MDF: minőség, igényesség, disznóvágás

Konzervatorium I 2010.02.25. 12:00

Sokan és sok helyütt rúgtak már bele az MDF-be az elmúlt hetekben-hónapokban – olykor telirüszttel jómagam is –, de egész egyszerűen annyira irritáló politikai fenoménről van szó, hogy az ember nem bírja megállni. Tavaly ősszel még a Fideszhez dörgölőztek a „minőségi konzervatívok”, nem sokkal később már a szintén szánalomra méltó SZDSZ-el bratyiztak össze. Közben benettonos-quellés citylight-hadjáratukhoz olyan röhejes, már-már önmaga paródiájába fulladó kampányszpot-halmazt társítottak, melyben pl. Rakitovszki Tamás méltó módon idézi fel a ’90-es évek lilazakós-vállalkozós fílingjét. Nem, sajnos nem lehet megállni, ezt le kell írni. Nehogy elfelejtse az utókor: indult olyan párt is a 2010-es országgyűlési választásokon, melynek jelöltjei annyira tuskók voltak, hogy még a súgógéptől is megijedtek.  
 
Szánthó Miklós írása
 
De kezdjük mindent az elején. Magyar Bálint a 2009-es EP-választást megelőzően tett ajánlatot a már Bokrossal futó MDF-nek egy „polgári közép” létrehozására. Akkor ezt heveny elutasítás fogadta a Fórum részéről. Sőt, Dávid Ibolya még tavaly októberben (!) is tagadta, hogy választási együttműködésre törekednének a liberálisokkal (tudom, nem azok, de most az egyszerűség kedvéért maradjunk ennél a jelzőnél). Alternatív csatornákon – már ha Herényi Károlyt és Somogyi Zoltánt annak lehet nevezni – egyenesen elkezdtek közeledni a Fidesz irányába: Herényi többször utalt a legnagyobb ellenzéki párttal kötendő koalícióra, míg Somogyi futószalagon gyártotta a „mennyiség és a minőség”, a „nemzeti konzervatívok” és a „konzervatívok” házasságáról szóló elemzéseit. A Political Capital volt vezetője azt írta a Magyar Nemzetben: „a Fidesz és az MDF politikája között nagyon sok különbség van, de kibékíthetetlen ellentétekről nem beszélhetünk […] Minél mélyebbre ásunk a két párt politikájában, annál inkább arra a következtetésre juthatunk, hogy Magyarországon csak a minőség találkozása a mennyiséggel teremthet életképes együttműködést”. 
 
Azóta persze nagyot fordult a világ. Debreczeni „Meg sem fordult a fejemben” Jóska két nap alatt nem-jelöltből jelölt lett, majd gyorsan az MSZP javára történő visszalépést vetette fel. Somogyi ősszel – amikor még maga is határozottan azon a véleményen volt, hogy a Fidesz megnyeri a választásokat és kormányozni fog – egy lehetséges kétharmad előnyeit taglalta a Magyar Narancsban. Ekkoriban kifejezetten „szükségesnek” ítélte a „konstruktív kétharmadot”: „A kétharmados többség esély is lehet; a kétharmad nem feltétlenül jelent rombolást, jó és ma igencsak szükséges dolgokra is használható”. A Mozgó Világ februári számában azonban már „felháborodott” azon, hogy az MSZP lefutottnak tekinti a választásokat, hogy pesszimista, és hogy nem akar kampányolni. Somogyi gunyorosan azon lamentált, hogy „ […] már mindenki lezárta a választást, ennek annyi, úgyis jön a Fidesz kétharmaddal”. Szerinte mindehhez „kell ez a rezignáltság, beletörődöttség, legyintés”. A nemrég még „szükségesnek és konstruktívnak” tartott kétharmad hirtelen fenyegető rémmé vált. „Az a tét, hogy lesz-e, lehet-e a Jobbikkal kiegészült Fidesznek alkotmányozó többsége. Ennek következményeit nem kell ecsetelnem ebben a körben”. Nem említettem volna? Miután gesztusai nem részesültek éppen baráti fogadtatásban a Fidesznél, a Fórum kampányfőnöke arra az álláspontra helyezkedett, hogy „valószínűsíthetjük [a Fidesz] Jobbikkal való együttműködését”
 
Érdekes, hogy az amúgy valóban trendi-yuppie-playboynak tűnő Somogyit is kezdi magával rántani az MDF-et körülölelő szellemi igénytelenség mocsara. Képes volt himihumisan megvédeni a párt abszolúte vállalhatatlan képviselői szpotjait, azt állítva, hogy az, ami a CivilKontroll jóvoltából a netre felkerült, egy „összevágott anyag”, és az eredetieket tessék megtekinteni a hivatalos honlapon. Ahonnan azonban időközben direkt levették a legszürreálisabb figurák bemutatkozását – így már nem lehetünk szem- és fültanúi az mdf.hu-n Rabi Mihály hebegésének vagy annak, hogy az egyik prominens Bokros Lajost országgyűlési képviselőnek titulálja. Növeli, ki letörölteti a bajt – jól példázza ezt a youtube-világra átranszformált illyési igazságot a párt reakciója. Az MDF fentiekkel párhuzamosan ugyanis eltávolíttatta a videómegosztó portálról (is) az inkriminált felvételt – nem mintha nem maradt volna belőle százszámra a neten. Ezzel csak adtak még egy csavart az egész sztorinak: fut még pár kört a médiában. Ám hiba lenne azt hinni, hogy ezzel párhuzamosan a párt népszerűsége növekedne. Hírhedtség és híresség közeli, s mégis oly távoli fogalmak.
 
Az igazi gáz azonban nem is ez. Nem az, hogy a Somogyi és az MDF által megtestesíteni kívánt profizmustól, szakmaiságtól fényévekre vannak ezek a kis bemutatkozó, már-már félelemkeltően groteszk izék. Még csak nem is az, hogy az 1990-ben az SZDSZ-be belépő, azonban most már az „antalli” MDF-nek spindoktorkodó guru igyekszik „hitelesnek, emberinek és valóságosnak” beállítani azt, amit még Pusztai Erzsébet is „cikinek” érez. Nem. Igazából az a gáz – és erről eddig nem esett szó –, hogy a remek kampányfogás lényege az lett volna: a képviselőjelöltek elmondják, „ki és miért konzervatív?”. Az erre adott válaszok pedig kimerültek olyan hobbifelsorolásokban, mint pl. „lovakat tartunk”, „vitorlázom és golfozom”, „kertészkedem”, vagy abban a kissé mutyizós szlogenben, hogy „Ön, ha segít, én is segítek Önnek”. Ez az új, „minőségi” politika, ahol még a szigorúan antipopulista Bokros Lajos is disznót vág

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr71788362

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lakitelektől a "Magyar Olajfáig" - 3. rész 2010.02.26. 12:31:47

Az előző két rész folytatásaként a szebb napokat megélt Magyar Demokrata Fórum történetének (egyelőre) utolsó fejezete következik, melyben a 2006-os általános választás utáni történtek kerülnek összefoglalóra.   A jobboldal megújításának ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.02.25. 13:09:23

A hírverés egyébként segít nekik, abszurd, de nálunk így működik.

akak 2010.02.25. 15:56:55

elkúrta ezt a posztot az írója. az mdf-nél az év eleji disznóvágás régi hagyomány.

Naményi 2010.02.25. 17:56:07

@akak: és Bokros mester vajon mennyire régi hagyomány?

akak 2010.02.25. 18:30:26

@Naményi: még dolgozni kell, munkás-paraszttagozatot és akkor olyan lesz mint a non plus ultra Polgári Párt.

HaKohen 2010.02.25. 18:44:25

Szóval, irigykedtek? Bezzeg a Konzin nincs disznóvágás. Vagy ha van, nem kerül föl a netre.

Az senkinek sem jut eszébe, cinikusok, hogy ilyen lehet a politika?

Ergo: nagyon melléfogtak azok, akik a pártjukat így nevezték el: "Lehet más a politika"?!

Amint egy testvérposzton bátorkodtam megjegyezni: térjünk vissza a témára április vége felé.

HaKohen 2010.02.25. 19:02:01

@ Szánthó Miklós:

"lilazakós-vállalkozós" - hát megnéztem a spotot. Megrázó volt és vitriolos a vágás. Ám:

Én nem láttam semmilyen lilazakót (ami szerintem annak idején parasztrózsaszínű volt, lásd pl. Havas Henrik, aki még emlékszik a blézerére). Kivéve az egyik női hölgyön egy diszkréten takart lila pulcsit.

Szóval, innen, a mi olimposzi magaslatunkon elhelyezett elitértelmiségi [Megadja G. most fogja be a fülét] roppantműveltésrettenetesenfennkölt baloldaliközépjobboldaliintellektuális üvegpalotánkból szánalmas az egész. De a zemberek, a zistenadta nép is így gondolja? Nem tudom, csak kérdem.

Emlékezzetek a torgyáni kisgazdák egykori hullámhegyeire. És gondoljátok meg, proletárok.

(A képzavarokért elnézést.)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2010.02.25. 20:44:23

@HaKohen: Egyet kell hogy értsek. Annak, hogy ilyen emberek indulnak két oka is van. Az egyik, hogy nehéz olyan jelölteket összeszedni akik a biztos vereség tudatában fáradoznak, csak azért, hogy Ibolyának és még néhány ismeretlennek szavazatokat gyűjtsenek, a másik az, hogy az mdf is elfogadta azt a közmegegyezést, hogy az országgyűlésben gomb-nyomogató automatákra van szükség bármilyen hülyék is...

tevevanegypupu 2010.02.25. 23:47:15

Somogyi a tredi, yuppie playboy..vajon reszt vett a disznotoron? S mit evett, hurkat, kolbaszt vagy disznoverporkoltet? Remelem az NBH-nak tettek felre kis kostolot.

Noname Watanabe 2010.02.26. 11:34:13

Bajuszos kolbász. Ha bokros úgy reformálta meg a disznóvágást, mint '95-ös csomagjával a magyar gazdaságot, akk inkább nem kérek a töpiből.

Vérnarancs Kapitány 2010.02.26. 16:55:23

Herényi: „Részben az áldozatok is felelősek azért, hogy a kommunizmus áldozataivá váltak” - dörögte a balatoni Nils Holgersson, majd így folytatta: „nem lehet egyenlőségjelet tenni a holokauszt és a kommunizmus áldozatai közé. Az, hogy a kommunizmus áldozatává vált valaki, az részben az ő döntése volt. Antikommunista volt, egyéb nézeteket vallott, tehát erről ő dönthetett. Ha akart, kommunista is lehetett
mandiner.blog.hu/2010/02/26/maguknak_kerestek_a_bajt_az_ellenforradalmar_tetvek

doktorur 2010.02.26. 19:23:18

madöf - mit Herr Bokros und mit die echte Ungarische Liberal Partei - és a konzervativizmus?

muhaha :D

Contradictio in adiecto...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.02.27. 09:59:51

@doktorur:
"echte Ungarische Liberal Partei"
Mikor volt nekünk ilyenünk?

akak 2010.02.27. 10:50:25

van bájos abban, hogy szdsz-es módon a disznóvágást kritizálják itt a "konzervatív" elvtársak
bezzeg amikor Vitya kolbászt töltött, az igazi és nemes konzervatív volt

betufalo 2010.02.27. 21:19:48

Tudomásom szerint eddig 15 helyen tudtak kopogtató cédulát szerezni. A nép ítél!

La Serenissima 2010.02.27. 22:36:08

ez a sok MDF-es cikk kicsit olyan, mint tavaly a szadis cikkáradat. "addig írjunk róluk amíg még aktuális", sokáig már úgysem lesz...

hacsaturján 2010.02.28. 07:46:44

a magamfajta köznép itten hajózik a mónika-só és schoppenhauer között feszülő zavaros vizeken, noch dazu a megadja gábor féle szemszöget magára öltve egyre kevésbé ajnározza fukuyamát, kinek saját maga által megcáfolt szösszenései kínosan hajaznak 2012 decemberére, mely dátumot maga pataky attila is fixnek és vertignek tekint, valamint a bajszos bokros féle kolbásztöltést egyenesen a gumicsizmás árvizi hős tetteinek hitvány utánzatának tarcsa, saját hüjesége révéből kifolyólag az ókrumplit is konzervnek véli, no de kérem, hogyan lesz ebbül felelős választás a haza oltárán, kérdem magamtól, aki vagyok, ugyi, hát megmondom én majd, de addig is több kommunikációt, ha lehetne, sőt követelem, mitöbb, elvárom!

hacsaturján 2010.02.28. 08:14:54

p.s.
rejtőszködök, tehát vagyok. (a hadilábon állás magasiskolája)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása