A diadal terhe

Eric Oltwaite I 2010.04.26. 12:30

 A választópolgárok elképesztő hatalmat adtak tegnap a hazai jobbközép oldal kezébe. Hogy az egyőszi slágert parafrazáljuk: Európában ilyen sikert nem aratott még párt. A szavazók nehéz helyzetben is bölcsen cselekedtek: elfordultak a korrupt nyolc, de leginkább a hitelből pénzt szóró, az ország tekintélyét leamortizáló, első hat évet jelentő szocialistáktól, miközben nem adtak ki nem érdemelt bizalmat a szélsőséges, kirekesztő, populista alternatívát kínáló pártnak, a Jobbiknak.

 
A szavazók ugyanakkor kemény elvárásokat is támasztottak a Fidesszel szemben. Első pillantásra mindenképpen egyértelmű az ország gazdasági rendbetétele, a megkopott külpolitikai tekintély visszaállítása, sőt, ezek elengedhetetlen részeként a rossz struktúrák, rossz folyamatok reformja iránti vágy.
 
Azonban ezek egyike sem működhet a magyar belpolitikai kultúra önkritikus átalakítása nélkül: szakítani kell a korrupcióval, az egyéni eredmények helyett a bizalmi rendszert preferáló jelöltállítási rendszerrel. Az ország számára pedig ki kell jelölni egy olyan fejlődési stratégiát, amelynek mozgatórugói nem az erős polgármesterek, útépítő konzorciumok és tréningcégek lobbi tevékenységei, hanem a problémák megfelelő identifikálása, az ország értékeinek sikeres felhasználása és fejlesztése, a más országokban eredményesen alkalmazott módszerek alkalmazása.
 
Tudni kell nemet mondani, ha a polgármester települése főterének felújítását kéri, miközben infrastrukturális vagy munkahelyteremtő beruházásra lenne valójában szüksége. Nem csak el kell zavarni, hanem példát is kell statuálni azokkal, akik a nehéz évek kisebb-nagyobb segítségéért most nyújtanák be a számlát. Át kell alakítani a pártfinanszírozást. Keménynek kell lenni minden olyan képviselővel, aki a politikai mentelmi joga mögé bújva szeretne elkerülni büntetőügyeket. Azonban, ha egy képviselő Fidesz színekben keveredik ilyen botrányokba (a haszonlesőket egy párt sem kerülheti el), vele szemben, a demokratikus keretek között, de még erősebben kell fellépni, mint Hagyó Miklóssal, vagy Dávid Ibolyával szemben. A sajtó – gyakran tényleg kellemetlen, vagy néha talán előítélet-vezérelt – tényfeltáró munkáját pedig nem ellehetetleníteni, hanem támogatni kell. Nem csak azért, mert előbbit még ,,három harmaddal" sem lehet, hanem azért is, mert utóbbi szolgálja az ország (és hosszú távon a Fidesz) érdekeit is.
 
Nem a gyengeség, hanem a nagyvonalúság jele, ha a parlament más frakciója által benyújtott, jó javaslatokat a 68%-os nagy párt támogatja. Az sem baj, ha a kormány (nyilván a megbízhatóság szempontjának való megfelelőség kellő vizsgálata után) alkalmaz néhány olyan szakértőt, akik az előző kormányt is szolgálták.
 
Fontos kijelölni a tiltótáblákat is. A korrupció és az egyéni érdekek előtérbe helyezése mellett a parlamenti munka is ilyen, nem kaphat például külügyi bizottsági vezető tisztséget az Európa-szerte vállalhatatlan stílusáról ismert Jobbik, bármennyire is erősen fenyegetőzik akár „Parlamenten kívüli eszközökkel” is. Alkalmazni kell a gyakorlatban is egy olyan, kisebbségeket segítő, felzárkóztató politikát, amelyet az Európai Néppárt szimbolikusan éppen egy Fideszes képviselőasszony példája segítségével vállal fel.
 
Történelmi lehetősége van a Fidesznek arra, hogy az egész magyar politikai közéletet megújítsa. Nincs a vállukon a kisgazdák nyomasztó terhe, nem kényszerültek koalícióra senkivel. A magyar nép elhitte róluk, hogy képesek és akarnak is változtatni. Már csak bizonyítani kell. A fenti szempontokat a Fidesznek minden mozdulatában, minden megnyilvánulásában vállalnia kell, és lehet is. Legalábbis abban az esetben, ha a Fidesz nem szeretne a szocialisták sorsára jutni négy, vagy nyolc év múlva.
 

Kép: Négymadár

A szerző angol közbeszerzési szakértő és korrupcióelemző, Kelet-Európa szakértő. Amennyiben a kommentelők  közvetlenül hozzá intézik kérdéseiket, véleményüket, azokat angolul legyenek kedvesek megfogalmazni.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr821951908

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megkezdődött a kampány 2010.04.26. 20:03:00

Van egy jó hírem, Budapest! Megkezdődött a kampány! Nem, nem beszélek félre, és nem is hülyültem meg, csak a megmaradt MSZP-hívek optimista jövőbetekintése úgy látszik átragadt az éppen most kapott hatalmas nagy maflástól szédelgő, per pillanat fejetle...

Trackback: Fidelitas Hungaricus 2010.04.26. 18:20:31

Fidelitas Hungaricus.   IMF – "A Fidesz kifejtette készségét és szándékát a szigorú (MSZP által megkezdett) fiskális politika folytatására a Nemzetközi Valutalap (IMF) delegációja és az ellenzéki párt közötti...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.04.26. 13:18:40

Dear Eric!
What's your opinion about this "they have to say NO issue"?
Is FIDESZ going to say NO to their own majors in the question: rebuilding the main square or building the sewage-system?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.26. 13:34:47

As far as I understand you are quite optimistic about Fidesz and so do I (at the moment). BUT I think the most significant weekness of Fidesz will be the lack of talented and well known leaders and kind of middle managers between the Top 20 of the Party and the "strong mayors" as you named them. I think this is a serious hazard which can make the scenario you described (not to bulid plans on direct requests from strong mayors, industrial lobbies, etc) almost impossible to work out. I think the only possible way is to centralize the muni system itself, so the "strong mayors" can become regional politicians and then they can organize and restructure the büro below. Otherwise the competition between these forces will remain the main force of redistribution which obviously is ineffective.

Aron M 2010.04.26. 14:14:31

Eric, from my point of view, your article is quite idealistic. I am afraid this would simply not work.
The only thing which the Fidesz can and ought to change, is the "useless corruption" which is choking the country (I think you know the M6 motorway).

There is corruption in the EU states and USA as well. But there a solid culture and a kind of rationality of corruption exists there.

That is what the Fidesz should consider.

Refuse/Resist! 2010.04.26. 14:57:15

Ez az angolozas valami elitszuro?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.26. 15:13:13

Ja, én is ezen nevettem. Nem is mer senki ideírni semmit. :-)

evil overlord (törölt) 2010.04.26. 15:45:21

Agreed, let's hope Fidesz will govern in such a way. The question is, how can they deal with the municipal functionaries and other lobbies.

@Refuse/Resist!: Persze hogy az, nem ismered a Mester életrajzát?

Eric Oltwaite 2010.04.26. 16:05:58

Your comments seem to have a core question: Why am I so optimistic/idealistic about Fidesz. Since I trust the translation I cannot say I completely trust Fidesz. However You - Hungarian voters - do. All I'm saying is what Fidesz [b]should[/b] do. And that they can easily fail in 2014 if they refuse to. This is a tough strategic decision for each winner party though.

Corruption is such a big issue all among the world that every democratic government (especially in times of recession) has to deal with. If they refuse to, they fail. If a party protects its corrupt members, the party looses. In that regard I might be an idealist.

I do hope that Mr. Orbán has learned from his mistakes, and remembers that back in 2002 corruption made his party loose.

@eloszto: I think the'll say no, or they'll say rebuilding the main square can wait. I'm not saying to all the majors, but to most of them. Most of the EU-funds have to be spent on rebuilding the economic infrastructure and encouraging employment.

@Aron M: My opinion is that if corruption seems rational, the legal system is wrong. M6 is outstanding, and visible - especially when the economy is bad.

@jvizkeleti: I hope that when Mr. Orbán talks about the reform of the municipal system, he means something like you mean. Also strong local press and direct election of the local party candidate can help a lot.

@evil overlord: In my opinion nothing works better than direct election of the local party candidates and free press.

pillantás · http://www.eloszto.hu/ 2010.04.26. 16:13:44

Minden felelősség az övékég

Eric Oltwaite 2010.04.26. 16:18:00

Another aspect on how to fight against corrupt politicians: consider the case of LMP and Mr Balazs Faith. Only a new or a strong party can fire its corrupt members and clearly win on it in both the short and the long run.

bz249 2010.04.26. 16:28:51

@Eric Oltwaite: well the most important municipalities, the "county towns" (hope google translate gave me the right words) already had:

- directly elected majors
- and more than half of the local council is directly elected (for example in the case of Debrecen 29 directly elected, 20 from compensation list) and because of the system, the winner has very few council member from the compensation list (in the case of Debrecen all of them are directly elected)

In case of towns above 10.000 inhabitants the system is the same in town level, although the county administration is elected via party list.

For the smaller municipalities, well I think they can not be the main cause of corruption.

a nagy levin 2010.04.26. 16:43:29

I must presume you all, including Eric, mean maYors and not maJors... :-)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.04.26. 16:45:13

@bz249: hali, arra gondolt, hogy ahhoz, hogy valaki jelölt lehessen, a párton belül is legyen előválasztási folyamat. Mint az USA-ban, ahol először megmérkőznek egymással a "jelölt-jelöltök" párton belül.

És persze magyarul is lehet kommentelni, csak akkor a kommentelőknek nem biztos, hogy a szerző válaszol.

evil overlord (törölt) 2010.04.26. 16:57:04

@Eric Oltwaite: The mayors and certain council members are directly elected (just as bz249 said). Nevertheless, in cities and bigger towns these people mainly come from the major parties, and they have power to lobby for their needs (obstruction, knowledge of potential damaging intrenal issues etc.). The (heavily contested) reform ideas in the health care (by Mr. Molnár) have been drastically lightened due to the lobbying of local socialist potentates.
Or you meant that the party candidate is not someone sent from the "Politburo", but elected locally as candidate? The question is who could elect these people? The local party organisations do not have too many members.

@bz249: A "major" egy katonai rang, itt is elő szokott fordulni, bár törzshelye az Ibolya presszó :)

evil overlord (törölt) 2010.04.26. 16:58:46

@Király Rák: Úgy látom közben megtörtént a homály eloszlatása.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.26. 17:08:12

Basically what you say is that Fidesz should turn from a Hungarian populist arty to a Swedish conservative one. Well that's fairly optimistic to say the least.
You pointed out, however most of the problems correctly. Many winners think that after eight lean years now it is time for eight fat years. Many of the Fidesz's background institutions (tv stations, other media, think tanks etc.) incurred a lot of debt either financial or informal. That debt is due very shortly. On the other hand everybody is fed up with comrades showing up with empty Nokia cases. Mr. Orbán's thoughest jobs will include to send these people away with empty Nokia boxes.
The thuoghness you require is in fact not thoughness but suicide in Hungarian politics... at least that is what hapened before.
The next months will decide on a lot of key issues, but the first one is this: do they really want reforms or is the temptation to feast stronger?

My opinion is that your article is idealistic. What we will actually see is in between good and bad. How it will look like...no one knows

bz249 2010.04.26. 17:15:10

@evil overlord: ha azt mondanam, hogy eredetileg mayor-t irtam, de aztan a szurke szoveg hatasara megvaltoztattam az szanalmas magyarazkodas lenne? Szerintem az, ugyhogy inkabb le sem irom. :)

@Király Rák: aham, viszont, ahogy az eggyel lentebbi poszthoz mar odairtam: a Fidesznek 2007-ben 38e tagja volt, mikozben 3-3.5e kepviseloi helyet szereztek a kulonbozo kozgyulesekben

www.valasztas.hu/onkval2006/hu/10/10_0.html

Minden 10. parttagbol kepviselo lett, milyen elovalasztast lehet itt tartani? A jeloltsegi verseny gyoztese 7:4 aranyba maga moge utasitotta az ellen jelolt-jeloltet?

Mikulka2 2010.04.26. 17:19:43

a KDNP-vel az nem koalíciónak számít?

zotyo13 2010.04.26. 17:22:07

Kedves szerző! Hány éves is vagy? ... És még hiszel a mesékben. Ők se lesznek jobbak. Kiváncsi vagyok mikor lesz az első tüntetés Orbán takarodj! slágerrel. Bár csak a pesszimizmusom mondatná. Gondoljátok tegnap óta a dokik nem fogadnak el hálapénzt, a pincérek adóév végén bevalják a jattot, az önkrmányzati hivatalokban a kis tisztségviselők nem oldják meg okosban a mindenféle engedélyeket, a vállalkozók becsületesen bejelentik majd a munkatársaikat, a rendőrök minden alkalommal megteszik a feljelentést a gyorshajtókkal a tilosban parkolókkal, stb. szemben? Soroljam még? Lófütty lesz itt nem becsülettesség.

evil overlord (törölt) 2010.04.26. 17:24:21

@bz249: Hehe :) wiktionary: Mayor is "Probably derived from the term major, the military governor of a city or town during times of martial law, from Latin maior, more or greater." Lehet, hogy a szerző tudja, hogy statárium lesz :)))

Ja, ez nem az USA.

zotyo13 2010.04.26. 17:33:51

@zotyo13: Ja igen és az előző 8 évben vagy korábban megélhetési gondok miatt külföldre települtek is már ma megrohanták a reptereket, hogy jöhessenek haza. Mert ők itthon szeretnék építeni/gazdagítani/szaporítani az országot.

Eric Oltwaite 2010.04.26. 17:34:41

@a nagy levin: my bad, common mistype

@evil overlord: @bz249: Yes, I meant party candidates could be locally elected. Obviously this is a long road to go, but in my opinion neither Fidesz nor any other party has ever had such a great opportunity to get rid of the mayor lobby.

A different idea is when the government encourages regions and local leaders to cooperate and develop improvement strategies together -- this takes longer but is a good example also to fight "One man decides what to build"-mechanisms

@Professor Pizka: The question is whether they are brave enough to fight against the corruption within Fidesz. I am saying they have to be. The money - I mean legal money - that comes with this epic victory can be enough to pay their debts.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.04.26. 17:40:13

@bz249: ,,ha azt mondanam, hogy eredetileg mayor-t irtam, de aztan a szurke szoveg hatasara megvaltoztattam az szanalmas magyarazkodas lenne? Szerintem az, ugyhogy inkabb le sem irom. "

Nem tudom, de az eredeti szövegben, amit lefordítottam, végig helyesen szerepelt :)

@zotyo13: Azért, ha elolvasod, itten nem az van leírva, hogy kolbászból lesz a kerítés, hanem csak az, hogy a Fidesznek saját magát sem szabad kifelejtenie a korrupció elleni harcból. Vagy én értem félre?

bz249 2010.04.26. 17:43:26

@Eric Oltwaite: the main problem with the locally elected candidates is the very limited party membership, even the biggest parties have less than fifty thousand members and in the munucipal elections the national parties have three to eighthousand candidates, and could win a few thousand positions. So there is no real room for local, in-party competion while there are too few to chose from. :(

The solution is obvious however, smaller councils and hopefully larger party membership.

Bloodscalp 2010.04.26. 17:46:56

@jvizkeleti: én ezen az "elit"-ezésen röhögök:)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.04.26. 18:03:16

I must say that the landscape changed in the past few years: MSZP was and Fidesz will be held to a higher standard regarding corruption.

I for one voted for Fidesz, but they surely must know that it is not a carte blanche authorization to do whatever they want. A lot of people have realised in the past few years that politics is not soccer and that we need to choose parties based on their merits. Fidesz already got rid of Molnár Oszkár, but they need to raise their voice regarding the issue of Páty, they need to have a self-cleaning mechanism to get rid of corruption inside the party. It cannot be ever again the norm, like it was and is at MSZP.

If they fail to do that, I'll be exactly as vehement in my criticism towards them as I've been towards MSZP.

I really dislike Reagan, but "Trust, but verify" applies here. The people have raised the bar. The parties need to rise above it or die.

Winston Smith 2010.04.26. 18:16:25

Bizony, Orbán Viktor most megkapta a lehetőséget arra, hogy nagy államférfiként vonulhasson be a történelemkönyvekbe.

De ez csak egy lehetőség. Messze nem lehetetlen elérni, de ahhoz sok bölcsesség és rengeteg munka kell. Reméljük a legjobbakat...

a nagy levin 2010.04.26. 18:22:16

In any case, it is great to see a pundit who managed to get at least some insight into Hungarian politics from a far away land. Perhaps your idealism is not widely shared on this blog but an "outsider's" comments are always much appreciated as it may just give us a badly needed neutral and refreshing perspective.

We should give Fidesz the benefit of the doubt (hope for good governance and a healthy interpretation of democracy and balanced polity). Although the starved hinterland may very soon be queuing up for the rewards and this rent seeking behaviour might just undermine any attempt at wise governance. One of the big issues of the coming months, no doubt, is how to resist the temptation of serving narrowly defined party interest over a truly beneficial and coherent long-term vision.

I could never really vote or identify with Fidesz but paradoxically if they do OK (so not great, just OK), it may force the whole political establishment to get down to substance and improve policy and focus on the mess. On the mess of corruption, political participation and representative politics, not to mention issues like education, the environment or the tax system. But I am afraid I am not at all optimistic on this one. Funnily enough there will be many among the electorate who realise after about 2-3 years that their interests are not really represented in this parliament (again?) and that the government does not even face up to a realistic analysis of the challenges, let alone deliver the appropriate responses. (I hope I will be proven at least partially wrong).

Orban already started his usual double rethoric today in the press conference saying he was an "arch conservative" in terms of favouring a 0 budget deficit but at the same time his answer was wishy-washy on a target for the deficit this year or beyond (not that any of the three leaders would reveal their ideas on the cuts needed in the UK in the current run-up to the elections, for that matter). That is for fiscal discipline... His answer will be similarly vague on taxes, unemplyment, the roma or education. His real strength, as we may know him, lies in the big symbolic issues and reading the mind of the Hungarian public - unfortunately not in delivering on substance.

But we shall see and even those who do not fancy him as their PM should be please if things turn out for the better for the country. What many people forget is that he may have a lucky spell in terms of economic recovery in Europe, esp. Germany that would an essential underlying factor for his success in failure in th ecoming 2-3 years (the succes he would no doubt portray as his own personal triumph).

zotyo13 2010.04.26. 18:31:28

@Király Rák: Én nem is hiszem azt, de beszélgettem FIDESZre szavazókkal akik erőteljesen hiszik. És mielőtt lekomunistáztok ez már a harmadik ciklus, hogy nem mentem el szavazni, mert kiábrándultam az összes párt szép igéreteiből.

Vidéki 2010.04.26. 18:45:26

Nagyon jó gondolatok:

1. „Az ország számára pedig ki kell jelölni egy olyan fejlődési stratégiát, amelynek mozgatórugói nem az erős polgármesterek, útépítő konzorciumok és tréningcégek lobbi tevékenységei, hanem a problémák megfelelő identifikálása, az ország értékeinek sikeres felhasználása és fejlesztése, a más országokban eredményesen alkalmazott módszerek alkalmazása.”

Nem szabadna hagyni, hogy az önkormányzatok kiskirályokként tevékenykedjenek az ország érdekei ellenében, képesek legyenek megvalósítani olyan irracionális projekteket, mint a köröshegyi autópálya völgyhíd.

Nem szabadna hagyni, hogy felelőtlenül és mértéktelenül eladósodva , következmények nélkül az állammal fizettessék ki a számlát.

2. „Nem a gyengeség, hanem a nagyvonalúság jele, ha a parlament más frakciója által benyújtott, jó javaslatokat a 68%-os nagy párt támogatja.”

Így van, racionálisan kell érvelni és nem azt kell nézni, ki mondja, hanem mit mond.

Egyeztetésre szükség van. Meg kell világítani az érem mindhárom oldalát.

De ez nem jelentheti azt, hogy a döntési folyamat kimerül végtelen hosszúságú egyeztetésekben, a felelősség szétkenésében minél nagyobb felületre.

A döntés joga és felelőssége a kormányzó erőé marad.

Figyelembe kell venni, hogy a természeti folyamatok időben zajlanak le. Ha egy döntés kidolgozásának időszükséglete minden határon túl tart a végtelen felé, hatékonysága tart a nulla felé.

gogo boly 2010.04.26. 19:06:02

@gaga: Ki lehet az a fuck joou????????????? MADZSARUL nem medzs!???

2010.04.26. 19:06:17

"Nincs a vállukon a kisgazdák nyomasztó terhe."

Félek, hogy a KDNP is igyekszik majd nyomasztani.

akur 2010.04.26. 19:09:26

@Refuse/Resist!: de jó! :))) jól megfogalmaztad. Köszi

bryan 2010.04.26. 19:49:58

@Eric Oltwaite:
There is an another important question. Could Hungary get rid of corruption with a system, where the state is responsible is for the half of the Hungarian GDP?
Also, Hungarians got use to the "opportunities", what the state offers them to get rich (it's not a habit, it's a tradition :). What's your opinion, could Hungarians change this with offering other chances in the private sector?

flippant 2010.04.26. 19:53:07

"Azonban, ha egy képviselő Fidesz színekben keveredik ilyen botrányokba (a haszonlesőket egy párt sem kerülheti el), vele szemben, a demokratikus keretek között, de még erősebben kell fellépni, mint Hagyó Miklóssal, vagy Dávid Ibolyával szemben. "

Na ez az amin csodálkoznék. Kaya Ibrahim, a 12 állami gazdaság és az olajos Pintér-művek óta tudjuk, hogy ők sem a Szentlélektől fogantak...

Aron M 2010.04.26. 19:56:07

Eric, I am afraid you speak on a politically correct way.

Corruption is much alike Lenin :) Lived, lives and will live.

Of course, there are societies seemingly lacking most forms of corruption, e.g. Finland, but it is not because of the legal system, but because of the CULTURE. And the changing of culture - including the behavior and the belief of millions of people - is a very long road ahead (if possible).

So, that's why i told to handle corruption, rationalize it: to punish the most wild forms of it, and those, where no result or some "misresult" is seen.
Some could call me cynic, but i call it realism.

Sendmailto 2010.04.26. 19:58:40

so far so good they won,but the they not out the woods yet...
hope fidesz can finally make some changes in the departement of its own first and then to start to do the job...

good luck for them anyway...

flippant 2010.04.26. 20:02:47

@Aron M: Te nem cinikus vagy hanem naiv. Kurvaországban a büdös életben nem fogod tudni felszámolni a korrupciót mert ahhoz legalább 6 millió embert kellene eliminálnod.

evil overlord (törölt) 2010.04.26. 20:49:46

@bryan: High governmental redistribution does not necessarily lead to significant corruption, look at the Nordic countries.

Vidéki 2010.04.26. 22:39:40

@flippant:
"Kurvaországban ".

A hülyemagyarozó "közvéleményformáló függetelen értelmiségiek" jól megmunkálták a lelekedet, hogy ide süllyedtél.

bryan 2010.04.26. 23:25:16

@evil overlord:
Nem ismerek olyan társadalmat. ahol a magas szintű állami újraelosztás, és a centralizált társadalom hagyománya ne eredményezne korrupciót. Ha mondasz ezzel ellentétes példát, szívesen elhiszem neked.

Iustizmord 2010.04.26. 23:38:30

kivételesen nem ovsom előzőleg végihg az összes hsz-t.

baromira egyetértek a szerzővel,. ÚGY, hogy én NEM a fideszre szavaztam

bölcs önmérséklet (ne a legtöbbet nyerjük-vajh ki mondta) az a minimum. hogy nem teszik amit tenni lehet, inkább csak amit tenni KÖLL:

és legyenek oly szentek akiknek nem maguk felé. ilyesmi.

rühellem viktort, de az országért, meg önmagamért (családomért) is kívánom hogy legyen olyan faszos amilyennek mondja / mutatja magát /őt a sajtó.

hajárá viktor, de ha elkúrod, én felrobbantom a tv-rádió-parlament-rtlklub -székházat. whatsoever

Iustizmord 2010.04.26. 23:44:27

btw, i cannot really undesrtand why we discuss things in English. i prefer the language but honesty, who wants (to live forever, apart from that) SO WHO WANTS TO DISCUSS MATTERS IN ENGLISH IF WE ARE MAGYARS. MAGYAR TRIBES. sorry for capslock. we are patriots that are NOT bound to languages of.... conquerors. let's retur to our roots, my sweet (not labama) but pityőfi.

na ennyi, népek.

Iustizmord 2010.04.26. 23:50:05

@Professor Pizka: i know you from tiboru's blog. now i am re-assured that hungarian secret services, (para)military forces and the likes has THE knowledge. a special one (not like josé, the mourinho). but whothefuck DID think that this is of a political kind????

:o))))

Iustizmord 2010.04.26. 23:57:18

@Iustizmord: btw my remark's understanding is that we can act like we're true europeans, or the like, but the fact that a few of us speak / can argue like we've seen on bbc will not make any good. we're all a bit backwards, fidesz's win proves it a lot.

na remélem most mnden fanyalgót meggyőztem hogyx középfokon min. bírom a nyelvet, amúgy tegye fel amkezét aki dumcsizott már angol bíróság előtt.

evil overlord (törölt) 2010.04.27. 10:13:38

@bryan: Az angol nyelvű kommentedben a centralizáció nem szerepelt, de így Skandinávia már nem jó példa. Az én állításom amúgy annyi volt, hogy önmagában a nagy állami újraosztás nem feltétlenül jár (nagy) korrupcióval, azonban ehhez megfelelő néplélek kell. BTW, nemcsak a magyar néplélek miatt kell csökkenteni az állami újraelosztást, hanem azért is, mert mi nem Svédországgal, hanem a környező volt szocialista országokkal versenyzünk, ahol már megtörtént az állami elvonás csökkentése.

bryan 2010.04.27. 10:43:01

@evil overlord:
Megpróbáltam a sorok között írni angolul, ezek szerint nem sikerült :)
"Also, Hungarians got use to the "opportunities", what the state offers them to get rich (it's not a habit, it's a tradition :)."

neminiteneri 2010.04.27. 11:35:59

Ez jó...Eric barátunk magyarul egy szót sem tud, de azért osztja az észt az "Európa-szerte vállalhatatlan stílusú" Jobbikról...Mit tud ő erről a pártról? Mit tud a cigányság JELENTŐS RÉSZÉNEK szintén elég vállalhatatlan stílusáról?
Jajj, de a bögyömben vannak az ilyen fene okos megmondóemberek...

Majd elfelejtem, egy üzenet Ericnek:

Eric, please go home! Don't be self-important!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.04.27. 16:15:53

@neminiteneri: Hát, ha csak annyit tud róla, amit Morvai Krisztina produkál az EP-ben, az már éppen elég. Ha még annyit is tud, amit mondjuk egy Szegedi Csanád produkál egy-egy lakossági fórumon, az még több. A Jobbik amúgy két dolgot tehet: vagy szakít a szalonképtelen stílussal, vagy elfogadja, hogy bizonyos szalonokba nem hívják tagjait

evil overlord (törölt) 2010.04.27. 16:39:56

@Király Rák: Ezek a jobbik szimpatizánsok úgy csinálnak, mintha a Jobbik jelentősen eltérne a nyugat-európai szélsőjobb pártoktól (FN, BNP stb.), amelyeket a mainstream nyugati sajtó szintén elítél.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása