Demokráciablabla

Caracalla I 2010.05.02. 13:00

Még meg sem alakult a kormány, alig értek véget a választások, de már elkezdődött az újabb kampány. Szépen lassan egyre több szervezet, középpárt, bukott káder akarja megmondani, hogy mire is kapott felhatalmazást a Fidesz, hogy mi is a demokrácia, miközben - micsoda meglepetés! - valódi demokratikus felhatalmazást a cselekvésre, ráadásul egy rendkívül széleskörű cselekvésre csak és kizárólag a Fidesznek adtak a választók.

Ha szerencsénk van, akkor a ballib univerzalizmus utolsó pillanatait éljük. Az utolsó írásait látjuk, megszólalásait halljuk annak a korszaknak, amely a saját értékrendszerét, fogalomkészletét a teljes társadalomra akarja rákényszeríteni, jól tudva, hogy a kifejezésmód, a beszédkészlet alapvetően befolyásolja egy-egy kérdés megvitatását. Reményünk van arra, hogy a jövőben jogunk lesz megkérdőjelezni a balliberális felfogást, amely egyes csoportoknak bármit megenged, másoknak semmit.

Az alapképlet gondolom mindenkinek ismerős: én vagyok x.y., ballib mindenttudó, és én azt mondom, hogy a z az igazán demokratikus megoldás. Aki ezzel nem ért egyet, az tehát nem demokrata, hanem fasiszta. Barna veszély, túlhatalom, csuhajja.

Egyelőre azonban azt látjuk, hogy különböző hangos érdekcsoportok olyasmit kérnek számon a Fideszen, amire semmi joguk nincsen sem morálisan, sem politikailag, sem jogilag. Szép példája ennek Boda Zsolt írása, amelyben egyenesen demokráciavizsgának nevezi, hogy újraválasztja-e Sólyom Lászlót az elnöki székbe a Fidesz.

Nem kell túl sok gógyi annak belátásához, hogy Boda képtelenségeket beszél. A hideg kiráz tőle, hogy a képernyőn joviális, ámde különböző kétes alakokkal gond nélkül együtt olimpiázó Schmitt Pál, vagy az MTA elkúrtságán semmit nem segítő (bár az MTA rendszerváltás óta legjobb kezdeményezését, a Mindentudás Egyetemét elindító) Vizi Elek Szilveszter legyen a magyar köztársaság elnöke, de akár tetszik akár nem, a Fidesz erre is megkapta a felhatalmazást. A Védegyletnek meg egyetlen képviselője sincsen az Országgyűlésben. A Fidesznek ezzel szemben alkotmányos felhatalmazása van arra, hogy kisebb jogszabálymódosítások után akár egy aranyhörcsögöt is megválasszon köztársasági elnöknek. Tetszettek volna választást nyerni!

Ennél egy fokkal szórakoztatóbb, amikor Lendvai Ildikó próbálja meg kioktati demokráciából a Fideszre szavazókat. Lendvai karrierje során többször gondolkodott mások helyett (pl. kitalálta, hogy nekik mit kell és mit nem kell olvasni), és ilyen tapasztalatok mentén nem csoda, hogy a cenzorasszony azt gondolja, hogy a Fidesz választói maguktól nem tudják, hogy mit akarnak.

Lendvai előre retteg, hogy a Fidesz mihez kezd a kétharmaddal, bár még semmit sem csinált. Persze számukra ez a szituáció nem ismeretlen: Lenin elvtárs előtt pattog a labda, és félve nézi az óvodáscsoport, hogy most mi fog történni.

A helyzet azonban az, hogy Lendvai még mindig nem érti. Nem csak arról van szó, hogy de, a Fidesznek bizony arra is felhatalmazása van, hogy átalakítsa a teljes közjogi rendszert - bár reálisan csak a nemzetközi szerződések és az Uniós jog keretei között tud mozogni - hiszen ez még mindig csak a történet fele. Ugyanis a Fidesznek az is feladata, hogy a becsületes emberek értékalapú közössége által elkövetett tetteket kivizsgálja, és a jogállami követelmények szerint bíróság elé vigye. Legyen szó akár Lendvai munkahelyteremtési kísérleteiről, akár másokról.

Emellett azonban a Fidesznek az is joga, hogy neki tetsző köztársasági elnököt, ÁSZ elnököt, stb. válasszon. Hogy a felesleges semmittevő háttérintézményeket, eredményt nem produkáló irodaházakat megszüntesse, hogy eltávolítsa az MSZP által beépített és beültetett hülyéket, alkalmatlanokat és erkölcsteleneket, gátlástalanokat. Hogy határozott világnézeti felfogással rendelkező alkotmánybírákat válasszon, akik nem a 'jogok kötelezettségek nélkül' egyoldalú ballib doktrínát vallják. HA ez nem ízlik; hja hát tetszettek volna választást nyerni!

Amit a Fidesznek nem lehet: megijedni, visszavonulni, megpróbálni kibekkelni. Nem valószínű, hogy ha elszúrják, akkor a közeljövőben hasonló demokratikus felhatalmazást kapnának; nekünk, itt normálisan élni akaróknak meg rohamosan fogynak a politikai opcióink.

A kép a Wikipediaról származik.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr831960017

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MORBID: A motorján ravatalozták fel a halottat | Mi lenne Lendvaival? 2010.05.02. 18:04:12

"Az igazi szellemlovas", "Halott a motoron", "Ez nagyon morbid", ilyen és ezekhez hasonló címekkel jelentek meg a cikkek pár napja arról a férfiról, akit szülei a motorján ravataloztak föl Puerto Ricoban.A motort a nagybát...

Trackback: Sólyom for president! 2010.05.02. 16:56:09

Ennek a pártharcoktól hangos országnak nem egy jóságos nagypapára van szüksége, hanem egy olyan emberre, aki az ország hosszú távú érdekeiért bármilyen pártérdekkel szemben képes kiállni. (Fotó: Gilicze Bálint) Pokorni Zoltán tegnap azzal lepte meg a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UrsaMajor 2010.05.02. 17:41:35

Mire kapott felhatalmazást a Fidesz? Ennek a kérdésnek a megválaszolása a jog alapján nagyon egyszerű, gyakorlatilag mindenre, pl. arra is, hogy "akár egy aranyhörcsögöt is megválasszon köztársasági elnöknek".
Mivel a Fidesz túl sok konkrétumot nem mondott, ezért a szavazók döntő része valami olyasmire hatalmazta fel őket, ami az adott szavazó fejében összeállt arról, hogy mit is fog csinálni a hatalom birtokában.
Innentől kezdve pedig ezeknél a homályban hagyott témáknál (mint pl. a közt.elnök) nagyon is van joga mindenkinek beleszólni abba, hogy mit tegyen és mit ne tegyen a Fidesz. Én speciel azt _akarom_, hogy Sólyom legyen a közt. elnök, és ne egy "aranyhörcsög". Igen, tisztában vagyok azzal, hogy az én véleményem csak egy, de négy év múlva ez a sok egy fogja összeadni az egészet.
Szóval ez a korlátlan, mindenre szóló felhatalmazás, amiről mostanában sokan beszélnek, egyszerűen nem igaz. Van felhatalmazás, csak azon túl, hogy "jobban mint a szocik", senki nem tudja igazán, hogy mire.

Rókakígyó 2010.05.02. 17:52:25

Egy dolog ennek a relatív normális posztírónak sem világos: nem fogynak el a politikai opciók. Ha nagyon egyszerűen és közérhetően akarnék fogalmazni, akkor a legyek és a kaka viszonyára hivatkoznék. Ha netalán elcseszik a remek, jobboldaliak ezt a lehetőségüket és véletlenül a szociknak sem sikerül magukhoz térni, akkor is lesz elég jelentkező a parlamentbe és a többi megbecsült pozicióba. Tessék csak megnézni a kiegyezés utáni magyar politikai pártok listáját. Mennyi volt és milyen tempóban tűntek el korábban meghatározó tömörülések. Itt az idő.

Megfigyelo 2010.05.02. 17:55:54

@gitáros: Nem "pontosan a választók arányában képviselik azokat". A Fidesz nem egészen 53% szavazatot kapott, és ezzel szerzett 68% mandátumot. A magyar választási rendszer ilyen értelemben nem fair. 1989-ben féltek a mandátumok elaprózódásától, és az ország kormányozhatatlanná válásától, ezért találtk ki ezt a feltünően aránytalan rendszert. (A Fidesz javaslata a parlament létszámának csökkentésére a választási séma megváltoztatása nélkül még aránytalanabb felállást eredményezne - nyilván nem véletlenül ezt pártolják.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.05.02. 17:58:01

Ez alapvetően igaz, de sajnos szemellenzőt viseltél, mikor írtad. Ezek nem ballib sajátosságok, hanem úgy általában a rossz vesztes sajátossága.

"akarja megmondani, hogy mire is kapott felhatalmazást a Fidesz"
Nem azért, de ez fordítva is így volt. (ld. 2006, illegitim, mert nem erre kapott felhatalmazást)

"a jövőben jogunk lesz megkérdőjelezni a balliberális felfogást, amely egyes csoportoknak bármit megenged, másoknak semmit."
Ez megint nem egyedi, csak mások a lieblingek.

"Aki ezzel nem ért egyet, az tehát nem demokrata, hanem fasiszta. Barna veszély, túlhatalom, csuhajja."
Ez megint, csak mások a címkék. pl. erkölcstelen, hazaáruló, nemzetrontó stb.

"a Fidesz erre is megkapta a felhatalmazást."
Na erről van szó. Emberekre szavazunk, nem arra, hogy az adott emberek mit fognak csinálni. Ha egyszer valakit megválasztunk és nem vagyunk megelégedve vele, akkor ott a következő választás, azon meg lehet büntetni.

Megfigyelo 2010.05.02. 18:04:36

Egyébként a Fidesz alkotmányos felhatalmazást kapott az alkotmány tetszés szerint való megváltoztatására, legyen szó akár az istencsászárság bevezetéséről vagy akár csak a recski tábor újrainditásáról... (És kérdéses, hogy tartozkodni fog-e bármelyiktől.)

is 2010.05.02. 18:06:34

én is oda csatlakoznék, hogy 2006-tól azt hallgatjuk, hogy az MSZP nem arra kapott felhatalmazást, amit csinált. namost a FIDESZ tényszerűen semmi konkrétat nem mondott, tehát semmi konkrétra nem tudja azt mondani, hogy erre felhatalmazást kapott. mindezt legitimitás szempontból.

ha viszont közjogilag nézzük, akkor meséld el bátran, hogy 2006 óta mit írogattál össze felhatalmazáshiányról.

ja, a liberális értékrend értelmezése pedig még mindig nem megy. amit arról a posztban állítottál az egszerűen megaLOL és egyúttal szánalmas.

OrbanWinetou 2010.05.02. 18:15:45

1. a választásra jogosultak közül nem is olyan sok szavazat gyütt a fidesznek, az össznépi hurrához ez még csekély.
2. nem fogják végigcsinálni, mert ugye OV. a legöregebb mutyi-politikus a mutyi-parlamentben a módszerváltás óta. Bizony ők végig ott voltak és szépen megosztoztak az mszp-vel az osztogatáskor. Nem érdekük magukat besározni.

Azért én reménykedem, Vonáék nem fogják annyiban hagyni.
A haza nem eladó. Még egy fidesz nevű gazdasági társaságnak sem.

Pelso.. 2010.05.02. 18:24:13

Mire kapott felhatalmazást a Fidesz? Na, mielőtt túl lenne magyarázva: elsődlegesen az Mszp leváltására.
Hogy a vesztesek lassan előveszik a fideszes retorikákat, azon nincs mit csodálkozni. Lehet, nemsokára mennek hidat foglalni is.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.02. 18:28:10

Szerintem csináljon a Viktor, amit nem szégyell.
Nevezze magát demokratának, vagy hintalónak, tök mindegy.
És semmiképp se fogja vissza, ami belülről fakad.

Az ellenzéke meg ellenezzen, mert ugye ott a jó példa a Fidesz, hogy nem kell finomkodni. Az ellenkezést akármilyen formában előadhatják.
Nagykanállal eszi a nép.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.05.02. 18:30:33

Amíg Orbán Viktor képben van, nem lesz béke a hazában csak országmegosztás.

A választók nagy része 5,5 millió ember nem szavazott a Fideszre.

Itt a kétharmad, ezt kell szem előtt tartani!

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.05.02. 18:33:05

"A Fidesznek ezzel szemben alkotmányos felhatalmazása van arra, hogy kisebb jogszabálymódosítások után akár egy aranyhörcsögöt is megválasszon köztársasági elnöknek"

A Fidesz jogilag megteheti, hogy nem jelöli Sólymot újra. Erkölcsileg és politikailag aligha. Ugyanaz a helyzet, mint amikor az MSZP jogilag megtehette, hogy 4 évig kivár az öszödi beszéd után. Mert jogilag a parlamentet csak a parlament oszlathatja fel, ugye ez lett belőle. Persze a két helyzet nem egy súlycsoport, de ugyanaz a logika: ami jogilag lehetséges még nem biztos hogy helyes. A Fidesz azért ért el 2/3-ot, hogy felelős döntéseket hozzon, nem tudom elfogadni azt az MSZP-s logikát amely szerint most hogy leszavaztak az emberek a Fideszre, na most 4 évig kuss és akármit csinál a Fidesz ahhoz megvan a felhatalmazása. Mert maximum jogilag. Abból bukott az MSZP egy hatalmasat.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.02. 18:34:23

@is: A legitimitást az adja, hogy az állampolgárokat az ô akaratuk hiteles képviseletérôl gyôzték meg. A kampány -minden ellenkezô elvárással szemben- arról kívánja meggyôzni az egyes szavazót, hogy az ô akarata és az adott párt/képviselô akarata egybeesik, így akaratának megfelelô képviselôje lesz.

Ugyanolyan mértékben legitim a Fidesz most, mint az MSZP volt 2006-ban. Tiszta, demokratikus választásokon a magyar állampolgárok törvényben meghatározott hányada hatalmazta fel ôket a közfeladatok koordinálására.

hawle 2010.05.02. 18:45:41

@Megfigyelo: Abban igazad van, hogy listán 53 %-ot kapott! Ezzel szemben az egyéni választókörzetek 98 %-át megnyerte. Ebből és a nagyon kevés
(nevezetesen 3) töredékszavazatból adódik a 68 %.

Caracalla 2010.05.02. 18:47:03

@is: semmit nem írtam felhatalmazáshiányról 2006 óta. Lehet, hogy ráfért volna egy alaposabb kifejtés, de a posztban nem a liberális értékrendről van szó, hanem annak magyar elfajzásáról, amit én a ballib szóval szoktam illetni.

@blacklord: @br: a válasz mindkettőtöknek kb. ugyanaz: attól, hogy valamit meg tudnak csinálni jogilag, politikailag, stb., mert van rá erejük, felhatalmazásuk, az nem jelenti, hogy muszáj is azt. És valóban benne van a bukás lehetősége.

Caracalla 2010.05.02. 18:51:38

@all: egy további megfontolandó pont azoknak, akik a választási rendszer aránytalanságát vetik fel: bizonyos helyeken (Nagy-Britannia pl.) 99% feletti mandátum jutna a Fidesznek.

Van ilyen is, olyan is, már ami a választási rendszereket illeti, általában mindegyikben van torzítás a relatív többséget elérő párt számára a kormányozhatóság érdekében.

A feltételek és a következmények előre ismertek voltak minden választó és jelölt számára.

lovag-úr 2010.05.02. 18:54:25

Bocs, de Vizi E. /Elemér/ Szilveszter

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2010.05.02. 18:58:50

A kedves postoló biztosan nagy spíler a politológiában ha Boda Zsoltot (akit van szerencsém személyesen ismerni) kioktatja, aki többek közt olyan egyetemeken vendégelőadó mint például a Sorbonne vagy frankfurti, rotterdami, helsinki-i egyetemek valamint a magyar politológia és közgazdaságtan egyik legnagyobb hatású kortárs alakja mellesleg a Politikatudományi Szemle szerkesztője.
Aki nem tud arabusul ne beszéljen arabusul!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.02. 19:02:49

@Caracalla:
Például Nagy-Britannia - nem unod még?
Vagy ez az egy hely, ami jó példa?
Szinte mindenhol listás a választás, ami 53 százalék lenne.
Azok most nem példák.

Amikor népszavazni kellett, akkor meg például Svájc.
Mert egyedül ott volt baromságokról népszavazás.

Jó dolog kórustagnak lenni és együtt mondogatni?
Remélem élvezed is, nem csak hasznos.

Naményi 2010.05.02. 19:12:33

Ez az aranyhörcsög nem is olyan rossz ötlet.

Krumplicukor1987 2010.05.02. 19:13:18

Tyűha, ilyen valóságtól elrugaszkodott, demagóg, propaganda írást nem mindennap olvasok. Mennyit kaptál a bejegyzésért kedves posztíró?

Orbán a magyar nép ópiuma! 2010.05.02. 19:14:08

Aranyhörcsög? A fityisz az egyetlen konglomerátum, amelyről ezt el is tudnám képzelni.

barnus38 2010.05.02. 19:28:25

A választók 47% nem a fideszre szavazott.
Ez baj.
A legnagyobb baj mégis az hogy az elmúlt 8 évben olyan kormány volt hatalmon akik a végére a többségi kormányzást sem tudták megvalósítani, mégis kihúzták a 4 (ill 8) évet.
Kiváncs lennék, hogy Bajnai Gordonra és kormányára hány magyar választó polgár nem szavazott, mégis kormányzott miniszter elnökként.
Vagy mennyien nem szavaztak gyurcsányra (és négy (8) évig nem csinátunk semmit!)

Valami igaz demokrata ezen is elmerenghetne.

Aki megint ezzel a baromsággal jön, az kimondja magáról hogy egy üresfejű szoci szócső vagyok, hajtom a mit mondtak, mert képtelen vagyok normálisan végig gondolni a helyzetet,

gpetersz 2010.05.02. 19:29:33

"hogy eltávolítsa az MSZP által beépített és beültetett hülyéket, alkalmatlanokat és erkölcsteleneket, gátlástalanokat."

És beültesse a sajátjait. A baloldallal kapcsolatban tök igazad van. A jobboldaltól meg én nem várok semmit.

Netuddki marqui 2010.05.02. 19:43:25

Elvtársak, Ti még most sem értitek a demokráciát...

istvanffy 2010.05.02. 19:48:36

Caracalla, durva csúsztatás Boda Zsoltot a ballib megmondóemberek egy képviselőjeként emlegetni. Nem tudok nem rosszindulatot látni abban, hogy miközben Boda azt írja, hogy

"Ha a Fidesz nem Sólyom Lászlót jelöli államfőnek, akkor elvárható, hogy ezt alaposan indokolja meg, és azután a mostani köztársasági elnökhöz mérhető erkölcsi, politikai és szakmai tőkével rendelkező személyt válasszon" (szerinte ez a demokráciavizsga)

te azt hazudod, hogy Boda Sólyom újraválasztásához köti azt, hogy demokrata-e a Fidesz. A paranoiádon keresztül olvasol egy teljesen korrekt szöveget.

"A Védegyletnek meg egyetlen képviselője sincsen az Országgyűlésben"

Dehogynem, három Védegylet-tag is ül az LMP frakcióban.

A Kárpátok Ostora 2010.05.02. 19:49:03

"Ugyanis a Fidesznek az is feladata, hogy a becsületes emberek értékalapú közössége által elkövetett tetteket kivizsgálja, és a jogállami követelmények szerint bíróság elé vigye."
Ez speciel kurvára nem a Fidesz feladata, hanem az elvileg tőle független igazságszolgáltatásé és ennek működnie kellett volna az elmúlt 20 évben is, de sajnos a magyar demokrácia leggyengébb láncszeme pont az igazságszolgáltatás.
Mindenesetre ha a Fidesz végre elkezdi működtetni ezt a szarkupacot, én csak örülni fogok neki. A hitelességén mindenesetre sokat ront Pintér Sándor személye....

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.02. 19:52:00

@barnus38: Nem kormányra szavazunk, hanem képviselôre és képviselôk listájára. Ôk állítják fel a kormányt. Mivel a most felálló kormány tagjait sem ismerjük, így a mostani szavazás sem a kormányra ment, hanem a törvény szerint a képviselôre és a listára.

Amennyiben Orbán háromhavonta lecseréli a teljes kormányt, az sem a legitimitását kérdôjelezi meg, csak a normalitását.

Akik nem a kormányra szavaznak, azok az ellenzékre, így áll fel a képviselet. Ha pedig Orbán semmit sem csinál 4 évig, és újra megszavazzák, vagy éppen nem szavazzák meg, vagy ha csinál és megszavazzák, vagy csinál és nem szavazzák meg... nos mindezek nem legitimációs kérdések, szimplán reakciók egy adott politikára.

stratez 2010.05.02. 19:53:19

Pofázni mindenkinek joga van, Lendvainak is, a Védegyletnek is, a Fidesznek pedig joga van dönteni. Sólyom Lászlót a Fidesz juttatta az elnöki székbe Szilivel szemben. Ha most Schmittet akarják az az ő dolguk, semmivel sem rosszabb választás, mint Szili Katalin lett volna, sőt, Szili egy kukkot sem beszélt semmilyen nyelven, ami nonszensz egy köztársasági elnök esetében Schmitt tud vagy féltucatot, ettől függetlenül én örülnék, ha Sólyom folytathatná, de ha nem, akkor a legkevesebb nyikkani valója Lendvainak lesz.

brazileiro 2010.05.02. 19:53:48

"Reményünk van arra, hogy a jövőben jogunk lesz megkérdőjelezni a balliberális felfogást, amely egyes csoportoknak bármit megenged, másoknak semmit." Ez pontosan olyan ostoba, demagóg közhely, mint pont fordítva, balliberális helyett jobboldalival. És nem csak azért, mert ezáltal a Sólyom újraválasztásáért írt nyilatkozatot aláró Makovecz Imre is hirtelen balliberális lesz.

Ugye, még emlékszel, amikor 2002-ben komplett jobboldali (politikus és sajtó-) sipitozást okozott, amikor Medgyessy vagy László Csaba bírálni merészelte Járait a forint erősítése miatt (mondván, ezzel csődbe mennek az exportra termelő magyar cégek). Az a jegybank függetlenségének megsértése volt. Most Orbán és Pokorni kifejezetten lemondásra szólítja fel a mostani elnököt, ez meg nem az.

Sajnos, a teljes magyar politikai elit Marx legfőbb igazolója: szociknál és fideszeseknél is a lét határozza meg a tudatot. Attól függ a véleményük, hogy ők csinálnak-e valamit vagy mások ugyanazt.

"A Fidesznek ezzel szemben alkotmányos felhatalmazása van arra, hogy kisebb jogszabálymódosítások után akár egy aranyhörcsögöt is megválasszon köztársasági elnöknek. "

Még jó, hogy a Fidesz szerint nincs erre alkotmányos felhatalmazásuk. Ezzel a logikával arra is alkotmányos felhatalmazásuk lenne, hogy kisebb alkotmánymódosításokkal megszüntessék a parlamentet, felfüggesszék az alkotmányt, statáriális bíráskodást vezessenek be, stb.

Ami meg a brit választási rendszert illeti: nem, ott nem kaphatna a Fidesz (és a Munkáspárt és konzervatívok sem) 99 százalékot. Az Egyesült Királyság van annyira tagolt, hogy az egyéni kerületekkel is fenntartható a többpártrendszer. Ennek ellenére évtizedek óta egyre nagyobb a vita a választási rendszerről. és ha kicsit odanézel az ottani kampányra: igen valószínű, hogy a választás után nem tudják fenntartani a mostani rendszert.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.02. 19:53:50

@szomorutojas: "Akik nem a kormányra szavaznak" úgy értendô, hogy "Akik nem a kormányalakításra alkalmas képviselôcsoportra"

WLaci 2010.05.02. 20:00:58

"Hogy határozott világnézeti felfogással rendelkező alkotmánybírákat válasszon, akik nem a 'jogok kötelezettségek nélkül' egyoldalú ballib doktrínát vallják."

Gondolom a szerző bölcsész. Netán "politológus"? Mindenesetre a jogszabályok ismerete - csakúgy, mint a kétharmados posztnál - most sem zavarja a határozott ítéletalkotásban. Mert mielőtt megválasztják ezeket az erkölcsös bírákat, jelölni is kell őket. Négypárti egyetértéssel.

evil overlord (törölt) 2010.05.02. 20:01:30

Caracalla, elég negatív hozzáállással olvasta Boda írását: Bodának igaza van abban, hogy tényleg illik indokolni, hogy Sólyom miért nem jó és egy hasonló jelöltet illene indítani (bár Boda nyilván elfogult, hiszen 2005-ben Sólyom mellett kampányolt).

Itt lehet tanulmányozni az egyes országok választási rendszereit:
en.wikipedia.org/wiki/Table_of_voting_systems_by_nation
és csodálkozni azon, hogy hány ország használja az angol módszert (a győztes mindent visz).

Unommáazegészet 2010.05.02. 20:04:22

Mondjuk, ha jobban belegondolok, egy aranyhörcsög alkalmasabb bármelyik emeszpésnél.

Caracalla 2010.05.02. 20:16:15

Az obszcén tartalomra mutató linkek, szexuális célozgatást tartalmazó kommentek elhelyezése nem elfogadható a Konzervatóriumon. Ennek megfelelően pár kommentet moderáltam

@istvanffy: valóban van ott egy olyan bekezdés is, de a lényegen nem változtat: Boda magának vindikálja a jogot, hogy megmondja, hogy mi a demokratikus. Egyébként nagyon kíváncsi leszek, hogy mi lesz az LMP-ből, mennyire lesznek képesek elkerülni a ballib közegben való feloldódást, mennyire lesznek képesek használni a nekik jutó forrásokat, infrastruktúrát az egyelőre számomra irreálisnak, kidolgozatlannak tűnő politikai elképzeléseik kiérlelésére.

evil overlord (törölt) 2010.05.02. 20:28:27

@Caracalla: El kellene érni, hogy az ilyen (*) cikkek ne kerüljenek ki az Index címlapra, mert az vonzza a nyáladzó gyengeelméjűeket.

*: bár ha jobban belegondolunk bármilyen politikai cikk vonzza őket.

Maga az alábbi bekezdésen érti azt, hogy "Boda magának vindikálja a jogot, hogy megmondja, hogy mi a demokratikus"? Az utolsó mondat kivételelével szerintem teljesen korrekt, az utolsó mondat azonban tényleg szamárság, itt alapvetően nem demokráciáról, hanem eleganciáról van szó.
"Ha a Fidesz nem Sólyom Lászlót jelöli államfőnek, akkor elvárható, hogy ezt alaposan indokolja meg, és azután a mostani köztársasági elnökhöz mérhető erkölcsi, politikai és szakmai tőkével rendelkező személyt válasszon. Vagyis hogy ne hatalmi gesztussal, hanem morálisan legitim módon, a demokrácia eszméje előtt fejet hajtva járjon el. Az, ahogyan a Fidesz az államfőválasztás során viselkedni fog, sokat elárul majd arról, hogy miként fog a kétharmados többségével sáfárkodni. Ez lesz az új többség első demokráciavizsgája."

Karipapa01 2010.05.02. 20:29:46

Basszátok meg ! Ugyanott tartunk, mint 88-ban. ezért csináltuk ezt a húszéves cirkuszt? Mindig attól fostunk, hogy ne egy ember kezében legyen a korlátlan hatalom. Most mégis ez lett. A Viki, ha szépen mosolygott volna a Kádárra, a tehetségénél fogva ugyanezt elérte volna. Akkor nem értem, hogy nekünk bunkóknak miért kellet ezért 10 éven keresztül szopni.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.02. 20:30:19

@Caracalla: Már meg ne haragudj, de te is vindikálod magadnak ugyanezen jogot, noha lényegesen kevésbé meggyôzô háttérrel, mint Boda.

barnus38 2010.05.02. 20:32:36

@szomorutojas:
oké.
mindent meg lehet magyarézni mindent meg is szoktak...

az demokratikus volt amikor egy olyan párt alakított kormányt akire a szvazók 70% nem szavazott.
az meg a demokrácia mumusa ha olyan párt alakít kormány akire a szvazók 47% nem szavazott.

ugye valójában érted mit akarok elmondani?

Amorphis 2010.05.02. 20:34:21

@Megfigyelo: A Magyar választási rendszer az egyik legarányosabb, és legigazságosabb az egész világon. Itt megy a levesbe a legkevesebb töredékszavazat, aki meg 5% alatt van az ne is ugasson. Meg is mondta a Fidesz vezérkar néhány prominense, hogy pl a brit rendszer szerint 2 az az kettő Mszp-s és egy független lenne a parlamentben és 383 Fideszes. Valóban az összes szavazat 53%-át kapták, de maradék 47-en 4 másik párt osztozott, magyarán mindegyiknél külön-külön 3x jobbak legalább, és még együttvéve is. Megjegyzem az 5%-os Szdsz mivel csak velük volt meg a maszopnak a kormánytöbbség 8 éven keresztül, igen erősen felül volt reprezentálva a kormányban (fontos miniszteri posztok, akár 3-4 is), zsarolópotenciáljuk hatalmas volt, többek között Sólyom elnök urat is nekik "köszönhetjük". 2-300.000 szavazóval a hátuk mögött nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági kulcspozíciókkal rendelkeztek, vagy inkább garázdálkodtak szabadon.
Szal ennyit arról, hogy mekkora százalékos aránnyal ki mit csinál a Parlamentben

KenSentMe 2010.05.02. 20:39:10

@hawle: Tanult kollégáink arra utaltak, hogy ha téged akar az ország területén minden városban az emberek 53%-a, akkor minden körzetet meg fogsz nyerni, és listán ugye 53%-ot érsz el.. tehát ennél nagyobb felhatalmazás nem kell.. valójában ha belegondolunk, hogy ez 2x-ese a szocik támogatottságának, akkor mondjuk persze ez is kurva sok, csak hát élnem még jobbikosok, lmp-sek is, és akkor még bele se gondoltunk, hogy valaki esetleg nem szavaz.

brazileiro 2010.05.02. 20:46:13

@barnus38:

Most túl azon, hogy a Fidesz kormányalakítását senki sem nevezte a demokrácia mumusának, jó ha tudod, hogy 30 százalékos támogatottsággal senki nem alakított kormányt.

1990 óta a választásokon a legkevésbé támogatott kormány az MDF-FKGP-KDNP koalíció volt (1990-94) 42,92 százalékkal, a 98-02-es kormánykoalíció pártjaira 45,08 százalék szavazott. A három szocialista-szabaddemokrata kormány támogatottsága sorrendben 49,89; 47,62 és 49,52 volt.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.02. 20:48:06

@barnus38: Szerintem mindkettô egyformán érvényes, mivel törvényes. Én ezt akartam mondani.
Az, hogy ha a jobboldal nyer, az a baloldal szerint, ha meg a baloldal nyer, az a jobboldal szerint nem demokratikus, inkább nevetséges, mintsem vitatéma.

A kétharmaddal lehet élni úgy, hogy megsértsék a demokrácia szabályait, de kizárólag abban az esetben, amennyiben a törvényeket megváltoztatják, hogy a népképviselet ne érvényesülhessen, avagy oly módon megváltozzon, ami egyértelmûen és kizárólag a kormányon lévô pártot erôsíti.

Hattory Hanzo 2010.05.02. 20:55:37

"Alulírottak levélben fordulunk az új országgyűléshez: ismét Sólyom Lászlót válasszák meg a köztársaság elnökének! A felhívás szövegét és kezdeményezésünk támogatóinak névsorát május 3-án, hétfőn 12h-kor hozzuk nyilvánosságra a Paralament Caféban. Karátson Gábor, Kopp Mária, Lányi András, Majtényi László, Makovecz Imre, Mellár Tamás, Schneller István, Szabó Gellért, Tölgyessy Péter, Vida Gábor, Zlinszky János"

Szóljon már Nekik valaki, hogy tudják már, hol a helyük, meg hogy kit oktassanak ki miről?!

Sherpa_1 2010.05.02. 20:59:30

Ha már a számmisztikánál tartunk és mindEnki szétzuhanna attól, hogy az egész ország fideszes, tessenek kissé számolni, de azért ebbe nem mennék bele. Az ország 40%-a eleve nem szavazott, aki meg igen...st. Nem is ez a lényeg. 2/3-al valóban azt csinálnak amit akarnak, illetve majdnem. Ott van még az a fránya alkotmány bíróság. Jogosítványa szerint megvétózhat dolgokat illetve sok borsot törhet a fidesz orra alá. Na, de hA AZ ab ELNÖKE ISMÉT SÓLYOM LESZ MÁRIS KÖNNYEBB A HELYZET. NE LEGYEN IGAZAM...

KenSentMe 2010.05.02. 20:59:52

@VRbagoly: Kiegészítve még magam.. én úgy gondolom, hogy az 53%-os listás eredmény nem jelenti azt, hogy a Fideszt ""csak"" az emberek 53%-a támogatta vagy támogatja. Én úgy gondolom, hogy még azok közül is, akik a fidesz nagy arányú győzelmét akarták, sokan gondolkodtak úgy, hogy "egyéniben" a fideszre, listán pedig valaki másra szavaztak, Az LMP-re például ráfértek a plusz szavazatok, aki turbómagyar, gondolhatta ugyanezt a jobbikról. Ha csak egy forduló lett volna, a fidesz nyert volna 60% fölötti eredménnyel.

Ugyanakkor a szocik valósága az ő eredményük, mert nem hiszem, hogy egyetlen vörös szavazóban is felmerült volna a nagyvonalú átszavazás az első körben. Ilyen formán az 53%-ra hivatkozni Lendvai Ildikós csúsztatás.

Dr. Trebitsch 2010.05.02. 21:05:25

Sólyom volt a Fidesz jelöltje 2005-ben.
2010-ben miért nem jó? Persze azt választanak meg alkotmányosan, akit akarnak, ez igaz. Csak hát annyira egyértelmű, hogy miről szólna az, ha lecserélnék...

Na meg "határozott világnézetű alkotmánybírák"? Remélem ez irónia volt.
Igen, egyetértek: a Fidesz felhatalmazást kapott arra, hogy a saját mamelukjait ültesse minden pozícióba. Ha él vele, hát az lesz, amit ő akar. De hogy mért jó ez nekem, azt még nem igazán látom, lehet, velem van a baj.

brazileiro 2010.05.02. 21:07:33

@VRbagoly:

Elméletnek szép, csak a prekoncepciódon kívül nem támasztja alá semmi. A szocik listán ugyanis nagyjából százezerrel kevesebbet szavazatot kaptak, mint amit az egyéni jelöltjeik kaptak.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.05.02. 21:10:18

@szomorutojas: Maradjunk abban, hogy a Fidesz nagyobb felhatalmazást kapott az ország vezetésére és a nyilvánvalóan szükséges gazdasági, adminisztratív változások véghezvitelére, mint valaha bárki Magyarországon az elmúlt sok-sok-sok-sok évtizedben. Innentől kezdve kuss van azoknak, akik két éve még azt magyarázták, hogy "a népszavazás mint olyan antidemokratikus", egy éve azt magyarázták, hogy "az előrehozott választás mint olyan antidemokratikus", most pedig a szavazatok tízegynéhány százalékával a hátuk mögött a demokráciát féltik...

Nyers Fa 2010.05.02. 21:14:03

A posztoló téved, egy negatívot néz! A liberalizmus enged meg mindenkinek mindent és a konzervatizmus keveseknek sokat.
Vagy írja oda, hogy szerinte a magyar liberalizmus stb.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.02. 21:15:40

@Sherpa_1: Nem hinném, hogy lenne bármi, ami nem lesz itt egy év múlva Orbán kézjegyével ellátva.
Alkotmánybíróságra és elnökre is csak addig van szükség, amíg egyszer mégse lesz.
Meddig tart kivenni az Alkotmányból azt a kis részt, hogy van Alkotmánybíróság, vagy elnök?

Felkérem a tisztelt házat, hogy szavazzon ....
és 263 igen szavazat 57 ellenében, ötvenkét tartózkodással megszavazta az alkotmánymódosítást.

gauche caviar 2010.05.02. 21:17:40

aha. tehát ha a fidesz holnap bejelenti, hogy indulunk visszafoglalni erdélyt, vagy hogy a nem igaz polgári keresztényeket akkor táborokban kipurgálják a megbízott kdnp-sek, akkor senkinek egy büdös szava ne legyen, mert az emberek felhatalamzták a fideszt, és mindenkinek kuss van.

nem arra kapott felhatalmazást a fidesz, hogy bármit tesz, azt senki sem kérdőjelezheti meg, hanem a szavazgatásoknál X mennyiségű saját szavazattal hozhat döntést. elhiszem, hogy a bértollnokoknak most hetekig (első döntésig, felvett költségtérítésig) tartó merevedésük van, de ne keverjük a szezont a fazonnal.

brazileiro 2010.05.02. 21:17:41

@igazitrebitsch:

Az alkotmánybírák világnézete bonyolultabb kérdés. Szerintem létezhetnek olyan törvényi kérdések, amelyek többféleképpen közelíthetők meg. Ilyen az abortusz is.

gauche caviar 2010.05.02. 21:21:29

@Zigomer Trubahin: eltero velmennyel rendelkezo embereknek azt mondogatni, hogy kuss van, na az antidemokratikus.

Pelso.. 2010.05.02. 21:22:49

@Zigomer Trubahin: "Nyilvánvalóan szükséges gazdasági, adminisztratív változások",
-mióta is gondolja ezeket nyilvánvalóan szükségesnek a Fidesz, a második forduló estéje óta?, -amiket mindeddig vehemensen, széleskörű retorikával támadott ugyebár.

pixelthrust 2010.05.02. 21:25:35

Én nem vitatom, hogy a Fidesznek felhatalmazása és joga van, hogy alkotmánymódosítást hajtson végre vagy köztársasági elnököt válasszon. (azt, hogy ez lenne a világ legjobb választási rendszere viszont igen) A gondom az, hogy ha a köztársasági elnökünk egy bólogatójános lesz, aki csak azért ül a székében, hogy a Fidesz érdekeit szolgálja, akkor csökken a kormány feletti alkotmányos kontroll. És ebben az értelemben ez valóban demokráciavizsga a számukra, mert ha annyi önkontrollt nem képes gyakorolni magán a Fidesz, hogy egy szakmailag korrekt embert juttasson ebbe a pozícióba, akkor milyen önkontrollra számíthatunk a továbbiakban? És kissé furának tartom, hogy a cikk írója ettől egyáltalán nem tart, pedig könnyen kerülhet ő is a "magyarságon" kívülre, ha úgy alakul...

Rántott máj (törölt) 2010.05.02. 21:45:00

Mikor 1994-98 kozott az MSZP-SZDSZ koalicionak volt meg a ketharmada, akkor ugyanezek az emberek (Lendvai nagyasszonnyal az elen) miert nem teptek a szajukat, hogy vege a demokracianak?

Megfigyelo 2010.05.02. 21:50:26

@adamka2: Már Angliában is röbbször élesen felvetődött a listás rendszerre való áttérés, és valószínűleg 1-2 éven belül szigorúan arányos rendszerret fognak bevezetni. Ami van, azt a torrykon kívül mindenki tarthatatlannak tekinti.

Megfigyelo 2010.05.02. 21:53:31

@piro: Önmegtartóztatást gyakoroltak,. és nem akartak az ellenzék egyetértése nélkül új alkotmányt elfogadni, pedig már elő volt készítve. (A 6-ból legalább 5 párt egyetértéséhez ragaszkodtak minden kérdésben. Ez nem jött össze, ezért maradt az alkotmány - kisebb igazításoktól eltekintve.)

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.02. 21:57:36

@Zigomer Trubahin: Nagyon bátran és minden finomság híján dobálódzól a szavakkal. Vajon valóban arra kapta a Fidesz a megbízását, hogy végrehajtson reformokat, avagy arra, hogy megmutassa miként lehet párhuzamosan adót csökkenteni és az adóból eltartottak életszínvonalát növelni?

tölgy1 2010.05.02. 22:04:01

Már csak azért is másnak kéne lennie a köztársasági elnöknek, hogy az itten ballibek, akik korábban fikázták Sólymot, megpukkadjanak.
Háborgó libsiket olvasni teljes mértékben pöpec.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.02. 22:07:11

@tölgy1: Arra gondol, hogy ha rosszabb jön, visszasírják -e Sólyomot a korábban ôt bírálók?

Megfigyelo 2010.05.02. 22:11:02

@szomorutojas: A Fidesz jól felfogott érdeke, hogy egy gumibélyegzőt válasszon meg KE-nek. Már ugyan miért ne tenné, ha teheti?!

pixelthrust 2010.05.02. 22:11:22

@tölgy1: Ilyen gyűlölettől fűtött pukkancsokat olvasgatni meg fájdalmas. Na menjél szépen vissza nézni a bill és tedet. Pöpec?

Megfigyelo 2010.05.02. 22:12:53

@szomorutojas: Hát igen, egypár évig ezt ígérte. Most már visszafogottabb lett...

tölgy1 2010.05.02. 22:14:43

@pixelthrust: né, egy libsi, akinek már nagy a feje. És egyre nagyobb lesz. Király!

pixelthrust 2010.05.02. 22:16:39

@tölgy1: Félreértettél tölgy! Én nem háborgok. Csak nagyon sajnállak....

brazileiro 2010.05.02. 22:18:37

"El a kezekkel a Magyar Nemzeti Banktól, el a kezekkel a nemzeti bank elnökétől, le a pénzromlással!

(...)

E nehéz időkben sem tagadhatjuk meg, hogy a független Magyar Nemzeti Bank egyenlő a demokráciával.
El a kezekkel a Magyar Nemzeti Banktól, el a kezekkel a nemzeti bank elnökétől, el a kezekkel a demokráciától, le a pénzrontással!"

(164 közéleti személyiség nyilatkozata Járai mellett 2003-ban)

Egyrészt szeretném felhívni a figyelmet, hogy az aláírók megmondták, hogy mi a demokrácia, TEHÁT ők mind ballibek: többek közt Ákos, Bánffy György, Bencsik András, Bitskey Tibor, Eperjes Károly, Fricz Tamás, Für Lajos, Gulyás Dénes, Lánczi András, Rákay Philip, Szalay Annamária, Vona Gábor, Wittner Mária, Vitézy László, stb. stb. stb.

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=7102

Navracsics ma: "A jegybank alkotmányos kötelezettsége együttműködni a kormánnyal - mondta Navracsics Tibor, aki szerint furcsán nézne ki, ha különböző célokat követne a jegybank és a kormány. "

Megváltozott az alkotmány 2003 óta?

evil overlord (törölt) 2010.05.02. 22:19:26

@tölgy1: Maga tölgy (konzervativok, elitblog) alteregója?

tölgy1 2010.05.02. 22:20:57

@pixelthrust: Öcsi, ne reménykedjen, nem lesz cimbi. Ahhoz pocsék volt az antréja.

phaidros 2010.05.02. 22:22:39

@szomorutojas: szerintem inkább arra gondolt, hogy Sólyom nem volt a ballibek szíve csücske, furcsa lenne, ha most meg azon lennének felháborodva, hogy a Fidesz nem választja meg újra.

Megfigyelo 2010.05.02. 22:30:39

Sólyom újraválasztásának a kérdése hasonló ahhoz, hogy megsütjük-e az aranyhalat, miután teljesítette a három kívánságot...

Sztyepan Asztahov 2010.05.02. 22:30:53

hát romlik a konzi színvonala, én csak ezt látom.

Ez az írás nem több, mint az Fidesz propagálása. Röviden az a bajom, hogy az a blog is lassan párthű lesz és nem értékelvű. Egy konzervatívnak nem feltétlenül kell kiállnia mindig a Fidesz mellett. A kettő messze nem ugyanaz. Az átlag fidesz párttag nincsen tisztába alapvető eszmetörténeti és közgazdasági fogalmakkal sem. A hazai konzervatív szubkultúra, ami főleg a 3 blogon jelenik (jelent?) meg, nem lesz több, mint a Fidesz propaganda gépezete. Lássuk be, az UFI, majd Reakció, most Mandiner a fidelitasból bújt ki. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha nem a fidesz mögött loholnának még most is. De azt teszik sajnos most is. Külön felháborító, hogy a hazai konzervatívok szektásan kezdenek el gondolkodni. Jó példa erre az a Madiner poszt, ami Lukács lekicsinylésével és Molnár nagyobbításával van elfoglalva.
Mi a helyzet a Konzervatóriummal? Itt, ha jól tudom, hogy lecserélték a korábbi szerkesztő gárdát és fideszes sipákoló gépeket tettek a helyükre.
A jobbklikkről meg annyit, hogy Navracsics publikál ott, ami mindent elmond arról a blogról szerintem.

Bocs, hogy ez a kommentem közvetlenül nem a posztodhoz kötődik, de fontosnak tartom elmondani. Istvanffy már elvégezte a posztod kritikai kommentelését.

cogito..sum 2010.05.02. 22:31:01

mire kapott fehatalmazást a fidesz Ti sem tudjátok.Pontosabban aláirtatok egy üres váltot.Ha viszik a házatokat akkor majd azt mondják a választok akaratát érvényesitjük.Tehát KUSS !

tölgy1 2010.05.02. 22:34:22

@Sztyepan: a konzervatív dogmatikus vagy hogy?

@cogito..sum: konkrétan a maga házat visszük. Ha kicsit is gondolkodna, már rájött volna.

cogito..sum 2010.05.02. 22:35:32

@tölgy1: Pontosabban ez lenne a demokratikus állami ÁVO

ben2 2010.05.02. 22:37:34

Lehet azon vitatkozni, hogy pontosan mire kapott felhatalmazást a Fidesz, de alighanem a Fidesz választóinak 100%-a egyetért abban, hogy arra egészen biztosan NEM adtak felhatalmazást, hogy a Fidesz ballib megmondóemberek vagy Lendvai Ildikó szája íze szerint cselekedjen.
És mivel a Fidesz választói a 2010-es választásokon több mint háromszor annyian voltak, mint a balliberális szavazók, így a következő 4 évben az országban az fog történni, amit a Fidesz szavazói akarnak.
Aki ezt képtelen elfogadni, az nem demokrata.

sourcerror 2010.05.02. 22:45:30

@brazileiro: Azért az abortuszt inkább csak ne csináljunk világnézeti kérdést. Senkinek sem jó, ha olyan családba születik gyerek, ahol csak teherként tekintenek rá.

brazileiro 2010.05.02. 22:47:43

@ben2:

Mivel megmondtad, ki a demokrata, ballib vagy. Lebuktál.

Ezenkívül 19,3 X 3 = 57,9

És 57,9 több, mint 52,73.

Már amennyiben az MSZP ballib. Ha majdnem háromszor annyit mondtál volna, akkor is pont ennyire lenne erős a mondatod, mint a több, mint háromszorral, minek túlozni?

Sólyom László megtartásáért meg nem Lendvai ír alá nyilatkozatot, hanem Makovecz, Tölgyessy, Mellár meg Zlinszky. A Gyurcsány lemondást követelő Zlinszky, mint ballib...

A névsorból Majtényit talán lehet ballibnek nevezni, de ő meg 2005-ben is Sólyom Lászlót támogatta Szili ellen. Pedig akkor a szocik voltak többen a fideszeseknél.

sourcerror 2010.05.02. 22:50:53

@adamka2: "Itt megy a levesbe a legkevesebb töredékszavazat, aki meg 5% alatt van az ne is ugasson. "
Aznnak jobban örülnék, hogy ha 1 képviselővel is bejuthatna a parlamentbe egy párt.

brazileiro 2010.05.02. 22:56:08

@sourcerror:

Mivel a gyerek másik családot nem választhat, ezért azt gondolom, hogy vannak esetek, amikor NEKI jobb, ha olyan családba születik, ahol teherként tekintenek rá, mintha meg sem születik. Ráadásul ebből a logikából az is következne, hogy ha egy gyerek fogyatékosan születik és teherként tekintenek rá, akkor meg lehet ölni... (tudom, hogy nem ezt gondolod, mielőtt felhorgadsz, csak épp ezt írtad)

Azért írtam, hogy bonyolult kérdés, mert az abortusz esetében a saját álláspontomat sem tudom logikus rendszerré összeállítani. Ha népszavazás döntene arról, hogy szigorítsuk-e az abortusz szabályait, most éppen a szigorítás ellen szavaznék.

Ugyanakkor komoly esélyt látok rá, hogy néhány évtizeden belül az orvostudomány bebizonyítja, hogy a magzat extrém kicsi koai korban is fájdalmat érez. Ebben az esetben a magzat jogait ki fogják terjeszteni. Más kérdés, hogy akkorra valószínűleg az orvostudomány a fogamzás megelőzésének mainál tökéletesebb, egészségesebb és elterjedtebb fajtáit fogja megtalálni.

porthosz 2010.05.02. 22:56:57

Uristen, ennyi idióta kommentelő egy rakáson (akinek nem inge...)

Szerencsétlen fidesz még csak kormányt sem alakított de johogy már nem kéritek rajtuk számon az 1848-as forradalom kirobbantását...

Szerintem inkább beszélgessünk az mszp elmúlt 8 évéről, mert arról lenne mit mesélni, mint hogy arról találgatunk hogy a fidesz mit (nem) fog tenni a következő 4 évben.
Ha valakinek lyukas lenne a memóriája, akkor tudok témákat mondani az elmúlt 8 évből...

elfelejtette 2010.05.02. 22:59:20

@szomorutojas: Mar most visszasirjak Solyomot a libbantak, pedig meg el sem kuldtek. Na most, ha mellerakjuk, hogy szerintuk mekkora geczi volt ekkor meg akkor, hat akkor a ballib velemenyformalok tenyleg vicces allatfaj.

ben2 2010.05.02. 23:06:06

@brazileiro:

A magam részéről nem foglalkoztam Sólyom Lászlóval. Mindössze arra reagáltam, hogy újabban leszerepelt MSZP-s politikusok és ballib megmondóemberek igyekeznek kioktatni a Fideszt, hogy mi demokratikus és mi nem, és hogy miként tartson önmérsékletet a kétharmados többsége alkalmazásakor.
Erre mondtam, hogy a Fidesz szavazói - ha mást nem is -, de azt határozottan elvárják a Fidesztől, hogy NE hallgasson a ballib értelmiségre.

(A 67.88% pedig 9.59%-al több mint a 19.43% (MSZP+LMP) háromszorosa.)

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.02. 23:09:18

@evil overlord: én is összekevertem.

@phaidros: A köztársasági elnök személye és a köztársasági elnök megválasztásának módja két különbözô probléma.

@Sztyepan: nem csak a konzi rosszabb, a túrórudi sem a régi már.

@Megfigyelo: Én nem tudom mi a Fidesz érdeke, de kíváncsian várom ki lesz a köztársasági elnökjelöltjük, és késôbb a tevékenységét. Mindeddig nekem úgy tûnt, hogy Sólyom a Fidesz szája íze szerint beszél, bevallom, engem meglepett, hogy nem ôt kívánják a továbbiakban köztársasági elnöknek.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.05.02. 23:10:42

@szomorutojas: Kedves szomorútojás, valóban elgondolkodtató kérdés, hogy mire kapott felhatalmazást a Fidesz, minden bizonnyal nem arra, amit csinálni fognak, és nem arra, amit csinálni kell. Csak reménykedhetünk benne, hogy ennek a két dolognak a közös metszete minél nagyobb lesz, ami pedig a felhatalmazást illeti, kritikát ebben a tárgyban én egyedül azoktól várnék, akik 4 évvel ezelőttől egészen mostanáig az "A"-t ígérő, de aztán "Z"-t végrehajtó szocialista kormányt nem védték az utolsó vérükig... merthogy ezzel azt az üzenetet küldték az országnak és az összes politikai oldalnak, hogy Magyarországon rendjén való valamit ígérni, és aztán tökéletesen mást csinálni. Ilyenformán aki az elmúlt 4 évben a szoci kormányt védte vagy a kormány politikájának alakítója volt, annak "felhatalmazásra" meg más effélékre hivatkozva semmi erkölcsi alapja nincsen a Fideszt kritizálni még akkor sem, ha holnaptól minden adót a tízszeresére emelnek, vagy ha, teszem azt, egy tollvonással bevezetik a vizitdíjat, a tandíjat meg az ingatlanadót is. A szocialista-szabaddemokrata koalíció ugyanis kb. ilyen példát mutatott. Tetszettek volna nem kint szopni az utcasarkon 500 forintért, akkor most nem röhögne az ország, amikor erkölcsprédikációkat próbáltok a még meg sem alakult és egyetlen intézkedést nem hozott Fidesz-kormány nyakába vágni.

(Egyébként ha már az ígéretek megtartásából nem sikerült, akkor most abból a folyton-folyvást követelt, híres konstruktív ellenzékiségből igazán lehetne példát mutatni, hajrá.)

brazileiro 2010.05.02. 23:17:13

@ben2:

Akkor te valamilyen másik választást néztél, nem a magyarországit.

Ezt írtad: "És mivel a Fidesz választói a 2010-es választásokon több mint háromszor annyian voltak, mint a balliberális szavazók, így a következő 4 évben az országban az fog történni, amit a Fidesz szavazói akarnak."

A választók 67,88 százaléka a Fideszre szavazott? Mert ezt írtad. Lehet, hogy mást gondoltál, de gondolatolvasó nem vagyok.

Sztyepan Asztahov 2010.05.02. 23:35:46

@tölgy1: hát, a konzervatív elméletileg nem dogmatikus, gyakorlatilag azonban az. A mostani poszt témájától messzire vinné a beszélgetést, ha most részletesen belemennénk pl. a cannabis származékok körüli "nemzetközi" konzervatív álláspontra. Mert például a könnyű drogok legalizálása konzervatív tabu, ha ugyanis a konzervatívok TÉNYLEG a tények emberei, akkor bizony már régen liberalizálták volna azokat. Nem erről kívánok beszélni, mert messzire vinné a kommentelést, de nézzen utána a kender származékok veszélyességének, mielőtt ősrégi kutatásokra kezd el hivatkozni a témában, hogy a liberalizáció ellen érveljen.

A haza konzervatív gondolkodókra pedig különösen jellemző a dogmatizmus, ami ezt a blogot sem kerüli el, sőt, a dogmák egyik forrása. Mindig előszedik a megszokott kis sablonjaikat és ez még az egyetemi tanárokra is vonatkozik. Számba veszek néhány hazai konzervatív dogmát (zárójelenben az én gondolataim ezekhez):
1.) harcolunk az utópia ellen! (őőőő, TGM ellen harcolnak a hazai konzik? Vagy mégis ki ellen? Ki és mi és képviseli az utópiát Magyarországon?)
2.) Mi a tények emberei vagyunk. (lásd feljebb, vagy itt: www.metazin.hu/node/2098 )
3.) értékeket viszünk tovább! (mégis mit? Magyarországnak kodifikált alkotmánya van, nem igazán facsemete módjára fejlődött itt az alkotmány)

Továbbá:
Nem nagyon akarnak semmi olyasmit, ami nem konzervatív. A posztmodern, marxizmus, liberalizmus, a legtöbb konzervatív értelmiségi olvasási listájából kimarad és erre büszkék is.

Az értékelvűséget úgy értettem, hogy ugyan nem dogmákhoz ragaszkodunk, de nem is a de facto hatalom mellett érvelünk.

Italo Balbo 2010.05.03. 07:22:11

Csak aztán nehogy el találjon fogyni az a fenenagy felhatalmazás...

Rá Dios 2010.05.03. 09:16:59

Mit mondjak, nagyon nem tetszett a mai poszt ezen az (eddig) igazán jó blogon.
Nem ragozom; tudod te, miben vagy vak, miben fennhéjázó, miben álszent.

Rá Dios 2010.05.03. 09:30:43

@Sztyepan:
"Nem nagyon akarnak semmi olyasmit, ami nem konzervatív. A posztmodern, marxizmus, liberalizmus, a legtöbb konzervatív értelmiségi olvasási listájából kimarad és erre büszkék is."

Sosem felejtem el büszke bölcsész barátomat, aki szinte dicsekedett a műszaki ismeretek teljesnek mondható hiányával. :-)
Azért okvetlenül vannak olvasó konzervativok is, csak nekem most nem jutnak eszembe.

Rá Dios 2010.05.03. 09:34:21

@szomorutojas: Pedig egyszerű ez a Sólyommal nagyon:
Fideszpártin beszél, de a saját véleményét mondja. Na ez a baj vele, hogy van neki.
Csak jobb lesz egy Schmitt, vagy nem?

HaKohen 2010.05.03. 21:59:03

Csak azt nem értem, hogy hogyan jön ide a Cruikshank egy évszázaddal későbbi (kétségtelenül látványos és szellemes) karikatúrája Tom Paine-ről? (A poszt legtetején.)

Utóbbi OV ellentmondásosságát akarja szümbolizálni? Vagy LI-ét? Esetleg DI-ét? Merhogy Paine télleg ellenmondásos fazon lehetett. Volt ántiklerikáris meg libsi. Közben egy új tengerentúli ország elnevezésére ilyen képtelenséget tanyált ki, hogyaszongya: United States of America - hallottak már ilyen elnevezést az öregebb konzisok? Meg is büntették érte a jakobinusok: tömlöcbe vetették jakobinusdiktatúra-hossziglan. De hogy a szellemi gyökereit Hume-nál, Spinozánál és Voltaire-nál lehet keresni, az már télleg skandalum! A fűzfánfütyülőjét!

Vagy a posztszerző saját humorérzékét és iróniáját akarja George Cruikshank ceruzájához hasonlítani? Khm... kicsit hideg volt a fagylalt, amit ettem.

Az azért számomra kétségtelennek tűnik, hogy az elmúlt hónapokat nézve a Konzin ez a poszt a mélypont. Persze, kinek a pap, kinek a papné (több közhelyet most nem mondok). Aki imádja a fröcsögést, csak élvezkedjen. Joga van hozzá.

HaKohen 2010.05.03. 22:02:33

Bocs, de csak most esett le.

Azt akarja Caracalla mondani, hogy ami most jön, az "The Age of Reason". Láthassuk a karikatúrán is, nem?

evil overlord (törölt) 2010.05.04. 12:07:03

@HaKohen: Paige művének megítélésének bizonyára nem használt a politikai kontextus (Robespierre et al., Joszif Visszarionovics méltó elődei), bár ahhoz egy kicsit késői ez a karikatúra.

hacsaturján 2010.05.04. 18:50:09

@HaKohen:

"Konzin ez a poszt a mélypont."

kénytelen vagyok megjegyezni, hogy ezt kissé elkapkodott kijelentésnek tartom, ugyanis a tengeri malacom még mindig nem tud furulyálni, hiába is próbálom rávenni, hogy a "konzit" olvassa. nem elegáns. :)))

tölgy1 2010.05.04. 20:22:50

@Sztyepan: na jó.
Akkor egy gyors bevezető magának is.
- a konzervatívok dogmatikosak: maga mond dogmatikus konzervartívot és pedig dogmatikus libsit/ballert; utána elkezdek mondani konzervatív szkeptikust és maga ilyen libsit/ballert. Melyikünk bírja tovább?

- a konzervek nem olvasnak posztmoderneket és marxistákat: félek a balosoknál lényegesen többet olvasnak/olvastam ezekből. Tudja, jezsusitizmus: ismernünk kell az ellenséget.

- tények nem igazán konzervatív fogalom, sem az "értékek". Előbbi inkább pozitivista, utóbbi neokantiánus. Mi közünk hozzájuk.

- a tény fogalmát tetszik keverni a valóságéval. DE semmi gond. Megszoktuk. Na most, az úgy van, hogy a valóság elfogadása és megismerésének vágya nem ugyanaz. Pl. a Gonosz (libsik/ballerek/drogok/gyedrmekgyilkosság/stb.) a valóság rész, de ez nem jelenti, hogy a konzervek elfogadnák őket. Ha az éppen kéznél levő világ elfogadása lenne a konzerv cél, akkor Buddhaként ülnének és nem cselekednének. A cselekvés ugyanis változtatásra irányul.

- utópia. Hát amíg az MTA filozófusai és társtudósai dominánsan marxisták, TGM marxizmusát nem tekintem veszélytelen utópiának. De a kantiánus-libi utópia (magyar hangja Kiss János) is létezik. És a kilencvenes éveket a libi utópia uralta - pl. a nyitott társadalom utópia by Popper, szabad piac. Volt Harmadik Út utópia és modernizáció by Pojáca és Démosz, stb.
De kétségtelen, hogy a mostani szar helyzetükben halk a hangjuk. Ez nem volt és nem lesz mindig így.
Nem szeretném kiábrándítani, de tagja vagyok az Utópia Társaságnak, rendszeresen konferenciázik egykori és mai utópiákról. Ez egy létező gondolkodásmód.

tölgy1 2010.05.05. 09:23:34

Há-há-há. A Fospumpához képest még a patás ördög is rózsa illat

nol.hu/velemeny/20100505-gyarlo_elnokunk

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása