"Nem lehet feladni"

Konzervatorium I 2009.12.12. 15:10

Már baljós felhők gyülekeztek a hazai politika egén, amikor 1994 tavaszán a fenti mondat elhangzott a közszolgálati rádió egyik adásában. Az ország első szabadon választott - s ekkor már negyedik hónapja halott - miniszterelnökének szavai voltak ezek, részletek egy vele készült, addig ismeretlen interjúból. Több mint másfél évtized távlatából visszatekintve, a néhai kormányfő halálának évfordulójára készülődve a félszegség érzése nélkül mondhatjuk: Antall József soha nem adta fel.
 
Grósz András írása
 
 
Nem adta fel, amikor a korszakos változásokat megalapozó Nemzeti Kerekasztal maratoni hosszúságú ülésein ellenzéki társaival magabiztos szívóssággal, lépésről-lépésre haladt előre a kompromisszumok útján szemben a kommunista állampárttal, mely minden eszközt megragadott arra, hogy maradék politikai hatalmát megőrizze és gazdasági pozícióit, ha lehet, még inkább bebetonozza. Nem adta fel, amikor a választások éjszakáján, a nehezen kivívott győzelem perceiben látta az ország általános helyzetét, s már tisztában volt saját "kamikáze" szerepével. Nem adta fel, amikor nem kis részben politikailag motivált taxisok ezrei - hátuk mögött tudva az akkori legnagyobb ellenzéki erő támogatását - bénították meg a főváros és az ország közlekedését. Nem adta fel, amikor a térség vezető politikusai közül - váratlan huszárvágásként, Gorbacsov legnagyobb megrökönyödésére - egyedül tett javaslatot a Varsói Szerződés feloszlatására.
 
Nem adta fel, amikor élete egyik legnagyobb csalódásaként azzal a személlyel került emberileg, szakmailag és politikailag szembe, akit lényegében ő emelt az államfői székbe, ám aki sutba dobva az évtizedes barátságot - s nem utolsó sorban az ország alaptörvényét - köztársasági elnökként saját pártjának bábjául szegődött. Nem adta fel, amikor azok vádolták avítt konzervativizmussal, horthyzmussal, fasizmussal, a demokratikus értékek iránti érzéketlenséggel, akik az elmúlt évtizedek alatt idegen érdekek kiszolgálóiként a tönk szélére juttatták az országot, majd egy "mesebeli" fordulat eredményeként magukat az európai értékek legfőbb védelmezőinek kiáltották ki. Nem adta fel, amikor azok bírálták őt a sajtó iránti ellenségességgel, akik egykor Aczél elvtárs legjobb hazai tanítványainak bizonyultak vagy cenzorként működtek egy velejéig erkölcstelen rendszer szolgálatában.
 
Nem adta fel, amikor pártjának erős embere "néhány gondolatával" hátbatámadta kormánya eddigi eredményeit, kiszabadítva izolációjából a posztkommunista elitet és a társcsapatául szegődött balliberális értelmiséget. Nem adta fel, amikor "ars poeticájának" is tekinthető, a határon túli magyarság sorsa mellett hitet tevő nevezetes tizenötmilliós mondatát magyarázta revizionizmussal a hazai média és a szomszédos országok néhány képviselője. Nem adta fel, amikor három éven át szinte mindennap szembesülnie kellett a halálos kórral, mely végül tizenhat esztendővel ezelőtt, Advent harmadik vasárnapján, hősies küzdelem után a halálát okozta.
 
Antall József élete és miniszterelnöki működése példa. Példa jogállamiságból, törvénytiszteletből, emberi tartásból, az erkölcsi értékek megbecsüléséből. Napjainkban különösen fontos szerepük és jelenlétük, így vigyáznunk kell, hogy megmaradjanak, úgy is mint az antalli örökség alapértékei, s egyben hazai demokráciánk kikezdhetetlen és szilárd sarokkövei. Mert tudnunk kell: soha nem lehet feladni... 
 
 
                                                      Grósz András

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr311570030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.12. 17:53:17

@Őrnagy Őrnagy: Normális. Talán Mádl nem találkozik Orbánnal?
És miért rúgsz még egyet bele ezzel, hogy haláláig ott lakhat? Ez bizony jár az elnöknek. Nem hiszem, hogy ő kérte ezt a törvényt. Mádl is kapott villát, nyugi.

okoska100 2009.12.12. 17:53:43

Egy féreg volt aki hagyta,hogy a párttársai,meg a volt kommunista elvársak az ifjú fideszes titánokkal szétrabolják az országot.
Mindent ami érték volt elraboltak , és privatizálták maguknak az országot.
Drága Antal úr meg szó nélkül hagyta az egészet.
Az összes jelenkori problémánk gyökerei ott nála kezdődnek.
Érdemes megnézni Lengyelországot aki abban az időben sehol sem volt,most hol tart.Igaz ott kemény kézzel állították helyre aa gazdaságot ,nem osztogatták szét az országot a barátoknak.

hapcika 2009.12.12. 17:54:56

@Őrnagy Őrnagy: Tudod mivel foglalkozott a 3/4 ügyosztály, a D- csoport? MO-on csak a 3/3 ügynökökre vonatkozik a törvény. Ne írj hülyeségeket! Persze, hogy fogadta őket, mivel mindegyik párt és koalició tiszteletét tette nála, így Orbán is, amelyik miniszterelnököt jelölt.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.12.12. 17:57:07

Antall az úriember - az eposzi jelzője determinálta az alkalmatlanságát.
Akkor, oda egy erkölcsi gátlásoktól mentes, kíméletlen, keménykezű, tökös miniszterelnök kellett volna aki nem a konfliktuskerülést tekintette volna a legnagyobb értéknek hanem felismerve a soha vissza nem térő, történelmi lehetőséget, tűzzel-vassal elsöpörte volna a régi rendszer bástyáit és akár forradalom árán is megteremtette volna a lehetőségét a nemzeti érdekek mentén megszülető új, szabad Magyarország virágzásának.

Ehelyett lett operett-rendszerváltásunk, szánalmas maszatolással és most az arcunkba nevethetnek Apró Piroska családtagjai és üzlettársai, szabadlábon élheti békés nyugdíjas éveit Biszku Béla, és sorolhatnám.

Szívesebben sajnálkoznék a címeres gazemberek mellett - ahogy ez lenni szokott - néhány ártatlanul felkötött kiskomcsi igazságtalan halálán most, de sajnos nem emiatt kell kezet tördelnünk hanem Zrínyi, Rákóczi, Kossuth, és az ötvenhatos fiatalok hazáért áldozott véréhez, emlékéhez méltatlan, szégyenteljes, elvesztegetett rendszerváltásunk miatt.

Sajnos azt kell mondanom, Antall Józsefet méltatlanul nagyra értékelik ma is bizonyos körök, akik hozzá hasonlóan kevesek és gyávák voltak, és nem vállalták fel a történelmi szerepet amit a sors felkínált nekik.

==T== 2009.12.12. 17:58:02

@abrakadabra40:
Azállamadósság újratárgyalását konkrétan Antal akadályozta megg. A PM-ből és a kormányból állítólag mindenki rimánkodott neki, még az szdsz is támogatta volna, talán csak Surányi ellenezte.
Szerencsétlen Antal azonban hitt a németeknek hogy 1-2 éven belül EU tagok leszünk, és azt mondta, hogy "egy úriember rendesen fizet".

Ezt ő mesélte nekünk: www.zetapress.hu/belfold/3291

svdkert 2009.12.12. 17:58:28

@bm613: te beteg vagy. Hogy jött volna ki az akasztófa alől tisztességesen. az árulást megértem mert a szaros élete mindenkinek drága, Azpnban, hogy ezért szobrot kapjon a tündérkirélynő lánya minisztériumot, mandátumokat az azért gusztustalan. Pontosan a tovaris mécs imre megfelelője és büszke lehet a másik barátságára.

abrakadabra40 2009.12.12. 18:01:53

@==T==: Bűnnek bűn kihagyni, csak nekünk ilyen lehetőségünk nem volt az 1990-es években. Sajnos...
És igen pontosítsunk, akiket mi ukránoknak tartunk, valójában ruszinok.(és ezt tiszteletben kell tartani)
De visszatérve, a területszerzés nem volt reális. Raffay úr egy kicsit kiszínezte a történetet. :)

==T== 2009.12.12. 18:02:06

@okoska100: Ez így túlzás, mert bajaink gyökerei inkább 56-ra és a kádári konszolidációra nyúlnak vissza (gyermekvállalási kedv csökkenése,népességfogyás a család ill. a hagyományos értékek szerepének csökkenése, eladósodás, a gazdaság versenyképtelenné válása, korrupció, önállótlan társadalom stb.), de tény, hogy Antal iszonyúan kártékony politikus volt az MDF kormánnyal együtt.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.12. 18:02:27

@Őrnagy Őrnagy: egyrészt, irreleváns, hogy hol lakik és meddig. Ez része hozzászólásodnak nem több, mint bendősovinizmus.
Aztán szerintem Mádl Ferenc rendszeresen bulizik OV-vel. Nekem azzal sincs bajom.
És akkor mi a kérdés?

zsebatya 2009.12.12. 18:03:37

Úri ember, rosszkor, rossz helyen. Nekem ártott rendesen, kezdő vállalkozásban húszezer pulykánkat kellett két héttel leadás utánig túltartani, amikor oly bátran behúzta a ruszki export fékjét. Ú nem veszített semmit, sőt a telepünk később még olcsóbban lehetett egy nadrágos-banki pofáé.
Az ügynöküzést meg már hagyjuk, aki kussolt anno decibel, az kicsit vagy jobban, de maga is ügynöke volt az akkori kurvaországnak, de legalábbis elviselte az egészet telkestül, zsigulistul, biztoskenyérestül.

abrakadabra40 2009.12.12. 18:05:03

Aki Antallt jó miniszterelöknek sőt államférfinak tartja, annak rossz a minőség érzéke.
Az 1990 májusa óta eltelt 19 és fél évben elfogyasztottunk 7 miniszterelnököt. És eddig Orbán volt a a legjobb.(voltak hibák, de a másik 6-hoz képest sokkal jobb volt)Ezek a tények. Sokan ezt nem hajlandók beismerni.

hapcika 2009.12.12. 18:06:07

@svdkert: Nem a Göncz volt áruló a börtönben, hanem Boross Péter és Für Lajos. Göncz és Mécs politikai fogoly volt, viszont a vádlói köztörvényesek. Ezt illene figyelembe venni. 56-ról hazug történelmünk van és nem a Wikipédiáról kell tudást szerezni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.12. 18:09:26

@calam (acok): Nem érti. Az adófizetők pénzéből fenntartott rezidenciára nem hívja meg az ellenzéki pártok vezetőit a választások előtt egy héttel, úgy, hogy a média is jelen van, Vagy akkor hívja meg az összes párt vezetőjét.
Világos?

Josef (K.) 2009.12.12. 18:09:59

T. Grósz!
Sikerült Antall József hálának 15. évfordulójára egy olyan cikket írnia, melyben alig emlékezik meg Antall József életéről, ellenben becsmérlő szavakkal hosszan ecseteli, hogy kormányzása alatt hogyan viselkedtek politikai ellenfelei (persze kihagyva mostani kedvenceit). Nagyon ízléses. Gratulálok! :(

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.12. 18:10:18

Mádl se parolázzon a Patással. A volt köztársasági elnök is a nemzet egységét képviseli.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.12. 18:11:03

@Őrnagy Őrnagy: és ki tartja fenn a fideszt, aminek a bulijain mádl ott szokott szórakozni?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.12. 18:12:36

@abrakadabra40: Tény, hogy Orbán volt a legjobb? Én meg azt mondom, hogy Bajnai az első, Horn (a múltjától eltekintve, most szigorúan csak a kormányzását értékelve) a második. Gyurcsány jó lehetett volna, ha nem egy totál elcseszett bandával kellett volna kormányoznia. Orbánban is megvan a tehetség, de rosszra használja, ő mind közül a legnagyobb gazember. Medgyessy és Antall alkalmatlan volt erre a pozícióra, ide nem úriember kell, hanem vezető. Borossnak kevés idő jutott, de azt hiszem, nem jártunk volna jobban, ha több.
Ezek is tények. Mármint annyira, mint a te kijelentésed. Segítek, van rá egy másik, sokkal ideillőbb szó: VÉLEMÉNY.

Tiko 2009.12.12. 18:14:00

Úgy látom nagyon nem is kell semmit sem mondanom, hál Isten a többség még emlékszik a leggyűlöltebb miniszterelnökre. Nem véletlenül érdemelte ki ezt a sok szeretetet. Ezt a tiszteletbeli pozíciót, csak Gyurcsánynak sikerült tőle elvennie.

Ami tényszerűen hibás a cikkben, az Antall szerepe a kerekasztalnál. Nem ő volt a kulcs, ő inkább csak jegyzetelt a másodvonalból.

És Göncz? NoKomment. Csak halkan, de tényleg csak halkan, ugye emlékszünk még egy fel nem derített ámde ismert szdsz-es besúgóra?

Kérném a tippeket megtenni, nekem 2 is lenne..

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.12. 18:14:23

@Őrnagy Őrnagy: hehe, következetesen, az elveinek megfelelően választották meg.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.12. 18:14:29

@Őrnagy Őrnagy: Elnökként nem tehetett volna ilyet, és nem is tett. Egykori elnökként, és amúgy liberális emberként viszont amellett áll ki, aki mellett szeretne.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.12. 18:15:27

@calam (acok): Következetesen egy alkalmatlan, elfogult, nagyarcú senki.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.12.12. 18:21:09

Én sem vagyok egy nagy Antall rajongó, szerintem csak Károlyi volt alkalmatlanabb politikus a magyar történelemben, de itt olyan vádak is elhangzanak, amikre nem szolgált rá.
-Az ügynök lista nyilvánosságra hozása kormányválságot okozott volna, mert az MDF nem igazán elhanyagolható részének komoly pártállami múltja volt.
-Azért nem foglalkozott a keleti piacokkal, mert nem voltak. A SZU a végnapjait élte. (+ a saját mániái)
-Az államadósságot nem lehet megtagadni, mert évtizedekig nem kapunk újabb hiteleket és hazugság, hogy meg tudunk lenni nélkülük.
-Azért is privatizáltak rohammunkában, mert nagyon kellett a pénz. (és nem csak a haveroknak)
-Az ipart nem ő verte szét, hanem a kommunizmus. Csak a kommunizmusnak meg van a képessége, hogy sokáig tudja titkolni a problémákat.
-A szövetkezetek se működtek olyan hű de nagyon jól, bár jobban, mint az utána következő állapot.

Netuddki. 2009.12.12. 18:22:15

@hapcika: Ott fordította a "Gyűrűk urát". Az összes rendszerváltás utáni politikus együttvéve sem tud még csak hasonló teljesítményt (mindegy milyen téren) sem felmutatni!

old_field 2009.12.12. 18:22:52

csúnya Grósz bácsi...csúnyákat írt Árpibácsiról....jajjjaaaajjjj... :((

abrakadabra40 2009.12.12. 18:23:37

@bm613: Nem értek egyet veled. Mit is tett Bajnai vagy Horn ami miatt pozitívan kéne emlékezni rájuk.
1. A bajnai kormányzat csak megszorít, de nincs semmilyen előrelépés.(nő az adósság és a munkanélküliség. A GDP pedig még mindig csökken a foglalkoztatottsággal együtt)
2. Horn meg szinte elprivatizálta az egész országot.
www.pointernet.pds.hu/kissendre/tarsadalomelmelet/20060831133415723000000381.html
Egy klassz elemzés a Bokros csomagról, ami többet ártott mint használt.
3. Gyurcsány miatt tartunk ott főleg ahol tarunk.

old_field 2009.12.12. 18:23:58

talán jobb lett volna, ha fordít még pár regényt. :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.12. 18:30:36

@kovi1970: Ő kapott szótárt, könyvet, írószert míg mások pedig rohadtak egy magánzárkában sötétben.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.12. 18:32:54

@bm613:
"Orbánban is megvan a tehetség, de rosszra használja"
ROSSZA! Ha-ha-ha
Innentől maga alkalmatlan vitára.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.12. 18:34:07

@calam (acok): Hát ha szerinted a fideszt is adófizetők tarják el, akkor naív vagy.:DDD

manager2008 2009.12.12. 18:43:33

Antall Úr tényleg úriember volt, és kitűnően elvezetett egy (kis) múzeumot 3 teremőr nénivel, stb. Mint úriember természetesen alapból képes volt egy tárgyaláson résztvenni és a diplomácia szabályai szerint halogató taktikát folytatni, miközben azt hitte hogy jó irányban haladunk.

Ide nem ilyen bácsira lett volna szükség, hanem minimum egy diktátorra, aki újragyártja a magyar államot.

A csapat, aki neki dolgozott lehet hogy jót akart (ne legyünk eleve rosszindulatúak) de az előző rendszer profi tisztviselői megették őket reggelire. Ha valakinek nincs gyakorlata, és az egész életében nem szervezeteket irányít hanem kis pozíciókban dolgozik, az képtelen egy ilyen magas szintű poziciót betölteni, akármilyen tisztességes. Ez nem érdekes.
Napóleonnak nem az az értéke hogy jó kisfiú volt, hanem hogy Franciaországot felemelte.
Sajnos egy államférfinek néha súlyos konfliktusokat is fel kell vállalnia.
Lásd taxis sztrájk, stb. vagy mostanában a TV székház szétverése.
Ha gyenge az állam a csirkefogásra hajlamos rosszfiúk veszik át a hatalmat.
Az Antall kormány egy csomó amatőr szarakodása volt, és nagyon tetszett nekik a szép nagy iroda, az állami autók, stb. de olyan pitiánerek voltak magánügyekben is hogy az elképesztő. Kicsit olyan ez mint aki hazalopja az evőeszközt az étteremből, a szállodából meg a törülközőt.

Nincs az országnak két értelmiségi rétege, és ezért ha tetszik ha nem a szocializmusban élre került fickók voltak akik képesek voltak felmutatni valamit, de ezt a valamit a saját érdekükben kamatoztatták (kvázi loptak egy kicsit,/ nagyon). Most a nagyrészük milliárdos. A következő csapatok (fidesz, kisgazdák) egy csomó piti kispolgár magán műsora volt (Szabadi Bélus, és társai) akik még a lopás technikáját sem ismerték. Tanulgattak ugyan de szánalmas volt az előadás.
Az országgal itt nem foglalkozott senki.
A dolog egyszerű, a top százas (ezres, tízezres) listát kell elemezni és a vagyont kiértékelni, mindenki rájön mi történt itt, nem nagy dolog, nem nagy rejtvény.

hetvenhet 2009.12.12. 18:50:10

Szerintem is kicsit elfogult a cikkíró. Göncz Árpád kötelező rugdosása helyett eshetett volna több szó ezekről is:

25%-os infláció, megszaladó hiány
Állami vállalatok privatizációja jelképes árakon
Érdekes kivitelezésű földárverések
Olajszőkítés
Ilyen vállalható arcok a kormányban, mint Horváth Balázs, Jeszenszky Géza, Für Lajos, Surján László..

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.12. 18:51:00

@bm613: ezt erősnek érzem, és akkor finom voltam

@Őrnagy Őrnagy: jajj, naiv vagyok, ez nem nyerő vitatechnika. Kap közpénzt? Kap. Akkor miről is beszélünk?

Az ős kaján 2009.12.12. 19:04:11

Ne felejtsük el a taxis blokádot az SZDSZ szervezte.Göncz támogatásával. Céljuk az első szabadon választott kormány megbuktatása. A hatalom megszerzése,amit törvényesen nem tudtak megszerezni. Ez nem kevés bűne a mosolygós államelnöknek, aki falazott a blokádnak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.12.12. 19:06:07

@Az ős kaján:
Nem szervezte, csak kihasználta a saját céljaira. Ocsmány dolog ez is, de nem ugyanaz.

==T== 2009.12.12. 19:20:04

@Lord_Valdez:

- Az MDF tagok kapcsolata a diktatúrával jól jelzi az egész MDF erkölcsi nívóját
- a keleti piacokkal kapcsolatban igazad van
- komoly enyhítéseket/átütemezéseket lehetett volna elérni, főleg mivel német politikai támogatás is lett volna
- az élelmiszeripart, és ezzel a mezőgazdaságot pk vágták tönkre, és a privatizáció majdnem egésze el volt **ve
- privatizáltak, mert keleltt a pénz, mivel nem merték szembesíteni a népet azzal, hogy itt bizony egyhamar nem lesz szociális piacgazdaság

@manager2008:

Antal úriemberségéről annyit, hogy a párton ill. a koalíción belül nem volt épp úriember, sőt, sok ex mdf-es szerint Antalt valakik úgy küldték a madöfbe...

Dr Kangörény 2009.12.12. 19:23:03

Az a szerencséje Antallnak, hogy meghalt, különben most gyalázó poszt foglalkozna vele.

Egyébként a legdilettánsabb kormány feje volt, az mdf kormány alatt történtek vitték az államcsőd szélére az országot (nem a mostanira gondolok, hanem az akkorira), és teljes erővel intézték a privatizációt, aminek ma is isszuk a levét.

Invictus 2009.12.12. 19:36:17

@hetvenhet: Surján Lászlóval konkrétan mi a gond? :O

Pierre73 2009.12.12. 19:37:14

Gyurcsány halotti évfordulóját már nagyon ünnepelném.

Invictus 2009.12.12. 19:40:32

Érdekes eljátszani azzal a gondolattal, hogy mi lett volna, ha az SZDSZ nyeri a választásokat 1990-ben. Kb. azonnal kiderült volna, hogy az SZDSZ antikommunista retorikája humbug (átvették volna az összes "szakértőt" Némethtől Medgyessyig, Némethnek állítólag meg is ígérték, hogy miniszterelnök maradhat). Ideológiájuk szerint sokkterápiát vezettek volna be, kérdés nem lett volna ennek az eredménye lázadás. Talán nem, mert a média nem uszított volna ellenük, mint Antallék ellen. Birka népet könnyű irányítani, a hozzászólásokból is jól látható, hogy visszaköszönnek az Antall-kormány alatt az ellenzéki média által sulykoltak, valóságtartalomtól függetlenül.

==T== 2009.12.12. 19:42:03

@Kangörény_: Igazándiból amikor átvették a kormányt, már akkor gyakorlatilag államcsőd volt, szóval ne kenjünk mindent rájuk. De tény, hogy totálisan alkalmatlanok voltak a feladatra...

Invictus 2009.12.12. 19:43:15

@Kangörény_: A privatizációt a Németh-kormány már elkezdte, és Horn alatt adtak el a legtöbb nemzeti vagyont valószínűleg. Az államcsőd szélére pedig nem az MDF vitte az országot, hanem államcsőd közeli helyzetben vette át! Azért ezt sem kellene elfelejteni.

abrakadabra40 2009.12.12. 19:44:39

@Invictus: Érdekes lett volna.
De az se lett volna semmi, ha 1994-ben a 3 jobbos párt(MDF,KDNP,FKGP) és a 2 liberális összefog(FIDESZ,SZDSZ) a baloldal ellen.
Akkor vesztett volna az MSZP.

Vagy, ha a Fidesz 1993 közepe után nem zuhan össze látványosan és megnyeri a választásokat a szadival. Kiváncsi lennék, hogy mi lett volna.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2009.12.12. 20:23:08

Miért is volt a "négy igenes" népszavazás? Mert az MSZMP-vel közösen akart kormányozni és Pozsgait tették volna meg elnöknek. Ezt akadályozta meg az akkori ellenzék + kisgazdik.
Egy kalap szar volt. Csak szeretett volna nagy lenni. A taxis blokádnál egy jó nagyot hazudott, a benzin áremelés volt a kulcsszó. Folytatta a komcsi módszert. Erre szedte össze az SZDSZ a blokádot.
Gönc? Lásd itt még azt sem tudja mindenki, hogy melyik volt, azért nevezi pókharapónak. holott az nem ő volt. Ő egy jellegtelen kis senki volt. Akkor megfelelt, bár báb volt

egri Fehér 2009.12.12. 20:40:22

Szörnyű látni ezeket a kommenteket.

lüke 2009.12.12. 20:44:32

hmm
többfrontos volt a harc:)................
a kommentek a kultúra kinövései-ami azóta történt-

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.12. 20:45:19

@egri Fehér: Valóban. A balos média munkája tartós. Lásd még: Bokros-csomag. Egy dolgot, az mszp-s szakértelmet már nehéz eladni.

@Invictus:
Jobb lett volna, ha az Szdsz nyer szerintem. Már hosszú távon:) De akkor most nem Orbán Viktor a jobboldal vezére:)

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.12.12. 20:57:42

Kínos fejleményből ez már éppen elég a Fidesz számára"
Orbán rögtönítél
A Fidesz elnökében förtyög a düh - erről ő maga számolt be újságíróknak. Akkor sem titkolja ezt, ha ez nem politikusi és végképp nem államférfiúi erény. Most már odáig jutott a dühöngésben, hogy börtönnel fenyeget. Érdekes, eddig csak számonkérésről volt szó. Úgy látszik, már ez is kevés a Jobbikkal a szélsőségesek szavazataiért vívott harcban. Még nagyobbat kellett mondani.
Orbán a jelek szerint előhúzta a táskájából az ítéleteket, mint tették azt Bacsó Péter legendás szatírájában. Úgy látszik, nem zavarja őt, hogy több fideszes ellen folyik jelenleg is büntetőeljárás, kíváncsi vagyok, lesz-e ezekből börtönbüntetés. Vagy ez csak azoknak jár, akik az elmúlt nyolc évben kormányoztak? És azt honnan lehet tudni előre, hogy ami neki gyanús, az az ügyészségnek, majd a bíróságnak is az lesz? És ha az lesz, az biztos elzárással jár? És ha bűncselekményről van tudomása, miért nem most tesz feljelentést? Kire vagy mire vár?

Orbánnak baja van a költségvetéssel is, szerinte az is bűncselekmény. Ezek után nem lennék Biden amerikai alelnök helyében, nem is beszélve a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság illetékeseiről, a befektetői körökről és a hitelminősítőkről. Ezek mind ostobák és hagyták magukat félrevezetni a kormány által. Nem átallották hitelesnek, sőt jónak és előremutatónak nevezni Magyarország 2010-es költségvetését. Többségük azt is hozzátette, hogy hazánk példát mutat a válságkezelésből és annak végével a régió éllovasa lesz. Az IMF azt is közölte, a Fidesznek nincs más választása, ugyanezen az úton kell járnia. De akkor mi lesz az eddigi ígéreteikkel?

Pedig a kínai kommunisták testvérpártjának elnöke amúgy is kínos diplomáciai heteken van túl. Nem elég, hogy nem volt négyszemközti találkozója Putyinnal, még abban is lebukott, hogy azt állította Betlen Jánosnak: név szerint, mint a Fidesz elnökét hívták meg az orosz kormányfő pártjának kongresszusára. Az orosz parlament külügyi bizottságának helyettes vezetője, Arkagyij Klimov viszont azt mondta: nem kapott a Fidesz elnöke név szerinti meghívót a kongresszusra. A meghívót az EPP-nek küldte ki, amely maga döntötte el, hogy kivel képviselteti magát. Várom, hogy a Fidesz tiltakozzon és tegye helyre a nyilván minimum füllentő orosz politikust. Ha nem teszik, a pártelnök, bizony hazugságban marad.

A kínai út pedig az antikommunista élharcos imázsát tépázza emberesen. Az Orbán részéről, az ő eljövetelével megálmodott ugrásszerű magyar-kínai gazdasági növekedés már Medgyessy és Gyurcsány idejében elindult. Amit Orbán ázsiai vonalon tönkretett kormányon, azt az utána következők tették rendbe. Ezért nőtt 2001-hez képest négyszeresére a magyar export Kínába.

És ha belegondolok, hogy Szapáry György bemondta: őt bizony a Fidesz kérte fel a költségvetés elleni, "független" közgazdászok által írt újsághirdetés aláírására, kínos fejleményből ez már éppen elég a Fidesz számára. Szapáry, mint szakember, tehát egy párt felkérésére elengedte volna a forint árfolyamát és az egekbe röpítette volna a devizahitelesek terheit. A többi negatív következményről már nem is beszélve.

Biztos, hogy ilyen Magyarországot akarunk?

Éhesló 2009.12.12. 21:04:28

Sehonnai gazember volt, hozzá méltó társakkal.
Böszme és buktor pedig a nagyapa babérjaira törő unokái.

Hefe 2009.12.12. 21:14:01

Antall Jozsef volt a huszadik szazad legkartekonyabb magyarja, aki az allami es partvagyont szo szerint ellopatta a tuz korul ulokkel. Ok ma a sikeres uzletemberek, koztiszteletben allo vallalkozok.

__ 2009.12.12. 21:26:20

Jaj a sok kommenthuszár...
Akik 89-ben még nem is éltek, vagy lapítottak mint szar a fűben, de utólag most már mindenki rohadt okos. A mondás ma is aktuális: tetszettek volna forradalmat csinálni!

Veér Farkas 2009.12.12. 21:39:28

@bm613:
Nagyon egyetértek.
Pedig amikor Bajnai kormányra került, nem kis ellenérzéseim voltak.
Ha Horn Gyufáékat választják meg 1998-ban, akkor sem itt tartana az ország, Orbánék csak herdáltak. Antall-lal vállvetve a legrosszabb miniszterelnök volt.

Gönczről:
Azt azért ne feledjük, hogy 90% fölötti népszerűségi indexe volt 10 éven át.
Ma a legnépszerűbb politikusé is 50% alatt van.

Őrnagy:
Sólyom következetesen barom és posztjára totálisan alkalmatlan. Nála rosszabb csak Torgyán lett volna.
Az MSZP-s szakértelmet lehet, hogy nehéz eladni, de Bokros elismert szakember szerte a világban.

Lord_Valdez 2009.12.12. 18:21:09:
Az addig nyereséges Malév teljes műszaki osztályát 2 millió dollárért (akkori áron 200 millió forint) játszották át Antallék 1992-ben a Lockheednek, akiknek az ide küldött 6 igazgatója ezt a pénzt nem egészen 1 év alatt vitte haza fizetés formájában.
Ennyit a privatizációról.
A miniszter Fazakas József volt, Antall haverja.
Az akkor megvett Boeing 767-eseket 1 dollárért adták el Fazakas közreműködésével egy - igaz, Malév-tuljdonú - Kajmán-szigeteki cégnek, akiktől a Malév súlyos pénzekért bérli vissza azóta is.

kovi1970 2009.12.12. 18:22:15:
Én sokkal több könyvet fordítottam már, mint Göncz, és valószínűleg jobban is (mivel Árpi bá azért bizonyos idiómáknak rendesen mellényúlt - na jó, mióta van internet, kicsit egyszerűbb is egy csomó dolognak utánanézni; a Gyűrűk urában azért ne feledjük a fordítást megkezdő Réz Ádám érdemeit - az összes nevet ő találta ki).
Lehetnék a következő államfő?
:-)

abrakadabra40 2009.12.12. 19:44:39:
1994-ben az MSZP épp Antallék töketlenkedései miatt 54%-ot ért el egyedül. Az ország ugyanis úgy látta, hogy a komcsik alatt is szarul éltünk, de az előző 4 évnél mérhetetlenül jobb volt az a szar.
Orbán Vitya dettó ebbe bukott bele 2002-ben.
Az emberek hülyék, de azért nem teljesen.

jan 2009.12.12. 22:39:48

@svdkert: egy jó barátom nagyapja Göncz cellatársa volt. '90 után Göncz elnöki tevékenysége miatt megromlott a viszonyuk, de azt a sztorit, miszerint Göncz a börtönben áruló lett volt, mindig aljas rágalomnak minősítette.

akak 2009.12.12. 22:47:40

"aki sutba dobva az évtizedes barátságot - s nem utolsó sorban az ország alaptörvényét - köztársasági elnökként saját pártjának bábjául szegődött..."
mert nem írta alá a médiatörvényt? jól tette.
ne felejtsük el, hogy az Antall-korszakban milyen tisztogatások zajlottak a közmédiában....

akak 2009.12.12. 22:50:42

"...kiszabadítva izolációjából a posztkommunista elitet és a társcsapatául szegődött balliberális értelmiséget...."
akkor miért dolgozott mindvégig a MEH-ben Antall alatt Szilvásy György?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.12. 22:57:46

@Invictus: hát persze, átvették volna némethet. analógiának esetleg a négy igenes népszavazást lehetne idehozni, de rád bízom.

tevevanegypupu 2009.12.12. 23:23:55

Antall nem el, nem tud vedekezni, megmagyarazni szabadon, hogy mit miert is csinalt ugy ahogy. Ha tovabb elhet, elkepzelheto, hogy meg fordithatott volna sok mindenen. Valojaban eleg zavaros helyzetben es nagyon sok felol szorongatva kormanyozott, nem lehet csodalkozni, hogy nem mindig dontott helyesen. De az meglepo, hogy milyen gyulolettel irnak rola itt sokan.

tevevanegypupu 2009.12.12. 23:35:49

Erdekes, ugy emlekszem Bajnai reszt vett a Gyurcsany kormanyban miniszterkent, tehat jocskan neki is koszonhetjuk azt a valsagot, amibol most ugyanaz a Bajnai az IMF kovetelesere es az altala megszabott feltelek mellett "kivezet" bennunket. A Bokros fele gazdasagpolitika vilagszerte elismerten eppen mostanaban bukott akkorat, hogy jopar ev kell, hogy valahogy talpra alljon mindenki - kiveve a bankokat. Ugyanez a neoliberalis gazdasagpolitika buktatja meg szinte mindenhol azokat a kormanyokat, amik ezt alkalmaztak szerte a vilagon. De nekunk persze nagyszeru lesz, csak Orban ne gyozzon. Ha ez az erv mellette, megpedig ugy tunik ez az egyetlen, akkor felo, hogy ez keves. Viszont minden Bokros-szavazonak szivbol kivanom a fizetos egeszsegugyet es a maganbiztositokat. De csak nekik.

J.W. Booth 2009.12.13. 00:00:50

@tevevanegypupu: A lényeget kimondtad "nem él". Ennél jobb dolog nem is történhetett volna vele. Nem hiszem, hogy jól tűrné a gyalázkodást és gyűlölködést, amit kapna. Csak bámulná az országot, amit az ő kormánya (hagyjuk a személyeskedést) indított el oda, ahol most van. Nem hiszem, hogy ezért bárki tisztelné.
Balfaszországban meg szobrot kapott, és közterületet neveztek el róla. Szép Magyarország, édes hazánk!

J.W. Booth 2009.12.13. 00:07:18

@tevevanegypupu: A válságot a Bajnainak is köszönhetjük? Az amerikaiak, németek, japánok stb... is? Ezt mindenképp írd meg az IMF-nek is, hadd tudják meg kik miatt van az egész.

egri Fehér 2009.12.13. 00:21:32

@Őrnagy Őrnagy:
Elképzelhető, hogy ez a baloldal akkori igen hatásos aknamunkájának köszönhető, de szerintem inkább a rendszerváltáshoz kapcsolódó illúziók szétporladása és a vulgárjobboldal előretörése az oka. Akik itt most szidják Antall Józsefet, egyrészt nem értik meg a nagyságát (és ebből a szempontból a poszt pont hergelte őket), másrészt pedig szélsőjobboldali irányból támadják (sokszor vélt) tetteit.
Kínomban már csak nevetni tudok egyes városi legendák (pl. visszakaphattuk volna Kárpátalját, vagy el tudtuk volna érni az államadósság átütemezését/eltörlését) újbóli visszatérésén.

tevevanegypupu 2009.12.13. 00:24:42

@J.W. Booth:
Mindenesetre nem tudta befejezni amit elkezdett, nem tudhatjuk mi lett volna belole, talan sikerult volna valahogy lerazni a koloncot ami raakaszkodott es szinte megfojtotta. Nem kedveltem kulonosebben, talan tulzas volt ilyen hirtelen mindenfelet elnevezni rola, korai. De abban a helyzetben nyilvan nem akadt mas, aki vallalkozni mert volna arra, hogy atviszi az orszagot azon a valtozason. Olyan gyulolettel szemben ami korulvette, ez mindenkeppen batorsagra vall.

Ami a valsagot illeti, nalunk egy kicsit elobb kezdodott mint a tobbieknel, ugy jo ket evvel. A vilagvalsag csak aztan jott kamatos kamattal. A Gyurcsany kormanyban ott volt gazdasagi miniszterkent Bajnai mint barat es tanacsado is. Gyurcsany szerint fogalmuk sem volt arrol, hogyan menjenek elore, mit csinaljanak, hogyan tervezzenek, csak ahhoz volt tehetseguk, hogy eszement osszegeket vegyenek fel a "penzbosegbol" ami ugye a vilaggazdasagban volt.

J.W. Booth 2009.12.13. 00:39:18

@tevevanegypupu: Én nagyon nem foglalkoztam a politikával a 90-es években. Viszont így utólag, nagyon jól levezethető, milyen károkat okozott az a kormány az országnak, aminek Antall a feje volt. Személyéről nem tudok, de nem is akarok semmit mondani, csak a kormánya örökségéről - az viszont borzalmas, a legrosszabb, ami történhetett.

Az akkori politikaundoromat a 90-es választás alapozta meg: gusztustalan versenyfutás, üzengetés és plakátháború dúlt az MDF és az SZDSZ között. Az SZDSZ volt egy fokkal gusztustalanabb, ezért veszítettek.

gordiuszi csomó 2009.12.13. 05:54:03

Volt egyszer egy műsor, természetesen éjszaka, ahol elhangzott, hogy az Antal kormány több kárt okozott az országnak, mint negyven év alatt a szocialisták. Ez egy közgazdász fórum volt. Soha nem értettem, hogy miért dicsérik, hiszen a meglévő problémákat nem oldotta meg, csak újakat csinált. Végre az ellenkezőjét is olvashatom. Ez a négy év kimaradhatott volna az életünkből!

hacsaturján 2009.12.13. 06:44:20

a koncert mester, mivel az előadás előtt véletlenül lenyelte a gyantát és a vonón egyébként is penészes volt már a lószőr, hát a guarneri hátulját kezdte el fújni, így nem csoda, hogy az értő közönség először csak vivaldit kezdte el becsmérelni, miszerint eredetileg lótolvaj volt az ipse, aztán pedig egymást kezdte el mindenféle marhasággal dobálni a korszellemnek megfelelően. a konzervatóriumban a plafonról hullik a vakolat, az alapító atyák lampionos seppukut készülnek elkövetni, a tengeri malacom pedig egyre pofátlanabb.

tevevanegypupu 2009.12.13. 09:33:43

@J.W. Booth:
Joval a rendszervaltas utan olvastam sok mindent en is az akkori helyzetrol, partokrol, Kerekasztalrol, privatizaciorol. AZt hiszem nagyreszt az mszmp rendszervaltasban resztvett es oda befurakodott elvtarsai azok, akik a hatterbol igazan iranyitottak, es igy utolag nezve nagy valoszinuseggel mar az szdsz segitsegevel. Antallek jot akarhattak, de egyaltalan nem erthettek a politika gyakorlati kerdeseihez. Antall nyilvan kevesbe volt tehetseges politikus mint az apja es valoszinuleg sok olyan adatrol is tudott - mi maig nem - ami megkothette a kezet, zsarolhattak vele ot is, a kormanyat is.
A rendszervaltas rossz volt, akkor nem sikerult, de az azota eltelt jo 15 ev alatt azert ha nem a marakodas, vagyonszerzes erdekelte volna a vezeto politikusokat vagy akik odafertek az iranyitashoz, mar valamelyest helyrehozhato lett volna az akkori tevedesekbol nehany. De nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a vegre megszerzett demokraciaval sem tudunk banni: a rendszervaltas elotti kommunista vezetoket nagy tobbseggel valakik megvalasztottak es valasztjak ujra es ujra. Ha valaki igazan tehet arrol, hogy itt vagyunk, azok vegulis mi magunk vagyunk.

Kivlov 2009.12.13. 13:51:41

@tevevanegypupu:

Egyértelmű. A legnagyobb hibás a nép, hogy ezt engedi magával csinálni.

Azokra lennék kíváncsi főleg, akik pl 2006ban a maszopra szavaztak most meg őket köpködik. Na, ezeknek kéne vagy 70%-os jövedelemadó meg hasonló szintű ÁFA...

hapcika 2009.12.13. 16:04:57

@Veér Farkas: Nem tudom mi célod ezzel az állandó fitymálással, Göncz híres, te meg nem. A fordításokról csak annyit van, hogy egy művet sokan lefordítanak az évek folyamán, de azt már az olvasó dönti el melyíik a kedvence és nem te. Amit írtál az semmi más, mint az internet névtelenségét kihasználó nagyképű kisegér elefántot fitymáló handabandázása.

HaKohen 2009.12.13. 17:43:05

T. ADMIN!

Kérem sürgős segítségét.

Én istenbizony a Konzervatórium blognak egyik posztjára kattintottam. És ahogy olvastam a fenti hozzászólásokat, elbizonytalanodtam. A gép megtréfált? Átirányított valahová egy másik blogra, anélkül, hogy akartam volna?

Most akkor ez melyik blog? A Kurucinfo? Vagy a Bombagyár? Esetleg a Náczivadász?

Itt állok (ülök) tanácstalanul és át(be)kattantan. Hogy is van ez? Hová tűnt a néha a felhők elérhetetlen magasságába röpülő, ámde mégis érveket használó és egymást személyében respektáló, színes mentalitási változatokat produkáló kommentelők konzervatívnak mondható blogja?

Hová? Hová? - ahogy Lenszkij kérdezte egykoron. Bár nem vagyok Lenszkij, most én kérdezem.

SEGÍTSEN VALAKI!

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.13. 18:16:18

@HaKohen: ezen már én is gondolkoztam, bár a Konzi kommentelők hangneme en bloc még mindig kellemesebb (értds: elviselhetőbb), mint sok más politikai blogon megjelenőké.

viszont mostanában tényleg nagyon kevés a cikk (heti 1 vagy 1 se...) és talán részben ezért is sok a rágódás meg a marakodás.

cserenkov 2009.12.13. 20:17:46

@Őrnagy Őrnagy: Méghozzá a nemzeti megbékélés jegyében, legalábbis az összes médiában így jött le.
Azért érdekes lenne egyszer tisztán látni Antallal kapcsolatban, mert ez a gyűlölet, ami itt a hsz-ekben található ezt az akkori balos média sulykolta az emberekbe. Emlékszik még valaki Bánó András oscar díjas vágására?

hapcika 2009.12.13. 20:26:43

@cserenkov: Nem gyűlölet, csak nem lehet elfelejteni a gazdaság tönkretételét, a több mint három millió munkanélkülit, a talpon maradt vállalatoknál a félbért és így tovább. Minden mostani bajunk akkor keletkezett és nem később. A balos médiáról csak annyit, hogy 89 őszéig, míg párttá nem alakult az MDF, mindegyik tagja az MSZMP tagja volt.

cserenkov 2009.12.13. 20:44:08

@hapcika: Ezért mondtam, hogy érdekes lenne tisztán látni. A gazdaságot nem Ő tette tönkre, hanem megszűnt a KGST. 3 millió munkanélküli óriási túlzás.
Az pedig, hogy az MDF-nek mindegyik tagja MSZMP-s volt egyenesen marhaság. Miért kell ilyeneket leírni(hazudni)?
ha tudni akarod 90-ben csak pár napra voltunk a totális, teljes államcsődtől, ezért elég súlyos lépéseket MEG KELLETT TENNIE.

cserenkov 2009.12.13. 20:49:27

@cserenkov:
Balról is támadták és szélsőjobbról is. Ő volt az, akinek meg kellett küzdenie, nemcsak a gazdasággal(amit ugye nem csak úgy varázsolunk, két nap alatt), az egyoldalú képel, ami kialakult róla a médiában, és a saját pártjában, illetve a koalícióban lévő szélsőségekkel.(Csurka, Torgyán). Azonkívül - bár lehet, hogy ez sokaknál szintén nem érdem - ő állította az országot olyan pályára, ami az EU-hoz vezet, csak ezt is szeretik Horn Gyulának betudni sokan.

Puncskocka 2009.12.14. 10:51:19

számomra ő marad a politikus... bár az idő megszépítette a korát, de akkor is...

budai zöld 2009.12.14. 13:58:07

@kovi1970:
Elnézést az offért, de az 'Árpi bácsi' mítoszba belekeveredett azért sok nagyvárosi legenda is.

A Gyürük Urának elsö tizenegy fejezetét Réz Ádám fordította, de ennél sokkal fontosabb, hogy a müben szereplö kb. 5000 tulajdonnév fordítása túlnyomórészt az ö munkája.

Tehát A Gyürük Urát nem Göncz Árpád fordította, hanem ö volt az, aki a fordítást befejezte, nem a börtönben, hanem a várgesztesi várban, a hangulat miatt. A mü iránti alázatáról meg annyit, hogy jelentös szépíró nyilatkozata szerint A Gyürük Ura "a világ legnagyobb kertitörpéje".

budai zöld 2009.12.14. 15:36:07

@hapcika:
"Göncz híres"

Trivia kérdés a kilencvenes évek közepéröl, Nyugat-Európából (nemtom már, hogy hol láttam, trivial pursuit vagy brit vagy német tévé): Melyik Kelet-Európai volt kommunista ország elnöke író? Válasz: Csehország, Václav Havel.

Továbbra is elnézést az offért.

Tokfalv 2009.12.14. 16:15:54

@budai zöld: Az a "befejezés" a 3 kötet 90%-a. Réz Ádám addig fordította le a tulajdonneveket, ameddig eljutott, nem pedig "mind az 5000-et", aminek csak a töredékét kellett fordítani. Ráadásul még illesztési zavarok is vannak, pont a lefordítható neveknél (Zarándok/Peregrin Tuk). A műfordítónak meg nem alázatosnak kell lennie, hanem hűségesnek, ami mondjuk Faulkner vagy Malcolm Lowry esetében ekkicsit nehezebb feladat, mint Tolkiennél.

budai zöld 2009.12.14. 17:40:44

@Tokfalv:
Szerintem nagyjából egyetértünk, én is írtam, hogy Réz Ádám az elsö 11 fejezetett, és persze azt sem írtam, hogy mind az 5000-et (@Veér Farkas: volt az, aki kevésbé óvatosan fogalmazott), bár te idézöjelbe tetted. A példával csak egy kicsit árnyalni szerettem azt a képet, hogy az iróóriás Árpi bácsi a börtönben fordítja a Gyürükúrát.

Egyetértek, a müfordítónak elsösorban nem alázatosnak kell lenni, de érzékeltetni annak a pikantériáját, hogy míg sok Tolkien-rajongó érte is rajong, mert ö a Nagy Mü Fordítója, addig ö inkább egy legyintéssel monumentális giccsparádénak minösíti az egészet. Számos Göncznél sokkal jelentösebb magyar író fordított Tolkiennél nagyságrendekkel ponyvább ponyvákat, de neki ez a legismertebb irodalmi alkotása.

hapcika 2009.12.14. 19:24:30

@budai zöld: Te sem fogsz már beérni, zölden meg nem vagy fogyasztható!A bibliográfiában a következő szerepel: A Gyűrűk Ura I.-III.( Fordította: Göncz Árpád, Réz Ádám és Tandori Dezső). Nem kell mindjárt félrevinni a történetet valaki hülyesége miatt. Mint láthatod senki se orozta el Réz Ádám érdemeit, a fordításon hárman osztoznak. Ugyancsak nézz utána Göncz író munkásságának, mert nem csak műfordító volt.

garizim 2009.12.14. 20:02:06

Antall József egyszerűen a rendszerváltás,és így az ország tönkretevője. Csak felsorolásszerűen néhány dolog: mezőgazdaság szétzúzása, ipar szétzúzása, kárpótlás, orosz piac elvesztegetése (mintha emiatt ők sírnának...), stb.

egri Fehér 2009.12.14. 23:54:03

@garizim: hát nem értitek meg, hogy ezek a dolgok egy tranziciós válság természetes velejárói? Az a pálya, amin az ország 90-ig járt egy vakvágány volt. Persze akadnak dolgok, amiket jobban is lehetett volna csinálni. Az is igaz, hogy a rendszerváltás előtti elit talán a kívánatosnál sokkal jobban mentette át a hatalmát, de ez meg a béke ára volt (vö. "tetszettek volna forradalmat csinálni").

Éhesló 2009.12.15. 08:53:26

@egri Fehér: Ez a tehetetlenségüket és alkalmatlanságukat, gyávaságukat leplezni kívánó hirhedetten cinikus mondása volt egy olyan embernek, aki haláláig szemérmetlenül asszisztált a legmocskosabb hátérralkukhoz és az ország kifosztásához.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.12.15. 23:47:58

@HaKohen:

Az egész egyszerűen undorító ami itt megy. Mondhatni köpedék.

A kommentekben annyi az alaptalan, buta hazugság, az aljas rágalom, hogy az már túlzás. Tizen-huszon éves senkiháziak böfögik vissza a komcsi propagandát, történelmünk egyik legtökéletesebb karaktergyilkosságának a mocskos, hazug érvelését? Kik ezek?

Meg kell mondjam: nagyon bántó. Az az elbizakodott tudatlanság, ahogy pl. kommunistázzák az akkori MDF kormányt. Bíró Zoltán neve mond valamit a kedves kommentelőknek? Ő volt az MDF első elnöke, gyakorlatilag miniszterelnök várományos. Végül Antall ütötte ki, mszmp-s múltja miatt.
Nem engedett a kormányába volt mszmp-st, ez volt a "fő bűne", ezért acsarkodtak rá. Antall ügynöközésének, a Kárpátaljával kapcsolatos hazugságkampánynak is ő -- Bíró Zoltán -- a forrása. Alamuszi egy ember volt már akkor is.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.12.15. 23:55:08

@Veér Farkas: Se Fazakas, se Fazekas nevű minisztere nem volt Antallnak.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.12.15. 23:57:59

@kalapompompom: "Volt egyszer egy műsor, természetesen éjszaka, ahol elhangzott, hogy az Antal kormány több kárt okozott az országnak, mint negyven év alatt a szocialisták."

És ez a makimajom bazdmeg tavasszal is elmegy szavazni.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy műsor a tévében...

hapcika 2009.12.16. 09:13:05

@gloire: Antall is MSZMP-s volt. Biró hibája az volt, hogy engedte megalakulni a pártokat és ezzel lecsökkentette az MDF létszámát. Ekkor kötötte Antall Bereczel az egyezséget, hogy ha kell átadnak 80000 3/3 ügynököt az MDF-nek.
89 őszén igénybe is vették.

budai zöld 2009.12.16. 11:12:27

@gloire:
Hát ja, valahogy húsz év alatt nem vált közismertté, hogy 1989-re Magyarország a nem teljesen fejletlen világ egyik legsúlyosabban eladósodott országa lett (nagyjából ez volt az egyik legföbb oka a rendszerváltásnak). A 90-es évek elejének 40%-os inflációja és szétomló gazdasága leginkább annak köszönhetö, hogy lehetetlen volt mindezt tovább eladósodásból elrejteni (ez talán a fiatalabbak számára sem teljesen ismeretlen helyzet).
És persze a téeszeket is inkább a téeszelnökök privatizálták agyon, mintsem Antall/Torgyán/karvalytöke/kárpótjegy/népnemzetiek verték szét.

Szerintem van pár terület, ahol az elsö szabadon választott kormánynak és miniszterelnöknek sokkal többet kellett volna elérnie:
- élesebb rendszerváltás (bár ugye pont ennek ellenkezöjével nyertek választást)
- professzionálisabb és felelösebb politikai kommunikáció: egy politikus, akire a választók rábízzák az ország irányítását (rendbetetelét, felvirágoztatását) annak ne csak szándéka legyen, hanem képessége is a megvalósításra. Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy szerezze meg és tartsa meg hozzá a választók támogatását: menedzselje a 'nép' elvárásait, kerülje el de legalább kezelje jobban a taxisblokádot/MSZP restaurációt, stb.
A rendszerváltás súlyos és kivételes történelmi helyzet volt, sikeresebb kezeléséhez kivételes politikusi képességekre lett volna szükség.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.12.16. 12:34:37

@hapcika: "Antall is MSZMP-s volt." Írjál még ilyeneket, had lássa mindenki, hogy tanulatlan, olvasatlan tahó vagy.

@budai zöld: A taxisblokádot nem volt esélyük kivédeni, és nagyjából onnan bukták az egész kormányzást. A nyolcvanas években a volán és főtaxi majd minden alkalmazottja besúgó kellett hogy legyen. Ez elsősorban a nyugat-német túristák évi _több milliós_ száma miatt volt így.

Ezek közül a megbízhatóbbak csinálták a blokádot. A sorsdöntő egyébként az volt, hogy a rendőrség egész egyszerűen megtagadta a parancsot. A jutúbon van három, vagy négy archív híradós bejelentkezés, érdemes megnézni. Juszt Laci bácsi a taxisok közt, akik elmondják neki, hogy a rendőrökkel CB-n megbeszélték, hogy nem lesz itt semmilyen oszlatás.
Ez ment le a félnyolcas hírekben. Te mit tettél volna?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.12.16. 13:26:06

"...Budapesten taxisok tömegei követelik az áremelés visszavonását...
Debrecenből hasonló hír érkezett... ugyancsak a mai nap folyamán megoperálták Antall József miniszterelnököt..."

2:01-től

"...Hát most a rendőrök szóltak odaát a tulsóoldalon, hogy hát ők, ha ki is adják ellenünk... ha ki is adják a parancsot, akkor se hajlandók cselekedni..."

8:17-től, és Győrfi az, nem Juszt.

www.youtube.com/watch?v=khh0zDrwGZY

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.12.16. 13:45:29

Göncz:

"Honfitársaim. Hazánkban válsághelyzet alakult ki,
ami túlnőtt a benzináremelés kérdésén és a taxisok követelésein,
s minthogy ez a válság politikai természetű, politikai megoldást kíván.

Ezért: 1. javaslatot tettem a kormánynak, hogy hétfőig, amikor folytatódhatnak a taxisokkal folytatott egyeztető tárgyalások,
fügessze fel a benzináremeléssel kapcsolatos intézkedését..."

7:10-től

www.youtube.com/watch?v=8Jbi1LHL9N8&feature=related

budai zöld 2009.12.16. 15:57:21

@gloire:
Jó kis dokumnetumok.
Nem mondom, hogy a taxisblokád könnyen elkerülhetö lett volna, de azt sem akarom gondolni, hogy elkerülhetetlen volt, mert az nagyjából oda vezetne, hogy minden, ami a rendszeráltás óta nálunk balul ütött ki (a normacsoporthoz képest), az szükségszerü volt.

Mit tettem volna? Mivel nem tartom magamat kivételes képességü történelmi léptékü politikusnak, ez nagyjából mindegy is. Amit én gondolok, azt sima választópolgárként gondolom (aki szeretett volna sikeresebb rendszerváltást).
- Szerintem az egyik bibi ott volt, hogy az MDF pont a nyugodt erövel nyerte meg a választásokat. Üzenet a választóknak: egy népfront szerü, nem radikális rendszerváltó erö, aki majd biztosítja, hogy minden rendben legyen. Ebböl a választó inkább a 80-as évek látszatjólétének folytatását hallhatta ki, nem pedig égszakadás-földindulást.
- A taxisblokád sikeréhez szerintem a rendszerváltás le nem vezetett forradalmi hevülete is hozzájárult. Ma ezt már nehéz elképzelni, de az akkori felnött lakosság jelentös része egyszerüen szimpatizált egy olyan megmozdulással, amikor sok ember kimegy az utcára az 'igazság' nevében. A közvélemény ki volt éhezve arra, hogy valakivel szimpatizálhasson, és nem sejtet eredményes kormányzati kommunikációt, ha egy új kormány népszerüsége a taxisoké alá kerül. (az, hogy az elsö kormány, söt a rendszerváltás a taxisblokádba bukott bele, legalább olyan abszurd, mintha azt mondanánk, hogy a házmestertüntetésbe vagy békávéellenörsztrájkba)
--> a két fenti szálat összefésülve, szerintem radikálisabb rendszerváltást jól kommunikálva, és a választások után gyorsan, látványosan, és hitelesen el is kezdve talán meg lehetett volna próbálni azt a (forradalmi? rendszerváltó?) szimpátiát megszerezni, ami ezek hiányában a taxisoknak jutott. Ja, és persze még idejében nyilvánvalóvá kellett volna tenni a gazdaság valós helyzetét (és rátolni a felelösséget a menekülö komcsikra), mert ugye ekkoriban mindeki azt hitte, hogy öt éven belül EU, tíz éven belül osztrák életszínvonal.

Ha erre azt mondod, hogy 1989-90-ben nem volt olyan politikai erö, aki ezt sikeresen végig tudta volna vinni, valószínüleg igazad van.

hapcika 2009.12.16. 16:33:03

@gloire: Túl fiatal vagy, ehhez a témához. Nem csak párttag volt, hanem 3/3 ügynök. Ezt kapd ki bunkócska!!

HaKohen 2009.12.16. 21:11:43

@hapcika:

Kedves Mocskolódó!

Ha ezt tudod, akkor az akkori MSZMP KB adminisztratív osztályának vezetője vagy a III/3-as felügyeletét ellátó belügyminiszter-helyettes közölte veled ezt a szupertitkos infót.

Vagy éppen te voltál valamelyikük.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.12.16. 22:35:34

@HaKohen: Hahaha, talán, ha nem is volt ilyen magas beosztású törpe barátunk, de tuti, hogy valamilyen szálon kötődik a régi elvtársakhoz . )

Egy ötvenes, elvált, műszaki értelmiségi, a valamikori megyei elvtársak ivócimborája, akit mára egy semmire sem jó, eldobott rongy lett, és sértettségében ilyen frusztrált kommentezésben áll bosszút rajtunk : )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.12.16. 22:38:32

Ahogy Göncz zavartan pillog ki a kamerából jobbra, az mennyire árulkodó . )

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása