Plakát magányban…

Alekszej Satov I 2009.05.09. 08:51

… nem ég az SZDSZ. Úgy tűnik megunták az egyedül (vagy Kovács Pistivel) kampányolást, és maguk mellé vették kérve-kéretlenül is a Jobbikot, amellyel úgy látszik, külön versenyt kívánnak folytatni a harmadik helyért. Az ilyen "válasszunk a két lehetőség közül, amit elénk raknak a plakáton-ról" a Fidesz 90-es plakátja jut eszembe. Az ötletes volt, ez nem. Mi a különbség? A 90-es választás problémamentes, nem nagyon volt kérdéses, hogy változások lesznek. A Fidesz akkor pusztán csak szellemesen mutatta meg, hogy ők szebbet is el tudnak képzelni, mint hogy Brezsnyev és Honecker csókkal üdvözlik egymást. A mostani plakátok egészen másról szólnak. Valami oknál fogva az SZDSZ úgy gondolja, hogy a Jobbik által keltett negatív érzelmek majd számukra fognak szavazatokat hozni. Nagy kérdés, hogy így lesz-e. Én sokkal inkább úgy gondolom, hogy az SZDSZ, amely a kezdetekkor a második legnépszerűbb párt volt, és az elmúlt 19 évből 10-et kormányon az utóbbi egyet pedig kormány mellett töltött, most pedig erősen kell küzdenie a politikai talpon maradásért, inkább tud szavazatokat vinni a Jobbiknak, mint ellenpólus (főleg, ha ehhez ingyenreklámot is szolgáltat). Gondoljunk bele, az ellenségem ellensége a barátom elvbe, és rájövünk, hogy nem igaz az, hogy csak a Fidesz kacsintásától nőhet a Jobbik.

És akkor most forduljunk a tudományhoz, hogy valóban értelmezhessük az SZDSZ plakátjait:

„Minden csoport kidolgozza a saját magától értetődőségi rendszereit, értékelő és tipizáló előfeltevéseit, amelyek nem feltétlenül egyeznek más csoportok értékelő és tipizáló sémáival. Ezáltal a félreértés lehetősége eleve adott, és a konfliktust minden csoport a saját javára és a másik kárára hajlamos magyarázni. A társadalmi nagycsoportok önmagukat pozitív irányba abszolútizáló, más csoportokat leértékelő ideológiáit – Sumner nyomán – etnocetrizmusnak nevezzük. A saját csoport és az idegen csoport diszkrimináló hangsúlyokkal teli megkülönböztetésére hajlamosító etnocentrikus látószög magyarázható a szociális kategorizációs működéssel, az ebből adódó torzító hatásokkal. Az etnocentrikus ideológia, tudatosan alkalmazkodva az etnocentrikus látószöghöz, szervezett és rendszerbe foglalt nézetek, attitűdök, értékek tárháza, mely pszichológiai érzékenysége folytán kiválóan alkalmas a saját csoport egyesítő éléményének körébe vonni érdekkülönbségek, antagonizmusok által tagolt társadalmi csoportokat.” (Csepeli György: Szociálpszichológia, kiemelés tőlem A.S.)

És megy kicsit később ugyanebben a könyvben még azt is olvashatjuk, milyen negatív hatásai vannak az ilyen csoportképzésnek:

„Az előítéletekkel kapcsolatos irodalomban előítéletek alatt leggyakrabban az előítéletek speciális tárgyra – az emberek nagy csoportjaira – irányuló változatát értik. Ezeket nevezzük csoportközi előítéletnek. Különleges jelentésüket az indokolja, hogy míg a nem csoportközi előítéletek a társadalmi tudás köznapi szövetébe ágyazódva funkcionálisan nélkülözhetetlenek, és ártalmaik elsősorban magára az előítélet birtokosára hullnak vissza (hiszen rövidre zárják tudását, elzsilipelik vagy tévútra vezetik cselekvését), addig a csoportközi előítéletek mindig magukban rejtik az emberek kategóriális hovatartozás szerint megszabott (tehát nem individuális szempontokat alapul vevő) egyenlőtlen megkülönböztetésének esélyét, amelyek megvalósulva az emberi együttélést súlyosan zavaró interakciós jelenségek, az erőszak, a türelmetlenség, az egyenlőtlen elbánás kiapadhatatlan forrásai lesznek, hol lappangó, hol nyílt konfliktusokba taszítva az emberek nagycsoportjait.”

Jó tudni, hogy egy liberális párt minden további nélkül használ etnocentrikus kampányt, és élez csoportközi előítéleteket. Láttunk már ilyet a történelemben, de azok nem voltak liberálisok…


Kapcsolódó írások:

'Az a kiábrándult, aki az SZDSZ-re szavaz, nem is lehet annyira kiábrándult" - Lehet Más a Politika

"Valódi rendszerváltás" a szélsőjobboldalon

Gyűlölethadjárat vagy valami más?


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr681105073

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: GayBears Blog 2009.05.10. 10:49:23

Plakátkiállítás, EP választás 2009.Az szdsz profi ami a kampányokat és a gyűlöletkeltést, uszítást illeti (ezeket profibban műveli már mint a Jobbik vagy korábban a Miép). Legutóbbi kampányában ismét az emberek félelmeire apellál, illetve a félelemkeltéss…

Trackback: Örülünk, Vincent? 2009.05.09. 22:38:29

Tito és az SZDSZHorn Gábor cáfolta, hogy az SZDSZ felhasználta volna Tito Ortiz fényképét egy bőrfejű ábrázolásához. Mi azonban lerántjuk a leplet a hazugságról. Ezt cáfold, SZDSZ! Tito vagy nem Tito?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.09. 09:00:25

Nem tudom, hogy ez a post direkt olyan hülyeség-e, mint az szdsz-es plakátok, mindenesetre ugyanolyan gyenge.

A plakátkampány kitalálóját biztos, hogy nem alkalmaznám hasonló feladatra, ha párt lennék, mint ahogy a postírót sem postot írni, ha bloggazda lennék. Egyetlen mentsége lehetne, ha kitette volna az iróniamétert...

:P

luucy 2009.05.09. 09:20:10

@Úlfhéðinn: Most mi bajdo ezzel a posttal? Jó, lehet h a konzervítorium szinvonala alatt van, de attól még nem rossz.

Arról szól,hogy a kirekesztés meg a megbélyegzés ellen küzdő liberális párt pont arra apellál a kampányában, hogy sztereotípiákat használ fel és általánosít. No! :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.09. 09:21:27

Szerzőnk valami olyasmit szeretett volna bizonyítani Csepeli Györggyel, hogy az SZDSZ-nek téves előítéletei vannak a szkinhedekkel kapcsolatban és társadalmi nagycsoportként erőszakosan és türelmetlenül egyenlőtlen megkülönböztetésben részesítette őket, míg kormányon volt, és így fog tenni az Európai Parlamentben is, mint azt a plakátkampánya jól leleplezte.

Hasonlóan erőszakosan és türelmetlenül egyenlőtlen megkülönböztetésben részesítette a Henkel a Hagyományos Mosóport is, nem is csoda, hogy az erőszakos asszimiláció hatására mára senki sem vallja úgy, hogy hagyományos mosóporral mosna.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.05.09. 09:23:39

Hát, elég gyenge, kár tagadni. Nem csak fantáziátlan, de nem is igaz. Nem a gárdistáknak, futballhuligánok és az SZDSZ között kell választani, hanem van még egy csomó alternatíva. Ha csak két opció van, akkor hatásos lehet a negatív kampány, de így nevetséges.
Amellett, hogy a tét mindössze, hogy ki megy ki Brüsszelbe. Én inkább Szent-Iványival kampányolnék, mint az egyetlen okkal, amiért most lehet rájuk szavazni.
Ugyan emiatt vacak a Fidesz kampánya. Valószínűleg hatásos lesz, mert érzelmekre épít, de mi köze van annak, hogy most már elég, ahhoz, hogy hány embert küldjenek ki?
A szocik legalább felismerték, hogy ez emberekről szól, de olyan gyenge listát állítottak össze, hogy ez öngól lesz. Ki a fene szavazna Göncz Kingára, hogy képviselje az ő érdekeit?

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.05.09. 10:30:16

Azt hiszem igaza van a posztírónak abban amit leír, csak ennél jóval tovább is lehetett volna vinni milyen érdekes az, hogy a Szadi (akik 10 évig voltak kormányon, mindig is ott voltak a Parlamentben, stb., egy pártként alig létező, de mindig jól megfuttatott párt) egy új párttal, sőt, a jobboldali radikalizmussal szemben próbálja magát meghatározni - ezzel megpróbálva kisajátítani az "igazi anti-Jobbik" szerepét, amire a Maszop is évek óta pályázik. Fasizmus vagy mi? - e demagóg kérdést teszik fel a poszteren.

Amúgy már korábban is ugyanilyen ötlettelenek voltak és nyilvánvalóan átvételre építették e kampányukat: pl. hirtelen a szakértői kormány támogatóiból jött ki a 200 001 Szadista, mintha ők beszéltek volna évekig erről és senki más (???)

Szóval nagyon mélyen van ez a párt, arculata teljesen eltünőben...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.09. 10:32:12

@Úlfhéðinn:
2006-ban mikola a hátán vitte be az szdsz-t a parlamentbe. a dolog működik.

serwer 2009.05.09. 10:53:16

@Úlfhéðinn:

A negatív reklám is reklám. Jelenleg 4-5 blogban is írnak a szdsz-es plakátról, ami ugye több, mint amennyi járna nekik százalékosan. Alkalmazd nyugodtan a plakát kitalálóját.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.05.09. 12:02:44

@serwer:

Ezzel én is egyetértek.

A plakát természetesen ordenáré, megbélyegző, antiliberális stb.

De a figyelemfelhívás célját elérte.

Vidéki 2009.05.09. 14:02:26

A szerző nagyon jól rámutatott a lényegre:
„A társadalmi nagycsoportok önmagukat pozitív irányba abszolútizáló, más csoportokat leértékelő ideológiáit – Sumner nyomán – etnocetrizmusnak nevezzük.”
Az SZDSZ szeret a „tolerancia világbajnokának” szerepében tetszelegni.
Ezzel a szereppel homlokegyenest ellenkeznek választási plakátjai, melyek az etnocentrizmus definiciójának felelnek meg.
Különös dolog ez, vajon emiatt az SZDSZ döntési helyzetben lévő vezetői nem éreznek lelkifurdalást?
Leéghetne az arcukról a bőr, vagy legalább pironkodhatnának!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.05.09. 14:16:02

Szerintem jó poszt.
Az szdsz és köre pedig bolsevik volt, most is az, és az is marad.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.09. 14:16:58

@luucy:

Két nagy blokkidézet, meg pár mondat hülyeség körítésnek. Röviden ennyi.

@bs395:

"2006-ban mikola a hátán vitte be az szdsz-t a parlamentbe. a dolog működik."

Lehet, de azt ő csinálta "társadalmi munkában". Nem egy kitalált kretén arc volt plakáton, hanem egy_valódi_kretén. Más tészta.

@serwer:

"A negatív reklám is reklám. Jelenleg 4-5 blogban is írnak a szdsz-es plakátról, ami ugye több, mint amennyi járna nekik százalékosan. Alkalmazd nyugodtan a plakát kitalálóját."

Nem értek egyet. A negatív reklám maximum olyan értelemben áll meg, hogy beszélnek róla. A "beszélnek róla" és a "szavaznak rá" nagyon nem ugyanaz.
Egyébként azért is hülyeség az egész, mert felesleges. A habzószájú széljobb dolgairól tényleg csak az nem hall, aki remeteként él. A negatív reklámot megcsinálják ők maguknak. Sztem ezeknek a plakátoknak nincs célcsoportjuk.

serwer 2009.05.09. 15:01:16

@Úlfhéðinn:
Pedig a választási PIACON, ez számít.
Nem az, hogy melyik párt mit mond, hanem hány emberhez jut el.
Ez egy üzlet, komoly pénzekkel, komoly apparátussal.
Ha megnézed a lépcsőházad reklámújság-tartóját, akkor ott találod a teszkós újság mellett valamelyik párt szóróanyagát is.
Mivel a pártok nézik a felméréseket és tudják, hogy hol állnak, ezért mindegyikük azokat próbálja befolyásolni, akik még ezekben a felmérésekben nem szerepelnek.
Akár egy teszkós újság szinvonalán is.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.09. 17:42:22

@serwer:

OK, akkor úgy mondom, hogy_szerintem_nem jó ez a kampány. Én nem ilyet használnék a helyükben, de nem olyan faszságok miatt, amit a postíró ró fel, hanem egyszerűen azért, mert_szerintem_nem ér célt.

A széljobb nem kell, idáig rendben. De azért ennél többet is illene felmutatni. Mint pl. hogy mi kell. Mondjuk ez ugyanúgy vonatkozik a többi pártra, az összes plakát, amit eddig láttam, nevetségesen szar...

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.09. 19:59:43

Ebbe szerintem nincsen semmi meglepő. Azok a pártok, akik nem tudnak kidolgozni egy valóban működő programot, úgy gazdasági, mint politikai vonatkozásban, az utolsó fegyverhez nyúlnak: az emberek meglevő előítéleteit, érzelmeit korbácsolják fel, hogy abból politikai tőkét kovácsoljanak. Ez a legaljasabb módszer, mert ahelyett, hogy építene, csak rombol. Rombolja a politikai erkölcsöket és a társadalom morális integritását, összetartozás-érzését.
Milyen érdekes, hogy ez hagyományosan a liberálisok és a "baloldaliak" eszköze...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.09. 20:07:34

@osborne: A Tito Ortiz szál tényleg mókás. Különösen annak fényében, hogy a kép nem Tito Ortizt ábrázolja. És még mókásabb annak fényében, hogy nem is XVI. Benedeket.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.05.09. 20:13:52

@Omár:
Igazad van, de az utolsó mondat LOL, nem kicsit, nagyon :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.05.09. 20:36:17

nem megyek bele mélyebben, csak az első benyomásom osztom meg veletek, ami akkor ért, amikor először láttam a sorozat darabjait: az SZDSZ-nél elfogyott a lóvé??

Sose gondoltam volna, hogy pénzzavarba kerülhetnek,
parlamenti, sőt, kvázi-koalíciós pártként. Ezek a plakátok
viszont olyan "olcsójános" gagyi melók, ami szokatlan
ettől a média megvezetésben, zsírprofi társaságtól.

(az Ortizos vita kapcsán hozta szóba Fodor a képügynökségeket, azt mondta onnan való a kopasz is.
Stock képekkel pedig - egy ilyen horderejű kampányban
nyomulni - hogyismondjam: balkánian primitív. Főleg
ilyen minőségű képekkel, ilyen gyatra tipográfiával.
Amire egyébként még kiváncsi lennék, hogy melyik
képügynökségnek van már magyar gárdás bér-képe . )

osborne 2009.05.09. 20:40:17

@Kettes: Gusztost kellett volna odaállítaniuk és akkor Horn Gábornak sem kellett volna levelezgetnie Tito ügyvédjével ;]

reakcio.blog.hu/2008/04/30/oi_szadesz_oi_gumibaba_cicahorda_gyurcsany_ii

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.09. 20:54:06

Amúgy hamár feljött ez a Tito Ortiz dolog, várom, hogy hasonló plakátokat nyomjon a KDNP Tito feleségével (sztem mindenki tudja, ki az ;) meg egy apácával. LOL.

Ez lehetne a két kép:

www.kepeslap.com/images/1963/apaca.bmp

media.photobucket.com/image/janna%20jameson/claudiad13_photos/jenna_jameson.jpg

osborne 2009.05.09. 20:59:09

@Úlfhéðinn: szted kié lenne a show ha Tito a szadesz kampányzáróra menne, JJ pedig a kerdemóéra? ;P

Bell & Sebastian 2009.05.10. 01:55:24

Kár, hogy nem láttam még a kommentek tárgyát.
Hol lehet megnézni Budapest közigazgatási határán túl azt a kur...tizán blagátot?

Azaz, miről is van szó?

szmoker (Homo Trollicus) 2009.05.10. 10:53:31

"Jó tudni, hogy egy liberális párt minden további nélkül használ etnocentrikus kampányt, és élez csoportközi előítéleteket. Láttunk már ilyet a történelemben, de azok nem voltak liberálisok…"

Az SZDSZ nem liberális, és még csak nem is demokrata.
Az SZDSZ egy kib@szott pénzszivattyú, sem több, sem kevesebb.

azAttis 2009.05.10. 11:18:44

Azért kéne az szdsz-re szavazni, hogy az ő egzisztenciáik megmaradjanak.

Hát kösz de nem.

borisz 2009.05.10. 11:19:50

@Bell & Sebastian: én beírtam, hogy szdsz.hu, és ott virít :)

egyébként én eddig minden szavazásra, amire elment a szadeszre szavaztam, és idéntől nem azért lesz másképp, mert másra fogok, hanem mert számomra már nincs kire.
most is jönnek ezzel a szánalmas, fasizmust erőltető kampánnyal, nem tom röhögjek-e, de inkább sírok. legjobban az zavar, hogy sem kormányon sem ellenzékben nem voltak semmilyenek, liberális párt-szerűek meg legkevésbé.

swimmer 2009.05.10. 11:37:17

Nem szimpatizálok a jobbikkal sem és a skinheadek sem a barátaim, de elnézegetve az SZDSZ plakátait elgondolkodtam, hogy talán a kopasz vagy a gárdista rosszabb e mint az akinek a pártja segédkezett, hogy az ország ilyen mélyre süllyedt. Ki a rosszabb a kopasz, akinek nincs esze ( tisztelet a kivétel) és ezért teszi amit tesz vagy az aki a parlamentben van és az eszével tette, teszi amitől itt tartunk???? Egy bizost, egyikre sem szavazok.

Asszem 2009.05.10. 11:39:55

Nyilván egy konzervatórium nevű helyen nem várhatjuk el az ősellenségnek kikiáltott liberálisnak vallott szdsz plakátjának pozitív értékelését, de ez nem indokolja a kritika színvonaltalanságát.

A közvéleménykutatások alapján a Jobbik lehet a harmadik erő, tehát a kérdésfelvetés az szdsz részéről nagyon is jogos és a jobbikot az erőszakos utcai tüntetőkkel azonosítani és egyenlőségjelet tenni közéjük pontosan belefér az szdsz (szerintem mélységesen elhibázott) stratégiájába.

A félelemre apellálás pedig ugyanolyan bevett kommunikációs-manipulációs eszköz, mint a köteles beszéd, orbán démonizálása, stb.

This_is_Sparta (törölt) 2009.05.10. 11:42:44

Én magam az SZDSZ tagja vagyok és liberális, de már jó ideje úgy gondolom, hogy Magyarországon nincs egy liberális párt sem. Attól, hogy egy párt (papíron) felvállalja a melegek, a kissebbségek (értsd: nem csak etnikailag), vagy éppen a füves cigi "érdekeit", attól még nem lesz liberális. A mostani kampánnyal az a legnagyobb baj, hogy a párton belül nagyon sokan tényleg úgy gondolják és el is hiszik, hogy a Jobbikkal riogatva szavazatokat tudnak szerezni, mert "minél nagyobb a fasiszták (sic!) támogatottsága, annál inkább fognak ránk szavazni az emberek". Ezzel csupán egy baj van, hogy figyelmen kívül hagyja a párt sok-sok éve tartó folyamatos vesszőfutását, korrumpálódását és hitelvesztését, hogy csak néhány problámát említsek. Vélemnyem szerint, ha az SZDSZ megugorja az 5 %-os küszöböt, az nem ennek a kampánynak, hanem azoknak az "elvetemült", stabil szavazótábornak lesz köszönhető, akik ha esik, ha fúj, mindig ugyan oda teszik az ikszet!

mm455367 2009.05.10. 11:47:01

Néhány alternatív plakátot összealkottak:
kuruc.info/r/22/39921
Jó szórakozást, vannak köztük kifejezetten jók is.

Rwindx 2009.05.10. 11:51:23

@borisz: Én ezzel '94-ig voltam így, ma már simán lefasisztáz a szadesz. Én a fiatalkori naivitásomat vesztettem el, az szdsz meg a szavahihetőségét.

szmoker (Homo Trollicus) 2009.05.10. 11:53:41

@Bésanyi: "hanem azoknak az "elvetemült", stabil szavazótábornak lesz köszönhető, akik ha esik, ha fúj, mindig ugyan oda teszik az ikszet!"

Ismerek 1-2 meggyőződéses SZDSZ-szavazó zsidót, akik kezdenek másfelé nézelődni, pedig eddig aki az SZDSZ-re és főleg Demszkyre rosszat mondott, az nemkívánatos személy volt számukra.
Most meg ők is csúnyákat mondanak már.

Remélem, szívemből remélem, hogy ezek a lopós szutykok lefolynak a csatornába, és jön helyettük valami igazi liberális, normális párt. Legalize, meg minden.
Sajnos ez Mo-n ma csak álom, az összes párt és ahhoz közel álló ojjektum kizárólag a pénzre hajt, jellemtelen mind.

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.05.10. 11:56:46

Ezeknek a plakátoknak a célcsoportja azon szavazók tömege,akik most épp tövig rágják a körmüket,hogy a Jobbikra,vagy az SzDSZ-re szavazzanak...közröhej,nemde?

Másik megoldás: a plakát-sorozat egyfajta "jelenléti ív",hogy "kedves liberális barátaink,itt vagyunk ám,gyertek voksolni!!!" -mit ne mondjak,ez a valószínűbb.
A képviselőválasztásokon eddig a szadesz biztosan számíthatott renegát emeszpésekre,mert a közös veszély,a Patás legyőzése mindent vitt - mint a piros hetes.
Most viszont közismerten tuti a Patás győzelme,s a szoci voksolók -hacsak otthon nem maradnak- csakis a szegfűre szavaznak,szarnak a madarakra.
Tehát a szadesznak valahogy mozgósítania kéne a lappangó tábort...
---------------------------------
A poszt meg tök állat!

scsaba1 2009.05.10. 12:07:52

Csak halkan jegyzem meg, hogy ez a plakát nem kicsit populista... Legalább annyira mint a borzalmasan elkúrt, mint a Fidesz "Rosszabbul élünk..." plakátjai.

Ez viszont azért különösen szép, mert az SZDSZ szereti magát egy felsőbbrendű és felvilágosult értelmiségi szakműhelynek beállítani magát a provincionális IQ-negatív Fidesszel szemben.

peti papagáj 2009.05.10. 12:10:03

Az SZDSZ plakátok és a kurucos rajongói válaszplakátok közt látok annyi különbséget, hogy az árpádsávos sztereotípiák nagyobb arányban lehetnek igazak, ahol erőszakos tahók és egyenruhás masírozók vannak, mint az SZDSZ-es sztereotípiák, ahol mindenki drogfüggő, transzvesztita vagy rabbi.

sanya64 2009.05.10. 12:12:20

ott is tévedett kissé plakát ügyben itt az szdsz, amit amúgy pedig minden reklámozó tud, hogy ugye egy szexis nővel kb. bármit el lehet adni, de ugyanez a másik oldalon is megvan; magyarán a szavazók 48%-át adó nők igazából rajongva imádják a kisportolt, jóalakú, félmeztelen pasikat...
(szdsz-ék még télleg nem láttak egy kóla-reklámot sem?... ))

ethnografus 2009.05.10. 12:14:13

ez a bejegyzés egészen buta - még azt sem érti, amire hivatkozik. remélhetőleg nem ez lesz a konzervatórium szintje a továbbiakban

scsaba1 2009.05.10. 12:14:28

@szmoker:

Ez megint nagyon szép, hogy anno a Fidesz kriminalizálta a drogfogyasztást - nagy vitákat kiváltva ezzel.

Az SZDSZ közel két ciklust volt kormányon -> meg sem fordult a dekriminalizáció a fejükben, holott évekig zsaroló pozícióban voltak az MSZP-vel szemben, minden idióta baromságot lenyomtak a nagyobbik kormánypárt torkán.

(Most ezzel nem a legalizációért küzdök, csak arra hívnám fel a figyelmet, ha ez a réteg nem csak a szavak szintjén számított volna az SZDSZ-nek, akkor már régen tehettek volna valamit az érdekükben.)

peti papagáj 2009.05.10. 12:17:49

@sanya64: de a nők, azaz az értelmesebbik részük nem vonzódik azokhoz a szexis férfiakhoz, akikből ki lehet nézni, hogy nekik is lekever néha egy sallert.
Habár a választási plakátok nem az értelmes emberekhez szólnak, különben részletes választási program lenne rajtuk leírva, nem pedig érzelemkeltéssel akarnának hatni.

scsaba1 2009.05.10. 12:18:17

@sanya64:

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen irányultságú pasik is jobban imádják a kisportolt jóalakú pasikat, mint a vörössesbarna hajú, savószíná átlagjóskákat. :D

scsaba1 2009.05.10. 12:22:19

@grimoire:

Meglepődnél mennyi jelentéktelen kis cingár fickó vezeti le a frusztrációját a közvetlen hozzátatrtozóin.

Ez megint durva előitélet.Tudod: Nagydarab kopasz - veri a családját. Cigány - biztos ki akar rabolni... stb... stb...

scsaba1 2009.05.10. 12:23:01

@scsaba1:
savószíná=savószínű

Agagag 2009.05.10. 12:31:24

Most bújt ki a szög a zsákból, miszerint ez a hataloméhes, korrupt, nemzetrontó banda mennyire tele van gyűlölettel és mohósággal.
Nekem miért kellene harmadik erőt keresni a nácik és a zsidók közé?
A második világháború véget ért rég, a zsidó genocídium megtörtént, csakúgy, mint az ukrán, vagy az örmény - de maradjunk ennyiben.
Ez egyszerűen uszítás, most pedig jönnek a cigánykártyával.
Menjenek a vérbe!
Ők a kirekesztők.

Agagag 2009.05.10. 12:32:52

Ja, és bármibe fogadok, hogy bejutnak a a parlamentbe, akármi is történik.
Bármilyen választás jöjjön.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.10. 12:32:59

Az SZDSZ halott. Ami zombiként itt kísért jó néhány éve, az szégyen a valahai Szabad Kezdeményezések Hálózatára. Tényleg tűnjenek el, vagy olvadjanak be a szocikhoz vagy ahová akarnak, tőlem a Fideszhez is akár. De ne bitorolják a liberális jelzőt, amelyhez régen közük nincs, lécci. Kösz. Így oktondi jobberek se kevernék össze a szezont a faszommal.

F_Jikov 2009.05.10. 12:39:42

@mm455367: Télleg jók. Sőt, a többsége nagyon jó.

Amorphis 2009.05.10. 12:49:46

A két alternatívát bemutató plakátsorozat teljesen rosszul közelíti meg a kérdést. A két oldal ugyanis nem egymás alternatívája. A 3. erő szerepéért ugyan valóban ők vannak harcban ( Mdf...), de szerintem egyetlen szavazópolgár sincs az országban, aki a Jobbik-SzDSz dilemmában szenvedne. Az elhatárolás könnyű, magas labda, egyértelmű mindenki számára a különbség. A Jobbik jobboldalról, míg az Szdsz balról tud kizárólag szavazókat csábítani. Egy olyan szavazópolgár, akiben felmerül, hogy a Jobbikra szavazna netalán, az a büdös életben nem fog a Szadeszre szavazni. Max józan belátásként a Fideszre voksol.A semleges szavazók megszólítása lehet csak a cél, de ez is hamvába holt. Attól mert többen szavaznak a Szadeszre, nem fognak kevesebben a Jobbikra . Több Szdsz, nem jelent kevesebb Jobbikost. A kampány egyedül az Szdsz szimpatizánsok szavazási hajlandóságát erősítheti. Jól ellenszavazhatnak. A szélsőjobbveszélytől rettegők nem feltétlen fognak liberális voksokat termelni.De a Jobbikos szimpátia radikális hajlamokat sejtet, se egyúttal nagyobb szavazási hajlandóságot is.
Az Szdsz-nek az Mszp-től kell magát elhatárolnia, ha identitását erősíteni akarja, evvel elveszítve a hátat, amin bejuthatna a parlamentbe. Az Szdsz szavazók, kik olyrégen a 2. legnagyobb tábort jelentették, a szocialistákkal való összeborulást nem tudták megbocsájtani a liberálisoknak. Köztük kell meghúzni a vonalat, a Jobbiktól fényévek választják el őket, s ezt mindenki tudja.

Rwindx 2009.05.10. 13:01:43

@adamka2:
"Az Szdsz szavazók, kik olyrégen a 2. legnagyobb tábort jelentették, a szocialistákkal való összeborulást nem tudták megbocsájtani a liberálisoknak."

A fenti igaz, de ez már nem:
"Köztük kell meghúzni a vonalat, a Jobbiktól fényévek választják el őket, s ezt mindenki tudja."

Aki egyszer arra ébredt hogy a szadesz irgalmatlanul átverte, úgy ahogyan az legjobban fáj ('94), az az életben nem fog többet a szadeszra szavazni. Innen nincs mit szipkázni. Sőt a protest szavazatok innen fognak jönni igazán.

Egyébként valóban nem egymás elől szipkázzák el a szavazókat (szdsz vs jobbik) ezekkel a plakátokkal, ez nem is kérdés. Viszont az tény hogy ingyen reklámot csinálnak a másik oldalnak annak saját szférájára nézve.

Asszem 2009.05.10. 13:06:36

Az SZDSZ szerintem azokat a politikától elfordult liberális(abb) budapesti szavazókat akarja megszólítani (majdnem minden fórumon, ahol az szdsz szóba kerül, találni olyan hozzászólókat, akik magukat liberálisnak tartják, mégsem szavaznak az szdsz-re, talán fel kéne tenni magukban a kérdést, hogy ez miért van...), szóval azokat az apolitikus szavazókat akarja megszólítani, akiket rohadtul zavar az, hogy a nemzeti ünnepeken a szélsőjobbos randalírozók miatt tényleg nincs biztonság az utcákon (ehhez persze hozzájárul az is, hogy a rendőrség nemhogy nem szavatolja a békés emberek testi épségét, hanem maga is komoly veszélyforrás).

Ha egy ilyen ember szembetalálkozik a plakáton a modern, 21. századi "tüntető" sztereotípiájával, és látja mellette az alternatívát, akkor ez a pillanat elegendő lehet ahhoz, hogy az szdsz-re tegye a voksát. MOndom, olyan emberekről van szó, akik nem politizálnak, nem olvasnak fórumokat, pláne nem vitatkoznak.

Más kérdés, hogy nyer-e ezzel annyit az szdsz, amennyit veszít azokon, akik nem tudnak azonosulni ezzel a fajta populizmussal.

herbert 2009.05.10. 13:17:52

@adamka2: asszemmel értek egyet. szerintem ez a színház a bizonytalanokhoz szól, akik félnek a szélsőjobbtól. azt igyekszik bemutatni, hogy a náci eszmék elleni harc utolsó védőbástyája az szdsz. Hogy ennek mennyi a valóságalapja, azt nyilván mindenki az érzelemi, és a rendelkezésre álló ismeretei tükrében el fogja dönteni és ennek megfelelően szavaz-nem szavaz.

CSÉ 2009.05.10. 13:28:43

A kategoriális szót rövid o-val írják.
Amúgy elég fárasztó a poszt. Az SZDSZ kampányával foglalkozni olyan, mint a szocialista gazdaságpolitikát vizsgálni. Fölösleges, mert már az egész a múlté. Nem ad hozzá a jövőhöz semmit. Ugyanakkor meg gyomorforgató. Egy jobb érzésű ember kidobja a féregkonzerveket és nem nyitogatja.

Amorphis 2009.05.10. 13:30:03

@Rwindx: Akik 94-ben kiábrándultak a liberális oldalból, azok valószínűleg sose fognak visszaszavazni. Én igazából arra, gondolta, hogy a szavazópolgárok többségének számára az Szdsz és a Mszp egykutya. Az Mdf-nél beindult egy ilyen folyamat, és igencsak ki akarnak törni a Fidesz árnyékából, igaz baloldalra is od- odamondanak, de igen sokszor kritizálják a másik oldalt is, Egyedül ők próbálnak meg valamiféle 3. utat kommunikálni. Persze igen kevés sikerrel, és sokszor nagyon szerencsétlen módon. Ez hiányzik az Szdsz-ből! Ha önálló identitásra, és a 3. oldal címre pályáznak akkor igenis a baloldaltól kell hangsúlyosan elhatárolni magukat, még ha ez áldozatokkal is jár.

Bell & Sebastian 2009.05.10. 13:31:08

@borisz:

Köszönöm, meglettek.

Jó poszt, jó következtetés!

Mármint az SZDSZ részéről a saját célcsoportját illetően.
Lényegre törő, tárgyszerű, aljas, hazug, látens náci és rasszista. Mint az SZDSZ maga, lényegét tekintve. Adolf szellemét a palackból kicsalogató, de visszagyömöszölni képtelen, farizeus, Aranyborjút imádó nomád törzsi szervezet.

Messiásvárók, nemzetrontók. Megérdemlik a sorsukat!

Amorphis 2009.05.10. 13:33:23

@herbert: Ezt én is így gondolom, utaltam is rá, hogy egyedül az ellenszavazókra számíthatnak. Hogy hányan voksolnak csupán azért a liberálisokra, mert bennük látják a "fasizmus elleni harc" (ez nagyon komcsis lett) utolsó bástyáját, azt nem tudom, de szerintem nem sokan.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.05.10. 13:39:56

Azért egy kicsit vicces ez a poszt. Megkérdőjelezi a posztíró a szadesz liberalizmusát, de a nyíltan cigány- és burkoltan zsidógyűlölő Jobbikról nem ejt szót. Ott aztán -mármint a Jobbiknál - van etnocentricizmus, meg van ott más is. "Magyarország a magyaroké"???? WTF? Inkább ennek a jelmondatnak a mélységeiről kellene értekezni. Mondom ezt, mint keresztény-konzervatív izé.

a nagy levin 2009.05.10. 13:43:04

a kérdés: mobilizálja-e az apolitikussá vált "liberális" tábort (na jó: SzdSz szavazókat) egy ilyen plakát. Szerintem csak egy szűk réteget, mert kevesek számára a Jobbik az igazi veszély (ha már ellenségkéet keresünk), arról nem is szólnék, hogy az EP választásoknak sem ez a tétje, ugyanis ebből a szempontból lényegtelen, hogy bejut-e egy Jobbikos a parlamentbe. A plakátok arra viszont jók, hogy mobilizálják a jobbik szavazóbázisát.
Egyébként ha a Jobbik bejut, az a hazai pozícióikat nagyon meg fogja erősíteni. Egyrészt csak ők nyomják az euroszkeptikus dumát nyíltan, s erre van igény. Másrészt a sajtó tele lesz velük és persze a szavazótábor is vérszemet fog kapni, látva, hogy el tudnak érni valamit.

load error 2009.05.10. 13:53:56

Az üzenettel az a legnagyobb baj, hogy amennyiben nekem az a szempont, hogy még csak véletlenül se a Jobbikra szavazzak (és ez szempont azért), akkor ezt egyszerűen megtehetem azzal, hogy a nem a Jobbikra szavazok. Van miből mazsolázni.

Az etnocentrizmus érvvel az a baj, hogy a Jobbik egy politikai szervezet, a szkinhedmozgalom, pedig egy kulturális :) mozgalom. A "valami ellenében határozom meg magam" probléma kétségkívül fennáll, de a nagy szavakat azért kerülném sztereotípiákról, ellenséges csoport mesterkélt kijelöléséről, a liberális elvek negligálásáról. Egy rossz plakát. Ennyi.

Azért tegyük hozzá, hogy a mezőny amúgy sem erős. A Fidesz: húsz éve lehet, hogy tudtak plakátot készíteni, de hát hol vannak már azok a srácok. A mostani plakát az egy évvel ezelőtti kampány újrajátszása. Emberek bámulnak bele a kamerába, hogy most aztán már tényleg változás kell, meg igent mondunk. Pedig nem parlamenti választások jönnek.
A Maszop az egyetlen, ahol jól észlelhető, hogy EP választásokról van szó. Ott csak a tipográfia ocsmány.

scsaba1 2009.05.10. 14:38:07

@adamka2: "Egyedül ők próbálnak meg valamiféle 3. utat kommunikálni."

Looool.... :D Bokrossal meg a gyakorlatilag súlytalan Habsburg Györggyel? Illetve olyan figurákkal, aki a már a Fideszben is cikinek számítanak? (Ami már önmagában is nagy szó...) Hogy fér össze ez a kettő? Vagy ez a "harmadik utas" politika?

szente_csaba 2009.05.10. 15:06:18

Mindenki mismásol, hogy a Jobbik annyira nem is náci, mert végülis nem horogkersztes pólban járkálnak. Pedig a Jobbik egy európai szinten vállalhatatlan szélsőjobbos izé, akitől nem hajlandó a magyar társadalom jelentős része elhatárolódni. A liberalizmus meg nem arról szól, hogy mindenkit elfogadunk, hanem arról, hogy addig tesszük meg ezt, amíg a társadalom alapvető normáit elfogadja valaki. A Jobbik egyértemáűen túllépte ezt a vonalat, ők a társadalomra veszélyesek, ezért úton-útfélen hangoztatni kell, hogy márpedig őket nem fogadjunk el...
Akármennyire sok hibát követett el az szdsz, azért biztos hogy csak jobban tud csinálni bármit is, mint néhány hőzöngő szélsőjobbos. És ha a hőzöngők kapnak több szavazatot, az enyhén ciki, az országra nézve.
Már csak egy év, és a szlovák útra léphetünk: populista-balos miniszterelnök (Fico-Orbán), szélsőjobbos koalíciós parnter (SNS-Jobbik). Csak az a baj, hogy rájuk nem jól müködő gazdaságot fognak hagyni...

Amorphis 2009.05.10. 15:30:07

@scsaba1: Azért azt én is hozzátettem, hogy ez a 3. utas politika az mdf részéről igencsak sikertelen, és meglehetősen erőltetett, szánalmas.Teljes mértékben igazad van, az általuk újra felfedezett bukott politikusokkal kapcsolatban. De a céljuk mindenesetre világos: Egyformán elhatárolódni mindkét oldaltól! Ha megkérdeznél 10 embert , akkor 8 azt mondaná, hogy az szdsz az mszp kistestvére, míg az mdf-fidesz viszonylatban ez az arány mondjuk 10/3 lenne. De végülis nekem nem érdekem, hogy sikeres indentitáskampánya legyen az szdsz-nek. Tünjenek el végre örökre a magyar politikai palettáról!

linuxbox (törölt) 2009.05.10. 16:21:29

Azért nálam elérte azt a szadesz, mint 1990-es szavazójánál, hogy a Jobbiknak adtam le a kopogtatócédulát (nem egyedül). Majd meglátjuk a továbbiakat...

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.05.10. 16:26:47

hahha! nagyonjó! :D:D
Egyébként ha a jobbik kormányra kerül, akkor én nyulat b.szok a Kossuth téren két hétig, reggel 7-től este 1/2 8-ig.

2009.05.10. 16:33:01

Az SZDSZ-nél kártékonyabb alakulat nincs ma Magyarországon. Mehet a levesbe.

S. Annyi 2009.05.10. 16:34:46

Bukott párt. Ki a faszt érdekel. Szították a gyűlöletet, a saját mocskukba fulladnak bele. Megérdemlik.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.05.10. 16:56:22

Melyik plakatrol van szo? Az arpadsavos kopaszcsavosrol? Vagy ez egy sorozat? De vegulis mindegy. Eleg gagyik, ennek ellenere az 'etnocentrizmus' iderangatasa elegge botor dolog. A szocialpszichologia abszolult nem az en tudomanyteruletem, de ha jol latom, akkor a tied sem. Sot, ugy altalaban a tudomanyos gondolkodassal is hadilabon allhatsz. :) Ez most kicsit sertobbnek hangzik, mint aminek szanom, elnezest.

Beidezel egy definiciot (etnocentrizmus), ami hivatkozik egy masik definiciora (tarsdalmi nagycsoport), de az a masik definicio mar nem jelenik meg. Sot, hat mivel ez azert nem matek, a kontextus is elegge hianyzik.

Pedig azert lehetne gyanus a dolog, hiszen az etnocentrizmus szoosszetetel mindket elemet ertjuk szocialpszichologia nelkul is. Ento, etnikum - nepcsoportokra utal, errol pedig itt szo sincs. Egyik magyar part zrikalja a masikat. A part politikai - vagyis az egyenek szabad dontese alapjan, nem pedig szarmazasi, szuletesi alapon kialakult - tomorules.

Ezzel az erovel _minden_ egy masik partot minosito (leminosito) megnyilatkozas etnocentrista, vagyis ez a blog is. De hat ez egy marhasag.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.05.10. 17:03:43

@linuxbox: > Azért nálam elérte azt a szadesz, mint 1990-es
> szavazójánál, hogy a Jobbiknak adtam le a kopogtatócédulát (nem egyedül).

Ezt miert kened rajuk? Ha 90-es szavazojukkent ki is abrandultal beloluk (ami teljesen rendben van), ennek akkor sincs semmi koze hozzajuk. A mai jobbik nem, hogy koszonoviszonyban sincs az 1990-es SZDSZ-es elvekkel es megnyilatkozasokkal, de a maga kis szelsojobbos modjan gyokeresen szembemegy mindennel, ami miatt te akkor rajuk szavazhattal. Fuggetlenul attol, hogy ok nem valtottak be a te (es az akkori szavazoik tobbsegenek!) elvarasaidat, elsosorban te valtoztal meg.

Parajka 2009.05.10. 17:10:21

Üdv.

Nekem egyik szdsz-es plakát sem tetszik. Ez az utolsó meg pláne: úgy érzem, hogy nemcsak ostobának néznek, de már riogatnak is.
200 000 + 1 szavazóra vágynak? Ugyan, simán nevetséges. :(

Rwindx 2009.05.10. 17:20:18

@szente_csaba:
"a Jobbik egy európai szinten vállalhatatlan szélsőjobbos izé, akitől nem hajlandó a magyar társadalom jelentős része elhatárolódni."
Szemét magyar társadalom, közösítsük ki...

"A liberalizmus meg nem arról szól, hogy mindenkit elfogadunk, hanem arról, hogy addig tesszük meg ezt, amíg a társadalom alapvető normáit elfogadja valaki."
Ki az aki meghatározhatja a társadalom alapvető normáit megkérdőjelezhetetlenül? Talán az szdsz? :)

Egyébként, a liberalizmus tényleg nem arról szól, mint ahogyan nem is arról hogy akit elfogadunk azt az égbe emeljük, míg akit nem azt a sárba tiporjuk.

"Akármennyire sok hibát követett el az szdsz, azért biztos hogy csak jobban tud csinálni bármit is, mint néhány hőzöngő szélsőjobbos."
Mint pl? Lopni, csalni, hazudni, zülleszteni? Ezeket valóban, sajna másban még nem mutattak maradandót, így információnk sincsenek e tekintetben. De nyilván alá tudod támasztani állításod helyességét.

"És ha a hőzöngők kapnak több szavazatot, az enyhén ciki, az országra nézve."
Nem, ez biza főleg az szdsz-re és az általuk értelmezett "liberalizmusra" ciki. Hogy hogy az IQ huszárok nem tudtak olyat alternatívát mutatni a szavazóknak, ami kicsit is elfogadhatóbb lenne mint amit a jobbik mutat? És látva azt amit a jobbik mutat ez különösen szánalmassá teszi a mutatványt.

"Csak az a baj, hogy rájuk nem jól müködő gazdaságot fognak hagyni..."
Ez viszont így van. Ugyanis a kedvenceid és a kedvenceid kedvencei szétlopták és szétverték azt. Nyilván megérdemelnének egy újabb és újabb és újabb lehetőséget, hisz még 1 billió forint alatt a tojás ára, és az adó és járulék elvonás sem több 90%-nál.

Kalmár 2009.05.10. 17:21:37

Érdemes elgondolkozni rajta, hogy van e annyira utált az Szdsz, hogy bárkit elkezd köpködni, annak nő a támogatottsága.
Egyenlőre működik, szerintem próbáljanak a Jobbikkal koaliciós tárgyalásokba kezdeni, akkor kiejthetik őket a parlamentből. Így egyenes az út a Jobbiknak.
Egyetértek egyébként a Szdsz -el ne szavazzunk szélsőségesekre.
De tudja valaki, kik a szélsőségesek?

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.05.10. 17:52:26

...ja,és:
én is bízom benne, hogy van 200001 "szabad, demokrata" szavazó.
Összesen.
A világon...

herbert 2009.05.10. 21:06:07

@Rwindx: "'Csak az a baj, hogy rájuk nem jól müködő gazdaságot fognak hagyni...'
Ez viszont így van. Ugyanis a kedvenceid és a kedvenceid kedvencei szétlopták és szétverték azt. Nyilván megérdemelnének egy újabb és újabb és újabb lehetőséget, hisz még 1 billió forint alatt a tojás ára, és az adó és járulék elvonás sem több 90%-nál."

Ez azért itt egy nagy piros pont.

Tényleg nem tudom, hogy megfordult-e az SZDSZ nagyjainak a fejében akár egyszer is, hogy a Jobbik nem azért erősödik ilyen látványosan mert Mo-n baromi népszerű lenne afasizmus, hanem azért mert nincs közbiztonság (nem maffialeszámolásokra gondolok, hanem hogy leszúrnak egy szál cigiért vagy egy pillanatra elbambulsz és kilopják a fél szemed.) és nincs országépítés, azaz a rendszerváltó pártok 20 éve csillapíthatatlan iramban fosztogatnak és elvtelenül, esztelenül osztogatnak, amit immár képtelen elviselni (és finanszírozni) az adót fizetők tábora).

A jobbik ezt a két kérdést sikeresen fogta meg az embereknek emészthető módon. Az elsőből szimplán cigánykérdést csinált, a másodikból zsidókérdést.

Ez ugyan egy klasszikusan magyaros, ne semmi fogd meg jól megoldás, de mindent elmond a rendszerváltó elitről, hogy a témákban az aktuális kormánypártok két évtizede nem tudnak még csak megközelíthetően értékelhető megoldást sem nyújtani.

_andris 2009.05.11. 23:27:52

Ezek a plakátok arra jók, hogy mozgósítsák az szdsz és a jobbik potenciális szavazótáborát, tehát mindkét pártnak jó. Most akkor örüljünk? Egyiket sem kedvelem.

___________________________ (törölt) 2009.05.12. 13:29:51

Na, láttam végre egy ilyen plakátot. Az a vicces, hogy nem gárdista van rajta, hanem kb. egy Chippendale-fiú v. férfipornósztár.

picur3ka 2009.05.16. 15:49:06

@scsaba1:

Most akkor mivel kampanyolnanak, ha csinaltak volna valamit? Mellesleg, meg jo, hogy nem azt festik ki, hogy: Megelhetesi bunozes, cian tabletta, szavazz rank! Valosagerzekuk annyi, mint a Herenyi penztarcajanak.

@szente_csaba:

'A liberalizmus meg nem arról szól, hogy mindenkit elfogadunk, hanem arról, hogy addig tesszük meg ezt, amíg a társadalom alapvető normáit elfogadja valaki. A Jobbik egyértemáűen túllépte ezt a vonalat, ők a társadalomra veszélyesek, ezért úton-útfélen hangoztatni kell, hogy márpedig őket nem fogadjunk el...'

Nehez mas szemevel latni, de probalkozni kell. A Jobbik meg azt gondolja, hogy van itt egy-ket jol elkulonitheto csoport, mint peldaul a politikai 'elit' es a ciganysag, akiknek egy jelentos resze nem kepes a tarsadalom alapveto normait elfogadni es betartani. Lopnak, csalnak, hazudnak, gatlastalanul. Sajnos, a nepnek egy jelentos resze, mely ezt a mocskos tarsadalmat alkotja ebben a 'kurva orszagban' egyetert veluk. A Jobbik pedig uton-utfelen hangoztatja, hogy ezek a retegek tulleptek egy hatart, a tarsadalomra veszelyesek, nem lehet oket elfogadni.

Sajnos, nincs itten mast mit tenni a nagyon tolerans es liberalis retegnek, mint levaltani ezt a tokkelutott tarsadalmat, mely nem ismeri fel a sajat joakarojat. Le veluk!

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása