Vajon kik sértettek kampánycsendet?

dobray I 2009.06.07. 19:49

Sorozatos telefonos kampánycsendsértések történtek a szavazás során. Hol egy, hol négy, de leginkább három párt nevében hívogatta az automata a választópolgárokat. Kinek jó ez?

Mindenesetre két közlemény már megjelent a témában. Imhol:

Tisztelt címzett! Tisztelt szerkesztőség!

 A Jobbik Magyarországért Mozgalom országos kampányfőnökeként hivatalosan tájékoztatom arról, hogy 2009. június 7-én az EP választás délelőttjén, eddig ismeretlen személyek országos telefonos kampányba kezdtek olyan üzenetekkel, miszerint az emberek a Jobbikra és Morvai Krisztinára szavazzanak. A vonalas készülékekre érkezett telefonhívások során gépi hang szólal meg, s van olyan verziója a hívásoknak, melyben egyszerre szólítanak fel a Fidesz és a Jobbik listájának támogatására. A Jobbik Magyarországért Mozgalom országos kampányfőnökeként kijelentem, hogy nem a Jobbik rendelte meg ezt az országos mozgósítást, sőt elhatárolódunk ettől az akciótól. A Jobbik előre közleményben kijelentette, hogy tiszteletben tartja majd a kampánycsendet. Elsőre úgy értékeljük a helyzetet, hogy a Jobbikot ezzel az akcióval a kampánycsend megsértésének gyanújába kívánják keverni. Pártunk jogászai már dolgoznak a Jobbik által megtenni kívánt jogi lépések kidolgozásán. A Jobbik nevében hivatalosan (telefonon és e-mailen) már délelőtt tájékoztattam az összes listát állító párt kampányfőnökét vagy sajtóosztályát a kialakult helyzetről, a közleményben leírtakkal egyező tartalommal.


Továbbá:

Az MSZP retteg a hatalom elvesztésétől, retteg attól, hogy az emberek egyértelműen, határozottan és egységesen azt mondják: elég a Gyurcsány-Bajnai-korszakból. Az egész ország területéről érkezett bejelentések alapján világossá vált, hogy az MSZP a szavazás napján is törvénysértő módon akarja manipulálni az emberek akaratát és a választás végeredményét. Az MSZP országos telefonos kampányt folytat ma délelőtt óta: több különböző automata hívásban az MSZP-re való szavazásra és koalíciós partnerének támogatására buzdít, valamint a Fidesz és a szélsőséges erők összemosásával provokál. A Fidesz a helyi választási bizottságokhoz, valmint az Országos Választási Bizottsághoz fordult a súlyos törvénysértés miatt, és feljelentést tett a Rendőrségen. Ugyanakkor határozottan felszólítottuk a Magyar Telekomot, hogy ne forgalmazza a törvénysértő telefonhívásokat. Nem tűrjük, hogy az MSZP tovább rombolja az emberek demokráciába és demokratikus választásokba vetett hitét.
Szijjártó Péter,
a Fidesz elnöki stábjának vezetője

Végül:

 "Az kiabál, akinek a háza ég" - fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz elnöki stábjának vezetője szerint az MSZP országos telefonos kampányt folytatott vasárnap délelőtt óta. Nyakó István elmondta, azt tapasztalják, hogy éppen a Fidesz az, amely ezt a törvénysértést minden megyében elkövette. Hozzátette: már Pécsett is találkoztak ezzel a módszerrel. Közölte, hogy a területi választási bizottságokhoz fordultak ez ügyben. Az MSZP szóvivője utalt Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének korábbi szavaira, aki egy kampánygyűlésen a kampánycsend megsértésére buzdította a Fidesz aktivistáit, és azt mondta, hogy a jogászok majd elrendezik, "oszt, jó napot". Továbbá voltak olyan hívások, amelyek azt közölték, hogy már csak pár szavazat szükséges az SZDSZ-nek.

 

 


A Fidesz biztos nem fog olyan telefonhívást kezdeményezni, amiben egyszerre buzdítják a Jobbikra és a Fideszre való szavazásra az állampolgárokat. Főleg azért, mert amúgyis nyeri a versenyt, nincs szüksége rá. De miért tenne ilyet az MSZP úgy, hogy közben a saját pártját is reklámoztatja? Elterelő hadművelet? Mintha mindet a Fidesz csinálná? Az SZDSZ-es olyan gyenge kísérlet, hogy az akár még tényleg SZDSZ-es is lehet. Ki sért kampánycsendet? Mindenki? A Jobbik? Az MSZP? A Fidesz? Vagy valamelyikük? Lehet így még szavazókat szerezni? Szerintem nem. Mi értelme egyáltalán a kampánycsendnek? Esetleg van valaki, aki az egészet érvénytelenre szeretné kihozni? Szerintem nincs: nagy blama volna ez Európában.

(Első elemzésünk az EP-választás eredményéről itt olvasható.)

 

Ajánljuk:

Európa, Európa

Lehet más az SZDSZ?

Miről döntünk június 7-én?

A polgári középerők kísértete

"Az a kiábrándult, aki az SZDSZ-re szavaz, annyira nem is lehet kiábrándult" - Lehet Más a Politika


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr111169668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.07. 21:23:04

"Mi értelme egyáltalán a kampánycsendnek?"

Na ez legjobb kérdés. SZVSZ semmi az égvilágon.

mzprix 2009.06.07. 21:27:18

Én személyesen kaptam egy ilyen telefont az első mondata következő volt nagyjából: Kedves jobboldali szavazó most itt a lehetőség, hogy valóra váltsd Orbán Viktor álmát, én itt tettem le a telefont, de azt hiszem nem kérdés kinek a megbízásából mehetett körbe a telefon. Sajnos a fideszből az ilyen szintű pofátlanságot simán kinézem. Emlékeztetnék mindenkit, a pénteki partok listavezetőinek vitájára: a fidesz azt mondta az MSZP mondta le a vitát, természetesen az MSZP az ellenkezőét, utána mégis a FIDESZ nem ment el.....

phaidros 2009.06.07. 21:32:36

@mzprix: "Kedves jobboldali szavazó most itt a lehetőség, hogy valóra váltsd Orbán Viktor álmát"

Valószínűleg így, ezzel a szöveggel kampányol a Fidesz. Gratulálok, van-e annyi IQ-d legalább, mint ahány éves vagy? :D

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.06.07. 21:41:43

@phaidros: Biztos forrásból tudom, hogy Orbán Viktor vérzombikkal álmodott, mielőtt átfordult a másik oldalára. Remélem senki sem váltja valóra.

Janovszki Zsolt 2009.06.07. 22:00:36

Az offline kampánycsend a választás alatt értelmes dolog, hiszen azért az nem kívánt konfliktusokhoz vezethetne, ha a szavazókörök előtt pl. SZDSZ-es és Jobbikos aktivisták egyszerre próbálnák meggyőzni a szavazókat, hogy nekik van igazuk :) Azonban az online világra ráhúzott, valamint a péntek éjféltől szombat éjfélig terjedő időben semmi értelme.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2009.06.07. 22:05:24

Hogy rohadjon meg az összes buzi aki megzavarja a kampánycsendet. Pont aludtam erre felhívnak...

phaidros 2009.06.07. 22:14:29

@Király Rák: én úgy tudtam, hogy nyúllal, de mint tudjuk, az a legborzasztóbb lehetőség, ha nincs nálunk a Szent Kézigránát.

fda 2009.06.07. 22:46:47

A kormányon lévők jól tudták előre, és be is igazolódott, hogy bazi nagyot buknak ma.
Ezért minden módon azt a látszatot kell kelteni, hogy az egész érvénytelen volt és különben is mindegy az eredménye, hiszen "kevesen" mentek el.
Most néztem az mszp.hu-n, az az ápolatlan külsejű öreg tyúk is valami kampánycsendről gágog, meg sem említi, hogy mellesleg úgy beégtek, hogy a 4 mszp-s szavazó helyében nem mernék Brüsszelbe menni. (Mit fognak mondani, ha megkérdik, hogy ti vagytok otthon a kormányerő?)

Tomzone 2009.06.07. 22:56:13

Szerintem eleg meggyozo volt a telefonhivas, legallabb is en meggondoltam magam, es az eredeti elkepzelesemmel ellentetesen szavaztam. Csaladtagjaim is meggyoztem errol, a szavazofulkebe is bekisertem oket, leellenoriztem mit xelnek.

zsoltix 2009.06.07. 23:20:13

@fdavid: Na ja, Miss Mùmia pròbàlja magyaràzni a bizonyìtvànyt, pedig az ex-fönökètöl màr megtanulhatta volna az "elkùrtuk" szòt.

buntus 2009.06.07. 23:20:19

Láttátok? Lendvai szamárfüllel beszélt, (az "újult erővel" ő-je) , jól állt neki, ahogy bizonygatta, az MSZPs szavazók a fotelban, ugrásra készen várják, hogy eljöjjön a parlamenti választás. Illik a fül!
Apropó!
Morvai fülében egy 6águ csillag volt...
Hmm....

Yasashi Tanuki 2009.06.07. 23:48:41

Itt mindenki Fidesz - Mszp hivásokról ír.
Engem csak a szadisok hivtak a vonalason. Én vagyok az egyetlen?

valójábannemberci 2009.06.07. 23:58:08

Engem senki se hívott. Én nem is számítok senkinek. Mingyá' öngyi is leszek. :(

Kiotop 2009.06.08. 00:05:26

Engem az MSZP hívott, hogy a szavazó körzetemben a szélsőséges erők előretörtek(semmi pártnév) és menjek el szavazni bla bla. Rejtett számról persze.

hegelaci 2009.06.08. 00:19:41

Engem senki sem hívott. Biztos valaki megmondta nekik, hogy már szavaztam

valójábannemberci 2009.06.08. 00:21:32

Amúgy szerintem mindegyik mögött a Piréz Nemzeti Front volt. :O

Kalmár 2009.06.08. 00:34:58

Elnézést!

Innen Európából jöttem, keresek valakit.
Úgy hívják SZDSZ, nem látta valaki?

Aha, nincs itt.

Hazament?
Értem, de kár.........

Lovag, aki azt mondja: Ni! 2009.06.08. 01:32:15

@berciXcore:

Piréz nemzeti front!? Azok hülye köpködők!
A Piréz Felszabadítási Front! :)

(Békanyelvet ..... sassegglyukat tessék......)

spanyol inkvizíció 2009.06.08. 02:26:12

@berciXcore: Hát Bástya elvtársat már meg sem akarják ölni? Én már szart érek?

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.08. 02:28:45

Ez a kerdes az ervenytelenre kihozasrol ("Esetleg van valaki, aki az egészet érvénytelenre szeretné kihozni?") elegge alnaiv es demagog. Es ez meg a jobbik eset :). Kampanycsend sertes miatt nem lehet ervenyteleniteni az egesz valasztast, foleg nem ilyen relativ kis merteku zavarkeltes eseten. (Nehany tiz- vagy szazezer hovast lehetett csak lebonyolitani.)

Mar csak azert sem, mert akkor igen konnyen szabotalhato lenne barmelyik valasztas - ahogy irod. Raadasul, ha meg lehetne is, akkor is mi ertelme lenne? Mondjuk egy het mulva megismetelnek a valasztasokat... es akkor? Ujra jonne a tarcsazoprogram, vagy lenne egy db. plusz kepviseloje valamelyik partnak?

Hogy kik sertettek az ki fog derulni, hiszen ezt nyom nelkul nem igazan lehet muvelni. Mar ha csak egy vonalrol hivogat valaki akkor elokerul a naplo file-okbol, de itt feltehetoleg (ha nincs nagyon felfujva az ugy) komolyabb infrastrukturat hasznaltak.

SurRus-Ginagi BS (törölt) 2009.06.08. 03:14:11

ti hétvégén fölveszitek a telefont?

lujo22 2009.06.08. 04:06:54

sztem tök felesleges a kampánycsend, mert semmi szankciója nincs, ezért nem fognak egy választást sem érvényteleníteni
arról nem is beszélve, sokszor hiperaktív aktivisták öntevékeny akciója, amiről az adott párt vagy nem is tud, vagy csak hallgatólagosan. Lásd: OV, amjd az ügyvédek kimagyarázzák, oszt' jónapot!

doktor.dikhed 2009.06.08. 08:05:46

"A Fidesz biztos nem fog olyan telefonhívást kezdeményezni, amiben egyszerre buzdítják a Jobbikra és a Fideszre való szavazásra az állampolgárokat. Főleg azért, mert amúgyis nyeri a versenyt, nincs szüksége rá."

Azért azt is tudjuk, hogy a FIDESZ is hülyébb az átlagnál. Az előző választások előtt is volt egy pár olyan húzások, amivel ellőtték az esélyeiket. Józan eszű ember pl nem hagyja Mikolát beszélni, aki még a legvérmesebb FIDESZ szavazókat is képes elijeszteni stb... :) Lehet, hogy idén a telefon-kampány volt a menetrendszerűen érkező szar döntésük, csak ezt már nem lehetett elbarmolni :D

nemuccaszoc 2009.06.08. 08:13:42

És az milyen, amikor 5 percben belül harmadszorra látom ugyanazt az autót a szavazóhelység felé tartani mindannyiszor ugyanazzal a sofőrrel, de más utasokkal?

Ez vagyok 2009.06.08. 08:42:41

Mit kell ezen vitatkozni! Én csak azt látom, hogy már megint lenyúlták az adómat és mint már rengetegszer f.szságokra szórták ki az ablakon.

Carlos77 2009.06.08. 23:33:14

A penny market az sértett kampányt vagy sajtot vágott de nem eleget. Egyébként meg azt hittem ebből a tömeghisztériából már kinőttünk:

index.hu/gazdasag/magyar/2009/06/08/bepanaszoltak_a_penny_marketet_a_sajtakcioert/

"A Penny Market vasárnapra, az EP-választás urnazárását követő órára sajtvásárlási akciót hirdetett meg, Nagyatádon, Kaposváron, Tatabányán, Kisbéren és Dorogon: este 7 és 8 óra között 550 forintos kilónkénti áron adták a trappista sajtot."
"A tömeg egy része még este nyolc után is a boltok előtt várakozott, sajtot azonban már nem kaptak."

elmegyek szavazni éöhh illetve lemegyek sajtot venni, mert azt mondták a ........-nél és akkor majd eszünk mi is eszünk rántott sajtot
Ez valami helyi kampány része volt vazze tutiziher

szempontpuska 2009.06.09. 18:16:21

Benzinkútnál esetleg ? :-) Amúgy teljesen mindegy kik sértettek kampánycsendet. Majd a jogászok megvédik oszt' jónapot

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása