Kelet-Európa a kelet-európaiaké!

techet péter I 2010.06.07. 11:30

A nemzet fogalma a francia forradalom során született: a forradalmárok rájöttek, hogy bár a szabadság is nagyon lelkesítő tud lenni, de a haza szavára még könnyebb katonákat toborozni. A nacionalizmus baloldali, plebejus, demokratikus ideológiaként született. Az arisztokratikus konzervativizmus számára hosszú ideig elfogadhatatlan volt, hogy az állam legitimitását ne felülről (Isten), hanem alulról (nép) származtassa. A konzervativizmus a természetes közösségeket, a társadalmi rétegzettséget támogatta. Egy feudális állam, ahol mindenkinek megvan a pozíciója szerinti joga, kötelessége és – ami a legfontosabb – védettsége egészen mást jelent – a természetessége és organikussága okán –, mint a demokratikus nemzetállam, ahol mindenki – ha akarja, ha nem; ha igaz, ha nem – mindenkivel egyenlő, és éppen ezért a jogok és kötelességek immár nem konkrét élethelyzeteket fejeznek ki, hanem absztrakt jogosultságokat. 

Techet Péter írása

A demokratikus nemzetállam tipikusan Franciaországban alakult ki: itt mindenki francia, aki az ország állampolgára. Első ránézésre nagyon szép, toleráns, befogadó elmélet ez, mert nincs tekintettel sem anyanyelvre, sem származásra, sem vallásra, sem kultúrára – mindenkinek megadja a jogot, hogy francia lehessen. Ám e szép, toleráns és befogadó elmélettel van egy kis probléma – mégpedig éppen az, ami az előnye lenne: hogy nincs tekintettel sem anyanyelvre, sem származásra, sem vallásra, sem kultúrára. Franciaországban nem csak jog, de kötelesség is franciának lenni. Otthon beszélhetsz bretonul, imádkozhatsz Allahhoz, hordhatsz kippát, éltetheted a királyságot – de mihelyt kilépsz az ajtón, franciának kell lenned. A köztereken mindenki francia. Csak hát minden idealizmussal egy idő után birokra kelnek a tények. Elég felszállni a párizsi metróra, hogy megtapasztaljuk, mennyire francia is itt mindenki! 
 
Persze kelet-európaiként egészen más nemzetfogalmunk van. Nálunk nem jöttek létre időben – bár a történelemben semminek sincs szükségszerű  ideje – nemzetállamok: országok, amelyekben egyetlen szuverenitás alá egyesített népek szerveződtek volna nemzetekké. Kelet-Európában vagy egy nép és sok uralkodó (széttagolt „Németország”), vagy sok nép és egy uralkodó (Habsburg Birodalom, Orosz Birodalom, Oszmán Birodalom, stb.) volt. Itt a nemzet fogalma irodalmi kategória maradt. Nem véletlen, hogy tőlünk nyugatabbra a nemzet fogalma jogi munkákban, elméletekben lett megalapozva – itt, Kelet-Európában a versekre hárult ez a feladat. 
 
Kelet-Európában a kvázi-feudális sokszínűség okán megmaradt az a multikulturalizmus, amellyel a nyugati merev nemzetállamok – főleg a franciák – most próbálnak csak meg, egyelőre felettébb sikertelenül, ösmerkedni. Egy bécsi, egy kassai, egy pesti, egy temesvári, egy krakkói, egy lembergi polgár számára nem meglepő, hogy eltérő nyelveket beszélnek, eltérő isteneket imádnak, eltérő étkeket fogyasztanak, eltérő táncokat járnak a környezetében. Franciaországban meg se kérdezik a népszámláláson, hogy mi a nemzetiséged. Úgyis tudják. Ezzel szemben Kelet-Európában egy ember önmagában több identitást is szabadon egyesíthetett. Carl Techet írja le a Das ewige Österreich c. szatírájában Schneider hivatalnok esetét, aki nagyban vakargatta a fejét, amikor a nemzetiségére kérdeztek rá. „Otthon lengyelül beszélt, na meg persze egy kicsit németül; az ismerősökkel, rokonokkal és a hivatalban mindkét nyelvet meg a románt és a rutént használta.” (Carl Techet: Das ewige Österreich. In uő: Das tote Österreich. Leipzig, 1922, 13sk.) 
 
Az első  világháború után azonban erre a színes és – mikor még mindenki a modernségben tobzódott – már posztmodern térségre erőltették a nemzetállamiság szigorú doktrínáját. Egy állam, egy nép, egy nemzet. Egy nemzet, egy nyelv, egy kultúra. Csomagolhattak is a kisebbségek ide-oda. És mára Prágában nem hallani német szót – csak ha átruccannak a turisták –, a Tabánban már semmi sem emlékeztet a szerbekre, vagy Tarnopolban a zsidókra. Homogén nemzetállamok jöttek létre. Ahol mégsem, ott legföljebb elfödte az ideológia a valóságot. Szlovákiai magyarok, erdélyi magyarok, koszovói albánok, kárpátaljai rutének, isztriai olaszok, trieszti szlovének mesélhetnének erről sokat. 
 
Ma, amikorra ismét érték lett a multikulturalizmus, a többnyelvűség, a vallási tolerancia, Kelet-Európában sikerült többé-kevésbé  homogén nemzetállamokat létrehozni. Magyarország sem volt ebben rest. Mert azért nálunk is eltűnt vagy kétszázezer szlovák és ugyanennyi német. A zsidók (khm) eltűnéséről nem is beszélve. A holokauszt a modernség homogenitás-mániájának egyik szörnyű, de sokban várható következménye volt. A fajelméletek sem a feudalizmus, a premodern Európa, hanem az igen-igen fölvilágosult, technicizált, szcientista Európa gondolatai voltak. 
 
Mára Magyarország a magyaroké lett. Kellett ehhez Trianon, asszimiláció, Auschwitz és kitelepítés, de sikerült. Örülhet a Jobbik. 
 
Vannak azonban még országok, ahol nem ilyen tiszta a képlet. Például Szlovákia, ahol tízszázaléknyi magyar él. De hát a jobbikos logika szerint Szlovákia is a szlovákoké. Ahogy a szélsőjobboldal itthon őrjöng, ha valaki izraeli állampolgárságot szerez, gondolom, a jobbikosok most jól megértik Slotáékat, amikor ők hadoválnak nemzetbiztonsági veszélyről a kinti magyarok kettős állampolgársága kapcsán. Nationalisten aller Länder, versteht Euch! 
 
Kelet-Európában nem vált be a fölvilágosodás nacionalizmusa, a homogén nemzetállamiság. Lassan Franciaország is kezd erre rájönni, és már helyi dialektusban vannak kirakva Nizza utcáin a táblák, és Elzászban újra szabad németnek lenni. Kelet-Európa is végre beláthatná: kár volt. Kár erőlködni egy bukott eszméért. Itt nincsenek tradíciói sem a szuverenista, sem az etnicista nemzetállamiságnak. Sem a francia jogi, sem a német homogén nemzetállam itt nem történelem, nem valóság – és jelen se legyen. 
 
A kettős  állampolgárság üzenete nem az, hogy leváltjuk a politikai nemzetállamiságot az etnonacionalizmusra. A kettős állampolgárság nem végső megoldás, csak kényszermegoldás – mindaddig, míg Szlovákia, Románia, Szerbia, Ukrajna, Horvátország nem ismeri el egyik legfontosabb értékét, szexepiljét, azaz multietnikus történelmét, multikulturális jelenét, színességét. Leegyszerűsítve: amíg egy fölvidéki magyarnak nincs annyi joga, mint egy finnországi svédnek, igenis így kell eljárni. Mert a kettős állampolgárság nem arról szól, hogy a magyar birodalom kiterjeszti magát más nemzetállamokra – amelyek aztán kénytelenek megint Párizsig szaladni a segélykiáltásukkal. Nem! A kettős állampolgárság felhívás keringőre. Jelzés arra, hogy többes identitású emberek élnek ebben a térségben. 
 
A kettős állampolgárság megkönnyítésének híre elföd azonban egy másik hírt: a kisebbségek parlamenti képviseletének biztosítását. Majd húszéves alkotmányos mulasztását – jobb később, mint soha – pótolja evvel majdan a magyar Országgyűlés. A két intézkedésnek közös az üzenete: hogy Magyarország elismeri, szereti, kedveli, támogatja Kelet-Európa színességét. 
 
Kelet-Európa mindig is az identitások egymásba kavarodó érdekes complexio oppositoriuma volt. 
 
Ha ennek fölismeréséhez kettős állampolgárság kell, ám legyen. De ugyanilyen fontos tett a kisebbségek képviseletének biztosítása (újfent bizonyítva, hogy a jobboldal nem pofázik, hanem cselekszik) és – Kiss Gy. Csaba egy régi ötletét ismét elővéve – a kelet-európai nyelvek, kultúrák, irodalmak, történelmek oktatása. 
 
Csak az ismeretlentől fél az ember. Vagyunk mi, kelet-európaiak olyan közel egymáshoz, hogy ne kelljen félnünk egymástól.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr752062526

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A konzervatív ember (magyarságtudat, idegenszívűség) 2011.12.13. 22:04:58

A konzervatív ember   „Testvérim vannak, számos...

Trackback: Szombattól elég a személyi Szerbiába 2010.06.10. 14:26:01

Június 12-től személyi igazolvánnyal is beléphetnek Szerbia területére az Európai Unió, illetve a schengeni zóna állampolgárai.

Trackback: Kelet-Európa a kelet-európaiaké! 2010.06.07. 15:25:01

Vagyunk mi, kelet-európaiak olyan közel egymáshoz, hogy ne kelljen félnünk egymástól.

Trackback: A kettős állampolgárságot vizsgálná a román külügy 2010.06.07. 13:01:01

Pontosításokat kért a román külügyminisztérium Magyarországtól a kettős állampolgársági törvény módosításáról. Arra kíváncsiak, megfelel-e az új törvény nemzetközi jog előírásainak. Egy szociáldemokrata politikus ugyanis sérelmezte, hogy Magyarország etni…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

La Serenissima 2010.06.07. 12:45:48

ennek szinte minden sora a szívemből szólt. tényleg nagyon hasonlóan gondolkozom e kérdésekről.

a szöveg szép, átgondolt és éles.

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.06.07. 13:22:11

Enne se füle, se farka.

Franciaország is — pont mint a Habsburg birodalom vagy Oroszország — többnemzetiségű állam egy uralkodó alatt. Még pont magad is írod.

Az, hogy Franciaországban csak francia nemzetiségűek élnek, csak egy ideológia.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.06.07. 13:28:22

"Egy feudális állam, ahol mindenkinek megvan a pozíciója szerinti joga, "
egy feudális berendzkedés pontosan anynit ér, mint az azt kitöltő emberek: ha nem a szabályok abúzusára törekedtek volna álhatatosan, lehet, még mindig feudalizmus lenne (persze az van, csak nem hivatalos).

"A köztereken mindenki francia."
fura, mert elzászban 10-20 éve is halál nyugodtan perlekedtek egymással helyi dialektusban, marseillben portugálul, sochoban arabul, párizsban valamelyik afrikai nyelvjárásban, és zenélték a saját zenéjüket az utcán.

"A fajelméletek sem a feudalizmus, a premodern Európa, hanem az igen-igen fölvilágosult, technicizált, szcientista Európa gondolatai voltak. "
lol :-).
kiváncsi vagyok, a premodern törzsek hogyan reagáltak volna egy ilyen kijelentésre, vagy egy székely család egy román kérőre a csúnya felvilágosodás előtt :-).

wishful thinking, fable agreed upon.
go pumas!

ivrilider 2010.06.07. 14:04:04

@bs395: pedig így van - annyiban, hogy a fajelmélet sem konkrét élethelyzet, hanem absztrakció alapú.

Aron M 2010.06.07. 14:39:57

értékesebb lenne az írás, ha román vagy szlovák írta volna.

bz249 2010.06.07. 15:25:24

Mi az, hogy francia? Tudtommal az ugy lett, hogy a francia kiraly kitalata, hogy az orszagaban elo provanszalok, okszitanok, gaszkonok, bretonok, burgundok...stb legyenek mind franciak. Az, hogy amugy nem ertettek a francia nyelvet egy mellekes kovetelmeny, majd megtanuljak. Aki meg nem azt jol pofanverjuk.

A nemet detto. A Deutschlandlied is a Maas-tol a Memelig es az Adige-tol a Nagy-Baeltig huzodo Nemetorszagrol zeng, szoval az osztrakot siman nemetnek tartja. Ha meg kicsit mashogy alakul a tortenelem, akkor a hollandok is nemetek mondjuk a bajorok meg nem.

A legtobb nyugati nemzet az nem kialakult, hanem kialakitottak.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.07. 15:51:14

@teemur: meg a francia törvény.
@bs395: a székely családnál a román kérő mint a fajelmélet megelőlegezése, LOL
@Aron M: hát sajnos ez egy magyar blog.
@bz249: a francia forradalom találta ki, nem a király, emlékeim szerint. Egyébként a nemzetek ki is tudtak alakulni, legalább nyelvközösség okán.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.07. 15:56:16

Igen, ez a közép-európai multikulti az a multikulti, amit szeretek. :D

bz249 2010.06.07. 15:58:08

@dobray: amennyire tudom a Bourbonok mar boven elkezdtek a franciasitasi programot.

"Egyébként a nemzetek ki is tudtak alakulni, legalább nyelvközösség okán."

Persze ki tudnak, de a nemet es a francia nem ilyen volt, tekintve, hogy egy szasz vagy egy bajor nem ertette meg egymast, es hasonloan a XVI. szazadi "franciak" legnagyobb resze nem beszelt franciaul.

Cypriánus 2010.06.07. 16:32:21

inkább a "multietnikus" szót kellene használni.
A középkori Hungária multietnikus volt, de ualapvetően monokulturális, csak a bizánci vallású kisebbségek lógtak ki, de török előtt viszonylag kevesen voltak, utána pedig jó részük görögkatolizált, így a nyugat felé fordult.

Cypriánus 2010.06.07. 16:34:48

ja, amúgy a délfrancia, az occitán NEM dialektus, hanem külön nyelv, (max.a provanszál az egyik dialektusa...:)...)

Cypriánus 2010.06.07. 16:38:03

a forradalom előtt kb. Franciao. 60% beszélte a francia valami tájszólását, kb. 30% az occitánt, a többi a bretont, baszkot, németet (elzászi vagy letzeburgisch), és az olaszhoz hasonló korzikai nyelvet (amely szárddal együtt kb. ua. nyelv dialektusai, bár ez még a szigethatárokat sem tiszteli, É-szardínián is "korzikaiul" beszélnek.).

Brain$torming 2010.06.07. 17:32:55

azért nem bánnám, ha az az 1M cigó, meg a 2-300e zsidrák is eltakarodna innen.

Várúr 2010.06.07. 17:52:55

Peti, ez egy remek írás (petizlek, mert ismerlek). Gondolataid érnek, mint árvíz előtt a kukorica. Üdv!

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.06.07. 17:55:22

Ez eddig a legjobb írás a konzervatóriumon amit olvastam, gratulálok a szerzőnek.

Globetrotter2014 2010.06.07. 17:57:17

A nyelvi szabadságot ne erőltessük, a francia nyelv a franciatudat alapeleme és (ebből az egyből) nem engednek, az amúgy (vagyis a nyelvüket beszélők felé) tényleg nyitott és mindenkit befogadó franciák. Bretagne-ban nem sok nem francia feliratot láttam. Legfeljebb mindenhol beszéltek angolul :)

oszkar00 2010.06.07. 17:57:50

@Brain$torming: Sikerült elkapnod az írás lényegét, gratulálok!

Globetrotter2014 2010.06.07. 18:00:57

Soksok mindent kellen élőben megtapasztalni ahhoz hogy megértsük (előre lássuk) más országok reakcióit a mi lépésünkre. Lehet hogy egy intézkedés határozott akarása nem felétlenül segíti elő az éleslátást. Meglepetések előprogramozva, nem először és nem is utoljára.

pittiman 2010.06.07. 18:02:39

ez nagyon fasza lett

Még_mit_nem! 2010.06.07. 18:09:25

"Mára Magyarország a magyaroké lett. Kellett ehhez Trianon, asszimiláció, Auschwitz és kitelepítés, de sikerült. Örülhet a Jobbik."

Magyarországnak mi köze volt Auschwitzhoz? O.o

Dr Clio 2010.06.07. 18:19:56

Alapvetően egyetértek, egy apró módosítás:

"Az első világháború után azonban erre a ... térségre erőltették a nemzetállamiság szigorú doktrínáját."
A folyamat jóval korábban kezdődött, a 19. század végétől az egész monarchia attól volt hangos, hogy vajon az X nép gyermekei X nyelvű iskolába járnak-e, X értelmiségiek által írt tankönyvekből tanulnak-e, X kereskedőnél vásárolnak-e, stb. Az más kérdés, hogy a folyamat csak a 2. vh alatt és után gyorsult fel a holokauszttal és az etnikai tisztogatásokkal.

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2010.06.07. 18:24:27

Auschwitz? Mi köze van a Magyaroknak a zsidókhoz?

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.06.07. 18:31:27

"– mindaddig, míg Szlovákia, Románia, Szerbia, Ukrajna, Horvátország nem ismeri el egyik legfontosabb értékét, szexepiljét, azaz multietnikus történelmét, multikulturális jelenét, színességét. Leegyszerűsítve: amíg egy fölvidéki magyarnak nincs annyi joga, mint egy finnországi svédnek, igenis így kell eljárni. "

Ez egy érdekes gondolat. A kérdés az, hogy ha az egyszer a távoli jövőben meg fog történni, akkor ezekben az országokban ki fogja (azaz melyik ideológiai irányzat) ezt kiharcolni? És ki fog teljes erővel ez ellen harcolni? Ha azok az ideológiai irányzatok uralkodnak, mint jelenleg nálunk, akkor ez soha nem fog bekövetkezni. Ha abból indulunk ki, hogy a mi nemzetieskedőink mit gondolnak az itt létező kisebbségekről, akkor szlovákként, ukránként stb. egyértelműen mindenkit hazaárulónak minősítenének és akasztani akarnának, aki szlovákként, ukránként, stb. kiáll a magyarok jogai mellett.

Én nem szeretnék határmódosítást, de mélységesen felháborít a szlovák nyelvtörvény, a hazafias törvényről nem is beszélve. Viszont nem kérdés: a magyar jobboldal jelentős részéhez pont az ezekben megnyilvánuló gondolkodás áll közel, csak éppen mások alkalmazzák. És aki Szlovákiában ellenzi a magyarellenes intézkedéseket, az éppúgy hazaáruló liberális tetű, mint azok, akik a kisebbségek jogait védik nálunk.

Disclaimerek: Mielőtt bárki ezen lovagolna: nincs jelentősége annak, hogy Fico nominálisan baloldali pártot vezet. A Smer sok tekintetben a magyar jobboldal szlovák tükörképe, mélységesen illiberális, populista és nacionalista bagázs.

És még mielőtt bárki ezen lovagolna: egy adott ideológiai irányzat kritikája nem jelenti automatikusan egy konkrét párt támogatását, bármelyikre is gondolsz most. Úgyhogy a fentieknek nincs köze az elmúlt nyolc évhez; a kisebbségekkel való bánásmód, ill. azok jogainak védelme nem kapcsolódik sem Zuschlághoz, sem Őszödhöz, stb. Ha a leválasztott kormányról akarsz vitatkozni, keress más partnert hozzá.

vajdasagi 2010.06.07. 18:34:04

Tökéletes írás - mondom ezt úgy, hogy a Titó féle Jugoszláviában
kisebbségként éltem. No, AZ AZ ország valóban elérte, hogy
1950 és 1990 között értéknek tartották a soknemzetiséget.
Pozitív diszkriminációban részesítettek bennünket megannyi téren.
(Szélsőjobb - tessék csak nyugodtan fröcsögni, de akkor is így igaz....)

És házasodtunk keresztül-kasul, ha a helyzet úgy hozta. És ezt is értéknek tartotta a hatalom is meg a köznép vélekedése is. Azután persze tragikus vége lett az országnak, de most is úgy gondolom, hogy egy jó kisérlet volt.

Ha egy kis eszünk lenne, most is - mi is - megtalálhatnánk a
köztünk élő kisebbségek jobb beintegrálódásának a módját. Mindenkitől,
ismétlem mindenkitől lehet hasznosat átvenni - csak nem szabad
így kezelni ezt a dolgot, ahogy ezt mi Magyarországon belül tesszük.

És végezetül, én is úgy látom, hogy talán több jó, mint rossz származik
majd ebből a kettős állampolgár-dolgunkból. Talán.

stanci 2010.06.07. 18:35:43

@Brain$torming: Kellemetlen a gondolatod.
Az az 1 millió csak 7-800 000./Egy érdekesség: a 19. század végén nagy-Magyarországon végzett felméréskor ez a szám 250 000 alatt volt./
Az, hogy el van rontva egy csomó dolog, az a mi hibánk. Képtelenek voltak és vannak a hatékony megoldást megtalálni.
Ami a másikat illeti, butaság. Finoman fogalmaztam, akinek magyar az anyanyelve az magyar, és azokat nem bántjuk.
Ami a holokausztot illeti, az egy borzalom. Belorusziában még nagyobb népirtást csináltak a németek. Még nagyon közel van időben, nem tudunk objektív magyarázatot adni.
Magyarországon az volt a baj, hogy csak az öregek, betegek, gyerekek, és asszonyok voltak itthon, hogyan is tudták volna megakadályozni.

szcsongor 2010.06.07. 18:40:55

@Még_mit_nem!: @SteveJobs: látom ti is szövegértelmezési gondokkal küzdötök... nem is volt szó arról, hogy nekünk közünk lenne Auschwitzhoz. több esemény kellett, mint ez is, hogy mára etnikailag nagyjából homogén legyen Magyarország, vagyis a magyaroké legyen.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.07. 18:44:31

Ez egy nagyon szépen átgondolt és megírt írás volt.

@SteveJobs: keresztkérdés: Radnóti magyar költô?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.07. 19:03:38

Itten szerintem is tévedés van, a franciáknál is mindig multikulti volt, baszkok, katalánok, spanyolok, portugálok, olaszok, németek....... és még nagyon sokan mások éltek pontosan úgy egymás mellett, mint nálunk tótok, románok, kunok, magyarok stb.
Az, hogy jelen helyzetben nincsenek "hivatalosan" kisebbségek, igaz, de ez ideológia, semmi több.

Egyébként:
mistinguett.blog.hu/2009/11/11/a_francia_nep_vajon_miiii
mistinguett.blog.hu/2010/06/07/az_a_t_betus

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.07. 19:03:53

Alapvetően jó írás, de a multikulturalizmus szót (nem egyedül a magyar közegben) nem igazán jól használja.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.07. 19:06:35

@Cypriánus:

Aha, látom már volt aki ráérzett, hogy hiba van itt a multikult. használat körül

nem nemsiker_s 2010.06.07. 19:20:35

Csak annyit fűznék hozzá, hogy ennek a sematizáló francia gondolkodásnak köszönhetőek a XX. sz. végének balkáni háborúi is.
A franciáknak nem csak minket sikerült megmérgeznie, hanem az egész térséget.
Talán a Franciákban máig nem tudatosult ez, de ez az ő szégyenük.
Ha annak idején népszavazással döntenek, ahogy azt Wilson javasolta, akkor nagyobb lenne ebben a térségben a nyugalom.

subVito 2010.06.07. 19:28:25

Okos és előremutató írás, kösz.
A francia nemzetállamiság mellett szerintem érdekes a "britség" fogalma is, amely ideológia remekül megoldotta, hogy - noha a sziget lakosságának nagy része írnek, skótnak, walesinek vallja magát - mégis mindenki angolul beszéljen és végső soron, legalább részben behódoljon az angoloknak.

Szerintem Trianon nélkül Magyarország is inkább a "britség" valamilyen átkölcsönzésével tudott volna fennmaradni, azaz a többes identitás egyfajta rangsorolásával. Létrehozhattak volna egy felsőbb nemzetfogalmat, lehetett volna hungarus-szint, vagy akár össz-birodalmi szint, ami alatt meg persze mindenki lehetett volna (magyarul beszélő) szlovák, román, szerb, akármi.

Sci-fi, persze, de az biztos, hogy a francia nemzetfelfogás sokkal károsabb volt Kelet-Európára, és súlyosan káros mind a mai napig.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.06.07. 19:59:48

"A nemzet fogalma a francia forradalom során született"
Ez max. a modern nemzetfogalomra igaz.
A nemzet fogalma már a középkorban is létezett. Azt jelentette, hogy az adott nemesség tagja. Az más kérdés, hogy ehhez pusztán a földbirtok is elég volt. Még csak a nyelv sem volt szempont. Innen aztán szép lassan kiterjedt a módosabb polgárokra, majd a kevésbé módosabbakra is.

"a történelemben semminek sincs szükségszerű ideje"
Van, bár nem egészen a marxi értelemben. Ami a történésznek utólag visszatekintve "anakronizmus", az az adott kor emberének "válság" volt. A válságok oka sokszor valamiféle lemaradás, pl. a XIX. századi feudális jobbágyság okozta mezőgazdasági, illetve ipari problémák.

Fajelmélet: Bár kétségtelen, hogy a feudalizmusban nem etnikai alapon gyilkolták egymást az emberek, de ettől még nem modern dolog az. A törzsi társadalmakban az etnikai alapú népirtás rutinszerű volt már az ókorban is. Ők ugyan nem nevezték fajelméletnek, de ez kb. olyan, minthogy a pueblo indiánoknak nem volt szavuk a fára, de épeszű embernek nem jut eszébe, hogy Észak-Amerikában ne lettek volna fák.

Oké, tegyük fel, hogy Magyarországon sem a német, sem a francia nemzetfelfogás nem működik. Mi legyen helyette?

dr. médiafigyelőbété 2010.06.07. 20:02:41

@vajdasagi:
Abban az időszakban,főleg a 80-as években szívesen néztük a "jugó" tv adását innen a déli országrészből.Esti meseként Tom és Jerry-t adtak,utána általában menő,am. filmet.Szinkron nem volt,mindent feliratoztak.Volt,hogy a fél képernyő feliratokból állt - 3 féle felirat egymás alatt.Az egyik ciril betűs,a másik nem ciril,de szerb,a harmadik pedig horvát nyelven,de lehet,hogy nem pontos a felsorolás...
Vasárnap délutánonként pedig szórakoztató stúdió-műsor volt sokszínű népzenével, a magyaros jellegű zenéktől kezdve a -számunkra már szinte alig élvezhető - távoli balkáni (görögös) zenékig.
Ezekről az időkről mondják egyesek fanyarul -és valószínűleg - nem helyesen,hogy "ezeknek" - mármint a nyugat-Balkánnak - egy Tito kellett...

ds3 2010.06.07. 20:04:00

@mistinguett: a franciáknál is annyira van, vagy inkább volt 20-30 éve multikulti, mint Romániában vagy Szlovákiában. A falu főterén mindenki a saját nyelvét beszélte, de anyanyelvi iskola vagy pláne egyetem nem volt. Én most sem tudok sokról.
Nem is beszélve arról, hogy hivatalos ügyet is csak a hivatalos nyelven lehetett elintézni. Gondolj bele milyen hátrány, ha pl. egy bírósági tárgyaláson idegen nyelven kell beszélned, miközben a másik fél az anyanyelvét használhatja. Belgiumban egyébként hasonlóan durva volt a helyzet, a franciául nem beszélők másodlagos állampolgárnak számítottak, pedig ott a lakosság 60%-a flamand (kvázi Holland).

Lepényhal 2010.06.07. 20:11:03

"De ugyanilyen fontos tett a kisebbségek képviseletének biztosítása (újfent bizonyítva, hogy a jobboldal nem pofázik, hanem cselekszik)"
Én úgy tudom, hogy leginkább az LMP-nek nem tetszik, hogy a kisebbségek képviselve legyenek a parlamentben.

Joe84 2010.06.07. 20:29:28

Holokauszt, Auschwitz, meg Szlovákia a szlovákoké. Több nem is kell az index főoldalhoz.

Ennyi ostobaságot ilyen koncentráltan már rég olvastam, de méltó az indexhez.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.07. 20:35:12

@ds3: Amikor azt írtam, hogy mindig is multikulti volt, azt nem a 20-30 évvel ezelőtti helyzetre értettem, hanem a 2-300 évvel ezelőttire. 20-30 évvel ezelőtt nagyon kevés országban volt csak multikulti, épp azért, mert a nemzeti politizálás másfelé vitte a dolgokat. Vagy nem ezért, tudja a fene.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.07. 20:37:06

@nemsiker_s: Azért a térség nyugalmának az is ártott, hogy a térség népei nem tudtak szót érteni egymással, nem?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.06.07. 20:53:16

1. Lehet, hogy a nemzetfogalom baloldali eredetű, mára azonban ez a tény annyira jelentőségét vesztette, és a kulturális térben annyira a jobboldal privilégiuma lett a nemzetfogalom, főleg az internacionalizmus óta, hogy eléggé improduktív és sehova sem vezető erről beszélni.
1b. Az, hogy a Jobbik utálja Slotát, a nemzetfogalom inherensen illogikus mivoltának szép bizonyítéka.
2. A poszt szavajárásával multikulturális birodalmaknak kellett, hogy legyen egy vezérlő, központi, elsődleges kultúrája. Esetleg 1700-ban nem, de ma, az azonnali információtovábbítás világában ez elengedhetetlen. Nem biztos ugyanis, hogy a faludbeli bíró tárgyalja az ügyedet, aki beszéli a nyelvjárásodat.

ReggieHammond 2010.06.07. 21:26:48

Nagyon jó írás. Az a baj hogy a mélymagyar honfitársainknak (akiknek pl az a kérdésük hogy magyarországnak mi köze a Auschwitzhoz) elég nehéz elmagyarázni a kérdés lényegét.

Paradoxon88 2010.06.07. 22:02:21

Hmm.
Hihetetlen, hogy nem látják egyesek a különbséget kisebbség és kisebbség között. Pedig majd kiszúrj a szemeteket.
Ad 1) Van a Felvidéki magyar. A mai Szlovákia területén élő magyarok (nagy többségben) mondjuk 500 éve ott élnek. Ez igaz a teljes Kárpát-medencei magyarságra.
Ad 2) Van a Németországba betelepült török. Nah, ő önszántából megy oda, és "elveszi" a német munkáját.

Ezt a két teljesen különböző kisebbségi létet összekeverni...
(Ha valakinek még mindig nem világos, arra célzok, hogy ha pl. a Jobbik tiltakozik, az ellen, hogy itt pl. kínaiak tömegesen települjenek be (vagy mondjuk magyar hazafisági törvény mellett kardoskodik), az egy fikarcnyit sem áll ellentétben azzal, hogy a lehető legnagyobb erővel fellépjünk a Felvidéki magyarok üldözése ellen.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.07. 22:06:51

@peetmaster:
1. Nem a jobboldal privilégiuma "lett", hanem a jobboldal kisajatitani vélte.
2. Mért ne lenne értelme beszélni rola?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.06.07. 22:23:06

@Paradoxon88:
Ezzel akad pár probléma. Az egyik, hogy az évszám nem sokat számít. Pl.: cigányok, cirka 500 éve, a zsidók pedig a római kortól itt élnek...
A másik, hogy a törököket hívták, mert kellett az olcsó munkaerő.
-Hány német kell egy villanykörte kicserélésére?
-Egy se, erre valók a törökök.
Annyiban azonban egyetértek, hogy ki kell állni a jogaikért.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.06.07. 22:35:22

@mistinguett:
1. Lehet, bár a baloldal a nemzetköziséggel lemondott róla. A magam részéről ezt támogatom.
2. Ezt mire érted?

kovácske 2010.06.07. 23:10:43

azt hiszem, a "francia kórságként" magyarázott nacionalizmust hibáztatni (meg egyáltalán hibáztatni bármit), nem a legszerencsésebb megközelítés. a helyi közösségek történelmi okokra visszavezethető gyengesége/szétverése kimaradt a térség mai, etnikai ideológiai köntösbe burkolt konfliktusainak magyarázatából, pedig érdemes lenne ezt is belevenni az összképbe, közelebb vihetne a kívánt békés sokszínűséghez, ha ezt sikerülne orvosolni. az etnikai alapú konfliktus vagy azon alapszik, hogy egymás elől eszik el a kenyeret a sanyargók és tehetetlenségükben egymásra (az idegen másikra) acsarognak (inkább, mint saját családtagra, falubelire, nyelv-/nemzettársra), vagy azon, hogy egy megélhetési uszító, mint slota, csurka, stb ezzel szerez magának hivatalt, amiből meghízhat. mindkettő ellen védelmet jelent a közösségnek a helyi szerveződés, a polgári gyarapodás és annak a kierőltetése, hogy ne a ködevők keresztes hadjárataira, hanem a helyi utak, kutak, óvoda és munkahelyteremtés ellenőrzött, ésszerű gazdálkodáson alapuló működtetésére fordíttassék a beszedett adó.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.06.08. 02:38:17

@dobray:
jajj, hagyjál már, kiemeltek egyet a számtalan halatomtechnikai módszer közül, és kinevezitek minden gonosz eredőjének, a többiről meg nem beszélünk.
néha iszonyat féloldalas történelemszemlélettel tudtok dolgozni.

greybull 2010.06.08. 11:01:57

Ahogy elnézem a nacionalizmus tobzódását itt keletajrópában (mert bizony Hegye Shalom-tól keletre ez nekem keleteurópa) egyre mélyebb csömör fog el. Nézem a Zecchot, már nem tudom melyik műsort, és örülnek, hogy újra éled a nemzeti érzés, mintegy reneszánszát fogja élni - fasza, amíg nem velünk, magyarokkal szemben és nem itt keletajrópában! Sajnos azonban BIZTOS, hogy velünk szemben fog élni és virulni. Az már egy más kérdés, hogyha megkérdezel egy vérnacionalista slotaistát, hogy oké, vered a melled, hogy te szlovák milyen fasza gyerek vagy, de holnap ebből tudsz zsemlét meg kakaót adni a kölyködnek? - hát erre általában nagy kuss a felelet. A nacionalizmus nem más mint ezer évvel visszamenni az időben a feudalizmust megelőző TÖRZSI korszakba, annak minden következményével...
Azt hiszem ezt a velejéig hülye keletajrópai bagázst, bennünket magyarokat is beleértve, utoljára józan állapotban az Osztrák-Magyar Monarchia tartotta úgy-ahogy kordában.
Itt lenne az ideje az újraélesztésének!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.08. 14:37:36

"A nacionalizmus baloldali, plebejus, demokratikus ideológiaként született. Az arisztokratikus konzervativizmus számára hosszú ideig elfogadhatatlan volt, hogy az állam legitimitását ne felülről (Isten), hanem alulról (nép) származtassa."

Naná!
És még az Aranybulla is egy baloldali iromány volt, amiben az Isten kegyelméből uralkodót korlátozza a csőcsele nemesség.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.06.08. 15:02:51

Helyesen: complexio oppositorum.

„Mára Magyarország a magyaroké lett. Kellett ehhez Trianon, asszimiláció, Auschwitz és kitelepítés, de sikerült. Örülhet a Jobbik.”

Ez ironikus értelemben is hülyeség.

techet péter 2010.06.08. 16:11:49

@Joe84: Tehát tagadod Trianon? Jézusom!

@A Nép - Te vagy!: Nem csak az a multikulti, ha pakisztáni a fűszeres, és csak Hürriyetet kapni a trafikban - de az is, ha Erzsébetváros zsidós, Józsefváros cigányos, Tabán szerbes, Pesthidegkút svábos és Dunaszerdahelyen szabad a magyar szó.

@Paradoxon88: Nem írtam semmit sem a nyugat-európai bevándorlókról e cikkemben. Egyébként pedig valamennyi kisebbség és többség általában valahonnan jönni szokott. A magyarokat sem hívták - hanem jöttek. Valóban, régebben, és ezért - ellentétben egy neuköllni törökkel - őshonosabbnak számítanak. Az osztrákok pl. úgy oldják ezt meg, hogy a "burgenlandi magyarokat" és a "burgenlandi horvátokat" ismerik el nemzetiségként - és így kizárják ebből a jóval népesebb bécsi magyarokat és horvátokat. Persze egyszer tán a németeknek is el kell fogadniuk, hogy van török kisebbségük. Egyelőre azonban még megy a vita, hogy akkor van-e deutsche Leitkultur vagy Németország egy Einwanderungsland, s így Kreuzbergben tán nem is német, hanem török irodalmat kéne oktatni (amint a zöldek javallják). De visszatérve a fölvetésedhez: a fölvidéki magyarok ugyanolyan okkal s joggal élnek ott, ahol, amiként a magyarországi svábok és szlovákok (élnének, ha hagyták volna).

@Aron M: Miért is?

techet péter 2010.06.08. 16:17:15

@Loxon: A kiegészítést köszönöm, igaz, elütöttem. A másikhoz: Ma Magyarországon arányaiban több magyar él, mint ha nem lett volna Trianon (ahol a zsidók nélkül eleve nem is volt többségben a magyar nemzet saját országában), mint ha nem lett volna asszimiláció, mint ha nem telepítik ki a svábokat, mint ha nem üldözik el, deportálják a zsidókat. Ma Magyarország tényleg a térség egyik leghomogénebb állama - még a kisebbségeink többsége is már magyartudatú, magyar anyanyelvű. De ez nem volt így 100 évvel ezelőtt. Az elmúlt 100 év eseményei - újfent: Trianon, asszimiláció, Auschwitz (értsd holokauszt), kitelepítés - járultak ehhez hozzá.

techet péter 2010.06.08. 16:23:34

@vajdasagi: Szerb barátném - ki voltaképp pár évet élhetett csak a jugóban - ma is a népszámláláson mindig jugószlávnak vallja magát. Sajátos, hogy nem sikerült összetartani azt a térséget, pedig egy igen érdekes, szép, színes ország volt (lehetett) - valóban kisebbségbarát politikával. A Magyar Szó egy nagypéldányszámú, akár Macedóniában is kapható napilap volt. Vagy pl. - úgy tudom - a sorozásnál mindig figyeltek arra, hogy ne jöjjenek létre tiszta etnikumú katonai csoportok, ill. nagyobb büntetés járt azért, ha a kiskatonák közötti esetleges anyázásba a nemzetiség fölemlegetése is keveredett.

No, ha már a konzervatóriumon ilyen titóista hangulatba keveredtünk...: www.youtube.com/watch?v=yChwb_C0hcA :)))

tölgy1 2010.06.08. 21:22:00

@kolbászoszsömle: az Aranybullában hol van nacionalizmus?

Tájékozódjon a francúz forradalom történetében, ha a nacionalizmus történetét nem hiszi. És vesse össze a jakobinusok-girondisták szövegeit a kortárs reakciósokkal, Burke-kel, de Maistre-rel, stb.

patkószeg 2010.06.10. 08:14:18

Tévedés a kettős állampolgárság kérdését keringőre való felhívásnak minősíteni. A felkérés általában barátságos, udvarias megnyilvánulás, az ember a legjobb arcát és fellépését próbálja felmutatni az igenlő válasz érdekében! Ez jelen esetben nem így történt – a célok nyilvánvalóan mások voltak.
Szintén tévedés a kettős állampolgárság és a kisebbségek parlamenti képviseletének logikai összekötése. A gondolat nem véletlenül maradt ki a vonatkozó politikai kommunikációból.
A cikk szerzője mindkét esetben vágyait, vágyainkat fogalmazza meg.

techet péter 2010.06.10. 14:39:24

@patkószeg: Ez lehet. De függetlenként ennyit még csak szabad...? :)

HelloJozsi 2010.06.15. 15:10:45

A felvezetés tetszett, kár, hogy csacsiságok lettek levonva konzekvenciaként.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 21:30:06

hogy az istenbe lehet így eltévedni, de buta írás, édes istenem,

" nemzet fogalma a francia forradalom során született"

esetleg kizárólag franciaországban, mit érdekelnek engem ők ... visszamászhatnak a fára is akár
a nemzet fogalma Balassi óta él, már Jannus P. pedzegette, de az igazi nemzet a török háborúk óta van Magyarországon.

"a forradalmárok rájöttek, hogy bár a szabadság is nagyon lelkesítő tud lenni, de a haza szavára még könnyebb katonákat toborozni."

azokat a forradalmárokat gyanítom a gazdagsággal és jóléttel kecsegtették.

"A nacionalizmus baloldali, plebejus, demokratikus ideológiaként született."

uramisten, most segíts meg: a nacionalizmus mint baloldali? milyen baloldali? gazdasági baloldali? mi köze hozzá? nem mondanám azt se hogy plebejus, hisz létezett az arisztokráciában is ez a szellemiség, lokálpatrióta formában mindenképp, sokkal korábban is

"Az arisztokratikus konzervativizmus számára hosszú ideig elfogadhatatlan volt, hogy az állam legitimitását ne felülről (Isten), hanem alulról (nép) származtassa."

mint most. most is elfogadhatatlan, az adó csak a népet sújtja. de a fenti mondat hogy is függ össze a nacionalizmussal? miért is kellett ez ide?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.13. 22:09:21

@tesz-vesz:
A nemzet fogalma volt Balassi előtt is, de a nemességet értették alatt. A magyar nemzet tagjává úgy válhattál, hogy ha bekerültél a magyar nemesek közé, azaz valakinek a hűbérese lettél.
Az a nemzetfogalom, amit ma használunk, tényleg a francia forradalom gyermeke.

És tényleg baloldali ideológiaként született. Amíg a jobbágynak nem mondták azt, hogy te több vagy, mint az urad földtúrója, addig marhára nem érdekelte a haza. Ahhoz előbb kellett egy kis egyenlősítés.
Amikor a törökök elfoglalták az ország egyharmadát, akkor a jobbágyok rohadtul leszarták a dolgot. A XIX. században, amikor elvesztettük a szabadságharcot, gerillamozgalmak indultak. Miért? Mert a jobbágynak hót mindegy, hogy kinek adózik. A polgár viszont magáénak is érzi az országot...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 13:44:00

@Lord_Valdez: A nemzet fogalma volt Balassi előtt is, de a nemességet értették alatt. "
nemigen, ugyanis a nemzet feje a király lett volna, de ő leginkább idegenországból jött

"Ahhoz előbb kellett egy kis egyenlősítés."

a polgárokról elfeledkezel, nemcsak jobbágyok és nemesek voltak a középkorban, és a jobbágy tudta, hogy magát is, családját is védi, ha beáll a végvárba, házam, hazám, a nacionalizmus kezdete.

"XIX. században, amikor elvesztettük a szabadságharcot, gerillamozgalmak indultak. Miért? Mert a jobbágynak hót mindegy, hogy kinek adózik."

szóval ezért is sikerült annyi volt jobbágyot sorozni - mert hivatalosan már nem voltak - Kossuthéknak? mert nem érdekelte? de a 19 századról lenne szó biztos?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.12.14. 14:25:07

@tesz-vesz: Nem csak a király, az arisztokrácia, úgy ahogy van, kozmopolita volt mindig is, minél több nációt tudott a családfában mutogatni, annál vagányabbnak tartották, de ettől még volt "nemzetisége", csak az nem ugyanazt jelentette, mint ma. Napóleon hadseregében is szolgáltak magyarok is, akkoriban nem csináltak gondot abból, ha a saját haza ellen kellett küzdeni. Olvasd újra a Szigeti veszedelmet, még ott is a kereszténység védelme a legfontosabb, nem a hazáé, pedig a 17. századi Zrínyi már nem csak a törököket utálta, hanem részben az osztrákokat is, ha jól emlékszem.
Még Mikszáth is élcelődik azon, hogy a nagy pofájú szabadelvűek mindjárt másképp viselkednek, ha a kocsis leöcsémuramozza őket, pedig az már majdnem a 20. század.
Ami meg a polgárságot illeti, az Magyarországon a középkorban irtó ritka volt, Franciaországban is azért csak a 18. században indul be a népi emancipáció, mert a polgárság ekkor kezd kikúpálódni. (Szemben pl. az angolokkal, ahol "fejlettebb" a társadalom, ezért már 150 évvel korábban "polgári forradalom" vagy mi volt, marxiul.)

Ettől persze elég szerencsétlen "balos" ideológiaként leírni a szabadság-egyenlőség-testvériség eszméjét, de az tény, hogy pl. Franciaországban a balosok sokkal komolyabban veszik a forradalmi örökséget, mint a jobbosok. Márpedig a mai nemzetdefiníciót a 18. századi értelmiségi-forradalmárok találták ki, éppen a nemesség és a papság ellenében.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.14. 16:31:47

@tesz-vesz:
Pedig így volt. Akkoriban a származás nem sok embert érdekelt, csak az, hogy melyik királyságnak az alattvalója.

A polgárság egy fokozatosan kialakuló réteg volt és akkoriban az, hogy a polgárság is jogokat követelt magának, az egy igen balos dolognak számított.
A jobbágyok nagy része nem vonult sehova. A háborúk a civil lakosságot általában nem így érintették, hanem megnövekedett adók, bűnözés, éhínség, illetve fosztogató saját és ellenséges hadsereg formájában. A jobbágyokat ritkán vitték harcolni.

Retorikai szempontból nem volt tökéletes a megfogalmazás. Szembe akartam állítani a két kort. Az egyikben beletörődően, a másikban harciasan viszonyultak az idegen uralomhoz. A különbség a nemzettudat volt. Az első esetben az még nem terjedt ki a földtúrókra is.

@mistinguett:
jól beszélsz

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 22:13:45

@mistinguett: az arisztokrácia, úgy ahogy van, kozmopolita volt mindig is,"

ez nem igaz, nem mindig, és nem minden család

"Ettől persze elég szerencsétlen "balos" ideológiaként leírni a szabadság-egyenlőség-testvériség eszméjét,"

itt nem is erről van szó, és a nemzettudat nem innen eredeztető.

"Óh, én édes hazám, te jó Magyarország,
Ki keresztyénségnek viseled paizsát,
Viselsz pogány vérrel festett éles szablyát,
Vitézlő oskola, immár Isten hozzád!

2
Egriek, vitézek, végeknek tüköri,
Kiknek vitézségét minden föld beszéli,
Régi vitézséghez dolgotokot veti,
Istennek ajánlva légyetek immár ti!"

"Hogy bujdosásom ideje tölte után
Én édes hazámban térjek esmét vígan,
Mind azokat jó egészségben találván,
Akik szomorkodnak éntőlem búcsúzván."

ez akkor vajon mi?
született vmikor 1554- 1594. között.
a francia forradalom 1789-ben volt, közlöm. Balassi amúgy báró is volt, tehát nemesféle

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 22:16:02

@Lord_Valdez: a te őseid nem földtúrók voltak?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.12.14. 23:59:14

@tesz-vesz: De hát Balassit már mondtad eddig is, erre lett válaszolva az, hogy persze, igen, csak őneki a "haza" meg "Magyarország" fogalmak nem azt jelentették, mint amit ma.
Nagyjából arról van szó, hogy a nemzet "régi" fogalma az még sokkal közelebb állt a "nemzetség"-hez, érted, korábban ez ilyen vérségi alapú törzsi izé volt, ami később persze túlnőtt a vérségi kapcsolatokon, de az egész abban gyökerezett, hogy mi, magyarok, valahol egy vér vagyunk. De ez csak az arisztokráciára vonatkozik, hiszen a köznép tele volt jöttmenttel, tóttól kezdve kunon, jászon, örményen át zsidóig meg románig. A nemesség, az elit az persze más, abba bele kell születni, és ő Árpádig vagy akárkiig vissza tudja vezetni a családfáját. Sarkítva persze, de az tartozott a magyar nemzethet, aki rokona volt Árpád apánknak. Más néven nemes.

Ezzel szemben a 18. századi felvilágosult értelmiség kitalálta, hogy nem, a nemzet az ennél sokkal több. Emlékszel még hol a Kánaán?

"Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:"

Ennél balosabb szöveget nehéz volna írni, nem? Azért lehetni lehet, meg is mutatom:

"Pirosló arccal és piros zászlókkal
És a zászlókon eme szent jelszóval:
"Világszabadság!"
S ezt elharsogják,
Elharsogják kelettõl nyúgatig,
S a zsarnokság velök megütközik:"

Szóval így. Adok két linket is.

mistinguett.blog.hu/2009/11/11/a_francia_nep_vajon_miiii

mistinguett.blog.hu/2009/07/13/julius_136

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.19. 20:46:45

@mistinguett: összekevered a balos fogalmat a nemzettudattal, téged megvezettek kedves barátom. a gazdasági jobboldal, nem egyenlő a nemzetivel, a gazdasági bal oldal pedig nem egyenlő azzal, hogy nincs neki nemzettudata
én pl népi=gazdasági balos vagyok, és nemzeti is vagyok, a te fogalmaiddal "jobbos"

m.blog.hu/kk/kkbk/image/2010/politikabra.jpg

segítek
ha majd a bőség kosarából mindenki egyformán vehet, mindenki a magyar testvéreim közül, pl.
most nincs időm, többire később válaszolok, nézd el kérlek

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.12.20. 00:33:53

@tesz-vesz: Jó, várom a válaszod. Addig csak annyit, hogy
"a te fogalmaiddal "jobbos""
Ezek nem az én fogalmaim. Ezek ilyen közmegegyezéses cukiságok.
Ráadásul éppen arról ment a vita, hogy a nemzetiesség nem jobbos, hanem balos eredetileg, nem figyeltél? A nemzetiesség a _te_ fogalmaiddal jobbos, ha jól értettem a felháborodásod néhány kommenttel ezelőtt:
"uramisten, most segíts meg: a nacionalizmus mint baloldali? milyen baloldali?"

Ugyan nem vagyok az uradisten, de azért megsegítelek:

"The terms Right and Left were coined during the French Revolution, referring to seating arrangements in parliament; those who sat on the right supported preserving the institutions of the Ancien Régime: the monarchy, the aristocracy and the established church."
en.wikipedia.org/wiki/Right-wing_politics

Értem? Ha már mindenképp meg kell határozni ilyen hirtelen hívószavakkal, hogy mitől jobbos a jobbos, akkor sokkal helyénvalóbb ennek a blognak a címével dobálózni, mint a nemzetiességgel.
Persze nyilván meg vagyok vezetve, de az, hogy Petőfi egy kvázi jakobinus szélsőbalos militáns volt, az egyszerűen látszik, ha elolvasod a verseit. Persze, hogy szerencsétlen ezt most mondani, amikor a bal-jobb tök mást jelent. Ugyanakkor nem árt visszanézni, hogy eredetileg honnan indultak a dolgok. Tanulságos.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.20. 11:23:57

@mistinguett: Petőfi gazdasági balos volt (mint én, csak én egyben monarchista is vagyok), de Petőfinek volt nemzettudata is, lásd a zenét, amit a Milla félig megzenésített
kkbk.blog.hu/2012/04/08/petofi_sandor_794
link majd él

az hogy van gazd. balos kilengése vkinek, nem jelenti azt, hogy nem lehet nemzeti. szélsőbalos, néppárti és nemzeti volt Petőfi, mi a problémád?
ma is ugyanazt jelenti a jobb-bal, csak ma nincsenek ilyen pártok gyakorlatban, csak buta, primkó retorika szintjén

az eredeti terminológia szerint a fidesz amúgy sem jobbos, mert nem is monarchista. de mára a monarchista helyett a gyakorlatban a nemzeti gondolkodás, vallásos gondolkodás a térnyerő, ez sem jellemző az ateista, komcsi fideszre
most nézem a linkjeidet

valaki76 (törölt) 2012.03.21. 16:00:02

@bz249:

a “franciásítási programot” max embrionális állapotban lehetett, mivel 1789-ben mindössze a „francia” lakosság 12%-a beszélt „franciául”:)

“The French nation-state, which appeared after the 1789 French Revolution and Napoleon's empire, unified the French people in particular through the consolidation of the use of the French language. Hence, according to historian Eric Hobsbawm, "the French language has been essential to the concept of 'France', although in 1789 50% of the French people didn't speak it at all, and ONLY 12 TO 13% SPOKE IT 'FAIRLY' – in fact, even in oïl language zones, out of a central region, it wasn't usually spoken except in cities, and, even there, not always in the faubourgs [approximatively translatable to "suburbs’

en.wikipedia.org/wiki/History_of_French#Modern_French

valaki76 (törölt) 2012.03.21. 16:01:24

@bz249:

Persze ez így helyes:

a “franciásítási program” max embrionális állapotban lehetett, mivel 1789-ben mindössze a „francia” lakosság 12%-a beszélt „franciául”:)

valaki76 (törölt) 2012.03.21. 16:02:58

@mistinguett:

1914 előtt mindössze Szerbiában és Montenegróban volt „nemzeti” uralkodóház, az összes többi európai királyi család lényegében „nemzetek feletti volt”.

valaki76 (törölt) 2012.03.21. 16:18:08

@tesz-vesz:

Pl. ez a legszebben a lengyel nemesi köztársaság kapcsán érhető tetten…

A nemzetbe csakis a nemesek tartoztak…. A nemzetiségük lényegtelen volt… pl. voltak köztük magyarok, lengyelek, svédek, németek, oroszok, ukránok, litvánok, stb.

Ők választották a királyt, pl. a magyar Báthoryt
en.wikipedia.org/wiki/Stephen_B%C3%A1thory_of_Poland

de aztán áttértek a svédekre, pl.
en.wikipedia.org/wiki/Sigismund_III_Vasa

de nemcsak ő jött a Vasa dinasztiából...

aztán a szászokra, pl.
en.wikipedia.org/wiki/Augustus_II_the_Strong

de nemcsak ő jött a szász uralkodóházból...

nem csináltak különösebb problémát abból, hogy az úriemberek nem voltak lengyelek…

valaki76 (törölt) 2012.03.21. 16:18:53

@tesz-vesz:

„a nacionalizmus mint baloldali”

Az, baloldali…

valaki76 (törölt) 2012.03.21. 16:29:15

Néhány jó film a kozmopolita uralkodóházakhoz a „Holstein-Gottorp-Romanov” dinasztia kapcsán:)

Olga the Last Grand Duchess - Part 1
www.youtube.com/watch?v=UHk_jHmp4qM

The Romanovs Part 1of 5
www.youtube.com/watch?v=IiWnSANCp-o

Nat Geo | Mystery of the Romanovs - Part 1
www.youtube.com/watch?v=3eAdBHwUr5w&feature=related

de a többi is hasonló volt

pl. a Romániában uralkodó katolikus Hohenzollern-ek

vagy a Bulgáriában, Belgiumban, Portugáliában uralkodó Szász-Coburg-ok, stb.

kozmopoliták voltak ezek ízig vérig

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.05.26. 13:52:41

@valaki76: kezdetben igen, a középkor elején, aztán lettek polgárok, városlakók, céhek akik mind a nemzethez tatoztak, és a parasztság is a nemzethez kezdettlassan tartozni, úgy értve, hogy volt nemzettudata.
de a haza a ház szóból ered, a paraszt aki beállít védeni a házát már a hazáját is védte egyben.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.05.26. 13:58:19

@valaki76: kollektivizmus az mióta baloldali? s közösségtudat mióta baloldali? melyik baloldali? gazdasági baloldali, vagy ideológiai baloldali? mert egyik értelmezésben sem baloldali.

a nacionalizmus nem baloldai, a hazaszeret = nacionalizmus

„A nacionalizmus: meghatározott nemzethez vagy közösséghez tartozás érzése, amelyet a többi nemzettől vagy csoporttól olyan jegyek különböztetnek meg, mint a közös nyelv, kultúra, esetleg vallás, történelmi hagyományok és a körülhatároló földrajzi táj elfoglalása”

Illustrated Dictionary of Essential Knowledge, London, 1995.

a hazaszeret az közösségtudat is egyben, mert a hazafi szereti a másik hazafit, a csapatszurkolók is egy közösség ugyanúgy működik, ez sem baloldali, a rajongók sem baloldaliak.
a királyságpártiak, a monarchisták, royalisták is kollektivisták, hiszen közösségben vannak, több mint ostobaság, emiatt a na hazaszeretet lebaloldalazni, úgy mondom, hogy én gazdasági balos vagyok.
ez már teljesen ferde gondolkodásmódot mutat.

az emberi faj, mint a hangya, ugyanúgy csak közösségben képes életbenmaradni, az egész emberi faj emiatt baloldali?
hogy a * lehettek ilyen ostobák?!

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása