Most akkor sötétzöld vagy világoszöld?

Konzervatorium I 2010.04.28. 14:00

A Föld napja alkalmából a Jobbik honlapján rövid cikk jelent meg: „A Jobbik azt szeretné, ha minden nap a föld napja lenne” címmel. „A Jobbik szerint az emberiség felelős a Föld környezeti állapotának romlásáért, ezért nekünk elsősorban hazánkban, Magyarországon kell rendet tennünk, és ezzel is hozzájárulnunk a pusztulás megfékezéséhez és a globális helyzet javulásához” - írták a szerzők, amellyel minden öntudatos, jövőben gondolkodó magyar választópolgár egyet is érthet. Azonban rögtön beugrott Vona Gábor pártelnök április 19-én a Kossuth Rádióban tett nyilatkozata, miszerint „a Mátrai Erőművet meg fogjuk védeni” az ott élő emberek érdekeinek, munkahelyeinek védelme érdekében. 
 
Kontár Elemér írása
 
Néhány érdekes tényadat az említett erőműről: évi 6 millió tonna széndioxid-kibocsátással Magyarország egyik legnagyobb szennyezőjéről van szó, amely egyben a hazai környezetvédelmi bírság toplistáján is előkelő helyen szerepel. Az erőművet ráadásul bővíteni tervezik egy lignittel működő blokkal, ami meglehetősen környezetszennyező, a bővítés ellen korábban civil szervezetek, mint például a Critical Mass is tiltakoztak.
 
Az amúgy is iszonyatos gazdasági nehézségekkel küszködő térségekben rendkívüli feladat a helyi gazdasági érdekeket összeegyeztetni a hosszú távú környezeti-fenntarthatósági szempontokkal, általában költséges és hosszú távú megoldások azok, amelyek mindkét szempontrendszer igényeit figyelembe tudják venni. Környezetvédőbb technológia alkalmazása, szennyező kapacitások leépítése a járható út, amihez nyilván tőke és know–how kell: ezekben azonban a magyar állam szűkölködik, ezért rendszerint külső forrásokat, EU-pénzeket vagy multikat is igénybe vesz a beruházásokhoz. Mint ahogyan ez a Mátrai Erőmű esetében is történik. Hogy ezzel tisztában vannak a Jobbik környezetvédelmi szakpolitikusai – legyünk jóhiszeműek – azt valószínűsítem. Persze mindennek elmagyarázása a választópolgárok számára nehezen lenne beleilleszthető a meglehetősen vehemens multi- és EU–ellenes hőbörgésbe. 
 
Azt is érdemes lehet végiggondolniuk Vonáéknak, hogy akkor most mennyire tekintik „zöld” pártnak a Jobbikot – mert a párt kommunikációjában tapasztalható ellentmondások arra engednek következtetni, erre még a lakossági fórumok mellett nem igazán volt idő. 
 
Ennélfogva azt is valószínűsítem, hogy ismét – legyünk jóhiszeműek – egy kellően nem végiggondolt hatásvadász gondolat hangzott el a jobbszélről, amely valójában újfent előrevetíti azt a frusztrációt, amelyet a hangzatos retorika, valamint a versengő gazdasági–társadalmi–szakmai érdekek összetettsége, a szűk reális cselekvési módok közötti szakadék egyre nyilvánvalóbbá válása rövididővel elő fog idézni a párt felelősen gondolkodó tagjai és hívei körében.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr171959059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2010.04.28. 14:34:29

"Hogy ezzel tisztában vannak a Jobbik környezetvédelmi szakpolitikusai – legyünk jóhiszeműek – azt valószínűsítem."

Ne "jóhiszemű" legyél ha már ilyen témájú poszt írásába kezdesz, hanem "tájékozott", és ha már képtelen vagy a rosszindulatodat (és a Jobbikkal kapcsolatos frusztrációdat) mellőzni, legalább egyéb "körülményeket" is megemlíthetnél. De segítek, látom rászorulsz:

A Jobbik választási programjában (bár a műfajt tekintve igencsak szűkszavúan) meg van említve a "környezetvédelem", mit olyan, az idevágó rész:

„Az elmúlt húsz év:
A magyar vidék és tanyavilág elnéptelenedésével elszaporodtak az inváziós növények.
Rövidtávú haszonszerzés reményében pusztították természeti kincseinket.
...
A szebb jövő:
Meglévő szilárd tüzelésű erőműveink hatékonyságát javítjuk, környezetterhelésüket csökkentjük, miközben új
munkahelyeket teremtünk.
Fokozatosan növeljük a megújuló forrásból származó energia arányát, kedvezményekkel ösztönözzük elterjedésüket.”

Nagyjából hasonlóképp címszavakban foglalkozik a kérdéssel az összes jelenlegi parlamenti párt a választási programjában, de ez már csak a választási programok sajátossága. A lényeg, hogy említve van az álláspont... Továbbá Vona rádióban elhangzott egy mondatos kijelentése kissé bővebben megjelent a gyöngyösi kampányában is, ugyancsak idézek, a forrást a Gugli haverod 5 másodperces melóval megmutatta volna neked, ha rászánod magad az információgyűjtésre a poszt megírása előtt:

„A Jobbik biztosítja a Mátrai Erőmű jövőjét!
...
- támogatja az Erőmű bővítését akár egy új blokk létrehozásával, akár a meglévő termelési kapacitás bővítésével, a berendezések korszerűsítésével,
- támogatja az Erőmű törekvéseit a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló kutatási-fejlesztési munkában,
- támogatja az Erőmű tevékenységének diverzifikálását a megújuló energiaforrásokra alapuló alkalmazások kereskedelmi hasznosításának vonatkozásában.”

Szóval sajnálhatod hogy nem néztél utána egyebeknek is, mert amit írtál így ebben a formában nagyon rosszul adja elő magát. Biztosan sz*r napod van, a "dilidokid" is azt tanácsolta hogy írd ki magadból fájdalmaidat, gondoltad "jobbikozol" egy kicsit mielőtt végleg elhatalmasodna rajtad a depresszió, de ez nagyon gyengére sikerült, ilyen acsarkodást retardált balosok csinálnak a kapcsolat.hu-n. :)

"meglehetősen vehemens multi- és EU–ellenes hőbörgésbe"

...én itt csak Jobbik-ellenes hőbörgést tapasztalok, azt viszont lassan túlzásba is viszitek. :)

Kedves elvtársak, és elvtársnők, a kampánynak vége! Észrevehetnétek... A Jobbikot ti sem tudjátok ilyen szánalmas acsarkodással hitelteleníteni, mivel ez sem az MSZP-nek, sem az SZDSZ-nek nem jött össze, pedig ők aztán igencsak profik az ilyesféle árokásásban...

lorantka_a_gall 2010.04.28. 15:12:58

@freehckr: teljes mértékben egyetértek - az utolsó bekezdéseddel. A Jobbikot fölösleges nyírni, mert magát fogja hitelteleníteni. :) (már eddig is jó sokat dolgoztak rajta, a lendület nem valószínű, hogy alábbhagy)

doktorur 2010.04.28. 18:44:51

@freehckr: nincs szüksége a Jobbiknak, hogy bárki is hiteltelenítse. Meg fogja tenni azt saját maga az elkövetkezendô négy évben. Félreértés ne essék, nem kárhoztatom ôket ezért, igazából nincs más lehetôség. Ezt Vona Gáborék tudják ám már, csak a szavazóiknak nem merik elmondani. Lesz még itt meglepi...

Sólyom Bátor 2010.04.28. 19:27:56

@freehckr: A Jobbik számára felvetett kérdés nem az volt, hogy miért EU-ellenesek és közben EU-s támogatással működő projekteket akarnának menedzselni, bár ez is lehetne egy kérdés. Mert ebben jóhiszeműen azt feltételezi, hogy a nemzeti érdek néha nemzetközi módon tud leghatékonyabban érvényesülni. Vagyis egy reálpolitikai (vagyis üdvözlendő) döntésnek, gondolatnak tartja.
A kérdése nem is az, hogy miként nem került eddig napvilágra ez a fajta oltalomadó mentalitás egy erőmű iránt. Te erre reagáltál.
A kérdés az volt, miként lehet egyeztetni a természet- és tájvédelem ideálját, és azt a gazdasági kényszert, ami természeti adottságaink megsanyargatásához fognak vezetni. Ezzel kapcsolatban érdekelne engem is a válaszod.

flippant 2010.04.28. 20:21:02

Jaj, de hát ez nem is olyan nagy ellentmondás. Voltak itt nagyobb ellentmondások más nagyobb párt részéről.

freehckr 2010.04.28. 22:06:46

@Sólyom Bátor:
"miért EU-ellenesek és közben EU-s támogatással működő projekteket akarnának menedzselni"

Inkább mondjuk úgy, hogy a baloldali liberális oldalon "kitalálták" a tematizátorok, hogy a Jobbik EU ellenes (ezt a gumicsontot manapság a nem túl objektív Fidesz szimpatizánsok is átvették), és amikor számtalan jele van annak hogy mégsem így van, kacarásznak a Jobbikon mint a hülye gyerekek. :) A Jobbik inkább "unió kritikus", és ezen a téren bizony számtalan kérdésben igazuk is van. Mondjuk az egészen más téma, hogy hazánkban az EU-val kapcsolatos "ügyeket" nagyban befolyásolta hogy a csatlakozás óta egy trehány, dilettáns, "önfeladó" kormányzatuk volt, és nem láthattunk alternatívát arra vonatkozóan, milyen az ha esetleg, néhanapján mi is érvényesítjük az érdekeinket "odakint". :)

"miként lehet egyeztetni a természet- és tájvédelem ideálját, és azt a gazdasági kényszert, ami természeti adottságaink megsanyargatásához fognak vezetni"

Ez meg egy olyan probléma, amire jelenleg különböző (látszat, vagy valós vitát generáló) "klímakonferenciákon" keresik a megoldást olyan államok, és olyan gazdasági lobbiszervezetek, amelyek nagyságrendekkel nagyobb anyagi források felett rendelkeznek mint Magyarország éves költségvetése. :) A hazai ökopolitikának egyelőre elég lenne csak törekednie arra, hogy valami maradjon azért mutatóba az unokáink unokái számára is természeti adottságainkból, de ebben a "versenyben" mi csak sodródunk, és semmi beleszólásunk nincs. A gittet persze lehet rágni, de semmi értelme. :) Ha viszont dönteni kell egy rövidtávú környezetszennyezés, vagy 3000 munkahely megtartása mellett, akkor inkább az utóbbi, természetesen azzal a feltétellel, hogy minden érintett igyekszik a lehető leghamarabb beszüntetni, de legalább csökkenteni a környezetkárosítást.

freehckr 2010.04.28. 22:21:26

Azoknak pedig akik nagyon várják már hogy a Jobbik "hiteltelenedjen", és szerintük nincs is más lehetőség csak ez (bármit is jelentsen így ebben a formában), van egy rossz hírem: a jelenleg alakulgató parlamentben a Jobbik az egyik politikai szervezet, amelynek a legkevesebb lehetősége lesz erre a "hiteltelenedés" dologra... :)

2010.04.28. 23:18:07

@freehckr:

„A Jobbik biztosítja a Mátrai Erőmű jövőjét!
...
- támogatja az Erőmű bővítését akár egy új blokk létrehozásával, akár a meglévő termelési kapacitás bővítésével, a berendezések korszerűsítésével,
- támogatja az Erőmű törekvéseit a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló kutatási-fejlesztési munkában,
- támogatja az Erőmű tevékenységének diverzifikálását a megújuló energiaforrásokra alapuló alkalmazások kereskedelmi hasznosításának vonatkozásában.”

1. bullshit
2. egy új lignites blokk az minden, csak nem környezetbarát
3. az, hogy rábasznak egy EOP szűrőt, az kérem tisztelettel _lófasz_.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.04.29. 07:03:10

@freehckr:
"Ha viszont dönteni kell egy rövidtávú környezetszennyezés, vagy 3000 munkahely megtartása mellett, akkor inkább az utóbbi"
Lehet, hogy csak reggel van, de nem értem. Ez így elég egyértelmű, hogy ha egy rossz és egy jó közül kell választani, de kétlem, hogy tényleg ezt akartad írni.
Egy ligniterőmű nem tudja beszüntetni a környezetkárosítást.

evil overlord (törölt) 2010.04.29. 09:21:33

@VulpesVulpes: Azt sem kell elfelejteni, hogy a széntüzelésű erőművek megújuló forrása az bizony fa, és nem mező- és erdőgazdasági ill. faipari hulladék. Nem mintha a szerencsi szalmaerőműnek lenne (így, ott) értelme.

@Lord_Valdez: Háromezren dolgoznak egy hőerűműben? Kézzel hordják a virágföldet ((c) Paksi Atomerőmű) a kazánba?

qbr 2010.04.29. 17:16:00

Én véletlenül pont hallottam ezt az adást a rádióban, ahol a két forduló között a három állva maradt gyöngyösi jelöltet kérdezték (fidesz, mszp, jobbik). pont erre a kérdésre rákérdezett a riporter mindhárom jelöltnél, hogy egyrészt több ezer munkahely meg helyi érdekek, másrészt viszont környezetvédelem meg országos érdek
Mind a fideszes (nem emlékszem a nevére), mind Vona eléggé elkenték a választ, hogy fontos a környezetvédelem, meg 21. század, meg megújuló erőforrás, de ugyanakkor meg kell őrizni a munkahelyeket, meg a helyi értékeket, stb. stb. stb., semmi konkrétum.
Az egyetlen konkrét választ az mszp-s Magda Sándor adta, aki nagyjából kijelentette, hogy tesz a környezetvédelemre (persze nagyon fontos, meg minden, de hát ez majd a jövő, meg az egész ország ügye, a jelenben és itt a munkahelyeket kell védeni), és az erőművet ő majd megvédi. Szóba hozta egyébként a riporter azt is, hogy a parlamentben megfúrt korábban egy olyan javaslatot, ami nehéz helyzetbe hozta volna az erőművet környezetvédelmi okokból

Szvsz ez egy felesleges poszt. "Régebben jobb volt a konzervatórium"

Sólyom Bátor 2010.04.30. 15:47:13

@freehckr: Ez korrekt válasz volt. Köszönöm. :-)
Nem tudom, hogy tényleg igaz-e, miszerint a Jobbik nem EU ellenes, de az tény, hogy ezt én is inkább következtettem, vagy feltételeztem, mint adekvát forrásból hallottam. Ha nem EU ellenesek, hanem csupán kritikusak, akkor ez nekem nagyon rendben van.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása