A grúz-orosz háború folytatódik!

Hadrian VII. I 2009.03.16. 10:43

...ám a grúzok ezúttal nem szárazföldi csapatokkal, hanem a Disco Inferno c. klasszikus lenyúlt alapjaiból és szörnyű kosztümökből összegyúrt eurovíziós produkcióval támadnak, és a szakadár területek helyett magát Putyin miniszterelnököt veszik célba.

*

A történet tavaly kezdődött. Nem, nem a grúz-orosz háborúval, hanem azzal, hogy a ruszkik nyerték meg az Eurovíziós Dalfesztivált, és így ők rendezhetik idén ezt a hihetetlenül gagyi és kínos eseményt, amit inkább Balkánvíziónak vagy Káeuróvíziónak kéne átkeresztelni. Persze nem akarok fölényeskedni, hiszen az európai popzeneipar szemetének és selejtjének seregszemléjére mi, magyarok például képtelenek vagyunk évek óta értékelhető előadót és dalt kiküldeni - talán Bayer Friderika 1994-es Kinek mondjam el vétkeimet? c. száma és negyedik helyezése az egyetlen jó pillanatunk. (Bayer azóta főként csak a Hit Gyülekezetének istentiszteletein énekel.)

 

 

Persze az is köztudott, hogy az eurovíziós produkciók - az utóbbi időkben főleg - nem csak zenei, hanem legalább annyira politikai alapon kapják a pontokat. Talán ezért is gondolhatták a grúzok, hogy a finoman szólva ellenséges környezetben, vagyis Moszkvában megrendezett idei eseményen túl sok esélyük nincsen, de országuk méretéhez és fontosságához mérten ez egy remek lehetőség, hogy a nemzetközi nyilvánosság odafigyeljen rájuk. Így a Stefane & 3G nevű izé "We Don't Wanna Put In" című dalát delegálták - értik, Put In, vagyis Putyin.

 

 

A jól ismert diszkókellékeket, mint pl. a mikrofonfrizurát és a csilivili cuccokat némi balkáni-kaukázusi beütéssel, pl. a boratos arcszőrzettel kombináló előadóművészek jól hallhatóan és láthatóan öt percnél több időt nem fektettek a produkció kidolgozásába. De lássuk be, ezzel semmivel sem lógnak ki az Eurovízió átlagos mezőnyéből. A dalszöveg - kis eufemizmussal nevezhető csak annak - egyébként elég szolid, a "politikai üzenet" pedig annak, akinek nem magyarázzák el, hogy "hé, ez egy politikai üzenet" - nem jön le.

 

“We don’t wanna put in,

Cuz negative move,

It’s killin’ the groove,

I’m gonna try to shoot in,

Some disco tonight,

Boogie with you.”

 

A viharfelhőket ágyuval oszlató orosz hagyománynak megfelelően, a házigazdák jól sejthető nyomására az EBU (European Broadcasting Union) természetesen rögtön letiltotta a dalt. Egyúttal mély demokratizmusukat is demonstrálták, azzal, hogy a kifogásolt két szócska megváltoztatása esetén engedélyezik a grúzok indulását. Konkrétan azt kérték, hogy vagy cseréljék le a dalt, vagy írják át a szöveget. Az indok pedig az volt, hogy az Eurovízió szabályai szerint ott nincs helye semmilyen politikai üzeneteknek. Kérdés persze, hogy mi számít "politikai üzenetnek" - és nyilván a grúzoké az, ugyanakkor ezt objektív módon nem lehet bizonyítani. Szó szerint véve a szöveget: ez nem az.

A grúzok persze megtámadták a határozatot, és céloztak a döntés mögötti orosz nyomásgyakorlásra. A grúz-orosz háború újabb szakaszában jelenleg az oroszok állnak nyerésre, és a grúzok jó eséllyel csak távolmaradásukkal tiltakozhatnak. Ha a példa ragadós lesz, akkor hamarosan talán a szlovák-magyar és román-magyar konfliktusokat is hasonló módon exportálhatjuk a tévékamerák elé: Sólyom László családneve, a Basescu nevében rejlő poénkodási lehetőségek, vagy éppen Slota alkoholizmusa tálcán kínálja magát egy jó kis dalszöveghez.


Kapcsolódó írások:

Európai Terror Házát akar Csehország


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr161005053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2009.03.16. 13:37:18

Euróvíziós Dalfesztivál???? Jajj ne! Meddig ámítjuk magunkat azzal, hogy ez a szörnyűség érdekel valakit is?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.16. 13:42:23

Meglepő, de pl. Skandináviában rengetegen nézik. Tavaly kérdezték tőlem, hogy ki a magyar induló, és amikor azt válaszoltam, hogy "Who gives a flying fuck?", majdnem megvertek.

:]

mr. pharmacist1 2009.03.16. 14:27:29

@Úlfhéðinn:
Úgy látszik még nem heverték ki az ABBA-t meg a Roxette-et.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2009.03.16. 19:51:11

Ez a szám a grúz hadsereg leghatékonyabb fegyvere. Súlyos biztonsági rést talált Grúzia, amikor rájött, hogy ezt nem tiltják nemzetközi konvenciók. Az oroszok pedig elég sokat tettek a dal népszerűségéért a betiltással.

Bell & Sebastian 2009.03.16. 20:00:52


A magyar verbunkós közismert és világhírű:

"Give Me Money, Dominique!"

Kopiás Attila Steve 2009.03.17. 02:26:27

10 pontos. Lehet hogy az kéne, hogy Eurovíziós dalfesztiválon döntsék ez az államok ügyes-bajos dolgaikat. Pontosan ugyanannyi értelme van, mint letankozni a másikat, annyi köze is van ahhoz hogy kinek van igaza, de legalább csak az szenved, aki önkéntesen nézi... :+)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.17. 14:14:10

@osborne:

A kép bal sarkában meg villan az Adidas cipő a másik "orosz turistán". Amatőrök...

osborne 2009.03.17. 14:16:42

@Úlfhéðinn: Putyin turistán a fotomasina mellett a nyakára akasztva az ugye egy i-flaska?

ha már itouch nem lehet ;]

Bell & Sebastian 2009.03.17. 14:18:48

@Úlfhéðinn:

Csak a gyereket vigyázzák, Romanov unoka.

Bell & Sebastian 2009.03.17. 14:26:24

@osborne:

A szöveg és a kommentek alapján nem Putyin, de akár a fia is lehetne, mert:

"A KGB egy nagy család." :)

osborne 2009.03.17. 14:33:35

@Bell & Sebastian: de nem a kiskölyök a Putyin hasonmás hanem a fotós turista mögötte vagy rá gondoltál? ;]

Bell & Sebastian 2009.03.17. 14:36:50

@osborne:

Utólag olvastam el az eco cikket és a kommenteket alatta.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.18. 20:39:18

www.gondola.hu/cikkek/59689
Részemről ezzel szándékom szerint nem foglalkozok többet érdemben a dalfesztivállal, mivel egyszerűen végtelenül gagyi az egész. De ez putin putyinos sztori legalább megmosolyogtató.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása