A szándék kedves, a megoldás kevés

Király Rák I 2010.05.10. 14:41

Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus. 750 milliárd euró (500 az erős tagállamoktól, 250 az IMF-től). Egyelőre úgy néz ki, hogy a hétvégi tanácskozások a tüzet eloltották, az „eurozóna gyengébb tagállamait” sikerül megmenteni.

Mégis, az Európai Unió öröme nem lehet felhőtlen. A válság ugyanis arra mutatott rá: az, ahogyan az euró bevezetését és működtetését korábban elképzelték, alapjaiban hibás.
 
Az euró egy érdekes képződmény. Közös fizetőeszköze olyan országoknak, amelyek gazdaságilag ugyan jelentős szimbiózisban élnek, a pénz értékét megalapozó monetáris és gazdasági politikájuk viszont csak részben van összekapcsolva. A pénzügyi uniót megalapozó Maastrichti Szerződés mind a kritériumok megfogalmazásában, mind egyéb rendelkezéseiben túlságosan jó indulatúan, ha tetszik, naivan látta a fenti dilemmát. Nem számolt sem azzal a szcenárióval, hogy a kormányok, már az eurozónán belül is, elengedik a hiányt, jóléti osztogatást vezényelnek le, majd ezeket takargatják. De azzal sem, hogy bizonyos esetekben (pl. ilyen a spanyol munkanélküliség kezelése) a kritériumokhoz való ragaszkodás rossz elvárás.
 
A jelenlegi gazdasági kisegítésre (bailout) csak vis maior esetében kerülhet sor az eurozónán belül. Így szól a rendelkezés szabad fordításban: Ha egy tagállam veszélybe kerül, illetve azt veszély fenyegeti természeti katasztrófa, vagy rajta kívül álló, kivételes okok miatt, akkor a Tanács, a Bizottság javaslatára, bizonyos feltételek mellett, adhat uniós segítséget a tagállamnak.
 
A görög válságot nem katasztrófa és nem is az államon kívül álló ok okozta. Hacsak nem tekintjük az emberi természetet alapvető és állandóan fennálló, kontrollálatlan veszélyforrásnak, a tehetős államok jóindulata nélkül nehéz lett volna a fenti rendelkezésben jogalapot találni a hitelkeretre. Viszont ez a jóindulat sem a görög, vagy spanyol nemzet iránt érzett bajtársiasságon alapul. Sokkal inkább azon, hogy segíteni muszáj, hiszen anélkül ők is csak kapkodhatjuk a levegőt, az  ő pénzünk is elszáll.
 
Az eurozónán kívüliként lehetünk kicsit balkániak is, amikor azt mondjuk: a görögök más tollával verik a csalánt. És igazából, mivel egy esetleges kilépés az eurozónából gyakorlatilag nem megvalósítható, ezt nyugodtan megtehetik a jövőben is. Ők is, a spanyolok is, az olaszok is, mi is, ha egyszer végre bevezetjük az eurót. Ez egy olyan rendszer, ahol a jó tanuló felelőssége, hogy a rossz diák ne bukjon meg. És erre ez a válságocska mutatott rá.

 

Az EU ebben az adott esetben jól kezelte az aktuális problémát. De ha a rendszer nem kerül átalakításra, az eurót használó tagállamoknak nem kell saját maguknak felelősséget vállalniuk a saját döntéseikért, a rendszer kijátszható és fenntarthatatlan lesz. A mostani megoldás jó tüneti kezelés az aktuális problémára, de korántsem rendezi a strukturális hibákat. Ha azok a feltételek, amelyek egy monetáris unió működtetéséhez kellenek, nem kerülnek egy kézbe, az eurózóna sikeressége csakis a tagállamok jó szándékán múlik. Az pedig önmagában kevés.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr911989842

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Köszönjük, Görögország, köszönjük, Bajnai-kormány! 2010.05.11. 08:07:56

Nagyon drágán meg fogunk fizetni a Bajnai-kormányért. Könnyen lehet, hogy több évi gazdasági növekedést bukunk el. (Fotó: MeH) A hétvégén az EU vezetői a görög probléma miatt úgy döntöttek, hogy a válság kezelésére egy 750 milliárd eurós pénzügy...

Trackback: Libertáriusok=hippik 2010.05.10. 15:59:24

A 750 milliárdos EU-s mentőcsomag ragyogó alkalmat teremt az alábbi két cikk elolvasására.Mark Ames a Fraudonomics és a Fun Fraudonomics Facts c. cikkeiben szénné ekézi a libertárius, a valódi szabadpiaci és az ún. "szabadpiaci" ideológiát.ke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.10. 15:27:48

a szándék jó volt, a cikk kicsit kevés :(

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.05.10. 15:42:39

@szomorutojas: Tényleg nehéz egy szomorú tojást felvidítani. Szeretnék folytatást amúgy.

greybull 2010.05.10. 16:16:06

elolvasni Varga István 'Nyúl a kalapból' c. cikkét a múlt hétvégi Magyar Nemzet Mellékletben. Utána lehet hozzászólni.

bolá 2010.05.10. 19:07:14

Ez egy jobb elemzés: www.mno.hu/portal/712263?searchtext=Ny%C3%BAl%20a%20kalapb%C3%B3l
Persze a végleges megoldást ez sem mondja, ahhoz ismerni kellene az alternatív közgazdasági elméleteket, egészen pontosan azt az egyet, amelyről Irving Fisher mondta a harmincas években: "...bevezetésével három-négy hét alatt vége lenne a válságnak"!

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.10. 20:36:17

@bolá:

Örülnék, ha már valami mérhető előrejelzést is kapnánk ezektől a zseniális, a "nemzetközi kapitalizmust" ostorozó "elemzőktől". Mert utólag hatalmas nagy dobás elmagyarázni, hogy rosszak a játékszabályok, meg hogy "a mocskos spekulánsok".

A mocskos spekulánsok kényszerítették "szegény görögöket", hogy adósodjanak el nyakig, meg, hogy csaljanak a jelentésekkel? Ezeknek a szavára majd akkor adok valamit, amikor előre is tudnak jelenzni valamit, nemcsak utólag magyarázzák bele az eseményekbe az ideológiájukat.

Modjuk itt egy sor előrejelzés:
www.youtube.com/watch?v=2I0QN-FYkpw

Továbbá Varga István figyelmébe ajánlanám azt az aprócska tényt, hogy az ECB évtizedeken keresztül elfogadta a Görög állampapírokat letétként a bankoktól a pénzrendszerben fedezetnek. Ezért a görög papírokat a piac nem is árazhatta volna nagyon messze a német papíroktól. Mert a görög papír letétként szinte tökéletes helyettesítője volt a németnek. Ez nyomta le a görög, és az olasz, spanyol, stb papírok kamatait. A görögök pedig hamisítottak orrba szábalyba éveken keresztül. Most, hogy kiderült nyílvánvalóan óriási a bizonytalanság. Azt hiszem ez elég természetes.

Azt meg, hogy ez a lépés mennyire oldja meg a válságot Európában majd még meglátjuk. Az, hogy a görög szart besöpörjük egy brüsszeli szőnyeg alá, még nem jelent sok mindent. Sőt, csak további morális kockázatokat hoz, akkor most, hogy is van ez? Szigorítani kéne a szabályokon, de azért kezdjük az egészet a görögök kimentésével?

Végül. Ha ez akkora nagy kibaszás a görögökkel, akkor miért fogadják el hitelt? Görögországnak jobboldali kormánya van? Miért nem utasítja vissza bailout-ot, ha akkora nagy szívatás? Rendben van az a gazdaság nem? Hát akkor minek a hitel? Az Orbán kormány vajon kétharmados többséggel miért fog egy további IMF hitelt felvenni? Mert szinte biztos, hogy fel fog. A szemét Orbánék eladósítanak bennünket?

bolá 2010.05.10. 20:59:27

@jvizkeleti:
Irving Fisher 1947-ben halt meg, de néhány könyve címe: Booms and Depressions, Stamp Script.

Probléma van a szövegértéseddel, Varga ugyanazt veti fel, amit most mondasz: hogy van az, hogy a minősítők (pl. EBC) néhány hónappal ezelőtt még első osztályúnak minősítették Görögországot most pedig a maga a ragály?

bolá 2010.05.10. 21:02:58

@jvizkeleti:
Kedves Okoska még annyit: G. Papandreu szocialista (bár a hazaikat nézve, az lehet, hogy jobboldali).

bz249 2010.05.10. 21:04:08

@jvizkeleti: alapvetően egyet értek, de a Pánhellén Szocialista Mozgalom szerintem nem jobboldali. Vagy, ha igen, akkor nagyon ügyesen átverte a Szocialista Internacionálét, mert annak időben Papandreu az elnöke.

Egyébként a görög mentőcsomagot valszeg azért fogadták el, mert különben még durvább dolgok jönnének (praktikusan: a görög államcsőd nem oldana meg semmit, mert az elsődleges egyenlegük is erősen negatív; a saját pénz bevezetésével, csak annyit érnének el, hogy a valutaadósságuk csak még nagyobb lenne a hirtelen drachmában keletkező GDP-hez képest, ami államcsőd és lásd fentebb... hogy működik-e az egy másik kérdés). Egyébként szerintem pl. a német közszolgák fizetését kellett volna emelni Görögország kimentése helyett. Ígérem német árut vennék a több pénzből, ha kell még tengeralattjárót, rakétafregattot és tankot is. :)

Iustizmord 2010.05.10. 22:43:15

namost mi lenne haq csatlakoznánk az USD zónához? amerika 51. tagállama, az első a montinensen.... nem lenne áfa, ócsó lenne a verda meg a benzin, ami felhajtaná a vásárlóerőt hm, kérjük h lhesünk az usa 5x. állama pannonia néven.

midnight coder 2010.05.11. 07:17:36

Én egyébként nem értem miért nem lehetett anno az eurót úgy megcsinálni hogy ha valamelyik ország nagyon elmegy ilyen irányba akkor ki lehet onnan rúgni ? Úgy tűnik hogy bekerülni nagyon nehéz, de ha már egyszer valaki benn van akkor bérletet váltott az elkúrásra, a tagállamoknak muszáj megsegíteni őket ha nem akarnak közös csődöt. Ami pedig szvsz bátoríthatja is az országokat a lazaságra. Persze ez megy bátorítás nélkül is, elég egy Gyurcsány a dologhoz...

TroppauerHümér 2010.05.11. 08:38:49

Addig, amíg gazdaságilag is nem lesz egy ország az EU, addig fennáll a probléma. De vajon felvállalják-e ezt? Mekkora feszültségeket keltene, ha egységesítenének a tagállamokon belül mindent: az adórendszert, a szociálpolitikát, a nyugdíjakat, a közalkalmazotti bértáblákat, illetve százalékukat az összes munkavállalókhoz viszonyítva, az egészségügyet? Felzárkóztatni a keleti országok infrastruktúráját? Pedig más út nincs. Az NDK példája mutatja, hogy ez mibe kerülne, es mi lehetne a várható eredmény. Csak hát ott erősebb volt a szolidaritás.

lehet más a propaganda 2010.05.11. 08:56:31

Nagy blöff az eurozóna csak kár hogy mi nem vagyunk benne. Ha benne lennénk minket is védene a közös érdek ami a blöff fenntartása

greybull 2010.05.11. 10:30:49

@méhészborz: elnézést, nem értem. Újságban olvastam a cikket múlt szombaton és a reveláció erejével hatott rám. A lényege, hogy ez az egész görög összeomlás egy műbalhé, a nemzetközi pénzvilág, a pénzspekulánsok (minden összeesküvés elmélet fabrikálás nélkül) zavarják be a kormányokat ebbe a segélyezés játékba, azért, hogy extraprofitot zsebeljenek be azzal, hogy a kormányok a pénzspekulánsok eszközeként szorongassák a népet tovább adókkal, elvonásokkal, megszorításokkal stb. Engem a cikk meggyőzött. Ennyi.

legeslegujabbkor 2010.05.11. 20:29:18

@greybull: Ha azt akarod mondani, hogy a hitelért extraprofitot kérhetnek, mert egyes államoknak, akik belebuktak a válságba, szükségük van rá, akkor mondd azt.

greybull 2010.05.12. 11:05:16

@legeslegujabbkor: oké, azt - is - mondom, meg azt is, hogy a válságba nem egyszerűen belebuk/n/t/ak államok, hanem bele is buktatják őket, mondhatni tetszés szerint.

sztd 2010.05.12. 12:10:17

Nekem ebből és Varga István cikkéből négy dolog jött le.

1. Nem szabad úgy eladósodni, hogy hitelből fizessük a hiteleinket. Ha már ez van, ebből ki kell mászni.
2. Ha mégis így eladósodunk, akkor azzal vállaljuk kell, kirabolhatnak minket.
3. Kell olyan állami bank, ami mindig hitelez, alapesetben nem megy csődbe, csak maximum a vezetését nyársalják fel (akár szó szerint, de akár el is adósíthatják, vagy akármi), ha felelőtlenül csinál veszteséget. Ezek után viszont a piaci bankok nyugodtan csődbe mehetnek, akármekkorák.
4. A nemzetközi kockázatelemző intézetek láthatóan elég gagyi teljesítményt nyújtanak. Az ő hibáikért egyértelműen az a felelős, aki hisz nekik, és mindenki áldozat.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.12. 17:25:54

@bolá:

Papandreu tényleg szocialista, ezért elnézést kérek. Valahol olvastam, hogy a görögöknek most jooboldali kormánya van, de ez úgy látszik téves információ volt, utánna kellett volna néznem.

Ez azonban a lényegen nem változtat. A hitelminősítőket lehet ostorozni, de a görög helyzetért akkor is a görög kormányok a felelősek. 13%-os hiány az 13%-os hiány. Az, hogy a "nemzetközi pénzbőség" idején meg senkit nem érdekelet a probléma, az nem menti fel a görögöket a csalás és a felelőtlen költekezés alól.

zeta 2010.05.12. 19:56:56

Vargára szerintem érdemes odafigyelni. Sajnos elkövette azt a hibát, hogy az ilyen Drábikfélékkel meg Bogárfélékkel mutatkozott, de nem egy súlycsoport. Más kérdés, hogy van benne olyan izgágaság, ami el tudja vinni ilyen globalobölléres irányba, de ez az ürge számokból dolgozik, és olyan cuccokat olvas végig, amilyeneket élő ember nem hajlandó végigböngészni.
Ha én lennék a kormány, adnék neki egy szobát,meg egy kis pénzt, hogy gyömöszölje a számait. Jó hogy megjelent ez az írás, de hosszú távon hasznosabb lenne, ha nem irogatna, hanem elemezgetne, és néha megmutatná a döntéshozóknak az érdekességeket.

Sztem ennek a cikkének is nem az első fele az érdekes, hanem a második, ahol az EKB-s ügyletekről ír...

vomit 2010.05.13. 11:04:22

azt figyeli valaki, hogy ezen a hetvegen a nemetek maris dobhatjak az eurot?
Die Details der DE-Währungsreform 15./16. Mai:
www.hartgeld.com/
Ab Montag kann jeder Kontoinhaber 100 Deutsche Mark abheben. Die Umstellung dauert 2 Wochen, in einem Internen Schreiben der Bundesbank wurden alle großen Handelsketten vor 2 Wochen angeschrieben, keine EURO Zeichen mehr zu verwenden.

a boltokban konkretan ezt latni:
brd-schwindel.com/eu-waehrungsreform-ist-bereits-erfolgt-aber-die-geruechte-gehen-weiter/
In Prospekten welche in Briefkästen landen, haben keine der aufgeführen Unternehmen noch eine € Auszeichnung, sondern rein die Zahlen.
Aldi: Fast € frei, nur noch Restpreisschilder mit € Angabe, aus zurückliegenden Wochen. Wochenangebot grundsätzlich ohne € ausz.
Lidl: Voll €-frei, nur noch ein einziges €-Zeichen und das ist auf dem Kassenbeleg ganz oben, alle anderen Ziffernbeträge ohne Zusatz.
Obi-Baumarkt: wie Lidl. Auf Kassenbeleg ebenfalls €-Zeichen eingedampft.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása