Új nemzeti szocializmus

vadnyul I 2009.10.01. 21:00

Vona Gábor: Ökoszociális nemzetgazdaság (Rend, Jólét, Ébredés - 35. rész) | barikád.hu

Senki ne náciveszélyezzen. A Jobbik nem náci, nemzet és a szocializmus összekapcsolása pedig a huszadik század általános jellegzetessége, a jóléti államoktól a szocialista táborig és a Szovjetunióig láthattuk különböző formáit.

De térjünk is rá a linkelt írásra. Micsoda vízió! Összeesküvéselmélettel kombinált apokaliptikus látomás, amiben a "gigantikus tőkekoncentráció" egy "átalakuló trükk segítségével átmenti hatalmát", és az emberi létezés tovább rohan a pusztulás felé. Majdnem szépirodalom, már látjuk is magunk előtt a rettenetes tőkekoncentrációt, ahogy átalakul, hogy továbbra is sötét összeesküvést szőjön a világ megmentéséért fáradozó hazafiak ellen. A fény és a sötétség örök küzdelme a történelem színpadán.

A helyzetértékelés továbbviszi a sötét képet: a felelős az a csúnya nagytőke. Véletlenül sem említi a kisember kapzsiságát, felelőtlenségét, az erkölcs hiányát. Hiszen mindig más a hibás. Csak elég a rendszert jobbikra változtatni, és beköszönt az egyetemes magyar jólét kora, csak szavazz jó helyre, és minden rendben lesz. Továbbra is maradhatsz olyan, mint eddig: rest a jóra. Vona azt üzeni, hogy nem az embernek kell változni, csak a körülményeknek. De van ám megoldás: az ökoszociális nemzetgazdaság. Ami a gazdaság (elsősorban a csúnya, extraprofit hajhászó multik) korlátozását jelenti, valami meg nem határozott "gazdaság az emberért" elv mentén. Ami nyilván csak azon múlik, hogy bejelentik-e. Kapunk is egy egész bekezdést a nagy tervről. Mert "a szavakban bátor, de tettekben gyáva politikának értelme nincs", ugye Fidesz? Bezzeg a csak szavakban létező politikának!

Szóval öko, mert az a gazdasági mohóság tönkretette a környezetet. A globálkapitalizmusig meg összhang volt, jól (gondolom a sumér városok nem hallottak erről, azért öntözték túl a földjeiket). Az ember mindig is átalakította a környezetét, csak ma egyszerűen többet tudunk a lehetséges következményekről. A leírt öko programot az EU próbálja megvalósítani, pl. a mezőgazdasági támogatásokon keresztül. Feltalálták a melegvizet.

A Jobbik politikai fantáziája szociális is. Már miért is ne, olyan jó tapasztalataink vannak a szocializmusról. Mert mindenki dolgozott (de minek?), meg 3,6 Ft volt a kenyér, meg el lehetett lopni egy nyaralóra valót a gyárból. Ideális világ. A SzU pedig bámit megvett. Esetleg Irán is ilyen ideális kereskedelmi partner lenne? Esetleg lehetnénk beszállítók az iráni atomprogramba? Már csak az hiányzik, hogy "dolgozni mindenki a képességei szerint fog, ám jóléte a szükségleteihez igazodik". Az összeesküvéselmélet természetesen itt is visszaköszön: "A globális kapitalizmus ugyanis olyan ütemben használta fel humán forrását, az embert, hogy annak szellemi-lelki-fizikai regenerálódására sem hagyott módot". Hány ember él a Földön? Miért fenyegeti a túlnépesedés Afrikát? Csak nem azért, mert az a rettenetes globális kapitalizmus ezt lehetővé teszi?

És végül a program nemzeti is, mert a nemzet nem csak történelmi, hanem gazdasági egység is. A legnagyobb ellenség itt is a multinacionális tőke. Annál többet, mint amit egyébként minden állam tesz persze itt sem tudunk meg. Esetleg annyit, hogy a hatalmas magyar nyersanyagkészleteket meg bizonyos stratégiai ágazatokat nemzeti kézben kell tartani. Mintha ez garancia lenne a hatékony működésre.

Amit a Jobbik elnöke alternatívaként előad, az egy rosszabb viccnek elmegy, esetleg egy vidéki pártgyűlésen biztos megtapsolnák. Hiszen benne van minden, amire a nép vevő: az ellenség megnevezése, a változás ígérete, a bátorítás. De hiányzik belőle minden, ami egy vitaképes politikát jellemezne: az elemzés, a tényszerűségre törekvés, a lehetőségek és célok mérlegelése. A Jobbiknak nincs programja. Az ellenséget meg tudja nevezni, de kiút felvázolásában harmatgyenge. Az itt javasolt megoldások vagy már most is működnek, vagy próbáltuk, és látjuk mennyire eredményes, vagy soha nem is volt realitásuk.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr241418057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2009.10.01. 21:09:41

A szociális az nem feltétlen szocialista. Normális helyeken ez arról szól, hogy az állam nem hagy éhen veszni, ha van egy pechszériád. Egyes helyeken persze túlzásba vitték, de egy épeszű szociális háló nem az ördögtől való gondolat (mondjuk Magyarországon ez is hülyén van megcsinálva, de mi nem?).

A Jobbik marhaságától függetlenül.

-d(-_-)b- 2009.10.01. 22:26:05

Tetszettek volna forradalmat csinálni. Akkor nem lenne ez.

Sutty 2009.10.01. 22:33:12

a legdurvább, hogy a "Jobbik párt" lassacskán már "MSZP párt" szintű támogatottsággal rendelkezik. Ki lehet a jövőben szélsőség ?? Jó szélsőségből lesz jobbközépsőség? mi lesz velünk ha megjelennek a legjobb balosok? szerintem vesszen a balsors, éljen a jobbsors! úgy értem nem lesz jobb ha irányként tekintjük. Célként kell tekinteni rá. A bal pedig, rossz cél. A jobb, az egy jó, fokozott cél. A cél szentesíti az eszközt. Továbbisvan, mondjammég?

tarzus 2009.10.01. 22:41:59

A globális kapitalizmus végére spekulálni - az aggódás és jóindulat ellenére is - nagy tévedés. Vona Gábor valószínűleg sok Drábikot olvasott az utóbbi időben.

Jó helyzetben vannak ezek a teoretikusok:

- Ha a rendszer megreformálja, megjavítja önmagát (aminek lehetőségét ők is látják), akkor az az ilyen figyelmeztető hangoknak volt köszönhető.

- Ha a bajok tovább nőnek, akkor "ugye mi megmondtuk!"

- Pártprogramnak mindenképpen újszerű és forradalmi, tömegeket vonzó.

A magyar gazdaságért, a magyar kisvállalkozók sorsáért magam is aggódom. Egy új gazdaságpolitika sokat tehet majd azért, hogy az elszaladt lovat újra megzabolázzuk. De a megoldás nem az említett totális új világ lesz, mert az nem lesz.

Egyébként Vadnyul gondolataival nagyrészt egyetértek.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.10.01. 22:55:36

Azt hiszem, az, hogy „a Jobbiknak nincs programja”, még elhamarkodott vád, hiszen január közepére igérték. Vona cikke, úgy tűnik, valóban csak egy „költői” felvezetés. Így aztán kár belőle messzemenő következtetéseket levonni.

Magam részéről kiváncsi vagyok, milyen programot hoznak össze. Akkor derül ki majd, hogy vannak-e részkérdésekben is konkrét válaszaik. Engem jobban foglalkoztat egyelőre a külpolitikai orientációjuk kérdése. (Ahogy elnézem, az elkövetkező néhány évben ez kulcsfontosságú kérdés lesz.)

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2009.10.01. 23:27:07

@Loxon:
Mi az amit már most látni lehetne? Az, hogy melyek azok az alapelvek amikre építik a programot. És ez éppen eléggé látszik a hivatkozott írásban.
Amit eddig itt-ott össze lehet szedni a Jobbik külpolitikai orientációjáról, már az is felér egy hazaárulással szerintem.

tarzus 2009.10.01. 23:38:30

@vadnyul:

Noha föntebb éppen dicsértem meglátásait a Vona cikkel kapcsolatban, azért kérem, - ha eddig nem tette volna - olvassa el a Jobbik jelenlegi programját a honlapjukon. Nem egy élettől elrugaszkodott iromány. A gazdasági fejezetben pl. nincs szó világméretű katasztrófáról vagy teljesen új világrendről, hanem többek között ez áll:

"A duális gazdaság felszámolásának első lépéseként elkerülhetetlennek tartjuk,hogy egy nemzeti érdekeket szem előtt tartó kormányzat határozottan érvényesítse azokat a multinacionális vállalatok működésére vonatkozó célkitűzéseket,amelyeket az OECD tagállamok – köztük Magyarország – irányelvben fogalmaztak meg és fogadtak el 2000. június 27-én."

Korrekt, bár nehezen kivitelezhető.

kispista2 2009.10.01. 23:41:30

Ennyire féltek a Jobbiktól, hogy minden harmadik cikkben őket fikázzátok?

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2009.10.01. 23:48:20

@tarzus:
Köszönöm a kiegészítést. Majd megkeresem.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.01. 23:49:27

Nem, ennyire hülye a jobbik, hogy állandóan lehetőséget biztosít a egy kis fikázásra.

tarzus 2009.10.01. 23:50:17

@kispista2:

Ez itt a Konzi, nem a PoliDili. Itt általában nem a fortélyos félelelem vagy a kéjes cinizmus igazgat. Inkább azt szeretnénk, ha senki se követne téveszméket. A Jobbik se. Pedig gyakran úgy néz ki....

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.10.02. 00:13:46

@Loxon:
Kíváncsi vagy? Olvasd el a pár hete (hónapja?) megjelent Vona interjút az indexen, meg az origón. Utána már nem leszel kíváncsi. Lehet, hogy most nincs programjuk, de a két interjúra alapozva inkább ne is legyen nekik.
Egyébként meg, ha beleolvastál a cikkbe, akkor szerintem te is láthatod, hogy egy beteg elme szüleménye, és Vadnyul még kedves volt, amikor "csak" szocialistának nevezte.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.02. 00:23:20

Most elolvastam amit Vona írt. Azon kívül, hogy nincs értelme, nem látok egyéb hozzáfűzni valót. Nincs mögötte módszertan. Eleve a fogalomhasználat nem értelmes. A "multinacionális" nagytőke nem egy csapat ember, hanem egy termelési forma. Vegyük az autóipartt nem tudsz autót gyártani multik nélkül, önfenntartó "lokális" gazdaságban. Az autógyártás nem azért multinacionális, mert a gonoszok úgy akarják, hanem mert a technológia ezt kívánja meg. Aki kis és középvállalkozóként beszállítója egy autógyártó multinak, vagy épp a multi által előállított termékeket forgalmazza az ne higyje, hogy nem része a multik gazdaságának. Ha a multik buknak, ők is buknak, mert nem tudank beszállítani. Ha az autóipart vissza akarjuk szorítani nemzeti keretek közé, akkor azt a technológiát amely száz országos piacokra van beállítva el is felejthetjük.Tehát ugyanannyi autót sokkal több embernek a munkájával tudjuk csak előállítani, vagyis autóban csökkent a dolgozók reálbére, vagyis csökkent az életszínvonal. A multinacionális cégek a nemzetközi munkamegosztás termékei, a multik "elűzése" a lényegi nemzetközi kereskedelemből való kilépést jelenti. Vagyis amt eddig külföldiek gyártottak nekünk azt nekünk kell előállíani. Nyilvánvalóan még ha egymillió plusz munkahelyet állítanánk is elő az sem helyettesítené a külföldiek százmilliót. Értelmetlen az egész.

kispista2 2009.10.02. 00:39:59

@jvizkeleti:
A jobbik erősen patrióta gazdaságpolitikát szeretne. Nálunk ettől nacionalista lesz, a franciáknál meg balközép lenne.

@tarzus: Hiszel még a mesékben? A Fidesz egyedüli ellenfele a Jobbik, ezért támadják őket. Meg ugyanezért támadja a Jobbik a Fideszt.

borovi 2009.10.02. 00:51:03

A Jobbikra nem a programja, hanem a külsőségei miatt fognak szavazni, akik fognak.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.02. 01:46:24

@kispista2:

1) A Vona cikk alapján nem "patriótizmusról", hanem "lokalitásról" és nemzeti önellátásról van szó és magáról a kapitalizmus tagadásáról. Két eset van, vagy a Vona cikk egy politikai kommunikációs lufi, amelynek csak a verbélis térben van szerepe, vagyis nem alapja a jobbik politikájának, vagy elvi alapvetésről. Előbbi esetben lehetne igazad, utóbbiban, ha komolyan veszzük a cikket akkor tévedsz.

2) Igazából nincs értleme az úgynevezett "patrióta" gazdaságpolitikának. Ugyanis jelenleg nincsenek nemzeti gazdaságok. Nincs ugyanis magyar gazdaság, szlovák gazdaság, de igazából német vagy frania gazdaság sincs. Az EU-n belül olyan magas a nemzetek közötti kereskedelem mértéke, (export/GDP, import/GDP) hogy csak európai gazdaságról beszélhetünk, de még az is csak bizonyos "elhanyagolásokkal" igaz. Ezért az un. francia "patrióta" politika csak politikai játék az érzelmekkel, szemfényvesztés. Az efféle francia poltikai akciók csak károkat okoznak a franciáknak, csak ezt persze átlaghalandó nem látja át. Ehhez sok évnyi közgazdasági képzésben való részvétel kell. Ami nyilván nincs meg, ahogy én sem tudnék villamosmérnöki problémákat átlátni.

3) Én nacionalistának vallom magam a szó legpozitívabb értelmében. A fent említett patriótizmusban én is "hittem" még pár éve. De azóta lehetőségem nyílt egy szakma elsajátítására. Ezért bár a nacionalizmus bizonyos értlelemben maradt, meglátásom szerint szerint a nemzetnek nem érdeke az efféle patriotizmus. Ugyanis a nemzetet nem az itthon bejegyzett termelési formák alkotják, hanem a háztartások. A háztartások érdeke pedig, hogy produktivitásukat maximálisan kihasználhassák.

4) A mostani válság nem "a kapitalizmus válsága", ezt persze minden válságnál sokan felhozzák. A kapitalizmus válsága akkor jön el, ha az "emberek" megszűnnek hinni személyes szabadságuk fontosságukban. Abban, hogy a pénzüket, erejüket saját maguk tudják a legjobb hatékonysággal elkölteni, felhasználni. Ezt az sem cáfolja, ha valahol egy antikapitalista diktatúra kerül hatalmra, mert mindaddig amíg az emberek hisznek az előbbiben, addig a diktatúrában is rosszul érzik magukat. A kapitalizmus ennek a hitnek, elvnek a gazdaságban való alkalmazása. A fogyasztói autónómia.

5) Én azt gondolom, de ez az előző négy ponthoz képest csak személyes spekuláció, hogy a jobbik azt sem tudja mi az a patrióta gazdaságpolitika. Még definiálni sem tudnák szakszerűen, nem hogy végrehajtani. Szerintem egy bohóctársulatról van szó.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.10.02. 07:54:45

Azért sikerült Vonáéknak úgy becsomagolni, hogy ne eccerűen "nemzeti szocializmust" mondjanak. Bár az öko jelzőtől tán még rosszabb. Tkp. egy ugyanolyan "nemzeti, szocialista" víziót vázolnak föl, mint sokan mások az előző században és manapság is.
John Lukacs nyert.

rosta 2009.10.02. 09:42:05

Azért szomorú, hogy a konzervek ennyire párthűek tudnak lenni az objektivitás helyett.

Lehet utálni a Vonát, nekem is agyamra megy a taktikázása, mert sosem lehet tudni, mint a Dávid Ibolyánál, hogy éppen miért kavar, de amikor evidenciákat mond ki, amit különben agyba főbe tárgyalunk itt a konzervatóriumon, azért talán csak nem kellene lehülyézni. Főleg meg nem kellene lenácizni, amikor ennek az írásában semmi nyoma. Ilyen alapon nácizzák az Orbánt is rendre, mondván szociális intézkedéseket akar és nemzetben gondolkodik, tehát nemzeti szocialista, tehát náci.

A Vona nem náci, hanem nagy taktikus, aki sorra építi be a fidesz gondolatait a programjába azzal, hogy továbbviszi, túlfokozza azokat annyira, hogy a végén rá sem lehet ismerni arra, hogy mi is volt az eredetileg. Természetesen ellenségeket is gyárt ezzel, akik mint negatív reklám csak jót tesznek a pártjának a népszerűsítésében, no meg természetesen a populista jelleg miatt támogatókat.

A jobbik ideológia teremtés közben olyan kérdésekre mutat rá, mintaz alábbiak:

"MINDENKINEK SZÍNT KELL VÉGRE VALLANIA
- az alkotmányos jogfolytonosságunk ügyéről,
- az uniós csatlakozási szerződésünk módosításáról,
- a cigánybűnözés és a politikusbűnözés felszámolásáról,
- a multinacionális cégek és a bankok megadóztatásáról,
- az államadósság újratárgyalásáról,
- a magyar föld és víz megvédéséről,
- az izraeli térhódítás megállításáról,
- a honvédség és a rendőrség megerősítéséről,
- a csendőrség felállításáról,
- a Magyar Gárda működésének törvényi biztosításáról,
- a magyar állampolgárság megadásáról minden magyarnak,
- a magyar történetírás vaskos hazugságairól,
- az állami egészségügyről"

Nem tudom, honnan van idézve, én a nicktől vettem át egy másik helyről, de nagy valószínűséggel jobbikos az írás.

Látható, hogy a jobbik jó érzékkel, da vaddisznó módon akar lefoglalni magának olyan kérdéseket, amelyekben nem szabadna megosztó jelleggel fellépni. Ők pedig direkt megosztanak. Főleg nem lenne szabad úgy fellépni, mintha ők találták volna fel a spanyol viaszt és mint ötletgazda jogán ezentúl az őmellettük való kiállás adja meg mások politikájának a mértékét.

Ez látszatra szánalmas igyekezet, ugyanakkor egyes választói csoportoknál működik, nem véletlen ez a 10 %.

polgári per 2009.10.02. 09:52:56

Senki sem hallott még a Szociális Köztársaságról ? Piros fehér zöld zászló, benne egy kardot tartó turulmadárkülsejű lény.

rosta 2009.10.02. 10:04:58

@nagybandi@vipmail.hu: Ez a jobbik EP programja, nem a választási programja...

Refuse/Resist! 2009.10.02. 11:16:23

Nos, nem mintha nem lenne mit kritizálni a Jobbik "programján", de ez így kicsit gyengécske.

En bloc azért leösszeesküvéselméletezni a Vonáékat, mert szembemennek (az egyébként lassanként lejáró szavatosságú) az általános modern paradigmarendszernek...
Persze, sajnos van velük gond: egyrészt megint túl populista irányba megy az egész, másrészt megfelelő szellemi kapacitások nélkül nehéz jobb rendet építeni (ami úgy tűnik, tényleg hiányzik, ld. index-interjú).
Mintha kicsit hasonlítana ez a jelenség a 20-as évek tradi ellenforradalmainak a kisiklására: populizmus, a tömegember aljasabb ösztöneire való építkezés. Mondjuk, akkoriban azért volt profizmus is a csapatban: a németeknél és az olaszoknál is volt egy elég komoly felvirágzás az uralomra jutásuk után. Persze, akkoriban elég jól elboldogult egy viszonylag zárt, nemzeti gazdaság is...

Másrészt az is elég idegesítő, hogy axiomatikusan van kezelve a világgazdaság jelenlegi formájában történő fennmaradása. És aki mást mond, az drábikista, akinek elgurult a gyógyszere.
A legtöbb ember a 80-as évek elején nem látta a kommunizmus végét. Most is hasonló a helyzet.

Az egzakt program követelése meg Tőletek azért elég vicces, eléggé tótawés: hogy a répába lehet egy tömegdemóban valódi programot követelni egy párton?
Még a nagy hagyományú nyugati demokráciákban is lózungáradat, PR, kommunikáció, marketing és értékesítés a választás.

Az EU öko-programja igencsak harmatgyenge, és van benne jónéhány vaskos tévedés is (pl. bioüzemanyagok). Másrészt ez azért elég nagy mozgásteret hagy az országnak. És pl. a vízrendezés kapcsán baromi radikális programra (analógiával: ellenforradalmira) lenne szükség hazánkban.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.02. 11:35:02

@rosta:

"az alkotmányos jogfolytonosságunk ügyéről,
az izraeli térhódítás megállításáról
a magyar történetírás vaskos hazugságairól"

Na, ezek azok a kérdések amelyek teljességgel idiotisztikusak.
A többit akár integrálni lehetne egy normálisan működő parlamentáris, alkotmányos jogállamba, szociális piacgazdaságba. Simán meglehetne úgy fogalmazni, hogy mi is a magunkénak érezzük, de az általános emberi normákat sem sértenék. Mi magyarok magyarul vagyunk emberek és nem egy külön faj vagyunk, aki ellen összeesküzik az egész világ.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.10.02. 11:50:06

Csak azt nem értem, min csodálkozunk? Aki váltott már szót jobbikossal, aki látott már gárdistát annak szvsz világos, hogy már megint az a sok kedves, ostoba proli plusz néhány álértelmiségi jelenti be éppen a beleszólhatnékját a közügyekbe, akik bal- vagy jobboldali köntösben végigrandalírozták a teljes 20. századunkat. Gárdista, munkásőr, ávós és nyilas házmester, keretlegény, '19-es különítményes, ez mind ugyanaz. Buta, műveletlen ideges népség.

És nyilván vannak ezek egy-egy dühöngészet közötti nyugalmas periódusban is. Csak akkor be van tömve a pofájuk, jól vannak lakatva, mikor mivel. Néha valami sekélyes filozofálgatással, szebbjövő-ígérgetésekkel, néha államadóságból alamizsnaként adott banánnal, téliszalámival, az endékábelinél sokkal rövidebb idejű trabantelőjegyzéssel. Legújabb 20 évünkben meg hitelből kapható lapostévével, házimozival.

Szomorú, de ezen úgy tűnik képtelenség változtatni. Valahogy a magyar elit képtelen tartós pályákon mozogni, hosszútávú stratégiákat kialakítani, végigvinni, így aztán 20-30 évenként nagy a córesz, és akkor jönnek ezek a prolik, ordibálnak, felszíneskednek, néha törnek-zúznak. Aztán van, hogy valaki jól meglovagolja, erős kézzel egy - később róla elnevezendő - évtizedeken átívelő korszakot alapoz rájuk, illetőleg az ő pofájuk befogására. Borzalmas, de ezek az elmúlt század legvalamirevalóbb politikusai (beltartalmi-értéksemleges megközelítésben, csakis). Azt is tudjuk, ezeknek a korszakoknak miféle (vész)kijárataik vannak.

Hát nekünk ez jutott. Bele vagyunk ragadva ebbe, az ember hiába várja, hogy mint minden rendes inga csak kisebbedik a kilengés, nem, ezek a mi prolijaink elképesztő tempóban mennek jobbról balra és vissza. Megfoghatatlanok, mint valami elemi részecskék. Pedig több ízben is elég komoly kísérlet folyt a középen való megállításukra, hogy mást ne mondjak Klebelsberg vagy mondjuk a kádár kor népjóléti cuccai közül a valóban értelmes és fontos - és már akkor is kissé elkésett - fejlesztések (nem összekeverendő a későbbi hitelből fogyasztás rossz szokásával, és pláne nem a késő kádár-kor elbaltázott ügyeivel, elmaradt továbbfejlesztéseivel, lerohadó infrastruktúrájával!). Sem a szellemi, sem a kényelmi komfortosítás nem változtatott érdemben ezen a mi kedves proletariátusunkon.

Ezek most megint jönnek. Remélem valaki tényleg fölpofozza és hazazavarja őket. Azután meg sürgősen kitalál valami olyat, hogy többé ne is jöjjenek. Mert amúgy is nehéz évtizedek jönnek, meglehetősen kurvanagy kihívásokkal, ha azoknak ezzel a rengeteg barázdálatlan agyúval együtt'gondolkodva' kell nekifeküdnünk, hát eleve buktuk. Nem csak a 21.századot, mindent.

egysegelem 2009.10.02. 11:51:16

@jvizkeleti: A jobbik mindig is hulye volt, de valahogy csak a 14%-os eredmenye utan kezdte el oket basztatni a teljes jobboldali sajto, erre mi az elmeleted? :D

Nem mondom en hogy felulrol leszoltak, hogy most ez a parancs, mert ez olyan avitt, akinek kettonel tobb az IQja es a fidesz szekeret tolja az magatol is tudja mit kell csinalni, merre kell csapni. Latszik az SZDSZ felszamolta magat, es az MSZP is most keszul, maradt a jobbik.

egysegelem 2009.10.02. 12:06:38

"Vona azt üzeni, hogy nem az embernek kell változni, csak a körülményeknek."

Ezt speciel Orban uzeni:

"Az emberek manapság rendkívül dühösek. Mégpedig jogosan, hiszen ugyanúgy elvégzik a munkájukat, mint 5-6 évvel ezelőtt, az ország nem lett rosszabb, az időjárás sem változott meg, természeti csapás sem ért bennünket, háború sem tört ki, az emberek mégis egyre nehezebben élnek. És az embereknek igazuk van: az ország vezetői tönkretették az országot és veszélybe sodorták a jövőjüket."

Ezek a fonok szavai, sracok, es egyertelmuen le van irva, hogy nincs itt semmi gond, csak a kormany. Aztan ha az mas lesz, nem kell semmit maskepp csinalni (csak a kormanynak!) es eljo Eldorado.

rosta 2009.10.02. 12:13:03

@Dr. Zerge: Na ez az a tipikus "Jönnek" hozzállás, amit joggal utál minden normális ember. Gondolom ezért is írtad be, hogy erre majd jól beindulnak a jobbikosok, akik eddig csak illedelmesen írsogáltak és végre kezdődhet az anyázás parádé. Majd lehet hivatkozni a vérmagyarokra.

Szerintem nem kellene azokat a szerencsétlen embereket így alázni, akik a kilátástalan országos helyzetben a jobbik mellé teszik le a voksukat. Nekem is van ilyen ismerősöm, már annyira reménytelennek látják a helyzetüket, hogy a jobbikra szavaznak.

Az meg különösen szánalmas, hogy iskolázottságod fitogtatásával akarsz itt ítéletet mondani kevésbé iskolázott embereken, amikor ez semmit nem jelent. Itt van például a szadesz csaknem teljes bázisa, amely felsőfokú végzettségűnek mondható, és mi lett belőlük?! NA ugye!

Szóval abba lehetne fejezni a provokálást és normálisan is lehetne beszélni erről a társaságról azz a konzervek között azokról, akiknek különben szinténa provokálás a lételeme...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.10.02. 12:16:21

@rosta: Gyakorlatilag egy büdös szót nem sikerült megértened abból, amit írtam. Nem nagy baj...

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.02. 13:00:06

@Dr. Zerge:

"ezek a mi prolijaink elképesztő tempóban mennek jobbról balra és vissza."

Ezért is hülyeség jobb-ról és bal-ról beszélni.
Ezek balosok, olyan értelemben, hogy kollektívisták és így bizonyos értelemben szabadságellenesek.

Itt Mo-n a "nemzeti retorika" jelenti a jobbosságot, mennyire gáz!

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.02. 13:34:34

@egysegelem:

Már ezzel azt akarod kérdezni, hogy miért nem baszogatták előtte is amikor még 2-4% körül voltak?

Szerintem túlértékelt a Jobbik tábor nagysága, sokan "csak úgy" rászavaztak, de ez nem lesz így a parlamenti választásokon.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.10.02. 13:39:47

@rosta:

"Főleg meg nem kellene nácizni..."

Vö. első mondat: "Senki ne náciveszélyezzen. A Jobbik nem náci,"

Szövegértés már remekül megy :)))

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.10.02. 13:44:49

Haha, a postképről teljesen másra lehet asszociálni:
kitekinto.hu/bem-rakpart/2009/10/02/kibl_lesz_a_jobbikos/
Vagyis eszünkbe juthat Montlika, de eszünkbe juthat a vidéki kispolgár aki mindig vevő erre az újracsomagolt ideológiára!

Arma Gedeonka 2009.10.02. 13:47:23

Mint amikor a nappali fényben az erdei tisztásra kitévedő nagy uhunak nekimegy az apróbb madarak serege...

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.02. 13:48:53

@Gabrilo:

A nemzetiszocializmusnak is lehet radikálisabb és mérsékeltebb ága, írányzata.

A jobbiknál van radikálisabban és következetesebben nácibb mozgalom, de attól a jobbik nem zár hermetikusan felőlük.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.10.02. 13:56:44

@Karmadealer: Ugyanaz, aki eddig az emeszpére meg a fideszre volt vevő?
Mert ebből ez jön ki. Az ún. kisemberek törvényszerűen csapódnak ide-oda a pártok között, a demokratikus pártok pedig törvényszerűen populisták, mert ez a demokrácia természete. Furcsa is lenne, ha egy demokrata párt (amely nevében tehát a démosz uralmára épít) nem a démoszra (más néven populus-ra) hivatkozna. Minden demokratikus párt támogatói kisemberek, prolik, kispolgárok ésatöbbi, meg egy vékony értelmiségi réteg, aki jól átlátja a saját egoisztikus érdekeit és azoknak megfelelően tömörül általában nem is a párt szavazói, hanem annak valamilyen hivatalnokai közé.

Igazából tehát nem az számít, kik szavaznak egy pártra, hanem az, hogy kik azok, akik az egészet vezetik. Ők mit akarnak?: ez a kérdés.

A nép: nép, tehát birka (vö. bürger). Azt szajkózza, amit mondanak neki, még az is mindegy, mi mögötte a valós tartalom. S kinek mi tetszik épp, ugye.
Erre épül a demagógia tudománya. Aki hallott már a retorikáról meg a tömegpszichológiáról, az különösen tudja, hogy miről van szó.

rosta 2009.10.02. 14:01:53

@Gabrilo: Csak részben van igazad. Amikor beírtam és ránéztem a címre, ezt láttam: "Új nemzeti szocializmus"

Lehet, hogy újat mondok ezzel, de ezt egyesek nácinak fordítják.

Különben tényleg nem olvastam el mégegyszer a cikket, egyszer is ölég volt...

Arma Gedeonka 2009.10.02. 14:53:55

No vadnyúl, ez nem sikeredett kritikának, ez csak ömlengő elutasítás. Micsoda cáfolata ez:

"Szóval öko, mert az a gazdasági mohóság tönkretette a környezetet. A globálkapitalizmusig meg összhang volt, jól (gondolom a sumér városok nem hallottak erről, azért öntözték túl a földjeiket).

Tehát Vona azt álljtja, hogy a gazdasági mohóság tönkretette a környezetet. Erre te azt válaszolod, hogy marhaság, mert már a sumérok gazdasági mohósága is tönkretette a környezetet. Hát ezt mondja Vona is...

Szerinted az EU támogatáspolitikája is a fenntarthatóságot szolgálja. Fenét, a nagybirtokkoncentrációt szolgálja, a fenntartható gazdálkodás kisparcellás családi gazdaságokat igényel, akik a táj mikroadottságaihoz igazjtják a művelést, nem a tájat szabják a nagy gépekhez.

Semmi konkrét kritikád nincs!
A Fidesznek van programja?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.10.02. 16:33:19

@rosta:

Tessék azokat a fránya különbségeket értelmezni. Vadnyul írja, hogy nem náci, de nemzeti és szocialista. Menni fog?
Segítségül: John Lukacs: Demokrácia és populizmus - félelem és gyűlölet, tavaly kiadták magyarul is.

rosta 2009.10.02. 16:47:53

@Gabrilo: Gavrilo, nem tudom minek rugózol ezen, elmondtam mi van. Én nem tartozom azon emberek körébe, aki itt egyetemes zseninek, a megmondóembernek tartja magát. Ha a náci témát kiszeded a szövegemből van még más kioktatnivalód?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.10.02. 18:51:13

@rosta:

Na ne tereljen. Mondanivalójának egy részére reflektáltam, mely szerint Vadnyul cikke "nácizik". Én meg azt mondtam, nem nácizik, és igazoltam.
Elismeri, hogy tévedett/hazudott?
Ha igen, áttérhetünk a többire is.

rosta 2009.10.02. 19:00:43

@Gabrilo: Nézze kolléga, szórakozzon a nénikéjével...

osborne 2009.10.02. 20:30:21

@Gabrilo: a cél az non-stop offolás érvek helyett csaxólok ;]

Arma Gedeonka 2009.10.02. 20:58:48

@Gabrilo:

Ha már ilyen jól ismered Lukács műveit, segítenél megadni, melyikben írt a modern civilizáció 21.sz-i összeomlásáról és a Mad-Max-szerű jövőről?
Mert az teljesen alátámasztja Vona e szövegét. Azt hiszem, csak angolul jelent meg, sajnos kiment a fejemből a cłm.

Arma Gedeonka 2009.10.02. 21:06:40

NOs, még az is lehet, hogy egy könyvre gondoltunk. Nagyon érdekes,. amit a recenziók írnak a magyar kiadásról:

"Talán a jövőben a valódi törésvonal nem jobb- és baloldal, hanem kétfajta jobboldal között húzódik majd: egyes jobboldaliak összetartó hite a baloldaliak megvetése lesz, jobban gyűlölik a szabadelvűeket, mint amennyire szeretik a szabadságot, a velük szemben állók pedig jobban szeretik a szabadságot, mint amennyire félnek a liberálisoktól; a nacionalisták farkasszemet néznek a patriótákkal; az Amerika világuralmi feladatában hívők azokkal, akik nem hisznek ebben; a technikában és a gépesítésben bízók azokkal, akik a hagyományokra, a társadalmi konvenciókra támaszkodnak; a "fejlődés" támogatói azokkal, akik szeretnék megóvni a földet - összegezve: a haladásban nem kételkedők azokkal, akik megkérdőjelezik azt."

Természetesen Vona most markánsan állást foglalt a haladás ellen és a Jobbik szeretné megóvni a földet.
Csak azt furcsállom, hogy diadalmasan belengeted ide a jó öreg Lukácsot, amikort ő köztudottan szintén a haladásban kételkedők és a földet megóvni akarók közé tartozik! Vona Lukácsi programot hirdet...

polgári per 2009.10.02. 21:09:07

@Arma Gedeonka: A katolikus John Lukács zsidónak született. Jó ha tudod. Olyan finom, okos, civilizált ember, amennyire valaki csak finom, okos, civilizált ember lehet. Ő egy olyan ember, akivel élmény meginni egy kávét. Vona Gábor egy iskolázatlan, primitív, balkáni tahó. Ne próbáld bemesélni senkinek, hogy közük lehet egymáshoz.

Arma Gedeonka 2009.10.02. 21:13:45

@polgári per:

Lukács-rajongó vagyok, tehát zsidó származásáról is tudok... Természetesen bizonyos fenntartásaim azért vannak, én Churchuillt annyira nem becsülöm nagyra.

Ezt a gyöngyszemet találtam a Lukács- Vona vonalon a neten:

ujsagirasamerikaban.blog.vg.hu/?p=15

"A demográfiai tény, amely szerint ma már az Egyesült Államok lakosságának mindössze 16 százaléka rendelkezik angolszász vagy kelta ősökkel, Lukacs szerint a kultúrák és értékrendek közötti különbségekben is mind markánsabban jelentkezik majd. Az EU önmagában nem jelent választást, hiszen az még jobbára csak egy gazdasági egység, és nagyon sok időnek kell még eltelnie a valódi politikai integráció létrejöttéig. Addig is, a nyugat védőbástyáját ma szerinte – a kínai áradattal szemben – Oroszország jelenti."

Ezt a bunkózást csak a fröcsögő gyűlölet mondatja veled. Az ilyesmi elvakít...

Arma Gedeonka 2009.10.02. 21:16:09

@polgári per:

Talán olvastad az Egyesült Államok 20. századi történelmében megjegyzését, hogy Lukács rosszallja a túlzott zsidó bevándorlást, mint ami felhígította Amerikát...

Persze eszemben sincs antiszemitát faragni belőle. Én akkor furcsállottam e mondatát.

osborne 2009.10.02. 22:02:57

@polgári per: a Vona rajongók mindenből és mindenhol zsidó kérdést csinálnak és erre még büszkék is csaxólok ;]

Lótuszevő 2009.10.02. 22:20:04

@rosta: Gavrilo Princip? Igazi casus belli :)

Az ábra azt jelenti, hogy újra kell hasznosítani a magyarokat?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.10.03. 09:06:41

@Arma Gedeonka:

Hű, de okosnak tetszik lenni: "Vona lukácsi programot hirdet" - ez fájt :( Egyrészt nincs "lukácsi program", másrészt Vonáék per def. nem lehetnek ennek hívei. Az igaz, hogy Lukacs kacsintgat a ződ maszlag felé (ezt rójuk fel értelmiségi finnyáskodásnak, ami azért megvan Lukacsban), de az tuti, hogy a "kétfajta jobboldal"-ból a Jobbik a "másik" jobb. A nacionalizmus pedig - sajna-bajna - haladó ideológia, Lukacs pedig a patriotizmus híve (hogy ezt a megkülönböztetést kitől vette át, abban nem segítek, tessék egyedül is dolgozni - és akkor elválik a Jobbik a májtól, de ehhez a netes műveltség kevés lesz).
Én amúgy nem emlékszem arra, hogy a Jobbik kifogásolta volna az angol vízöblítéses vécé létét. Talán a Páncélvonat is használja olykor.

Szóval a belemagyarázást máshol kéne elsütni :(

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.03. 09:23:38

Az új világrendről szóló próféciákból általában annyi derül ki, hogy a jelenleg fennálló rend milyen hiányosságaira akarnak megoldást adni egy radikális változás után az új rend létrehozásával. Ennek mikéntjéről talán érdeme lenne kicsit többet tudni, mert a "nemzeti tulajdonba vesszük" és "nemzeti irányítás alá helyezzük" fordulatok kissé túl általánosak egy ilyen mértékű változtatásnál. A Fidesztől elnézzük, hogy nincs programja, mert egyszerűen csak a fennálló rendszert akarja másképpen működtetni. Viszont egy ilyen mértékű irányváltásra való felhíváskor illik konkrét elképzeléseket mellékelni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.03. 09:40:32

A teljesség kedvéért érdemes lenne például olyan elemzést végezni, hogy egy nemzeti keretek közt működő, külső függésektől elválasztott ökoszociális nemzetgazdaság milyen fogyasztási szintet és életmódot tud biztosítani. És itt nemcsak a lapostévére meg a terepjáróra gondolok, hanem például az egészségügyi technológiára, és a mindennapjaink részévé lett műszaki megoldásokra, amelyek létrehozása olyan technológiaigényű, amely technológiát a globális tőkepiac forrásainak igénybevétele nélkül nem lehet létrehozni vagy beszerezni. Magyarul: miről kellene mindennapjainkban lemondani az új évad beköszöntével?
Ugyanis az új rend nemcsak abból áll, hogy a cigány a fal mentén, behúzott nyakkal surran haza a putreszbe, meg mindenkinek van munkája, a paraszt jó pénzt kap a terményért és mosolygós arccal szegjük meg magyar kenyerünket. Az ilyen dolgokat hosszú-hosszú oldalakon keresztül lehet írni. Hogy mindennek mi az ára, azt is tessék elmondani.

wladyslawsky (törölt) 2009.10.03. 16:56:18

piacimádó neokon szarság
mondjuk ki vesz komolyan egy olyan blogot, amely szerzőinek példaképei obamát komcsizzák...

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.10.04. 03:04:49

@Sutty: Ne haragudj, de ekkora sületlenséget rég olvastam. Nem is értem... ez a balsors-jobbsors motívum...
Ez most komoly, vagy csak már késő este volt?

Egyébként a Jobbik meg fura, de szükség volt/van rá. Ennyi.

Amúgy meg Zeitgeist, let's Google it!, más egyeben nem tudok elmondani, kéremkapcsojjaki.

ethnografus 2009.10.04. 07:02:40

"A Jobbik nem náci, nemzet és a szocializmus összekapcsolása pedig a huszadik század általános jellegzetessége, a jóléti államoktól a szocialista táborig és a Szovjetunióig láthattuk különböző formáit." - ez a mondat a konzervatoriumhoz méltatlanul buta

Mátyás, az igazságos 2009.10.06. 06:01:27

srácok, komoly gondok vannak Caracallával is.

keb_26 2009.10.09. 01:54:00

@jvizkeleti: ne törd magad, ezt még ez a sötét is tudja. A multit ő nem nagyvállalatra érti, hanem zsidó nagytőkésre. És ugye az már mindjárt más...

keb_26 2009.10.09. 02:13:19

@Dr. Zerge:
Amit írtál tetszett DE!: A Jobbik az ELTE BTK-n alakult, ahol most is nemzeti rock megy a gólyabuliban és az egész HÖK belépett a Jobbikba.
Az ELTE töri tanszékén tanulók 70% antiszemita.
Az ELTE jogi karán a jobbikos ismerőseim nagy része "polgári" családból származik.

Tudom, hogy ezektől nem lesz 15%-a egy pártnak, de valamitől a magyar "polgári" rétegnek van egy abszolút nem elhanyagolható része amelyikre mindent mondanék, csak polgárit, leginkább meg konzervatívat nem. Nem vagyok konzi, de az nagyon felbasz ha egy fasiszta geci konzervatívnak mondja magát.

És nyílván sok mindenki hibás ebben, csak könyörgöm, amikor a FIDESZ-nek köszönhetően jogi kar dékánhelyettesévé választott, már naivan vallásos és jobboldali professzor Földi András megelégeli Morvai Krisztina működését az egyetemen, akkor a jobboldali sajtó (MAGYAR NEMZET) miért Földi Andrást szapulja?
Nekem meg hetente látnom kell azt a picsát és onnantól kezdve az omladozó falak között már nem arra gondolok, hogy oké nem modern, de van hagyománya, hanem hogy ahol ilyenek tanítanak, ott meghalt minden hagyomány és minden érték.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.11.23. 15:41:03

@keb_26: Na most a PTE BTK töri szak is antiszemita. Szeintem aki történelemmel foglalkozik, előbb-utóbb az lesz :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.11.23. 15:48:34

Jut eszembe. Szerintetek tényleg köze van a globális kapitalizmusnak ahhoz, hogy túlnépesedett Ázsia, és Afrika?
A kapitalizmus örülne ennek legjobban, ha be tudná ezeket az embereket vonni a vásárlásba, mert ugye több embernek többet lehet eladni :D De el sem jut hozzájuk!

A másik. Iránban olaj van = pénz van. Ha nem mi adunk el nekik termékeket, akkor majd más. Nekünk kurvára nincs pénzünk. Muszáj lesz velük üzletelni.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása