Így fog fájni

Hadrian VII. I 2009.04.02. 13:33

Nagyon úgy tűnik, hiába ellenőrzik le a szocialista vezetők egymást és egymás híváslistáit, a kiszivárogtatás pompásan megy tovább. Bár péntekig adott időt Bajnai Gordon az MSZP-s képviselőknek, hogy aláírják programját - vagy lehet ismét új madámot keresni -, a dokumentum már csütörtökön a sajtóhoz, többek közt a Hírszerzőhöz került:

A Hírszerző birtokába jutott, A válságkezelés költségvetési feltételei - címet viselő dokumentum bevezetőjében úgy fogalmaz: "A világgazdasági válság hatásainak enyhítéséhez, a kilábalás minél közelebbi esélyének megteremtéséhez és ahhoz, hogy Magyarország a válság tanulságaiból okulva, megerősödve, az eurózónához érdemben közelítve kerülhessen ki a mai helyzetből, azonnali és határozott cselekvésre van szükség. A válságkezelő kormány készülő programja tartalmazza ezeket az elkerülhetetlen, mindenki számára sok lemondással járó, de a gyorsabb kilábalást és fenntartható fejlődést lehetővé tevő intézkedéseket."

A nyilatkozat külön hangsúlyozza, hogy "nem a formálódó válságkezelő kormány teljes programját foglalja össze, csak annak elkerülhetetlen részét képező mihamarabbi parlamenti, vagy kormánydöntést igénylő, fájdalmas, lemondást jelentő intézkedéseit".

Nézzük a legérdekesebb részt, a konkrét intézkedéseket!

 

Ezt kapja a közszéfra:

 

- a közszféra számára kifizetett nominális bruttó kifizetések 2 évre történő rögzítése,
- a közszféra 2009. II. félévi kereset-kiegészítésének felülvizsgálata, 
- a 2009. évi döntés véglegesítésével 2010-től a közszféra 13. havi juttatásának megszüntetése, helyette a hiánycél teljesüléséhez és a GDP elvárt növekedéséhez kötött általános ösztönző kiegészítés bevezetése,
- az önkormányzati támogatások csökkentése a hatékonyság növelésével párhuzamosan

 

Ezt a nyugdíjasok:

 

- a 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetésének felgyorsítása az alkotmányosan lehetséges legkorábbi időponttól, évente fél évvel történő emelkedéssel, 
- a 2009. évi nyugdíjkorrekció átütemezése 2010. január 1-re, 
-a 2010. évi csökkentett nyugdíjkorrekció elhagyása, 
-a 2009. évi 13. havi nyugdíj 2. részének visszavonása, 
- a 2010-től a 13. havi nyugdíj megszüntetése, helyette a hiánycél teljesülése függvényében a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíj-pótlék bevezetése, 
- a korai nyugdíjazáshoz kötődő ún. malus (40 év) szabályozás gyorsított bevezetése és fokozatos kitolás a nyugdíjkorhatár emelésével párhuzamosan, 
- a Nyugdíj-indexálás megváltoztatása a hiánycél teljesülése mellett a GDP elvárt növekedéséhez kötött a nyugdíjak reálértékenek megőrzése mellett

 

Ezt a szociális juttatások kedvezményezettjei:

 

- a Táppénz általános mértékének 60%-ra csökkentése, 
- a Családi pótlék jelenlegi szinten történő átmeneti rögzítése 2 évre, 
- a Családi pótlék jogosultsági korhatár 23-ról 20 évre történő csökkentése, 
- a Gyes és gyed időtartamának 2 évben történő maximálása átmeneti időszak biztosítását követően, 
- a Lakástámogatások (szociálpolitikai kedvezmény, állami kamattámogatás) felfüggesztése 2009. július 1.-től, 
- a Gáz-és távhőár-kompenzáció 2009. évi csökkentése és 2010-től fokozatos kivezetése az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.

 

És még pár finomság a végére:

 

- a Közösségi közlekedéshez kapcsolódó támogatások csökkentése
- a Közmédia támogatásának mérséklése 
- az agráriumnak juttatott, uniós forrásokat kiegészítő hazai társtámogatások (ún. top-up) támogatások csökkentése.

...

Mit is lehetne ehhez hozzáfűzni?

Alapvetően két dolog az érdekes itt: az első, hogy ezek megszorítások, és mély strukturális reformoknak, de még adócsökkentésnek nyoma sincs. Épp annyit vesz el, amennyit szükséges, és semmilyen hosszútávú koncepció nem jelenik meg. Ez pedig baj. Szó sincs arról, hogy izmosabb államot akarna Bajnai: ő is inkább az amputálásra esküszik!

A második figyelemreméltó dolog pedig az, hogy a napnál is világosabb, hogy ebből az egészből nem lesz semmi. A szocialistáknak ez a megszorítás is túl sok, nem fogják hagyni, hogy a progresszió csődje után tovább erodálódjon a szavazótáboruk, főleg nem az EP-választások előtt. Nyugdíjashoz nem nyúlunk, ugye. És akkor nem is beszéltünk még az SZDSZ-ről, akik egyre nagyobb politikai hitelvesztéssel fognak tudni csak belemenni abba, hogy a szocialisták még a pépet is tovább puhítják.

A kollegának igaza van, újabb egy év veszik kárba így.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr271041756

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vidámpark - ez kell a dolgozóknak 2009.04.02. 15:38:26

Bajnai tervezeteElolvasva Bajnai úr válságkezelő intézkedéseit, úgy látom, hogy megint a közszféra, a nyugdíjasok és a családosok szívnak. „Mindenki számára sok lemondással járó…”, mondja I. Gordon, de nem látom a mindenki között őket.…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greycup 2009.04.02. 17:01:58

@dáff:
sajnos amikor éppen "elcsesztük", akkor a "nép" éppen jól járt

igazából elrekvirálhatunk mindent az összes képviselőtől, de egy havi nyugdíjat se bírunk majd az egészből kifizetni, ezt sajnos meg kell érteni

KopaszMercis 2009.04.02. 17:03:48

@teknős:
akkor menjen nyugatra a magyargazda...
Miert erdekeljen engem az, hogy o mitol szarabb.. szarabb es kesz csinaljon olyat amiben nem szarabb. Rossz rendszereket minek bebetozni. Ha a nyugati polgart nem zavarja hogy beatles-nek nezi ot a vilag es tamogatja a lumpen gazdakat az az o dolga.

Igen hatrafele nezve a tortenelemkonyvekbol olvasva kell itt jovot epiteni. Valoban... minden gazdanak lamborghinit, a mi penzunkbol.

Werwolf 2009.04.02. 17:04:07

@greycup:
sajnos ez pontosan igy van.

Werwolf 2009.04.02. 17:05:09

@KopaszMercis:
primtiv vagy, mas ligaban jatszol, mint azok, akik megprobalnak veled ertelmesen beszelni. En feladom.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.04.02. 17:05:36

@Werwolf: ezért mondtam, hogy egy ilyen követeléssel EU szinten lehetne előállniuk, és találnának bőven szövetségest hozzá, hiszen nagyon sok embernek van már tele a töke a végtelen pénznyelőkkel másutt is. Ez vélhetően nem történt és nem fog megtörténni, hiszen az ő anyagi érdekük a támogatások magas szinten tartása, mind az EU pénzek, mind a hazai kiegészítés vonatkozásában. Ezzel csak az a baj, hogy feltételezi a befizető meglétét a másik oldalon, ami jelen körülmények között enyhén szólva kétségessé vált.

sandorn (törölt) 2009.04.02. 17:06:19

Hm, néhány pont:
1.) A strukturális reformok nem fognak fájni senkinek? Amikor bevezették a vizitdíjat, ami ugye arra irányult hogy mindenki a saját zsebén érezze a szolgáltatás árát, és ne a másén, akkor azt is visszautasította a társadalom egy (nagy) része, csak mert 300Ft-ba fájt.
2.) Jelenleg mintha válság lenne. Itt és most kell amputálni. 4-5 éve még el lehetett volna kezdeni az említett strukturális reformokat, de épp itt most nincs erre nagyon mozgástér. Ahhoz hogy mozgástér legyen össze kell húzni a nadrágszíjat, ennyi. Bajnainak max 2 hónapja intézkedni, nem 4 éve.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 17:06:27

@KopaszMercis:
Mezőgazdaság stratégiai ágazat egy országban PONT. Az ,hogy lehetne jobban csinálni ,azt senki nem vitatja.

Werwolf 2009.04.02. 17:10:34

@zombizan:
a te erdeked is, meg az enyem is, hogy az europai mezögazdasag ne csukja be a boltot. Kepzeld el, mi lenne, ha becsukna.
Rövid tavon tönkrement csaladok es öngyilkosok tömege. Munkanelküliek tömege. Mindent, amit termelnek, lehetne importalni. Ahhoz többet kellene exportalni, amire epp most epp nemigen van piac. Akkor aztan tenyleg vissza kellene fogni a fogyasztast, mivel vedövamokat nem lehet bevezetni. Nem erne meg.
Hosszutavon pedig egesz megyek valtoznanak ugarra, az ott elök pedig fognak a batyujukat es elindulnanak D-Europa fele, mert ott legalabb füteni kevesebbet kell...
Nem hiszem, hogy a nemzethalal erös kifejezes lenne arra a helyzetre, ami akkor elöallna.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.04.02. 17:11:29

"újabb egy év veszik kárba így."

a szocik nyilván nem szavazzák meg.
ez a csomag csak azért ilyen kemény, hogy
1. a nép lássa, hogy a szocik érzékenyek szociálisan
2. a kampányban azzal vádolják a fideszt, hogy ezt a csomagot majd ők fogják mexavazni.

szarfaszú banda.

Karlitosz 2009.04.02. 17:11:58

itt az én megszorítási csomagom:

tolvaj politikusoknak: kötél
tolvaj bankároknak: kötél:
bűnözőknek: kényszermunka, kötél
naplopó cigányoknak: ásó, csákány, seprű
Világbanknak, hitelezőknek: lóf@sz
dolgozó magyaroknak: tisztességes bér alacsony adó
nyugdíjasoknak: méltányos nyugdíj


így elsőre ennyi elég is.

dáff 2009.04.02. 17:12:03

@KopaszMercis: Nem mindegy ,hogy ki kire szavazott,ők kerültek hatalomra, és amit csináltak azt rosszul csinálták.Közgazdaságilag lehet ezt csűrni csavarni,de attól még ez a valóság.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.04.02. 17:13:43

@sandorn:

a vizidíj nem strukturális reform, még a célja sem az volt.

osborne 2009.04.02. 17:14:37

@elemes2: sztem most még megszavazzák, később viszont ha nem puhít BG akkor nem. egyelőre ki kell tolniuk az EV-t, ez a plan sztem

greycup 2009.04.02. 17:14:39

@Karlitosz:
fasza, de hol dolgoznak majd a dolgozó magyarok, miután belengettük a lompost nagy ívben a hitelezőknek ill. ki állja a bérüket és miből?

Karlitosz 2009.04.02. 17:15:16

kedves parasztok, vigyétek a termést a piacra, és ne fizessük a tízszeresét a költségeiteknek és a tisztességes haszonnak a rabló maszek zöldségesnél hentesnél és patkány multiknál. kedves magyarok ne menjetek a mocskos tescoba és társaiba, takarodjatok a piacra zabálnivalóért.
és megoldódik a mezőgazdaság problémája.

_andris 2009.04.02. 17:16:06

Ahol én meghúznám a nadrágszíjat:
-magyar filmgyártás, reneszánsz év és társaik (rengeteg pénz, kiugróan alacsony nézőszám).
-állami nagyberuházások leállítása(autópálya, metró), legalább addig, amíg nagy bajban van a költségvetés. Annyi munkahelyet, előnyt nem adnak, mint amennyire terhelik a költségvetést, okozzák az eladósodást.
-köztévé, köztévé-székház bérlés.
-multicsalogatás/ megtelepítésre kifizetett csillagászati összegek. Különösen nem támogatnám a haldokló autóipart.
-felsőoktatás egy részét felszámolnám, nagyrészt fizetőssé tenném
-mivel szükséghelyzet van, csökkenteném a nyugdíjakra kifizetett összeget, de szociális megfontolásból progresszív módon: magasabb nyugdíjat jobban megvágnám, egy bizonyos szint alatt nem vonnék el.

Persze a megszorításokat nem válságban, hanem konjunktúra idején jobb lett volna meghozni.

Másik oldalon kisvállalkozások adószabályainak, adminisztrációjának egyszerűsítése, adók csökkentése.
Rugalmasan változó, használható tudást adó oktatás, szakképzés.
Államadósság fokozatos ledolgozása.
Megélhetési szociálisjuttatás-felvétel ellehetetlenítése szabályozással, a család és lakástámogatásokban az adókedvezmény szerepének növelése, közvetlen kifizetés csökkentése. Pénzbeli juttatás felváltása természetbeni javakkal, vagy meghatározott termékekre (alkoholra, cigire nem) költhető jegyekkel.

Karlitosz 2009.04.02. 17:17:39

akkor végre dolgozhatnak mondjuk magukért nem pedig a részvényesekért meg a dagobert bácsiként pénzben fürdőző befektetőkért.

sandorn (törölt) 2009.04.02. 17:19:13

@elemes2: Hm,hm én nem mondom azt hogy az mag a strukturális reform, csak azt hogy a strukturális reform egyik icipici kis habarcsdarabkája:)
De, visszatérve a lényegre: a strukturális reform is fájni fog. Butaság azt hinni hogy az majd plusz jövedelmeket fog teremteni a semmiből. Ha hirtelen hajtják végre akkor főleg. Ha lassan akkor kevésbé. Az amputálást persze egybe lehetne kötni strukturális reformmokkal is, de reformokat ugye akkor lett volna célszerű végrehajtani amikor "dübörgött" a gazdaság....

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 17:19:26

@Karlitosz:
El van torzítva a belső piac. Tény. De ne számoljuk már fel egyben a kapitalizmust is :D

dáff 2009.04.02. 17:23:04

@greycup: Szegény nyugat európai országok,hogy elcseszték, még a nép is jól járt.Lehet értenek valamihez amit közgazdaság tannak hívnak!

greycup 2009.04.02. 17:26:39

@dáff:
ja, kimaradt az életükből a lakástámogatás, a 100 napos program, meg isten tudja mi

tudták meddig ér a takarójuk
szerencsétlenek...

reality 2009.04.02. 17:36:32

Jól összeugrasztanak minket a nyugdíjasokkal, a közszférában dolgozókkal, segélyezettekkel stb. Jó kis terv: oszd meg és uralkodj.
Akkor fogok röhögni, amikor a multik fogják és csomagolnak, és akiknek most nagy a pofájuk, majd pislognak, hogy egyszerre akárhány embert raknak ki, és végül nem sok hely maradt dolgozni.
Most volt az állásbörze, és mondják, hogy 50%-kal esett a kínált munkák száma. Hol fognak a fiatalok/hol fogunk dolgozni? A vállalkozó kinek fog vállalkozni, ha egyre kevesebb fogyasztó van, vagy egyre jobban visszaesik termelés? Sorolhatnám.
Aki most örvendezik a megszorításon, annak nem sok fingja van a gazdasághoz.

reality 2009.04.02. 17:39:10

@teknős: KopaszMercissel nem érdemes foglalkozni. Ő akkor is ellentmond, ha másképp gondolná. Csak úgy a hecc kedvéért. :)

osborne 2009.04.02. 17:39:47

ez vicces, MSZP: Bajnai jöhet, a programjáról majd később döntenek. Nem ugyanaz?

Az MSZP választmánya csütörtöki ülésén meghallgatta Bajnai Gordont és támogatta miniszterelnök-jelöltségét

Az MSZP hét végi kongresszusán csak Bajnai Gordon személyéről döntenek, programjáról nem - mondta Simon Gábor.

mti.hu/cikk/368362/

és akkor mi lesz a hűségnyilatkozattal? ;]]]

dáff 2009.04.02. 17:40:35

@greycup:Folytatnám Meggyesi osztogatásai,aztán a" nem csináltunk 2 évig semmit",majd meghirdetett reformok százai ,ennyi meg annyi napos programok,A vége meg a nagy semmi,hogy finoman fogalmazzak egy nagy kupac szar amit próbálnak veleünk lenyeletni!

Mária 2009.04.02. 17:41:22

@Admiral William Adama:

A csaták a fejekben dőlnek el, a többi részletkérdés :)

Amiről Karlitosz ír, az már szerveződik egyébként.

Mária 2009.04.02. 17:43:06

@reality:

Az alkalmazottak többsége ma Magyarországon nem multinál dolgozik, hanem kisvállalkozóknál, közepes cégeknél.

Nézz utána!

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 17:44:32

@Mária:
Akkor kénytelen leszek hölgyem mindenki kezére rácsapni ;)

Mária 2009.04.02. 17:52:10

@Admiral William Adama: én erre gondoltam:

www.agrarkapu.hu/sajto.php?cikk=13008&hcs=13

Te mire gondoltál? Mármint kézrácsapás ügben?

greycup 2009.04.02. 17:53:42

@dáff:
előbb végignézzük ahogy a szoc. frakció nyeli be, amikor Bajnai eléjük teszi az ívet aláírásra

Bokros idején egyszer már megfutamodtak, Megyó nem próbálkozott semmivel, Feri bácsi meg tartott dérrel-dúrral egy nagy beszédet aztán gyakorlatilag maga alá húzta a farkát miután pátszor lepattant a hardcore szoc. magról

most aláírnak, vagy mennek a levesbe az előrehozott választásokon

aztán nyelünk mi (a mienk biztos)

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 17:55:27

Mária bocs én nem erre gondoltam. Azthittem te is mindenkit kivégeztetnél ,aki nem tetszik . Bocsi xD

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 17:56:36

Az agyam, pont tök olyan,
mint egy jól szisztematizált sherpa.
Felvisz, ha kérem,
öntudatlanul a csúcsra. Ez majdnem Kína.
Néphadsereg Tibetbe évek óta.
Kínai az űrhajóba. Majdnem Kína.

Mao átkel a Sárga-folyón
15ezer munkásharcos az élen,
Castro tartja ja beszédeit,
igazság szerint már őt is féltem.

Itt van ő az átkos,
komcsi propaganda.
Termelj traktor táltos,
zöldüljön a Kínai propaganda,
lőjünk kínait fel a Holdra.

Az agyam, pont tök olyan,
mint egy jól szisztematizált sherpa.
Felvisz, hogyha kérem,
öntudatlanul a csúcsra. Ez majdnem Kína.
Néphadsereg Tibetbe évek óta.
Kínai az űrhajóba. Majdnem Kína.
Olyan mint a Kína, majdnem Kína


Na én kihajózom most , további szép napot mindenkinek :)

reality 2009.04.02. 17:56:39

@Mária: Tudom.Azért írtam a vállalkozásokról is: ha nem lesz ki fogyasszon, akkor mit fog vállalkozni? Csak sokszor azok hőzöngnek, akiknek "tuti" állásuk van, mondjuk multinál (példának hoztam csak), azután egyszer csak fogja az is, és jó részét (vagy teljesen) vissza vagy eltelepíti, és azután meg nézelődnek, hogy most mi van. Volt munkahelyemnél történik ez. Mikor mondtam, baj lesz, akkor csak röhögtek. Most meg pislognak, hogy mi lesz.

vargánya 2009.04.02. 18:11:16

Hogy a multik mekkorát kaszálnak Mo.-on ahhoz adalékként érdemes elolvasni a - jobboldalinak és antiglobalistának aligha nevezhető - "FIGYELŐNET" március 25.-i "A megszorításokból nagytőke profitál" c. írását. tele van figyelemreméltó adatokkal! Szóval egyetértek én a megszorításokkal, csak nem mindegy, hogy kit szorongatunk. Azt a primitív blöfföt. hogy "ha adóztatjuk őket akkor elmennek", már csak a legbutább és legelvakultabb globálnyikok hiszik el és hirdetik. (Majd csak figyeljétek az erre adott reakciókat!) Mert az, hogy az adósságtörlesztéssel együtt a Mo.-on keletkező GDP (ugyanis nincs értelme "magyar" GDP-ről beszélni!) EGYÖTÖDÉT ! kiszippantják a magyar társadalomból, miközben pl. a bérszínvonal - a multik érdekeinek megfelelően - döbbenetesen alacsony: miközben az egy főre jutó GDP az EU-átlag 64%-a, az átlagbér csak 42%-a. Szlovákia egy főre juó GDP-je most megegyezik a miénkkel, a bérszínvonal viszont 30 %-al, az alig gazdagabb Csehországban 60%-al magasabb! Nyugat-Európában a multik 25-32 %-ot adóznak és nem halnak bele, mí nálunk 2007-ben csak 9%-ot (!) "sikerült" kipréselni belőlük. (445 milliárdot a közel 5000 milliárd Ft-ból). És ez 21 éve így megy! A magyar társadalom csotvelőjéből kiszippantott ezermilliárdok gigantikus deficitje a magyar társadalom mindenütt tapasztalható lepusztulásának alapvető oka. Meg kell világosan mondani a multiknak is: eltelt 20 év, véget ért a jó világ, vége a szabadrablásnak! tessé rendesen adózni! Nem kell félni, nem fog (annyira) fájni!

dáff 2009.04.02. 18:15:24

@greycup: Kezdek félni,hogy ennek az MSZP-sztorinak sosem lesz vége.Ez olyan mint a Barátok közt, végtelenített csak néha a szereplők változnak.

flimo13 2009.04.02. 18:53:42

@teknős: ez az eu nagy baja. Földtúrásra megy el a költségvetés több, mint fele, miközben a világ kevésbé csak az újraválasztással törödő felén robotikára, űrkutatásra, orvostudományra költik. (Azt csak halkan jegyzem meg, hogy hadseregre, mert még felhördültök. Épkézláb katonai erő nélkül az EU lehet bármilyen gazdag is, béna kacsa, melynek tekergetik a gázcsapját.)

Tudom, a mezőgazdaság egy különleges piac az árrugalmatlansága miatt, de az is nevetséges, hogy életképtelen kisgazdaságokat tartunk infúzión, nem idehaza, hanem egész Európában.

Ha csődbe mennek, hát menjenek, majd lesz aki felvásárolja a földeket, és nagyüzemileg termel. Vagy az értelmesebbje szövetkezik, hogy hatékonyabb legyen. Csak mert 50 éve kötelező volt, még nem az ördögtől való.

Ha pedig így sem jönne ki rentábilisra, mindenféle támogatás helyett fel kéne állatani egy EU-s szervezetet, amely előre fixált áron megvásárolja a terményeket, és segélyezésre (első körben Európa!) fordítja, így az üzletláncok kénytelenek lennének legalább akkora árat fizetni.

Sőt, ha nagyon beleélem magam egységes európai segélyrendszert is fel lehetne állítani, mely a regionális (nem országos!) sajátságok figyelembevételével csökkentett pénzösszeg + felvásárolt élelmiszer.

A munkanélküli gazdák meg hát.. most az egyszer az ő faszukkal vernék a csalánt.

daito 2009.04.02. 19:11:54

vendor555:
"Ha emlékszel történelem tanulmányaidra, a Spártaiak ledobták a hegyről a gyengének látszó gyermeket." Ostoba, buta történelemkönyv az ilyen. Egyrészt a hegy a Taigetosz volt, másrészt nem dobták le, hanem "kitették". Harmadrészt, Plütarkhosz írásának félrefordításán alapul, ugyanis oda azok a gyerekek kerültek, akikről a vének tanácsa úgy döntött, hogy "kitehető" az Apothetaiára. Ott ezek a gyerekek döntő többségében nem haltak meg, hanem gyermektelen szülők magukhoz vették és felnevelték. Ókori népesség politika az, sötét buta félrefordítás meg az, ami itt az emberek fejében van a témáról. (Van még pár tucat hasonló.)

Ha már konzervatív blog lenne ez, vagy mi. :)

tallian.miklos 2009.04.02. 19:17:05

Ugyanakkor pedig, ha hosszú távú átalakításokba kezdene, akkor nyilván az lenne a (jogos) kritika, hogy milyen politikai támogatottsággal teszi ezt. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy a sok idióta aláír-e neki.

daito 2009.04.02. 19:22:51

Az EU nagy baja nem ez. Az a EU igazi baja, hogy az EU-n belüli versenyt helyezik, helyezték előtérbe; így mohóvá tették a tagállamokat. Mohóvá egymással szemben. No nem szándékosan, csak ezzel az elb*szott támogatási, osztozkodási politikával.
Pedig az EU-nak az volna a célja, mint minden gazdasági közösségnek, hogy az egyes régiók ki tudják használni saját adottságaikat, és a másik régió adottságait felhasználva leépíthessék a saját gyengeségüket. Szinergia mint olyan. Nem az kéne, hogy a cél legyen, hogy a szlovák, a lengyel, a német és a magyar gazda versenyezzen Magyarországon, hogy ki tudja olcsóbban eladni a tejét. Ez így röhej. Termeljen tejet az, aki jó minőségben olcsóbban tudja előállítani, ergo a komparatív előnye nagyobb.
Miközben minden EU tagállam el van foglalva azzal, hogy hadakozik a másik EU tagállammal, addig India, Kína, USA ilyen téren röhög rajtunk. Azért röhej, hogy a világ legfejlettebb gazdasági közössége a cél, és közben azon vitatkozunk, hogy ki használja a szalámi nevet, és ki hány hektáron termelt lőréjét hogyan írja tokajinak. Fontos kérdések ezek kérem szépen, csak még akad fontosabb.

S eközben az EU a bürokrácia tekintetében sem versenyképes a többi naggyal... Valamit valamiért. :)

daito 2009.04.02. 19:31:50

A Bajnai csomagról meg annyit, hogy sajnos első lépésként valami ilyen kell.
A bürokrácia, a korrupció megszorítását meg elsősorban nem központi kormányzat oldalán kell elkezdeni, hanem az önkormányzati szféránál. Ott folyik igazán el a pénz.

Egyrészt válság van. Ez nem feltétlenül keverendő össze az 1929-30-as évek "nagy gazdasági világválságával", amelyet elsősorban túltermelési válságként szoktak definiálni; ugyanis ez a mostani elsősorban a pénzpiacok válsága. Technikailag máshogy néz ki a dolog; csak egyszerű példát mondjak, most nem fűtik gabonával a vagonokat, nem szórják a tengerbe a kávét. Ja, mert k*rva drága az ahhoz.

Nálunk az alapvető probléma az, hogy a demokratikus államunk költségvetése, amióta létezik mindig deficites. Ergo mindig többet költünk, mint amennyit összeszedünk. Ezért ostoba nagy hazugság az égbe dícsérni 1998-2002 közötti időszakot; akkor is minden év ilyen volt (10% körüli hiánnyal!). Aki nem hiszi, tessék csak költségvetéseket tanulmányozni, mókás dolog.
Namost ennek MINDIG ára van. A rendszerváltás óta az aktuális kormányok ezt 2 fajta módon tudták, próbálták ellensúlyozni. Az egyik a privatizálás volt, ami tök jó, amíg van mit, és ha jó árat kapsz érte.
A másik metódus az, hogy hitelt vettek fel (biza, ilyet OV-ék is csináltak). Namost, sok emberben az él, hogy IMF, meg bankok (zsidók!) hitelei. Nem, az állami hitelfelvétel igazi módja az, ha az állam állampapírt bocsát ki pl; vagyis a pénzpiacon kvázi kötvénykibocsátóként jelenik meg.
Namost a pénzpiaci válság egyik következménye, hogy egyrészt jóval magasabb kamatot kellene fizetni a kedves államnak, az állampapírjaiért kapott pénzért cserébe. Ha kap. Ugyanis a papírok iránt egyrészt bizalmi okokból kisebb a kereslet; másrészt egyszerűen a piacon nincs elég likvid tőke; legalábbis nincs annyi, amennyit az elmúlt évek során felhízlalt piac fel szeretne használni. Amikor itt száz meg ezermilliárdok leírásáról beszélnek, akkor tessék erre gondolni.
Igenis, a pénzpiac válságának az a következménye, hogy bizonyos számú szereplőnek BE KELL DŐLNIE. Akinek nem jut szék, az kiesik a játékból. Namost, mi, Magyarország olyan szereplő voltunk, aki mindig az egyik szék szélére ült, minden évben. Azért, mert lassúak vagyunk. Túl nagyok, elhízottak az erőnkhöz képest, mostantól a székekre a (relatíve) kisebbek és/vagy gyorsabbak fognak leülni.

Megszorítás kell, fogyókúra. Nemcsak látszatintézkedések, amikor bejelentünk valami nagyívűt, aztán 120 kiskapuval elvéreztetjük, kiszavaztatjuk a néppel a valóságshow-ban.

Sajnos a piacnak látnia kell azt, hogy meg merünk lépni ilyet; hogy van erőnk hozzá. A politikának és a lakosságnak. Sorry, de ez a nóta mindkét részről szól ám.

Az adócsökkentős, munkahelyteremtős, struktúrális átalakítós víziókkal nem éljük túl az elkövetkező időszakot. Így sem biztos; de sajnos pofon már jó ideje kijár nekünk.

Mária 2009.04.02. 19:41:58

"Az adócsökkentős, munkahelyteremtős, struktúrális átalakítós víziókkal nem éljük túl az elkövetkező időszakot. Így sem biztos; de sajnos pofon már jó ideje kijár nekünk."

"nem éljük túl..." ez egy semmitmondó fordulat. Gondolj bele inkább abba, hogy konkrétan lesznek magyar emberek, akik nem élik túl. Nem a víziókat, amiről írsz, hanem azt, amit "ezek" csinálnak már egy ideje és ha nem lesz szerencsénk, akkor még egy ideig csinálni is fognak.

Adj arcot a tömegnek. Ja, hogy az kellemetlen... Józsi bácsik, Ica nénik, Zoltánok, Irénkék fognak elpusztulni... gyerekek is, csak azért mondom, hogy ne legyenek illúzióid.

"Nem éljük túl..." biztos vagy benne? Nem kellene azért mégis megpróbálni?

Ugyanerre a mintára: a pofon sem "nekünk" jár ki. Vannak név szerint nevezhető emberek, akiknek kijár. A társadalom minden szintjén van belőlük.

Nevezzük nevén az embereket is és a dolgokat is. Ne maszatoljunk. Itt kezdődne, ezzel kezdődne minden.

flimo13 2009.04.02. 20:00:40

@Mária: a rendszerváltás elött se pusztultak meg az emberek. Meg a nagy nyugdíjtivornyák elött se. Kibaszott szánalmas itt verni a nyált, hogy nem éljük túl, miközben így is a világ szerencsésebb negyedébe tartozunk, ha úgy tetszik az elnyomó kisebbséghez.

A nem éljük túl pedig nem csak szófordulat, egész konkrétan nem tudjuk fizetni az államadósságot, a tőke eszeveszetten menekül, a forintnak annyi, a devizahitelesek elvesztik a lakásukat, a bankok bedőlnek, oda a betétesek pénze, és Ica néni meg Zoltán bácsi is csak nézegetheti a párnahuzatban tartott pénzt, mert másra nem lesz jó. Ehhez képest 7,6% nyugdíjcsökkenés Hawaii üdülés.

elfelejtette 2009.04.02. 20:07:49

@daito: "Ezért ostoba nagy hazugság az égbe dícsérni 1998-2002 közötti időszakot; akkor is minden év ilyen volt (10% körüli hiánnyal!)"

Na persze, almodik a szocialista nyomor. Veletlenul vannak am adatok is abbol a idoszakbol. Ez nem nyugdijastalalkozo, ahol mindenki elhisz minden hulyeseget.

Kenedy1 2009.04.02. 20:34:41

Akkor egy köcsög lett ez az orszászg mióta ez a zsidó geci szoci banda itt hogy az hihetetlen.
Istenem jöjjön már Orbán!!!!!

daito 2009.04.02. 20:43:19

@Mária: Nem én sírdogálok minden egyes megszorításon, ami félig sem válik valóra, gazdasági, társadalmi bajon. Azt mondom, hogy akiknek egy ilyen mostani lépés a fájdalom és már a bejelentésük elviselhetetlen, azok egy fél év múlva esedékes lépést nem élnek túl. Ilyen egyszerű. Anyagilag.

De ezek csak szóképek. Ha a hétköznapi realitás talajáról közelítem meg, itt az emberek túléltek forradalmat, népirtást, háborút, porig rombolást, kifosztást, beszolgáltatást. 60-80 éven belül. Akkor 10-20%-os elvonás esetén miről beszélünk? Hm?

Adjak arcot a tömegnek? Apáink, anyáink, nagyszüleink, akik felépítettek egy földig rombolt országot, ipari nyüszögés nélkül, anélkül, hogy azon gondolkoztak volna, mikor fognak nyugdíjba menni, meg mennyi TB jár nekik, mennyit tesznek ők a közösbe, és mások mennyit. Azok arcok. Oldaltól, hitvallástól, pártállástól függetlenül.

daito 2009.04.02. 21:21:31

@elfelejtette: ööö, miről beszélsz? Adatokról?

Persze, hogy vannak. Törvények, mert az államháztartást olyan formában tervezték már akkor is.

Tessék 1-2 dolgot már tisztán látni. Attól, hogy konzervatív valaki, ne legyen hülye is. Így adsz alapot az annyira nem kedvelt szocialistának.

A 2000. év központi költségvetése 3788 mrd bevételi főösszeget, és 3392 mrd forint kiadási összeget tartalmazott. A kettő között van 396 mrd forint különbség, a kiadások javára. Többet költött a központi költségvetés? Igen, jó 10%-kal.

A 2001 és 2002-es évek ugye a kétéves költségvetés formájában valósultak meg.
2001-re bevételként 3841 mrd forintot állapítottak meg, kiadásként 4322 mrd forintot. A különbség 481 mrd forint, ismét a kiadási oldal javára. Többet költött a kormányzat? Igen. Bőven 10%-kal.
2002-re bevételként 4070 mrd forint volt előirányozva, kiadásként 4556 mrd forint. A különbség csak 486 mrd forint, megint mínuszban. Több a kiadás? Igen, bőven 10%-kal.

S ezek tisztán az előre eltervezett sarokszámok; amelyek nem többek tervnél. Hogy mik valósultak meg...

Erre például a központi költségvetés bruttó adósságának alakulását érdemes megnézni. 1999 végén 6 886 403 mrd forint volt, 2000-ben 7 226 203, 2001-ben 7 719 500 mrd, 2002 végén 9 224 195 mrd, és így tovább, és így tovább.

Ergo, ez a bruttó adósság minden évben emelkedett. Akkor mi csökkent OV idején? A devizában fennálló adósság, 1 - 2 - 8 %-kal; csak közben a forintban fennálló adósság folyton 10% feletti növekedést produkált, sőt utolsó évre ez 30%-ot is majdnem elérte.

S ez csak a központi költségvetés "főbb" számai, nem mennék bele ilyen GDP-s meseszámokba, infláció, munkanélküliség, adók kérdésébe.

Hozzáteszem, nem összevethető 1999 mondjuk 2006-tal, vagy 2009, többek között a 10% körüli infláció is emlék (talán) csak.

Értem, hogy sokan úgy érzik, hogy akkor szebb, jobb volt itt minden. Sajnos ez túlságosan nem igaz. (Ahogy az sem, hogy gazdaságilag a szocik jobban csinálták volna.)

Alapvetően a zemberek nem érzik meg azt, hogy a központi költségvetés bevételi-kiadási oldalai milyen viszonyban vannak egymással. Nem is érdekli őket. De mégis az az a bugyelláris, amiből a sok kis szórakoztató állami hülyeségre kiadjuk a pénzt. Olyan, mint a családi költségvetés; sokáig nem lehet azt csinálni, hogy 10%-kal többet költünk, mint amennyit megkeresünk, mi pedig így működünk 20 éve. (Azért hozzáteszem, hogy a központi költségvetés megalkotása, valóságtartalma már egy külön történet, ami bőven túlmutat az egyszerű honpolgár agyi kapacitásán. :-) Ki is használják ezt mindig odafent.)

Csak tessék egy icipicit reálisan gondolkozni.

elfelejtette 2009.04.02. 21:51:16

@daito: Ja hogy te pénzforgalmi szemléletben számolsz, nem számolod az elkülönített alapokat, és nem a GDP-hez viszonyítasz, hanem a főösszeghez. Remek, csak ez épp nem egy elfogadott módszertan, és ha így számolunk, akkor a szocik mérlege még gyászosabb.

vargánya 2009.04.02. 22:14:43

@daito: "Megszorítás kell, fogyókúra!" ...mondod fentebb (19:31). Egyetértek, persze! Csak én nem azokat a szerencsétleneket "szorongatnám" akiket Te meg a liberálisan "mindentudó" barátaid. Lásd fentebb (18:11)

Mária 2009.04.02. 22:21:32

@flimo13:

Ma este nyolc előtt bementem Salgótarjánban a "garzon" nevű magasház alatti CBA-ba.

Konkrétan éppen akkor ugrott ki egy EMBER az akárhányadikról.

Újabban havonta ugrálnak ki az emberek a "garzon" valamelyik emeletéről...

Biztosan azért, mert olyan piszkosul j dolguk van ebben az országban...

Úgyhogy elmehetsz a picsába, az én estém már el lett cseszve mára...

Mária 2009.04.02. 22:28:58

@daito:

"Apáink, anyáink, nagyszüleink, akik felépítettek egy földig rombolt országot, ipari nyüszögés nélkül"

Naná, hogy nem nyüszögtek. Nem akarták elveszíteni az állásukat. Nem akarták, hogy a gyerek ne tanulhasson. Nem akarták, hogy a család férfi tagjait Recskre vigyék. Nem akarták, hogy a gyereket faggassák az iskolában. Nem akarták, hogy mindenre kész önkéntesek vágják el a nyüszögő törkát, sima kocsmai verekedést imitálva.

Azt hiszed, "ezek" nem élnének vele, nem kapnának két kézzel azok után a módszerek után, amik segítségével anno az elvtársak ebben az országban rendet és fegyelmet tartottak?

Nem jönne jól nekik a látszat fenntartásához, ha a "baráti" Szovjet Hadsereget akár csak egy rövid időre visszahívhatnák?

cochran 2009.04.02. 22:48:26

Figyu,ZGA

Ilyen rapper névvel csak baller lehetsz,nem jobber...
Mindkét megnevezés használatos az említett virágra,amelyet egy párt kisajátított és ezáltal megcsúfolt,olvass csak utána...Amúgy bármelyik keresőben több szeKfű-t találsz mint szeGfű-t...
No,persze,a banánparlamentben a legtöbbet...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.04.02. 22:53:48

@tallian.miklos: Aláírják, mert az most kell a megválasztásához. Nem ez az érdekes, hanem hogy utána nyáron jön a ktgvetés előkészítése, majd ősszel a szavazások róla. Fogadni mernék, hogy alkudozni kezdenek a szocik, megpróbálják kiüresíteni a programot, és még az is lehet, hogy Gyurcsány "baloldali ellenzéki"-ként fogja támadni. Valószínűleg vagy Bajnai mond le, vagy leváltják. Nincs sok idejük, mert ha szeptember közepe után oszlatják a parlamentet, akkor Sólyom megteheti, hogy januárra írja ki a választást.

osborne 2009.04.02. 23:00:45

@dzsucseharcos: Aláírják, mert az most kell a megválasztásához. Nem ez az érdekes, hanem hogy utána nyáron jön a ktgvetés előkészítése, majd ősszel a szavazások róla. Fogadni mernék, hogy alkudozni kezdenek a szocik, megpróbálják kiüresíteni a programot.

ez szinte egyértelmű. akkor ezek szerint az EU választásokról már lemondtak, mert így 2 hely is rekord lesz szociknak ;]

mesmithy 2009.04.03. 02:43:29

Nagyszeru az atlag magyar nyugdij 79 ezer korul van szoval, aki egyedul marad oregkorara annak az ehenhalashoz eleg.
Kozfera a nover, tanar, ovono stb is ha igy megy akkor ki fog itt maradni, jelenleg ugyis csak 4000 koruli nover hiany van, de majd ezek az idiotak megoldjak a 2 altalanost vegzettek kozmunkajaval a korhazakban. Nem szeretnek ilyen korhazba kerulni!
El lehet venni a szocpolt, lakastamogatas, de akkor allamilakas epites kell, de ezt nem talalom a tervezettben.
Le lehet roviditeni a gyedet, de hol vannak a bolcsodek es hol vannak reszmunka idos munkahelyek a kisgyermekes anyaknak?
Lehet tovabb csokkenteni az agrartamogatasokat, hiszen egyre kevesebb embernek lesz penze etelre, ilyen alapon lehet csokkenteni a kozlekedes tamogatasat is hiszen ha nincs munka akkor minek utazni.
De azert jobb lenne ha ujra megnyitnak a Lipotot es az egesz kormany bevonulna gyogykezelesre, mert ez nem program ez egy ujabb otlet aradat aminek a javareszet persze csak jovore valositanak meg, tehat mar ebbol latszik, hogy milyen surgos szuksegunk van egy ilyen fajta uj kormanyra amelyik megint csak az idohuzasra jatszik. Hol van itt valsagkezeles, hol van munkahelyteremtes, hol van akar csak egy icsi-picsi reform ebben a sz@rban?

blaiser 2009.04.03. 03:05:55

@Lord_Valdez: "Természetes, hogy csak az államháztartással variálnak, ugyanis arra vannak hatással. Piacgazdaság van, tehát a gazdasági növekedést nem az állam okozza, sőt igazából segíteni is alig tudja."

Lehet hogy paiacgazdasagnak hivjak, de azt ami ma Magyarorszagon van nem a piac torvenyei diktaljak. Ahhoz tul kicsik vagyunk es kesz. Meg kulonben is ismerunk olyat hogy szabad piac egyaltalan? A vilagon sehol nem letezik, tanitjak csak senki nem latta meg. A minekori kormany felelosseget a szabad piacra hivatkozva palastolni botorsag.

blaiser 2009.04.03. 03:15:24

@daito: Alapvetően a zemberek nem érzik meg azt, hogy a központi költségvetés bevételi-kiadási oldalai milyen viszonyban vannak egymással. Nem is érdekli őket.

Pontosan igy van, de nem is az a dolguk, hogy erdekelje. A polgar dolgozzon, fizesse be az adot az allam meg gazdalkodjon belole.

Igazad van az allamhaztartasi merleg fontos dolog, tenyleg, csak amikor az ember azt latja, hogy ezer csatornan folyik a penz szanaszet, ami van meg azt is rosszul koltjuk el az iszonyatos korrupcio miatt mert minden ketszer annyiba kerul, mint kene, akkor az ember ketszer is meggoondolja, hogy abba a szitahoz hasonlo bugyellarisba betegyen-e akar egy forintot is.

Hja, OV-ek persze hogy el tudtak adosodni forintban, volt novekedes, a stabilitas fele mutatott minden, a magassagos piac nyugodt volt, finanszirozta oket. Ezeknek a balfekeknek mar azt sem hiszik el ha kerdeznek, Gojdonka (ga-ga-giga) ide vagy oda...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.04.03. 06:56:32

@Mária: Vannak üres állások, még ha nincs is sok, mondjuk úgy 3000 lehetőséget toltak be a munkaügyi központoknak eddig idén... szóval ez rinya. Lehet hogy kevesebb van, meg lehet hogy nem álommeló, de akinek semmi nincs, annak ez is jobb. Főleg, hogy szakképzettségi szinttől függően van egy minimum, amit ki kell neki csengetni... Ha meg visszaélnek vele? Akkor csókolom, lehet menni és bizonyítani az éles piacon...

_Nagyon_ elegem van ebből a rinyálásból, ahhoz képest hogy nincs diplomám, csak egy érettségim és egy angol nyevlvvizsgám, érdekes módon MINDIG, minden körülmények között találtam munkát 3 napon belül.

És mindehhez azt, hogy folyamatosan ment a károgás, hogy diploma nélkül nem leszek jó semmire...

A másik: aki idősebb, ha van egy szakmunkás-bizonyítványa, akkor már csak annyi kell hogy ne legyen alkoholista, és jó eséllyel kap munkát.

El kéne dönteni hogy most a szociális hálón - ami amúgy minden arányszám szerint a legsűrűbb egész Európában, még így is az lesz jó eséllyel - siratjuk, vagy esetleg megpróbálunk valamit tenni is magunkért.

Akinek nem esett volna le: 1989-ben másik politikai elit ült Magyarország élére, és az államforma már nem szocializmus. És nem, az MSZP se MSZMP, ugyanis az MSZP vezérkara maximum az MSZMP 3-adik vonaláig jutott volna...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.04.03. 07:07:57

@különvélemény: Speciel pár dolog megint kimaradt, amit nem látsz tisztán.

1. Bajnai TUDJA, hogy 1 év alatt kell helyrerántania amit lehet. Nem tervezhet hosszabb időre, mert még ez se biztos hogy átmegy, hiába lenne belépő minimum.

Így az önkormányzatok átszervezése nem véletlen marad ki: értelmes helyen arra több év kell. Itthon meg pláne.

2. A nyugdíjas korú, munkáját a fiataloknál gyengébb szinten végző egyének kitakarítását én nem csak a BM-ből díjaznám...

Mint ex-hallgató, nyugodtan elmondhatom, hogy az egyetemekről is lehetne takarítani, ugyanis az oktatók kb. 10-15%-át kb. csak a 20-25 évvel ezelőtti eredményeik tartják 70 éves kor felett is állásban. Szép volt, jó volt, akkor. De pl. most őket is lehetne repíteni.
Mivel speciel az ilyen tanároknál kivétel nélkül jó eredményt értem el, így elhiheted, ez nem személyes vonzat...

Ja és mielőtt kérdeznétek, 2001-ben választhattam hogy vagy melózok vagy várom a csodát a havi 30 ezres családi deficittel. Érdekes, sokak a második verziót választanák még manapság is.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.04.03. 07:17:23

@bz249: plusz hamár francia modell, akkor a fizetések bejelentése az utolsó fillérig, mellé jóval alacsonyabb elvonással. a családi juttatásokat pedig adókedvezmény formájában, vagy utalványként lehetne még egy részét.

nem is lenne rossz :-)

reality 2009.04.03. 08:33:33

@ylion: "Vannak üres állások, még ha nincs is sok, mondjuk úgy 3000 lehetőséget toltak be a munkaügyi központoknak eddig idén"
Csak idén (de lehet, hogy tavaly ősztől) kb. 30.000 álláshely szűnt meg, de nem baj. A tényekkel ne törődj.

"1 év alatt kell helyrerántania amit lehet."
Csak 2010-től jönnek az érdemi megszorítások, kit érdekel - nyomjad a hülyeséget!
a többi, amiket még ideszórtál, arról meg sehol nem szól Bajnai vagyis inkább az mszp csomagja.

Mária 2009.04.03. 08:53:49

@ylion:

Te nyilván valami védőburokban élsz és halvány fogalmad sincs a mai magyar valóságról.

Nézz szét magad körül, mielőtt olyanokat írsz, hogy "Vannak üres állások, még ha nincs is sok, mondjuk úgy 3000 lehetőséget toltak be a munkaügyi központoknak eddig idén..."

Tudtad, hogy élet Budapesten kívül is van? Nem hallotál még arról, hogy ennek az országnak a lakossága többnyire NEM a fővárosban él?

Állás meg nincs. A munkaügyi központok nagyjából azzal foglalkoznak, hogy küldözgetik ide-oda a szakképzett embereket, meg azzal foglalkoznak, hogy berendelik őket ostoba munkavállalási tanácsadókhoz, akik a közhelyek visszaböfögése mellé mellé annyit tesznek, hogy a kezükbe nyomnak valami semmire se jó fénymásolt papírlapot, amire további közhelyek vannak összegyűjtve.

A munkaügyi központok és a piócaként rájuk tapadó mindenféle tanácsadók persze kitűnően megélnek az álláskereső bizniszből...

"aki idősebb, ha van egy szakmunkás-bizonyítványa, akkor már csak annyi kell hogy ne legyen alkoholista, és jó eséllyel kap munkát"

Konkrétan ismerek 8-10 NEM alkoholista szakmunkást, aki közel fél éve nem kap állást. Mert munka NINCS.

Ha valakit kitesznek, átlag másfél évbe tellett eddig, hogy újra állást találjon. Ezután pedig még tovább lesz munka és jövedelem nélkül.

NINCS munka vidéken, fogd már fel végre azzal a buta fejeddel!!!

Most abbahagyom, mielőtt olyan stílusba kezdenél írni, ami nem illik erre a blogra.

Reménytelen vagy, ahelyett, hogy körbenéznél kicsit a való világban, a nagy büdös magyar valóságban, azt böfögöd vissza, amit az ostoba propaganda a fejedbe sulykolt.

reality 2009.04.03. 09:39:40

@Mária: "Ha valakit kitesznek, átlag másfél évbe tellett eddig, hogy újra állást találjon. "
Hogy is van? Aki 1,5 vagy 2 évig nem talál állást, annak kb. 90%-a inaktívvá válik.
Hát most jó esély lesz arra, hogy az inaktívak tábora még nagyobbra duzzadjon.

flimo13 2009.04.03. 10:11:42

@mesmithy: a 79 ezres nyugdíj vagy egy tizessel nagyobb a minimálbérnél, úgyhogy szerintem kuss. A szocpolt meg felfüggesztik, érted, nem a válság közepén veszel új lakást, hanem majd ha a Zorbán visszaadja. Nemzetgyilkosság!

Az meg nem gond, hogy nagy része csak jövőre lép életbe, mert Magyarország fő gondja a bizalomvesztés, ha a piac lát végre valamit, könnyebben kapunk hitelt.

flimo13 2009.04.03. 10:13:54

@blaiser: viszont ha a polgár ennyire kényelmes egy állatfaj, és évekig leszarja mi van, akkor se pattogjon, ha a kormány végre egyszer a büdös életben jót tenne, és csökkentené a kiadásokat.

flimo13 2009.04.03. 10:17:41

@ylion: meg az önkormányzati törvény eleve kétharmados, elöbb engedik el az összes adósságunk..

flimo13 2009.04.03. 10:20:33

@Mária:

"Most abbahagyom, mielőtt olyan stílusba kezdenél írni, ami nem illik erre a blogra."

Huu, ez de vicces tőled. De bocs, nekem mennem kell a picsába.

Cypriánus 2009.04.03. 10:35:54

Kopasz mercis!
lehet hogy Te még nem vetted észre, de egy emberi szervezetnek alapvetően enni kell.
és az elfogyasztott kaját-láss csodát! -pedig nem bloggerek, mégcsak nem is a nagy Tóta W Mester, hanem az amúgy szerinted és szerinte-teljesen fölösleges hülyeparasztok termelik meg.
Képzeld: A hülyeparasztok földtúrása által keletkezik az az étel, amelyet magadba tömsz. Tudom, ez már már hihetetlen, de megbízható forrásokból tudom, hogy így van.:)
na mármost ezért van az, hogy minden olyan ország, amely vitte valamire -és nem egy apró városállam, persze-igencsak igyekszik védeni a szemtelen hülyeparasztjait. Hihetetlen, nem? De mégis ezt teszik. Talán azért , hogy mégiscsak legyen mit enni, és ne legyenek stratégiaialag függőek más országoktól e téren pl. .Ismert hogy az amúgy csonszáraz Izrael törekedett-és el is érte-hogy mezőgazdaságilag önellátó legyen. A XXI. században az étel kb. az nukleáris arzenállal vetekedő zsarolási potenciál lehet, ...
amúgy az volt már sokszor a történelemben, pl. Róma is használta a sziciliai gabonaszállításokat /és azok befagyasztását a görög államok megfélemlítésére, majd leigázására. A XX. században az USA nagy előnye volt, hogy szemtelen fölösleges hülyeparasztjai mindig rengeteg ételt termeltek, így sakkban tartotta mind Franco éhező Spanyolorzságát (amely 1940-ben rászorult az amerikai segélyre, így nem ugrálhatott nagyon Hitler mellett, éppúgy mint Hruscsov után a Szovjetúniót -amely legnagyobb ellenségétől volt kénytelen gabonát venni, szégyenszemre, miközben azt üvöltözte, hogy a legfejlettebb mezőgazdasága van.), illetve az sem véletlen, hogy Szadat Egyiptom éhező szekerét a magát is ellátni képtelen SZU helyett a papit nyomó USA felé fordította....és ez a fölösleges amcsi hülyeparasztok szemtelen földtúrásának eredménye volt.
De ha te nem szorulsz az ételre, és elég Neked az interneten elérhető virtuális táplálék, akkor mélyen megértelek....Vagy ha mondjuk fotoszintetizálsz.

flimo13 2009.04.03. 10:57:52

@Cypriánus: Amerikában még a legapróbb farmer is vagy tízszer akkora területen termel, mint a hazai átlag. Az meg a magyar föld sajátossága lehet, hogy csak apró családi gazdaságokkal lehet megművelni, ha megérzi hogy nagyüzemi traktor megy rajta akkor biz' Isten nem ad gabonát a piszok főde.

mesmithy 2009.04.03. 11:26:23

@flimo13: Ok akkor kivanom neked, hogy 30-40 ev munka utan csak 10 ezer kapj tobb fizetest. Mondtam ok a szocpol, csak hol van allami lakas epitesi program????
A bizalom attol nem all helyre ha a piac azt latja, hogy a kormany csak tulelesre jatszik.

flimo13 2009.04.03. 11:54:54

@mesmithy: éppen, hogy túlélni kell. Pár évre minek lakásépítési program? Addig bírják ki ott, ahol vannak.

flimo13 2009.04.03. 11:55:28

Maria:

"A rendőrök mellől ugrott ki egy toronyház 15. emeletéről egy salgótarjáni férfi. Az öngyilkos fiatalember ellen elfogatóparancs volt érvényben, ha nem veti ki magát az ablakon, 200 napra kellett volna börtönbe vonulnia."

Ejj tényleg, ez a csúnya válság, hogy szedi az áldozatait..

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.03. 12:15:47

@blaiser:
Már, hogy a francba ne a piac törvényei diktálnának. Ez nem függ az ország méretétől. Talán torz a piac, de erős. Sőt gyakorlatilag legyőzhetetlen.
Nem, a totálisan szabad piac egy absztrakció. Valaha az őskorban létezhetett utoljára ilyesmi.

@Cypriánus:
Nem értitek egymást.
Igen, a mezőgazdaság valóban létfontosságú, sőt emiatt az alkalmankénti intervenció is, de a mezőgazdasági támogatásrendszere egy viszonylag új keletű jelenség a történelemben, ami arra utal, hogy van élet nélküle is. Hogy érdemesebb-e lenyomni az árakat és vele együtt a béreket is (adó->újraelosztás->támogatás), vagy sem, arról viszonylag kevés információnk van, ezért nem foglalnék állást.
Amire mercis barátunk utalni próbál, csak leragadt a Lamborghininél, hogy a formájával gondok vannak és jelenlegi támogatási rendszer nem motivál a gondok orvoslása irányába, hanem konzerválja azokat. Magyarországon az Antall-kormány örökségeként létrejött egy nagyon elaprózott birtokszerkezet. Na már most, tudniillik, hogy a krumpli, kukorica, búza stb. tömegtermék, azaz olcsó, tehát csak nagy mennyiségben érdemes termelni. Szlogen szinten: tömegterméket csak tömegtermelni érdemes. Ezért csak drágán tud termelni.
Illetve a maga módján azt mondja, hogy a támogatások elosztását nem valamiféle racionális, stratégiai okok mozgatják, hanem azért ilyen, mert az egyes csoportok érdekérvényesítő képessége különböző. Pl. a tejipar is fontos, de egy tejtermelő mégsem tud akkora nyomást gyakorolni, mint a földművelő és a nyomásgyakorlásban, igen, néha a traktor is előkerül ilyenkor.
Na, most megint jól megmondtam a frankót :)

mesmithy 2009.04.03. 12:16:58

@flimo13: Lakas epites azert kell mert otthon 10% az allami lakas, mig a legtobb orszagban 40-50%.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.03. 12:22:27

@Lord_Valdez:
Ő kiegészíteném, mielőtt jönnek a jobbos balosok és előadást tartanak, hogy épp most pusztul el a piac, meg ilyesmi. A legyőzhetetlenséget úgy értem, hogy senkinek, sem uralkodóknak, sem céheknek, vagy épp a kommunizmusnak, sem sikerült az alapvető piaci mechanizmusokat legyőznie. Ahol két ember cserél ott van piac is. Tehát lehetünk kicsik, nagyok, akárhogy is a piac marad.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.03. 12:28:20

@mesmithy:
De ott többnyire bérlakás vannak, nem saját tulajdonúak. Van különbség aközött, hogy az állam épít neked egy lakást, és aközött, hogy épít, majd bérbe adja. Az első tisztán szociális transzfer, a második befektetés is egyben. (amellett, hogy nem horgonyozza le az embereket)
Egyébiránt nem jársz annyira jól a lakásépítéssel, mint hiszed, mert azt az állam adó formájában beszedi.

flimo13 2009.04.03. 12:33:17

@mesmithy: de fogd már fel bazze, hogy 2-3 kibaszott évre minek? Ráadásul kerülne vagy ötször annyiba, ha nem többe rövid távon, és perpill épp a rövid táv a fontos.

mesmithy 2009.04.03. 12:49:59

@Lord_Valdez: De ha nincs tamogatas, nincs lakasepites es nem keresel annyit egy eleten at, hogy onalloan venni tudj, akkor hol laksz????

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.03. 13:00:50

@mesmithy:
Egyébként keresel annyit (Budapesten nem biztos, de kisebb településeken igen), csak nem tudsz annyit félrerakni. Viszont ha nincs támogatás, kevesebbet is kell kiadni, kevesebbet is kell beszedni, többet tudsz félrerakni.
Most amikor a te lakásodat támogatják, akkor hurrá, de közben te is támogatod mindenki másét és összességében senki nincs előbbre.
Amit látni kell, hogy a rendszerben nem keletkezett extra pénz, csak vándorolt az állampolgárok között.
Lakni lehetne állami/önkormányzati bérlakásokban is, de ezekből, sajnos, nagyon kevés van. Gazdaságilag sokkal kedvezőbb modell.

flimo13 2009.04.03. 13:02:43

@mesmithy: légyszi te ne menj szavazni, ha fél nap alatt nem sikerült felfogni, hogy csak ideiglenesen szűnik meg. (Még ha szocik véglegesen is akarnák, hős Orbán vitéz visszaállítja.)

mesmithy 2009.04.03. 13:15:19

@Lord_Valdez: Csak sajnos az nincs itt hogy kevesebbet fogsz fizetni.
@flimo13: Nem hiszen hogy az allando oda-vissza valo modositgatasok valoban jot tesznek es ez sajnos nagyon jellemzo a mai politikara. Ezzel mindenki allandoan bizonytalansagban tartanak es kiszamithatatlanna teszi a jovot. Persze vannak valtozasok es ezeket kovetni kell, de legalabb az irany lenne megszabva.

Karcolt lendület 2009.04.03. 13:18:42

@daito:
OK, persze össze lehet a számokat válogatni úgyis, hogy abból kijöjjön, hogy ők is szarok voltak. Ugyanakkor vannak olyan grafikonjaim, amiket általában arra használnak, hogy megállapítsák, mi mennyire fasza és abból az jön ki, hogy a Fidesz-kormány határozottan jobban gazdálkodott.
Biztos jobban tudod, melyik mit jelent, de ilyen számokat látok rajtuk:
Államháztartási deficit:
1999 3,7%
2000 3,6%
2001 3,0%
(Maastrichti követelmény: 3%)

Államadósság a GDP arányában:
1999 60,4%
2000 54,4%
2001 51,5%
(Masstrichti követelmény: 60%)

A GDP-növekedésünk 4% körül volt, nagyjából kétszerese az euró-zónáénál - alapvetően ez is jó érzéssel töltötte el az embert és az is, hogy sokkal kiszámíthatóbbak voltak: ha azt mondták, hogy jövőre koronát úsztatunk, akkor jövőre koronát úsztattak, nem variálgattak meg hogy mégsem Esztergom és Budapest között, hanem csak a Margit-szigetről a Parlamentig... ;-)

flimo13 2009.04.03. 13:19:05

@mesmithy: az az irány, hogy válság van vazzeg, pár évig maradtok a valagatokon ahol vagytok.

mesmithy 2009.04.03. 13:22:51

@Lord_Valdez: Bocs en pontosan az allami epitesu lakasokrol beszeltem, mint masik lehetoseg.

mesmithy 2009.04.03. 13:25:22

@flimo13: Bocs de vitatkozni csak ertelmesen erdemes.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.04.03. 13:44:25

@mesmithy:

>Nagyszeru az atlag magyar nyugdij 79 ezer korul van szoval, aki egyedul marad oregkorara annak az ehenhalashoz eleg.

A vicc ebben az, hogy a nyugdíjasok kisebb arányban élnek létminimum alatt, mint az átlag. Nyugdíjasoknak többnyire módjukban áll anyagilag támogatni a gyerekeiket (fiatal házaspárok és gyerekeik vannak leginkább kitéve a szegénység kockázatának). A nyugdíj ui. rendszeres készpénzjövedelmet jelent, tehát olyan biztonságot, ami az ország lakosságának nagy része számára nem magától értetődő adottság. Ezt persze a blogoszférabeli kommentelők nem tudhatják, mert ők rendszerint nagyon keveset tudnak a Budapesten kívüli, ill. a középosztály "alatti" világról.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a nyugdíjak magasak, hanem azt, hogy a bérek alacsonyak, illetve a munkalehetőségek ritkák... viszont az tény, hogy ha megszorításra van szükség, akkor a nyugdíjak esetében, főleg a magasabbaknál, van némi mozgástér.

@Mária: Munkanélküliség márpedig nincsen. Fogja már fel, hogy nincsenek munkanélküliek, csak lusták. Ha elzavarunk 200 ezer rokkantnyugdíjast dolgozni, akkor egyből lepottyan az égből 200 ezer munkahely is. A Föld is lapos.

Milyen érdekes, hogy 1992 körül még senki sem mondogatta, hogy nem létezik munkanélküliség. Egyesek vagy gyorsan felejtenek, vagy még kicsik voltak akkoriban.

flimo13 2009.04.03. 14:08:53

@mesmithy: értem én, csak te vagy helikopter.

daito 2009.04.03. 14:16:31

elfelejtete:
"Ja hogy te pénzforgalmi szemléletben számolsz, nem számolod az elkülönített alapokat, és nem a GDP-hez viszonyítasz, hanem a főösszeghez. Remek, csak ez épp nem egy elfogadott módszertan, és ha így számolunk, akkor a szocik mérlege még gyászosabb."

Mit számoljak az elkülönített alapokon? Gyéká nullák. Főleg államháztartás szemszögéből, vajon miért csökkent le a számuk az évek során? Most komolyan azt gondolod, hogy valamelyik év költségvetésének megítélését jelentősen módosítják az alapok? Jézus.

Ha nagyon kötekedni akarunk az általam leírtakkal, akkor bele lehet menni a társadalombiztosítási költségvetésbe, ami ugye más alrendszer, mint a központi költségvetés, vagy inkább a helyi önkormányzatok gazdálkodásába. De az meg azért nem jó, mert nem a kormányzati munka igazi értékmérője. :) De miért épp az elkülönített alapok hiányoznak?

Ha egy évvel ezelőtti adatokat nézek, akkor ezeknek az alapoknak az eltérései (deficit vagy szufficit formájában) pár 10 mrd forintot tettek ki. Akkor 8-10 éve mekkora lehetett? (Sok pénz ez, értem én, de mi a központi költségvetés 300-500-1000 mrd forintjához? Jelentősen módosítja azt a többi alap össz 50-80 mrd szufficitje? Ha van annyi? Főleg, hogy az elkülönített alapból származó pluszt csak az alap esetében lehet felhasználni...)

Nem, nem a GDP-hez viszonyítok; és az, hogy csak a GDP-hez mért hiány volna az elfogadott módszertan, azért az durva. Tudom, hogy sokaknak az a zsinórmérték; de maximum kiindulási pontnak jó.

Szerintem ne menjünk abba bele, hogy a GDP, annak számítása, az ahhoz való viszonyítás mennyire ad értékelhető, pontos képet. Egyrészt mindent beleszámítanak, másrészt pontosan mégsem lehet ezt kiszámolni. Becslik. Közlik, hogy jövőre azt várják, hogy 3,5% nő/csökken a GDP. Aztán 4 hónap múlva korrigálják, á nem, 2,7% az. Ez volna az a közgazdasági zsinórmérték, amivel számszerűsítjük a financiális kérdéseket?

Azért írtam költségvetési oldalról a dolgot, mert abba, annak tervezésébe, összeállításába, felhasználásába van beleszólása az adott regnáló kormánynak, az köthető hozzá, mérhető. A GDP esetén már jóval kevésbé.

Másrészt, ha GDP-hez mérünk is, egyrészt félreértésekre ad okot, másrészt takargatásra. Mert hiába növekedik a GDP, mintazállat; ha közben ezerrel deficites az állam, az önkormányzati rendszer. Ugyanis az attól még hiány. Éppen el lehet takarni nagyobb hiányt egy nagyobb GDP-hez való arányosítással, de az csak számolási trükk. Tökmindegy, hogy jobboldali vagy baloldali kormány követi el. A GDP nem nő utána úgy, neadja Isten csökken; a hiányt meg később kell kifizetni.

Ezt üzenem az összes GDP-t szajkozónak, ahhoz viszonyítónak, maastrichti kritériumrendszert felhozónak. Persze, értem miről beszélnek, csak gondolják egyszer végig. (Mondjuk hozzáteszem, a legtöbb közgazdasági felsőoktatási intézményben nem jutnak el idáig. Elmondják mi a GDP, hiány úgy, konvergenciakritérium amúgy, de nem gondolkodtatják el a hallgatót erről. Sajnos ez oktató kérdése erősen.)

Azért szeretem, hogy a szocik mérlegét még gyászosabbnak ítéled, mert egyrészt, senki sem állította, hogy jobb lenne; meg így nem több, mint - már elnézést - a szokásos "kinek is hosszabb a férfiassága" játék.
Tartogasd annak, aki mszp szavazó. Sosem voltam az.

Ha nagyon bele akarna fúrni a mondandómba, akkor kössön abba bele, hogy mondjuk OV kormánya mennyire felelős az idejük alatt született költségvetési törvényekért, számokért, megvalósulásért. De ez megint hosszú és messzire vezető téma.

daito 2009.04.03. 14:28:44

vargánya:

Konkrétan fogalmam sincs, mi bajod van. :) De ez a "A magyar társadalom csotvelőjéből kiszippantott ezermilliárdok gigantikus deficitje a magyar társadalom mindenütt tapasztalható lepusztulásának alapvető oka." aranyos állítás.

Nem mennék bele, hogy igaz-e vagy orbitális hülyeség, itt úgyis sokan hitük szerint tudnak dolgokat. Nagy kaland.

De azért röviden: kétfajta megszorítás lehetséges. Vagy nem adsz annyit, vagy többet veszel el. Jelen pillanatban a "nem adsz annyit" van műsoron. Érted? Lehet óbégatni a multi ellen, de hozzáteszem azt, hogy nem minden multi Tesco, Auchan, OBI; takarodjon az Audi is? Meg az IBM? Mondjuk egy TATA? Gyakorlatilag 0 befektetéssel (részükről, részünkről) alkalmaz 500-1000-2000 embert? Meg a többi szolgáltató multi? Megoldod helyettük a diplomások alkalmazását? Gondolom menjenek dolgozni az állami szférába, vagy a jó kis magyar kkv-k valamelyikéhez. Azzal sincs baj, tudom, de nem tarkóra tett pisztollyal zavarjuk a multikhoz az embereket...

mesmithy 2009.04.03. 14:53:18

@dzsucseharcos: Bocs a nyugdij csak egy volt az altalam emlitettek kozt, persze a magas nyugdijakkal lehetne valamit csinalni, de az atlagosbol es az atlag alattibol (es ez a ket csoport a tobbseg) nincs mit elvenni. Egyebkent a nyugdijat csak azert irtam, mert unalmas allandoan azt latni, hogy a "nyuggerek" igy, ugy.

mesmithy 2009.04.03. 14:59:01

@flimo13: Nem,csak hiaba mondod, hogy 2-3 evig var, itt mar 20 eve ez megy, hogy csak par ev es jobb lesz. De az ilyen es ehhez hasonlo programokkal csak rosszabb lesz.

daito 2009.04.03. 15:03:16

@Karcolt lendület:
azt értsd meg, kérlek, hogy nem kellett a számokat válogatnom. Érted? Egyszerűen végignézed az elmúlt 20 év számait, és csücsülsz. Amikor óbégat a külföldi pártatlan szakértő, hogy mi itt 20 éve MINDIG többet költünk, mint amennyit termelünk, összeszedünk. Ezt a mindenkori aktuális kormányzatunk, miniszterelnökünk irányításával. Érted? Pont lesz*rja OV-t, Megyót, Fletót, Sólymot, Bokrost. Sőt, nem is tudja kik azok. Pont ezért.

Félre ne értsél, nem fényezni akarom magam ezzel. 6-8 éve, mikor kikerültem a közgazdaképzőből, ugyanezekkel a GDP, a hozzá mért ez számokkal volt tele a fejem. A magyar "mainstream" közgazdaságtan ilyen; a GDP a minden.
Komolyan, ha külföldi makroökonómiai könyvet veszel a kezedbe, abban inkább GNP-t, GNP per capitát mesélgetik.
De egyszerűbb a dolog. Nézd meg a wikipédiát. Magyarul írnak a GDP-ről laza egy oldalt (harmat), az angolon kb. 20-szorosát írják, de ebből a GDP kritikája 4x annyi, mint az egész magyar cikk.

Állítom, hogy a magyar közgazdászok 80%-ának fogalma sincs arról, hogy áll össze az államháztartás, a költségvetés. Nem feltétlenül felépítés szerint, hanem folyamatában. (Persze nem kell mindenkinek ezt értegetnie.)
De azt, hogy kell GDP-t számolni, azt mindenki tanulja (nem feltétlenül tudja). Ugyanis az iskolában megmutatják a közgazdasági, pénzügyi képleteket, C meg I, meg G, meg ezernyi állatság. Szokás szerint lexikális marhaságokat tanítanak, ahelyett, hogy összefüggést mutatnának, magyaráznának. Akár a Magyar Köztársaság példáján keresztül, ha már magyarok volnánk, Magyarországon.
Ha ilyenek a pénzügyi iskolák, milyenek a többiek pénzügyi ismeretek terén?

elfelejtette 2009.04.03. 15:24:29

@Karcolt lendület: Ez nem jelent semmit, mert ő ért hozzá, nem azok, akik ezeket a számokat leírták. Így hát ő nem menti az MSZP-t, csak rámutat, hogy a hatalmas gondossággal kimutatott "sajátdeficiténszabommeg" számok ugyanúgy negatívak voltak a Fidesz alatt is, és ez volt a gond.

daito 2009.04.03. 17:14:20

el@elfelejtette: Jól van, látom érted a dörgést.

Nyugtasson meg az igazad, ez meg legyen az én hülyeségem. Jó?

Csak saját lelkem megnyugtatása miatt írom le, nem az én számaim, nem (csak) nekem jelentenek "valamit" azok a deficitszámok. Érted?

Elnézést kérek, hogy többet tanultam annál, hogy sima droid legyek.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.04.03. 17:38:59

Bocs, h beleszólok, és nem is gazdaság, amit mondani fogok, de ez a Bajnai dolog sztem csak időhúzásra kellett a szociknak. Ezért:

szenzor.freeblog.hu/archives/2009/04/03/Ha_en_mszp_lennek/

vargánya 2009.04.05. 16:24:45

@daito: "...hogy igaz-e, vagy orbitális hülyeség." Kedves daito! Te "amúgy" bizonyára nagyon okos ember vagy, ezért ez a fölényes, kioktató stílus. A tények ismeretét azonban ezesetben nem helyettesítheti. Ha vetted volna a fáradságot és elolvasod a 2.-án (18:11-kor) írt hozzászólásomat, ott megtalálnád az általad hiányolt konkrét adatokat és azok forrását. A "figyelőnet" nem arról nevezetes , hogy "orbitális hülyeségeket" ír, főleg, ha a statisztikai hivataltól szerzi az adatait. Meglehetős érzéketlenség és cinizmus kell ahhoz, hogy valaki védelmére keljen azoknak a globális erőcsoportoknak, amelyek mostmár évről-évre a magyar GDP közel egyötödét egyszerűen elveszik, a közterhekből viszont alig veszik ki a részüket.(figyelőnet, márc. 25. - "A megszorításokból a nagytőke profitál" címmel) Ezt nem lehet egy vállrándítással elintézni és azt mondani, hogy ez így rendben van, mert "történelmileg így alakult" , miközben az állam (kinek az állama?!) minket fosztogat, ha pénzre van szüksége. A multik jelenléte pedig sokkal differenciáltabb kérdés annál, mint ahogy azt Te itt felvázolod. Lehet, hogy nem csak a Magyar Narancsból kellene tájékozódnod... ?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása