Globalizáció - egy másik olvasat

mr. pharmacist1 I 2009.08.04. 19:03

Ugyan tudjuk, hogy a vizslató tekintetek figyelmét a szarukeretes szemüvegek mögött semmi se kerülheti el, hogy a gyűrött és izzadt homlokredők fáradhatatlanul dolgozó elmét takarnak, és elhisszük a hatalmas és irtózatos felkészültséget is.

Most azonban próbálkozzunk valami mással.

Johann Norberg svéd (!), történész, és a Cato Institute munkatársa. A brit Channel 4 számára készített dokumentumfilmjében a globális kapitalizmust védelmezi. Közérthetően, egyszerűen, néhol visszatükrözve az ellenoldal moralizálását, máskor kifejezetten ideologikusan.

Három országot tekint át: Tajvant, Vietnámot és Kenyát, illetve ezek viszonyát a globális gazdasághoz. Nem nagyon van további poén, amit lelőhetnénk, ha további ismertetőre vágyna, itt olvashat, egyébként kattintson a pléjre.

Előtte azért szavazzon ránk.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr251288453

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amit soha, sehol nem hallottál és láttál Izraelről 2009.08.06. 14:07:57

Izraeli gyerekkísérletek: ez arról szól, hogy askenázi izraeliek, szefárd izraeli gyerekeken végeztek emberkísérleteket. Elképesztő rasszizmus van, volt:  az askenáziak lenézik a szefárdokat Izraelben, akkor mit gondolnak a cigányokra feltűnőe...

Trackback: WTC; Zeitgeist 2009.08.06. 11:40:45

World Trade Center, épületrobbantások: Ebben benne van Madrid is, a 2004-es robbantás (sokkoló felvétel): Érdekesnek találom, hogy a fenti videó készítőjének, csak a nyugati világ halálos áldozatai fájnak, azért remélem elgondolkozik az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2009.08.04. 19:50:53

A BL-ról szóló írást lehet, hogy külön is be kellene ajánlózni, mert én pl. most látom először. És szerintem jó, de kevés.

BL tényleg neomarxista, de nem is elsősorban azért, amit a HV ír, hanem van egy fontosabb oka is.

Minden nem-marxista elemzés (legyen konz, lib, akármi) alapja az, hogy vannak emberek, akik döntéseket hoznak, cselekszenek, ezért felelősségre vonhatóak, és akkor itt indul a dolog: ki mit csinál, jó-e amit csinál vagy sem stb.

BLnél viszont nincs tudatosan cselekvő egyén. Van a tőke, ami egy vak folyamat, rohan magától, zabálja fel a világot és nem irányítja senki igazából. Na, ez egy marxista narratíva.

Értitek, egy nem-marxista antikapitalista oda lyukadna ki, hogy "Nagy genyó vagyol te, tőkésember!". BL nem oda lyukad ki, oda lyukad ki, hogy a valamiféle vak erőként, világerőként, egyfajta természeti erőként felfogott tőke a felelős és nem a tőkés mint egyén.

"Módszertani kollektivizmus", kb.

Pont azért nem tudtam még mindig megszülni a tervezett cikket BL-től, mert annyira idegen tőlem a módszertan. Értitek, én úgy indulok, hogy most akkor ki csinál mit kivel. Ez a normális szerintem. BL szerint nem csinál senki semmit, csak úgy "folyik" a dolog.

Ez szerintem BL gondolataiban a legmarxistább elem.

Bell & Sebastian 2009.08.04. 20:32:13

"Crane (Edward H.) established the Cato Institute, which would grow into the best-known libertarian think-tank in the world."

"Barack Obama is not a socialist. He is a thoroughgoing statist, perhaps the worst in American history. (E:H:C:)

"Szemben a felosztó-kirovó rendszerrel, a Chilében és az Egyesült Királyságban bevezetett elkülönített magánszámlák lehetővé teszik, hogy a nyugdíjasok a munkával töltött évek során befizetett pénzt és ennek hozamát kapják vissza. (Cato I.)

Pokol Béla írása:
jesz.ajk.elte.hu/pokol21.html

Ha jól értem, ez (is) egy _liberális_ műhely, ahol a népnyúzás újabb (és újabb) körmönfont módszereit eszelik ki (ha már a régiek nem működnek).

Az elméleteik lényege a gyakorlatban: ide a pénzt nekünk, mert...!

Korábbi témába vágó:
konzervatorium.blog.hu/tags/think_tank

d42 2009.08.04. 21:46:44

Legjobb dokumentumfilm, amit láttam hasonló témában a Commanding Heights: video.google.com/videoplay?docid=1501841691540599090&ei=1Y54SrG7LNev-Aay1vH2AQ&q=commanding+heights
az állami kontroll és a kapitalizmus küzdelméről.

Pelso.. 2009.08.04. 21:50:24

"A világ a Microsofté, mi csak benne élünk" -olvastam valahol..

mr. pharmacist1 2009.08.04. 22:55:28

@Bell & Sebastian:

Ön összekeveri az szdsz-szel.

Bell & Sebastian 2009.08.04. 23:25:14

@mr. pharmacist1:

Meglehet, ám erre is ráillik: ami béget - az birka!
(azért egy rokonszenves elemet találtam: EU-protek-cionizmus ellenes, persze Ámerikából)

Profilizereken (és terrorizmuson) kívül szivesen látnának el marhahússal is bennünket.
Az meg végképp érthetetlen, miért pont a liba-biznisszel kezdték a globalizációt minálunk? Szerintem a bab lesz a következő!

:)

Bell & Sebastian 2009.08.04. 23:58:10

@mr. pharmacist1:

Ez az írás vezet messze a legtovább, amit itt valaha is olvastam, mivel magyarázatot ad(hat) a következőkre:

- Négy Mancs
- Magyar Gárda
- LMP
- Etnikai alapú kivégzések
- Soros Alapítvány
- Homoszexuálisok sztárolása
- Elitegyetem

és még számtalan más, aktuális jelenségre. Csak megköszönni tudom!

sorompó 2009.08.05. 22:35:01

Nem találom, hogy ki írta a HV-s cikket. Ötletek?

mr. pharmacist1 2009.08.06. 00:03:26

balázs zoltán a szerző, elnézést.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.09.03. 02:30:06

Ez az egész egy humbug! Az egész globális kapitalizmus összeomlik és saját struktúrájában döglődik, amint ökológiai szemmel nézzük. Fenntarthatatlan. Az egész világ szegénysége fenntartható volt, mindenki egyenlően éhezett és egyenlően nem fogyasztotta túl eltartóját, a Földet. A globalizáció szerintem egy ugyanolyan szép eszme mint a kommunizmus, de pontosan annyira megvalósíthatatlan.

Kedvenc kritizálóm a témában, a blogomon is sokat citált polyp képregényrajzoló. polyp.org.uk/

Ahogy a WWF Living Planet 2008 jelentése fényt derít arra, hogy az ökológiai lábnyomunk mekkora, úgy rögtön megteremtődik a kapcsolat a globális kultúra természetet lesajnáló és minden mechanisztikus gazdasági szemmel néző mivolta és a természet szükségszerű kizsákmányolása között.

De ez már egy ismét másik olvasat...

tarzus 2009.09.03. 14:20:52

"A globalizáció szerintem egy ugyanolyan szép eszme mint a kommunizmus, de pontosan annyira megvalósíthatatlan."

Ez így nem találó, sőt nem is jó megállapítás.
A szezon és a fazon keverése.

- A globalizáció alapvetően se nem eszme, se nem szép.
Törvényszerűség. Minden fejlődni és terjedni akar.
Nézet, hit, vallás, tudás, módszer, technika, tőke, vállalkozás....Én is globalizálódni akarok, szeretném, ha minél többen úgy gondolkodnának, mint én.
Globalizálódik a jó és globalizálódik a rossz. Globalizálódik a Föld kizsigerelése, globalizálódnak az öko-mozgalmak...
A globalizálódó folyamatok nem állnak meg. Az egyre totálisabb világgazdasági globalizációnak még nincs is vége. Meg se lehet állítani. A józan ész globalizációjával azonban nem lesz semmiféle világméretű tragédia.

- A kommunizmus ezel szemben egészen más dolog. Az valóban szép (tév) eszme és valóban megvalósíthatatlan. Kiagyalói nem ismerték az ember lényegi mivoltját. Kár volt a rettenetes kisérletért.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.09.03. 14:34:34

@tarzus:

Értelek, és igazad van.

Az utolsó bekezdéseddel azt próbálod meg megfogni amit én gondoltam írni: hogy a globalizáció meg a természet lényegi mivoltát nem ismeri. "Kár volt, rettenetes kísérlet": a globalizáció is.

Ettől függetlenül, jó, hogy helyreigazítottál, mert így eszembe is jutott, hogy tényleg magam ellen beszélek, hiszen Boda Zsolt Globális Ökopolitika könyve ugyanezt írja le: jó lenne ha a jó eszmék és ökológikus eszmék minél jobban globalizálódnának.

tarzus 2009.09.03. 18:23:56

@Pacsker:

:-)
Az ember mindig örül, ha valakivel egyetért.

De maradjunk a szavaknál, sőt a szójátékoknál.
A kommunizmus valamikor kisértet volt (ahogy a Marx-Engels féle tandemjáték első sora citálta a nemzetközi porondra), de a lepel lehullt, mára csupán fájdalmas emlékű kisérletnek látjuk.

A globalizáció viszont nem kisérlet, hanem olyan kisértet, melynek még akkor sincs arca, ha lerántod a leplet. Vagy annyi ábrázat vigyorog alatta, hogy rövid keresés után köztük a saját magadét is megtalálod.
És nagy a mozgás, nagy a lökdösődés. Aki az előbb még kővel riasztotta az imbolygó rémet, mára észrevétlenül behúzódott a lepedő alá. De hova vonul, kit fenyeget, kit akar a kárhozatba vinni ez a burjánzó és hullámzó szörnyeteg? Vajon kik irányítják? Zsidók, maszonok, max-weberi kálvinisták vagy a Drábik Jancsi bácsi féle hitelpénz-fasizmus?

Ugyan. Senki. Jobban mondva valami végtelenül elidegenedett rendszer. Megy magától, amerre lát, De nem lát.

Megoldás: A lepedő alatt majd el kell beszélgetni kicsit egymással. Meg kell fogni egymás kezét.
Hogy a rém irányíthatóvá váljon. Jó irányba.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.09.03. 18:29:37

@tarzus:

Ilyet még nem olvastam. Ez honnan? Vagy Te?
Köszi a segítséget, így értem amit mondasz.

tarzus 2009.09.03. 18:43:38

@Pacsker:

Saját. Sok X után ez ember könnyedén összedob egy ilyen jóindulatú agymenést. Örülök, ha Neked tetszik.
De valószínűleg lesz, akinek nem fog. (Külön pech, ha a kiadónak se.)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása