Hogyan képezzünk jó orvosokat és hogyan tartsuk itthon őket?

Konzervatorium I 2009.06.03. 23:39

dottoreAz Egészségügyi Minisztérium június 3-án terjesztette be a kormány elé a szakorvosképzés átalakítását megcélzó, a szakma által élesen ellenzett rendeletét, melynek értelmében a rezidenseknek egy kilenc évre szóló hűségnyilatkozatot kellett volna aláírniuk a jelenlegi bér- és munkakörülmények mellett. A rendeletet a kormány napirendre vette, azonban végül mégsem bocsátotta szavazásra. De miről is szól ez az egész vita? És ami ennél fontosabb: hogyan képezhetnénk jó orvosokat és hogyan tartsuk itthon őket? Az alábbiakban a Magyar Rezidens Szövetség alelnöke, Nardai Sándor és szegedi elnöke, Kónya Sándor járja körül a témát a Konzervatórium számára írt cikkükben.

 

Az írás a Konzervatórium.hu-n olvasható.

 

Kapcsolódó írások:

Hogyan nyírjuk ki a magyar egészségügyet?


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr931162507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopiás Attila Steve 2009.06.04. 02:05:46

Nem hittem volna, hogy lesz olyan, amikor konzis cikkel fogok egyetérteni abban, hogy hiba az eü ésvagy oktatás állami felelősségvállalásának csökkentése, erre tessék, 2in1. Nem teljesen vágom, hogy ez épp melyik konzi értékhez hogyan kapcsolódik (tudnék mondani mellette és ellene is általam konzinak vélt érveket), de két átolvasás után nekem szimpatikusnak tűnik az MRSz álláspontja.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.04. 08:27:43

Teljesen elfogadható álláspont.
A megkérdezett 200-as nettó kezdőfizetés, viszont teljességgel irreális.

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.06.04. 09:23:27

@Lord_Valdez: Jelen gazdasági helyzetben valóban irreális. Viszont amikor anno Hollandiában voltam gyakorlaton, amikor bárki kérdezett a fizetésről, mindig kijavított, hogy egy nulla lemaradt (sajnos nem maradt le...). Legalábbis náluk annyi volt a fizetés akkor, miközben legfeljebb kétszer olyan drága volt átlagban az élet. De nem csak az orvosi, hanem minden egszségügyi dolgozó a felelősségnek megfelelően van arrafelé megfizetve.
Összességében engem az zavar nagyon, hogy már megint nem valós reformokkal, és anyagi befeketetéssel akarnak rendet tenni az egszségügyben, hanem ilyen rendeletekkel. És aztán megy a csodálkozás, hogy a tegnap nyilvánossá tett felmérés szerint az egszségügy a legkorruptabb terület az országban...

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.06.04. 09:28:30

Azt persze elfeletettem írni, hogy az anyagi befektetés nem csupán az orvosi fizetés rendezését jelenti számomra. Minden szakdolgozót becsüljenek meg, legyen korszerű műszerpark, normális helyiségek, több adminisztrátor, stb.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.04. 14:27:14

@HTamas:
Ez nem csak most irreális, hanem még jó darabig az is marad. Még a versenyszektor sem igazán tud ilyen kezdőfizetéseket produkálni, pedig ők direkt bevételt termelnek.

A politika (sőt nem csak az) ilyen. Az egyszerű megoldásokat szereti.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.06.05. 17:34:33

@Lord_Valdez: Azért legalább az értelmiségi átlagfizetést illene megkapni a 2 év alapképzés után szerintem. Most így állnak az orvosi fizetések:
drmorcz.blog.hu/2009/05/26/atlag_folott_es_alatt

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.05. 18:34:06

@Dr. Morcz:
Illene, nem illene, tök mindegy. A kapitalizmus, de még az állami szektor sem "illene" alapon működik.

Az a baj, hogy az orvos állami alkalmazott és eszerint fizetik. Azon lehet morfondírozni, hogy esetleg ki kéne venni őket és egy másik bértáblát alkotni nekik, de versenyképes akkor se lesz a nyugati államokkal. Azt egyszerűen nem bírja el az állam.

___________________________ (törölt) 2009.06.06. 01:24:11

@Lord_Valdez: most nem linkelem be, mert nem tudom, hol van, asszem a Zóna c. magazinban valahol, de mindesetre azt mondta egy Angliában dolgozó magyar orvosnő, hogy elsősorban nem a kevés zsé zavarja itt, hanem a rossz munkakörülmények.

Tudod, megint az van, hogy próbáljunk meg lélektanilag gondolkozni és nem racionalista módon. Alapvetően orvosnak nem az megy, akit főleg a pénz motivál. Van arra alkalmasabb és könnyebb pálya is. Akár még az orvostudományon belül is: a plasztikai sebészet kb. biztos út a meggazdagodáshoz. Tehát aki nem erre gyúr, azt nem az érdekli főleg. Nyilván kell egy alapvető életszínvonal, de többnyire az orvos nem úgy működik, mint a pincér, hogy egy fizetésemelés ígéretére azonnal ugrik, mert csak az számít.

Alapvetően ők szeretnének segíteni az embereken, eléggé altruisták, és a feltételek és körülmények a rosszak: nem hagyják őket. És főleg ezt utálják.

Ezen azért tudnánk változtatni úgy is, hogy közben még nem tudunk lóvévonalon teljes versenyképessé válni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.06. 08:44:09

@Shenpen:
Most konkrétan a pénzről volt szó, ezért a pénzről beszéltem.

Felerészben a munkakörülmények is pénz kérdés. Ami a kultúra, bürokrácia stb. vonalon van, azzal egyetértek.

Ököl 2009.06.07. 13:26:35

@Lord_Valdez: és nem is csak ez az irreális.
Az az irreális, hogy a szakorvosjelöltek, maga a rezidens szövetség és a végzős orvostanhallgatók vitapartnernek hiszik magukat. Sajnos az Eü min. nem így tekint rájuk, ránk.
Nettó 200 ezret lehet mondani, mintegy elkezdve az alkut. /miközben lehet, hogy már 130ezer nettó+ügyelet is mesés lenne kezdésnek/
Sajnos úgy tűnik nem vagyunk alkupozícióban.
Ebbe van aki belenyugszik (több lesz mint 7%), van aki elhagyja a pályát (orvoslátogató lesz) és aki teheti elmegy külföldre (kevesebb lesz mint 43%).

Engem mindig keserűséggel tölt el, hogy "így működik a politika", a szakminisztérium így becsüli meg a szakembereit. Mégcsak a szakma sem tud összefogni, nyomást gyakorolni. Tehetetlennek érzem magam. Nem is csoda, hogy az orvosoknál a leggyakoribb a szuicidum, alkoholizmus és a depresszió a diplomások között.

Vajon alkoitmányellenes ez a kormányrendelet tervezet? Miért nem bocsátották szavazásra?
Nagyon úgy tűnik, hogy az EU-ban ilyen törvényt már nem lehet meghozni. Talán mégsem kell feltétlenül megijedni jobban mint eddig :)

Kenguru 2009.06.07. 16:46:26

Irreális, a lónak a fasza.
Az egeészségügybe bérfejlesztésre bele kéne tolni évi plusz 150 milliárdot.
Aztán szigorú ellenőrzésekkel szét lehetne verni azt a feudális paraszolvenciarendszert, ami az orvosi hierachia csúcsán álló 10%-nak az érdeke csupán.

Erre a defdezet megvan. Parazsolvenciára évi 80 milliárdot költünk. Ha ez co-payment formájéban legálisan befizethető lenne, nem lenne probléma összegereblyézni mellé még az állami büdzséből 70 milliárdot.

Elég lenne pl az utazási kedvezményeket(nyugdíjasok) csökkenteni, és néhany durva korrupciós ügyet megfogni.

Kenguru 2009.06.07. 16:53:48

Egész európa társadalma öregszik, és egyre nagyobb szükség lesz orvosokra, nővérekre.

Ha nem tartjuk itthon a mieinket, mindet vagy a mi idős szüleinket ki fogja gyógyítani?

Az az irreális hogy egy gyerekorvos+csecsemősnővér fiatal pár, nem keres annyit hogy feleőséggel saját gyereket vállalhassaon. Mindezt 36 orás műszakokkal.

Miközben az államigazgatésan vannak 240 netttós állások, amii tök fölöslegesek, és a kedves kollega/kollegina pénteken kettő után mér nem elérhető.

A fontos dolgokra(rendőrség, egészségügy) muszáj lesz költenünk,különben valódi katasztrófa elé nézünk.


Jah és a pénzügyi része.
Tíz éven belül, akkora orvoshiány lesz európában(öregszik a baby-boomer generacio) hogy a magyar orvosképzést költségét is ki fogják csengetni az államnak, csakhogy vihessék a frissen végzett orvosokat.

Kenguru 2009.06.07. 17:11:03

Egész európa társadalma öregszik, és egyre nagyobb szükség lesz orvosokra, nővérekre.

Ha nem tartjuk itthon a mieinket, mindet vagy a mi idős szüleinket ki fogja gyógyítani?

Az az irreális hogy egy gyerekorvos+csecsemősnővér fiatal pár, nem keres annyit hogy feleőséggel saját gyereket vállalhassaon. Mindezt 36 orás műszakokkal.

Miközben az államigazgatésan vannak 240 netttós állások, amii tök fölöslegesek, és a kedves kollega/kollegina pénteken kettő után mér nem elérhető.

A fontos dolgokra(rendőrség, egészségügy) muszáj lesz költenünk,különben valódi katasztrófa elé nézünk.


Jah és a pénzügyi része.
Tíz éven belül, akkora orvoshiány lesz európában(öregszik a baby-boomer generacio) hogy a magyar orvosképzést költségét is ki fogják csengetni az államnak, csakhogy vihessék a frissen végzett orvosokat.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.08. 08:06:27

@Kenguru:
Felhívnám a figyelmet, hogy az istenadta úgy elutasította a kevesebb, mint feleennyi co-paymentet, hogy azt még évekig nem meri senki szóba hozni.

Erősödik a gyanúm, hogy az orvosokat tényleg ki kellene venni a közalkalmazotti bértáblából. Azt hiszem kezdetnek ez nem is lenne rossz.

Kenguru 2009.06.08. 10:38:08

@Lord_Valdez:
Azt a nepszavazast kontextusaban kell szemelni.

Penzszoras-otevesz adocsokkentesi torveny(!)-valasztas- majd ev kozben(!) 5(!)adoemeles-oszod-zavargasok-szemkiloves.

Es akkor megkerteztek, akarnak-e az emberek MEG fizetni.
Ha az lett volna a szitu, hogy vagy jarulek emeles vagy co payment mindjart mast lett volna az eredmeny.

"akarsz-e mas helyett fizetni vagy csak magadert?"

" nem azt mondtak Feri..."

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.08. 10:50:21

@Kenguru:
Természetesen, ám ez nem sokat változtat azon, hogy semelyik politikai erőnek nem érdeke ezt feszegetni ezek után.

drjakyll 2009.06.15. 21:44:48

Azt hiszem elő kell ismét venni a régi jó punk mondást: "No future!" Kedves Barátaim! Hogy milyen jövő áll előttetek? Semmilyen! Én itt állok ötven éves aneszteziológusként, két gyerekkel, egy nyóckeri lakótelepi 1+2 félszobával, egy használt kocsival (aminek a részleteit a nyugdíjas szüleim fizetik). Külföldre nem kellek: "túlképzett, vagy öreg vagyok". Mit adott nekem ez az ország. A nagy semmit. 23 év után még mindig a lekiismeretemre bazíroznak, de amit azért kapok, abból nem tudom a gyerekeimet nevelni. Ez a legújabb rabszolgatörvény is csak egy adalék az orvosok "megbecsüléséhez". Legyetek rabszolgák külföldön! Azalatt, amíg kiképeznek 9 év alatt itthon éhbérért (és utána is), azalatt külföldön megbecsült szakemberek lesztek, vezető állásban. Itt, ha nem vagytok a velejéig korruptak, az életben nem éltek meg tisztességesen, esélyetek sincs saját lakásra, kocsira, normális középosztálybeli életvitelre. Ráadásul mindenki belétek rúg. A beteg, a főnök, a kolléga. Mindenért feljelentenek. Ha megtetted azért, ha nem azért. És ezen semmilyen kormányváltás nem segíthet. Szarból nem lehet várat építeni. Bárki, bármit mond, hazudik. Akinek esze van, már a diploma után lelép.Hiszen ha a rezidensképzést külföldön abszolválja, csak néhány évig rabszolga, itt egy életre.

nanemúgyvanaz 2009.12.05. 19:02:20

@Lord_Valdez:

Hazugság. / Hatalmas tévedés.

ÉpítészHALLGATÓ ismerős megkeresi a havi 200 nettót egy építőipari cégnél.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.12.05. 22:20:00

@nanemúgyvanaz:
Az illető mázlista. Kérdezd meg azt is, hogy mennyi adót fizetnek utána. Én adózó építészt ugyanis még nem láttam.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása