Az elegancia kívánalma

vincze.mate I 2010.04.30. 06:44

"Ha úgy fogalmazza meg a kérdést, hogy Sólyom László a következő években a köztársasági elnök lesz-e, akkor azt a választ adnám, hogy szerintem nem, nem ő lesz"
 
Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke 2010. április 27.
 
Három állításom van: (1) A Fidesznek minden joga megvan ahhoz, hogy ne Sólyom Lászlót jelölje köztársasági elnöknek a következő ciklusban. Erre a választóktól kapott egyértelmű, és erős felhatalmazást. (2) Miközben mind a párt, mind az elnök sokat köszönhet egymásnak, a Fidesz és Sólyom László számára is talán kedvezőbb, ha 2010-2015-ig a köztársasági elnöki pozíciót nem Sólyom tölti be. Előbbinek azért, mert minimalizálni tudja a lehetséges konfliktusokat, utóbbinak pedig azért, mert megmaradhat a viszonylag elfogulatlan, autonóm szakember szerepében. Magyarországon ugyanis a köztársasági elnök jogköre olyan mértékben korlátozott, hogy egy vita esetében, a gyakorlatban minden esetben a parlamenti többség akarata érvényesül. (3) Pokorni Zoltán kijelentése és annak közlési módja nem éri el a politikusi kulturáltság, politikusi diplomáciai hajlam megfelelő, a választók által egy politikustól elvárt szintjét. Ha pedig Pokorni Zoltán megfelelőnek ítéli ezt a nyilatkozatát és az egész beszélgetést, akkor nem alkalmas arra, hogy a párt nevében bármit is kijelentsen.
 
Mivel az első állításnak törvényi és Alkotmányban foglalt alapja van, elsősorban az utóbbi két állítás igényel magyarázatot.
 
Nézzük a másodikat. Sólyom sokat köszönhet a Fidesznek. Tény, hogy Sólyom László nem lett volna elnök, ha őt a Fidesz nem támogatja. Tény, hogy a Fidesz hagyta az elnököt függetlennek látszani, sem előzetesen, sem utólagosan nem nyújtott be „számlát” a támogatásért cserébe. Tény, hogy a Fidesz, szemben az MSZP-vel és a Sólyom Lászlót személyében is aljas stílusban támadó Jobbikkal, támogatta az elnököt.
 
A Fidesz viszont szintén sokat köszönhet Sólyomnak. A köztársasági elnök megválasztása már önmagában jelentős politikai sikerként ütött rést a szocialista hatalmon, miközben az elnök ezer és egy törvénynek állított eredményes, vagy kevésbé eredményes szakmai korlátot. Sólyom, verbálisan és tetteivel is, a pártpolitikán felül tartott erkölcsi tükröt a szocialista kormányoknak.
 
De az is tény, hogy amennyiben a megváltozott erőviszonyoknak megfelelő, újradefiniált kapcsolat kialakítására kerülne sor, mindkét fél érdekei sérülnének. Sólyom Lászlónak mérlegelnie kellene, hogy a rossz, vagy a rosszabb szerepet választja-e. Ha a törvényekkel kapcsolatos aggályait egyeztetés nélkül fogalmazza meg, akkor könnyen ő lehet a „hepciáskodó eredménytelen”, ha pedig egyeztet és aláír, akkor „kibújt a szög a zsákból” és túlzott lojalitással vádolják majd őt. Sólyomnak amennyire terepe volt egy kiegyenlített erőviszonyú parlament, annyira nem lenne terepe egy egyértelmű, vitathatatlan erőviszonyokkal rendelkező parlament. A Fidesz szintén megsínylené az új viszonyt, hiszen a közvélemény szemében vagy „maga alá gyűrné az elnököt”, vagy „nem venné komolyan a jogos kritikákat”. Az tehát, hogy Sólyom Lászlót esetleg nem jelölnék újra, mindkét fél számára egy kockázatcsökkentő, kölcsönösen kedvező lépés lenne.
 
A Pokorni-interjú tényszerű tartalma önmagában nem aggályos. A stílus viszont az.  Pokorni Zoltán döntéshozatalban és végrehajtásban elfoglalt jelenlegi helye közel sincs azonos súlyban egy köztársasági elnöki intézménnyel. Ha őt megkérdezi Demcsák Zsuzsa különösen a köztársaság elnökének pozíciójáról, akkor neki legfeljebb annyit illik mondani, hogy ez a kérdés nem az ő hatásköre, viszont a Fidesz nem fog ebben a kérdésben elhamarkodott döntést hozni. Kész.
 
A fenti nyilatkozat, annak megfogalmazása, valamint a hely, ahol elhangzott, egyrészt nem méltó az elnöki intézményhez, másrészt a jó modor hiányát is feltételezi a Fidesz alelnökéről. Ez ugyanaz a bennfenteskedő stílus, ami akkor is megfigyelhető volt, amikor Kövér László (valószínűleg minden egyeztetés és szakmai tudás nélkül) az adócsökkentés elmaradását belengette. Márpedig az ilyen nemcsak ellenszenves, hanem káros is a pártra, és különösen az új kormányra, valamint Orbán Viktorra nézve.
 
A Fidesznek észre kell vennie, hogy választóinak jelentős része már többet vár el a párttól, minthogy az legyen a „kisebbik rossz”. Pokorni és Kövér elszólásai sehol nincsenek a kurvaországozó miniszterelnökhöz, vagy a szalonképtelen szélsőségesekhez képest.  De nekünk nem is ők szolgálnak mércéül.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr491963149

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sólyom for president! 2010.04.30. 08:53:49

Ennek a pártharcoktól hangos országnak nem egy jóságos nagypapára van szüksége, hanem egy olyan emberre, aki az ország hosszú távú érdekeiért bármilyen pártérdekkel szemben képes kiállni. (Fotó: Gilicze Bálint) Pokorni Zoltán tegnap azzal lepte meg a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egerészölyv 2010.04.30. 09:16:35

@Szocio Pata (kikvogymukblog): el kell keserítselek: nagyon nehéz lesz kibuliznotok, hogy Sólyom maradjon az elnök, úgyhogy ne tépd magad azzal a szurkolással.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.04.30. 09:16:56

jó nagy gyökér kiszólás volt, ha nem tervezett...akkor megint egy fideszes aki a pof@jara nem tud lakatot tenni....mint kövér, vagy mikola, vagy mint kubatov és sorolhatnám...
ha meg tervezett, az is eléggé gáz dolog.
sólyomnak kettő három cikis dolga volt (holotörvény pl. a legnagyobb baki) de becsülettel állta a sarat..EGYEDÜL!

Roa 2010.04.30. 09:17:11

Jó írás. De azért Sólyom maradhatna. Ha a Fideszben most úgyis annyi alkotmányozó kedv van, pl. megerősíthetné a köztársasági elnök pozícióját ellenőrző - és nem más - szerepben. Kvázi második kamara. :) Persze hogy mi lenne jó, meg a hosszú távú érdek, az senkit nem érdekel...

@kolbászoszsömle: Miért is kínos, és miért is gerinctelen féreg?

egerészölyv 2010.04.30. 09:18:51

egyébként is: elnöknek lenni nem "ajándék". Sólyom nem formálhat semmiféle erkölcsi jogot a meghosszabbítására, így aztán nem is sértheti, ha nem hosszabbítják meg.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.04.30. 09:21:38

@egerészölyv: így aztán nem is sértheti, ha nem hosszabbítják meg. "
nem erről van szó, hanem ha ez igaz akkor mégsem elegáns, hogy erről egy egy reggeli tahó műsorban (mokka broáf) elejtett kiszólás útján értesüljön.

KOMMENTELÉS HELYETT, DOLGOZZON!!! (köszönettel: Sz 2010.04.30. 09:22:13

Viktor csak a saját sírját ássa így, mert 2014-ben Sólyom lesz az LMP miniszterelnökjelöltje.

almodhi 2010.04.30. 09:23:43

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

"szurkolok neki, hogy ő is maradjon."

Nos, 11-én kellett volna szurkolni...

blacklord 2010.04.30. 09:25:29

@kolbászoszsömle: lol. Erre nem is nagyon tudok mást mondani. Van, akinek mindig kell valaki más, akit utálhat...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.30. 09:32:38

@Roa: Egy olyan ember akit meg lehet úgy választani elnöknek, ahogy őt, az a megválasztó társaságnak is.

@blacklord: Sólyom nem mindig valaki más és nem is utálom.
Egyszerűen lenézem azt a szánalmas figurát.

phaidros 2010.04.30. 09:33:04

@simonmondja.: mondja ezt a ballib csicska, aki csicskázza a kormányváltó szavazókat? :)

phaidros 2010.04.30. 09:34:30

@kolbászoszsömle: emberileg én sem szeretem, de szerintem a legjobb k. elnökünk volt eddig. De mi a bajod vele konkrétan, ha nem az emberi szempontokat nézed? Miért nem volt jó köztársaasági elnök, illetve szerinted melyik volt akkor az?

Colour of silence (törölt) 2010.04.30. 09:40:03

Sólyom politikailag pont annyira elfogulatlan, mint mondjuk a HírTV. Azaz konvergál a nullához. Nem csípem, de ahogy hülyét csináltak belőle a szlovákok, arra mocorgott a bicsak a zsebemben.

Alf (törölt) 2010.04.30. 09:40:06

ja és:

Sólyom for president!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.30. 09:40:23

@phaidros: Nálam a megválasztásánál húzta ki a gyufát.
Ha az után a kutyakomédia (vakondozás, ellenőrizgetés, stb) után azt mondja, hogy így ebből ő kösz, de nem, még a Zengő túráját is elfelejtettem volna és az ország legjelentősebb moralista politikusának tartanám.

Viszont így, csak annyi történt, hogy Szilikati hüvelyváladékán felcsúszott a köztársasági elnöki székbe.

SPU 2010.04.30. 09:46:06

Sólyom az eddigi legjobb köztársasági elnök. Nem kis különbséggel. Könnyen lehet, ő lesz minden idők legjobbja is.

Mármost. Az embernek az adott hitet az elmúlt évek hétköznapjai során, hogy van egy egyenes gondolkodású ember - a következő mondatrészt ne olvassák el az MSZP-sek és SZDSZ-esek, nem akarok én senkit személyesen bántani, csak ez a véleményem - a kormányon lévő velejéig rohadt, korrupt, arcátlan, hazug, hazaáruló bűnözői kör ellenében.

Mármost 2. (Ja, ezt meg a Fideszesek ne olvassák, ha jót akarnak maguknak, én szóltam.) Minthogy az előzmények, pl. korábbi országlásuk és ellenzéki magatartásuk ismeretében nagy esély van arra (100 %), hogy a mostan kormányra készülők is villámgyorsan mint velejéig rohadt, korrupt, arcátlan, hazug, ám kicsit talán kevésbé hazaáruló bűnözői kör fognak lelepleződni, egy eleven tükör, egy egyenes gerinc baromi kínos lehet.

Ekkora pofonba nyilván nem akar a Fidesz belenézni. Azaz keresnek egy színtelen-szagtalan bábut, kb. amilyen Mádl is volt.

Ez ellen nagyon sokat nem lehet tenni, mert ugye a parlament választja a k. elnököt. Én ennek ellenére azt javasolnám, ne könnyítsük meg a Fidesz dolgát, hanem a civilek, a közvélemény mégoly szerény erejével lépjünk fel annak érdekében, hogy Sólyom újra köztársasági elnök lehessen!

-sólyom for president -

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.04.30. 09:47:35

@kolbászoszsömle: tetszettek volna szilit nem nekivezetni a falnak..ugye, dehát gyurcsánynak fontos volt vele leszámolni...

excopp 2010.04.30. 09:48:44

@gpetersz:
- mi lenne Pokorni állításában a hazugság? - ez inkább elszólás vagy nagyotmondás
- az, hogy egyes ki- illetve beszólások a poitikában szondaként működnek (láthatóan működnek), nem jelenti azt, hogy a mindennapi morál csont nélkül elbírja
- a politikai célszerűség azonban ilyen eszközöket is kíván
- Sólyommal nehéz azonosulni, de az általa kreált államfői szerepkör sztem méltányolandó (az LB elnökének és az ombudsmanok jelölési módja akár alkotmányos értelmezés kérdése is lehet)
- ugyan az (addigi) szokásjogot felrúgta, dehát a (jog)szokások éppígy változtatják a napi politikai gyakorlatot is

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.30. 09:49:03

@FILTOL: Ez menti Sólymot, esetleg gerincet csinál neki?

Ha szocik értelmes jelöltet állítanak, sosem derül ki, hogy Sólyom milyen valójában.

dögölj meg 2010.04.30. 09:49:24

Pokorni szavai,tettei nem először okoznak csalódást. Miniszterként nem szolgáltatott igazságot a méltatlanul meghurcolt /leantiszemitázott / Vekerdy
úrnak,a Széchenyi Könyvtár kirúgott főosztályvezetőjének,2002.-ben az elvesztett választás éjszakáján angyali mosollyal a képén jelentette be,hogy
buktunk,de milyen jó,hogy a szélsőség/ MIÉP/ nem jutott mandátumhoz, most
meg ordas hazugságon kapták a kerületi ingatlaneladási botrányban. /Azt
állította,hogy nem tettek ígéretet a beépíthetőség növelésére,de az internetre feltett szerződés ezt megcáfolja/ .
Sólyom Lászlóra tett megjegyzése csak hab a tortán.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.30. 09:50:31

@FILTOL: Szóbval ne már a szocik legyenek az oka annak, hogy a fidesz által megválasztott köztársasági elnök egy fírög.

szeszkópé 2010.04.30. 09:56:34

Én azt hiszem, hogy ez a poszt most nem Sólyom László személyéről szól, hanem a Fidesz sunyi kommunikációjáról.

A Fidesz hetek óta mást sem csinál, mint ilyen-olyan (fél)információkat szivárogtat ki a sajtón keresztül az emberek felé (pl. a kormány összetételéről, az adócsökkentésről, a 2/3os törvényekről, a közt. elnökről, stb.) Mindezt ahelyett, hogy végre kiállna Orbán karakánul az emberek elé, és közölné velük VALÓDI programját. (Azt már nem is merem említeni, hogy ezt a tájékoztatást esetleg megtehette volna a választások előtt is...)

evil overlord (törölt) 2010.04.30. 10:05:18

2-es pont:
- a ballibeknek már így is fideszes Sólyom, ha pedig megmarad "hepciáskodónak", legfeljebb a Fidesz-szavazók segghülye halmaza is utálni fogja, de szerintem kibírja
- komoly hiba lenne egy bólogató János megválasztása: Sólyom az első KE, aki alapvetően független. (Bár a megválasztása körüli szemétkedéseknél tényleg vissza kellett volna lépnie).
Pokorni baromi modortalan volt.

@Joejszaka: @phaidros: Mit törődtök egy pár kommenttel rendelkező nickkel, akinek fő tevékenysége Sólyom fikázása? Do not feed the troll.

Asszúrbanapli 2010.04.30. 10:05:19

Szerintem Sólyom nem hagyná kiteljesíteni a Fidesz (ergo Orbán) nagy országátalakítási terveit - ezért kell mennie és jönni helyette egy átmeneti ujjbábnak, addig amíg OV végül közt. elnök, vagy esetleg kormányzó lesz. Amíg mindez megtörténik én inkább zenét hallgatok egyzene.blog.hu/2010/04/30/sweet_smoke_silly_sally#more1962427

ZOH 2010.04.30. 10:06:14

Nagyon jó írás, a (2) pont pedig kifejezetten elgondolkodtató és újszerű, gratulálok!

phaidros 2010.04.30. 10:09:07

@poszt: Máté, egy dolog még szerintem bevehető a képletbe: Sólyom szerint jó az alkotmány.

sofalwy 2010.04.30. 10:16:23

Talányos, hogy sokan - főleg a budapesti XII. kerületen kívül lakók valamiért rokonszenves politikusként látják Pokornit. A kerületben lényegében semmi nem fűződik a nevéhez, pozitív történet főleg nem. A trónra kerülése utáni azonnali helyi adó emelés és nagy semmittevés inkább negatív képet indukál róla. A Királyhágó téri zavaros átalakítási koncepciótól kezdve a hegyvidéki bevásárlóközpontig lényegében negatív összefüggései vannak. Tetézi ezt az arrogancia, amit legutóbb pl a hegyvidéki bevásárlóhely ügyében tiszteletteljesen érdeklődő állampolgárral szemben tanúsított. Az, hogy vélhetően önállósulva országos jelentőségű ügyben exponálta magát minden felhatalmazás nélkül, jelentheti azt is, hogy "elszállt az agya", vagyis magánakciókba kezdett. Pedig észre kellene venni, hogy a Fideszben súlya csökkent, majdhogy nem veszett el. Még így is álláshalmozó: országgyűlési képviselő - fővárosi képviselő - polgármester. Szerencsére talán ezért sem lett miniszter, nem kapott kormányzati funkciót. Lehet, hogy azért, mert képességei ellenére Orbán riválisa szeretne lenni? Eddigi politikai pályafutását számításba véve azért nem kell Viktornak rettegnie. Pokorni Zoltán igazi "murphysta", aki már régen túllépett saját alkalmatlanságának szintjén. Nagy arc és mögötte nagy űr. Egy olyan bukott politikus, aki pártja fényes győzelmének idejére amortizálta magát, nem tehet mást, mint otrombaságokkal hívja fel magára a figyelmet. Talán ez történt a TV2-ben is.

Asszem 2010.04.30. 10:17:13

@egerészölyv: én is ezt érzem, miért lenne kötelező a köztársasági elnököt újraválasztani? azt sem értem igazán, hogy miért ne lehetne kritizálni. nem értem, miért nem tudnak a politikusok példát mutatni a kulturált egyet nem értésből...

egyébként én a közt. elnöktől például a választások hajrájában azt vártam volna, hogy igenis megszervezzen és akár lemoderáljon egy miniszterelnöki vitát.

sikisiki (törölt) 2010.04.30. 10:23:40

Idézet egy decemberi interjúból:
– Fél év múlva lejár elnöki mandátuma. Vállalna még egy ciklust?

– Ha valakit felkérnek egy ilyen fontos tisztség betöltésére, erkölcsi kötelessége nagyon komolyan mérlegelni. Ahhoz azonban előbb kérni kell. Addig a pillanatig pedig az elnöknek nem szabad foglalkoznia a kérdéssel, máskülönben elveszíti a függetlenségét. Én ezért tudatosan zárom ki a gondolataimból a hogyan tovább kérdését.

Idézet bezárva.

A köztársasági elnököt a pártok választják. Olyan színvonalon, amilyenen állnak. Ha minden karakán jelölt ezen morfondírozna, megnézhetnénk ki vállalja. Elég szomorú egyébként, főleg, hogy egy reprezentatív jellegű, hatalommal nem bíró berendezkedésről van szó. Viszont pont ezért nincs értelme pártkatonát választani, aki nem bír széleskörű elismertséggel.

sofalwy 2010.04.30. 10:26:06

@Asszem: A miniszterelnök-jelölti vitát biztosan nem a köztársaság elnökének kellet volna megszerveznie, ő nem szerkesztő - szerencsére. Annál rosszabb: jogász. A miniszterelnök jelölteket mondjuk a köztévének kellett volna meghívni. Aztán aki nem ment volna el, annak az üres széke lett volna a képen. Kit érdekel? Az emberek így véleményt alkothattak volna bármelyikükről. Nyilván nagyban indokolta a vita elmaradását az esélytelen mdf nevében induló Bokros, akinek nagy demagóg dumájától félt a többi jelölt. Azért az minősíti a kínálatot, hogy egy ilyen lufieregető genyó, mint Bokros, blokkolhatta a vitát. Akinek és a mögötte elvtelenkedő bandának - mint az eredmény is mutatja - semmi esélye nem volt.

Altamirax 2010.04.30. 10:29:58

Sólyom László valóban az eddigi legjobb köztársasági elnök, meg sem érdemeljük. Mind emberi mind politikai és jogászi kvalitásai miatt. Már-rajta kívül- mindenki egy kicsit nevetségessé tette magát. Büszke vagyok, hogy ő képviseli az országot, persze nagyon megértem, hogy az általános eldurvulás, közönségesség közepette nem népszerűbb.

szeszkópé 2010.04.30. 10:31:58

@Asszem: "egyébként én a közt. elnöktől például a választások hajrájában azt vártam volna, hogy igenis megszervezzen és akár lemoderáljon egy miniszterelnöki vitát."

Ezt ugye nem gondolod komolyan? A rendezvényszervezés és a vita-moderálás mióta tartozik a köztársasági elnök feladatkörébe?

Egyébként pedig a Fideszt maximum hatósági intézkedés útján lehetett volna vitára kényszeríteni a választások előtt. (Még azok a jelöltek is le lettek tiltva központilag, akik amúgy szívesen vitáztak volna. A Kossuth Rádióba pl. egyetlen fideszes jelöltet sem engedtek el vitázni a két forduló között.)

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.04.30. 10:33:19

nézd meg Pokornit, milyen igénytelen. rohad a fogsora alul. Milyen büdös lehet a szája?
Koltói kérdés:
Nem telik neki fogorvosra?

ps:
de igen, csak igénytelen, és nem csináltatja meg a száját.

Asszem 2010.04.30. 10:43:28

@miagond: de komolyan gondolom, pontosan a dolog szimbolikája miatt, így a pártok nem bújhattak volna olyan könnyen ki a vita alól, hogy a másik fél morális/szakmai/demokratikus elköteleződés hiányára hivatkoznak.

Függetlenül a vita kimenetelétől és a választásra gyakorolt hatásától én nagyon sajnálatosnak tartom, ha az országunkat vezetni készülő pártok nem hajlandóak még arra sem, hogy négy évente egyszer vállalják az élőben, élesben történő megmérettetést.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.04.30. 10:49:27

szerintem meg mindenki érzi, hogy az emberek többségének a töke televan a polkorrekt picsogásból, és egy bődületes többséggel megválasztott párt egyik első embere érezve az ezzel járó hihetetlen hatalmat és erőt, most már kimondhat végre dolgokat. Mi akartuk, nem? AKkor mi a gond?

sofalwy 2010.04.30. 10:49:37

@Asszem: Azért ne túlozzuk el a tv vita elmaradásának jelentőségét. A vita jó lett volna de, ha megnézzük az eredményt: Fidesz - nulla kampány = kétharmados többség, MSZP = nyolc év rablás = 19%, Jobbik = folyamatos hőzöngés, kötelezettség nélküli ígérgetés = 17%, LEMP = 3 db performance = 7,2%. Hol van itt szükség a kampányra?

Asszem 2010.04.30. 10:54:38

@sofalwy: nekem a vitának a szimbolikus jelentősége számít, nem a választásra gyakorolt hatása (ámbár egy jó vita esetében még erre is lehetne példa). a parlamenti vitát pl. teljesen elhagynám, annak valóban semmi értelme, csak egymás idejét rabolják, ahelyett, hogy hasznos munkát végeznének.

de a tévévita, akár több fordulós, nagyban segíthetne pont a demagógia elleni küzdelemben.

szerintem hasznos, ha azt is látjuk, hogy egy vezető hogyan tud érvelni, vitatkozni, támadni és védekezni éles helyzetben. ne csak azt lássuk, hogyan tud hazai közönségnek szónokolni.

de azt hiszem elkanyarodtunk a témától, nem akarok offolni.

ne most 2010.04.30. 10:54:53

2/3-os többségben lévő párt ne óvatoskodjon. Nagyon helyes, mondja ki kúltúráltan, ahogy Pokorni tette.

dr kíváncsivagyok 2010.04.30. 10:59:43

Elszabadult a politikai arrogancia , a gőg , már nem is akarják visszafogni magukat. Lesz még min megdöbbenni !

dr kíváncsivagyok 2010.04.30. 11:02:13

( A megszerzett 2/3 - ukkal olyan narancsszínre festik az ország politikai, gazdasági és szakmai elitjét , mint a kandírozott mandarinzselé.)

subabubba 2010.04.30. 11:13:09

Azért amikor Orbán találkozott Sólyommal, akkor nem véletlenül gyakorolt gesztust a köztársasági elnők felé.

Azért örülök a cikknek, mert a jobboldalnak keményen számon kell kérnie a Fideszt, nem úgy ahogyan a baloldal tette, hogy ne csinálhassanak ilyen hülyeségeket.

Azért Pokornival kapcsolatban túl szigorúnak tartom a megállapításokat. Személyes meglátását mondta el, nem politikuskánt nyilatkozott, még ha ez nála nem is választható külön.

szeszkópé 2010.04.30. 11:13:49

@Asszem: "így a pártok nem bújhattak volna olyan könnyen ki a vita alól"

Aha. Értem, hogy mire gondolsz, de sztem a köztársasági elnök nem bocsátkozhat bele ilyen módon a politikai pártok játszmáiba. Ha Sólyom elkezdett volna vitát szervezni, akkor azonnal megkezdődött volna a vádaskodás a pártok részéről (pl. miért ekkorra tette a vitát? miért ezt a helyszínt jelölte ki? miért ezeket a kérdéseket tette fel? stb.), és a pártok gyakorlatilag őt is "felhasználták" volna a saját kampánycéljaikra. Márpedig a köztársasági elnök (mint független intézmény) nem engedheti meg magának, hogy belekeveredjen a napi pártpolitikai csatározásokba.

borovi 2010.04.30. 11:42:47

@kolbászoszsömle: Nem. Az a mód, ahogy meg lett választva, a Fideszről mond el mindent. Már bocs.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.30. 11:43:55

@miagond: Sólyom, mint független intézmény, akit a fideszesek választanak és a fideszesek küldenek a süllyesztőbe.
Inkább csak egy fidesznyik a sok közül - majd kap más fontos megbizatást, mint ejtőernyős elvtárs.
Én arra tippelek, hogy segít majd megfogalmazni a Fidesz Magyar Köztársaság Alkotmányát.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.30. 11:48:12

@borovi: Az, hogy a fideszről is mindent elmond, nem jelenti, hogy a Lacáról nem.

Bloodscalp 2010.04.30. 11:49:43

szerintem közvetlen választás kellene-akkor sólyom 100% hogy lene ismét elnök, és nem is lett volna...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.04.30. 11:51:13

@kolbászoszsömle: hogy a fidesz által megválasztott köztársasági elnök egy fírög. "

nagyvonalúan férgezel, a stílus magáért beszél.
ideje tükörbe nézni és rádöbbenni mi okozta az orbitális buktát a választáson, mert bizony a választók ezt effajta arroganciát (is) honorálták a minap.

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.04.30. 11:55:06

@Joejszaka: "Ha nem akarnák Sólymot jelölni, akkor ezt a háttérben kell vele közölni, hogy saját maga bejelenthesse, hogy nem akar újra indulni."

Japánban biztos így menne. Ez itt Európa.

bgp 2010.04.30. 12:03:01

@kolbászoszsömle: Miért lenne gerinctelen?
Kekeckedő? Igen. Csökönyös? Igen. Hisztis? Igen. De nem gerinctelen.
Szerintem a végleteken túl is ragaszkodik a saját vélt vagy valós igazához. Abszolút ellentéte a gerinctelennek.

szeszkópé 2010.04.30. 12:07:59

@simonmondja.:
Hülyeségeket beszélsz! Sólyom sosem volt "fidesznyik". Több alkalommal is kemény kritikával illette Orbánék ténykedését (pl. kordonbontás, parlamentből való kivonulgatás), és pont azért nem fogja Viktor meghosszabbítani a mandátumát, mert valószínűleg a Fidesz kormány alatt is szóvá tenné a különféle antidemokratikus lépéseket, és visszadobná az alkotmányellenes törvényeket, ahogy tette azt az MSZP kormányzása alatt. Ez nyilván kellemetlen lenne Viktornak, ezért inkább egy bábfigurát fog beültetni az elnöki székbe, ahogy azt néhány kommenttel feljebb írta valaki.

civil polip 2010.04.30. 12:14:25

Ha a Fidesz végül nem Sólyomot jelöli – én ezt tartom valószínűnek –, az MSZP-nek lehetne egy érdekes húzása. Jelölhetné Sólyomot.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.30. 12:16:47

@miagond: Antidemokratikust nem tudna lépni Orbán, mert arra hatalmazták fel a választók, hogy bármit csináljon, az helyes.
Úgyhogy kritizálni sem lehet, mert senkinek sincs meg hozzá a kétharmados támogatottsága, hogy hozzászóljon.
Úgyhogy nem is kell aggódni, hogy bárki meg merne mukkanni.
A vacak kis nyilvánosság meg arra való, hogy szétkürtölje, hogy épp mihez kell tapsolni.
Nevetséges, amikor összezavarodik, mert az egyik fideszes mond valamit a másikról, és nem tudja a sok kis blogger, hogy most akkor ki a komcsi...

Thera 2010.04.30. 12:20:20

"Márpedig az ilyen nemcsak ellenszenves, hanem káros is a pártra, ... valamint Orbán Viktorra nézve."

Csak nekem tűnik úgy hogy ilyen mondetokat utoljára OV helyett Kádár nevével olvashattunk?

Mióta mércéje egy cselekedet helyességének hogy káros e egy pártra vagy "Szeretett vezetőjére?"

Ahogy én látom a nyilvánosság tájékoztatása (benne az ujságirók interjúhelyzetben való valódi információval való ellátása) sokkal fontosabb közérdek mint hogy mi káros a pártra.

Vagy a köv lépés az lesz hogy már az érvényes jogszabályok nyilvánossága sem lesz elvárt? Visszatértünk 89 elé?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.30. 12:29:29

@miagond: Hát mosmár bizonyíts, mert én azt találtam, hogy Sólyom szerint a kordonbontás és a kordonállítás is jogellenes.
Szóval miért nem fidesznyik? Ők is pont ezt mondták. Azért bontják, mert jogellenesen áll. És tudják, hogy nem szabad bontani, de azért is.

AdmiralRobert 2010.04.30. 12:49:25

@kolbászoszsömle: A Magyar Köztársaság Elnökére hogy merészelsz ilyeneket írni, te szánalmas kis senki? Tudd ám, hogy hány deka egy mókus.

karnak 2010.04.30. 12:52:24

Valaki mondja már meg, hogy mitől olyan fene jó KE Sólyom, én - azon túl hogy nem tett semmi túl rosszat - nem érzékeltem semmi komolyabb előremutató dolgot.

Nyilván a színfalak mögé kevéssé látunk be, de a hídnál hőbörgés, pár tv visszadobása két hétre nálam nem egy hihetetlen, nagyon autonóm valaki cselekedetei.

Nem kellene KE-nek lennie, a megválasztása miatt, megtörtént, a KE paradigmaváltást - ha nem elvakult fidesz szavazó vagyok és az h nem egyeztet félig nyíltan az szdsz-el, de ugye mint fidesz szimpatizáns feltételezem, h az őt megválasztó és támogató fidesz-el sem muhaha - nem látok.

Számomra egy KE _csinál_ valamit, tettei vannak aminek _súlya van_, legalább is akkor, ha piedesztára emelem, "minden idők legjobb KE"-ként jelölöm meg. Ugyanmár, teljességgel semmilyen, mint a Zeller, akkor nyilatkozott, vagy ítélt el valamit, amikor az kötelező volt.

A polkorrektség kérdése felmerült fentebb.. valaki komolyan gondolja h ebben az országban ezek közül a politikusok közül a KE a legkedveltebb?

Pokorni mikor volt hiteles, egyenes a műsírásával, kamu lemondásával, stb, vicc.

Egyetértek a 3 ponttal amúgy, és megjegyzem, ha káosz van a kommunikációban a fidesz részéről az utóbbi időkben (10 évben amúgy), az össze-vissza nyilatkozással, akkor az a baj, ha sunyi, szondázó bemondogatások vannak, amit feljebb letagadnak, akkor meg az. Ez egyik nevetséges egy komoly párttól aki x éve erre készül, a másik meg teljesen hiteltelen.

2010.04.30. 13:02:05

Az elhamarkodott ítélethirdetésekkel mindig csak a baj van.
"Ha pedig Pokorni Zoltán megfelelőnek ítéli ezt a nyilatkozatát és az egész beszélgetést, akkor nem alkalmas arra, hogy a párt nevében bármit is kijelentsen."-nos az idézett nyilatkozatában az inkriminált mondatban elhangzott a "szerintem" kötőszó, ami arra utal, hogy a saját véleményét mondta. Ja hogy ez arra hajaz, hogy valószínűleg ő tudja, hogy pártberken belül sokan mások is így vélekednek, az már más tészta.De, hogy egy véleménynyilvánításból, (ha az történetesen tükrözni próbálj is egy adott interjúban legalábbis az általa képviselt párt jövőbeni nem titkolt, de mégis valahogyan egyelőre rejtegetett véleményt)- azt a következtetést levonni,hogy: " a jó modor hiányát is feltételezi a Fidesz alelnökéről"-az egy kicsit erős.Szerintem.
Az elmúlt 8 év egyik jellemzője volt, hogy a kormánykoalíció (hadd most ne írjak jelzőket), a kormány, a későbbi LMP szimpatizáns kormányszóvivő és még sokan mások életük fő céljának tekintették hogy a mindenkori Köztársasági Elnököt úgy általában, de speciel Sólyom Lászlót - úton útfélen bírálják, mi több, pestiesen szólva inkább fikázzák. Reggeltől estig és estétől reggelig. Ennél nagyobb figyelmet csak Orbán Viktornak szenteltek ugyanebben a minőségben, de kapott ebből más is, többek között Pokorni Zoltán is.
Nos hiába kerestem, Vincze úr régebbi írásaiban, nem találtam olyat amelyben fellépett volna a jelenség ellen.Akkor és ott.
Ha már az "elegancia kívánalma"...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.30. 13:04:02

Pokorni azóta nem alkalmas, mióta visszavonult a politikától aztán mégis visszajött

Iustizmord 2010.04.30. 13:08:05

"A Fidesznek minden joga megvan ahhoz, hogy ne Sólyom Lászlót jelölje köztársasági elnöknek a következő ciklusban. Erre a választóktól kapott egyértelmű, és erős felhatalmazást. "

hát a választás nem pont erről szólt, hogy ki legyen a közt.elnök...

másrészt messze nem vagyok fidesz-fan, de miért is kellene a leendő kormánypárt egyik vezetőjének titkolnia hogy nem sólyomban gondolkodnak??? semmi kivetnivalót nem látok benne, legalább nem azt mondta h "majd meglátjuk" meg "még nincs kialakult álláspontunk", szóval nem a bullshitet tolta. hajrá.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.30. 13:18:58

@bgp: Azért, mert úgy hagyta magát megválasztani, ahogy.
Gerinces ember ezt nem hagyja. Az, hogy kekec, az az ő baja.

@AdmiralRobert: Leszarom. Ha valaki felszopja magát a csúcsra, akkor azt ezért nem fogom tisztelni.
Sólyom ezt tette.

@FILTOL: Az, hogy mi okozta a buktát és az, hogy Sólyom hogyan került a helyére, lehet, hogy összefügg, de az, hogy az én morális értékrendembe egy ilyen vakondozással egymás megfigyelésével leadott szavazásosdi nem fér bele, az tuti.
A fidesznek meg Sólyomnak belefért. Ez is tuti.

atlbilbaoo 2010.04.30. 13:47:55

Kötelet neki nem újraválasztani, a legmegosztóbb elnök volt az elmúlt 10 év alatt. Ennél még a lapátfogú Mádl is jobb volt!

nem1rem1 2010.04.30. 14:01:19

"Ha a törvényekkel kapcsolatos aggályait egyeztetés nélkül fogalmazza meg, akkor könnyen ő lehet a „hepciáskodó eredménytelen”, ha pedig egyeztet és aláír, akkor „kibújt a szög a zsákból” és túlzott lojalitással vádolják majd őt."

A szög már 2005-ben, Sólyom László vakondos-titkos megválasztásakor kibújt a zsákból, úgyhogy ennek semmi jelentősége. (Nota bene: Már most lehet kezdeni engem ballibsizni!) Már csak azért sem, mert se Sólyom László, se a Fidesz sohasem foglalkozott holmi "szögekkel" meg "zsákokkal". A Fidesz, orbán Viktor és imágói mindig is büszkék voltak rá, ha valami szerintük farppáns, erőt sugárzó, ám annál vitatottabb lépést izomból keresztülvittek a kritizálóikon, mind kormányon, mind ellenzékben. (Ebben Pokorni, egy-két elragadtatott pillanatától eltekintve üdítő kivétel.) Sólyom pedig szintén elejétől fogva szerepzavarban van, és összekeveri a saját megfellebezhetetlen erkölcsi ítéletét a köztársasági elnök szintetizáló szerepkörével.

Sólyom László népszerűségét elsősorban az MSZP-SZDSZ kormány hirtelen, súlyos hitelvesztésének köszönheti. A Fidesz-Sólyom összjáték pedig nagyrészt a Fidesz ellenzéki szerepének tudható be. Bár Sólyom László nyilvánvalóan elfogult elnök,az elfogultsága nem a Fidesszel való szimpátát, inkább az MSZP-vel való antipátiát takarja. Persze, ha a Fidesz kormányzott volna az elmúlt években, Sólyom László nyilván sokkal megengedőbb lett volna Orbán Viktor kétes értékű döntései, a Fidesz esetleges vitatható parlamenti döntései, a törvény- és alkotmánysértések kapcsán, de Sólyom László mégsem ereszkedett volna annyira maga alá, hogy egy bizonyos morális szintet a saját ítéleteiben átlépjen, habár számomra egyértelmű, hogy kettős mércét alkalmaz.

Ebben az értelemben egyetértek a poszttal: Sólyom túlságosan aggályoskodó és önjáró, domináns jelenség ahhoz, hogy azt, amit joviális mosollyal, esetleg gyengéd ejnyebejnyézéssel elnézett a Fidesz ellenzéki módszereiben, a kormányzó Fidesznek is szó- és ellenakció nélkül hagyja.

Ugyanakkor Pokorni szerintem a lehető legkiegyensúlyozottabb módon és stílusban tette a kifogásolt kijeletést. Akár önszántából tette, akár pártfeladatként szondázott, kifejezetten elegánsan, udvariasan és diplomatikusan tette. Ha meg is indokolta volna kijelentését, tartalmában azt sem lehetett volna kritizálni, csak taktikai szempontból.

Az, hogy Pokorni őszinte, nyílt, visszafogott, mintegy integratív stílusa támadást vont magára a Fidesz-szimpatizáns oldalról, mindenesetre felülírja Orbán Viktor utóbbi tizenkét évben első és egyetlen őszinte, emberi megnyilvánulásának, a választások első fordulója utáni megszólalásának szellemét. Ha ez az "anti-Pokornista" szellem fog eluralkodni, nehéz lesz a Fidesznek konszolidálni a társadalmat, vagyis a normális, centrista és baloldali liberálisokat, liberális konzervatívokat a saját támogatói közé vonni. Ez pedig veszélyes, mert azoknak a támogatóknak a nagy része, akik a Fideszt eddig, a kormányzás előtt támogatták, gyorsabban-lassabban le fog olvadni, és még ha a Fidesz nagyon jól is végzi dolgát kormányon, (amit őszintén remélek és ha így lesz, támogatok is, bizonyos retorikai keretek között) akkor is ezer objektív veszély leselkedik a népeszűségre, támogatottságra.

És mint ahogy az MSZP, Gurcsány kitaposta annak az útját, hogy parlamenti támogatás mellett mégoly népszerűtlen kormányt sem lehet leváltani, a Fidesz kitaposta a népszavazások, valamint az utcai demagógia hatalmának az útját.

szeszkópé 2010.04.30. 14:07:52

@simonmondja.: "Hát mosmár bizonyíts"
Bizonyítok!

Sólyom László nyílt levele a frakcióvezetőkhöz (2006. október):
"Alkotmányos rendszerünkben a néphatalom gyakorlásának és a politika formálásának elsődleges eszköze a népképviseleti Országgyűlés. Elvárható ezért, hogy a demokrácia alapjait érintő eseményeket – mint a napirenden lévő bizalmi kérdést – az ellenzéki képviselők a Parlament ülésén értékeljék, és vegyenek részt a döntéshozatalban."

Sólyom közleménye a kordonbontás kapcsán (2007. február):
"Ma a Fidesz Európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen elbontották a Kossuth téri rendőrségi kordont, és bejelentették, vállalják tettük jogi következményeit. Felelősségük azonban kiterjed a szimbolikus akció társadalmi következményeire is. Az országgyűlési képviselők magatartása mintát adhat, márpedig a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni. Nem hallgatható el viszont az sem, hogy a Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség, és nem reagált érdemben a kifogásokra sem."

Légy szíves, te is támaszd alá valamivel azt az állításodat, hogy Sólyom László a Fidesz embere!

szeszkópé 2010.04.30. 14:09:25

@nem1rem1:
"Persze, ha a Fidesz kormányzott volna az elmúlt években, Sólyom László nyilván sokkal megengedőbb lett volna Orbán Viktor kétes értékű döntései, a Fidesz esetleges vitatható parlamenti döntései, a törvény- és alkotmánysértések kapcsán..."

Ezt ugyan mire alapozod?

akak 2010.04.30. 14:11:50

Ez egy értlemes, de vonalas írás.

nem1rem1 2010.04.30. 14:27:16

@miagond: Arra a képre, ami kialakult bennem Sólyom Lászlóról. Ha már rákérdeztél, elindulok egy kicsit távolabbról.

Sólyom Lászlót a '80-as évek végén ismertem meg, és lenyűgözött éleslátása, csillogó intellektusa. Az AB elnökeként ugyan szerintem több ügyben vitatható volt a döntése, (elsősorban a média-elnökök személyével kapcsolatos huzavonára gondolok,) a tiszteletemet megőrizte.

Örültem Sólyom László elnökké választása tényének, mert az MSZP annyira irritálóan saját prédájának tekintette a pozícióra való jelölés jogát, szemben a köztársasági elnöki szerepkör, mint 1998. után még talán egyedül a pártpolitika fölött álló közjogi méltóság szellemiségét, hogy számomra megnyugtató volt mind az MSZP kijózanító arculcsapása, mind Sólyom László önmaga ezen a poszton. Ha a megválasztásának körülményei mégannyira is kiegyensúlyozták ítéletemet, ezt nem Sólyomnak tulajdonítottam. (Emlékeztetnélek egyk oldalról a kisstílű, hogy is mondta Orbán? - "méltatlan" vakondozásra, a szavazólapok ellenőrzésére, másik oldalról pedig az MSZP elegáns viselkedésére, amennyiben Mandúr László a lehető legrövidebb időn belül bejelentette a végeredményt, nem volt csalósozás, újraszámoltatás, hídelzárás, mint az a 2002-ben a vereséget elfogadni nem tudó Fidesz részéről a belpolitikai polgárháború kezdetét jelentette.)

Sólyom László számomra első emlékezetes, kifejezetten elfogult megnyilvánulása a 2006. szeptember 17. utáni megszólalása volt. Ekkor azt mondta, hogy az addigi eseményeket "a nép jogos feláborodása megnyilvánulásának" tekintette. Ebben önmagában ugyan semmi kivetnivaló sincs, csak abban, amit elmulasztott hozzátenni, akkoriban azt hittem, figyelmetlenségből, de azóta a tendenciákból egyértelműen kiderült, hogy szándékosan: Elfelejtette megemlíteni, hogy ugyanakkor egy törpe minoritás, akkoriban még úgy néhánymilliónyira tehető magyar állampolgár éppen ezen utcai agresszív megmozduláokon háborodott fel.

Úgy éreztem, és azóta is úgy érzem, Sólyom László engem, a hozzám hasonlóan gondolkodókat, értékelőket nem képviseli, legfeljebb feltételekkel, ha az ő értékítéletét elfogadom. Az volt az érzésem, és az is maradt, hogy számára én nem vagyok magyar állampolgár, vagy maximum másodrendű lehetek, akit erkölcsi nevelésben kell részesítenie,hogy felvállalhasson.

És ez a tendencia azóta is egyértelmű: A Fidesz agresszív, az alkotmányos rendet, a törvényeket tágító, súroló, átlépő, azokkal szembehelyezkedő megnyilvánulásaival szemben sokkal emgértőbb, megbocsájtóbb és halkabb, mint az ellenoldallal.

Persze, lehet mondani, hogy a kormánynak, a kormánypártoknak nagyobb a felelőssége. És ez majdnem maradéktalanul igaz is, ha a korányzásról van szó (bár ott sem teljesen, mert az ellenzéki hatalommal való visszaélés, és ennek a hatalomnak a letagadása vagy infantilizmust, vagy hazug felelőtlenséget takar). De pártpolitikában nincs kormány meg ellenzék, így nem lehet kettős mérce sem.

Vitatni persze lehet az álláspontomat, de attól még releváns, legalább annyira, mint a kritikátlan rajongóié.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.30. 14:28:59

@miagond:
Hú, ez az "elvárható", ez nagyon kemény kirohanás volt. Már majdnem meg is nevezte, hogy kikre gondol.
Lehet, hogy az MDF-re ?

"jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni" - ez is nagyon kemény.
A jogállamot szolgáló fideszesek .... kontra alkotmányosan aggályos rendőrség.

Hát kérlekszépen fidesznyik a Sólyom, mert aki nem fidesznyik, olyat sosem jelölne és szavazna meg a Fidesz.
Még a kutyatenyésztők száz éves egyesületéből is csinált egy másikat, ami fideszes, nehogy legyen egy civil elnök, akit nem ők jelöltek.

karnak 2010.04.30. 14:44:44

@nem1rem1: nem sok vitatnivaló van rajta, ott a pont, Sólyom talán az egyetemi tanári székben kellett volna maradjon, az hogy jó KE, csak akkor egy értelmes álláspont, ha egyfajta értékrendben gondolkodik az ember, amit SL sunyi módon képvisel, ergo részrehajló.

szeszkópé 2010.04.30. 14:50:04

@nem1rem1:
Amit leírsz, azt elfogadom, és elismerem, hogy a tüntetések ellenzőit bánthatják Sólyom nyilatkozatai (bár azt azért hozzá kell tenni, hogy a TÖRVÉNYTELEN demonstrációkat többször is elítélte Sólyom!), de amit te állítottál (hogy egy Fidesz kormánnyal szemben sokkal megértőbb lett volna Sólyom), az akkor sem több puszta feltételezésnél. Sohasem fogjuk megtudni, hogy Sólyom hogyan viszonyult volna egy Fidesz kormányhoz, maximum azt, hogy hogyan fog viszonyulni egy leendőhöz. (Na persze erre sincs sok esély, látva a fenti Pokorni-nyilatkozatot.)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.30. 14:56:22

@nem1rem1:
De hát nem az a cél egy köztársasági elnöknek, hogy minden félreeső csámpás véleményét megjelenítse.

Elég, ha a köztársaságot képviseli.
A köztársaságnak ezek szerint az volt a véleménye, hogy fel kell gyújtani a tévészékházat...
jogos háborgással persze.
Mint köztársasági elnök, tehát ezt támogatta.

szeszkópé 2010.04.30. 15:03:57

@simonmondja.: "Hú, ez az "elvárható", ez nagyon kemény kirohanás volt."

Nem hiszem, hogy a köztársasági elnöknek kirohanásokat kellene intéznie bárki ellen is. Sólyom idézett nyilatkozatai határozott, egyértelmű állásfoglalások voltak, természetesen diplomácia szabályai szerint megfogalmazva. Csak az nem érti őket, aki nem akarja!

nem1rem1 2010.04.30. 15:10:37

@miagond: "Sohasem fogjuk megtudni, hogy Sólyom hogyan viszonyult volna egy Fidesz kormányhoz..."

Ha ez így van, akkor valószínűleg pontosan azért, mert ŐK viszont tudják. Úgy értem: Mindkét fél. A poszt kissé más aspektusban, de tulajdonképpen ugyanezt állítja.

szeszkópé 2010.04.30. 15:14:48

@simonmondja.:
"A köztársaságnak ezek szerint az volt a véleménye, hogy fel kell gyújtani a tévészékházat...
jogos háborgással persze.
Mint köztársasági elnök, tehát ezt támogatta. "

Nagyon primitív dolog a tényekkel szembe menni. Mielőtt leírtad volna ezt a baromságot, utánanézhettél volna, hogy mit nyilatkozott Sólyom László 2006. szeptember 19-én (a TV székház ostromának másnapján):

"Mára virradó éjjel egy, a békés tüntetésből kivált csoport megostromolta az Magyar Televízió épületét, behatolt oda, súlyos személyi és vagyoni károkat okozott. Köztörvényes bűncselekményekről van szó, amelyeket semmi nem igazolhat, amelyek ellen a legszigorúbban fel kell lépni, és amelyektől az államnak teljes erejével meg kell védenie polgárait és saját intézményeit is."

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.30. 15:31:55

@miagond:
És amikor megvédik a kordonokkal az állam intézményeit, akkor azt meg alkotmányosan aggályosnak nevezi .
Te idézted ezt is:
"Nem hallgatható el viszont az sem, hogy a Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség, és nem reagált érdemben a kifogásokra sem."

szeszkópé 2010.04.30. 16:44:49

@simonmondja.:
Megint nem akarod érteni Sólyom - szerintem egyértelmű - szavait! Nem azt nevezi alkotmányosan aggályosnak, hogy a rendőrség megvédi az állam intézményeit, hanem azt, hogy indoklás nélkül (illetve jogilag értelmezhetetlen indokok alapján) korlátozza a gyülekezéshez való jogot.
Emlékezzél csak vissza, amikor a "műveleti terület" fogalmára hivatkozva tartotta hónapokon keresztül lezárva a Kossuth teret a rendőrség, noha ez a fogalom nem is szerepel a rendőrségi törvényben. Te ezt nem tartod alkotmányosan aggályosnak?

evil overlord (törölt) 2010.04.30. 16:50:11

@miagond: Nem értem, miért nem érted: a Magyarok Nyulai Bonyhádi Hülyeségbombája ellen védték a III. Magyar Köztársaságot.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.30. 17:00:34

@miagond:
Nem tudom, mit akart azzal mondani, hogy aggályos, de ha annyira szabad a gyülekezés, akkor miért kell még Viktornak is előre bejelentkezni a Sándor palotába,
miért nem gyűlhet össze a nappaliban piknikezni az, aki csak akar?
Remélem nyitva állnak még a vécéajtók is, hogy gyülekezhessünk.

szeszkópé 2010.04.30. 17:34:25

@simonmondja.:
A gyülekezéshez való jog pontosan olyan módon illeti meg az állampolgárokat, ahogyan erről a különböző jogszabályok rendelkeznek. Ugyanígy, a gyülekezési jog korlátozása is csak jogszabályok által előírt módon történhet.
Ha a rendőrség kvázi törvényen kívül helyezi magát, és a törvényben nem szereplő indokok alapján korlátozza a gyülekezéshez való jogot, az bizony alkotmányosan aggályos, vitatható, problematikus. (Több szinonima most nem jut eszembe, de ha továbbra sem érted, nézz utána az értelmező szótárban!)
Nem tudom, hogy a Sándor Palotát komolyan kérdezted-e, de én most komolyan válaszolok rá. A Sándor Palotába azért kell OV-nek bejelentkeznie, mert
a.) a protokoll ezt kívánja meg,
b.) a Sándor Palota nem közterület (ellentétben a Kossuth térrel).
Ez utóbbi pont miatt nem gyűlhetünk össze Sólyom László nappalijában piknikezni, és ugyanezért nem használhatjuk a WC-jét sem.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.30. 18:31:54

@miagond: Dehogy komolyan. Az egész egy vicc. Sólymostul és ostromostul.
De tudom, hogy lassan pártunk és kormányunk hőskorszaka lesz és mozgalomtörténet, amiből érettségizni fognak, úgyhogy csak csiszolgasd.

szeszkópé 2010.04.30. 19:17:33

@simonmondja.:
Én aztán nem csiszolgatok semmit! Nem vagyok fideszes, és aggodalommal tölt el a 2/3-os parlamenti többség. Éppen ezért szeretném, ha a köztársasági elnök mandátumának meghosszabbításával maradna egy olyan intézmény Magyarországon, amelyik valódi demokratikus kontrollt jelent a Fidesz túlhatalmával szemben. Ha Sólyom helyett jön Schmitt Pál, akkor ez a kontroll is meg fog szűnni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.30. 19:42:19

@miagond: Én meg nem kívánnék senkinek olyan rosszat, hogy ő legyen a fideszhatalom ellen az egyedüli kordon.
Mert a kordont azt lebontják.
Sólyom, szerintem mindent megtett, hogy megszolgálja a fidesznek a posztját, úgyhogy ha mégis lapátra kerülne, akkor fogadja mosolyogva a selyemzsinórt, mint jó alattvaló.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.30. 20:10:56

@miagond: Demokratikus kontroll?
A kontrollált demokráciával bársonyszékbe ültetett fideszkeraturha?

Ez vicces.

Aron M 2010.04.30. 21:02:45

Sziasztok
Olyan szempontból mindegy, hogy ki lesz az elnök, hogy ígyis úgyis a Fidesz választja meg.
Sólyom viszont sokat tett Alkotmánybírósági elnökként az igazságtétel és a reprivatizáció elmaradásáért.

Kosinva 2010.04.30. 21:14:13

Sólyómmal a Fidesz a tűzzel játszik, mert jobboldalon vannak leginkább a Sólyom támogatói. A baloldal nem szerette és nem is szereti, mert Sólyom minden kenegetés ellenére jobboldali liberálisnak lehet megfeleltetni.

2010.04.30. 22:18:21

@atlbilbaoo: Egy régebbi kommentben írod: "Az előző poszt kommentjei közül kigyomláltam az ocsmányabb szitkozódásokat, illetve a vélelmezett főszerelő bekommentelt személyes adatait. Ezúton jelezném az olvasóknak, hogy ha továbbra is bekommentelik, akkor a kiiktatom a kommentálást..."továbbá, most: Kötelet neki nem újraválasztani, a legmegosztóbb elnök volt az elmúlt 10 év alatt. Ennél még a lapátfogú Mádl is jobb volt! ". Nna kérdem én: ki vagy te, a terminátor? Aki tökéletes mellesleg.
Volt egy tanárom aki azt szokta mondani: nagy az Isten állatkertje...Nagyobb igazságot azóta sem hallottam.
Bilbaói atlétikás:fuss ahova Feri bátyád küldött!

szeszkópé 2010.05.01. 01:03:28

@simonmondja.:
"Én meg nem kívánnék senkinek olyan rosszat, hogy ő legyen a fideszhatalom ellen az egyedüli kordon."
Igazad van, jöjjön Schmitt Pali!

"Sólyom, szerintem mindent megtett, hogy megszolgálja a fidesznek a posztját"
Csak éppen idáig semmivel nem sikerült ezen állításodat alátámasztani. De talán ha elmondod még párszor, akkor elhiszi valaki. Hajrá!

szeszkópé 2010.05.01. 01:06:24

@kolbászoszsömle:
"A kontrollált demokráciával bársonyszékbe ültetett fideszkeraturha?"

Légy szíves fogalmazz pontosan, mert ezt a mondatodat nem tudom értelmezni!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.01. 07:10:27

@miagond: Én már valahol javasoltam, hogy Satu Ferdinánd, vagy Tőkés László tudná leginkább képviselni a 15 millió magyar nemzeti egységét.

Hajrázzál valaki másnak . Szánalmas vagy, hogy ezt is kampánynak fogod fel, hogy írtam pár mondatot, amivel nem értesz egyet te és a másik hárommillió egyéniség .Vekkerórádnak ujjongjál.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.01. 07:33:25

@miagond: Nem. Nem támasztom alá, mert lusta vagyok rá. Kábé semmivel nem értek egyet, amit képvisel, a vizierőművet szétbarmoló Védegylettől a határon túli szoboravatásokig. Szarnak tartom a rendszert, amit Alkotmányba foglalt annakidején. Ez a rendszer nem hozott jogállamot, csak korrupciót, nepotizmust és a hülyeség diadalát a húsz év alatt.
És bizonytalanná tette még ezt a szar jogrendszert is, ahogy láthatatlan alkotmányra hivatkozva minden kérdésbe belebarmolt, mint alkotmánybíró . Károsnak tartom, hogy az elnöki szerepet úgy fogta fel, hogy mindenben a kormány ellen kell harcolnia.
És marionettfigurára jobban hasonlít, mint elnökre, de ez csak szubjekt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.01. 07:37:09

@miagond: Attól várod a demokratikus kontrollt, aki szerint vakondozva, egymás szavazólapját lesve megválasztott vezető (ez a kontrollált demokrácia) etikailag és jogfilozófialag is rendben van? Aki szerint ELEGÁNS így elfoglalni a bársonyszéket.
A fideszkreaturha azt hittem magáért beszél, de ha nem, akkor tessék: egy olyan személy, akit a fidesz alkotott meg és köpött ilyen-olyan módszerekkel a hatalomba.

hacsaturján 2010.05.01. 10:30:01

igazi konzervatívként már ott fönnakadtam, ahol a szerző a pártot kis pö betűvel írta, a pokorni fogsora pediglen abszolute föltette a habot a jéghegy csúcsára.

szeszkópé 2010.05.01. 11:40:02

@simonmondja.:
Tőkés László és Satu Ferdinánd. Ez jó!:)

"Szánalmas vagy, hogy ezt is kampánynak fogod fel, hogy írtam pár mondatot, amivel nem értesz egyet te és a másik hárommillió egyéniség ."
Egyrészt nem fogom fel kampánynak , másrészt olyan dolgokat írtál Sólyomról, amelyek konkrét dokumentumokkal cáfolhatók. Én vettem a fáradtságot, és visszakerestem ezeket az idézeteket. Ha szerinted szánalmas dolog a téves/hazug állításokat megcáfolni, akkor szánalmas vagyok.

Egyébként köszönöm, hogy végre kifejtetted, mi is az igazi bajod Sólyommal! Ez így már egy kicsit konkrétabb, mint az alaptalan fidesznyikezés. Amiket a jogállamról, alkotmánybíróságról, elnöki jogkörről írtál, abban nagyon különbözik a véleményünk, de szerintem ezt fölösleges lenne elkezdeni itt megvitatni.

szeszkópé 2010.05.01. 11:58:03

@kolbászoszsömle:
"Attól várod a demokratikus kontrollt, aki szerint vakondozva, egymás szavazólapját lesve megválasztott vezető etikailag és jogfilozófialag is rendben van?"
Sólyom Lászlótól várom a demokratikus kontrollt! Természetesen nem tartom helyesnek a megválasztásának módját, és - mint kifejtette - ő sem tartja annak. De szerintem ez a "kontrollált" szavazás nem Sólymot minősíti, hanem a Fideszt. Hogy emiatt vissza kellett volna adnia a mandátumát? Szerintem nem. Szerinted meg igen. Ebben nem fogunk egyetérteni.

Hogy Sólymot a Fidesz alkotta volna meg, azt hülyeségnek tartom. Sólyom egyáltalán nem a Fidesz ízlését tükrözi. Csak azért jelölték őt annak idején, mert kellett egy olyan személy, akit adott esetben az SZDSZ is támogathat. Ez egy erős kompromisszum volt a Fidesz részéről. Ha Sólyom valóban a Fidesz "kreaturhája" lenne (köszönöm a szómagyarázatot!:)), akkor újra jelölnék őt. De nem fogják. (Sajnos!)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.01. 12:21:43

@miagond: Ez az eszdéeszesség fel sem merült bennem, de sokmindent megmagyaráz.

HaKohen 2010.05.01. 14:53:41

@hacsaturján:

Kommented üde fuvallat a homokviharos betonteknő alján hullámzó bölcsességtenger rézfánfütyülős véderőviharában.

Csak a Pokorni fogsorát nem tudom hová tenni. (Nekem valódi van, annak a helyére nem illik.)

hacsaturján 2010.05.01. 16:49:27

@HaKohen:

nevezett úr fogsorára valamelyik komment elkövetése során történt utalás, mintegy epizódként elhelyezve az érvelés relevációjával kapcsolatban. :)))

(fogjanak meg! fogjanak meg! megfogják.)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.01. 17:58:40

@miagond: Ha nem tartom helyesnek a korrupciót, nem korrumpálok és nem hagyom magam korrumpálni és nem élvezem a korrupciót.
Legfőképpen pedig nem kezdek el morális megújulásról beszélni.

A szadeszes dolgot nem értem.
A szadesz NEM szavazott Sólyomra.

szeszkópé 2010.05.03. 11:49:24

@kolbászoszsömle:
Mint mondtam, abban, hogy a pártok taktikáztak a szavazáskor (a Fidesz ellenőrizte a képviselőinek céduláit, az SZDSZ pedig visszaadta a kitöltetlen szavazólapokat), szerintem nincs felelőssége Sólyom Lászlónak. A szavazás törvényes volt, és ezt senki sem vitatta!
A korrupciós analógia pedig nem állja meg a helyét. Korrumpálni, korrumpálódni és korrupciót eltűrni bűncselekmény! Ellentétben Sólyom László megválasztásával.

"A szadeszes dolgot nem értem. A szadesz NEM szavazott Sólyomra."

A szadeszos képviselők (három kivételével) egyik jelöltre sem szavaztak, ezért tudta megszerezni Sólyom a szavazatok többségét. Tehát közvetve Sólyom megválasztását támogatta az SZDSZ.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása