák napilapban. A Terra Recognita Alapítvány és szlovákiai partnerei (három egyetem és egy elemző központ) gondozásában indult cikksorozat célja, hogy bemutassa a szlovák közvéleménynek a mai Magyarországot, magyar társadalmat, erősítve ezzel a szlovák és magyar civil szféra közti együttműködést. Király Zsolt cikke a Körképről.

Hogy mennyire aktuális kérdésről van szó, bizonyítja a valóság, melyet  szlovákiai magyarként nap mint nap tapasztalhatunk hosszú évek óta. Az ismeretlen szomszéd már csak emiatt is igencsak találó megnevezés. Hisz talán nincs még két olyan szomszédos nép Európában, mely ezeréves közös múltja ellenére ennyire keveset tudna egymásról.
 
Szlovák részről egyre többen próbálnak megélni abból, hogy a szlovák-magyar konfliktust különböző érdekek miatt művileg gerjesztik. De ugyanúgy budapesti barátaim között is akadnak, akik rendre rácsodálkoznak az itteni helyzetre, ha egy-egy felvidéki blogger leírja számukra a valóságot, vagy szembesülnek a szlovmagy mindennapokkal pozsonyi kiruccanásaik alkalmával.
 
Lesz-e szlovák-magyar megbékélés?
 
Talán majd egy új generáció felnövésével, talán majd, ha megfelelő, hiteles képet kapnak egymásról, és közös szlovák-magyar történelem-tankönyvekből tanulhatnak. Feltéve, hogy lesz politikai akarat forgalomba hozni őket. Feltéve, ha lehetővé válik, hogy a két nép közelebbről is megismerje egymást különböző közös, világhálón szervezett találkozókon, TV-interjúk, újságcikkek, politikusi beszélgetések, online és offline eszmecserék által kölcsönösen mindkét országban
 
A megbékéléshez elsősorban a szlovák-magyar politikai problémákat kell megoldani, mely csak úgy lehetséges, ha a két ország jobban megismeri egymást – a társadalmi és politikai elit egyaránt.
 
A rendszerváltás utáni Magyarországot a szlovákoknak bemutató aloldal a Sme honlapján ennek az útnak a kezdetét jelenti. 
 
A cikk eredetileg a Körkép.sk-n jelent meg, szerkesztett változatát közöljük. 

 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr872970049

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A NER egy éve 2011.06.16. 12:45:58

A NER egy éve 1. rész – Szavazófülkés forradalom, szimbolikus ügyek, gazdaság, és társadalompolitika    Immáron egy éve annak, hogy az általános országgyűlési választásokon a Fidesz(-KDNP) kétharmados győzelmet szerzett, aminek követke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2011.06.11. 09:55:08

Ez a megbékélés dolog olyan balfasz-féle hozzáállásnak tűnik nekem. Mint a hidrogénnel hajtott motor, vagy az örökmozgó. A cél, azaz a megbékélés, megbékéléssel nem érhető el sohasem. A cél persze üdvözlendő, de sokszor kemény csörte kell ahhoz, hogy a megbékélendő rájöjjön: nem érdemes izmozni, jobb: "megbékélni".
Ha rajtam múlna, azzal kezdeném a Magyarország-i magyarok bemutatást, hogy készítenék egy statisztikát - szlovák szakemberek bevonásával - hogy úgy általában egy átlag magyar mennyit foglalkozik a szlovákokkal és Szlovákiával, és ugyanez hogy néz ki a tisztán szlovákok lakta Szlovákia-i részeken?
Megmondom előre az eredményt: itt nálunk: 1-2%, ott náluk: 30-40%
Én személyes tapasztalataim alapján mondva úgy látom, hogy nálunk - leegyszerűsítve - lófaszt nem foglalkozunk a szlovákokkal, míg ehhez képest a szlovákok folyton rajtunk izmoznak.
Egyet tudnék nekik ajánlani: kopjanak már le rólunk, szálljanak már le rólunk, törődjenek a saját dolgaikkal, annál is inkább mert egy olyan országban élnek, ahol kőolaj, földgáz nuku, szén sem sok, mezőgazdasági terület csak a Csallóköz, úgyhogy a munkával kéne törődni és nem avval, hogy ki kinek a picsájából bútt ki (ez egyébként többé-kevésbé ránk is igaz itt a mai Magyarországon).

m.logic 2011.06.11. 10:30:14

Egyetértek, hülyeség ez a megbékélés PC duma. A szlotákok tudják hogy hazudnak, történelmet hamisítanak, tudják, hogy irtózatosan szervilis kormányaink vannak évtizedek óta, tudják, hogy a Fidesz nem nemzeti párt... Szóval ismernek minket és csak gerjesztik a balhét.

A francért nem volt tökös miniszterelnökünk Csehszlovákia felbomlásakor. Be kellett volna vonulnunk a lopott területekre és legalább az ottani magyarok helyzete rendezett lenne. Most meg totális diplomáciai és jogi háborút kéne vezetnünk pénzügyi vagy bármilyen más típusú jóvátételek érdekében.

fülemile 2011.06.12. 21:02:34

Biztosan rossz helyen kérdezem, de az én készülékemben van a hib, vagy tényleg ilyen apró betűvel van szedve az oldal? Ha az utóbbi, tudnátok ez ellen tenni valamit? Néhány cikket bemásoltam a szövegszerkesztőbe, úgy olvasható volt, de munkás ezzel minden alkalommal bíbelődni.

Üdv,
fülemile

futura 2011.06.13. 23:19:52

Már az első két komment is mutatja, milyen elképesztő zűrzavar van nálunk is a fejekben. Mintha nem is a XXI.században élnénk, itt Európában, hanem valami törzsi közösségben. A másikat csak legyőzni, igába hajtani, vagy megsemmisíteni lehet.
Megkérdezném m. logic-ot: a szlovák kormányok az utóbbi évtizedekben(sic) ki mellett szervilisek (irtózatosan) ?
A katonai bevonulás is remek megoldás. Utoljára erre felé, Szerbia próbálta így megoldani problémáit "nagy sikerrel". Minden területet elvesztett, azóta a béka segge alatt van, a kivitelezől több évtizedes börtön büntetésüket töltik Hágában.

www.hirzabalo.hu · http://www.hirzabalo.hu 2011.06.13. 23:46:09

"Fogadd be a tótot, kiver a házadból'

Asidotus 2011.06.15. 19:02:56

Abszolute offtopic kérdésem van, elsősorban a Konzervatórium szerzőitől:
www.dzsihadfigyelo.com/
Mi a véleményetek erről az oldalról?

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.21. 22:14:21

Na mi van, elhallgattattak titeket? Már nem értétek meg nekik a mandiner mellett, mi? :D

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása