Megjelent a Századvég és az Igen új száma

Konzervatorium I 2009.10.21. 09:01

Az 52. szám témája: MARXIZMUSOK

A folyóirat aktuális száma Békés Márton vasárnapi jegyz írásával elérhető a http://www.szazadveg.hu/szazadveg/ oldalon

„A marxi befolyás egyáltalán nem múlt el. Ma sem morálisan, sem intellektuálisan nem lehet a hagyományos értelemben marxistának lenni. Ehhez el kellene fogadni az összes vagy legtöbb olyan nézetet, amit Marx igaznak vagy fontosnak tartott: a jobban védhető nézeteken kívül a tudományos szocializmust, a munkaérték-elméletet, a profitráta hanyatlásának tételét is. De, most csak a magam nevében beszélve, úgy gondolom, hogy a kifejezés egy másik értelmében is lehet valaki marxista. ... az általam igaznak és fontosnak tartott nézetek többsége Marxra vezethető vissza. Vannak köztük módszertani elgondolások, szubsztantív elméletek és (mindenekelőtt) értékek."

Az IGEN legrfissebb számának központi témája: ROMAGYAROK. Az ingyenessé vált lapot hamarosan megtalálhatják Budapest nagyobb plébániáin, katolikus oktatási intézményekben és közösségi központokban. Vidéken az egyházmegyék ifjúsági referensein keresztül juthatnak hozzá a laphoz.

EGYHÁZTÁJI

Kőkemény idők jönnek - Interjú Hofher József kispesti plébánossal, a Jezsuita Szerzetesrend cigánypasztorációs programvezetőjével

Dolgozott Borsod megyében mélyszegény településeken, majd Csobánkán, Tápiószecsőn. 2007-ben a szegényekkel való szolidaritásként éhségsztrájkolt, 2008 szeptemberében a Széchenyi Társaság díjjal jutalmazta. Hofher Józseffel, a Jezsuita Szerzetesrend cigánypasztorációs programvezetőjével beszélgettünk.

A kavicsra épült egyház - A kereszténység első évszázadai - 3. rész

A keresztényüldözések ráébresztették a híveket, hogy legyőzhetetlenek. Az eretnekségek elleni harcban a teológia a Kr. u. IV. század végére teljesítette küldetését: Kr. u. 382-ben a római zsinaton kanonizálták a teljes Bibliát. Alig tíz esztendőre rá a kereszténység már kizárólagos államvallás. Egyháztörténeti sorozatunk befejező részében az ide torkolló folyamatokat vesszük szemügyre, remélve, hogy a szerző elkerüli a máglyahalált.
AGYTAKARÍTÁS - Önkéntesség, ingyenmunka?

Honfitársaink, a cigányok - Összeállítás a netalaljukki.igen.hu blog vitája nyomán

Az európai parlamenti választások óta a közbeszéd fókuszába került a hazai cigánykérdés, és vélhetően ez nem lesz múló divat. Az alábbiakban az üggyel kapcsolatban néhány felvetést fogalmazunk meg; bevallottan a vitaindítás, vagy legalábbis az elgondolkodtatás szándékával.

Javaslataink a cigánykérdés megoldására
AZ IGEN 10 pontja.

Példák cigánypasztorációra

Ma a cigánykérdésben rengeteg a szó, és kevés a tett. Igazán akkor jutunk előre, ha belülről változunk meg mi és a cigányok is – mondta Dr. Székely János, a Püspöki Kar cigányságért felelős tagja a cigány-magyar megbékélésért bemutatott szentmisén, a Jezsuita héten.„Az igazi fejlődés az ember szívében kezdődik. Egy budapesti keresztény közösség nemrégiben vett egy kis lakást egy kilakoltatás előtt álló cigánycsaládnak – van tehát, aki cselekszik. Talán sokkal több múlik rajtunk, mint az államon. – vélekedett a püspök prédikációjában. Lapunk cigánypasztorációs példák nyomában.
KÖZ.ÉP.

Újra tömegeket mozgat a vallási kultúra - 2009-ben Pécsre figyelünk

A pécsi Vallási Kultúra Éve rendezvénysorozat tapasztalatai túlmutatnak önmagukon: alkalmat adnak arra is, hogy újragondoljuk az egyház kulturális kínálatát, vallás és kultúra, szakrális és profán viszonyát. Rubovszky Rita, a Hungarofest Nonprofit Kft. igazgatója nyilatkozott lapunknak.

Hogyan foglaljuk vissza Nagy-Magyarországot négy lépésben? - Ne találjuk ki Magyarországot! – 8. rész

Hihetünk egyáltalán abban, hogy vissza lehet még foglalni Nagy-Magyarországot? Hát persze hogy hihetünk. Csak nem úgy, ahogy mondjuk nyolcvan, vagy nyolcszáz évvel ezelőtt foglaltak el területeket. Ez az új Nagy-Magyarország nem olyan lesz, mint a nyolcvan, vagy a nyolcszáz évvel ezelőtti. De lesz, vagy legalábbis lehet – majd egyszer. Ha megteszünk bizonyos lépéseket – már most.

'89 – IGEN szemmel - 4. rész

Húsz évvel ezelőtti archívumunk feldolgozásakor kétségtelenül legkönnyebb a glosszák közül válogatni. A glossza erős, tömör, sokatmondó leképezése a mozgalmas 1989-nek. Ezúttal méltán híres szerkesztőink glosszái lesznek többségben.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr131463999

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mr. X, a rettenthetetlen politikus 2009.10.21. 10:54:48

Melyik politikus szájából hangzott el? (kiemelések tőlem)"Magyarországot két tényező terheli: a posztkommunista elit és a szocialista lopási beidegződés. Ezen felül létezik még annak a problémája, hogy a gyerekek 40 százaléka az társadalom al...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.10.21. 18:14:16

Tessék már jobban örülni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.22. 09:07:15

@kerub [BB]: Éljen-éljen, hurrá! Éljen-éljen, hurrá!

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása