Könyvbemutató

Konzervatorium I 2009.09.06. 21:12

Amerikai neokonzervativizmus:  Könyvbemutató


2009 Szeptember 10., 2009. Időpont: este 7 óra
Nyelv: magyar
Helyszín: Ybl Palota, Károlyi Mihály utca 12.
Meghívott: Békés Márton, az “Amerikai Neokonzervativizmus. Egy kisiklott ellenforradalom” c. könyv szerzője

Részletek:
Neokonok: szitokszó vagy az amerikai jobboldal jövője? Népszer
ûtlen elnökök spin doctorainak melegágya vagy a konzervatív értelmiség utolsó reménysége? Esetleg mindkettő? És miköze mindennek hazánkhoz? Egy könyv, egy író, egy beszélgetés. 

RSVP: info.commonsensesociety@gmail.com
                   


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr381364550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenguru 2009.09.07. 17:06:57

"Károlyi Mihály utca"
Hmmmm....
:)

Konzervatív 2009.09.07. 17:09:38

Hehe.Jó meglátás Kenguru!:)
De mint tudjuk a neokonok többsége is balról kezdte!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.07. 17:38:20

@Konzervatív:

Egyes rosszmájú kritikusok szerint ott is maradtak
:)))))))))))))))

Cypriánus 2009.09.07. 18:25:35

ja, az öreg Buchanan.
Azért sztem-nem mintha én számítanék, mint eszmetörténész-de az első generációra ez nem igaz.

Konzervatív 2009.09.07. 19:36:31

Kedves Gabrilo!
Kik azok a rosszmájú kritikusok?Szívesen olvasnám őket!:)

stabiloldalfekvés 2009.09.07. 20:27:10

Hanyadszor mutatjak mar be ezt a konyvet? Nem megy a peldanyszam??? :PPP
Amugy a kivitele silany, beltartalma feledheto, magazin-izu...de sebaj, irjuk az ifjusag szamlajara, mint a szkinhedkedest :>>>

stabiloldalfekvés 2009.09.07. 20:28:15

Ez az RSVP meg egyenesen rohejes...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.07. 20:59:45

@Konzervatív:

Pl. az említett Buchanan :)))))) De idehaza is volt egy eléggé rosszmájú muksó, aki pedzegette a témát, egyet találhat :)))

Ez a stabiloldalfekvés nevű futóbolond meg lefogadom, hogy nem is olvasta a könyvet, de legalább hányni még jár belé a lélek.

___________________________ (törölt) 2009.09.07. 21:51:33

Szal. Van két eset. Van, aki egy olyan családban nő fel, hogy _tapasztalatként_ megtanulja az élő tradíciót, van meg, akinek csak felnőttként lesz gyanús, hogy mintha ma valami kegyetlenül nem stimmelne a világgal, mert mert rosszabbul működik annál, mint amit anno a haladásról ígértek, és elkezd gondolkozni, hogy miért is.

Utóbbiak számára - első lépésnek legalábbis - mint nekem, az első generációs neokonok nagyon hasznosak. Főleg: Irving Kristol. Alapvetően azért, mert a konz. szerzők döntő töbségével szemben nem feltételezi az olvasóról, hogy már rendelkezik a fenti tapasztalattal, hanem abszolút egy urbánus-liberális-szekuláris-hedonista világban felnőtt, az által felnevelt olvasót feltételez, és onnan viszi tovább, finoman, lassan oldva fel az olvasó progresszivista előítéleteit. És ez eléggé fontos dolog.

Nem megy annyira messzire, mint a keményebb konz. szerzők, de óriási előnye, hogy közelebbről kezd, tehát teljességel modern ember számára is érthető és onnan viszi tovább. Első lépésnek tényleg kiváló.

Ebben a műfajban, a haladár előítéletek finom, lassú feloldásában még jobb a felesége, Gertrude Himmelfarb. Ő pl. azt írta a Victorian Minds-ban, hogy a XIX. század prűdségének az alapja igenis egy demokratikus feminizmus volt, hogy ti. elérni azt, hogy nem csak a gazdag és nemesi származású nőket, hanem minden nőt megillessen egy jó adag tisztelet, és ehhez bizony szükséges volt a szexualitást igen mérsékelten adagolni, mert ez volt a szegényebb nők egyetlen fegyvere.

Namost, ebbe persze bele lehet kötni, egyrészt azzal, hogy nem igaz, másrészt, hogy azért ezeket az ideákat is belengi egy másfajta, régebbi fajta haladárizmus lehellete.

Am igaz. De mégis a kezébe lehet adni egy fullmodern olvasónak és úgy teszi le, hogy már nem tartja akkora idiótánakl XIX. századi prűdeket, és nem gondolja azt, hogy a szexuális forradalom simán csak hülyeség, bigottság elleni forradalom volt, hanem bizony volt annak a prűdségnek gyakorlati értelme.

És ezzel felold szépen az ember elméjében néhány modern előítéletet. Igaz, bevezet cserébe egy régebbi fajta haladárizmust, de mégis nagyon hasznos, mert ha ez megvan, akkor gyakorlatilag felborul benned a merev rendszer: többé nem tekintesz automatikusan jónak valamit azért, mert modern, divatos, menő, felvilágosult, észpárti és szabados. És ha ezt elérted - és ebben tud sokat segíteni - akkor utána már megszűnt ez a gátlás és magadtól is elő tudsz ásni elfelejtett ideákat, akkor már tudsz kutakodni magadtól. Ez a lényege, szerintem.

Konzervatív 2009.09.07. 22:30:24

Shenpen!
Köszönöm ezt a rövid összefoglalást,egy az enyémtől teljesen eltérő nézőpontból láttattad a neokonzervativizmust.Nekem ez azért nehéz,mert én az általad felsorolt első kategóriába tartozom.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.09.08. 09:51:55

@Konzervatív:
Most már én se nézek olyan csúnyán Shenpenre, December 5-ét nehezen felejtem el.

Konzervatív 2009.09.08. 10:11:35

Gabrilo!
Csak nem a híres-nevezetes MAK volt aki előkapta a témát?:)

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.09.08. 11:43:30

Bocs, ez kicsit OFF, de valami miatt nem tudok üzenetet küldeni, és szerintem érdekel titeket. Szóval van egy nagyon jó magyar kezdeményezés, a lényege, hogy a vásárló ne a bevásárlóközpontokban tévelyegjen és drága külföldi élelmiszert vegyen, miközben a magyar gazdák kiöntik a tejet, és a földön hagyják megrohadni az almát. Részletesen itt:

www.tutihir.hu/gazdasag/1409-egy-oldal-vevknek-es-termelknek.html

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.08. 13:00:35

@stabiloldalfekvés: inkább fordulj a másik oldaladra. Vagy fel.

stabiloldalfekvés 2009.09.08. 14:43:29

@Gabrilo: @SzilvayG (dszg):
No hát a humorfaktor elég alacsonyra sikeredett, Urak.
Persze természetes, hogy nem olvashattam az opust, hiszen az csak a beavatottaknak adatik meg...Az elevenbe találásra adott reakció rendszerint személyeskedő jelzők és egyebek használatában merül ki...
Egyébiránt valóban silánz minőségű a kivitel, de ez a századvég kiadványaira amúgy is jellemző. Az sajnálatos, hogy olvasószerkesztő nem látta a könyvet, pl. emlékeim szerint rögtön az elején valami ajánlásfélében el van írva egy politikus neve ü aki nem hiszi, járjon utána :P
Értem én, hogy a haveroknak reklámot csinálunk úton-útfélen, hiszen ez magyar sajátosság: ugyanaz a belterjes kör jópár apropó és változó nevek, szlogenek alatt rágcsálja ugyanazt. Ez a magyar tudományos élet, van szerencsém ismerni...De ettől még nem kell elvtelenül és kritikátlanul feldícsérni mindent, ami a mi kutyánk kölke és támadni/fikázni azt ami nem avagy nem ért velünk egyet. De ez persze meddő dolognak tűnik, mert az itteni, magukat főkonzervnek vallók szinte jobban hisznek saját tévedhetetlenségükben, mint liberós megfelelőik...

BékésMárton 2009.09.08. 15:56:27

@stabiloldalfekvés: ha nem a saját könyvemről lenne szó, akkor is leírnám, hogy azon kívül , hogy rendkívül idegesítően flegma vagy, bizonyára az irigység, a társaság hiánya motiválhat, a kommentjeidből számomra legalábbis ez látszik - miért baj különben, hogy több szervezet mutat be egyazon könyvet, különböző időkben? Ez a baloldali és liberális könyveknél is így szokott lenni, nem látom be, hogy a konzervatívoknál miért lenne másként?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.08. 16:11:11

@stabiloldalfekvés:

Lófaszt. Megvásárolható akárhol. Jól sejtettem, maga nem olvasta a könyvet, és a tartalom ismerete nélkül fikázta. Hű de bátor :)))))) Most elkezd tovább a kivitelen sz@rakodni.
Hogy érzi most magát, reichstagocska? :)))

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.08. 17:06:09

@stabiloldalfekvés: részemről Róma tévedhetetlenségében hiszek. Ők azonban még nem nyilatkoztak a szóban forgó könyvről. Nem is fognak sztem, nem a kompetenciájuk. Az meg még szép, hogy a te rosszindulatodra úgy válaszolunk, hogy nagypofájúnak tarts minket. Amúgy várunk a bemutatóra. :D

stabiloldalfekvés 2009.09.08. 20:34:38

@BékésMárton: bizonyára ez lehet az ok.... Egyébként a könyveket talán nem kizárólag a baloldali, liberális és konzervatív besorolás szerint lehet elhelyezni bármiféle skálán. Mindenesetre valóban túlzásba vittem a bunkóságot, ezért elnézést.

@Gabrilo: szövegértelmezési problémáid vannak. Egyébiránt olvastam, képzeld el. Ja és kisbetűvel csak nemecseket, ha lehetne.

@SzilvayG (dszg): legalább nálad működik a humor- és iróniagépezet, amúgy a mondandódra még bólogahatnék is. Pusztán kissé zavaró, hogy heterogén társaságotok mindig kollektíve alaposan vállonveregeti azon tagját, aki éppen írt valamit.

Keer 2009.09.09. 02:33:40

Én olvastam, jó könyv az, bár számos dologban nem értek Békés Mártonnal egyet.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.09.09. 12:17:20

@stabiloldalfekvés: szerintem illene megkülönböztetned a humort, az iróniát és a rosszindulatú "beszólásokat." még legutóbbi megjegyzésedben is ugrasz egy hatalmasat: elismered a korábbi bunkóságodat, majd egyből humort és iróniához való érzéket kérsz számon másokon...most akkor vagy-vagy.

bár kicsit már túl van rágva, egy logikai bukfencedről hadd emlékezzek még meg: ha egy kiadványt többször, több helyen bemutatnak az inkább a róla kialakulófélben lévő vitát generálja, nem pedig a kritikátlan befogadást segíti elő, nemdebár? végezetül: ha a kötetről van érdemi mondanivalód, gondolom itt mindenki szívesen olvassa majd.

Keer 2009.09.09. 12:51:33

@BékésMárton:

Nem értettem egyet a könyve gazdasági részével, hogy a gazdaság nem működik jól állami beavatkozás nélkül. A szabadpiacpárti közgazdászok már 2004-ben megmondták, hogy válság lesz a mesterségesen, állam által kreált ingatlanpiaci buborék miatt, mely az állami hiteltámogatások miatt jött létre. Az ingatlanbuborék kialakulását a hírhedten szabadpiac-ellens Paul Krugman-nek köszönhetjük.

Válságról:

mises.org/journals/scholar/Thornton13.pdf

És

www.youtube.com/watch?v=Ubmjc83yAtI&feature=channel_page

www.youtube.com/watch?v=ATsbbIJD3ew&feature=channel_page

Még most is korai a szabadpiacot temetni és messzemenő következtetéseket levonni, nemhogy 2008-ban amikor a könyv íródott.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.09.16. 10:34:08

nem minden nap jelenik meg monográfia a magyar konzervativizmusról angol nyelven (a Liberális kihívásra adott konzervatív válasz c. mű fordítása ez), ezért gondoltam talán érdekelhet Titeket, bár (bevezetője ellenére) néhol elég nyilvánvaló antipátiával kezeli a témát a szerző. Bemutató jövő hétfőn:
www.ceupress.com/books/html/Conservative_Ideology_in_the_Making.htm

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása