Lovagok és lókötők - a Fidesz gazdasági elképzelései

VIII. Nagyapó I 2010.10.16. 12:34

Az elmúlt hónapok gazdaságpolitikai rákenrollját követően mostanra nagyjából kikristályosodni látszanak a kormány közeli jövőre vonatkozó gazdaságpolitikai elképzelései. Így, hogy végre van mit, itt az ideje egy gyorsértékelésnek.

„Útonállás” és eladósodás révén…

Először is: az egyes ágazatokra kivetett, a profitjuk mintegy felét kitevő extra adó nem más, mint közönséges útonállás – túlzottan azonban nem lepődhettünk meg: egyfajta betyár-romantika mindig is jellemző volt kormánypártunkra. Az, hogy az állam az egyik pillanatról a másikra, gyakorlatilag korlátlan arányban, és ami még fontosabb, különösebb indoklás nélkül elveheti a pénzét bárkinek, még akkor is rendkívül rossz és erkölcsileg is elítélendő üzenet, ha egyébként könnyen lehet, hogy nem fog túlzottan nagy problémát okozni.

Arra ugyanis láthatóan ügyeltek, hogy olyan ágazatokat vegyenek célba, amelyek rövid távon nemigen tudnak védekezni. Miközben a kormányfő kijelentette, hogy most azoktól vesznek el, akiknek van, még csak véletlenül sem az éppen magára találó autóipar profitjaira vetett szemet – mi több, jó szándéka jeléül nekik még egy újabb nyilvánvaló adózási kiskapuval is kedveskedett.

A célkeresztben található ágazatok közös jellemzője ezzel szemben, hogy jellemzően nem exportálható szolgáltatásokat nyújtanak a hazai piacon. A kivonulás számukra egyet jelentene egy még így is számottevő profitot termelő piac feladásával, ami ellenkezne az alapvető racionalitással. Próbálkozhat esetleg az adó fogyasztókra való részleges áthárításával, de a gyenge kereslet mellett az energiaszektor esetében az állami szabályozás, a kiskereskedelem esetében pedig a kisebb mértékben megadóztatott kisvállalkozások versenye jelentheti fontos korlátját az áremeléseknek. Hosszabb távon a fejlesztések elmaradása vagy a verseny torzítása révén ezekben a szektorokban is okozhat – kevésbé nyilvánvaló – károkat, a kormány azonban (egyelőre) hangsúlyozza, hogy csak átmeneti jelleggel szeretné bevezetni ezeket az intézkedéseket.

Ugyancsak romboló hatású, de a fentivel szemben mégsem teljesen védhetetlen lépés a magánnyugdíjpénztárakba való befizetések leállítása. Nyilvánvaló, hogy itt (nem is túlzottan) burkolt hitelfelvételről van szó. A többletbefizetésekért - talán nem teljesen megalapozatlan reményeim szerint immár egy egyéni számlás rendszer keretei közt - a jövőben több állami nyugdíjat is kell fizetni, amire az illetékes miniszter már ígéretet is tett. A magánnyugdíjpénztári rendszer talán legfontosabb előnye éppen abban rejlik, ha képes kikényszeríteni az állam - részben elrejtett - adósságának csökkentését. Emellett azonban számos negatív tulajdonsággal is rendelkezik. A rendszerben meglévő, ámde rejtett és puha adósságot látható és nehezebben megújítható, illetve újratárgyalható adóssággá alakítja, ezáltal növelve az ország sérülékenységét és a hiteleink után fizetendő kockázati prémiumot is. Tőkét pedig a gazdaságba valójában csakis akkor juttat (illetve egy másik közkeletű tévedéssel szemben az ország külföldi befektetéseit is csak akkor növeli) egyértelműen, ha az átállást nem hitelből, hanem a kiadásai csökkentésével finanszírozza az állam; ráadásul ezt a tőkét a befektetéshez nem értő, így jól lehúzható tulajdonosok kezében koncentrálja, és aránylag kevés eszközbe engedi csak befektetni.

A valós (de jelentős részben rejtett) adósság fokozatos csökkentésére vonatkozó konszenzus felrúgása komoly veszélyeket rejt magában. Ha viszont mindenáron el akarunk adósodni, pénztári befizetések (egyelőre „rendkívüli”) leállítása sok szempontból még mindig kedvezőbb annál, mintha ugyanezeket a hiteleket államkötvények formájában vettük volna fel. Az adósság kordában tartására pedig léteznek más, nem kevésbé hatékony - bár ugyanígy felülírható - eszközök is. Ilyenek például az államadósságra vagy a deficitre vonatkozó, alkotmányban vagy kétharmados törvényekben rögzített szabályok.

Mindenki kívülről fújja persze azt is, hogy a nagyellátórendszerekreformja vagy a kamurokikkirúgása nemmegyegyiknaprólamásikra. Lényegesen meggyőzőbb lenne ugyanakkor, ha a kormány az einstandolásokkal egy időben képes lenne előállni bizonyos, néhány százalékos fűnyíró-elven történő leépítésnél átgondoltabb elképzelésekkel is, hogy hogyan is szeretné ezeket a rendszereket hosszabb távon lényegesen hatékonyabban működtetni. Eleddig legfeljebb az államigazgatás terén hallhattunk kósza és egyelőre kidolgozatlan ötletekről…

Ha ezek a folyamatok most nem kezdődnek el, vagy szép lassan elvéreznek a lobbiharcok és a politikai gyávaság útvesztőiben, az jelentősen növeli a veszélyét annak, hogy a most „ideiglenes jelleggel” bevezetett intézkedések még nagyon sokáig velünk maradnak. A kormányzatra a legritkább esetben jellemző, hogy a Nép kérései közepette, szívesen lemondana néhány százmilliárd bevételről, amihez ráadásul különösebb népszerűségvesztés nélkül hozzájuthat.

…átcsoportosítás a hazai tőkeképződés segítése és a demográfiai helyzet javítása érdekében

A fentiek mellett nem feledkezhetünk meg azonban a kiadásoldali intézkedésekről sem, hiszen a kitörési pontokat a kormány reményei szerint ezek jelenthetik. A kormányzat az EU-s források új Széchenyi Tervnek keresztelt átcsoportosítása után az egykulcsos adó bevezetésével ismét jelét adta annak, hogy kiket is tekint törzsszavazóinak hogyan is képzeli el a gazdaság felvirágoztatását.

A jövőre és az azt követő években intézkedések több százmilliárd forintos nagyságrendben csoportosítanak át jövedelmet a jobb módú, befektetni és vállalkozni képes felső középréteg javára, a vállalati adók csökkentésével pedig csökkentik az adókerülésre való hajlandóságot. Az átrendeződés jelentős mértékben segítheti a hazai tőkeképződést, ami főleg a kisebb külföldi forrásokhoz nehezebben hozzájutó kis- és középvállalkozások számára lehet fontos.

A probléma, amire ezekkel a lépésekkel választ próbálnak adni, valós, és régóta sarokköve a kormánypárt gazdaságfilozófiájának. A magyar gazdaság egyik szembetűnő tulajdonsága a duális szerkezete. A hazai tulajdonú kis- és a külföldi nagyvállalatok közti eltérés termelékenységben, felszereltségben még a régióban is kiemelkedőnek számít. A kkv-szektor fejlődése ráadásul a foglalkoztatottság szempontjából kiemelten fontos, hiszen ezek a vállalatok jellemzően a munkaintenzívebb iparágakba tartoznak.

Míg az elmaradottság okát sokan a hozzáértés hiányában látják, a jobboldal holdudvarába tartozó közgazdászok - némileg összhangban a vállalkozói lobbiszervezetekkel - inkább a rossz tőkeellátottságot, illetve a magas adókat szokták hangsúlyozni. Utóbbiak nem egyszerűen a versenyképességet csökkentik; további gátja a teljesítménynek, hogy a vállalatok a hatékonyság növelése helyett a kiskapuk keresésében látják a meggazdagodás útját, míg a lebukás nagyobb kockázata kevésbé teszi őket érdekeltté a növekedésben. Kérdés, a fenti magyarázat mennyiben kielégítő, és ha az, a valóban rossz ösztönzők megtörése mennyi idő alatt vezethet eredményre. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a kormány gazdaságpolitikájának sikere első sorban a hazai vállalkozói réteg valódi képességein, hozzáértésén múlik.

Régi eleme a Fidesz politikájának a (lehetőleg jobb módú) családok, a gyermekvállalás kiemelt támogatása is. A megszellőztetett adókedvezmény mértéke arra utal, hogy a kormányzat ezen a téren sem híve a finomhangolásnak. A már-már elkeseredett lépés magyarázata lehet, hogy ha ezen a téren jelentőős sikereket szeretnének elérni, valóban gyors beavatkozásra van szükség: a Ratkó-unokák generációja már kifelé tart a jellemző gyermekvállalási korból, utánuk pedig csak jóval kevesebben maradnak, akik megfordíthatják a folyamatokat.

Ugyancsak régi és nem csupán a magyar közéletben, de a nemzetközi szakirodalomban is vissza-visszatérő vita, hogy az anyagi ösztönzők mennyire és milyen időtávon hatnak a termékenységre – különösen a jobb módú családok esetében. Ha ez a politika néhány év alatt látványos sikereket tud elérni, az többet ér holmi magánnyugdíjrendszernél. Annyi azonban bizonyosan elmondható, hogy az elkövetkezendő időszak érdekes tesztje lesz a magyar jobboldal évtizedes gazdaságfilozófiai mítoszainak.
 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr972369126

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jó szándékkal a pokolba – az új gazdasági akciótervről 2010.10.16. 17:12:32

A rendkívüli adók miatt kevesebb lesz a külföldi tőke és beruházás, a magánnyugdíjrendszer lebontása miatt pedig a hazai is. Hogy lesz így gyors gazdasági növekedés, egymillió új munkahely? (Fotó: fidesz.hu) A miniszterelnök tegnapi bejelentései kiv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.10.16. 17:54:10

@is: ja meg a harom gyerekre. ha az aszony otthon ul GYESen, a ferj meg gurcol, akkor sem lesz havi 100 ezer adoja (600 ezer brutto? hol lesz?), amit visszakapjon. tehat meg hasba is van akasztva az osszeggel.

igényes 2010.10.16. 17:57:18

TELJESEN MINDEGY MIRŐL IS ÍRTOK! FÜGGETLENKÉNT MONDOM! MEGSZÜNT MAGYARORSZÁG!

Táskás Tóni 2010.10.16. 18:08:52

@is: Mivel a szülésznek kb 200-300 eft-ot kell adni szülésnél , szerintem inkább az egészségügybe kellett volna erőt , energiát és pénzt fektetni a 16 %-os adókulcs bevezetése helyett.Hiszen azt a 100 e ft adókedvezményt nagyon sokan nem fogják tudni igénybe venni.Kár volt a kihasználatlan vonatok ujraindításáét, kár ,hogy az állam magán nem tud spórolni, kár ,hogy nem kezdenek bele semmilyen reformba és kár ,hogy az egyetlen lassan gyümölcsöző reformot is megsemmisítik.

Táskás Tóni 2010.10.16. 18:12:56

@igényes: AZÉRT VANNAK MÉG EGY PÁRAN ,AKIK NINCSENEK FELDOBVA AZ UTÓBBI IDŐBEN

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.16. 18:20:51

@igényes:
Nincs ebben egy árnyalatnyi túlzás? :)

Decadurabolin 2010.10.16. 18:28:22

a magánnyugdíj pénztár( a kötelezőről van szó) az egyik oka az eladósodottságnak, mivel a magánpénztárakba folyó pénzt az államnak valamivel pótolnia kellett, nyilvánvalóan a pótlást csak hitelfelvétellel lehet megoldani. Ebből következik, hogy itt maximum a magánpénztárakba befizetők loptak ( ez persze nem igaz, csak sikerült anno egy szuper idétlen törvényt csinálni), a (kötelező) magánpénztárak megszüntetése egy dicséretes lépés.

new york, new york 2010.10.16. 18:33:29

Számomra a bejelentéskor eldőlt, hogy a Kárpátok új géniusza éppen úgy nem szándékozik semmi értelmeset csinálni a gazdasággal, mint ahogy a szocik sem akartak/tudtak. Az, hogy a különadókat 3 évre vetették ki, azt jelzi, hogy a dicső fülkeforradalmárok bizony ebben a ciklusban mást már nem akarnak csinálni. Nem lesznek struktúrális reformok, nem lesz valódi nagy alrendszer-átalakítás a fenntarthatóság irányába tett lépésekkel (egészségügy, nyugdíjrendszer, stb.). Ugyanazt a pénzbehajtást csinálja helyette, amit nyolc évig szidtak a szociktól, azzal a különbséggel, hogy Fletó nem ment el odáig, hogy gyakorlatilag magánvagyont einstandoljon.

Marad a langymeleg kádárizmus, szentkoronás szósszal leöntve, hosszú évekre alaposan bebetonozva (na, azzal bezzeg nem késlekedtek...). Bónusz, hogy ezt az ócska chávezista ökörködést egy magát konzervatívnak mondó kormányzat csinálja.

Viktor nálam most bukott meg végleg. Mehet Őszödre, kiállhat ugyanarra a pulpitusra, mint Fletó, és kezdheti a szöveget: "Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Ilyen böszmeséget ország még nem csinált..."
De még jobb lenne, ha Őszöd helyett a levesbe menne.

Táskás Tóni 2010.10.16. 18:39:00

Tegnap a pénztárkonferencián Bod Péter Ákos!!! megköszönte a Pénzügykutató ZRT-nek, hogy ilyen "okos" minisztert neveltek ki az országnak. Jó nagy derültség volt mindenki Matolcsin nevetett.Azért ez elég gáz. Na ezért nem lesz jó helyen a pénz, mert ilyen a miniszter ,röhög rajta a szakma.

Etniez 2010.10.16. 18:42:16

@Decadurabolin: Aha. És miért is dicséretes? Azért, mert az én pénzemet elköltik most, hogy aztán nekem ne legyen nyugdíjam?

Te biztos azért tapsolsz, mert nulla forintod van a pénztárban.. Vagy minimálbérre voltál bejelentve..

Mindig azok tapsolnak az ilyen TSZ elgondolásoknak, akik beviszik a közösbe a semmit, aztán meg kiveszik a másokét....

Etniez 2010.10.16. 18:44:31

A fidesz egy dolgot tud: plusz sarc ide, plusz sarc oda. Meg ellopja a nyugdíjjárulékomat. Ez a program? Ez az adócsökkentés kormánya?

És mi lesz akkor, amikor lejárnak a sarcok? Akkor hogyan lesz egálban a gazdaság?

Várúr 2010.10.16. 18:46:04

Az írás két kulcsszava: "eddig" és "ha". Vagyis a kormányzás 5 (öt) hónapjából vetít a ködös jövőre. Egyes kommentelők pedig már most küldik a levesbe a kormányt. Abba a levesbe, aminek még a kondérja is alig látható. Nyolc évig főttünk, előtte vagy ötvenig pörkölődtünk, sebaj, ez a félév (sincs) a nyivák oka. Hát gratula éleslátó felebarátaim, csak így tovább a teljes puhulásig, de mások puhításával próbálkozni egyelőre nem érdemes. Akkor sem, ha a csapat konzervatóriumnak hívja magát, az ifjonc jogász techetpetistül (koráról nem techet), szerény képességű antallgyuristul-mindenestül.

Várúr 2010.10.16. 18:49:01

@Táskás Tóni:
Ha neked a Pénzügykutató Rt. a szakma (jogász vezérigazgatójával), akkor bőrönd a szütyő is...

Italo Balbo 2010.10.16. 18:50:22

@Decadurabolin: Eléggé leegyszerűsített világképed van. Tegyük fel, hogy telnek-múlnak az évek, és akik most járulékrészt fizetnek a magánnyugdíjpénztárba az államon keresztül, azok elmennek nyugdíjba. Képzeld, akkor már nem (csak) az állam felé nyújtogatják a kis kacsójukat, hanem a nyugdíjuk egy részét a magánnyugdíjpénztártól kérik.

Arról már ne is beszéljünk mekkora piramisjáték az állami nyugdíj, elvégre ha jól tudom a befizetett járulékok nem fedezik a kifizetéseket.

Decadurabolin 2010.10.16. 18:52:15

@Etniez: a finoman szólva is primitív személyeskedő megjegyzéseidre nem reagálok.

Viszont megpróbálom elmagyarázni mi a probléma: utóbbi 12 évben a kötelező magánpénztárak több ezer milliárdot szívtak el az államtól, ennek pótlására hiteleket kellett felvenni, melyeknek természetesen a kamatát is fizetni kell(ett).

Várúr 2010.10.16. 18:54:14

Csak azt felejtik el a derék kommentársak, hogy míg az árakat a cégek állapítják meg, az adókat a kormányok. Eddig előbbiek sarcoltak, most őket sarcolják. Ennyi. Sok milliárdos lehet az indexen, ha ennyire fáj a szívük....

Decadurabolin 2010.10.16. 18:54:52

@Italo Balbo: bármennyire is meglepő a számodra, most és az elmúlt 12 évben is fizetnie kellett az államnak a nyugdíjakat, a kötelező magánpénztáraknak pedig csak évtizedek múlva lenne bármilyen fajta hatása is, illetve most is van, a hiányzó pénzt hitelfelvétellel kell pótolni.

Táskás Tóni 2010.10.16. 18:55:14

@Decadurabolin: Látszik ,hogy fogalmad nincs!Nézz utána .Az állam nem pótol, hanem a tb kasszából fizeti a kiadásait.Ezen kiadás része az is ,hogy a magánszemélyek nyugdíjjárulékának 8%át a magánnyugdíjpénztárakba fizethetik a magánszemélyek és nem a közös tb kasszába, de ezzel később lemond a nyugdíja 25 %-áról. Pár év múlva amikor a mnyp tagok nyugdíjba vonulnak az állam nekik már csak a kötelező nyugdíj 75%-át adja.Így egyre csökken az állami kötelezettség a nyugdíjkasszából.Ráadásul a magánnyugdíjpénztárak befektetésként magyar államkötvényt vásárolnak így a kevésbé drágább piacon jut az állam hitelforráshoz. Csányi is nagy gondban lesz ,mert kb 1000 milliárd mnyp -i vagyont kezel. A kormány jobban tette volna ,ha megspórolja a 120 milliárd ft-ot magán és nem fojtja el a 20 év alatt egyetlen megvalósult reformot..

Táskás Tóni 2010.10.16. 18:58:10

@Várúr: Nem a pénzügykutató volt a szakma , hanem pl Bod Péter Ákos, bankigazgatók ,egyetemi tanárok.. Te tényleg nem szégyelled Matolcsit?

Táskás Tóni 2010.10.16. 19:00:50

@new york, new york: Külön is tetszett ez a nem akartak/ tudtak . Ez így oké.

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 19:01:43

@mcs: Ne keverük a fogalmakat: az MANYP nem öngondoskodás, hiszen nem önként teszi oda a járukékot az ember.

@Lord_Valdez: Az embereket nem nagyon zavarja a Tesco és a Tcom megmogyorózása. Matolcsy szövege alapján úgy tűnik, hogy a MNYPk 2012-ben megkapják az elmaradt pénzt (ergo az egésznek semmi értelme, max. valami békekölcsön-szerűségről van szó) - a másik lehetséges értelmezés az egyéni számlás rendszer bevezetése.
A búzablogon Végzet Kalapácsa elég keményen beszél az MNYP-ről, és bár nekem (egy hangyányit) jobb a véleményem a rendszerről, de egy dologban mindenképpen igaza van: miért is lenne az MNYP számlán levő pénz az enyém? Nem én raktam be oda *, az állam vonta le a fizetésemből, én csak azt dönthettem el, hogy melyik pénztárba lépek be.

*: az önkéntes NYP vagyon lenyúlása viszont pont ezért lenne oltári disznóság.

Decadurabolin 2010.10.16. 19:07:05

@Táskás Tóni: mi az hogy nem pótol? ne fárassz már....

valahonnan a hiányzó pénzt pótolnia kell.

Másrészt a magánpénztáraknak nem kell minden eszközüket állampapírban tartani. Persze lehet megfog lepni téged a dolog, de még az állampapírok után is kell kamatot fizetni.

Táskás Tóni 2010.10.16. 19:09:30

@Decadurabolin: Az a többezer milliárd az 2-3 ezer milliárd aminek nagy része visszament a költségvetésbe hosszú távu államkötvénypapírokba kellett a pénztáraknak a befolyt pénzeket fektetni.

Decadurabolin 2010.10.16. 19:15:53

@Táskás Tóni: szerintem a 2-3 ezer milliárd is is több ezer milliárd, bár szerintem mai árakon többről van szó, de mindegy.

Örülök neki, hogy most már te is elfogadod, hogy pótolni kell(ett) a pénzt, persze én elfogadom, hogy a kisebbik rossz az amikor állampapírba visszamegy, de ugye a pénznek csak EGY RÉSZE megy vissza, meg hát asszem annak is van kamata, és talán vissza is kell fizetni.

Jó tudom, megértem, egyszerűbb obégatni...

Táskás Tóni 2010.10.16. 19:21:57

@Decadurabolin: Kár még szót is ejteni amúgy a mnyp-ról. Jön Selmeci szakértő , a zembereknek jól elmagyazázza, nagy részük visszalép és volt reform nincs reform ezt is elintézi a forradalmi kormány. Mire gazdaságos lenne már meg is szüntetik.
AMUGY PEDIG A GÖRÖG VÁLSÁGGAL JÓL FELTŐKÉSÍTETTÉK A BANKOKAT ÉS A JÁRAI BIZTOSÍTÓJÁT KÓSA ÉS SZÍJGYÁRTÓ ,TEHÁT MOST A BANKOK AZ ADÓVAL CSAK A TÖREDÉKÉT ADJÁK VISSZA A SHORTOLÁSSAL KÉPZŐDÖTT HASZNuKNAK , VISZONT JÓ PÁR EMBERREL KIB.....K. FORRADALMI KORMÁNYUNK EGY KICSIT SUNYI.BOCS , NEM KICSIT NAGYON!

Táskás Tóni 2010.10.16. 19:25:06

@Decadurabolin: A pénztárvagyon 3 ezer milliárd ,a haszonnal együtt. Márpedig volt a pénztárakanak hozama , minden ellenkező híresztelés ellenére. Tehát az a 2000 milliárd az bizony 2000 milliárd ,vagy te is úgy számolsz ,mint Matolcsi ?

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 19:35:12

@Decadurabolin: Ha az MNYP csak állampapírt vesz, akkor voltaképpen annyi történik, hogy az állam az MNYP működési költséget (max. 4.5%) ajándékként odaadja a biztosítónak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.16. 19:36:12

@Decadurabolin:
Az állami nyugdíjpénztár hatalmas implicit adósságot tartalmaz és görget maga előtt. Pusztán azért, mert kevés a befizető és sok a kifizetett.
A magánnyugdíjpénztárak arról tehetnek, hogy ennek az adósságnak (na jó, csak egy töredékét) már most ki kell fizetni és nem lehet várni vele.
Ez azonban nem biztos, hogy nagy baj. Semmivel nem jobb egyszerre fizetni többet.

@evil overlord:
Szívesen hinnék Matolcsynak, de nem tudok. Jövőre semmivel sem lesz könnyebb kigazdálkodni ezt a pénzt.

Igen, a kötelező belépés valóban gáz. Ha az emberek hajlandóak lennének vagy belépni maguktól, vagy ha mikor elérkezett az idő sztoikus nyugalommal tűrni az éhezést, akkor nem is lenne rá szükség.

Táskás Tóni 2010.10.16. 19:39:25

@Decadurabolin: Amúgy pedig nem óbégatok csak elmondom a véleményemet.Biztosan neked nem vagyok elég nemzeti. Apropó van már Széchenyi kártyád ? Váltsd ki ,csináld meg a kétmilliomodik gyógyfürdőt és lásd vendégül az Orbán kormány tagjait ,hiszen ilyen zsidózó országba úgysem sokan fognak jönni. Lehet ,hogy nem hiszed el ,de nem vagyok zsidó , de olyan gusztustalannak látom ezt az országot, hogy lehet áttérek.

Táskás Tóni 2010.10.16. 19:43:32

@evil overlord: A 4.5 % nagy része visszamegy az állami költségvetésbe hiszen a dolgozók az ott dolgozók bére után fizetik a járulékokat és elköltik egyéb fenntartási költségekre.Az ott dolgozók pedig ugyanúgy az ország fogyasztói.

Iustizmord 2010.10.16. 19:48:24

nocsak, megy konzi cik mely nem bontogatja térdelve viktor sliccét remegő ujjakkal...

szl hirtelen csak annyi jut eszembe: orbán hood.

ill a monthy python scetch:

dennis moore, dennis moore
riding on his horse
dennis morre, dennis moore,
and his horse, concorde
he steals from the poor,
and gives it to the rich
-stupid bitch

Táskás Tóni 2010.10.16. 19:51:03

@Iustizmord: Ez is bontogatja csak nem remegő ujjakkal!

Etniez 2010.10.16. 19:51:46

@Decadurabolin: Primitív... Muha

Nem szívott el senki semmit az államtól. Tudod a munkáltatóm és én kb 35% nyugdíjjárulékot fizet. Ebből 8 megy az enyémre, 27 a mostani nyugdíjasokra.
Én inkább azt mondanám, hogy az állam szív el tőlem még 25%-ot.

Látom, téged jól megvezetek Orbánék. EZ AZ ÉN NYUGDÍJAM.
Orbán úgy gondolkodik, hogy a kiadásokhoz szedi a bevételt és nem fordítva. Karcsúsítson magán az állam havi 30 milliárdot és már is nem lesz szüksége AZ ÉN PÉNZEMRE. Ez nem az állam pénze, hiába papagájoskodik Szíjjártó és tsai.

Ez a mostani rendszer egy piramisjáték, teljesen átláthatatlan szabályokkal. Mi lesz 30 év múlva, mikor én mennék nyugdíjba? Ki garantálja, hogy kapok normális nyugdíjat? Ki? Az állam? Ne vicceljél már. Vagy neked Orbán Viktor személyesen garantálja a nyugdíjadat? Tudod hol lesz ő már akkor? Már régen a sírban...

gramercy 2010.10.16. 19:53:17

@Decadurabolin:

ocsisajt!

nem kellett volna illetve nem kell semmit se potolni HA a kiadasokat parhuzamosan csokkentenek a bevetelek apadasaval

vagy szerinted tenyleg ennyi kiadas kell amennyit ma (tegnap, holnap) a magyar allam ELLOP es visszaoszt?

gramercy 2010.10.16. 19:55:19

@Táskás Tóni: ez a selmeci ez ugyanaz aki belebukott a lockheed lefizetesekbe?

Táskás Tóni 2010.10.16. 20:00:43

@Etniez: Nem tudnak semmit karcsusítani ,mert ennyi államtitkárt szerintem még az USA sem tudna foglalkoztatni amennyi itt van . Nincs meg az idénre tervezett 120 milliárd megtakarítás ezért kell a NEMZETI LENYÚLÓS KORMÁNYNAK a pénzed. Ezentúl mindenki vigyázzon a házára és a lakására, mert ha megtetszik valamelyik fideszesnek ,akkor beteszik egyszerüen a honvédelmi törvénybe Rogán és Lázár pedig önálló képviselői indítványként beterjeszti és volt tulajdon, nincs tulajdon...

Tóth Ágas 2010.10.16. 20:04:40

a profitjuk felét elviszi.. hehe. a profitjukat ezek a cégek úgy állítják be, ahogy akarják. anyacég beszámláz évvégén egy optimálisan beállított márkahasználati díjat és kész. lehet másnak is hívni, ugyanaz.

az Auchan 5 éve "veszteséges", de csupa jóindulatból mégis maradtak.

Táskás Tóni 2010.10.16. 20:06:32

@gramercy: Igen és minimum annyira ellenszenves ,mint Szalai Annamária. Valami trombitája is, van azzal trombitázta vagy "furulyázta " végig a fideszt. Most az a feladata ,hogy ócsárolja a magánnyugdíjpénztárakat. Kiváncsi vagyok mennyibe fog ez kerülni a költségvetésnek? Reklám ,Selmeci juttatásai... Na ezért kell egyre több pénz a lenyúlós kormánynak. Amugy az egyik nyugdíjpénztár valószínüleg aláírást fog gyűjteni, hogy népszavazást kezdeményezhessen.

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 20:08:52

@Lord_Valdez: Life is hard: aki nem takarékoskodik, azt nem kell feltétlenül tutujgatnia az államnak. 97-es lépes akkor lett volna korrekt, ha csökkentik a járulékot + vele együtt a majdani nyugdíjat, és az így megmaradó jövedelmet több módon lehetett volna befektetni.
Az MNYP rendszer jelenleg szar: 4.5%-os működési költség engedélyezett, egyszerre csak egy pénztárban lehet tag az ember, az alapkezelők alkalmatlanok (nekem ne mondja senki, hogy a szakmabeliek nem látták előre a 2008-as válságot).

Táskás Tóni 2010.10.16. 20:09:42

@Tóth Ágas: Miről beszélsz? Járj a CBA-ba és kész!Jó sok gusztustalan és lepusztult boltja van.

Táskás Tóni 2010.10.16. 20:11:34

@evil overlord: Átléphetsz olyan pénztárba ,amelyiknek jó hozama van Csak rajtad múlik!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.16. 20:19:35

@evil overlord:
Én benne vagyok, de mivel ők is szavaznak, ezt egy politikus soha nem merné meglépni.
Annyira azért nem voltak bátrak.

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 20:29:40

@Táskás Tóni: A tízéves átlagos hozam szórása kicsi, ergo nincs nagy értelme. Ráadásul az, hogy elvesztették a pénzt a tőzsdén csak egy év múlva derül ki. A leendő nyugdíj szempontjából gyakorlatilag ez is ugyanolyan kidobott pénz, mint az állami befizetés.

@Lord_Valdez: Azonban innentől kezdve az egész második pilléres szövegelésnek semmi értelme: az elején gyakorlatilag állampapírt vettek az embernek (levonva a működési költséget), a szabályozás módosítása óta lehet kockázatos befektetés is, arra meg úgy néz ki, hogy nem alkalmasak. Akinek van egy kis esze, pakol pénzt máshova is, különben éhen fog halni az első két pillérből.

gorcsev54 2010.10.16. 20:32:51

@Táskás Tóni: Viktor leszarja a népszavazást.Azok naivak akik meg azt hiszik ,hogy bíróságon vagy alkotmány bíróságon támadják meg gondolják végig mit fog kimondani bármelyik magyar bíróság. (kik ülnek benne) de olvastam a nagyobb MNYP -ak nemzetközi bírósághoz fognak fordulni ha felébredtek eső meglepetésükből, bár Viktor azt is leszarja.

Etniez 2010.10.16. 20:45:01

@evil overlord: Figyi!

Elmesélek neked egy történetet. Létrehozták a nyugdíjpénztárakat, hogy a jövőben igazságos és kiszámítható nyugdíjak legyenek.

Igen ám, de az első tíz évben kötelezték őket, hogy MAGYAR ÁLLAMKÖTVÉNYT VEGYENEK. Így nem is tudtak nagy hozamot realizálni. Nagy nehezen kiharcolták a pénztárak, hogy vehessenek részvényt is, amin nagy hasznot lehet hozni. A NAGYLELKŰ MAGYAR ÁLLAM MEGENGEDTE, sőt KÖTELEZTE ŐKET. És mikor kötelezte? A válság előtt pár hónappal. Így a NYP-k a törvény által meghatározott mértékben átsorolta a tagjait X portfólióba, majd bevásárolt nekik jó sok részvényt. Aztán ezeknek a részvényeknek az értéke lement a válság hatására. NA KI A HIBÁS?

De ez nem veszteség, mert a részvények ára azóta visszament. Ez csak annak volt veszteség, aki annak idején kért szolgáltatást. Aki pedig szolgáltatást kért, annak előtte pár évvel érdemes átrakatni a pénzét államkötvénybe. Sajnos az emberek butusok, nem értenek hozzá aztán meg óbégatnak.

Viktorék meg nyugodtan befoghatják, mert annak idején nekik kellett volna 6-ról 8-ra emelni tagdíjat és akkor sokkal, de sokkal több pénze lenne a tagoknak.

A fenti példa egyszerűen: összekötöm a kezed és a lábad, bedoblak egy tóba, aztán kintről röhögök, hogy nem tudsz fent maradni...

Aztán ismétlem újra: kb. 35% nyugdíjjárulékot fizetek, ebből 8% megy az én számlámra. Ez nem az állam pénze, hiszen nyugdíjjárulékot a fizetésemből vonják le és teszik nekem félre. Én mnyp tag vagyok, ezért ez a pénz jár a számlámra. Ennek visszatartása súlyosan sérti az Alkotmányt, remélem Viktorék jól beszívják.

Ha kevés a 25%, amit már így is fizetek, akkor csökkentsék a nyugdíjakat, szűrjék ki a kamu rokkantakat, stb.
Ez olyan megoldás, hogy ennyi erővel megterhelhetnék az összes magyarországi bankszámlát tízezer forinttal, azzal a szöveggel HOGY KELL A PÉNZED. És majd talán visszaadjuk másfél év múlva.... Ez egy rabló kormány.

Táskás Tóni 2010.10.16. 20:45:38

@gorcsev54: Az a gyanum, hogy igazad van. Csak a 300ft-ról lehetett Mo-on népszavazás, ami jogos lenne arról nem . Különben is készül az új alkotmány , gondolom név szerint benne lesz Orbán és egy pár fideszes politikus akiknek a törvényjavaslatai ellen nem lehet majd népszavazást kezdeményezni.Amugy Matolcsiról nagyon lesújtó véleménye van a hazai szakmának pártállástól függetlenül. Mondjuk ezen azért nincs mit csodálkozni.

Etniez 2010.10.16. 20:46:17

@gorcsev54: Én meg bízom benne, hogy átíratják a NYPket Josip Tot nevére és bedöntik a magyar államkötvény piacot. Sajnos ez a majom másból nem ért.

Etniez 2010.10.16. 20:47:26

"Még egy nagy horderejű törvényjavaslat került a parlament elé: a kormány novembertől jövő év végéig megtartaná magának a havonta 30 milliárd forintot kitevő magánnyugdíjpénztári járulékot. Ennek formája az lenne, hogy a most 8 százaléknyi magánpénztári járulékot 0-ra vágná, helyette pedig az állami pillért gazdagító járulékot megemelné 8 százalékponttal. Arról nem esik szó a törvényjavaslatban, hogy a 14 hónapon át átirányított magánnyugdíjpénztári tagdíjakat miként ismerné el az érintett tagok számára az állam."

Ez biztosan alkotmányellenes, sérti a nyugdíjamhoz kötődő jogaimat.

Táskás Tóni 2010.10.16. 20:51:09

@Etniez: Amugy meg minek ennyi államtitkár ? Ki a f.sz tehet arról ,hogy ilyen impotens Matolcsi. Miért nem tud magán takarékoskodni a kormány? Miért nem nyúlnak hozzá a 2000 milliárd ft-ba kerülő önkormányzati rendszerhez? Maradna akkor is elég fideszes polgármester!Hol van az a 120milliárd amit az idén magukon akartak megtakarítani?

gorcsev54 2010.10.16. 20:51:25

@Decadurabolin: Ahhoz a hatáshoz én elég közel vagyok( mármint a nyugdíj ha csak közben 70 évre nem emelik.És ne haragudj de hirtelenjében nem tudom hány éve ( kezdettől) MNYP tag vagyok sajnos (mert nekem kötelező volt) már akkor sejtettem hogy át fognak b....ni.Mint ahogy általában Magyarországon kb. 45 + 20 éve(de valószínű előtte is legalább gondolom arról nincs személyes tapasztalatom)

Táskás Tóni 2010.10.16. 20:52:54

@Etniez: Nem vagyok mnyp tag , de ha kell melletted állok!

gorcsev54 2010.10.16. 20:57:50

@Táskás Tóni: Én is így gondolom sajnos van már tapasztalatom a reformokról( bár mintha ezt a szót mostanában mellőznék talán rájöttek arra ,hogy nekem nekünk ez a szó általában egész mást jelentett)A 300Ft -ról nem is kellett volna népszavazás ha ők találták volna ki,Ft akkor inkább arról ,hogy 600 Ft legyen)Még mielőtt valaki mondaná nem vagyok "ballib."

Etniez 2010.10.16. 20:59:11

@gorcsev54: Ha az 54 a születési dátumod, akkor nehezen lehetsz mnyp tag, mivel 30 év felett már csak ÖNKÉNT léphettél be. És ha 54, akkor 84-ben voltál 30. Ha meg önként léptél be, akkor mi a bajod? Engem köteleztek, de én nem bántam meg. Fél évet dolgoztam csak szürkén, pont a nyugdíjam miatt. Ha most elveszik és jövőre pl. 0%, akkor követelni fogom, hogy feketén vagy szürkén dolgozhassak. Hogy is mondják a legnagyobb fideszes adócsalók? "Fizessek adót ezeknek?"

Táskás Tóni 2010.10.16. 21:09:16

@gorcsev54: Az a baj, hogy mindenre nemet mondtak ellenzékiként ,hiszen nem ők találták ki.Fel sem fogja Orbán és a fidesz ,hogy milyen óriási részük van abban ,hogy itt tartunk és elsuhant melletünk az összes környező ország Minimum 2/3 a felelősségük. Remélem ,ha pár évszázad mulva írják a történelemkönyveket nem fogják Mátyás király II-ként emlegetni ezt a dakota embert.

meggyes alfonz 2010.10.16. 21:31:13

Szijjártó szerint a pénztárak válságban vannak.
Hát... most már lesznek. Mi a fenéből fogják fizetni a dolgozókat, beszállítókat, ha nem lesz működési költség bevételük?
Viktor úgy alakítja a személyi jövedelemadót, hogy Neki minél kevesebbet kelljen fizetnie. Hány gyereke van? Mennyi adóalap csökkentést számolhat el? Hány család van ma magyarországon 3+ gyerekkel 600e Ft-os jövedelemmel?
Üdvözlünk Mindenkit a szép új FIDESZ világban!

Iustizmord 2010.10.16. 21:32:55

@Decadurabolin: Ebből következik, hogy itt maximum a magánpénztárakba befizetők loptak

szal lopás hogy havi 15e Ft-ot (vagy mennyit) beégetek a bizonytalanba. érdekes.

akkor az is lopás h fizetek 40e Ft SZJA-t havonta?

folytatólag lopok h veszek naponta kenyeret, tejet, sört, parizert, benzint, mert ÁFA-t fizetek?

AKKOR MÁTÓL NEM FIZETEK. AZ BIZTOS NEM LOPÁS TEHÁT DÍCSÉRETES.

Kenguru 2010.10.16. 21:35:17

Az MNYP penzek visszatartase messze nem elegans dolog DE ahogy a szerzo is irja:
"ezen a téren jelentőős sikereket szeretnének elérni, valóban gyors beavatkozásra van szükség: a Ratkó-unokák generációja már kifelé tart a jellemző gyermekvállalási korból, utánuk pedig csak jóval kevesebben maradnak, akik megfordíthatják a folyamatokat."

Holgyeim es Uraim!
TOK MINDEGY mennyi penzetek lesz majd a MNYP-ban , egy demografialilag hanyatlo tarsadalomben NINCS fenntartahato nyugdijrendszer.

Hiaba kapsz majd mondjuk 1500 euro nyugdijat(nem fogsz), ha a egeszsegugy mar csak kotsegteritese modon fog mukodni, MERT NEM LESZNEK ATIV jarulekgófizetok.

A jelen terndek szerint, 2050-re Magyarorzsag lakossaganak a FELE 50 ev felett lesz.

Ennek a terndnek a megforditasara meg az ilyen eszkozok is megengedhetok.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.16. 21:36:53

@evil overlord: de egyfelől fizethetsz többet (én néha megtettem, ha jól ment), valamint meggyőztem kemény melóval az akkori főnökömet, hogy egészítse ki +2 %-al, vagy amennyivel akkoriban lehetett, ezért lemondtam a cafeteriában valamiről.

mindegy már rég nincs így 3 éve kb. haldokolnak a pénztárak, azóta én se kattogok rajta, hogy tiptop legyen ott minden.

Iustizmord 2010.10.16. 21:37:02

@Táskás Tóni: selmeczi als szakértő?

akkor paliklaci holnaptól a team ungarn f1-es csapat pilótája.

Kenguru 2010.10.16. 21:38:09

"A célkeresztben található ágazatok közös jellemzője ezzel szemben, hogy jellemzően nem exportálható szolgáltatásokat nyújtanak a hazai piacon. "

A celkerszetben levo vallalatok jellemzoen a maygarok fogyasztasabol elnek, es jellemzoen eddig basztak kivenni reszuket a kozteherviselesbol.

Pl Auchan Magyarorszag kft:

Bevétel:
2005: 179 milliárd
2006: 198 milliárd
2007: 209 milliárd
2008: 221 milliárd
2009: 227 milliárd
Eredmény (veszteség):
2005: -5 milliárd
2006: -4 milliárd
2007: -1 milliárd
2008: -1 milliárd
2009: -8 milliárd
Adófizetési kötelezettség:
2005: 0 Ft
2006: 0 Ft
2007: 0 Ft
2008: 0 Ft
2009: 0 Ft

Emeberek ez egy karitaviv szevezet, nem is vallakozas!

Nos ha neki adoznia kell egy kicsit, az nyilvan maga a kapitalizmus vege.
Persze.

Iustizmord 2010.10.16. 21:43:20

@Táskás Tóni: rogán és lázár ÖNÁLLÓ törv.javaslatai, muhaha.

értem én hogy így ki lehet jáccani a jogalkotási tv-t (nincs kötelező szakmai konzultáció) de nemár h szegény tóni és jancsi összes éccakája álmatlanul teljen, borostásan, kihűlt pizzát majszolgatva és hideg kávét hármasával inni, csakhogy a törv. javaslatot időre megkodifikálják édeskettesben... az asszony meg otthon hímez, horgol és varr, mert nincs akihez hozzábújjon, üres és hideg a hitvesi ágy, mert persze a haza dóga és a törv. javaslat kigondolása előbbrevaló...

bobbafet 2010.10.16. 21:46:53

Senki sem meri megmondani a zembereknek most sem, hogy még egy jó gazdaságpolitikával, semleges nemzetközi gazdasági helyzetben (tehát túl nagy recesszió nélkül is), 3 százalék körüli átlagos éves gazdasági növekedés mellett (hol vagyunk attól) is legalább 10 év gazdasági fejlődés eredménye füstölt el már mostanra is az eddigi rossz gazdaságolitika + válság kombó miatt . Hogy mikortól? Nem vagyok szagembere a dolognak, de az okosak azt mondják Medgyessy óta. Szóval nagy szorgalommal 10 év múlva lehetnénk ott kb. ahol most kellene lennünk. De nem leszünk, mert a mostani kormány sem elég tökös ezt megmondani, de legalábbis ennek tudatában cselekedni. Úgyhogy marad az einstand, az ötletelés, hétvégén, pecázás-bográcsozás helyett összedobott gazdasági forradalom, pálinkával leöntve. Az egyik elkúrta, a másik baszik rá. Van különbség, de a végeredmény ugyanaz.

Táskás Tóni 2010.10.16. 21:58:06

@Kenguru: Valóban jó módszer . Megyek is d....i, bocs csak úgy hazafias és nemzeti ,hogy ,gondoskodni a jövő adófizetőiről. Szerinted ezektől az intézkedésektől kinek van kedve nagyobb létszámú családot tervezni. Viszont ,ha te erre izgulsz ,akkor láss neki. Csak megjegyzem ,hogy azokat basztatják most a nyuddíjjárulék 14 havi lefoglalásával ,akik most esetleg éppen a családalapítás előtt állnak .

inebhedj - szerintem 2010.10.16. 22:00:52

Ha már piramisjáték, akkor igazából a magánnyugdíjpénztárak a piramis játék. A mindenkori állam valós időben használja fel a nemzeti jövedelmet a nyugdíjak kifzetésére (tehát nem a nyugdíj befizetéseket). A pénztár viszont a nyugdíj befizetésekből befektetett összegek esetleges hasznát fizeti ki nyugdíjként (majdan) - válság esetén kárát. Hozzáteszem, hogy a nyugdíjpénztáraknál sem annyira névreszóló a számla, mint amennyire gondolják az ügyfelek, a befektetési portfóliókat egyáltalán nem azonosított módon kezelik.

Ami pedig a garanciát illeti, az egyetlen, amely garantálni képes bármit is, az bizony a nemzeti vagyon kezelésével megbízott mindenkori állam. Egy magánvállalkozás, egy magánnyugdíjpénztár aligha (és persze hány dolgozó van ugyanannál a magánnyugdíjpénztárnál, amelybe anno belépett). Igazából érthetetlen is, hogy milyen kútfőre alapoz az, aki szerint egy magánvállalkozás garanciája erősebb lehet, mint az államé?

A magánnyugdíjpénztárak ebben a formában rövid és hosszú távon a társadalom számára károsak, és egyelőre úgy fest, hogy hosszú távon a kötelező biztosítottak számára is azok. Sajnos nem lehet az sem megoldás, ha az emberekre bízzuk a pénztár választást, mivel azon polgárok öregkori ellátását, amelyek magánnyugdíj biztosítása becsődölt, mindenképpen az államnak kell átvállalnia. Ugyanígy az állam nem csak nyugdíjellátást biztosítja valós időben, hanem többek közt az egészségügyet is.

Valójában a demográfiai helyzet az amely (nem csak nálunk) összeroppantja a nyugdíjbiztosítást (legyen állami vagy magán), tehát ezt kell megfordítani. Egy pozitív demográfiai mérleg megfelelő környezet mind az állami, mind a magán nyugdíjbiztosítás számára, a jelenlegi negatív mérleg okozta helyzetet viszont csak az állami tudja kezelni.

A magánnyugdíjbiztosítás bevezetése előtt meg kellett volna teremteni a demográfiai mérleg helyrebillentéséhez szükséges körülményeket. Ez nem történt meg. Ettől a feladat csak égetőbb lett. Talán most neki kezd a politika a megoldásnak, ehhez - átmenetileg - mindenképp erősíteni kell az állami biztosítórendszert.

Kenguru 2010.10.16. 22:05:08

@Táskás Tóni: A kedv sokakban megvan(lasd magyarok gyerekvallasi kedverol szolo felmeresk) csakhogy a kivant gyerekek nem szuletnek meg, elsosorban azokban a csaladokban ahol az anya magasan kepzett.

A melyszegenysegben nem divat a csaladtervezes, es ott a gyes stb eleg magas osztonzo.
A gazdagok(aki jellezoen NEM munkajovedlembol elnek jol, tehat nekik az SZJA nem szamit) csaladjaban is eleg sok gyerek szulethet.

Ez a modositas a kozepretegek szamara ad tobb penzt, ahol igenis komoly elszegenyedesi kockazat a gyerekvallalas.
Az eroteljes progresszio a harom gyereknel pedig azert fontos, mert ugye 2.1 a populciao fennmaradasanak hatara, harom gyerek folott forul a trend.

Az hogy a valosagban sokkal kevsebben VALLANAK BE akkor joveldelmet aminek erevenyesitho lenne a max szja kedvezmeny, az nem jelento azt hogy ne keresnek nagyon sokan ennyit.

Kenguru 2010.10.16. 22:07:15

@Táskás Tóni: " Csak megjegyzem ,hogy azokat basztatják most a nyuddíjjárulék 14 havi lefoglalásával ,akik most esetleg éppen a családalapítás előtt állnak ."

Mint mondtam, akar annyit is fizessenek a maganyugdijpenzrak majd 30-40 ev mulva, ha akkor nem lesz eleg dolgozo, az a penz semmi sem fog erni.

Nem biztso hogy ez az adorenszer meg tudja forditani a rossz demografiai trendet, de meg mindig jobb mint meg sem probalni.

Táskás Tóni 2010.10.16. 22:09:06

@bobbafet: Meggyesi nagyon bűnös , csak ne felejtsd el, hogy pontról pontra követelte tőle a fidesz a választási ígéretének betartását.Azután pedig mindent megszavazott a fidesz is, pedig tudták ők is ,hogy üres a kassza , hiszen az utolsó év már náluk is csak 2%GDP-re futotta. Ettől még a felelősség Meggyesié. Elrontotta ,de a tanároknak ,orvosoknak ,nyugdíjasoknak ment ,csak hitelből és nem megtermelt eredményből.2006-tól pedig Orbán beindította a durcit és keményen dolgozott a reformok ellen. Ez viszont többe került az országnak ,mint amennyit a szocik elloptak ,illetve pontosítok ,amit a szocik elloptak az mindig kiderült. Valahogy az ügyészségnek nem elég nagy a kapacitása, ha a fideszről van szó.

Táskás Tóni 2010.10.16. 22:13:59

@Kenguru: Ne haragudj ,de ez a pénz most konkrétan azért kell a kormánynak ,mert nem tudták magukon megspórolni azt a 120 milliárd ft-ot amit az első bénázással összetákolt 29 pontban 2010-re előirányoztak maguknak is. Mégse olyan takarékos ez a nemzeti kormány?

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 22:16:48

@Etniez: Marha nagy értelme van fenntartan egy rendszert, ami arról szól, hogy az alkalmazott által befizetett pénzből megveszi a magyar állampapírt az ember helyett potom 4.5%-os működési költség mellett. Nagy zseni volt, aki ezt kitalálta. Nem volt kötelező átváltani részvény-portfólióba, a pénztárak megkérdezték a tagokat, hogy milyen portfóliót szeretnének.
A MNYP-be utalt pénz csak ugyanannyira a járulékfizetőé, mint az állami nyugdíjalapba befizetett 24% (? a franc se képes már követni a változásokat).
Na és akkor elmondom, mi lett volna az "igazságos & kiszámítható" megoldás: megszűnik a kötelező állami nyugdíjalap, a polgár meg úgy takarékoskodik, ahogy akar (adómentesség a nyugdíjcélú mgtakarításra): állami/profitorentált nyugdíjpénztár, bankbetét, állam/vállalati értékpapír stb., a jelenlegi nyugdíjasok ellátását szolidaritási ADÓBÓL fedezik, az aktívak eddigi befizetését pl. állampapírban kifizetik. Ez egy tiszta megoldás lett volna, nem az a torzszülött, amit összehoztak.

@mcs: Én önkéntes NYP-be és unit linked biztosításba raktam, rakom a lét, azokhoz könnyebb előbb hozzányúlni. + Unit linked esetén ha az embernek van ideje nézni az árfolyamokat, akkor a nagy szívást el tudja kerülni.

Táskás Tóni 2010.10.16. 22:18:59

@mcs: A pénztárak eddig nem haldokoltak, most viszont a kormány tesz róla ,hogy egytől egyig mind megdögöljön. A válságban elvesztett hozamokat mind visszaszerezték. Szerintem jobban gazdálkodnak mint a mindenkori magyar kormány ,külön kiemelve a mostanit.

Táskás Tóni 2010.10.16. 22:29:16

@Kenguru: Bocs de milyen középréteg az ahol a gyerekvállalás elszegényedést eredményez.Nagyon magas az a sáv ahol a gyerekkedvezményt érvényesíteni lehet.Tehát rajtuk ez nem fog segíteni. Az a réteg pedig ,aki eddig nem vallotta be a jövedelmét ezután sem fogja.Tudod a 100% több,mint a 84%.

Iustizmord 2010.10.16. 22:53:48

OK elég az okoskodásból. tfh hogy:

1. kb 35 éves önfoglalkoztató (pl privát orvos/jogász/adószakértő/magántanár) vagyok, kb 10 éve dógozom, részben kissé a minimálbér fölé bejelentve, jelenleg (kb3-4 éve) a 2x minimálbér fölé

2. kötelező mnyp tag vagyok, nem is tehetek mást.

3. van 3-4 lurkóm (már, tehát nem a jövőben, hanem megszülve)

4. tfh viktor csomagjai miatt, falób 300e-re jelentem be magam 2011-től

kérdés:

ha semmi extra (plusmunus) nem jön közbe, mi lesz velem 30 év múlva????

megoldásokat IDE kérem, a blogra.

( az élethelyzet tkp tök átlagos, csak a 3-4 gyermekszám kissé atipikus, de vannak ilyenek is - most nem az 1 gyerekes scenario a téma hanem a nagycsaládos ami elvileg preferált)

Kenguru 2010.10.16. 22:54:23

@Táskás Tóni:
"Bocs de milyen középréteg az ahol a gyerekvállalás elszegényedést eredményez"

A magyar. EZ van.
A legtobb csaladnak igen nagy ervegas amikor 2-3 evre egykeresosse valik.

A KSH szerinte egy negytagu csalad MINIMALIS letfenntartasahoz szukseges jovedelme 210 000 Ft.

Táskás Tóni 2010.10.16. 22:55:03

@Kenguru: Aki pedig úgy gondolja ,hogy a kormánynál jobb helyen van a pénze / Matolcsi kurva nagy biztosíték /visszaléphet nemsokára az állami rendszerbe, Selmeci Trombitás kisasszony nemsokára kőkeményen bedobja magát ennek érdekében.

Iustizmord 2010.10.16. 22:56:48

@Iustizmord: plusmunus = plusminus

falób = falból

Kenguru 2010.10.16. 22:56:48

@Táskás Tóni: "Ne haragudj ,de ez a pénz most konkrétan"...

Nem volt ra idő. Bármely komoly átalakítás először viszi a pénzt, aztán hozza.

Meg ugye vannak olyan kis aknak mint a BKV(80+400 milliárd), az EU metropenz megvonasa(-50 millirad) stb, stb.

Táskás Tóni 2010.10.16. 23:02:56

@Kenguru: Akkor ezek szerint Te is belátod ,hogy nem mentél el jó irányba ,hogy megvédd az új adórendszert.Csak azoknak lesz jó ,akik sokgyerekesek és olyan jól fizető multiknál dolgoznak/,amely multik ellen most éppen a kormány lázít és utálatot akar ébreszteni./ akik bejelentik a dolgozóikat párszázezer ft-ra. De a 600eft a minimum, hogy a 3 gyerek utáni kedvezményt max. igénybe lehessen venni.

Táskás Tóni 2010.10.16. 23:11:27

@Iustizmord: 600 eft-ra kell bejelentened magad akkor, megkapod a gyermekek után járó max. 100e ft havi adókedvezményt, viszont kb 150- 200 eft-al fogsz többet fizetni ,munkáltatóként/ ,hiszen te a saját munkáltatód vagy/ járulékot. Na ezért nem ösztönöz a 16% a munkavállalók foglalkoztatására és nemhogy 1millió ,de egyetlen munkahely megteremtésére sem .Hazánkban az élőmunka drága!

Iustizmord 2010.10.16. 23:14:51

@Táskás Tóni: thx, nem is gndoltam arra h megemelem a sajét fizumat, amit magamtól ellopok, abból élek (MARK MY WORDS!!!) . meg az adósságaimból.

Táskás Tóni 2010.10.16. 23:15:15

@Kenguru: Amit pedig az Auchan-ról írtál az Mo . nagyon sok vállalatra , kis és középvállalkozásra igaz. Viszont munkáltatóként működik az Auchan ebből biztosan van az államnak bevétele és felvásárlóként is a hazai termékkel és termelőkkel valamennyire funkcionál

Táskás Tóni 2010.10.16. 23:16:45

@Iustizmord: Amúgy őszintén gratulálok a gyerekekhez.

Táskás Tóni 2010.10.16. 23:25:38

@inebhedj: Szinte biztos vagyok ,hogy ezt a szöveget Selmeci írta neked.Csak félve jegyzem meg ,hogy a mnyp nem magáncég. Azt pedig nem hiszem ,hogy komolyan gondolod ,hogy az állam jó gazda. Főleg nem az ilyen 100ezer államtitkárral túlbiztosított, mint ez a mostani. Szerinted miért nem mernek hozzányúlni a 2000 milliárd /év ft-ba kerülő önkormányzati rendszer átalakításához, az egészségügy átalakításához ,/ miért kell egy szülésznek gyerekenként 300eft-ot fizetni, / miért kellett a gazdaságtalan vonatokat visszaállítani?.MERT NEM ELÉG JÓK ÉS NEM ELÉG TÖKÖSEK.

Iustizmord 2010.10.16. 23:37:30

@Táskás Tóni: megadom a szlaszámom s kűdhetsz havi 1e ft-ot segélyként :o/

Táskás Tóni 2010.10.16. 23:39:16

@Kenguru: Most megmondom neked az őszintét. Kevered a szezon t a fazonnal. A BKV belső adósságállomány nem 400 milliárd ,hanem 800 milliárd valamilyen számítás szerint. De ezt nem kell most kifizetni ez csak azt jelenti ,hogy szar a géppark.A BKV pedig a fővárosé ,mint ahogy a metró finanszírozás is Hallottad mostanában ,hogy a ktgvetésből adtak volna erre. Na és hogyan bízzunk meg a kormányban , ha még az első akciótervben vállatakat sem tudták teljesíteni.Pedig 8 éve rágják a fülünket ,hogy nekik azonnal és mindenre van megoldásuk. Azt mondták ,hogy ha csökkentik az adót ,akkor a bejelentkezések miatt rögtön több adó fog befolyni. Akkor most minek a sarc. Szóval ez volt az utolsó, hogy írtam neked, mert látszik ,hogy reménytelen vagy . A kormányod ,pedig álszent hazug lopós erkölcstelen tehetségtelen több kárt okozott a 8 év ellenzékiségben mint amennyit a szocik viszont van egy a közös bennünk Orbán és Matolcsi miatt együtt fogunk szívni.

Táskás Tóni 2010.10.16. 23:41:18

@Iustizmord: Nana! Nekem is vannak gyerekeim ,ha nem is ennyi.

Etniez 2010.10.16. 23:42:02

@inebhedj: "ozzáteszem, hogy a nyugdíjpénztáraknál sem annyira névreszóló a számla, mint amennyire gondolják az ügyfelek, a befektetési portfóliókat egyáltalán nem azonosított módon kezelik."

Ne haragdj, de ekkora baromságot ritkán olvasni. Képzeld el, napi árfolyamon van nyilvántartva, egyénileg. Ha valamit nem tudsz, az nem baj, csak ne okoskodj.

Etniez 2010.10.16. 23:43:03

@inebhedj: Egy konkrét számot nem írtál, vagy bármit. Tök érdekes a novellád, csak baromság :( Nem baj, higyjél benne.

Iustizmord 2010.10.16. 23:50:44

@Táskás Tóni: ha kvesebb mint nekem: szolidaríts. :o))

Táskás Tóni 2010.10.16. 23:52:47

@Etniez: Ráadásul ez az isten barma azt mondja ,hogy a mnyp magáncég. SELMECI ŐT MÁR MEGGYŐZTE. Az ő pénzét már biztosan el tudják baszni Orbán és Matolcsi ,mert vissza fog lépni.

Táskás Tóni 2010.10.16. 23:53:52

@Iustizmord: Szép szavakkal , jó kívánságokkal mindenképp.

Iustizmord 2010.10.17. 00:11:19

@Táskás Tóni: törv magyar fizueszklöz kell nekem :o/

Táskás Tóni 2010.10.17. 00:18:19

@Iustizmord: Ne aggódj Matolcsi megmondta ,hogy 2020-ra jól fogunk élni . Látod ,mennyire bízik magában /vagy pedig van önkritikája/.Azt a pár évet a támogatásom nélkül is ki fogod bírni . Amugy a leltár 2gyerek 1 kutya és rengeteg unokahug és unokaöccs -köztük keresztgyerekek. Lehet ,hogy neked kéne támogatnod engem??!!

Kenguru 2010.10.17. 01:24:06

@Táskás Tóni: "Kevered a szezon t a fazonnal. A BKV belső adósságállomány nem 400 milliárd ,hanem 800 milliárd valamilyen számítás szerint. "

Tudom mi a belso adossag. AZ az osszeg eddig 400 milliard volt, de Kocsis"alkotkanyos koltseg" Istavan mostani osszeszamolasbol lett 800.
Monjduk mindegy, a mai buszallomany jelentos resze nem menne at egy rendes muszaki vizsgan.
Valahonnan keriteniuk kell nagyon hamarosan tobbszaz jarmuvet, es hitelt mar nem vehetnek fol.
Innen szep gyozni.

Kenguru 2010.10.17. 01:25:21

@Táskás Tóni: "Aki pedig úgy gondolja ,hogy a kormánynál jobb helyen van a pénze" Egy helyen van jol a penzed: magadnal.
Ha magadnak nem raksz felre, masban nem bizhatsz.

Kenguru 2010.10.17. 01:27:13

@Táskás Tóni: "Amit pedig az Auchan-ról írtál az Mo . nagyon sok vállalatra , kis és középvállalkozásra igaz."
Minenki a medencebe pisil, csak nem a trambulinrol.

gorcsev54 2010.10.17. 09:56:34

@me__ga: Az összes tűzoltó, mentős, ápoló,orvos kukás, hogy soroljam ezek mind mind "bruttó 600 ezret keresnek"-"Haszontalan" tagjai a társadalomnak(nem szülészről beszéltem) -az eddig a 32 % -ot nem fizette most a 16% -ot nem fogja(mármint a tényleges pénze után)

gorcsev54 2010.10.17. 10:13:34

@Etniez: Egy kicsit mintha utána kéne nézned (nem kotrom elő a papírjaimat ,hogy mikortól vagyok MNYP tag -de biztosan igazad van" nem vagyok az "csak szórakozásból írom alá igaz már interneten a havi tb utalásokat magamnak és annak a pár dolgozónak aki még megvan immár 16 éve meg meg minden évben a kukába dobom az OTP MNYP . papírjait.)Lehet rosszul emlékszem de mintha ajánlott ill. kötelező lett volna a belépésem a megalakulásakor.Nem a "kötelezőn" vitatkozok, de ugye azt nem gondolod ,hogy csak kitaláltam MNYP tagságomat.A többivel egyetértek!Mintha félreérteted volna, ellene vagyok ennek az állítólagos 14 hónapnak.

Etniez 2010.10.17. 14:27:51

@evil overlord: Már megint butaságot írsz :(

Kötelező volt megkérdezni a tagokat és aki nem nyilatkozott, azt TÖRVÉNY SZERINT KELLETT ÁTSOROLNI. Nekem full részvényben van a pénzem és nem óhajtok a kiszámíthatatlan állami nyugdíjba visszalépni. Nagyapám 44 év bejelentett munka után kapott 60.000 Forint nyugdíjat. Csak azért, mert öregkorára nem talált normális munkát.

Látom ti is ezt akarjátok, remélem megkapjátok.

gorcsev54 2010.10.17. 15:29:14

@Etniez: Akarja a bánatom,de ez lesz !Ki van ez találva,de még lehet,hogy ennél is rosszabb lesz.Sajnos.

evil overlord (törölt) 2010.10.17. 15:44:21

@Etniez: Megkérdezték? Igen. Lusta volt válaszolni a tag? Szar ügy, néma gyereknek anyja se érti szavát.
A leendő nyugdíjam szempontjából nem számolok se az állami nyugdíjalapba, se a MNYP-be befizetett pénzzel, mert az egyiket bedönti a demográfia, a másikat pedig diletánsok kezelik.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása