Hajrá, Ukrajna! Hajrá, ukránok!

Konzervatorium I 2009.10.20. 08:01

Januárban elnököt választ Ukrajna. Hogy ez a hír Magyarországon majdnem mindenkinek újdonság, jelzi, mennyire nem foglalkozunk a térséggel, melyben élünk. Pedig akármilyen nehéz is ezt elfogadni, Magyarország számára legalább olyan fontos, hogy ki lesz Ukrajna új elnöke, mint az, hogy ki a német külügyminiszter, és sokkal fontosabb annál, hogyan is áll az egészségügyi reform az USA-ban, vagy, hogy mi a véleménye Sarkozynek a Közel-Keletről. Ugyanis amíg Ukrajna erős, önálló és független állam, addig leköti Oroszország energiáinak nagy részét, s az oroszok nem tudnak Magyarországra koncentrálni. Ha tehát független Közép-Európát szeretnénk, akkor ehhez szükségünk van a független Ukrajnára. Több múlik tehát a Gázhercegnőn, mint Obamán, vagy akár Merkelen.

Ungár Péter írása

Az ukrán elnökválasztáson két fontos jelölt van: a jelenlegi miniszterelnök, Julia  Tyimosenko, és Viktor Janukovics. A hivatalban lévő elnök, Viktor Juscsenko is indul, de támogatottsága 4% körül mozog, így nem esélyes. Az az általános feltételezés, hogy míg Tyimosenko Amerika- és Nyugat-barát, addig Janukovicsot az oroszok támogatják. Ez nagyjából igaz is, de hiba volna azt feltételezni, hogy ez a választás a külpolitikáról szól. Sokan gondolják úgy, hogy Tyimosenko bukását az okozza majd, hogy nem jól menedzseli a gazdaságot– ami többé-kevésbé igaz is. Csakhogy ez a választás nem is a gazdaságról szól. Ez a választás az ukrán identitásról szól. Azt, hogy ki kire szavaz, az dönti el, hogy ukránnak érzi-e magát, vagy sem. Janukovics ugyanis nem hazaáruló, nem orosz ügynök – ahogy sokan gondolják nálunk, – hanem egyszerűen: orosz. Ő azokat az embereket képviseli, akiknek természetellenes és értelmetlen egy független Ukrajna, mely akadálya az orosz birodalom újjászületésének. Ők azok, akik, bár kötelező, mégsem tanulnak meg ukránul. Ők azok, akiket nem érdekel, és nem is tudják, kicsoda Sevcsenko. És egy orosz-ukrán meccsen nem tudják, kinek drukkoljanak.

Ukrajnában az elmúlt években „nemzetépítés” (nation-building) folyt. Mivel utoljára a Kijevi Fejedelemség alatt létezett önálló ukrán állam, rájuk fért, hogy tisztázzák mibenlétüket, meghatározzák identitásukat. Amikor Ukrajna 1991-ben önálló lett, a fél ország nem beszélt ukránul, s orosznak érezte magát. A másik fele, amelyik tudott ukránul, szintén nem érezte magáénak az új államot, és nem tudott azonosulni vele. Leonyid Kravcsuk volt az, aki hozzákezdett a közelmúlt egyik legjelentősebb társadalmi projektjéhez: Ukrajna újraalapításához. Kravcsuk tartalommal kezdte megtölteni az ukránság fogalmát. Most, tizennyolc évvel később, úgy tűnik, jó úton haladnak. A ’91 után születettek már tudnak ukránul  is – kivéve a Krím-félszigeten –, és megjelent egy olyan réteg is – Kárpátalján –,  amelyik pedig már oroszul nem tud. Mára azoknak egy része is ukránnak érzi magát, akik oroszul és ukránul egyaránt beszélnek. Az oktatás minden szinten ukránul folyik, kivéve a magyarlakta területen. A tévé és a rádió ukránul sugároz, és minden állami, illetve adminisztratív tevékenység ukrán nyelven folyik. Valóra válni látszik tehát, hogy Ukrajnában egy államalkotó politikai nemzet van: az ukrán.

Mindehhez a törvényi szabályozáson kívül szükség volt a lakosság kooperációjára is. A politikai elit, ismerve az embereket, nagyon szigorú törvényeket hozott, amiket a nép szokatlanul nagy arányban betart. Erre jó példa, hogy Odesszában az önkormányzati belső adminisztráció orosz nyelvű, és ha bármit Kijevbe kell küldeni, kitör a pánik, mert az idősebb korosztálynak a gyerekeiktől kell segítséget kérniük, hogy ukránra fordítsák ügyes-bajos dolgaikat. Az Odesszai Egyetemen becsöngetéstől kicsöngetésig ukránul beszélnek, szünetben pedig oroszra váltanak. Most már minden politikus is ukránul beszél, de például Janukovics ukránja gyenge, és sokszor keverve használja a nyelvet. (A Régiók Pártjából sokan nem tudják a hónapok nevét ukránul.) Így a fülkében azt kell eldönteniük a választóknak, hogy továbbmennek-e a Kravcsuk–Kucsma–Juscsenko/Tyimosenko-féle úton, egy erős, független Ukrajna irányába, vagy letérnek róla. Pontosabban: visszatérnek, és akkor Ukrajna újra a „közeli-külföld” (ближнее зарубежье)  része lesz. A politikai megosztottság jól látszik, ha ezt a három térképet összevetjük:


Az 1991-es függetlenségi népszavazáson az igenek aránya.

A 2004-es ukrán elnökválasztás eredményei.

Az ukrán anyanyelvűek aránya.

Mindhárom térképen ugyanott, a Harkov–Poltava–Kirovohrad-vonal mentén húzódnak a határok. Ez az a határ, ami elválasztja egymástól a két Ukrajnát. Mindkét Ukrajna saját jelöltet állított, és nem kérdéses, hogy kettejük közül melyiket látná szívesebben az elnöki székben a Kreml. Ha Tyimosenko miniszterelnökből elnök lesz, akkor a sokatmondóan Julia Tyimosenko Blokknak nevezett tömörülésből választ majd miniszterelnököt, valószínűleg  Grigorij Nemirját. Hogy mennyire irtózik ettől az alternatívától a Kreml, az jól látszik az orosz médiából, ahol minden harmadik hír az, hogy Tyimosenko kit zárt éppen börtönbe, és hogy hogyan tette tönkre Ukrajna gazdaságát. Az sem lehet véletlen, hogy az „igazi Ukrajna” (ez Tyimosenko kifejezése) mindkét politikai vezetője ellen gyilkossági kísérletet hajtottak végre ismeretlenek: Juscsenko dioxinmérgezés áldozata lett, Tyimosenko pedig autóbalesetet szenvedett. Azt pedig igazán nem nehéz kitalálni, vajon honnan szerzi kampányához a pénzt Janukovics. Persze az orosz médiában azt is hallani, hogy Ukrajnának nem is lett volna szüksége az IMF-hitelre: az csak arra kellett Tyimosenkonak, hogy legyen miből osztogatnia. Ami igaz, az igaz: ahhoz képest, hogy éppen most kerülték el az államcsődöt, igencsak megnőttek Ukrajnában a szociális kiadások.

De az egyértelmű, hogy ha Oroszország Janukovics győzelmében érdekelt, akkor Magyarország és a régió többi országa Tyimosenkónak kell, hogy drukkoljon.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr451462207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr Clio 2009.10.20. 08:23:44

Igen, az ukrán nemzetépítés olyan sikeres, hogy a szerzőt is magával ragadta. Egyébként nyilván nem írna le olyan anakronizmust, hogy a Kijevi Rusz ukrán lett volna. A Kijevi Rusz mint ukrán állam eszméje egyébként a 19. sz. végén bukkant föl, értelemszerűen a korai ukrán nemzetépítés céljait szolgálva.
Az anyanyelvi adatokból is jól látszik, hogy a történet sokkal bonyolultabb egy orosz-ukrán konfliktusnál. Hiszen hogyan lehetne megmagyarázni azt, hogy a 2/3-3/4-es orosz többségű keleti területek a függetlenségre szavaztak, egyes ukrán többségű keleti megyék pedig Janukovicsot támogatták? A vallási hovatartozás (a volt osztrák fennhatóságú területeken görög katolikus, ettől keletre ortodox), ill. a történelmi emlékek (Ausztria, ill. Oroszország uralma 1918 előtt) legalább olyan fontos szerepet játszanak, mint egyszerűen a nyelv.
A szerzőnek abban persze igaza van, hogy a fiataloknak Oroszország nem tud sokat nyújtani, ezért nyelvtől függetlenül inkább tudnak azonosulni Ukrajnával - különösen ha Ukrajna nyugat felé mozdul. És a nyugatra tekintő Ukrajna persze nekünk is elsőrangú érdekünk.

Gömöri 2009.10.20. 09:16:28

Kijevi Rusz mint önálló ukrán állam?
Julius Ceasar meg nagy román volt, mi?
Voltál te már Ukrajnában? Tudod mi folyik ott? A szlovák nyelvtörvényhez hasonló dolgok, Kárpátalján a magyarok ellen. És te még mered magad hazafinak hívni hogy az ukrán nacionalistáknak szurkolsz?
Janukovics kiáll a nemzeti kisebbségek jogai mellett, ezért a KÁRPÁTALJAI MAGYARSÁG JANUKOVICSOT FOGJA TÁMOGATNI
www.karpatinfo.net/article103981.html

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.20. 09:18:33

@Gömöri: ez a baj, hogy a kisebbségi szempontból Janukovics jó nekünk, mer az oroszok elleni dolgok rajtunk is lecsapódnak, egyébként meg Tyimosenkó. Nehéz ügy.

Gömöri 2009.10.20. 09:18:42

De neked persze fontosabb az oroszellenesség mint a saját néped.
Azért írsz ilyen sületlenségeket.

Joejszaka 2009.10.20. 10:04:29

@Gömöri:
Én ismerem a problémát.

És sajnos, amit írsz, az a kárpátaljai magyarság gondolkodó felét kétségbe ejti.

Ez az "Oszd meg és uralkodj" orosz verziója.

Azonban a hosszú távú magyar érdek egy erős és független Ukrajna
.
Sajnos az új nemzetállamok általában kisebbségellenesek. Azonban egyértelmű, hogy az ukránok viszonylag új (pár éves) a magyar kisebbség ellen fellépő politikája kiknek az érdeke. Az oroszoké. Ha az ukránok nem lennének néhol magyar-ellenesek, akkor melyik magyar támogatná az oroszokat?

Nem feltételezem, hogy a problémakör az orosz titkosszolgálat aknamunkája miatt alalkult ki: egyszerűen kapóra jött nekik a helyzet. A magyarok túl kevesen vannak Ukrajnában: ezért az orosz-ellenes ukrán identitás erősítése a magyarságon is lecsapódik. Kijevben ezt talán nem is veszik észre.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.10.20. 10:26:24

@-dobray- (dszg):
Timosenko sem biztos, hogy olyan jó nekünk. Ukrajna gazdaságát jelenleg a nyugat tartja el a gáz miatt és ő pedig ezzel pofátlanul visszaél.
Ha támogatjuk a felelőtlenségét, akkor a fejünkre nő, ha nem, akkor becsődöl és magával ránt minket. Igy vagy úgy, ha megépül valamelyik gázvezeték Ukrajna nem lesz többé fontos a nyugat számára és nem ölnek bele több pénzt. Ennek két folyománya van, az egyik, hogy Ukrajna ellenérdekelt mindkét gázvezeték megépítésében, a másik, hogy előbb-utóbb megszívjuk, mert egy regionális gazdasági válságot fog okozni.

reichenberg kenéz 2009.10.20. 11:00:40

Az a durva hogy a magyar külpolitika nincs is. A szomszéd (vagy nem szomszéd) országok közlik velünk hogy mit akarnak aztán nekünk meg vagy tetszik vagy nem. Egyszerűen képtelenek vagyunk markánsan megjelenni a külföldi porondon bármilyen értelemben. Mondjuk ha továbbra is GÖncz Kinga féle nímandok lesznek a külügy fönökei (nem tudom milyen ember, de mint külügy miniszeter gyakorlatilag nulla volt) akkor jobbat nem is várok. Ukrajna meg tényleg nehéz ügy, valószínűleg Mó - nak jobb egy független Ukrajna, de hogy az ott élő magyar kisebbségnek, is hát nem tudom.... :-((( Persze ha lenne valaki a külügy minisztériumban aki TÁRGYALNA az Ukránokkal és megegyezne velük hogy Mó. TÁMOGATJA a független Ukrajnát egy normális kissebségvédelmi törvényért cserébe ugyebár... De hát nincs. Vagy csak én nem tudok róla? Úgy legyen!

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.20. 11:57:08

@reichenberg kenéz: sajna ilyen irányú lépéseket csak Sólyom tett, ugye. A külügyünk nem létezik.

drkovax 2009.10.20. 12:09:35

Az anatevkai rabbi ezt az áldást találta méltónak a cárra: Tartsd meg Uram a cárt minél tovább és minél távolabb. (Hegedűs a háztetőn)

Ez a számunkra is helyes útmutatás Oroszországot illetően. Ukrajna magyar kisebbséghez fűződő viszonya egy létező diplomácia számára rövid és hosszútávon is kezelhető feladat. Ha mi válunk "közeli külföld"-dé, az már nem lesz az.

Cypriánus 2009.10.20. 12:35:33

lehet hogy megbotránkoztatok egyeseket, de kevés ellenszenvesebb entitásvan a közelben-Szlovákiát kivéáve,természetesen-mint a nyugat-ukrajnai nacionalista tömb. az oroszokat kifejezetten szeretem hozzájuk képest.

Persze nem szeretném,ha a Velikája Rusz a Tiszánál lenne,de az erőszakos és hazug ukrán nemzetépítés is visszataszító, ami a magyar és román kisebbséget is totálisan sújtja (máris újabb jó ok a Budapest-Bukarest -Varsó tengely létrejhozására,persze fordított fontosságúak az országok benne) -méghogy a KIjevi Rusz mint ukrán állam....

ha szívem szerint azt tehetnék Ukrajnával,amit akarok, akkor kettéosztanám azt a nagydarab mesterségesen összetákolt szart a Huntingtoni törésvonal mentén, Kárpátalját visszacsatolnám magunkhoz( a szláv részén autonóm ruszin területként,és hozzákezdenék az ukránellenes RUSZIN (!) nemzetépítéshez :) !!!-) Bukovina románlakta részeit meg Romániához.
Nyugat Ukrajna mreg egy lengyelektől függő görögkatolikus pufferállam lenne.

Persze nem ez lesz,de álmodozni szabad...:)

mindenesetre össze kéne már hozni egy Varsó-Bukarest-Budapest tengelyt, akármi lesz keleten, védenünk kell magunkat. Akár a Maci ellen, akár a hülye és hazug ukrán nacionalizmus ellen.

Ács Ferenc 2009.10.20. 12:46:12

@Gömöri: Egyetértek azzal, hogy az ukrán nacionalizmus most hatalmas károkat okoz a kárpátaljai magyarságnak. Az oroszok ellen irányul elsősorban, de mi is jócskán kapunk belőle. Csakhogy itthon sokaknak fogalmuk sincs arról, hogy mi folyik Kárpátalján, leginkább a szélsőjobbos kretének nem tudnak persze semmit, kedvenc példám az a jobbikos kis idióta, aki kérdésemre 3 millióban jelölte meg a kárpátaljai magyarság számát.

Cypriánus 2009.10.20. 12:47:19

miért Feri ,mi folyik Kárpátalján?

Ács Ferenc 2009.10.20. 12:54:02

Felgyorsult szórványosodás az eddigi - amúgy is szűk - tömbből és a szórvány folyamatos elhalása. (Ezt csak a csatolási álmodozásaidhoz.) A magyar oktatás felmorzsolása, amit ugyan próbálunk hazai, főként civil forrásokból ellensúlyozni, de ez sziszifuszi küzdelem.

A melldöngetőknek: a kárpátaljai magyar tanárokat a határon jobbára nem az ukrán, hanem a magyar határőr alázza meg.

Ács Ferenc 2009.10.20. 12:57:02

@Cypriánus: Persze tudom, hogy a csatolást nem gondolod komolyan, és az is tény, hogy minden impériumváltás már önmagában nagyot módosít az etnikai arányokon, hiszen onnantól gyakran magától Kovács lesz a Kovac, illetve fordítva, de azért emlékeztetlek, hogy ott már 1939-ben is elég reménytelen volt a helyzet hosszabb távra tekintve. Hát még rövidebbre. :)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.20. 14:30:12

Számomra mindig is rejtély volt, hogy egy egységes nemzetállam helyett (amelynek a léte magában hordozza a konfliktusokat, egy ilyen helyzetben meg pláne) miért nem próbálják meg föderációvá változtatni az országot, esetleg nyíltan felvállalni a többes identitást...

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.20. 14:32:40

@Ács Feri: a magyarországi forrásokból finanszírozott iskolaprogram még a közelmúltban is Ukrajnában működött a legjobban, számukra áldás volt. Romániában jóval kisebb a szerepe az anyagiaknak, az iskolaválasztás becsületbeli ügy, míg Szlovákiában sajátos apátia lengi be ezt a témát. Ukrajnában viszont sokszor kemény pénzkérdés.

Közöd?? (törölt) 2009.10.20. 14:59:30

Hagymázos álmok, Oroszország mára egész európát lealázta és függésbe vetette. Mégis minek akartok Ti ellenállni, eső után köpönyeg, ehh...

Cypriánus 2009.10.20. 15:03:09

Tudom, Feri, nem is hiszek nagyon aKárpátaljai magyarság megmaradaásában...:( ..sajnos.

De a visszacsatolás (persze sajnos csak elméleti síkon)-miért ne? Nem lenne olyan nagy Kárpátalja még nekünk sem. 1000 évig volt is rá precedens. (persze, tudom, már nem lesz, befalja az ukrán nemzettudat) De egy külön ruszin nacionalizmus esetén még lett volna esély, szerintem.

Cypriánus 2009.10.20. 17:01:16

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!!!... :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.10.20. 18:38:36

@Cypriánus: Simán lett volna szerintem is 91 körül. Bár a Kisantant 2.0 tuti nem hagyták volna

Különben az ukrán, a ruszin meg az orosz nyelv között van számottevő különbség?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.10.20. 18:39:49

@Őrnagy Őrnagy: Hagyta volna bocs, kitöröltem a tótot meg az oláht, és az ige maradt. Nem akartam Ács Feri finom lelkét csipkézni:)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.10.20. 20:06:02

@Őrnagy Őrnagy: A ruszin az egy olyan durva tájszólás, hogy már külön nyelv, a másik kettő gyakorlatilag majdnem ugyan az, de kis különbségek vannak (mint a szerb-horvátnál) és ugyanúgy lassan távolodnak egymástól.

Sakk Matt 2009.10.20. 20:09:46

Ukrajnában a szünetben nem csak az odesszai egyetemen diákjai beszélnek oroszul, hanem mindneki:
www.youtube.com/watch?v=2od8yID7Ss8

Ami pedig az erős, önálló és független Ukrán állam pedig oximoron. S hogy Oroszország mit tud nyujtani az ukránoknak? Emberhez méltó életkörülményeket, például. Ezért is cuccolt át több, mint egy millió ukrán Oroszországba 1991 óta. Oroszországban az egy főre jutó bruttó össztermék (jóval) több, mint duplája az ukrajnainak. Még Fehéroroszországba is menekülnek a megalázó szegénység és a fertőző nacionalista elmebaj elől ukrajnából.

jan 2009.10.20. 23:33:41

Eldobom az agyam, hogy a magát biztos konzinak tartó cikkíró a társadalommérnökösködés csimborasszójának, az oktatási rendszeren keresztüli erőszakos identitásátformálásnak drukkol. Hol van ilyenkor Megadja Gábor?;)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.10.21. 00:31:56

"A politikai megosztottság jól látszik, ha ezt a három térképet összevetjük:"

A térképeken alapvetően egy területi megosztottság látszik, ami egyben
etnikai határ is, bizonyos arányban . )

Ezért ez a kijelentés, hogy "Valóra válni látszik tehát, hogy Ukrajnában egy államalkotó politikai nemzet van: az ukrán." az egy kicsit naív álláspont.

Bell & Sebastian 2009.10.21. 02:07:14

Hááát, be kéne nézni oda min., ha már elemzés, nem? Így, a távolból?
Maci már spá.. Szerbiában, és mégis, ki állítja meg? Majd mi, nem? :)))

Azért Kovács Miklóst meghallgatnám, hogy is van ez? Az egyedüli szimpatikus politikus közel 's messze földön.

Inkább Cypriánus nézőpontja szimpatikus.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.21. 08:18:39

@gloire:

"a másik kettő gyakorlatilag majdnem ugyan az, de kis különbségek vannak"

Ennek azért nézz utána. Mindkettő (az orosz és az ukrán) keleti szláv nyelvek, így közeli rokonok, de jelentős különbségekkel.

Sakk Matt 2009.10.21. 09:05:56

Nagyon különböző a két nyelv. Az ukrán nyelv egy törzsi dialektusból nacionalista nyelvújítók által kreált Újbeszél, amelyiknek a szókincsének nagyrésze friss, erőltetett tükörfordítás más nyelvekből (hmm. ismerős, ugye?). Az orosz nyelv pedig egy soknemzetiségű birodalom gazdag, spontán fejlődő és külföldi kifejezéseket gond nélkül integráló kommunikációs rendszere, amin kb. háromszáz millió ember képes kommunikálni egymással.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.10.21. 11:53:28

@Őrnagy Őrnagy: Az ukrán és az orosz nagyon határozottan külön nyelv. Ellenben másik kommentelővel szemben sokkal több, mint a szerb és a horvát. Mondom, határozottan külön nyelv.
Az orosz-lengyel vagy a német-hollandhoz lehetne hasonlítani.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.10.21. 14:15:50

@teemur: Szerinted, ha te orosz lennél, akkor megértenéd az ukránt? És ugyanígy a lengyelt is? Vegyünk mondjuk egy televíziós hírműsort, hogy ne vesszünk el a dialektusokban. És megértenéd mondjuk a keletszlovákiai, kárpátaljai ruszin öregasszonyt is?

Kovács Miklós egyébként tényleg az egyik legszimpatikusabb magyar politikus.

dirtyharry 2009.10.21. 15:28:34

A cinikus történészek szerint nemzet akkor születik, ha egy nép/ország/terület elitje abban látja érdekeinek érvényesülését.

Nemzet meg kétféleképpen születhet, összeolvadással vagy szétválással (vagy mindkettővel, csak nézőpont kérdése).

Példa tiszta összeolvadásra a modern francia nemzet születése. Amikor a nagy francia forradalom a király összes alattvalója helyett az egységes nemzetet tette az államot legitimáló ideológiává és erős, központosított államot épített magába olvasztotta nyelvileg is a provanszált vagy gaszkonyit beszélő délieket, pedig a katalánhoz közelebb álló provanszál egy időben a legjelentősebb újlatin nyelv volt. A középkorban egy párizsinak az anyanyelve az ófrancia (langue d'oïl) volt, de ha írástudó volt, akkor provanszálul írt (langue d'oc), mert az számított műveltnek. Hogy ma már csak lokálpatrióta csodabogarak beszélik (többnyire nem anyanyelvük, hanem direkt tanulják meg, mint ír nacionalisták a gaelt, vagy szélsőjobboldali honfitársaink a rovásírást) arról csak a politika tehet.

Amikor a Magyar Királyság északi hegyvidékén élő szláv parasztok nemzeti öntudatra ébredtek négy nyelv közül választhattak. A nyugat-szlovák egy suttyó cseh volt sok magyar jövevényszóval. A kelet-szlovák egy suttyó lengyel volt sok ruszin, román (pl.: brindza) és magyar jövevényszóval (gyakorlatilag a Kárpátokban élő dél-lengyel néprajzi csoport a gorálok nyelvének magyarországi változata) a legönállóbb a közép-szlovák volt és ott volt még a magyarországi evangélikus szlávoknál a cseh bibliafordítás nyelve a liturgiában. Mivel a szlovákok saját, szláv anyanyelvű értelmisége első körben kizárólag evangélikus lelkészekből és a pozsonyi evangélikus líceum szláv tanszékének diákjaiból állt, a bimbódzó szlovák nemzeti mozgalomban a modern cseh átvételének (és a nyelvjárások kiirtásának) állt a zászló, de ez megosztotta a felvidéki szlávságot (a katolikus papi és világ értelmiség a latint, a magyart és a saját, a modern és a biblikus csehtől is többé [kelet- és középszlovák] vagy kevésbé [nyugatszlovák] eltérő anyanyelvét használta. A cseh, mint nemzeti nyelv legfeljebb nyugaton merült fel katolikus részről. Ezért végül saját, önálló irodalmi nyelvet fabrikáltak a közép-szlovákra alapozva. Hogy szlávok voltak nem magyarok, az körülmény volt. Hogy szlovákok lettek, nem csehek és magyarok már a helyi elit elnyomott frakciójának döntése volt, akik végül sikeresen állították maguk mellé a szláv nyelvű parasztokat a magyar arisztokráciával vívott hatalmi harcukban.

Amikor a Kijevi Rusz felbomlott a bizánci keresztény keleti szlávok még mind óorosz nyelven beszéltek, ám az oroszok egy része lengyel-litván fennhatóság alá került és ez a körülmény egy kulturális törésvonalhoz vezetett a keleti szlávságon belül. Az ukrán nemzet születésekor nem csak a görögkatolikus papi értelmiségnek hiányzott úgy a pravoszláv oroszok fennhatósága, mint ablakos ruszinnak a hanyattesés, de a volt lengyel - akkor éppen Habsburg - területek világi értelmiségének is, akik a korszellemhez hűen a nemzeti önrendelkezés ügyét a francia forradalom eszméivel kötötték össze és többek között jobbágyfelszabadítást is hirdettek és semmi jót nem vártak a cártól. Galíciát ekkor Bécshez hű lengyel arisztokraták és német hivatalnokréteg irányította. Az adminisztratív eszközökkel végzett lengyelesítés, a Gergely-naptár bevezetése, a cirill írás üldözése tiltakozást váltott ki a keleti szláv lakosság körében, sokan Oroszország felé fordultak, ám a forradalmárok és az unitus papok a fent említett okok miatt nem. Na, ez a lengyelekkel és oroszokkal is szemben álló galíciai helyi elit nevezte magát ukránnak, és amikor meg kellett határoznia az ukrán nemzet határvonalait, akkor szűkebben értelmezte azt mint keleti szlávság ám tágabban, mint a Habsburg birodalom keleti szláv lakossága és nyelvi alapon húzta meg a határt, hiszen a volt lengyel területek keleti szlávjai akkor már más nyelven beszéltek, mint az „igazi” oroszok. A helyzet persze némileg bonyolultabb volt. Az orosz kézen lévő volt lengyel területeken csak a paraszt beszélt ukránul, az elit eloroszosodott. Az ukrán eszme, tehát nagyon kicsi területről indult el (Habsburg Galícia keleti fele), saját területén sem volt kizárólagos, létezett oroszbarát ellenzéke és a magát az ukrántól is megkülönböztetni akaró ruszin nemzeti mozgalomnak is volt oroszbarát szárnya (Putyin jelenleg is pénzel egy ilyen ruszin mozgalmat). Az oroszországi volt lengyel területeken az addigra már orosz ajkú nemesség körében fel sem merült a Moszkvától való távolodás, az ukrán eszme Oroszország területén csak a parasztok között terjedt jellegzetesen az idegen arisztokrácia elleni nép mozgalomként, de őket is megosztotta. Az ukrán nyelvű kozákok is feltétlen cárhűek voltak (emlékezve arra, hogy a mindenkori cár hányszor támogatta őket a lengyelekkel szemben).

Ahhoz, hogy az ukrán függetlenség eszméje végül a mai országhoz vezessen elengedhetetlen volt az I. világháború és „nagy októberi szocialista forradalom”. Az I. világháborúban a Monarchia ukránok lakta területeire bevonuló oroszok mindent elvettek az ukránoktól, amit addig elértek, betiltották a nyelvet, becsukták az anyanyelvi iskolákat és üldözték a görög-katolikus papokat. Viszont, amikor az osztrák-magyar csapatok visszafoglalták a megszállt területeket igyekeztek megnyerni az ukránokat, mindent megígértek és megadtak nekik kivéve a független országot. Oroszország összeomlásakor még a független Ukrajnát is kikiáltják, de ekkor valami olyasmi kezdődött, mint Hofinál a partizán naplójában. A doni kozákok például a fehérek oldalán harcoltak a polgárháborúban, a bolsevikok, doni kozákok, ukrán nacionalisták sőt a bolsevikokkal szemben álló ukrán paraszti anarchista mozgalmak és katonai alakulatok folyamatosan irtották egymást, ehhez jöttek a nyugat-ukrán terülteket elfoglaló lengyel csapatok, továbbá a központi hatalmak és az antant állandó szarkavarása, utóbbi például támogatta az ukránokat a bolsevikok ellen ám cserben hagyták őket, ha a Lengyelekkel vagy Románokkal konfrontálódtak. A központi hatlamak meggyengülése után az ukrán függetlenségi harc utolsó felvonása az volt, amikor Petljura a lengyeleknek adta a volt Habsburg területeket, azok meg cserébe támogatták, hogy a maradék terülteken létrejöjjön a független Ukrajna mint ütközőállam köztük és az oroszok között, ám ez a lépés megosztotta az ukránokat. Az ukrán területeket végül felosztották Lengyelország és a Szovjetunió között. A függetlenségüket frissen visszaszerzett lengyelek sem örültek annak, hogy léteznek ukránok, de Sztálin egyenesen mesterséges éhínséggel, népirtással, erőszakos oroszosítással, oroszok betelepítésével az ipari és bányavidékekre kívánta rendezni az ukrán-kérdést. A II. világháború idejére már minden ukrán utálta az oroszokat, mint a kukoricagölödint és a németektől várták a függetlenséget. Az ekkori szerepvállalásukat a bevonulók mellett egy újabb megtorlás és erőszakos eloroszosítás követte.

A harmadik felvonás viszont már nem más, mint a volt szovjet tagköztársaságok függetlenedése a SZU megroppanásakor. Gyakorlatilag a volt Szovjet Szocialista Köztársaság területe mondta ki függetlenségét, és a volt komcsi kiskirályok sikeresen használták ki az ukránokban meglévő oroszutálatot és gründoltak maguknak egy saját szemétdombot, ahol vígan korrumpálódhatnak. Igen ám, de a keleti részek addigra már tömve voltak oroszokkal, pont mint a balti államokban. Ez a balhé már erről szól...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.10.21. 16:20:46

@teemur: @Sakk Matt:

"Nagyon különböző a két nyelv."
"Az ukrán és az orosz nagyon határozottan külön nyelv...
...Az orosz-lengyel vagy a német-hollandhoz lehetne hasonlítani."

Gondoltam, ha nekem nem hisztek, kérdezzük meg Google
barátunkat, hátha tud segíteni:

Kölcsey Ferenc: Himnusz

ukránul:

Господи, благослови угорців,
Я щаслива, достаток,
Дайте мені руки захисним
Якщо вам боротися з противником;
Ліва долю свою довгу сльозу,
Принесіть їй років у веселих,
Megbűnhődte люди вже в цьому
Минуле і прийшов!

oroszul:

Господи, благослови венгров,
Я счастлива, изобилие,
Дайте мне руки защитным
Если вам бороться с противником;
Левая судьбу свою длинную слезу,
Принесите ей лет в веселых,
Megbűnhődte люди уже в этом
Прошлое и пришел!

lengyelül:

God bless Węgrów,
Cieszę się, obfitość,
Daj mi rękę ochronne
Jeśli walczysz z wrogiem;
Pozostało jego los długo łza,
Przyniósł jej rok w wesołe,
Osób Megbűnhődte już w tym
Przeszłości i to come!

Ehez még hozzá kell tennem, hogy a "з" (z)
illetve a "c" (sz) ejtése szóban alig megkülönböztethető,
ahogy az "и" illetve "i" is természetesen azonosan ejtendő,
a teljesen különböző szavak pedig álltalában egyszerűen
rokonértelmű szavak, tehát mindki érti. Nem folytatom,
remélem ennyi elég ahoz, hogy be lehessen látni: az európai
nyelvek nagyrészében ennél erősebben eltérő dialektusok
vannak, mégis egyszerűen olasz, vagy német nyelvről
beszélünk.

- Tuvudsz ivígy beveszévélnivi?
- Peversze, tuvudovok!
- Avakkor evez egy uvúj nyevelv?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.10.21. 16:23:42

(ez a google még kicsit egyszerű, elég vicces hibákat csinál . )

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.21. 16:25:43

@gloire:

Anno, a magyar himnusznak nem volt fordítása, mint a császár himnusznak, a nemzetiségeknek is magyarul volt kötelező tudniuk.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.21. 16:26:56

@Sakk Matt:

"Az ukrán nyelv egy törzsi dialektusból nacionalista nyelvújítók által kreált Újbeszél, amelyiknek a szókincsének nagyrésze friss, erőltetett tükörfordítás más nyelvekből (hmm. ismerős, ugye?). Az orosz nyelv pedig egy soknemzetiségű birodalom gazdag, spontán fejlődő és külföldi kifejezéseket gond nélkül integráló kommunikációs rendszere, amin kb. háromszáz millió ember képes kommunikálni egymással."

Az ukrán szlávabb nyelv, mint az orosz.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.21. 16:30:21

szlovákul:

Bože, požehnaj Maďara
dobrou náladou a blahobytom,
Vystri k nemu svoju ochrannú ruku,
Keď bojuje s nepriateľom;
Jemu, ktorého zlý osud dlho kváril,
Dopraj mu veselý rok (roky),
Tento národ si už odpykal
Svoju minulosť aj budúcnosť!

(ez nem google fordítás! :-)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.10.21. 22:03:48

@Jobb híján MDF-es: Kipróbáltam, ellehet énekelni a himnusz dalllamára, teljesen jó fordítás . )

Sakk Matt 2009.10.21. 23:45:37

@Jobb híján MDF-es: Így van! Sőt, minden szláv nyelv szlávabb mint az orosz. Az orosz a legkevésbé tiszta szláv nyelv. Van benne tatártól németen és hollandon át szanszkritig minden. Ugyanis az nem egy etnikum, hanem egy soknemzetiségű birodalom nyelve. Ahogy az angol a legkevésbé germán a germán nyelvek közül és a török a legkevésbé türk a türk nyelvek közül, ugyanúgy az orosz is a legkevésbé szláv a szláv nyelvek között.
Ugyanis nem nacionalista nyelvújítók csinálták, hanem a kommunikációs kényszer hozta létre evolúciósan. De mindhárom felsorolt nyelv nem csak a "legszennyezettebb", hanem messze a legfontosabb és leghasznosabb a saját nyelvcsaládjában.

Bell & Sebastian 2009.10.22. 00:21:00

@dirtyharry:

Jó volt elolvasni, kár, hogy a legizgalmasabb résznél letette a tollát! :(
Folytassa, Harry! :)

Cypriánus 2009.10.22. 10:43:42

Nagyon jó összegzés, kedvesDirty Harry!

az egyetlen, ami történészberkekben vitatott, a'30 asévek ukrajnai éhínségének(Holodor) speciális ukránellenes jellege.
Tény ,hogy az adott területek lakossága nemzetiségtől független halt éhen, (tehát az oroszok, sztyeppei németek, zsidók is éhenhaltak) ráadásul az 1946 os egész Szovjetúniót -és főleg az oroszlakta területeket érintő-csak jóvalkevésbé ismert-éhínség még ezt is felülmúlta.
Ezért speciálisan ukránellenes népírtásnak beállítani picit túlzásnak hat,bármennyireis szeretik ezt mondogatni az ukrán nacionalisták Kanadától (ahol jelentős diaszpóra él) Lembergig.

dirtyharry 2009.10.22. 12:11:45

@Cypriánus: az, hogy ukrajnában a nem ukránok is meghaltak nem az ukránellenesség cáfolata, hanem körülmény. ti. tényleg nem csak ukránok, hanem tatárok, németek, zsidók és oroszok is éltek a holodomornak kitett területeken. sztálin elvtársat meg nemigen zavartatta az ilyesmi, tudod: ahol gyalulnak, ott hullik a forgács ;)

az hogy sztálin alatt nem csak az ukránokat, baltiakat, tatárokat hanem, mondjuk a harbini oroszokat (harbin orosz diaszpóra volt Kínában, a japánok bevonulásakor szovjet területekre menekültek és egy az egyben vitték őket a gulágra) is irtotta/üldözte szintén nem helytálló érv a szovjet rezsim orosz nacionalizmusa ellen. a nácizmus sem csak a zsidókat üldözte, hanem a kommunista, szociáldemokrata, homoszexuális és fogyatékos németeket is, de ettől még antiszemita volt. lássuk be: a szovjetek ugyanúgy üldözték a kisebbségeket, mint a nácik, csak más volt az ideológiai háttér. az elmélet eltért (ha tetszik álszentebb volt) a gyakorlat azonos, és ez a lényeg.

a másik, hogy ne keverjük a direkt gerjesztett és rendszer sajátosságából (kuláktalanítás, kolhozosítás, padlássöprés) fakadó éhínséget. Az 1946-os éhínség ráadásul a háború utóhatása volt, egymásra rakódott, hogy a leggazdagabb (ukrán) területek a megelőző pár évre kiestek a termelésből, hogy a parasztokat elvitték katonának ráadásul a hadtáp kedvéért azt is lesöpörték a padlásról, amiből vetni lehetett volna.

igaz, a holodomor nem nettó ukránellenes céllal jött létre. megelőzte, hogy a kolhozosítás az egész szu területén élelmiszerhiányhoz vezetett és ezért extra begyűjtésekhez folyamodtak. mégis számtalan jel utal arra, hogy volt ukránellenes éle. egyfelől a propaganda az (az oroszok által úgyis zsírosparasztnak tartott) ukránokat okolta, és hadjáratba kezdett a "petljuristák" és "ukrán nacionalisták" (ez alatt természetesen valamennyi ukránt kell érteni) ellen. az, hogy Molotovot odazavarták, hogy katonai erővel gyűjtse be a gabonát egybeesett az erőszakos oroszosítási törekvésekkel, és nem túlzás azt hinni, hogy Moszkva kívánatos mellékhatásnak tartotta az ukránok tömeges (6-10 millió ember!) éhhalálát.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.10.22. 15:43:28

@gloire: Úgy tűnik ellenben veled (a Google translate "példáidhoz" no comment) tudok oroszul és töltöttem már huzamosabb időt Ukrajnában is.

Egyébként persze, hogy _hasonlít_ az orosz meg az ukrán, de hát minden szláv nyelv hasonlít minden más szláv nyelvre, így van ez, ha csak alig több mint ezer éve kezdődött egy adott történelvmi nyelv végleges dezintegrációja...

Sidewinder 2009.10.24. 22:16:26

Nem hinném,hogy Magyarországnak a Timosenko győzelem lenne az érdeke. Pont a Juscsenko-Timosenko brigád találta ki, hogy a magyar nemzetiségi iskolákban is például kötelező mindenből ukránul érettségizni. Próbálják visszaszorítani a magyar oktatást,a magyar nyelvű kiadványokat. A kárpátaljai magyar vezetők (először Kovács Miklós,után a meg hú bocs de nem tudom milyen István a korábban Janukovics barát UMDSZ vezető is Juscsenkoék mellé állt) a nyugatosok mellé álltak azét is mert megígérték,hogy támogatják a magyar kisebbséget,aztán most a nyugatosok megmutatták,hogy nem egészen lesz ez úgy,a nyugatosok "támogatása" miatt tudtommal már egy magyar sem ül a Rada -ban. Nem nehéz italálni,hogy most nagy eséllyel beállnak az ottani magyar vezetők Janukovics mellé,mert ez az ottani magyarság érdeke. Én is remélem,hogy így tesznek. Még valami. Juscsenko és Timosenko ellopta a vezetékekből az EU-s(közte a magyar) gázt miután nem fizetett,és olyan sokáig nem,hogy az oroszok elzárták a vezetéket.Csak EU-s gázt engedtek bele,de mivel a vezeték ugyanaz,ezért ki tudták lopni az ukránok maguknak a gázt. Amiért mi fizettünk. Ha arra várunk,hogy minden télen gázbalhé legyen,meg kelljen számolgatni,hogy elég tartalék van e még,akkor szurkoljunk Timosenkonak.Janukovics alatt valószínűleg nem lesznek ilyen balhék. Persze lehet mondani,hogy a csúnya oroszok gonosz módon emelik a gázárat,csak mert ukrajnát nyugatosok vezetik. De a csúnya oroszok mindenütt emelik a gázárat,még az egyik legszorosabb szövetségesük,a világ leősibb keresztény állama,Örményország is egyre drágábban kapja a gázt. Ez nem csak azért kell,hogy az oroszokak nagyobb bevétele legyen,ez egyben WTO belépési előfeltétel is volt. Ugyanis megmondták az oroszokak,hogy a WTO-belépésük egyik előfeltétele az,hogy megszűnjön az a "protekcionista segélypolitika",hogy míg a nyugati államok világpiaci áron kapják a gázt a Gazpromtól,addig a volt szovjet államok jóval kevesebbért. Az orosz WTO belépés egyik feltétele,az,hogy az exszovjet államok is áttérjenek a világpiaci árra. Ezt anno az USA is aláírási feltételként kötötte ki,aztán mikor az oroszok nekiálltak emelni az árat,akkor meg ők kiabálták a leghangosabban,hogy az oroszok "energiafegyvert" használnak.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása