Tojások, locsolás, misztérium

Konzervatorium I 2009.04.12. 16:03

Vendégszerzőnk, Borbás Barnabás írása

Ünnep van. Harminchárom húsvétjára gondolunk - vagy nem gondolunk, mindenesetre tény, hogy akinek saját életéből az év legtöbb napján (szándékosan, vagy rohanásiból) kimarad a keresztény eszme, nagypéntek és húsvét vasárnap közt mégis könnyebben környékezi meg pár percnyi merengésre, esetleg tapasztal valamit a krisztusi jelentőségből is - mert lehetünk bár pragmatikusak, netán racionalisták, JK állandó jelenlétét vitatni nem érdemes, elvégre csak az időszámításunkat igazítjuk hozzá.

Ilyenkor kérdések merülhetnek fel bennünk, melyek olyan egyszerűek, hogy kimondani talán nem is merjük őket. Nézzük is mindjárt: Mi a húsvét? Nincs-e káosz az emberi fejekben, ha a szót meghallják, a tucatnyi asszociáció torlódása miatt? Miért lehet egy időben az, hogy a boltok tele vannak színes, mosolygós nyúllal, ami a plakáton tojást tojik (majd fest), hogy aztán az esti híradóban díszbe öltözött ősz atyák ugyanekkor feltámadásról beszélnek, vagy a kereszténység legnagyobb ünnepét emlegetik, az ovisoknak kiscsibéről és bárányról szóló meséket mesélnek, aztán csokit kerestetnek velük az udvaron, egyik reggel pedig lányokat kergetnek szódásszifonnal, mert locsolás is van (fater viszont jobban lelkesedik a sonkáért, melynek szezonja jön). Ez mind húsvét? Ki igazodik el a szimbólumok, magyarázatok zűrzavarában?

Nyilvánvaló, hogy a helyükön kezelt értelmezések közül több is megfér egymás mellett. Ám az, hogy a karácsonyból a téli fény, a húsvétból a nyúl és a tavasz ünnepe lesz, nem csak jelentésváltozás; veszteség is. Lélek és hit tűnik el az ünnepeinkből.

Mi a húsvét? A keresztény válasz, hogy a húsvét misztérium. Annak misztériuma, hogy 2000 évvel ezelőtt valakit megfeszítettek, majd feltámadt. És a megváltás misztériuma. Ez a gondolat, és ennek átélése hitben és elmélkedésekben sokkal nehezebb, mint a tojást tojó nyúl - bár valljuk be, biológiai értelemben az is misztérium.

A misztérium a teológia körébe tartozik. Arról, hogy mennyire nehéz dolog ez, egy ironikus kérdés-választ idézünk. „Mi a filozófia? Három néger egy koromsötét szobában üldöz egy fekete macskát. És mi a teológia? Közben az kiabálják, hogy: Megtaláltuk!" (Persze a történet kulcsa, hogy a dolog a nem hiábavaló, mert van mit üldözni.)

Természetes, hogy az ember továbbkérdez, válaszokat vár: hogyan lehetséges? Mit jelent hinni? Az is természetes, hogy a kérdések sokszorozódnak, végül pedig számtalan lesz belőlük - van, ami sosem lesz megismerhető, és fogalmainkkal legfeljebb körülírható, mint a végtelen. (Si tu comprehendis, non est Deus [ha megérted, nem Isten] - írta Szent Ágoston is.)

Nincs recept, általános magatartás-, vagy gondolatminta a húsvét eseményeinek átélésére - a keresztény embereknek sincs. Lessünk meg egy falusi, ünnepi szentmisét: nem azt tapasztaljuk, hogy a nép teológizál, vagy hevesen tárgyalja a doktríner nézeteket. Inkább örül az együttlét alkalmának, melyet az ünnep teremt, és gyakorlattá teszti a húsvéti misztérium lényegét, ami csupán annyi, mint megérteni és lélekkel tölteni az időtlen idők óta írásokban és szertartásban hagyományozódó cselekedeteket, a passiótól a feltámadásig. Közösségnek és egyénnek is erőt nyerni általuk a hétköznapi próbatételekhez, a gyengeség túllépéséhez.


A szerző az IGEN munkatársa.

Az írás eredetileg a Fontolva haladó blogon jelent meg.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr631060496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.12. 18:36:19

egy ünnep, amiben végre (?) nem kap szerepet a Sün!

:)

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2009.04.13. 05:38:06

Kedves Barnabás!

Megértem, hogy egy keresztény számára a "veszteség", hogy a húsvét sok esetben nem kapcsolódik a kerezstény jelentéshez, de észre kell venni, hogy ez a jelentés sok esetben nem "elveszik", hanem eleve nem is jelent meg az ünnepben.
A húsvét mindig is tavasz ünnep volt, amire a keresztény jelentés csak később kapcsolódott rá. Az európai nyelvek többségében a húsvét korábbi pogány tavasz-ünnepekre utal, tehát a keresztény értelmezés még a név szintjén sem tudta átvenni a jelentést.
De ha a sémi előképet, a pészachot tekintjük, amelynek teológiailag elvileg semmi köze nem lenne a tavaszhoz, az ünnep neve ott is hág haaviv, azaz tavasz ünnep.

Én a nyusziban, festett tojásban nem feltétlenül érzem a veszteséget.
Kinek a szívét ne töltené el boldogság, amikor csupasz fák rügybe, majd virágba borulnak, amikor a varjúkárogást felváltja a madárcsicsergés, amikor nap végre éltető fényt és meleget kezd árasztani?
Az ember ilyenkor önkéntelenül is ünnepel. Az életet ünnepli. A húsvéthoz kapcsolódó népi szimbolumok is ezt ünneplik. (talán ne magyarázzuk, hogy a nyuszi és a tojás mire utal) Ez bizony misztérium. Biológiai értelemben, meg amúgy is.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.04.14. 22:10:50

"Nyilvánvaló, hogy a helyükön kezelt értelmezések közül több is megfér egymás mellett."

Ez a kiindulópont. Amúgy: mintegy 10 évig voltam nyúlgazda, mely időszak radikalizált minden egyes kisállatfaj irányába; remélem ez elég meggyőző.

Kérem, hogy ne jöjjön a "később kapcsolódott" keresztény értelmezésekkel. A keresztény hagyomány és az üdvtörténet sehol sem szándékozza eltörölni a Kr.e. történelmet, vagy azt mondani, hogy Kr.e. nem is volt semmi.

Meglehet, hogy nem túl hatásosan, de a cikk arra a jelenségre kívánta felhívni a figyelmet, mely rendszeresen húsvét tájékán is felmerül: hogy ünnepeink alkalmával a lelki tartalmakat valami egészen zavaros gyökerű massza váltja fel, vallásos és nem vallásos giccskényszerrel megfejelve (vö. rajzolt giccs-nyulak a boltban, minden más itt: giccs.igen.hu). Ez nekem nem tetszik.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása