Megjelent a Demokrácia, a bukott bálvány

Libertárius I 2010.02.22. 14:00

Hans-Hermann Hoppe könyve ad Ad Librum kiadó gondozásában jelent meg, és megvásárolható a kiadó webáruházában, valamint a Líra könyvesboltokban.

A könyv alapját a nyugati világban lezajlott, a monarchikus korból a demokráciába való történelmi átmenet felülvizsgálata képezi. A szerző feltárja mindkét társadalmi berendezkedés hibáit, és a ma elterjedt nézettel szemben megállapítja, hogy a monarchia kevésbé káros, mint a demokrácia. Javaslatot tesz egy általa természetes rendnek nevezett, állam nélküli, a magántulajdon teljes tiszteletben tartásán alapuló társadalom  kialakítására. Módszere logikai következtetéseken alapul, melyek révén a történelmi események (újra)értelmezésére alkalmas gazdasági és társadalmi tételeket állít fel.

A könyv megjelenésének alkalmából a korábban a libertarius.extra.hu-n látható fordítást levettük. Az ajánló, valamint az előszó javított, a nyomtatásban megjelenttel azonos szövege azonban elolvasható itt.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr411766739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.02.22. 15:28:27

Szerintem alapmű. Megyek is megvenni.

bz249 2010.02.22. 15:41:25

"Javaslatot tesz egy általa természetes rendnek nevezett, állam nélküli, a magántulajdon teljes tiszteletben tartásán alapuló társadalom kialakítására."

Azert ezt a fiut elkuldenem egy szomaliai tanulmanyutra, hagy lassa eloben, hogy mukodik az allam nelkuli termeszetes rend.

Ramaty 2010.02.22. 16:07:18

igen, a marhaságok egyik alapműve. egy amerikai egyetemi tanárnak is ki kell tűnni valamivel.

techet 2010.02.22. 16:28:28

Hoppe annyiban amerikai csak, hogy ott él - asszem Las Vegas egyetemén tanít. Egyébként német származású, de - amint egy német szélsőjobboldali portálnak nyilatkozta - nem bírta elviselni Németország szellemi zártságát, baloldali túlsúlyát, etatizmusát. Egyébként a könyv német nyelvű változatában Hoppe egyenesen "nem szabad" államnak nevezi Németországot. A hazai libertéreknek és széljobbosoknak érdekes feladvány lehet, hogy Hoppe nézetei egyszerre lelnek támogatásra a konzervatív-forradalmi Sezession-ban, a radikális jobboldali, iszlámellenes PiC blogon, az Alain de Benoist-t is munkatársának tudó Junge Freiheitban és az anarcho-libertér Eigentümlich Freiban. Egy interjú vele a JF-ből: www.jf-archiv.de/archiv05/200526062409.htm

Én egyébként nem igazán értek egyet ezzel az államtalanító nézettel - ráadásul szerintem az európai konzervativizmustól ez idegen is -, de mindenképp érdekesek a felvetések. Jó, hogy megvan magyarul.

2010.02.22. 18:28:39

off
@techet: Las Vegasban van egyetem? Azt hittem ott csak kaszinók és kurvák vannak.

techet 2010.02.23. 01:42:52

@csi: Meg úgy tűnik, libertariánusok...:) Ez lenne az egyetem: www.unlv.edu/ Itt ki is keresheted: oit.unlv.edu/nwccu/sites/default/files/Std%204/Appendices/App%204.6%20Faculty%20Terms%20list.pdf (7. oldal)

indapass2009 2010.02.23. 07:32:03

@bz249: "Azert ezt a fiut elkuldenem egy szomaliai tanulmanyutra, hagy lassa eloben, hogy mukodik az allam nelkuli termeszetes rend."

Ez a feher ember beavatkozasanak kovetkezmenye es semmi koze az allam nelkuliseghez. Sot, inkabb nagyon is az allamhoz van koze, a feher ember allamaihoz, akik hasznot huztak a gyarmatokbol.

wittmanmark · http://www.witmet.hu 2010.02.24. 09:45:53

Hello mindenkinek, örülnék ha szavaznátok: internet-kozvelemeny.blog.hu/
Gondoltam csinálok egy saját, semmilyen módon nem befolyásolt felmérést a pártokat illetően, hogy ki hogyan áll. Ehhez természetesen nem kell más, mint minél több szavazó, ezért gondoltam itt is megemlítem a dolgot!

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.02.24. 14:29:50

A Hoppe nem egy ködevő hülyegyerek, még ha az "államnálküli" tisztán magántulajdonra épülő társadalom elsőre annak néz is ki. Érdemes elolvasni annak, aki kíváncsi, hogy mi van a Libertárius szó mögött. Gondolkodása, érvelése zárt, ép. Nem kell vele mindenben egyetérteni, ahhoz hogy hasznos olvasmány legyen.

Az hogy a különböző beteg demokráciaellenes, de fasisztoid csoportok a cím alapján azt gondolják, hogy az "ő emberük" az nem von el Hoppe-tól semmit.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.02.24. 14:46:43

@indapass2009: Ez a "Szomália" alapú érvelés azért hülyeség, mert Szomália nem "állammentes" legalábbis hoppe-i értelemben nem az. Ő nem erről beszél. Viszont azzal sem értek egyet, hogy ez valami "fehér államok" beavatkozásának lenne köszönhető. SZomália és a legtöbb afrikai ország a velejéig korrupt államnak és premodern babonákat köznapi valóságként megélő elmaradott társadalmaknak (nők körülmetététése, nők megerőszakolása mint orvosság, stb) köszönhetően van ott ahol van.

Olyan helyzetekhez kellene inkább hasonlítani, mint az úgynevezett "vadnyugat", ami közel sem volt annyira vad, csak a filmekben nyilván nem ez jelenik meg, vagy esetleg ázsia lovasnomád társadalmai, amelyek az adott kor mércéjéval mérve egyáltalán nem voltak erőszakosabbak, mint azok a helyek, ahol erős volt az állam. Az erpőszak természete más volt ez igaz. Teljesen erőszakmentes társadalom Hoppe szeint sincs. Hoppe azt mondja, hogy az állam nem az egyetlen lehetséges szervezési eszköz a tulajdonjogok és egyéb jogok és kötelezettségek társadalmi érvényesítésére.

Czelder Orbán 2010.02.24. 23:09:16

@jvizkeleti:
"SZomália és a legtöbb afrikai ország a velejéig korrupt államnak és premodern babonákat köznapi valóságként megélő elmaradott társadalmaknak (nők körülmetététése, nők megerőszakolása mint orvosság, stb) köszönhetően van ott ahol van."

hjajjj...

Pejoratív jelzők halmozása a legbiztosabb módszer az érvelés megölésére. Az pedig különösen cuki, hogy mindezzel valaki okosnak, horribile dictu műveltnek hiszi magát.

Én egy éve el kezdtem olvasni Hoppe mestert, de kb. az 5. oldalig jutottam. Érdekes meg minden, de én inkább elmeorvosoknak javasolnám az olvasását, semmint értelmes embereknek hivatkozásra. Hoppe nettó bolond.

Mellesleg a "vadnyugat", az "ázsiai lovasnomádok" és az "erős állam" szóösszetételek egy mondatban való szerepeltetésére ... öhh... érdekes. :] Nálam bejelzett a bullshit-sziréna.

bz249 2010.02.24. 23:47:35

@jvizkeleti: Szomáliában nem korrupt állam van, hanem nincs állam... hadurak vannak, ahogy a Vadnyugaton. Szóval ha a Vadnyugat hoppe-i állapot, akkor Szomália is az. A természet ugyanis irtózik a vákuumtól, ha nincs állami erőszakmonopólium, akkor majd valaki kiprivatizálja a dolgot.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.02.25. 07:11:10

@bz249:
Ez Hoppet nem zavarná, mert szerinte a magánigazságszolgáltatás is jó dolog.

Nem is tudom, hogy miért az ajánlott bejegyzések között:
konzervatorium.blog.hu/2008/11/28/h_h_hoppe_demokracia_a_bukott_balvany_12_fejezet

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.02.25. 07:14:53

@Lord_Valdez:
úgy értem, hogy miért nincs az ajánlott bejegyzések között. A billentyűzet tehet róla:)

indapass2009 2010.02.25. 09:39:16

@Czelder Orbán: "Érdekes meg minden, de én inkább elmeorvosoknak javasolnám az olvasását, semmint értelmes embereknek hivatkozásra. Hoppe nettó bolond."

Es ezt mire alapozod? Netan arra, hogy nem tudsz elkepzelni egy tarsadalmat ahol nem veszik el eroszakkal a munkad gyumolcset?

bz249 2010.02.25. 10:26:09

@Lord_Valdez: hat nekem sem lenne semmi bajom a maganigazsagszolgaltatassal felteve, hogy nekem van a legtobb, legerosebb es leghusegesebb fegyveresem :)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása