Így fog fájni

Hadrian VII. I 2009.04.02. 13:33

Nagyon úgy tűnik, hiába ellenőrzik le a szocialista vezetők egymást és egymás híváslistáit, a kiszivárogtatás pompásan megy tovább. Bár péntekig adott időt Bajnai Gordon az MSZP-s képviselőknek, hogy aláírják programját - vagy lehet ismét új madámot keresni -, a dokumentum már csütörtökön a sajtóhoz, többek közt a Hírszerzőhöz került:

A Hírszerző birtokába jutott, A válságkezelés költségvetési feltételei - címet viselő dokumentum bevezetőjében úgy fogalmaz: "A világgazdasági válság hatásainak enyhítéséhez, a kilábalás minél közelebbi esélyének megteremtéséhez és ahhoz, hogy Magyarország a válság tanulságaiból okulva, megerősödve, az eurózónához érdemben közelítve kerülhessen ki a mai helyzetből, azonnali és határozott cselekvésre van szükség. A válságkezelő kormány készülő programja tartalmazza ezeket az elkerülhetetlen, mindenki számára sok lemondással járó, de a gyorsabb kilábalást és fenntartható fejlődést lehetővé tevő intézkedéseket."

A nyilatkozat külön hangsúlyozza, hogy "nem a formálódó válságkezelő kormány teljes programját foglalja össze, csak annak elkerülhetetlen részét képező mihamarabbi parlamenti, vagy kormánydöntést igénylő, fájdalmas, lemondást jelentő intézkedéseit".

Nézzük a legérdekesebb részt, a konkrét intézkedéseket!

 

Ezt kapja a közszéfra:

 

- a közszféra számára kifizetett nominális bruttó kifizetések 2 évre történő rögzítése,
- a közszféra 2009. II. félévi kereset-kiegészítésének felülvizsgálata, 
- a 2009. évi döntés véglegesítésével 2010-től a közszféra 13. havi juttatásának megszüntetése, helyette a hiánycél teljesüléséhez és a GDP elvárt növekedéséhez kötött általános ösztönző kiegészítés bevezetése,
- az önkormányzati támogatások csökkentése a hatékonyság növelésével párhuzamosan

 

Ezt a nyugdíjasok:

 

- a 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetésének felgyorsítása az alkotmányosan lehetséges legkorábbi időponttól, évente fél évvel történő emelkedéssel, 
- a 2009. évi nyugdíjkorrekció átütemezése 2010. január 1-re, 
-a 2010. évi csökkentett nyugdíjkorrekció elhagyása, 
-a 2009. évi 13. havi nyugdíj 2. részének visszavonása, 
- a 2010-től a 13. havi nyugdíj megszüntetése, helyette a hiánycél teljesülése függvényében a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíj-pótlék bevezetése, 
- a korai nyugdíjazáshoz kötődő ún. malus (40 év) szabályozás gyorsított bevezetése és fokozatos kitolás a nyugdíjkorhatár emelésével párhuzamosan, 
- a Nyugdíj-indexálás megváltoztatása a hiánycél teljesülése mellett a GDP elvárt növekedéséhez kötött a nyugdíjak reálértékenek megőrzése mellett

 

Ezt a szociális juttatások kedvezményezettjei:

 

- a Táppénz általános mértékének 60%-ra csökkentése, 
- a Családi pótlék jelenlegi szinten történő átmeneti rögzítése 2 évre, 
- a Családi pótlék jogosultsági korhatár 23-ról 20 évre történő csökkentése, 
- a Gyes és gyed időtartamának 2 évben történő maximálása átmeneti időszak biztosítását követően, 
- a Lakástámogatások (szociálpolitikai kedvezmény, állami kamattámogatás) felfüggesztése 2009. július 1.-től, 
- a Gáz-és távhőár-kompenzáció 2009. évi csökkentése és 2010-től fokozatos kivezetése az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.

 

És még pár finomság a végére:

 

- a Közösségi közlekedéshez kapcsolódó támogatások csökkentése
- a Közmédia támogatásának mérséklése 
- az agráriumnak juttatott, uniós forrásokat kiegészítő hazai társtámogatások (ún. top-up) támogatások csökkentése.

...

Mit is lehetne ehhez hozzáfűzni?

Alapvetően két dolog az érdekes itt: az első, hogy ezek megszorítások, és mély strukturális reformoknak, de még adócsökkentésnek nyoma sincs. Épp annyit vesz el, amennyit szükséges, és semmilyen hosszútávú koncepció nem jelenik meg. Ez pedig baj. Szó sincs arról, hogy izmosabb államot akarna Bajnai: ő is inkább az amputálásra esküszik!

A második figyelemreméltó dolog pedig az, hogy a napnál is világosabb, hogy ebből az egészből nem lesz semmi. A szocialistáknak ez a megszorítás is túl sok, nem fogják hagyni, hogy a progresszió csődje után tovább erodálódjon a szavazótáboruk, főleg nem az EP-választások előtt. Nyugdíjashoz nem nyúlunk, ugye. És akkor nem is beszéltünk még az SZDSZ-ről, akik egyre nagyobb politikai hitelvesztéssel fognak tudni csak belemenni abba, hogy a szocialisták még a pépet is tovább puhítják.

A kollegának igaza van, újabb egy év veszik kárba így.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr611041756

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vidámpark - ez kell a dolgozóknak 2009.04.02. 15:38:26

Bajnai tervezeteElolvasva Bajnai úr válságkezelő intézkedéseit, úgy látom, hogy megint a közszféra, a nyugdíjasok és a családosok szívnak. „Mindenki számára sok lemondással járó…”, mondja I. Gordon, de nem látom a mindenki között őket.…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2009.04.02. 13:40:15

Visszajön a Vérfarkas és itt kell hagyni a hatalmat-audit-hivatalt? Esetleg még ki is vizsgálnak mit loptam el?

Na neee: Aláírom! úgyis idővel majd puhítunk-mutyizunk rajta kicsit. Rendes gyerek ez a Gordon, biztos enged majd, most az elején keménykedik kicsit IMF és szadesz miatt. Ez a dolga.

Különben is, nyáron nyaralni akarok menni nem választok miatt frusztrálódni, szóval ráérünk még bőven.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 13:52:46

-Erről már ma a vonaton nyugger nénik ,bácsik sopánkodtak ( Horn Gyula bácsit emlegetve ,hogy ő ezt nem engedné meg)

Sir Humphrey · http://konzervatorium.blog.hu 2009.04.02. 14:03:13

És ezt a borzadályt majd mindegyik MSZP képviselőnek, egyenként alá kell írnia...újra lehet majd győzködni Karsai Cucu bácsit, hogy ugyan adja már be a derekát...

Szokásos megszorító programot bootolnak be, szoci reflex ez, ne csodálkozzunk.

Karcolt lendület 2009.04.02. 14:12:14

Vannak benne olyan dolgok, amik kimondottan tetszenek, pl. a közféra ill. a nyugdíjasok a hiánycél teljesülése és a GDP növekedés alapján kapjon bónuszt: így lenne mindenkinek egy közös célja. :-) Tetszik a közmédiumok támogatásának csökkentése is (bár az vszeg nem túl nagy összeg az egészhez képest).

Van, ami szerintem nem hasznos hosszútávon és ha hozzá is nyúlnak, nem recesszióban kellene: ilyen a GYES-GYED - hiába akarna most hamarabb visszamenni dolgozni valaki, ha nincs munka.

És van, ami meg kimaradt, pl. a rokkant-nyugdíjazás feltételeinek újraszabályozása (ami egyrészt roppant bürokratikus és megalázó, ugyanakkor boldog boldogtalan megkapja az igazolványt). De ilyen az is, hogy mi lesz a nagy állami beruházásokkal...

A cikk kihagyta a felvezető bullshitet, ami szerint nem ez a teljes program, csak a kínos része. De a kínos része szart sem ér a növekedési potenciálunkat növelő intézkedések nélkül. OK, számítanak a rengeteg EU-s támogatásra, de szemmel láthatólag az nem annyira elég. (Főleg, ha csókos nagyvállalkozók nyúlják le egy részét, pl. Leisztinger.) Azt sem látom, a felsorolt intézkedések mennyit segítenek azon a célon, hogy megőrizzék a munkahelyeket.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.02. 14:27:12

tényg semmi reformszaga sincs

és ez napok ota nyilvánvaló

de miért nem hallok rola a médiában? a reform szó mágusai berekedtek?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.02. 14:27:57

Nem is ígért reformot, csak válságkezelést, az pedig rövidtávú dolog és főleg megszorítást jelent. Megjegyzem jelenleg arra is komoly szűkség van (,sőt eddig is lett volna).
Az a baj, hogy rabjaivá váltatok egy rossz analógiának (kövér állam-izmos állam), de ha ragaszkodunk hozzá, akkor itt nem csak háj van, hanem konkrétan tumorok, azt meg nem nagyon lehet edzeni, csak vágni.
Hogy a szocik el fogják gáncsolni (,mint ahogy eddig is elgáncsoltak mindent, ami a szavazóikat érinti), igen, ebben igazatok van.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.04.02. 14:32:16

Ez tényleg csak az amputálás része a dolognak.
Ettől engem még kib*sznak a melóhelyről, ha nincs meg a tulaj álombevétele.
Márpedig válság van, és kicsi rá az esély!
Ha nem könnyít a munkáltatók és munkavállalók terhein, akkor semmit sem ér a kedvezményezettek látványos megszorongatása.

Ha nincs adócsökkentés, nincs mivel kompenzálni a kiesett bevételt, így az elbocsájtott munkavállaló is az állami zsinóron fog lógni, és mivel a gazdaság lassan már visszafele pörög lassan neki kell fizetni, hogy dolgozhasson...

Persze ez csak egy szivárgott dolog, de kiváncsi vagyok nagyon az ellenoldalra, és a hivatalos információkra is...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.04.02. 14:32:23

Nem önellentmondás az, hogy "az egészből nem lesz semmi" azzal együtt említve, hogy "egy év elveszik"?

Ha nem lépik meg ezeket az intézkedéseket, előrehozott választások lesznek. (Jó, tudom, ha kérdeznek is hazudnak, de ezt állította Bajnai.) Hol az az egy év veszteség? Remélem sehol.

szemig jimmy 2009.04.02. 14:34:38

ez kemény, az biztos
de legalább valami lenne már, mert ha semmi sem történik tényleg elúszunk
mondjuk a nyuggereket rendesen meg lehetne reformálni
minimum meg maximum értékekkel
vannak milliomos nyuggerek, azoktól lehetne átcsoportosítani
most pedig várom a támadásokat hogy antiszociális vagyok

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.04.02. 14:40:38

Azt nem tudom, hogy pontosan mi lenne a nem szokványos megszorító csomag. Támogassuk a fiatalokat, meg a családokat. Nincs karikás ostorom, a nyugdíjak nem érdekelnek, nincsen államilag támogatott hitelem, nincsen devizahitelem, nem vagyok nyugdíjas, másfél éve elhagytam a TB kártyámat, azóta nem kellett (meg előtte se nagyon), nem tanulok, nem vagyok köztisztviselő, nem vagyok tanár, Nem vagyok mezőgazdasági őstermelő (paraszt), dolgozom, egyelőre nem akarok családot.
Racionális választóként örülök, hogy nem akarnak érdemi reformot, mert jönne egy népszavazás megint, aztán kalap.

osborne 2009.04.02. 14:42:52

Várom a NYUBUSZ fizetett hirdetéseit a Bajnai-csomagról!

index.hu/cikkepek/0806/belfold/szabi.jpg

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.04.02. 14:42:54

Gyes, Gyed 2 évben történő maximalizálása, meg családi pótlék korhatárának csökkentése különösen tetszik.

der Alte 2009.04.02. 14:43:23

Legkésőbb 2010. áprilisában választások lesznek, az új kormánynak, ha lesz ilyen, max 1 éve lesz. Mégis, milyen hosszútávú koncepciót dolgozzon ki??? Elég hiteltelen lenne 1 évnél hosszabb távra gondolkoznia, nem?. A Bajnai-kormánynak max. a következő 1 évet kell menedzselnie. A hosszútávú koncepció meg maradjon csak az utódra.

Egyébként szerintem is sok lesz ez a Szanyi-Karsai-féle, a végsőkig korlátolt szociknak.

somogg (törölt) 2009.04.02. 14:48:46

Kedves Hadrian VII, gondolom a VII az eletkorodat jeloli az iromanyod alapjan. Ha esetleg nem tudnad, a magyar koltsegvetes komoly deficittel kuzd (leirom, hatha nem tudod, ez azt jelenti, hogy tobb a kiadasa mint a bevetele). Ez az oka annak, hogy a vallsag Izlandhoz hasonloan megviseli az orszagot es egyre nehezebben jut forrashoz a penzpiacon. A reformok, az atalakitas hosszu folyamat (sajnos eddig az Antall-, es Horn kormanyon kivul a tobb csapat gyava volt belevagni-ezek az elvesztegetett evek) es szukseges hozza a finaszirozhatosag fenntartasa. Ebbol kovetkezik, hogy eloszor a kiadasi oldal visszafogasaval kell kezdeni. Sajnos az adocsokkentes bevetel novelo hatasa (feheredo gazdasag), csak kesobb jelenik meg, eloszor a bevetel csokkento hatas erezheto, es jelenleg nagyobb deficit nem megengedheto (pl az IMF-el kotott legfrisebb megallapodas a 3%os GDP aranyos deficitrol, ha ezt se tartjuk be, tenyleg senki sem all velunk szoba tobbet).

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.04.02. 14:49:43

Örüljünk a kis dolgoknak is.
Mert ebben a kuplerájban már az is nagy szó ha egy-egy juttatást megszüntetnek/maximalizálnak/normalizálnak,...

Kivlov 2009.04.02. 14:49:44

kicsit halvérű program, keményebben kellene. de kezdetnek megteszi.

vizimolnár 2009.04.02. 14:50:25

A lakástámogatások felfüggesztése a már megkötött hitelszerződéseket is érintheti ?Ki fog itt gyereket vállalni?

Bummer 2009.04.02. 14:50:42

@der Alte:
Ez szokásos trükk, majd eredménynek tűnik fel, ha csak a felét csinálják meg.

vendor555 2009.04.02. 14:50:52

Ennek egy része még akár jogos is lehet. De... Gondoltatok már arra a "nyuggerek" emlegetése kapcsán, hogy szüleitek - nagyszüleitek is azok vagy hamarosan lesznek. Hogyan élnek meg? Hogyan fogják elviselni az életszínvonal esést mikor nyugdíjba mennek? Azokban az országokban, amikkel példálózni szokás, hogy öngondoskodók az emberek, a bérek, jövedelmek olyanok, hogy abból lehet előtakarékoskodni. Próbálja ezt valaki itthon megcsinálni mondjuk minimálbérből, de akár átlagbérből is.(természetesen vannak kirívó esetek, magas nyugdíjak,jogtalanul korán nyugdíjba menők stb).
Ha gyorsan megemelik a korhatárt, nem a munkanélküliség fog nőni? Hol az a munkahely, ahol megtűrik még a 62-nél idősebbeket is? A legtöbb munkahely alig várja, hogy megszabaduljon az idősebbektől.
Hogyan fognak a frissen végzett fiatalok munkát találni, ha az öregek még maradnak? Igy is nehezen találnak. Ezekről a problémákról nem beszél senki.

changebug (törölt) 2009.04.02. 14:51:32

Szerintem nagyjából erre lehetett számítani.
A támogatások minimalizálására, gyorsan. Számomra eddig semmi újszerű nincs benne. Utána meg közben lehet koncepciókat gyártani - ha már valamiért annyira hiányolod őket. Valamit szerintem nem veszel figyelembe. Az állam nem fog (jobban) tönkremenni azért, hogy neked több maradjon. És tekintve a magyar mentalitást valahol még értem is. (lásd magyar ember és az adófizetési morál)
Aztán majd közben lehet gondolkodni, hogy most támogassuk-e a jó magyar vállalkozót, mondjuk egy vagyonvizsgálatot követően, ha már mondjuk 5-10 éve megbízhatóan a piacon van.

blaiser 2009.04.02. 14:52:59

@Lord_Valdez: igazad van, a kormanynak menedzselnie kell a kovetkezo evet. De azt szo nelkul elfogadni, hogy a kormany csak azt az egy evet menedzseli kemeny megalkuvas. Tovabbmegyek, ezek kizarolag az allamhaztartassal varialnak, nem tudom mit gondolnak a gazdasagi novekedest meg majd a kiskutya fingja a homokozoba? Ezek dilettansok, Lordom pedig megalkuvo.

Lambotze 2009.04.02. 14:53:45

Megint csak a fanyalgás megy...

Szokásos megszorító programot bootolnak be, irja valaki kommentben. Hát éppen hogy nem. Alapból a munkavállalók és a vállalkozások tökét szokták csavargatni. Ez most más, miután az adók már az egekben vannak, az inaktívok száját fogják végre elkenni, jó lenne ezt észrevenni.

Hogyan lesz ebből munkahelymegőrzés, kérdi a másik okos. Hát úgy, hogy ha esetleg a teljesen fenntarthatlan cociális juttatásokból visszavesznek végre, akkor talán nem dől be az állam, vazzeg.

Ezek cost cutting alap dolgok amiket már tegnapelőtt is késő lett volna meglépni, kár most a reformokon rugózni.

Azt meghagyják szeretett orbánotoknak, majd meglátjuk ő mit villant.

proton1701 2009.04.02. 14:54:13

Vazz....Ezt beszívtuk.

strish 2009.04.02. 14:55:01

1. rokkantnyugdíj ===> 300 000 Ft, ezt igen sokan tudják már (megjegyze, édesapám alig kapta meg, pedig igen komoly betegsége van, amivel nem tud már biztonságban munkát végezni, és így is ki kellett csenegetni ötvenezret a háziorvosnak, hogy gyorsabban menjen a dolog)
2. max. nyugdíj 220 000 körül van, és ezt azok kapják, akik jól kerestek eleve, és van félretett pénzük is bőven, inkább ezt kéne mondjuk 120-ra levinni ideiglenesen, nem pedig azt a csóró 70 évest szívatni, aki ugyan hivatalosan nem dolgozott, de állatokat nevelt, több hektár földet gondozott 5-kor kelt és 11-kor feküdt, a terményből befizette, amit be kellett, ellátott egy halom embert maga után, mégis csakpár tízezret kap.
3. szocpol: vigyék, de legyen elérhető államilag támogatott szociális lakás mindenkinek, és ne csak az kapja, akinek nincs munkája/rokkant/kisebbségi...
4. vonatjegyek: Szeged-Budapest cirka 5600, ehhez semmit nem fűznék hozzá
5. Állami beruházások... - miért nem mehet ez úgy, mint ahogyan a bankok csinálják, minden legyen kész megadott határidőre, az összeget több részletben utaljuk, az egyes elvégzett munkálatok után + fényképekkel igazolni, hogy a megvásárolt anyagok be is kerülnek oda, ahova kellene
6. agráriumtól evonni? mégis mit? lassan már az összes föld néhány tehetős ember kezébe kerül, és az dolgozik tovább rajta, akitől megvették, a támogatást pedig a milkós veszi fel
Sztem a korrupciót visszaszorító intézkedések kellenének első sorban, és fele ennyi gond nem lenne, csak az a fiúknak is rossz ám... Az a baj, hogy hogy a tehetősebb rétegeket meg sem próbálják megszorítani, de a Vörös Kereszt adózhat majd a szétosztottiingyen kaja után.
Durva adó a luxusnyaralásokra, fizessenek a belvárosi úthasználatért csúcsidőben, ha egyedül ülnek a kocsiban (ha megteheti, hogy kocsival jár egyedül...), ne lehessen egy bizonyos fizetés felett cafeteriát adni, etc.

KopaszMercis 2009.04.02. 14:57:02

Kezdetnek nem rossz, mondjuk az ado csalast kotellel kellene buntetni az boven eleg lenne.

KopaszMercis 2009.04.02. 14:59:18

@strish:
4. fizessen az aki szegedrol budapestre akar utazgati ne en

6. en kezdenem a tuntetes celjabol felhozott lamborghinikkel...

KopaszMercis 2009.04.02. 15:00:41

@strish:
Szerinted mennyibe "faj" nekunk a korrupcio, es mennyibe a divatos celtalan felesleges joleti szocialis kiadasok?

mildi 2009.04.02. 15:02:39

ez nem a teljes "program", csak az a része, amit a szociknak le kell nyelniük. egy pohár jeges vízzel, de le kell nyelniük. egyébként bajnai akar adócsökkentést, pontosabban az élőmunka terheinek csökkentését. de ahhoz nem kell a jeges víz.
és nem reform! strukturális reformokhoz több kell: több idő, több bizalom (értsd: tleg választott kormány). bajnai munkaszerződése határozott idejű, csak rövidtávon válságkezel. majd jön ovi 2010-ben, és újrastrukturál.

szanyi meg már alkudozik! nem lehetne lelőni? (na jó, nem)

különvélemény 2009.04.02. 15:02:49

Mi az a közszféra? A tanártól a miniszterelnökig?
Mi a faxért nem a saját fizetésüket nyirbálják ezek a debilek?
Legalább köztisztviselőt írtak volna.
Mi a francot lehet egy ápolónő vagy egy tűzoltó fizetésén rögzítgetni, meg felülvizsgálgatni?

Bár nem dolgozom a "közszférában", de ez mindig fel szokott bosszantani.

Persze reform az nincs, nem szociális kiadáscsökkentés nincs, luxusautó meg költségtérítés az van, meg egy valag önkormányzat, minden bokorban 3, amiből 2 életképtelen mert kevés a lóvé.

Mária 2009.04.02. 15:04:10

@Lambotze:

"Az inaktívak száját fogják végre jól elkenni"

Egyszerű lélek vagy, liberóval a seggeden...

Én sehol nem látom leírva azt, hogy bármilyen lehetőségük lesz az úgynevezett "álláskeresőknek", vagyis a munka nélkül maradt embereknek arra, hogy munkához jussanak. Mert hogy üres állások perpillanat nincsenek, és ettől a válságmenedzseléstől nem is lesznek. Utalást sem látok arra, hogy a dolgok ilyen irányba mennének.

Szerintem a Te szádat kellene jól elkenni.

Vagy állhatnál sorba Kunczénál a ciánkapszuládért.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.02. 15:06:42

@blaiser:
"Tovabbmegyek, ezek kizarolag az allamhaztartassal varialnak, nem tudom mit gondolnak a gazdasagi novekedest meg majd a kiskutya fingja a homokozoba?"

Természetes, hogy csak az államháztartással variálnak, ugyanis arra vannak hatással. Piacgazdaság van, tehát a gazdasági növekedést nem az állam okozza, sőt igazából segíteni is alig tudja. A legtöbb, amit egy állam tehet, hogy nem akadályozza. Ehhez viszont -többek közt- a csökkenteni kell a kiadásokat.

Kivlov 2009.04.02. 15:06:52

@Mária: igenis cumiztatni kell a sok inaktívat. mert az a kevés tényleges (nem minimálbéres, nem közszférai) adófizető nem tudja őket eltartani! és nem is akarja

osborne 2009.04.02. 15:06:55

@Mária: ne értetlenkedjen - erre most nincs idő, munkahelyteremtésre és ilyenekre: most vágni kell ! ;]

mildi 2009.04.02. 15:07:36

@különvélemény: közszféra? hm, sztem mki, aki állam bácsitól kapja a fizuját. család szívta, öcskös katona, én vasutas. asszem le kell mondanom a kedvenc 70% chilis csokimról, nem fogja futni rá....
reformról lsd az előző kommentemet.

strish 2009.04.02. 15:08:02

ebben igazad van, csak épp az a baj, hogy mi nem tudunk többet adni, nem az én dolgom, hogy cselekedjek. Mérnöki diploma előtt állok, és nem találok munkát, pedig, ha ez nem változik, hugom nem fog tudni tanulni. Nem tehetem meg, hogy hazajárok a barátaimhoz/szüleimhez hétvégente, mert nincs rá pénzem. Alig járok szórakozni, pedig most lenne annak is az ideje. Minden este főzök valamit, amit max. 300 forintból ki tudok hozni. A telefonomat csak a leges legfontosabb esetekben használom. Egyfolytában álláshirdetéseken csüngök, de semmi, és nem látom, hogy hogyan tudnék még többet elvenni. nagymamámnak így is akkora a ynugdíja, hogy csak a konyhát fűtötte fával egész télen, mert falun még el sem tudja adni a nyomorult lakását. Rohadtul elegem van, főleg abból, hogy nem akarok inen elmenni, de ha ez nem változik, nem lesz más választásom. És igazán örülnék annak, hogyha végre a lambos köcsögök szívnának.

Mária 2009.04.02. 15:09:26

@osborne:

Naná, innen már csak egy jó ötlet az, hogy lőjünk mindenkit a Dunába, aki nincs abban a helyzetben, hogy dolgoztatni lehessen és adót lehessen vonni tőle.

vendor555 2009.04.02. 15:09:39

@Mária:
Igazad van.
Bírom ,mikor mostanában azt hangoztatják, hogy "vissza kell terelni a lakosságot a munkaerőpiacra". És ugyan hol van az a piac? Hol van munkahely? Tudom, hogy van sok, aki inkább segélyért áll sorba munka helyett, de szerintem a többség szívesebben dolgozna, ha lenne hol. PL azok akik eddig is dolgoztak, csak nemrég bocsájtották el őket vagy ezután fogják. És azok, akik 50 év fölött vannak, esélytelenek - ezért is reménykednejk abban, hogy nyugdíjba mehetnek. Ha a korhatárt még meg is emelik, éhen is halhatnak, mehetnek az utcára (élni), stb.

KopaszMercis 2009.04.02. 15:11:32

@különvélemény:

te hogy lehetsz ennyire demagog? Oszinten mi a faszra eleg az a nehany szaz millio / milliard amit a fent leirt dolgokra elherdalnak?

Szerinted abbol hany nyuggert / ciganyt lehet etetni...?

Elarulom sokkal kevesebbet mint ahany ehes!

C10H12O6 2009.04.02. 15:12:19

"- a Lakástámogatások (szociálpolitikai kedvezmény, állami kamattámogatás) felfüggesztése 2009. július 1.-től,"

Jól értem, hogy a közalkalmazottak kedvezményesen vettek fel lakáshitelt, állami támogatással, most ez megszűnik + nem lesz majd 13. havi?

Rob67 2009.04.02. 15:12:26

@vizimolnár:
Ne haragudj aki csak a szocpol miatt vállal gyereket az is elmehet a francba.
Annak a gyereknek ez a funkciója, hogy lakáshoz juttassa a pondró szülőket.
Szánalmas aki így gondolkodik.
És remélem oda nem születik gyerek. Egy gyerek ennél jobb szülőt érdemel.

Mária 2009.04.02. 15:14:46

@vendor555:

Így igaz. A többség szívesen dolgozna.

Persze könnyebb megosztani és egymás ellen hergelni az embereket, mint józanul és eredményesen működtetni egy államot.

Meg aztán, ha az állam józanul és eredményesen működne, akkor a zavarosban is sokkal kevésbé lehetne halászgatni.

Úgyhogy marad stratégiának a megosztás és a hergelés. Szemmel láthatóan sokan vannak, akik vevők rá.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.04.02. 15:16:37

a cél tehát, hogy a forintkölcsönösök is bedőljenek.
jól feltoljuk az alapkamatot (amitől ugye semmi nem függ), aztán megszüntetjük a kamattámogatott kölcsönöket.

éljen az építőipar. ettől fog aztán fellendülni.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 15:16:45

-Az államnak nem feladata, hogy mindenki jól éljen , teli legyen a hasa, és boldog legyen. Ezt ne is vájátok tőle.
-Nem azért rossz ez a "program ",mert elvesz. Azért rossz ,mert nincs mögötte cél. Miért mozduljon meg az egész ország? Mondják meg. Mittom én : legyőzzük a náci Némertországot, vagy embert küldünk a Holdra. Az nem lesz elég, hogy Viktor minél később kerüljön kormányra.

bz249 2009.04.02. 15:18:44

@Rob67: de azért ártani ugye nem árt, ha a felsőfokú végzettséggel rendelkező, adófizető pógár esetleg olyan lakásba költözhet, ahol mondjuk egy harmadik gyereket is fel tud nevelni? ja és külön szerencse, ha ez mondjuk az asszonypajtás 50. életéve előtt történik meg

MrR2008 2009.04.02. 15:21:59

@Mária: néhány évtized és bekövetkezik... Majd ha az 1-2 millió dolgozó fellázad a 5-6 millió ellátott miatt... Igaz akkor valószínűleg az ilyen "profi" politikusok is megkapják az adagjukat.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 15:22:14

@bz249:

"elsőfokú végzettséggel rendelkező, adófizető pógár" ne a szocpolt akarja, hanem a kisebb mértékű adót, nagyobb fiztést, hozzárakva egy családi adózással. A plusz állami segély az újraelosztásból meg legyen szégyen, és kínos (szerintem)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.04.02. 15:24:12

@bz249: Csak egészen halkan: én nem vagyok róla meggyőződve, hogy egy felsőfokú végzettséggel rendelkező, adófizető állampolgár harmadik gyermekét és nagyobb lakását a közösnek kell finanszíroznia...

vendor555 2009.04.02. 15:24:27

@Admiral William Adama:
DE az igenis az állam - jobban mondva a társadalom feladata és feleőssége, hogy mindenki - kivéve a munkakerülőket ( szándékosan nem inaktrvakat mondok, hanem azokra gondolok, akik aktív korban vannak de szük ágában sincs dolgozni) - emberi színvonalon élhessen. A nyugdíjasnak is ne csak kiflire és tejeskávéra jusson, meg fűtetlen lakásra.

különvélemény 2009.04.02. 15:24:28

@KopaszMercis:

A demagógia általában hazugság, vagy ferdítés, én ilyet nem írtam.

Az önkormányzatok összevonásával ráadásul egy kicsit többet lehetne keresni annál amit írtál, ráadásul korrupció miatti herdálásra is kevesebb menne, ha nem is sokkal.

De spórolok neked többet, ha gondolod:
Ki kellene rúgni az összes nyugdíjas BM-est az államigazgatásból, dolgozzanak a versenyszférában, ha annyira akarnak.
Ja, hogy mind maszopos?

kamasuka 2009.04.02. 15:24:43

Pedig milyen egyszerű lenne, tisztelt kormánypárti képviselők:

elég lenne, ha csak a 10%-át visszatennék a hét év alatt lenyúlt milliárdoknak és nemhogy 1000, hanem cirka 2500 milliárd is visszajöhetne. Mondom, ha csak a 10%-át visszateszik amit haveri mancsokba juttattak ...

mildi 2009.04.02. 15:26:02

@C10H12O6: nem jól érted. a már felvett hitelekre nem vonatkozik (legalábbis ha én jól értettem)

a szocpolok és a kedv hitel eltörlése viszont valszeg nem alakítja vmi jól a kőművesek helyzetét....
meg a gázár...én teljeset fizetek, vagyis pontosan tudom, hogy nagybátyámék a nyugdíjukból ezt nem bírnák kifizetni.

különvélemény 2009.04.02. 15:26:56

@KopaszMercis:
Ja, a cigánykérdést kihagytam.
Egyszerű, a családi pótlék 50%-át adókedvezményben kellene nyújtani.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 15:27:07

@vendor555:

-Nem ez tévedés (kivéve ,ha baloldali vagy ,mert akkor értem :) )
-Az állam feladatai elsősorban az olyan dolgok ,amit az egyén ,vagy a helyi közösségek nem tudnak önerőből ellátni.

elfelejtette 2009.04.02. 15:27:24

Ez a program a költségvetés egyensúlyát javítja kiadásfaragással, szó nincs munkahelyek védelméről. Ez egy fél program, és a másik felét nem látjuk. Így nem lesz több értelme az eddigi megszorítócsomaghoz képest.

osborne 2009.04.02. 15:27:34

@kamasuka: az nincs az ország érdekében! amúgy is 'elévültek' már azok az ügyek.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 15:28:42

@vendor555:
Még azt jegyezzük meg az állam és a társadalom az 2 külön dolog .

tripanek (törölt) 2009.04.02. 15:29:27

"És van, ami meg kimaradt, pl."

pl...nagytőke? akinek eddig jó volt itt és remekül elüldögélt a pocsolyábanű?

Mária 2009.04.02. 15:29:49

@MrR2008:

És kik tehetnek arról, hogy ebben az országban olyan sok az "ellátott"?

Úgy is kérdezhetném, kik tehetnek arról, hogy ebben az országban olyan sok ember nem talál munkát?

Meg még azt is megkérdezném, ha már így benne vagyok, hogy miféle ország az, ahol az idős embereket "lenyuggerezik" és vannak, akik kárörvendenek azon, hogy a "nyuggerek" olyan nélkülözésben fejezik be az életüket, amilyenben be kell fejezniük?

Miért nincs ebben az országban elég vállalkozó, aki munkát tudna adni azoknak, akiknek nincs érzékük az önfoglalkoztatáshoz?

Miért lehetetlenítik el szándékosan a vállalkozásokat?

És miért hibáztatják végül azokat, akik a különböző kormányzati döntéseknek "köszönhetően" olyan helyzetbe kerülnek, hogy már eltartani sem tudják magukat?

cochran 2009.04.02. 15:31:08

Feljött blogozni a sok vörössszekfűs fasz,azt hiszik, hogy Gordonka csomagjával megússzák a jövő évi seggrepacsit a jobboldaltól...
Lúzer banda...

KopaszMercis 2009.04.02. 15:31:22

@különvélemény:
Jah mind maszopos es a fidesz tette oket oda..

ozzeseskuves az igazi, csak nekik van igazuk.

Nehogy mar te mondd meg, hogy merre legyen az arra, amikor az nem báncsa a szemed, hogy lamborghinivel jonnek az elvtarsaid tuntetni.

De osszetett egy teremtes vagy hej!

LWPLICM 2009.04.02. 15:32:41

Hol az adóreform????????????????
Az itt leírtakat egy takarítónő is összerakja kiadáscsökkentő csomagként.. Ezekhez nem kell ész, és diploma sem.

vendor555 2009.04.02. 15:34:15

@Admiral William Adama:
Nem vagyok baloldali. És az államot helyesbítettem társadalomra, ha ez mond valamit. Ha emlékszel történelem tanulmányaidra, a Spártaiak ledobták a hegyről a gyengének látszó gyermeket. Voltak társadalmak, ahol az öreg, munkaképtelen embert felvitték egy hegyre és magára hagyták, hogy elpusztúljon. Ezek óta évezredek teltek el. Szerintem a mai kor társadalmának nem így kell működnie. Így értettem a társadalom felelősségét. És nem csak az éhenhalástól kell megvédeni a dolgozni nem tudókat, de emberi körülmények fenntartását is lehetővé kell tenni számukra.

különvélemény 2009.04.02. 15:34:59

@KopaszMercis:
Nem, azokat kitessékelték amikor jött a maszop, most maszoposok ülnek ott.

De úgy látom a te haverjaid is ott melegednek, azért vagy ilyen kötekedő hangulatban.

elfelejtette 2009.04.02. 15:35:42

Elnézve a programpontokat, meg a célcsoportokat, kizártnak tartom, hogy ez így ebben a formában megszavazza az MSZP, úgyhogy szerintem nyáron országgyűlési választás is lesz. Semmi érdeke nem fűződik az MSZP-nek ahhoz, hogy egy ilyen programmal a hátukban még hónapokig morzsolódjanak lefele.

Mária 2009.04.02. 15:36:04

@LWPLICM:

Ráadásul egy takarítónő bérköltsége még cafeteriával, költségtérítéssel és egyéb juttatásokkal sem kerülne annyiba havonta.

vendor555 2009.04.02. 15:37:26

@Admiral William Adama:
Ez igaz, de valahol mégis az államnak kell irányítani a társadalmat, nem lehet mindent az önszerveződésre bízni, főleg Európának ezen a felén, ahol ennek nem alakulhatott ki évszázados gyakorlata, mint nyugatabbra. És ha úgy vesszük, az állam irányító szerepe abban is meg kell nyilvánuljon, hogy finaszíroz ( a társadalom más rétegeiből elvett pénzekkel) ilyen dolgokat.

KopaszMercis 2009.04.02. 15:37:50

@különvélemény:

Kotekedo hangulat? Neked mindenki ellenseg aki tenyekkel jon?

Feljonnek a gizdak lamborghinivel tuntetni es te fel vagy haborodva, ha nem akarja oket valaki tamogatni. Es ha valaki ezt szova meri tenni mar rogton kommunista.

Szal mind maszoposok de nem akarjak oket megszopatni, mert bar a maszoposok kitessekeltek a fideszeseket mint majd fideszesek az osszes maszopostat ott hagyjak...

es kulonben is az a legnagyobb baja az orszagnak hogy vette egy audit az egyik miniszterium!

Aha ertem.

Lambotze 2009.04.02. 15:38:41

Mária

Az állam NEM tud munkahelyeket teremteni (leszámítva az olyanokat, ahol egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt, de ettől nem vagyunk előrébb). A munkahelyek a versenyszférában teremnek, az állam feladata h olyan körülményeket biztosítson, h megérje vállalkozást alapítani, dolgozni. Jelenleg nem ez a helyzet, a vállalkozások térdre vannak kényszerítve a rájuk rakott magas adóterhek miatt. A munkavállalókat (ismét csak a versenyszféráról beszélek értelemszerűen) nem is említem, gondolom tudod milyen érzés megkapni a bérköltséged (figyelem, nem a bruttó béred) 30%-át hónap végén. Na és hova megy el a sok pénz, hova? Nem, nem csak ellopják, az aprópénz. Segítek, szociális transzferekbe meg bürokráciába ölik. Most eljutottunk odáig, h a seggünk kivan, és SÜRGŐSEN lóvét kell szerezni. A bevételeket nem tudjuk növelni, tehát mit kell csinálni, na mit?
Úgy van, ASAP kiadást csökkentünk, jó reggelt kívánok.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 15:40:47

@vendor555:

Persze értem én ,csak ez nem mindegy hogy történik.
Mondok egy példát:

-Gyurcsány Klára munkanélküli lesz és kukázni kényszerül. A baloldali pol. szerint adjunk neki pénzt a közösből ,ami ugye az adóbefizetők pénzéből megy. Klára az államnak , a kormánynak hálás.
Konzerv módszer, nem ad az állam semmit Klárának. Klára a helyi közösségtől kér . A helyi emberek nincsenek túladóztatva, van lehetőségük adni . Klára ezt megköszöni. Azoknak akik valóban adták a támogatást. Ez azért hasznosabb ,mert létrejön egy közvetlen kapcsolat Klára és az "adakozók " közt. Klára nem elbassza a "segélyt" ,mert következőben a többiek nem adnak neki semmit.
És ez a segítség nem jár automatikusan.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.04.02. 15:41:26

Arra lennék kíváncsi, hogy a Cafeteriás szopatás akkor elmarad, vagy csak túl kis tétel ahhoz, hogy fel legyen sorolva?

elfelejtette 2009.04.02. 15:42:37

@Lambotze: "Úgy van, ASAP kiadást csökkentünk, jó reggelt kívánok."

Csak hogy kiadásokat is ésszel kéne csökkenteni. Sok az állami alkalmazott? Akkor nem a fizetésüket kéne csökkenteni, hogy aztán random húzzanak el, olyan területekről is, ahol létszámhiány van, hanem ha tudott dolog, hogy hol van nagy ballaszt, akkor szelektíven leépíteni kellene, nem?

Hány fűnyíróelvű megszorítás, majd visszarendeződés kell még ahhoz, hogy belássák az okosok, ez így soha nem lesz tartós?

különvélemény 2009.04.02. 15:43:06

@KopaszMercis:

Te kivel beszélgetsz, vagy a saját kommentedre kommentelsz?

Lamborghini? Kommunista?

Mária 2009.04.02. 15:43:27

@Lambotze:

Te nem vagy tisztában azzal, mi folyik ebben az országban.

Honnan netezel, melyik országból?

KopaszMercis 2009.04.02. 15:44:47

@különvélemény:

Na ugy akarod megmondani hogy mi legyen hogy a gazdak tunteteserol sem tudsz semmit?

Junk 2009.04.02. 15:47:26

@Lambotze: Már bocsánat, hm, nem is tudom... az "állam mint megrendelő" közgazdasági fogalomkör mondd neked semmit?? de vonj el.. (költői kérdés neked van miből elvonni??) de leginkább ki fogja megszívni ezt, azok akik akár állami- akár verseny-szférában normális bejelentett munkakörben güriznek, hogy "finanszírozzák" az egyre kevesebb állami bevételt. Mindenki parázik, hogy adócsökkentés és járulék-reform, ami mellesleg fehérítené is ugye a gazdaságot, de azt valahogy senki nem vette észre még hogy akik ezt eddig meglépték azok 2002-óta "leléptek" minket gazdaságilag?

vendor555 2009.04.02. 15:49:32

@Admiral William Adama:

Ez elég durván hangzik.
Aki munkanélküli lesz, ne kényszerüljön kukázni.
Ismerősöktől kérni- megköszönni -megalázkodás
Ez még legalább 50 év, mire ez a közösségi szemlélet és kultúra kialakul. Nem lehet egy megszorító intézkedéssel bevezetni.

mildi 2009.04.02. 15:50:20

@Doryyka: tartok tőle, h lesz....(nem vok egy fidesz fan, de asszem a mszp meg a szadi megérdemli sorsát) vagyis ovi 2010-től. csak hagyják bajnait dolgozni (az elvtársak)!
és akkor a fidesznek lesz 4 netto (értsd: tiszta, megszorításmentes) éve a valóban szükséges reformokra.
ha előrehozott, akkor a fidesznek kell kisebb nadrágméretet varázsolni, az egy év..marad neki még három, abból megint vegyünk le egyet, mert 2013-ban is választások, és ha ott nyerni akarnak, akkor az első évet kompenzálni kell...

greycup 2009.04.02. 15:50:25

@Junk:
biztos mond, csak jelenleg nem igazán van miből megrendelni

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 15:51:48

@vendor555:
Tény, nagyon jól látod "közösségi szemlélet és kultúra". Valamikor el kell viszont kezdeni. Nem egyszerre mindent, de fokozatosan . Közben meg felszámolni a baloldalt úgy ahogy van. Egy nemzetet tettek tönkre a baromságaikkal...

bz249 2009.04.02. 15:53:57

@Admiral William Adama: tudtommal a szocpol, a családi pótlék (ez pl. annyira nem tetszik), a GYED és tsai nem segélyek... hanem ezzel ismeri el állam bácsi, hogy a gyereknevelésnek vannak bizonyos plusz költségei (pl. kell nekik plusz négyzetméter tér, szoktak enni sőt néha még ruhát is hordanak), de egyébként meg egy társadalmilag hasznos.

A lelki alkatomhoz egy francia modell áll amúgy közel (rövid szülési szabadság, viszont olcsó bölcsöde és az adózásnál figyelembe veszik, hogy gyereket nevelnek).

Mária 2009.04.02. 15:54:32

@vendor555:

Egy megszorító intézkedéssel a legkevésbé lehet a közösségi szemléletet bevezetni, mert a megszorítás logikája úgy működik, hogy mindig legyenek jól körülhatárolható csoportban a megszorítottak, akiknek fáj és mindig legyenek olyanok, akik örülnek, hogy nem tartoznak abba a csoportba, amelyiknek fáj, és ezért bármikor képesek legyenek a megszorítók mellé állni és biztosítani a megszorítókat a támogatásukról.

Megszorító intézkedésekkel megosztani és uralkodni lehet. Ez erre van kitalálva.

különvélemény 2009.04.02. 15:55:03

@KopaszMercis:

Én nem írtam róla, mert nem érdekelne a gazdák.
Kommunistázni sem szoktam.

A gazdákon csak felidegesíteném magam. Az EU-ban is oda megy el a legtöbb lóvé feleslegesen.

Dinsdale Piranha 2009.04.02. 15:55:12

Kedves fanyalgók! Nemsokára itt van 2010, akkor majd Orbán az ország legtekintélyesebb gazdasági szakembere, akinek már kész forgatókönyve van a világválság és a globális felmelegedés orvoslására-bár ezt nagyon titkolja-, aki még sosem hazudott, aki már alig várja, hogy miniszterelnökként feláldozza magát a népért, majd ő elvezeti sokat szenvedett Hazánkat a szeretet és boldogság birodalmába ahol majd nagy kommunaként hirtelen mindenki elkezd mindenkit tisztelni és szeretni.

bz249 2009.04.02. 15:55:18

@csizsikpizsik: kinek a harmadik gyerekét kell megfinanszírozni? Aki önállóan az elsőt sem tudná felnevelni?

Karcolt lendület 2009.04.02. 15:55:19

@Lord_Valdez:
"A legtöbb, amit egy állam tehet, hogy nem akadályozza."

Az a gond, hogy a programnak ez a nyílvános fele pont akadályozza. Ugyanaz a baja, mint a 2006-os kiigazításnak, hogy jó nagyot nyesett anélkül, hogy a növekedési potenciálunkon bármit segített volna.
Egyrészt a befagyasztások, elvételek tovább csökkentik az amúgy sem túl acélos kiskereskedelmi forgalmat - nem a plazmatévékkel van gond, hanem ami jókora munkaerőt köt le, pl. belföldi turizmus.
A lakástámogatásokon vágást elvileg helyeslem, de ebben a helyzetben a már most is igen szarban lévő építőiparon üt még egyet. És az építőipar az, amelyik a legjobban fel tudná szívni a képzetlen munkaerőt.

Nagyon rossz a helyzet, mert recesszióban megszorítást csinálni egyáltalán nem biztos, hogy segít, kell hozzá a program másik fele, különben peches esetben csak növeli bajt...

Junk 2009.04.02. 15:55:32

@greycup: Miértis? najó ne kötekedjek már... "előre nem lehetne menekülni"??

Werwolf 2009.04.02. 15:56:08

kopaszmercis,
ja, teljesen igazad van.
A tipikus magyar atlaggazdanak 30 millios Lamborghini traktorja van es azzal jar fel Budapestre mero szorakozasbol tuntetgetni, csak mert Orban Viktor azt parancsolja neki.
Pedig minden fasza lenne amugy.

Azt hiszem nem teljesen sikerult megertened a videk, a parasztok problemait.

KopaszMercis 2009.04.02. 15:59:53

@Werwolf:
Ertem en.. o keptelen megelni annak ellenere hogy lamborghinije van es tartsam el en, mert o eletkeptelen.

Ezen neked mi a bonyolult?

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 15:59:54

@bz249:

Nem segély? Ami a központi újraelosztásból megy ki az egyénhez az bizony segély. Az állam ne legyen velem nagylelkű. Az állam ne újraelosszon ,hanem eleve ne vegyen el tőlem. Ha meg nem tudod kitermelni azt ,amire szükséged van ,akkor gondolkozz el 3 dolgon:
- állam túl sokat vesz el
-túl nagyok az igényeid
-túl keveset fektetsz bele az igényeid kielégítésébe

vendor555 2009.04.02. 16:00:38

@Dinsdale Piranha:
Kb ezt hívják polgári társadalomnak. Ennek a kiépülése maradt ki a magyar történelemből, illetve csak nagyon hézagosan történt meg. Van aki ezen fáradozna, hogy elősegítse...

Junk 2009.04.02. 16:01:17

@Dinsdale Piranha: Gondolhatom, a hozzászólásod alapján, hogy ez a csomag "neked is fájni fog" kb ugyanannyira mint a sok multimilliomos államvezető miniszternek, akik tessék-lássék alapon mondank le az állam bácsitól kapott fizetésükről?

Werwolf 2009.04.02. 16:01:43

kopaszmercis,

arrogancia helyett probalj elgondolkozni azon, hogy Europa-szerte azert tamogatjak a gazdakat, hogy kepesek legyenek versenyezni a sokkal olcsobb import termekekkel. Ha ugyanis nem lennenek kepesek, akkor tonkremennenek, munkanelkuliekke valnanak es megoldhatatlan szocialis problemat okoznanak. Mindemellett, teged nem erdekel, mert egy arrogans idiota vagy, de tovabb borulna a kulkereskedelmi merleg is, ha mindazt importalni kellene, amit tonkremenseuk eseten nem termelnenek meg.

Mária 2009.04.02. 16:04:36

@Dinsdale Piranha:

sajnálom, hogy számodra nem természetes az, hogy egy országban, ami egy KÖZÖSség kellene, hogy legyen, számodra nem az a természetes, hogy mindenki tisztel mindenkit, hanem a számodra ez csupán egy utópia.

Vagy ami még rosszabb, a számodra ez egy olyan kívánság, amin, mint érthetetlen furcsaságon, lehet viccelődni...

Káposztakukac 2009.04.02. 16:05:45

kíváncsi lennék a fidesz programjára. most komolyan. tényleg érdekelne, hogy nekik van-e valami koncepciójuk. nekem úgy tűnik, hogy még annyi se mint az mszp-nek, ami valljuk be, tényleg szánalmas.

greycup 2009.04.02. 16:06:26

@Junk:
kötekedhetsz nyugodtan

mert egy jobb gazdasági helyzetben levő állam megteheti azt, hogy pénzt pumpáljon a gazdaságélénkítésbe (és így növelje a költségvetési hiányát)
nekünk viszont nincs miből, ill. vért izzadtak már a fiúk már eddig is, hogy ha mást nem, legalább deficitet csökkentsék (ld. konv. program)

KopaszMercis 2009.04.02. 16:06:35

@Werwolf:
Allandoan csak borogatjak a gecit az osan ele, mert hogy kulfoldi a termek. Akkor most megsem igaz, es ott hazudnak?

A gazdakat SEM kellene tamogatni nem kulonbek a ciganyoknal. Menjek el felszoponak ha a buzabol nem tud megelni es ne pedig ide jojjon engem lamborghinivel bosszantani. Hol a hiba ebben a gondolatmenetben?

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 16:07:41

@Káposztakukac:
Drága Kukac én is kíváncsi vagyok a programokra. Ez sajan egy ilyen ország. Kíváncsi vagyok a kormányon lévők proramjára. Kíváncsi vagyok ,hogy most ki a miniszterelnök stb .stb :)

Mária 2009.04.02. 16:08:58

@Káposztakukac:

Mutass a világban egy olyan ellenzéki pártot, amelyik kormányválság (nem választási kampány!) idején nyilvánosságra hozza a saját programját!

Te tényleg nem látod, mennyire vicces, egyben ellentmondásos az a közhely, amit puffogtatsz?

Lambotze 2009.04.02. 16:09:22

@Junk:
már hogyne mondana, az a "G" a makrokereslet képletében, ha jól rémlik 15 évvel ezelőttről... de csak áttételesen müxik, nem közvetlenül (és egyesek szerint a multiplikátor hatás se létezik), ráadásul itt mo-n csak a feketegazdaságot élénkéti, vagy azt se, (l. a megyeri híd), tehát nem lesz belőle adóbevétel, de ez megint hosszúúúúúúúúúúúúúúú táv és mi itt most az elkövetkező 1 évről beszélünk

vendor555 2009.04.02. 16:10:27

@KopaszMercis:
Ebben az a hiba, hogy sajnos tipikusan magyar: "Problémám, gondom csak csak Nekem van, Nekem lehet, mindenki más húzzon el..."

Junk 2009.04.02. 16:10:47

@Káposztakukac: Csak egy kérdés... T. Kormány kormány vagy sem? Vállalta és vállalja a kormányzással járó tényezőket? akkor dolgozzon, játsszon a partiban, és ne a másik lapjaival játsszon... Kvázi bebeszélés, hogy nincs.. ott vagy, tudod, képben vagy? még előfeltételezésnek is gyenge... gondolod, hogy ennyire kispályás lenne, hogy megengedné magának ezt a luxust?

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 16:10:51

@Mária:
Azt is jó lenne ,ha tisztáznánk ,hogy mi is egy program ,az hogyan néz ki formailag, tartalmilag. Pl . a fenti olvasmány nem program ,hanem ötletbörze... :D

osborne 2009.04.02. 16:11:14

@Káposztakukac: jóhogy mondod mert ez tényleg nem egy program, csak egy szimpla megszorító csomag ;]

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.02. 16:12:19

@Junk:
Az "állam, mint megrendelő" előtte elveszi amit kifizet, ezért nem segíti, hanem terheli a gazdaságot. Vagy hitelből teszi (,mint ahogy nálunk történt) és akkor később terheli a gazdaságot. Igy vagy úgy, nem egy olyan állapot, amire tartósan be lehetne rendezkedni.

@Karcolt lendület:
A 2006-os megszorítás főként nem a kiadás oldalon nyesett, hanem adót emelt.
Az időzítés valóban szerencsétlen, viszont mostanra ért halaszthatatlanná.

Mária 2009.04.02. 16:12:42

@greycup:

Senki nem kéri őket, hogy vért izzadjanak.

Más munkahelyen sem várják el a jól fizetett szakemberektől, hogy "vért izzadjanak" a nulla közeli eredményekért.

Más munkahelyen, ha az igen jól fizetett szakemberek nulla közeli eredményeket produkálnak, miközben vért izzadnak, azokat az igen jól fizetett szakembereket egy nap alatt rakják az utcára, mint macskát...

Junk 2009.04.02. 16:12:55

@greycup: nem kötekedés...;) de nem valami ilyenre kaptunk legutóbb pénzt az IMF-től? vagy az IMF lőtt ennyire alá a szükséges mennyiségnek?

KopaszMercis 2009.04.02. 16:13:25

@vendor555:
Mar ugyanmar miert? Mindenkinek veresenyeznie kell csak nekik nem, mert ok gazdak?

Ugyanmar, hany kohasz vesztette el az allasat a gengszervaltastol.. ok mind mehettek egyenkent a kurva anyjukba.. De ez a sok mihaszna gazda aki egy epkezlab burgonyat nem kepes termelni, azt penzeljuk ANNAK ELLENERE hogy mar most lamborghinivel jar.

Mi koze ennek az en problemaimhoz?

Mária 2009.04.02. 16:14:41

@Admiral William Adama:

Jólvanna... brénsztormingoltak az eltársak... :)

Dinsdale Piranha 2009.04.02. 16:14:46

@Junk: He-he, nem tartozom magyarázkodással, de melléfogtál. Nem sorolom magam a mostani rendszer haszonélvezői közé. Bár aktív vagyok, tehát az eddig felvázolt intézkedések nem is elsősorban engem érintenek.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 16:17:02

@KopaszMercis:

Nem kell minden szektornak versenyeznie. Lásd pl . hadsereg. Mihasznák ,de ha beüt a baj ,akkor jó hogy nem számoltuk fel (mondjuk itthon ez pont nem így van:) ) Na bogaram ,ha éhezni fogsz ,mert beüt valami probléma ,akkor egy szűkebb hétvégén elgondolkozol rajta, hogy a magyar mezőgazdaságot miért hagytuk tönkremenni.... :)

Dinsdale Piranha 2009.04.02. 16:17:13

@Mária: Nos igazad van, de belőlem inkább a keserűség beszélt. A megosztottságot egyáltalán nem élvezem, de igen, ahogy fogalmaztál valóban utópisztikusnak látom a megbékélést. Jelenlegi közállapotokért pedig nem engem illet szemrehányás, legfeljebb a gúnyolódás bűnét vállalom.

Dinsdale Piranha 2009.04.02. 16:18:44

@vendor555: Kérlek nevezz meg egy élvonalbeli politikust aki bárminek is az építésén fáradozik.

vendor555 2009.04.02. 16:19:13

@KopaszMercis:
Csak az, hogy a hozzászólásaidból az tűnik ki, hogy meg sem próbálod másokét megérteni.
Egyébként a mezőgazdálkodás nem teljesen összevethető az iparral, kohászattal. Kicsit speciálisak, nem teljesen a dolgozótól függők a körülmények és eredmények.
Ha körülnézel egy piacon, vajon miért csupa olasz, holland stb árút találsz? mert a magyar drágább, a zöldéges azt szerzi be , amit a vevőjének olcsóbban tud adni. Miért drágább? Mert olyanok a feltételek, a szabályzók, az olasz és holland gazda több támogatást kap stb. Ez ilyen egyszerű.

greycup 2009.04.02. 16:19:19

@Werwolf:

Werwolf-nak itt részben igaza van, ld. az Eu-s cukorválság, ami az EUs termőterületek leépítéséhez vezetett végül

az EU termelők kib*tt nagy támogatásokat kaptak, védővámokkal akadályoztuk az importot, miközben az uniós termelési költség pl. a háromszorosa volt a brazilnak

azaz paradox módon a mezőgazdasági támogatások a belső, uniós árak magasan tartásához vezetnek

egyébként a hazai meg a francia termelő közötti verseny az csak homokozó, pl. az amerikai meg új-zélandi óriásfarmok odab*sznának azonnal a teljes Eus mezőgazdaságnak piacvédelem nélkül, gazdák tízezrei traktorozhatnának Brüsszelig...

emiatt pár mezőg. termék kicsit többe kerül a fogyasztónak, ennyi az ára

C10H12O6 2009.04.02. 16:19:33

mildi: Eredeti doksit innen szedtem le, és olvastam át.
index.hu/cikkepek/0904/bajna.doc
Még mindig úgy értelmezem, hogy elveszik az állami kamattámogatást a közalkalmazottaktól.

"- Lakástámogatások (szociálpolitikai kedvezmény, állami kamattámogatás) felfüggesztése 2009. július 1.-től"

Nincs odaírva, hogy új igénylés esetén, hanem csak így egyszerűen: Lakástámogatások felfüggesztése 2009. 07.01-től.

Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy minden állami lakástámogatási kamatot szépen felfüggesztenek.

Ne legyen igazam! De segíts, segítsetek értelmezni, hogy mi is készül, mert nagyon nem lesz mindegy.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 16:21:21

@vendor555:

Minden ember 2 kihagyott étkezésre van a forradalomtól. mercis papa is belázadna szocialista barátaira, ha ma nem reggelizett ,vagy ebédelt volna bőségesen :D

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.04.02. 16:22:25

Bár én nem értek egyet ezzel az egész kabaréval, ami most itt folyik "átmeneti szakértő kormányzás" stb címen, annál jobbat Bajnai tényleg nem tehet, mint hogy itt most ezeket a pontokat megpróbálja aláíratni az elméletileg őt támogató képviselőkkel. Ha nem írják alá, ami szerintem is elég valószínű, úgy lesz mínusz eggyel több miniszterelnök jelöltünk. Ha aláírják, az kb kizárja, hogy az elkövetkező egy évben a parlamenti többség a válságkezelő kormány aktuális intézkedéseinek automatikus jóváhagyásán kívül bármit csináljon, így megtapasztalhatjuk azt a felvilágosult diktatúrát, amiért oly sokan epedeznek különböző fórumokon.

Ahogy elnézem a helyzetet, nem tűnik úgy, hogy a "magyar gazdaság hosszútávú növekedési potenciáljának növelése", "az ellátó rendszerek alapvető reformja", vagy bármi hasonló, nagyívű és hosszú távú elképzelés most aktuális lenne, és ez nem csak Bajnai max 1 évére igaz, hanem ha lennének előrehozott választások 70 % Fidesz többségű parlament eredményével, akkor sem tudna az új kormány túl sok mindent csinálni azért, hogy az ország más legyen.

Az ország hosszú távú növekedési potenciálját akkor lehetne növelni, ha az alapvető társadalmi folyamatok az elmúlt 20 évben másként alakultak VOLNA. De nem tették. Nincs kevesebb nyugdíjasunk, több, jól képzett pályakezdőnk, szellemi, erkölcsi és anyagi tőkével rendelkező, adófizető vállalkozásunk, stb. Rövid távon azt lehet tenni, amit Bajnai akar, és én rövid táv alatt most legalább 3-5 évet értek.

KopaszMercis 2009.04.02. 16:22:31

@vendor555:
Es? Mar megbocsass, de akarhogyan matekozod ez a jobb zsebbol a balba pakolas. Fizessek adot, hogy olcsobbnak tunjon nekem a magyar termek (ami amugy nochdazu legalabb annyira selejt mint az olasz meg a holland), mikozben a gazda lamborghinivel allja el az utamat budapesten, es borogatja az arujat mert az latvanyos ahhelyet hogy ehezo gyerekeknek adna.

Bolondnak teccik lenni?

Mária 2009.04.02. 16:23:18

@Dinsdale Piranha:

Pillanatnyilag nem az építkezéssel van a gond. Pillanatnyilag minden jóérzésű ember azért töri magát, hogy a dolgok ne legyenek tovább rombolva.

vendor555 2009.04.02. 16:27:29

@KopaszMercis:
Sajnos néha ez elkerülhetetlen, hogy az egyik zsebbóől a másikba kelljen pakolni.
Azért azt hiszem, hogy az a lamborghinis eset nem általános jelenség, kár rajta lovagolni.

Mária 2009.04.02. 16:27:43

@zombizan:

"Bár én nem értek egyet ezzel az egész kabaréval, ami most itt folyik "átmeneti szakértő kormányzás" stb címen, annál jobbat Bajnai tényleg nem tehet, mint hogy itt most ezeket a pontokat megpróbálja aláíratni az elméletileg őt támogató képviselőkkel."

Két kérdésem van:

1. Milyen minőségben írat alá Bajnai bárkivel bármit?

2. Milyen legitim jogi fórumon keres majd Bajnai jogorvoslatot, ha a szóban forgó dokumentumot most aláírók közül egyesek a későbbiekben visszalépnek az aláírt szerződéstől?

Dinsdale Piranha 2009.04.02. 16:29:20

@Mária: Sajnos én csak annyit látok, hogy A. oldal folyamatosan reformokról prédikál de semmit sem csinál, míg B. oldal folyton megvétóz mindent amit A. akar miközben semmi előremutató ötletet sem lehetett tőlük hallani. Tényleg szó sincs építésről semelyik oldalon.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.04.02. 16:30:22

Ha egy gödör alján találod magad, első szabály: ne áss tovább. Akik azt mondják, ássál csak nyugodtan, mert így akkor majd egy 12 648 km hosszú alagút végén a tejjel-mézzel folyó Kánaánban fogod találni magad, azok nagy valószínűséggel bolondok, vagy mélyépítő vállalkozók.

plebs! 2009.04.02. 16:30:51

Nem lehetne-e belecsempészni a képviselők számának csökkentését?

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 16:32:38

@Dinsdale Piranha:

Tárgyi tévedés. Olyan, hogy reformok önmagukban, na olyan nincs. Kell egy átfogó terv ,amerre elindulunk. Az ide is belecsapunk ,oda is , átfogó koncepció nélkül az kb semmi.

greycup 2009.04.02. 16:32:52

@Junk:
nem, az IMF-től gyakorlatilag azért kaptunk pénzt, hogy a menetközben lejáró hiteleinket törleszteni tudjuk

ez "normális esetben" (értsd elmúlt évek, amikor nincs válság, és szerunk mindenbe) úgy megy, hogy folyamatosan veszünk fel hiteleket a pénzpiacról, és azzal finanszírozzuk a lejárókat
tehát alaphelyzetben no para, ezeket a hiteleket felvettük volna egyébként is

most viszont be van parázva mindenki, kurvára nem kapunk hitelt senkitől, a tőke a minimális kockázatú befektetés felé mozog, és MO messze nem ilyen

szóval nagyrészt ezen segített az IMF hitel (nehogy fizetésképtelenség miatt becsődöljünk)

persze nem a két szép szemünkért, az elvárások ismertek

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.04.02. 16:32:53

@Mária:

1. Jelenleg semmilyen minőségben, ő csak feltételeket támaszt, amelyek teljesülése esetén elvállalja a megbízást.

2. Ha igaz, amit a helyzetről gondolok, akkor vélhetően semmilyen fórumon nem keres jogorvoslatot, hanem azt mondja, "köszönöm, részemről ennyi volt".

Mária 2009.04.02. 16:33:15

@Dinsdale Piranha:

Valahol csak vissza lehet keresni azokat a javaslatokat, indítványokat, amiket "B" oldal az elmúlt hosszabb, vagy akár rövidebb időszak alatt beterjesztett...

Ennek valahol írásban nyoma kell, hogy legyen, legfeljebb vannak, akik arra építenek, hogy az átlagember nem naprakész ezekben a kérdésekben, ezért el lehet hitetni vele, hogy nincsenek is javaslatok, soha nem is voltak indítványok... :)

Mária 2009.04.02. 16:34:13

@zombizan:

Innentől mennyire lehet komolyan venni Bajnai "aláírásgyűjtő" komédiáját?

vendor555 2009.04.02. 16:34:30

@Dinsdale Piranha:
Feltételezem, hogy az ötlete megtartják maguknak, nem más szájába akarják adni. A polgári társadom építését akarnák folytatni, amit abbahagyattak velük. A polgári társadalomba beleértem a hazai kkv-k támogatását is, joggal, azokkal a "nagyokkal" szemben, amik úgy jöttek létre, hogy a rendszerváltáskor a helyzetben lévő elvtársak megkaparintottak maguknak - tisztelet a kevés kivételnek..

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.04.02. 16:37:05

@Mária: annyiban mindenképp, hogy ha ezek az emberek egyik oldalról azt mondják, csak ez a megoldás, a másik oldalról meg azt, hogy ezt nem hajlandók vállalni, akkor a kör bezárult, jöhet az előrehozott választás. Ilyen szempontból Bajnai úgy viselkedik, mintha Orbán Viktor kreatúrája lenne.

Werwolf 2009.04.02. 16:37:33

kopaszmercis,
tenyleg leszallhatnal mar erröl a gyerekes Lamborghini-izedröl...
Nyilvan te sem gondolod, hogy az az altalanos.
Masreszt a parasztnak a traktor munkaeszköz. Ha szarabb munkaeszközzel dolgozna, akkor meg kevesbe lenne hatekony, amit csinal, tehat elmeletileg dragabb lenne a termeke.
Amikor pedig kiborit ide, vagy oda ezt meg azt, azt nem szorakozasbol teszi, hanem rendszerint akkor, amikor kereskedelmi lancok dömping-aron importarut vasarolnak, a gazdara meg rarohad, amiert egesz evben dolgozott es esetleg csaladja van, gyerekei, akik ehesek, ruha kell, stb, stb...
A gazda nem valami ellenseged neked, fogjad mar fel!

Mária 2009.04.02. 16:45:10

@zombizan:

Komédiásokból nagyhatalom vagyunk...

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.04.02. 16:48:44

@Werwolf: minden tiszteletem a valódi gazdálkodó embereké, de ez is csak egy elosztási játék része, és a baj pont abból származik, hogy már majdnem minden egy elosztási játszmává fajult ebben az országban.

Alapból szerintem semmilyen állami támogatás nem jár egy gazdálkodónak vagy gazdasági társaságnak, hiszen éppen a gazdasági tevékenység eredményéből kell eltartani az államot, és nem fordítva, állami támogatásokkal profitabilissá tenni a gazdasági tevékenységet. Az állam egyetlen, valóban fenntartható módon tud segíteni a vállalkozásoknak, ha a saját tevékenységét úgy szervezi, hogy ez minél kevesebb erőforrás (=adó) elvonásával járjon. De akkor ez legyen szektorsemleges, ne mondja meg az állam, hogy autót gyártani jobb, vagy krumplit termeszteni. Ha a magyar gazdákat az zavarja, hogy ők kevesebb támogatást kapnak nyugati sorstársaiknál, akkor a fair play jegyében az agrártámogatások általános csökkentését is szorgalmazhatnák az EU-ban, hiszen így valódi versenyelőnyük származhatna bizonyos szegmensekben a kedvezőbb adottságok, alacsonyabb munkabérek stb eredményeként. És még jó társaságban is lennének ezzel a követelésükkel, ellentétben azokkal a barátokkal, akiket a felvonulásos tüntetések szereznek nekik.

KopaszMercis 2009.04.02. 16:55:52

@Werwolf:

Ertem bar teny, hogy lamborghinivel jon tuntetni, en szalljak le rola mert neki az munkaeszkoz. Ehhez mennyire kell elfogultnak lenni?

Nezd a dombing ar hosszutavon tilos.. ha rarohad amiert dolgozik egesz evben akkor szart termelt. Erre az a megoldas hogy feljon elallja a lamborghinivel az utamat es engem megzsarol hogy adjak neki az enyembol mert o most rabaszott..

Mitol kulonb az ehezo cigany gyerek?

KopaszMercis 2009.04.02. 16:57:18

@vendor555:
mar pedig senkinek nem verte ki a biztositekot.. meg volt pofaja kiirni egy csomonak hogy ez a 60 millios john deer meg nem is az ovev hanem a banke.

Majdnem elmorzsoltam egy konnycseppet ugy megsajnaltam a lumpen eletkeptelen paratyat :P

Werwolf 2009.04.02. 16:57:59

@zombizan:
a tamogatasok csökkentese tema is az EU-ban. A valosag viszont az, hogy az EU mezögazdasaga a tamogatasok versenye. Tamogatasok nelkül az EU mezögazdasaga abszolut versenykeptelen lenne, elmeletileg nem letezhetne.
Ha vmelyik EU-allam elsökent lenullazna a gazdak tamogatasat, azzal egesz rövid tavon itelne halalra a gazdainak tiz- es szazezreit.

dáff 2009.04.02. 16:58:09

Azért néhány hozzászólást kicsit furcsálok,előszöris válság volt, már korrábbanis még a világ gazdasági válság előtt.Az ország már előtte is rossz álapotban volt,potosabban ide juttatták.Tehát kezdjűk ott ,hogy hamár elcsesztük(már mint az MSZP) akkor most jól szívassuk meg a népet! Ugyanis ez a megszorító csomag mindenkit fog érinteni vagy közvetve,vagy közvetlenül.Tehát az én meg a többi ember adózott pénzével rosszul gazdálkottak,ezért jó lenne ha a Bajnai csomagot magukon kezdenék el alkalmazni,mert ott még van miből elvonni.

Werwolf 2009.04.02. 16:59:31

@KopaszMercis:
Ennek a mondatodnak, hogy "Nezd a dombing ar hosszutavon tilos.. ha rarohad amiert dolgozik egesz evben akkor szart termelt. ", semmi, de semmi köze nincs a valosaghoz.

KopaszMercis 2009.04.02. 16:59:59

@dáff:
ja az mszp cseszett el mindent
Jotte a Zufok rankbasztak az MSZPt es mi turbomagyarok mindenben tok artatlanok vagyunk.

Karlitosz 2009.04.02. 17:00:27

@csizsikpizsik és társai.

épp hogy talán ezt kellene a közösből finanszírozni, nem a munka nélkül segélyből éldegélők gépezők alkohlizáló bűnöző elemek életmódját. meg a milliárdos tolvajlást ami itt megy.
azért ha már lenyúlnak tőlem havi többszázezer forintot adó és egyéb jól kitalált sarcok formájában, hagy ne kelljen már a bankok extraprofitját finanszíroznom egy életen keresztül ha családot akarok 3 gyerekkel meg egy kis kerttel.
persze a magadfajta irigy patkánynak ez biztos nem tetszik, szívesebben látnál mindenkit panelkaptárban aki nem tud előkapni a párna alól 15-20 milliót egy házra.
de nem lesz ez mindig így, legkésőbb egy év múlva választások jönnek, rengeteg politikus fog lámpavason lógni. értsd ahogy akarod.

teknős 2009.04.02. 17:00:54

@KopaszMercis: Azért lássál már túl az írígységen.
A magyar gazda azért versenyképtelen, mert az agyon támogatott európai gazdával kell versenyeznie, miközben a kiadásai: a gépek és az üzemanyag pont annyiba kerül, mint a nyugatinak.

Csak az ilyen korlátolt egyének, mint te nem látják, hogy mennyire veszélyes, ha egy ország "leszokik" a föld műveléséről és elveszti az ehhez szükséges tudást, hogy a gazdák foglalkoztatói szerepéről ne is beszéljünk.

Szóval, nyisd ki egy kicsit a történelemkönyveket és gondolkozz el egy kicsit a való életen. Elég egy természeti katasztrófa és összeomlik a világunk... De gondolom, ezt úgy sem fogod föl ésszel...

greycup 2009.04.02. 17:01:58

@dáff:
sajnos amikor éppen "elcsesztük", akkor a "nép" éppen jól járt

igazából elrekvirálhatunk mindent az összes képviselőtől, de egy havi nyugdíjat se bírunk majd az egészből kifizetni, ezt sajnos meg kell érteni

KopaszMercis 2009.04.02. 17:03:48

@teknős:
akkor menjen nyugatra a magyargazda...
Miert erdekeljen engem az, hogy o mitol szarabb.. szarabb es kesz csinaljon olyat amiben nem szarabb. Rossz rendszereket minek bebetozni. Ha a nyugati polgart nem zavarja hogy beatles-nek nezi ot a vilag es tamogatja a lumpen gazdakat az az o dolga.

Igen hatrafele nezve a tortenelemkonyvekbol olvasva kell itt jovot epiteni. Valoban... minden gazdanak lamborghinit, a mi penzunkbol.

Werwolf 2009.04.02. 17:04:07

@greycup:
sajnos ez pontosan igy van.

Werwolf 2009.04.02. 17:05:09

@KopaszMercis:
primtiv vagy, mas ligaban jatszol, mint azok, akik megprobalnak veled ertelmesen beszelni. En feladom.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.04.02. 17:05:36

@Werwolf: ezért mondtam, hogy egy ilyen követeléssel EU szinten lehetne előállniuk, és találnának bőven szövetségest hozzá, hiszen nagyon sok embernek van már tele a töke a végtelen pénznyelőkkel másutt is. Ez vélhetően nem történt és nem fog megtörténni, hiszen az ő anyagi érdekük a támogatások magas szinten tartása, mind az EU pénzek, mind a hazai kiegészítés vonatkozásában. Ezzel csak az a baj, hogy feltételezi a befizető meglétét a másik oldalon, ami jelen körülmények között enyhén szólva kétségessé vált.

sandorn (törölt) 2009.04.02. 17:06:19

Hm, néhány pont:
1.) A strukturális reformok nem fognak fájni senkinek? Amikor bevezették a vizitdíjat, ami ugye arra irányult hogy mindenki a saját zsebén érezze a szolgáltatás árát, és ne a másén, akkor azt is visszautasította a társadalom egy (nagy) része, csak mert 300Ft-ba fájt.
2.) Jelenleg mintha válság lenne. Itt és most kell amputálni. 4-5 éve még el lehetett volna kezdeni az említett strukturális reformokat, de épp itt most nincs erre nagyon mozgástér. Ahhoz hogy mozgástér legyen össze kell húzni a nadrágszíjat, ennyi. Bajnainak max 2 hónapja intézkedni, nem 4 éve.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 17:06:27

@KopaszMercis:
Mezőgazdaság stratégiai ágazat egy országban PONT. Az ,hogy lehetne jobban csinálni ,azt senki nem vitatja.

Werwolf 2009.04.02. 17:10:34

@zombizan:
a te erdeked is, meg az enyem is, hogy az europai mezögazdasag ne csukja be a boltot. Kepzeld el, mi lenne, ha becsukna.
Rövid tavon tönkrement csaladok es öngyilkosok tömege. Munkanelküliek tömege. Mindent, amit termelnek, lehetne importalni. Ahhoz többet kellene exportalni, amire epp most epp nemigen van piac. Akkor aztan tenyleg vissza kellene fogni a fogyasztast, mivel vedövamokat nem lehet bevezetni. Nem erne meg.
Hosszutavon pedig egesz megyek valtoznanak ugarra, az ott elök pedig fognak a batyujukat es elindulnanak D-Europa fele, mert ott legalabb füteni kevesebbet kell...
Nem hiszem, hogy a nemzethalal erös kifejezes lenne arra a helyzetre, ami akkor elöallna.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.04.02. 17:11:29

"újabb egy év veszik kárba így."

a szocik nyilván nem szavazzák meg.
ez a csomag csak azért ilyen kemény, hogy
1. a nép lássa, hogy a szocik érzékenyek szociálisan
2. a kampányban azzal vádolják a fideszt, hogy ezt a csomagot majd ők fogják mexavazni.

szarfaszú banda.

Karlitosz 2009.04.02. 17:11:58

itt az én megszorítási csomagom:

tolvaj politikusoknak: kötél
tolvaj bankároknak: kötél:
bűnözőknek: kényszermunka, kötél
naplopó cigányoknak: ásó, csákány, seprű
Világbanknak, hitelezőknek: lóf@sz
dolgozó magyaroknak: tisztességes bér alacsony adó
nyugdíjasoknak: méltányos nyugdíj


így elsőre ennyi elég is.

dáff 2009.04.02. 17:12:03

@KopaszMercis: Nem mindegy ,hogy ki kire szavazott,ők kerültek hatalomra, és amit csináltak azt rosszul csinálták.Közgazdaságilag lehet ezt csűrni csavarni,de attól még ez a valóság.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.04.02. 17:13:43

@sandorn:

a vizidíj nem strukturális reform, még a célja sem az volt.

osborne 2009.04.02. 17:14:37

@elemes2: sztem most még megszavazzák, később viszont ha nem puhít BG akkor nem. egyelőre ki kell tolniuk az EV-t, ez a plan sztem

greycup 2009.04.02. 17:14:39

@Karlitosz:
fasza, de hol dolgoznak majd a dolgozó magyarok, miután belengettük a lompost nagy ívben a hitelezőknek ill. ki állja a bérüket és miből?

Karlitosz 2009.04.02. 17:15:16

kedves parasztok, vigyétek a termést a piacra, és ne fizessük a tízszeresét a költségeiteknek és a tisztességes haszonnak a rabló maszek zöldségesnél hentesnél és patkány multiknál. kedves magyarok ne menjetek a mocskos tescoba és társaiba, takarodjatok a piacra zabálnivalóért.
és megoldódik a mezőgazdaság problémája.

_andris 2009.04.02. 17:16:06

Ahol én meghúznám a nadrágszíjat:
-magyar filmgyártás, reneszánsz év és társaik (rengeteg pénz, kiugróan alacsony nézőszám).
-állami nagyberuházások leállítása(autópálya, metró), legalább addig, amíg nagy bajban van a költségvetés. Annyi munkahelyet, előnyt nem adnak, mint amennyire terhelik a költségvetést, okozzák az eladósodást.
-köztévé, köztévé-székház bérlés.
-multicsalogatás/ megtelepítésre kifizetett csillagászati összegek. Különösen nem támogatnám a haldokló autóipart.
-felsőoktatás egy részét felszámolnám, nagyrészt fizetőssé tenném
-mivel szükséghelyzet van, csökkenteném a nyugdíjakra kifizetett összeget, de szociális megfontolásból progresszív módon: magasabb nyugdíjat jobban megvágnám, egy bizonyos szint alatt nem vonnék el.

Persze a megszorításokat nem válságban, hanem konjunktúra idején jobb lett volna meghozni.

Másik oldalon kisvállalkozások adószabályainak, adminisztrációjának egyszerűsítése, adók csökkentése.
Rugalmasan változó, használható tudást adó oktatás, szakképzés.
Államadósság fokozatos ledolgozása.
Megélhetési szociálisjuttatás-felvétel ellehetetlenítése szabályozással, a család és lakástámogatásokban az adókedvezmény szerepének növelése, közvetlen kifizetés csökkentése. Pénzbeli juttatás felváltása természetbeni javakkal, vagy meghatározott termékekre (alkoholra, cigire nem) költhető jegyekkel.

Karlitosz 2009.04.02. 17:17:39

akkor végre dolgozhatnak mondjuk magukért nem pedig a részvényesekért meg a dagobert bácsiként pénzben fürdőző befektetőkért.

sandorn (törölt) 2009.04.02. 17:19:13

@elemes2: Hm,hm én nem mondom azt hogy az mag a strukturális reform, csak azt hogy a strukturális reform egyik icipici kis habarcsdarabkája:)
De, visszatérve a lényegre: a strukturális reform is fájni fog. Butaság azt hinni hogy az majd plusz jövedelmeket fog teremteni a semmiből. Ha hirtelen hajtják végre akkor főleg. Ha lassan akkor kevésbé. Az amputálást persze egybe lehetne kötni strukturális reformmokkal is, de reformokat ugye akkor lett volna célszerű végrehajtani amikor "dübörgött" a gazdaság....

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 17:19:26

@Karlitosz:
El van torzítva a belső piac. Tény. De ne számoljuk már fel egyben a kapitalizmust is :D

dáff 2009.04.02. 17:23:04

@greycup: Szegény nyugat európai országok,hogy elcseszték, még a nép is jól járt.Lehet értenek valamihez amit közgazdaság tannak hívnak!

greycup 2009.04.02. 17:26:39

@dáff:
ja, kimaradt az életükből a lakástámogatás, a 100 napos program, meg isten tudja mi

tudták meddig ér a takarójuk
szerencsétlenek...

reality 2009.04.02. 17:36:32

Jól összeugrasztanak minket a nyugdíjasokkal, a közszférában dolgozókkal, segélyezettekkel stb. Jó kis terv: oszd meg és uralkodj.
Akkor fogok röhögni, amikor a multik fogják és csomagolnak, és akiknek most nagy a pofájuk, majd pislognak, hogy egyszerre akárhány embert raknak ki, és végül nem sok hely maradt dolgozni.
Most volt az állásbörze, és mondják, hogy 50%-kal esett a kínált munkák száma. Hol fognak a fiatalok/hol fogunk dolgozni? A vállalkozó kinek fog vállalkozni, ha egyre kevesebb fogyasztó van, vagy egyre jobban visszaesik termelés? Sorolhatnám.
Aki most örvendezik a megszorításon, annak nem sok fingja van a gazdasághoz.

reality 2009.04.02. 17:39:10

@teknős: KopaszMercissel nem érdemes foglalkozni. Ő akkor is ellentmond, ha másképp gondolná. Csak úgy a hecc kedvéért. :)

osborne 2009.04.02. 17:39:47

ez vicces, MSZP: Bajnai jöhet, a programjáról majd később döntenek. Nem ugyanaz?

Az MSZP választmánya csütörtöki ülésén meghallgatta Bajnai Gordont és támogatta miniszterelnök-jelöltségét

Az MSZP hét végi kongresszusán csak Bajnai Gordon személyéről döntenek, programjáról nem - mondta Simon Gábor.

mti.hu/cikk/368362/

és akkor mi lesz a hűségnyilatkozattal? ;]]]

dáff 2009.04.02. 17:40:35

@greycup:Folytatnám Meggyesi osztogatásai,aztán a" nem csináltunk 2 évig semmit",majd meghirdetett reformok százai ,ennyi meg annyi napos programok,A vége meg a nagy semmi,hogy finoman fogalmazzak egy nagy kupac szar amit próbálnak veleünk lenyeletni!

Mária 2009.04.02. 17:41:22

@Admiral William Adama:

A csaták a fejekben dőlnek el, a többi részletkérdés :)

Amiről Karlitosz ír, az már szerveződik egyébként.

Mária 2009.04.02. 17:43:06

@reality:

Az alkalmazottak többsége ma Magyarországon nem multinál dolgozik, hanem kisvállalkozóknál, közepes cégeknél.

Nézz utána!

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 17:44:32

@Mária:
Akkor kénytelen leszek hölgyem mindenki kezére rácsapni ;)

Mária 2009.04.02. 17:52:10

@Admiral William Adama: én erre gondoltam:

www.agrarkapu.hu/sajto.php?cikk=13008&hcs=13

Te mire gondoltál? Mármint kézrácsapás ügben?

greycup 2009.04.02. 17:53:42

@dáff:
előbb végignézzük ahogy a szoc. frakció nyeli be, amikor Bajnai eléjük teszi az ívet aláírásra

Bokros idején egyszer már megfutamodtak, Megyó nem próbálkozott semmivel, Feri bácsi meg tartott dérrel-dúrral egy nagy beszédet aztán gyakorlatilag maga alá húzta a farkát miután pátszor lepattant a hardcore szoc. magról

most aláírnak, vagy mennek a levesbe az előrehozott választásokon

aztán nyelünk mi (a mienk biztos)

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 17:55:27

Mária bocs én nem erre gondoltam. Azthittem te is mindenkit kivégeztetnél ,aki nem tetszik . Bocsi xD

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.04.02. 17:56:36

Az agyam, pont tök olyan,
mint egy jól szisztematizált sherpa.
Felvisz, ha kérem,
öntudatlanul a csúcsra. Ez majdnem Kína.
Néphadsereg Tibetbe évek óta.
Kínai az űrhajóba. Majdnem Kína.

Mao átkel a Sárga-folyón
15ezer munkásharcos az élen,
Castro tartja ja beszédeit,
igazság szerint már őt is féltem.

Itt van ő az átkos,
komcsi propaganda.
Termelj traktor táltos,
zöldüljön a Kínai propaganda,
lőjünk kínait fel a Holdra.

Az agyam, pont tök olyan,
mint egy jól szisztematizált sherpa.
Felvisz, hogyha kérem,
öntudatlanul a csúcsra. Ez majdnem Kína.
Néphadsereg Tibetbe évek óta.
Kínai az űrhajóba. Majdnem Kína.
Olyan mint a Kína, majdnem Kína


Na én kihajózom most , további szép napot mindenkinek :)

reality 2009.04.02. 17:56:39

@Mária: Tudom.Azért írtam a vállalkozásokról is: ha nem lesz ki fogyasszon, akkor mit fog vállalkozni? Csak sokszor azok hőzöngnek, akiknek "tuti" állásuk van, mondjuk multinál (példának hoztam csak), azután egyszer csak fogja az is, és jó részét (vagy teljesen) vissza vagy eltelepíti, és azután meg nézelődnek, hogy most mi van. Volt munkahelyemnél történik ez. Mikor mondtam, baj lesz, akkor csak röhögtek. Most meg pislognak, hogy mi lesz.

vargánya 2009.04.02. 18:11:16

Hogy a multik mekkorát kaszálnak Mo.-on ahhoz adalékként érdemes elolvasni a - jobboldalinak és antiglobalistának aligha nevezhető - "FIGYELŐNET" március 25.-i "A megszorításokból nagytőke profitál" c. írását. tele van figyelemreméltó adatokkal! Szóval egyetértek én a megszorításokkal, csak nem mindegy, hogy kit szorongatunk. Azt a primitív blöfföt. hogy "ha adóztatjuk őket akkor elmennek", már csak a legbutább és legelvakultabb globálnyikok hiszik el és hirdetik. (Majd csak figyeljétek az erre adott reakciókat!) Mert az, hogy az adósságtörlesztéssel együtt a Mo.-on keletkező GDP (ugyanis nincs értelme "magyar" GDP-ről beszélni!) EGYÖTÖDÉT ! kiszippantják a magyar társadalomból, miközben pl. a bérszínvonal - a multik érdekeinek megfelelően - döbbenetesen alacsony: miközben az egy főre jutó GDP az EU-átlag 64%-a, az átlagbér csak 42%-a. Szlovákia egy főre juó GDP-je most megegyezik a miénkkel, a bérszínvonal viszont 30 %-al, az alig gazdagabb Csehországban 60%-al magasabb! Nyugat-Európában a multik 25-32 %-ot adóznak és nem halnak bele, mí nálunk 2007-ben csak 9%-ot (!) "sikerült" kipréselni belőlük. (445 milliárdot a közel 5000 milliárd Ft-ból). És ez 21 éve így megy! A magyar társadalom csotvelőjéből kiszippantott ezermilliárdok gigantikus deficitje a magyar társadalom mindenütt tapasztalható lepusztulásának alapvető oka. Meg kell világosan mondani a multiknak is: eltelt 20 év, véget ért a jó világ, vége a szabadrablásnak! tessé rendesen adózni! Nem kell félni, nem fog (annyira) fájni!

dáff 2009.04.02. 18:15:24

@greycup: Kezdek félni,hogy ennek az MSZP-sztorinak sosem lesz vége.Ez olyan mint a Barátok közt, végtelenített csak néha a szereplők változnak.

flimo13 2009.04.02. 18:53:42

@teknős: ez az eu nagy baja. Földtúrásra megy el a költségvetés több, mint fele, miközben a világ kevésbé csak az újraválasztással törödő felén robotikára, űrkutatásra, orvostudományra költik. (Azt csak halkan jegyzem meg, hogy hadseregre, mert még felhördültök. Épkézláb katonai erő nélkül az EU lehet bármilyen gazdag is, béna kacsa, melynek tekergetik a gázcsapját.)

Tudom, a mezőgazdaság egy különleges piac az árrugalmatlansága miatt, de az is nevetséges, hogy életképtelen kisgazdaságokat tartunk infúzión, nem idehaza, hanem egész Európában.

Ha csődbe mennek, hát menjenek, majd lesz aki felvásárolja a földeket, és nagyüzemileg termel. Vagy az értelmesebbje szövetkezik, hogy hatékonyabb legyen. Csak mert 50 éve kötelező volt, még nem az ördögtől való.

Ha pedig így sem jönne ki rentábilisra, mindenféle támogatás helyett fel kéne állatani egy EU-s szervezetet, amely előre fixált áron megvásárolja a terményeket, és segélyezésre (első körben Európa!) fordítja, így az üzletláncok kénytelenek lennének legalább akkora árat fizetni.

Sőt, ha nagyon beleélem magam egységes európai segélyrendszert is fel lehetne állítani, mely a regionális (nem országos!) sajátságok figyelembevételével csökkentett pénzösszeg + felvásárolt élelmiszer.

A munkanélküli gazdák meg hát.. most az egyszer az ő faszukkal vernék a csalánt.

daito 2009.04.02. 19:11:54

vendor555:
"Ha emlékszel történelem tanulmányaidra, a Spártaiak ledobták a hegyről a gyengének látszó gyermeket." Ostoba, buta történelemkönyv az ilyen. Egyrészt a hegy a Taigetosz volt, másrészt nem dobták le, hanem "kitették". Harmadrészt, Plütarkhosz írásának félrefordításán alapul, ugyanis oda azok a gyerekek kerültek, akikről a vének tanácsa úgy döntött, hogy "kitehető" az Apothetaiára. Ott ezek a gyerekek döntő többségében nem haltak meg, hanem gyermektelen szülők magukhoz vették és felnevelték. Ókori népesség politika az, sötét buta félrefordítás meg az, ami itt az emberek fejében van a témáról. (Van még pár tucat hasonló.)

Ha már konzervatív blog lenne ez, vagy mi. :)

tallian.miklos 2009.04.02. 19:17:05

Ugyanakkor pedig, ha hosszú távú átalakításokba kezdene, akkor nyilván az lenne a (jogos) kritika, hogy milyen politikai támogatottsággal teszi ezt. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy a sok idióta aláír-e neki.

daito 2009.04.02. 19:22:51

Az EU nagy baja nem ez. Az a EU igazi baja, hogy az EU-n belüli versenyt helyezik, helyezték előtérbe; így mohóvá tették a tagállamokat. Mohóvá egymással szemben. No nem szándékosan, csak ezzel az elb*szott támogatási, osztozkodási politikával.
Pedig az EU-nak az volna a célja, mint minden gazdasági közösségnek, hogy az egyes régiók ki tudják használni saját adottságaikat, és a másik régió adottságait felhasználva leépíthessék a saját gyengeségüket. Szinergia mint olyan. Nem az kéne, hogy a cél legyen, hogy a szlovák, a lengyel, a német és a magyar gazda versenyezzen Magyarországon, hogy ki tudja olcsóbban eladni a tejét. Ez így röhej. Termeljen tejet az, aki jó minőségben olcsóbban tudja előállítani, ergo a komparatív előnye nagyobb.
Miközben minden EU tagállam el van foglalva azzal, hogy hadakozik a másik EU tagállammal, addig India, Kína, USA ilyen téren röhög rajtunk. Azért röhej, hogy a világ legfejlettebb gazdasági közössége a cél, és közben azon vitatkozunk, hogy ki használja a szalámi nevet, és ki hány hektáron termelt lőréjét hogyan írja tokajinak. Fontos kérdések ezek kérem szépen, csak még akad fontosabb.

S eközben az EU a bürokrácia tekintetében sem versenyképes a többi naggyal... Valamit valamiért. :)

daito 2009.04.02. 19:31:50

A Bajnai csomagról meg annyit, hogy sajnos első lépésként valami ilyen kell.
A bürokrácia, a korrupció megszorítását meg elsősorban nem központi kormányzat oldalán kell elkezdeni, hanem az önkormányzati szféránál. Ott folyik igazán el a pénz.

Egyrészt válság van. Ez nem feltétlenül keverendő össze az 1929-30-as évek "nagy gazdasági világválságával", amelyet elsősorban túltermelési válságként szoktak definiálni; ugyanis ez a mostani elsősorban a pénzpiacok válsága. Technikailag máshogy néz ki a dolog; csak egyszerű példát mondjak, most nem fűtik gabonával a vagonokat, nem szórják a tengerbe a kávét. Ja, mert k*rva drága az ahhoz.

Nálunk az alapvető probléma az, hogy a demokratikus államunk költségvetése, amióta létezik mindig deficites. Ergo mindig többet költünk, mint amennyit összeszedünk. Ezért ostoba nagy hazugság az égbe dícsérni 1998-2002 közötti időszakot; akkor is minden év ilyen volt (10% körüli hiánnyal!). Aki nem hiszi, tessék csak költségvetéseket tanulmányozni, mókás dolog.
Namost ennek MINDIG ára van. A rendszerváltás óta az aktuális kormányok ezt 2 fajta módon tudták, próbálták ellensúlyozni. Az egyik a privatizálás volt, ami tök jó, amíg van mit, és ha jó árat kapsz érte.
A másik metódus az, hogy hitelt vettek fel (biza, ilyet OV-ék is csináltak). Namost, sok emberben az él, hogy IMF, meg bankok (zsidók!) hitelei. Nem, az állami hitelfelvétel igazi módja az, ha az állam állampapírt bocsát ki pl; vagyis a pénzpiacon kvázi kötvénykibocsátóként jelenik meg.
Namost a pénzpiaci válság egyik következménye, hogy egyrészt jóval magasabb kamatot kellene fizetni a kedves államnak, az állampapírjaiért kapott pénzért cserébe. Ha kap. Ugyanis a papírok iránt egyrészt bizalmi okokból kisebb a kereslet; másrészt egyszerűen a piacon nincs elég likvid tőke; legalábbis nincs annyi, amennyit az elmúlt évek során felhízlalt piac fel szeretne használni. Amikor itt száz meg ezermilliárdok leírásáról beszélnek, akkor tessék erre gondolni.
Igenis, a pénzpiac válságának az a következménye, hogy bizonyos számú szereplőnek BE KELL DŐLNIE. Akinek nem jut szék, az kiesik a játékból. Namost, mi, Magyarország olyan szereplő voltunk, aki mindig az egyik szék szélére ült, minden évben. Azért, mert lassúak vagyunk. Túl nagyok, elhízottak az erőnkhöz képest, mostantól a székekre a (relatíve) kisebbek és/vagy gyorsabbak fognak leülni.

Megszorítás kell, fogyókúra. Nemcsak látszatintézkedések, amikor bejelentünk valami nagyívűt, aztán 120 kiskapuval elvéreztetjük, kiszavaztatjuk a néppel a valóságshow-ban.

Sajnos a piacnak látnia kell azt, hogy meg merünk lépni ilyet; hogy van erőnk hozzá. A politikának és a lakosságnak. Sorry, de ez a nóta mindkét részről szól ám.

Az adócsökkentős, munkahelyteremtős, struktúrális átalakítós víziókkal nem éljük túl az elkövetkező időszakot. Így sem biztos; de sajnos pofon már jó ideje kijár nekünk.

Mária 2009.04.02. 19:41:58

"Az adócsökkentős, munkahelyteremtős, struktúrális átalakítós víziókkal nem éljük túl az elkövetkező időszakot. Így sem biztos; de sajnos pofon már jó ideje kijár nekünk."

"nem éljük túl..." ez egy semmitmondó fordulat. Gondolj bele inkább abba, hogy konkrétan lesznek magyar emberek, akik nem élik túl. Nem a víziókat, amiről írsz, hanem azt, amit "ezek" csinálnak már egy ideje és ha nem lesz szerencsénk, akkor még egy ideig csinálni is fognak.

Adj arcot a tömegnek. Ja, hogy az kellemetlen... Józsi bácsik, Ica nénik, Zoltánok, Irénkék fognak elpusztulni... gyerekek is, csak azért mondom, hogy ne legyenek illúzióid.

"Nem éljük túl..." biztos vagy benne? Nem kellene azért mégis megpróbálni?

Ugyanerre a mintára: a pofon sem "nekünk" jár ki. Vannak név szerint nevezhető emberek, akiknek kijár. A társadalom minden szintjén van belőlük.

Nevezzük nevén az embereket is és a dolgokat is. Ne maszatoljunk. Itt kezdődne, ezzel kezdődne minden.

flimo13 2009.04.02. 20:00:40

@Mária: a rendszerváltás elött se pusztultak meg az emberek. Meg a nagy nyugdíjtivornyák elött se. Kibaszott szánalmas itt verni a nyált, hogy nem éljük túl, miközben így is a világ szerencsésebb negyedébe tartozunk, ha úgy tetszik az elnyomó kisebbséghez.

A nem éljük túl pedig nem csak szófordulat, egész konkrétan nem tudjuk fizetni az államadósságot, a tőke eszeveszetten menekül, a forintnak annyi, a devizahitelesek elvesztik a lakásukat, a bankok bedőlnek, oda a betétesek pénze, és Ica néni meg Zoltán bácsi is csak nézegetheti a párnahuzatban tartott pénzt, mert másra nem lesz jó. Ehhez képest 7,6% nyugdíjcsökkenés Hawaii üdülés.

elfelejtette 2009.04.02. 20:07:49

@daito: "Ezért ostoba nagy hazugság az égbe dícsérni 1998-2002 közötti időszakot; akkor is minden év ilyen volt (10% körüli hiánnyal!)"

Na persze, almodik a szocialista nyomor. Veletlenul vannak am adatok is abbol a idoszakbol. Ez nem nyugdijastalalkozo, ahol mindenki elhisz minden hulyeseget.

Kenedy1 2009.04.02. 20:34:41

Akkor egy köcsög lett ez az orszászg mióta ez a zsidó geci szoci banda itt hogy az hihetetlen.
Istenem jöjjön már Orbán!!!!!

daito 2009.04.02. 20:43:19

@Mária: Nem én sírdogálok minden egyes megszorításon, ami félig sem válik valóra, gazdasági, társadalmi bajon. Azt mondom, hogy akiknek egy ilyen mostani lépés a fájdalom és már a bejelentésük elviselhetetlen, azok egy fél év múlva esedékes lépést nem élnek túl. Ilyen egyszerű. Anyagilag.

De ezek csak szóképek. Ha a hétköznapi realitás talajáról közelítem meg, itt az emberek túléltek forradalmat, népirtást, háborút, porig rombolást, kifosztást, beszolgáltatást. 60-80 éven belül. Akkor 10-20%-os elvonás esetén miről beszélünk? Hm?

Adjak arcot a tömegnek? Apáink, anyáink, nagyszüleink, akik felépítettek egy földig rombolt országot, ipari nyüszögés nélkül, anélkül, hogy azon gondolkoztak volna, mikor fognak nyugdíjba menni, meg mennyi TB jár nekik, mennyit tesznek ők a közösbe, és mások mennyit. Azok arcok. Oldaltól, hitvallástól, pártállástól függetlenül.

daito 2009.04.02. 21:21:31

@elfelejtette: ööö, miről beszélsz? Adatokról?

Persze, hogy vannak. Törvények, mert az államháztartást olyan formában tervezték már akkor is.

Tessék 1-2 dolgot már tisztán látni. Attól, hogy konzervatív valaki, ne legyen hülye is. Így adsz alapot az annyira nem kedvelt szocialistának.

A 2000. év központi költségvetése 3788 mrd bevételi főösszeget, és 3392 mrd forint kiadási összeget tartalmazott. A kettő között van 396 mrd forint különbség, a kiadások javára. Többet költött a központi költségvetés? Igen, jó 10%-kal.

A 2001 és 2002-es évek ugye a kétéves költségvetés formájában valósultak meg.
2001-re bevételként 3841 mrd forintot állapítottak meg, kiadásként 4322 mrd forintot. A különbség 481 mrd forint, ismét a kiadási oldal javára. Többet költött a kormányzat? Igen. Bőven 10%-kal.
2002-re bevételként 4070 mrd forint volt előirányozva, kiadásként 4556 mrd forint. A különbség csak 486 mrd forint, megint mínuszban. Több a kiadás? Igen, bőven 10%-kal.

S ezek tisztán az előre eltervezett sarokszámok; amelyek nem többek tervnél. Hogy mik valósultak meg...

Erre például a központi költségvetés bruttó adósságának alakulását érdemes megnézni. 1999 végén 6 886 403 mrd forint volt, 2000-ben 7 226 203, 2001-ben 7 719 500 mrd, 2002 végén 9 224 195 mrd, és így tovább, és így tovább.

Ergo, ez a bruttó adósság minden évben emelkedett. Akkor mi csökkent OV idején? A devizában fennálló adósság, 1 - 2 - 8 %-kal; csak közben a forintban fennálló adósság folyton 10% feletti növekedést produkált, sőt utolsó évre ez 30%-ot is majdnem elérte.

S ez csak a központi költségvetés "főbb" számai, nem mennék bele ilyen GDP-s meseszámokba, infláció, munkanélküliség, adók kérdésébe.

Hozzáteszem, nem összevethető 1999 mondjuk 2006-tal, vagy 2009, többek között a 10% körüli infláció is emlék (talán) csak.

Értem, hogy sokan úgy érzik, hogy akkor szebb, jobb volt itt minden. Sajnos ez túlságosan nem igaz. (Ahogy az sem, hogy gazdaságilag a szocik jobban csinálták volna.)

Alapvetően a zemberek nem érzik meg azt, hogy a központi költségvetés bevételi-kiadási oldalai milyen viszonyban vannak egymással. Nem is érdekli őket. De mégis az az a bugyelláris, amiből a sok kis szórakoztató állami hülyeségre kiadjuk a pénzt. Olyan, mint a családi költségvetés; sokáig nem lehet azt csinálni, hogy 10%-kal többet költünk, mint amennyit megkeresünk, mi pedig így működünk 20 éve. (Azért hozzáteszem, hogy a központi költségvetés megalkotása, valóságtartalma már egy külön történet, ami bőven túlmutat az egyszerű honpolgár agyi kapacitásán. :-) Ki is használják ezt mindig odafent.)

Csak tessék egy icipicit reálisan gondolkozni.

elfelejtette 2009.04.02. 21:51:16

@daito: Ja hogy te pénzforgalmi szemléletben számolsz, nem számolod az elkülönített alapokat, és nem a GDP-hez viszonyítasz, hanem a főösszeghez. Remek, csak ez épp nem egy elfogadott módszertan, és ha így számolunk, akkor a szocik mérlege még gyászosabb.

vargánya 2009.04.02. 22:14:43

@daito: "Megszorítás kell, fogyókúra!" ...mondod fentebb (19:31). Egyetértek, persze! Csak én nem azokat a szerencsétleneket "szorongatnám" akiket Te meg a liberálisan "mindentudó" barátaid. Lásd fentebb (18:11)

Mária 2009.04.02. 22:21:32

@flimo13:

Ma este nyolc előtt bementem Salgótarjánban a "garzon" nevű magasház alatti CBA-ba.

Konkrétan éppen akkor ugrott ki egy EMBER az akárhányadikról.

Újabban havonta ugrálnak ki az emberek a "garzon" valamelyik emeletéről...

Biztosan azért, mert olyan piszkosul j dolguk van ebben az országban...

Úgyhogy elmehetsz a picsába, az én estém már el lett cseszve mára...

Mária 2009.04.02. 22:28:58

@daito:

"Apáink, anyáink, nagyszüleink, akik felépítettek egy földig rombolt országot, ipari nyüszögés nélkül"

Naná, hogy nem nyüszögtek. Nem akarták elveszíteni az állásukat. Nem akarták, hogy a gyerek ne tanulhasson. Nem akarták, hogy a család férfi tagjait Recskre vigyék. Nem akarták, hogy a gyereket faggassák az iskolában. Nem akarták, hogy mindenre kész önkéntesek vágják el a nyüszögő törkát, sima kocsmai verekedést imitálva.

Azt hiszed, "ezek" nem élnének vele, nem kapnának két kézzel azok után a módszerek után, amik segítségével anno az elvtársak ebben az országban rendet és fegyelmet tartottak?

Nem jönne jól nekik a látszat fenntartásához, ha a "baráti" Szovjet Hadsereget akár csak egy rövid időre visszahívhatnák?

cochran 2009.04.02. 22:48:26

Figyu,ZGA

Ilyen rapper névvel csak baller lehetsz,nem jobber...
Mindkét megnevezés használatos az említett virágra,amelyet egy párt kisajátított és ezáltal megcsúfolt,olvass csak utána...Amúgy bármelyik keresőben több szeKfű-t találsz mint szeGfű-t...
No,persze,a banánparlamentben a legtöbbet...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.04.02. 22:53:48

@tallian.miklos: Aláírják, mert az most kell a megválasztásához. Nem ez az érdekes, hanem hogy utána nyáron jön a ktgvetés előkészítése, majd ősszel a szavazások róla. Fogadni mernék, hogy alkudozni kezdenek a szocik, megpróbálják kiüresíteni a programot, és még az is lehet, hogy Gyurcsány "baloldali ellenzéki"-ként fogja támadni. Valószínűleg vagy Bajnai mond le, vagy leváltják. Nincs sok idejük, mert ha szeptember közepe után oszlatják a parlamentet, akkor Sólyom megteheti, hogy januárra írja ki a választást.

osborne 2009.04.02. 23:00:45

@dzsucseharcos: Aláírják, mert az most kell a megválasztásához. Nem ez az érdekes, hanem hogy utána nyáron jön a ktgvetés előkészítése, majd ősszel a szavazások róla. Fogadni mernék, hogy alkudozni kezdenek a szocik, megpróbálják kiüresíteni a programot.

ez szinte egyértelmű. akkor ezek szerint az EU választásokról már lemondtak, mert így 2 hely is rekord lesz szociknak ;]

mesmithy 2009.04.03. 02:43:29

Nagyszeru az atlag magyar nyugdij 79 ezer korul van szoval, aki egyedul marad oregkorara annak az ehenhalashoz eleg.
Kozfera a nover, tanar, ovono stb is ha igy megy akkor ki fog itt maradni, jelenleg ugyis csak 4000 koruli nover hiany van, de majd ezek az idiotak megoldjak a 2 altalanost vegzettek kozmunkajaval a korhazakban. Nem szeretnek ilyen korhazba kerulni!
El lehet venni a szocpolt, lakastamogatas, de akkor allamilakas epites kell, de ezt nem talalom a tervezettben.
Le lehet roviditeni a gyedet, de hol vannak a bolcsodek es hol vannak reszmunka idos munkahelyek a kisgyermekes anyaknak?
Lehet tovabb csokkenteni az agrartamogatasokat, hiszen egyre kevesebb embernek lesz penze etelre, ilyen alapon lehet csokkenteni a kozlekedes tamogatasat is hiszen ha nincs munka akkor minek utazni.
De azert jobb lenne ha ujra megnyitnak a Lipotot es az egesz kormany bevonulna gyogykezelesre, mert ez nem program ez egy ujabb otlet aradat aminek a javareszet persze csak jovore valositanak meg, tehat mar ebbol latszik, hogy milyen surgos szuksegunk van egy ilyen fajta uj kormanyra amelyik megint csak az idohuzasra jatszik. Hol van itt valsagkezeles, hol van munkahelyteremtes, hol van akar csak egy icsi-picsi reform ebben a sz@rban?

blaiser 2009.04.03. 03:05:55

@Lord_Valdez: "Természetes, hogy csak az államháztartással variálnak, ugyanis arra vannak hatással. Piacgazdaság van, tehát a gazdasági növekedést nem az állam okozza, sőt igazából segíteni is alig tudja."

Lehet hogy paiacgazdasagnak hivjak, de azt ami ma Magyarorszagon van nem a piac torvenyei diktaljak. Ahhoz tul kicsik vagyunk es kesz. Meg kulonben is ismerunk olyat hogy szabad piac egyaltalan? A vilagon sehol nem letezik, tanitjak csak senki nem latta meg. A minekori kormany felelosseget a szabad piacra hivatkozva palastolni botorsag.

blaiser 2009.04.03. 03:15:24

@daito: Alapvetően a zemberek nem érzik meg azt, hogy a központi költségvetés bevételi-kiadási oldalai milyen viszonyban vannak egymással. Nem is érdekli őket.

Pontosan igy van, de nem is az a dolguk, hogy erdekelje. A polgar dolgozzon, fizesse be az adot az allam meg gazdalkodjon belole.

Igazad van az allamhaztartasi merleg fontos dolog, tenyleg, csak amikor az ember azt latja, hogy ezer csatornan folyik a penz szanaszet, ami van meg azt is rosszul koltjuk el az iszonyatos korrupcio miatt mert minden ketszer annyiba kerul, mint kene, akkor az ember ketszer is meggoondolja, hogy abba a szitahoz hasonlo bugyellarisba betegyen-e akar egy forintot is.

Hja, OV-ek persze hogy el tudtak adosodni forintban, volt novekedes, a stabilitas fele mutatott minden, a magassagos piac nyugodt volt, finanszirozta oket. Ezeknek a balfekeknek mar azt sem hiszik el ha kerdeznek, Gojdonka (ga-ga-giga) ide vagy oda...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.04.03. 06:56:32

@Mária: Vannak üres állások, még ha nincs is sok, mondjuk úgy 3000 lehetőséget toltak be a munkaügyi központoknak eddig idén... szóval ez rinya. Lehet hogy kevesebb van, meg lehet hogy nem álommeló, de akinek semmi nincs, annak ez is jobb. Főleg, hogy szakképzettségi szinttől függően van egy minimum, amit ki kell neki csengetni... Ha meg visszaélnek vele? Akkor csókolom, lehet menni és bizonyítani az éles piacon...

_Nagyon_ elegem van ebből a rinyálásból, ahhoz képest hogy nincs diplomám, csak egy érettségim és egy angol nyevlvvizsgám, érdekes módon MINDIG, minden körülmények között találtam munkát 3 napon belül.

És mindehhez azt, hogy folyamatosan ment a károgás, hogy diploma nélkül nem leszek jó semmire...

A másik: aki idősebb, ha van egy szakmunkás-bizonyítványa, akkor már csak annyi kell hogy ne legyen alkoholista, és jó eséllyel kap munkát.

El kéne dönteni hogy most a szociális hálón - ami amúgy minden arányszám szerint a legsűrűbb egész Európában, még így is az lesz jó eséllyel - siratjuk, vagy esetleg megpróbálunk valamit tenni is magunkért.

Akinek nem esett volna le: 1989-ben másik politikai elit ült Magyarország élére, és az államforma már nem szocializmus. És nem, az MSZP se MSZMP, ugyanis az MSZP vezérkara maximum az MSZMP 3-adik vonaláig jutott volna...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.04.03. 07:07:57

@különvélemény: Speciel pár dolog megint kimaradt, amit nem látsz tisztán.

1. Bajnai TUDJA, hogy 1 év alatt kell helyrerántania amit lehet. Nem tervezhet hosszabb időre, mert még ez se biztos hogy átmegy, hiába lenne belépő minimum.

Így az önkormányzatok átszervezése nem véletlen marad ki: értelmes helyen arra több év kell. Itthon meg pláne.

2. A nyugdíjas korú, munkáját a fiataloknál gyengébb szinten végző egyének kitakarítását én nem csak a BM-ből díjaznám...

Mint ex-hallgató, nyugodtan elmondhatom, hogy az egyetemekről is lehetne takarítani, ugyanis az oktatók kb. 10-15%-át kb. csak a 20-25 évvel ezelőtti eredményeik tartják 70 éves kor felett is állásban. Szép volt, jó volt, akkor. De pl. most őket is lehetne repíteni.
Mivel speciel az ilyen tanároknál kivétel nélkül jó eredményt értem el, így elhiheted, ez nem személyes vonzat...

Ja és mielőtt kérdeznétek, 2001-ben választhattam hogy vagy melózok vagy várom a csodát a havi 30 ezres családi deficittel. Érdekes, sokak a második verziót választanák még manapság is.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.04.03. 07:17:23

@bz249: plusz hamár francia modell, akkor a fizetések bejelentése az utolsó fillérig, mellé jóval alacsonyabb elvonással. a családi juttatásokat pedig adókedvezmény formájában, vagy utalványként lehetne még egy részét.

nem is lenne rossz :-)

reality 2009.04.03. 08:33:33

@ylion: "Vannak üres állások, még ha nincs is sok, mondjuk úgy 3000 lehetőséget toltak be a munkaügyi központoknak eddig idén"
Csak idén (de lehet, hogy tavaly ősztől) kb. 30.000 álláshely szűnt meg, de nem baj. A tényekkel ne törődj.

"1 év alatt kell helyrerántania amit lehet."
Csak 2010-től jönnek az érdemi megszorítások, kit érdekel - nyomjad a hülyeséget!
a többi, amiket még ideszórtál, arról meg sehol nem szól Bajnai vagyis inkább az mszp csomagja.

Mária 2009.04.03. 08:53:49

@ylion:

Te nyilván valami védőburokban élsz és halvány fogalmad sincs a mai magyar valóságról.

Nézz szét magad körül, mielőtt olyanokat írsz, hogy "Vannak üres állások, még ha nincs is sok, mondjuk úgy 3000 lehetőséget toltak be a munkaügyi központoknak eddig idén..."

Tudtad, hogy élet Budapesten kívül is van? Nem hallotál még arról, hogy ennek az országnak a lakossága többnyire NEM a fővárosban él?

Állás meg nincs. A munkaügyi központok nagyjából azzal foglalkoznak, hogy küldözgetik ide-oda a szakképzett embereket, meg azzal foglalkoznak, hogy berendelik őket ostoba munkavállalási tanácsadókhoz, akik a közhelyek visszaböfögése mellé mellé annyit tesznek, hogy a kezükbe nyomnak valami semmire se jó fénymásolt papírlapot, amire további közhelyek vannak összegyűjtve.

A munkaügyi központok és a piócaként rájuk tapadó mindenféle tanácsadók persze kitűnően megélnek az álláskereső bizniszből...

"aki idősebb, ha van egy szakmunkás-bizonyítványa, akkor már csak annyi kell hogy ne legyen alkoholista, és jó eséllyel kap munkát"

Konkrétan ismerek 8-10 NEM alkoholista szakmunkást, aki közel fél éve nem kap állást. Mert munka NINCS.

Ha valakit kitesznek, átlag másfél évbe tellett eddig, hogy újra állást találjon. Ezután pedig még tovább lesz munka és jövedelem nélkül.

NINCS munka vidéken, fogd már fel végre azzal a buta fejeddel!!!

Most abbahagyom, mielőtt olyan stílusba kezdenél írni, ami nem illik erre a blogra.

Reménytelen vagy, ahelyett, hogy körbenéznél kicsit a való világban, a nagy büdös magyar valóságban, azt böfögöd vissza, amit az ostoba propaganda a fejedbe sulykolt.

reality 2009.04.03. 09:39:40

@Mária: "Ha valakit kitesznek, átlag másfél évbe tellett eddig, hogy újra állást találjon. "
Hogy is van? Aki 1,5 vagy 2 évig nem talál állást, annak kb. 90%-a inaktívvá válik.
Hát most jó esély lesz arra, hogy az inaktívak tábora még nagyobbra duzzadjon.

flimo13 2009.04.03. 10:11:42

@mesmithy: a 79 ezres nyugdíj vagy egy tizessel nagyobb a minimálbérnél, úgyhogy szerintem kuss. A szocpolt meg felfüggesztik, érted, nem a válság közepén veszel új lakást, hanem majd ha a Zorbán visszaadja. Nemzetgyilkosság!

Az meg nem gond, hogy nagy része csak jövőre lép életbe, mert Magyarország fő gondja a bizalomvesztés, ha a piac lát végre valamit, könnyebben kapunk hitelt.

flimo13 2009.04.03. 10:13:54

@blaiser: viszont ha a polgár ennyire kényelmes egy állatfaj, és évekig leszarja mi van, akkor se pattogjon, ha a kormány végre egyszer a büdös életben jót tenne, és csökkentené a kiadásokat.

flimo13 2009.04.03. 10:17:41

@ylion: meg az önkormányzati törvény eleve kétharmados, elöbb engedik el az összes adósságunk..

flimo13 2009.04.03. 10:20:33

@Mária:

"Most abbahagyom, mielőtt olyan stílusba kezdenél írni, ami nem illik erre a blogra."

Huu, ez de vicces tőled. De bocs, nekem mennem kell a picsába.

Cypriánus 2009.04.03. 10:35:54

Kopasz mercis!
lehet hogy Te még nem vetted észre, de egy emberi szervezetnek alapvetően enni kell.
és az elfogyasztott kaját-láss csodát! -pedig nem bloggerek, mégcsak nem is a nagy Tóta W Mester, hanem az amúgy szerinted és szerinte-teljesen fölösleges hülyeparasztok termelik meg.
Képzeld: A hülyeparasztok földtúrása által keletkezik az az étel, amelyet magadba tömsz. Tudom, ez már már hihetetlen, de megbízható forrásokból tudom, hogy így van.:)
na mármost ezért van az, hogy minden olyan ország, amely vitte valamire -és nem egy apró városállam, persze-igencsak igyekszik védeni a szemtelen hülyeparasztjait. Hihetetlen, nem? De mégis ezt teszik. Talán azért , hogy mégiscsak legyen mit enni, és ne legyenek stratégiaialag függőek más országoktól e téren pl. .Ismert hogy az amúgy csonszáraz Izrael törekedett-és el is érte-hogy mezőgazdaságilag önellátó legyen. A XXI. században az étel kb. az nukleáris arzenállal vetekedő zsarolási potenciál lehet, ...
amúgy az volt már sokszor a történelemben, pl. Róma is használta a sziciliai gabonaszállításokat /és azok befagyasztását a görög államok megfélemlítésére, majd leigázására. A XX. században az USA nagy előnye volt, hogy szemtelen fölösleges hülyeparasztjai mindig rengeteg ételt termeltek, így sakkban tartotta mind Franco éhező Spanyolorzságát (amely 1940-ben rászorult az amerikai segélyre, így nem ugrálhatott nagyon Hitler mellett, éppúgy mint Hruscsov után a Szovjetúniót -amely legnagyobb ellenségétől volt kénytelen gabonát venni, szégyenszemre, miközben azt üvöltözte, hogy a legfejlettebb mezőgazdasága van.), illetve az sem véletlen, hogy Szadat Egyiptom éhező szekerét a magát is ellátni képtelen SZU helyett a papit nyomó USA felé fordította....és ez a fölösleges amcsi hülyeparasztok szemtelen földtúrásának eredménye volt.
De ha te nem szorulsz az ételre, és elég Neked az interneten elérhető virtuális táplálék, akkor mélyen megértelek....Vagy ha mondjuk fotoszintetizálsz.

flimo13 2009.04.03. 10:57:52

@Cypriánus: Amerikában még a legapróbb farmer is vagy tízszer akkora területen termel, mint a hazai átlag. Az meg a magyar föld sajátossága lehet, hogy csak apró családi gazdaságokkal lehet megművelni, ha megérzi hogy nagyüzemi traktor megy rajta akkor biz' Isten nem ad gabonát a piszok főde.

mesmithy 2009.04.03. 11:26:23

@flimo13: Ok akkor kivanom neked, hogy 30-40 ev munka utan csak 10 ezer kapj tobb fizetest. Mondtam ok a szocpol, csak hol van allami lakas epitesi program????
A bizalom attol nem all helyre ha a piac azt latja, hogy a kormany csak tulelesre jatszik.

flimo13 2009.04.03. 11:54:54

@mesmithy: éppen, hogy túlélni kell. Pár évre minek lakásépítési program? Addig bírják ki ott, ahol vannak.

flimo13 2009.04.03. 11:55:28

Maria:

"A rendőrök mellől ugrott ki egy toronyház 15. emeletéről egy salgótarjáni férfi. Az öngyilkos fiatalember ellen elfogatóparancs volt érvényben, ha nem veti ki magát az ablakon, 200 napra kellett volna börtönbe vonulnia."

Ejj tényleg, ez a csúnya válság, hogy szedi az áldozatait..

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.03. 12:15:47

@blaiser:
Már, hogy a francba ne a piac törvényei diktálnának. Ez nem függ az ország méretétől. Talán torz a piac, de erős. Sőt gyakorlatilag legyőzhetetlen.
Nem, a totálisan szabad piac egy absztrakció. Valaha az őskorban létezhetett utoljára ilyesmi.

@Cypriánus:
Nem értitek egymást.
Igen, a mezőgazdaság valóban létfontosságú, sőt emiatt az alkalmankénti intervenció is, de a mezőgazdasági támogatásrendszere egy viszonylag új keletű jelenség a történelemben, ami arra utal, hogy van élet nélküle is. Hogy érdemesebb-e lenyomni az árakat és vele együtt a béreket is (adó->újraelosztás->támogatás), vagy sem, arról viszonylag kevés információnk van, ezért nem foglalnék állást.
Amire mercis barátunk utalni próbál, csak leragadt a Lamborghininél, hogy a formájával gondok vannak és jelenlegi támogatási rendszer nem motivál a gondok orvoslása irányába, hanem konzerválja azokat. Magyarországon az Antall-kormány örökségeként létrejött egy nagyon elaprózott birtokszerkezet. Na már most, tudniillik, hogy a krumpli, kukorica, búza stb. tömegtermék, azaz olcsó, tehát csak nagy mennyiségben érdemes termelni. Szlogen szinten: tömegterméket csak tömegtermelni érdemes. Ezért csak drágán tud termelni.
Illetve a maga módján azt mondja, hogy a támogatások elosztását nem valamiféle racionális, stratégiai okok mozgatják, hanem azért ilyen, mert az egyes csoportok érdekérvényesítő képessége különböző. Pl. a tejipar is fontos, de egy tejtermelő mégsem tud akkora nyomást gyakorolni, mint a földművelő és a nyomásgyakorlásban, igen, néha a traktor is előkerül ilyenkor.
Na, most megint jól megmondtam a frankót :)

mesmithy 2009.04.03. 12:16:58

@flimo13: Lakas epites azert kell mert otthon 10% az allami lakas, mig a legtobb orszagban 40-50%.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.03. 12:22:27

@Lord_Valdez:
Ő kiegészíteném, mielőtt jönnek a jobbos balosok és előadást tartanak, hogy épp most pusztul el a piac, meg ilyesmi. A legyőzhetetlenséget úgy értem, hogy senkinek, sem uralkodóknak, sem céheknek, vagy épp a kommunizmusnak, sem sikerült az alapvető piaci mechanizmusokat legyőznie. Ahol két ember cserél ott van piac is. Tehát lehetünk kicsik, nagyok, akárhogy is a piac marad.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.03. 12:28:20

@mesmithy:
De ott többnyire bérlakás vannak, nem saját tulajdonúak. Van különbség aközött, hogy az állam épít neked egy lakást, és aközött, hogy épít, majd bérbe adja. Az első tisztán szociális transzfer, a második befektetés is egyben. (amellett, hogy nem horgonyozza le az embereket)
Egyébiránt nem jársz annyira jól a lakásépítéssel, mint hiszed, mert azt az állam adó formájában beszedi.

flimo13 2009.04.03. 12:33:17

@mesmithy: de fogd már fel bazze, hogy 2-3 kibaszott évre minek? Ráadásul kerülne vagy ötször annyiba, ha nem többe rövid távon, és perpill épp a rövid táv a fontos.

mesmithy 2009.04.03. 12:49:59

@Lord_Valdez: De ha nincs tamogatas, nincs lakasepites es nem keresel annyit egy eleten at, hogy onalloan venni tudj, akkor hol laksz????

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.03. 13:00:50

@mesmithy:
Egyébként keresel annyit (Budapesten nem biztos, de kisebb településeken igen), csak nem tudsz annyit félrerakni. Viszont ha nincs támogatás, kevesebbet is kell kiadni, kevesebbet is kell beszedni, többet tudsz félrerakni.
Most amikor a te lakásodat támogatják, akkor hurrá, de közben te is támogatod mindenki másét és összességében senki nincs előbbre.
Amit látni kell, hogy a rendszerben nem keletkezett extra pénz, csak vándorolt az állampolgárok között.
Lakni lehetne állami/önkormányzati bérlakásokban is, de ezekből, sajnos, nagyon kevés van. Gazdaságilag sokkal kedvezőbb modell.

flimo13 2009.04.03. 13:02:43

@mesmithy: légyszi te ne menj szavazni, ha fél nap alatt nem sikerült felfogni, hogy csak ideiglenesen szűnik meg. (Még ha szocik véglegesen is akarnák, hős Orbán vitéz visszaállítja.)

mesmithy 2009.04.03. 13:15:19

@Lord_Valdez: Csak sajnos az nincs itt hogy kevesebbet fogsz fizetni.
@flimo13: Nem hiszen hogy az allando oda-vissza valo modositgatasok valoban jot tesznek es ez sajnos nagyon jellemzo a mai politikara. Ezzel mindenki allandoan bizonytalansagban tartanak es kiszamithatatlanna teszi a jovot. Persze vannak valtozasok es ezeket kovetni kell, de legalabb az irany lenne megszabva.

Karcolt lendület 2009.04.03. 13:18:42

@daito:
OK, persze össze lehet a számokat válogatni úgyis, hogy abból kijöjjön, hogy ők is szarok voltak. Ugyanakkor vannak olyan grafikonjaim, amiket általában arra használnak, hogy megállapítsák, mi mennyire fasza és abból az jön ki, hogy a Fidesz-kormány határozottan jobban gazdálkodott.
Biztos jobban tudod, melyik mit jelent, de ilyen számokat látok rajtuk:
Államháztartási deficit:
1999 3,7%
2000 3,6%
2001 3,0%
(Maastrichti követelmény: 3%)

Államadósság a GDP arányában:
1999 60,4%
2000 54,4%
2001 51,5%
(Masstrichti követelmény: 60%)

A GDP-növekedésünk 4% körül volt, nagyjából kétszerese az euró-zónáénál - alapvetően ez is jó érzéssel töltötte el az embert és az is, hogy sokkal kiszámíthatóbbak voltak: ha azt mondták, hogy jövőre koronát úsztatunk, akkor jövőre koronát úsztattak, nem variálgattak meg hogy mégsem Esztergom és Budapest között, hanem csak a Margit-szigetről a Parlamentig... ;-)

flimo13 2009.04.03. 13:19:05

@mesmithy: az az irány, hogy válság van vazzeg, pár évig maradtok a valagatokon ahol vagytok.

mesmithy 2009.04.03. 13:22:51

@Lord_Valdez: Bocs en pontosan az allami epitesu lakasokrol beszeltem, mint masik lehetoseg.

mesmithy 2009.04.03. 13:25:22

@flimo13: Bocs de vitatkozni csak ertelmesen erdemes.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.04.03. 13:44:25

@mesmithy:

>Nagyszeru az atlag magyar nyugdij 79 ezer korul van szoval, aki egyedul marad oregkorara annak az ehenhalashoz eleg.

A vicc ebben az, hogy a nyugdíjasok kisebb arányban élnek létminimum alatt, mint az átlag. Nyugdíjasoknak többnyire módjukban áll anyagilag támogatni a gyerekeiket (fiatal házaspárok és gyerekeik vannak leginkább kitéve a szegénység kockázatának). A nyugdíj ui. rendszeres készpénzjövedelmet jelent, tehát olyan biztonságot, ami az ország lakosságának nagy része számára nem magától értetődő adottság. Ezt persze a blogoszférabeli kommentelők nem tudhatják, mert ők rendszerint nagyon keveset tudnak a Budapesten kívüli, ill. a középosztály "alatti" világról.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a nyugdíjak magasak, hanem azt, hogy a bérek alacsonyak, illetve a munkalehetőségek ritkák... viszont az tény, hogy ha megszorításra van szükség, akkor a nyugdíjak esetében, főleg a magasabbaknál, van némi mozgástér.

@Mária: Munkanélküliség márpedig nincsen. Fogja már fel, hogy nincsenek munkanélküliek, csak lusták. Ha elzavarunk 200 ezer rokkantnyugdíjast dolgozni, akkor egyből lepottyan az égből 200 ezer munkahely is. A Föld is lapos.

Milyen érdekes, hogy 1992 körül még senki sem mondogatta, hogy nem létezik munkanélküliség. Egyesek vagy gyorsan felejtenek, vagy még kicsik voltak akkoriban.

flimo13 2009.04.03. 14:08:53

@mesmithy: értem én, csak te vagy helikopter.

daito 2009.04.03. 14:16:31

elfelejtete:
"Ja hogy te pénzforgalmi szemléletben számolsz, nem számolod az elkülönített alapokat, és nem a GDP-hez viszonyítasz, hanem a főösszeghez. Remek, csak ez épp nem egy elfogadott módszertan, és ha így számolunk, akkor a szocik mérlege még gyászosabb."

Mit számoljak az elkülönített alapokon? Gyéká nullák. Főleg államháztartás szemszögéből, vajon miért csökkent le a számuk az évek során? Most komolyan azt gondolod, hogy valamelyik év költségvetésének megítélését jelentősen módosítják az alapok? Jézus.

Ha nagyon kötekedni akarunk az általam leírtakkal, akkor bele lehet menni a társadalombiztosítási költségvetésbe, ami ugye más alrendszer, mint a központi költségvetés, vagy inkább a helyi önkormányzatok gazdálkodásába. De az meg azért nem jó, mert nem a kormányzati munka igazi értékmérője. :) De miért épp az elkülönített alapok hiányoznak?

Ha egy évvel ezelőtti adatokat nézek, akkor ezeknek az alapoknak az eltérései (deficit vagy szufficit formájában) pár 10 mrd forintot tettek ki. Akkor 8-10 éve mekkora lehetett? (Sok pénz ez, értem én, de mi a központi költségvetés 300-500-1000 mrd forintjához? Jelentősen módosítja azt a többi alap össz 50-80 mrd szufficitje? Ha van annyi? Főleg, hogy az elkülönített alapból származó pluszt csak az alap esetében lehet felhasználni...)

Nem, nem a GDP-hez viszonyítok; és az, hogy csak a GDP-hez mért hiány volna az elfogadott módszertan, azért az durva. Tudom, hogy sokaknak az a zsinórmérték; de maximum kiindulási pontnak jó.

Szerintem ne menjünk abba bele, hogy a GDP, annak számítása, az ahhoz való viszonyítás mennyire ad értékelhető, pontos képet. Egyrészt mindent beleszámítanak, másrészt pontosan mégsem lehet ezt kiszámolni. Becslik. Közlik, hogy jövőre azt várják, hogy 3,5% nő/csökken a GDP. Aztán 4 hónap múlva korrigálják, á nem, 2,7% az. Ez volna az a közgazdasági zsinórmérték, amivel számszerűsítjük a financiális kérdéseket?

Azért írtam költségvetési oldalról a dolgot, mert abba, annak tervezésébe, összeállításába, felhasználásába van beleszólása az adott regnáló kormánynak, az köthető hozzá, mérhető. A GDP esetén már jóval kevésbé.

Másrészt, ha GDP-hez mérünk is, egyrészt félreértésekre ad okot, másrészt takargatásra. Mert hiába növekedik a GDP, mintazállat; ha közben ezerrel deficites az állam, az önkormányzati rendszer. Ugyanis az attól még hiány. Éppen el lehet takarni nagyobb hiányt egy nagyobb GDP-hez való arányosítással, de az csak számolási trükk. Tökmindegy, hogy jobboldali vagy baloldali kormány követi el. A GDP nem nő utána úgy, neadja Isten csökken; a hiányt meg később kell kifizetni.

Ezt üzenem az összes GDP-t szajkozónak, ahhoz viszonyítónak, maastrichti kritériumrendszert felhozónak. Persze, értem miről beszélnek, csak gondolják egyszer végig. (Mondjuk hozzáteszem, a legtöbb közgazdasági felsőoktatási intézményben nem jutnak el idáig. Elmondják mi a GDP, hiány úgy, konvergenciakritérium amúgy, de nem gondolkodtatják el a hallgatót erről. Sajnos ez oktató kérdése erősen.)

Azért szeretem, hogy a szocik mérlegét még gyászosabbnak ítéled, mert egyrészt, senki sem állította, hogy jobb lenne; meg így nem több, mint - már elnézést - a szokásos "kinek is hosszabb a férfiassága" játék.
Tartogasd annak, aki mszp szavazó. Sosem voltam az.

Ha nagyon bele akarna fúrni a mondandómba, akkor kössön abba bele, hogy mondjuk OV kormánya mennyire felelős az idejük alatt született költségvetési törvényekért, számokért, megvalósulásért. De ez megint hosszú és messzire vezető téma.

daito 2009.04.03. 14:28:44

vargánya:

Konkrétan fogalmam sincs, mi bajod van. :) De ez a "A magyar társadalom csotvelőjéből kiszippantott ezermilliárdok gigantikus deficitje a magyar társadalom mindenütt tapasztalható lepusztulásának alapvető oka." aranyos állítás.

Nem mennék bele, hogy igaz-e vagy orbitális hülyeség, itt úgyis sokan hitük szerint tudnak dolgokat. Nagy kaland.

De azért röviden: kétfajta megszorítás lehetséges. Vagy nem adsz annyit, vagy többet veszel el. Jelen pillanatban a "nem adsz annyit" van műsoron. Érted? Lehet óbégatni a multi ellen, de hozzáteszem azt, hogy nem minden multi Tesco, Auchan, OBI; takarodjon az Audi is? Meg az IBM? Mondjuk egy TATA? Gyakorlatilag 0 befektetéssel (részükről, részünkről) alkalmaz 500-1000-2000 embert? Meg a többi szolgáltató multi? Megoldod helyettük a diplomások alkalmazását? Gondolom menjenek dolgozni az állami szférába, vagy a jó kis magyar kkv-k valamelyikéhez. Azzal sincs baj, tudom, de nem tarkóra tett pisztollyal zavarjuk a multikhoz az embereket...

mesmithy 2009.04.03. 14:53:18

@dzsucseharcos: Bocs a nyugdij csak egy volt az altalam emlitettek kozt, persze a magas nyugdijakkal lehetne valamit csinalni, de az atlagosbol es az atlag alattibol (es ez a ket csoport a tobbseg) nincs mit elvenni. Egyebkent a nyugdijat csak azert irtam, mert unalmas allandoan azt latni, hogy a "nyuggerek" igy, ugy.

mesmithy 2009.04.03. 14:59:01

@flimo13: Nem,csak hiaba mondod, hogy 2-3 evig var, itt mar 20 eve ez megy, hogy csak par ev es jobb lesz. De az ilyen es ehhez hasonlo programokkal csak rosszabb lesz.

daito 2009.04.03. 15:03:16

@Karcolt lendület:
azt értsd meg, kérlek, hogy nem kellett a számokat válogatnom. Érted? Egyszerűen végignézed az elmúlt 20 év számait, és csücsülsz. Amikor óbégat a külföldi pártatlan szakértő, hogy mi itt 20 éve MINDIG többet költünk, mint amennyit termelünk, összeszedünk. Ezt a mindenkori aktuális kormányzatunk, miniszterelnökünk irányításával. Érted? Pont lesz*rja OV-t, Megyót, Fletót, Sólymot, Bokrost. Sőt, nem is tudja kik azok. Pont ezért.

Félre ne értsél, nem fényezni akarom magam ezzel. 6-8 éve, mikor kikerültem a közgazdaképzőből, ugyanezekkel a GDP, a hozzá mért ez számokkal volt tele a fejem. A magyar "mainstream" közgazdaságtan ilyen; a GDP a minden.
Komolyan, ha külföldi makroökonómiai könyvet veszel a kezedbe, abban inkább GNP-t, GNP per capitát mesélgetik.
De egyszerűbb a dolog. Nézd meg a wikipédiát. Magyarul írnak a GDP-ről laza egy oldalt (harmat), az angolon kb. 20-szorosát írják, de ebből a GDP kritikája 4x annyi, mint az egész magyar cikk.

Állítom, hogy a magyar közgazdászok 80%-ának fogalma sincs arról, hogy áll össze az államháztartás, a költségvetés. Nem feltétlenül felépítés szerint, hanem folyamatában. (Persze nem kell mindenkinek ezt értegetnie.)
De azt, hogy kell GDP-t számolni, azt mindenki tanulja (nem feltétlenül tudja). Ugyanis az iskolában megmutatják a közgazdasági, pénzügyi képleteket, C meg I, meg G, meg ezernyi állatság. Szokás szerint lexikális marhaságokat tanítanak, ahelyett, hogy összefüggést mutatnának, magyaráznának. Akár a Magyar Köztársaság példáján keresztül, ha már magyarok volnánk, Magyarországon.
Ha ilyenek a pénzügyi iskolák, milyenek a többiek pénzügyi ismeretek terén?

elfelejtette 2009.04.03. 15:24:29

@Karcolt lendület: Ez nem jelent semmit, mert ő ért hozzá, nem azok, akik ezeket a számokat leírták. Így hát ő nem menti az MSZP-t, csak rámutat, hogy a hatalmas gondossággal kimutatott "sajátdeficiténszabommeg" számok ugyanúgy negatívak voltak a Fidesz alatt is, és ez volt a gond.

daito 2009.04.03. 17:14:20

el@elfelejtette: Jól van, látom érted a dörgést.

Nyugtasson meg az igazad, ez meg legyen az én hülyeségem. Jó?

Csak saját lelkem megnyugtatása miatt írom le, nem az én számaim, nem (csak) nekem jelentenek "valamit" azok a deficitszámok. Érted?

Elnézést kérek, hogy többet tanultam annál, hogy sima droid legyek.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.04.03. 17:38:59

Bocs, h beleszólok, és nem is gazdaság, amit mondani fogok, de ez a Bajnai dolog sztem csak időhúzásra kellett a szociknak. Ezért:

szenzor.freeblog.hu/archives/2009/04/03/Ha_en_mszp_lennek/

vargánya 2009.04.05. 16:24:45

@daito: "...hogy igaz-e, vagy orbitális hülyeség." Kedves daito! Te "amúgy" bizonyára nagyon okos ember vagy, ezért ez a fölényes, kioktató stílus. A tények ismeretét azonban ezesetben nem helyettesítheti. Ha vetted volna a fáradságot és elolvasod a 2.-án (18:11-kor) írt hozzászólásomat, ott megtalálnád az általad hiányolt konkrét adatokat és azok forrását. A "figyelőnet" nem arról nevezetes , hogy "orbitális hülyeségeket" ír, főleg, ha a statisztikai hivataltól szerzi az adatait. Meglehetős érzéketlenség és cinizmus kell ahhoz, hogy valaki védelmére keljen azoknak a globális erőcsoportoknak, amelyek mostmár évről-évre a magyar GDP közel egyötödét egyszerűen elveszik, a közterhekből viszont alig veszik ki a részüket.(figyelőnet, márc. 25. - "A megszorításokból a nagytőke profitál" címmel) Ezt nem lehet egy vállrándítással elintézni és azt mondani, hogy ez így rendben van, mert "történelmileg így alakult" , miközben az állam (kinek az állama?!) minket fosztogat, ha pénzre van szüksége. A multik jelenléte pedig sokkal differenciáltabb kérdés annál, mint ahogy azt Te itt felvázolod. Lehet, hogy nem csak a Magyar Narancsból kellene tájékozódnod... ?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása