Királyvárók vagy összeesküvők? (Ősök tere, Hír TV)

Konzervatorium I 2009.01.25. 10:46

1918-19-ben ellenforradalmárok, de már 1920-tól szemben állnak a Horthy-rendszerrel. 1921-ben politikailag, majd fegyverrel támogatják IV. Károly visszatérését, akinek halála után fiát, Habsburg Ottót tekintik törvényes magyar királynak. Pártjaik támogatottsága egyre csökken, de az arisztokrata körök bizalmát élvezik. A 30-as években Gömbös legkeményebb ellenfelei: elutasítják az összes zsidótörvényt és az Osztrák-Magyar Monarchia feltámasztásában reménykednek. Almásy László, Apponyi Albert, a Magyar Nemzetet megalapító Pethő Sándor és Mindszenty egyaránt legitimista volt. Várjuk a királyt! - szólt a jelszavuk. Királyvárók vagy összeesküvők? Legitimisták Budaörstől Mauthausenig.

A stúdióban:

Békés Márton történész, politológus

Filep Tamás Gusztáv művelődéstörténész

 

Kapcsolódó írások:

"A neokonzervativizmus megértéséhez nem elegendő egy kétflekkes cikk" - Interjú Békés Mártonnal

Az életforma ellenforradalma


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr98900943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.31. 00:40:12

A régi EU 15ök közül 6 ország alkotmányos monarchia. A királyság nem ördögtől való.
A demokrácia nem egyenlő a köztársasággal!

___________________________ (törölt) 2009.01.31. 18:22:33

Vero,

ne játsszuk a naívat, Hollandiára milyen mértékben hat, hogy papíron királyság? Látszik rajta? Ugye nem. Amerika mint köztársaság közelebb van a klasszikus monarchiák által képviselt értékekhez, mint Hollandia.

A monarchia egy adott értékrendszer képviseletét jelenti: holland v. dán stílusban, színjátékként, kamuként, semmi értelme.

Vagy betölti a funkcióját, amit várunk tőle (tekintély), vagy fölösleges.

zsögödbenő 2009.01.31. 21:05:57

@Shenpen: a monarchia alapvetően hagyományok kérdése. Azt gondolom, hogy Magyarországon ilyen hagyományok illetva azokra komoly igény nem léteznek/ik.
Egyébiránt meg akár köztársasági akár monarchikus államforma mellett működhet sokféle politkai-közjogi berendezkedés, szóval ez önmagában nem jobb/rosszabb kérdése.

T.Csaba 2009.11.13. 23:20:51

Farkas Mihály testőre-T.S.ávh.-s hadnagy1957-ben mondta el nekem/ekkor már ÁG.Igazgatóként-,hogy 1952. évben egy éjszaka elindult a Néphadsereg Jugoszlávia elleni invázióra,azonban a magyar határ közelében újabb parancs megállította őket.
A háborús hírre dezertáltak tisztek,akik közül őrnagytól lefelé Farkas Mihály sk. tépte le-ugyancsak szovjet szokás szerint- a rangjelzést,elfogásukat követően.
A határövezetben őrtornyokat is építettek,megspékelve provokációkkal,hazugságszósszal.
Felszámolták széles sávban a teljes határt,s ezt állandóan boronálták és az áv.határőrség ellenőrizte az esetleges lábbeli-nyomokat.S mint írják,végig aknazár is volt.
Határsávba cca. 15km(?) csak rendőrségi engedéllyel lehetett belépni,de ennél távolabb ,halasi cukrászdában ismerős rendőrtiszt ellenőrizve,elkérte a személyi igazolványokat a vendégektől 1958/59-ben.
/A Szombathelyre érkező medikusokat gyakorlatukra-1959-ben csak a kórházigazgatónak személyesen "adták át",igaz ez nyugati határ./

Közli: dr.Tiborcz Csaba Kecskemét Petőfi S.u.11.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása