Konzílium 2.0 - Nemzeti identitásunk

Konzervatorium I 2009.01.21. 14:59

Mit gondolunk magunkról közel húsz évvel a rendszerváltozás, több mint 60 évvel a második világháború és 90 évvel a Trianoni döntés után? Mi tart össze és mi választ el minket egymástól? Jelképekben éljük meg az összekötő kapcsokat, vagy a kézzelfogható napi valóságban is?  Hogyan tekintünk ma a határon túli magyarságra? Hol fekszik ma Magyarország Európa térképén, annak keleti végének nyugati peremén, vagy éppen fordítva? Hogyan hatott a Kádár rendszer nemzeti identitásunkra, hogyan torzította, torzítja el napjainkban is?   

Legutóbbi blogcsúcsunk beharangozójában azt írtuk: csak hagyományaink tiszteletben tartása teszi biztonságossá fejlődésünket. Ehhez most azt tesszük hozzá: csak az egészséges nemzeti identitás segíthet hozzá hagyományaink ápolásához. Nemzettudat, nemzeti és állami határok, sérelmek és nosztalgiák mind elválaszthatatlanok attól, hogyan látjuk magunkat, múltunkat és jövőnket, valamint a minket körülvevő országokat. A velünk élő Kádár-rendszer által indoktrinált sablonok és a globalizáció egyszerre teszik elodázhatatlanná, hogy – Babits éppen idén kilencven éves szavaival – megpróbáljuk tisztázni: mi a magyar?     
 
Ezekre és az önök kérdéseire is igyekszik válaszolni Ablonczy Balázs történész, Kopp Mária orvos-pszichológus és Romsics Gergely történész, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa 2009. január 28-án, szerdán este 6-tól a IX. kerületi Imre utca 2. alatt található Trapéz étteremben (térkép a link mögött), ahova minden kedves érdeklődőt várunk szeretettel. A vitát a Jobbklikk szerzője, Doncsev András moderálja.


Kapcsolódó írások:

Kettős állampolgárság akkor és ma


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr28886454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guild 2009.01.21. 16:13:24

Nincs a kocsimon történelmi Magyarország matrica, de egy csonka Magyarország formájút még kevésbé tennék fel.

Közöd?? (törölt) 2009.01.21. 18:47:28

legelőször is tanuljatok meg együttélni Kádárral és főleg Kun Bélával. Kádár nagy király, Kun meg igazi hamisíthatatlan nemzeti hős. Ha ezt megteszitek jelentősen érdekesebb lesz a magyar nemzeti identitás.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.21. 20:12:59

Közöd??

Mindkettő jó ideje föld alatt van, de életükben sem volt kellemes velük (hacsak a túszszindróma illúzióját nem számítjuk).

Ezt az együttélés dolgot én higiéniai okokból inkább kihagynám.

Freetibet (törölt) 2009.01.21. 21:42:05

Jó estét elvtársak! Kun Béla vagyok. Nem is örültök Béla bátyátoknak?! Hát ezért harcoltam értetek?! A fehér terror nehéz éveiben! Tudjátok mit mondok nektek? Nem tudjátok. - Aki hazudik, az csal. Aki hazudik az lop. Hazudni, csalni csúnya dolog. ...

leofarkas 2009.01.21. 22:21:28

Kopp Mária? őt hívtátok? választások utáni interjúi alapján szerelmes OV ba a Lánchíd rádió riporter hölyeihez hasonló. csak szóltam -> diszkontálni kell legalább 25% kal a mondanivalóját. egyébként meg illuzó keltés a rendezvény címe. már már utópia. gulas one husi - ez van, és jó magas szervízdíj, nochdazu.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.21. 22:59:59

@leofarkas:

Mi az illúziókeltő? A konzílium vagy a kerekasztal? :)

Acmee 2009.01.22. 07:49:56

Mi osztja meg a magyarságot egy olyan helyzetben, amikor -kevés, de nagyon kiváltságos helyzetűek kivételével- mindenki nyakig ül a szarban? Ennek kezdő dátuma tetszés szerint 1990 és 2008 szeptemberéig megválasztható.

Az egyetlen megosztó erő a politika. Láthatjuk ezt a rendszerváltás óta. Minél több táborra szétszedni a magyarságot, nehogymár együtt, kollektíven öntudatra ébredjen az 50év kóma után. Politikai döntés a baloldalon? A jobboldaliak kezdenek fikázódni. Politikai döntés a jobboldalon? A baloldaliak kezdenek köpködésbe.

Én speciel tegnap olvastam egy beszámolót a Kender Majálisról. Ott tökéletesen le van írva a magyar valóság. Fülüket befogó, sípot fújó öregasszonyok, hurkanyakúak, stb. Politikai buzdításra.

Olvassátok el a beszámolót, meglátjátok, h mi a stájsz:
bigacsiga.goldengate.hu/

politika rovat

A probléma ott van, h az emberek - és itt a tényleg agyatlan, pártvezérek minden szaván csüngő droidokra gondolok- inkább hisznek olyanokban, akik már nem egyszer átqrták a fejüket, minthogy belássák, basszuskulcs, itt élünk ebben a lavorban 10millióan, közel ugyanolyan helyzetben, egy (mostmár azért több) nemzetként. Az összefogás helyett minél inkább tagolódik a társadalom.
Amint a tömeg kollektíven, pártállástól, politikai hovatartozástól függetlenül összeáll(mert ugye csak a fejekben létezik a "hovatartozás"), egy nemzet-, egy ország lakosságaként, abban a pillanatban indul majd el az igazi változás. Addig pancsolunk a szarban, ami kis híjján ellep minket. Sem a politika, sem a média, senki más nem képes megoldani ezt a zűrt, csak Magyarország. Az utolsó csecsemőtől az utolsó nyugdíjason át MINDENKI!!

Hova tartozunk? A Kárpát-medencébe, Magyarországra. Mindannyiunk, egytől egyig, mindenki ugyanoda! Ehhez mérten gondolkodjunk, viselkedjünk, és legfőképp TEGYÜNK!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.22. 07:52:06

@leofarkas:


Igazából magát Orbán Viktort akartuk meghívni, de mivel ő nem tud jönni, így csak a rajongóit értük el - Te is érd be ennyivel.

Közöd?? (törölt) 2009.01.22. 10:13:55

@bazalttufa: nem mi?:-) pedig ugylátszik a nép még szívesen éldegélne Kádárral picit. Persze tudom hülyék, váltsátok le őket végre! Kun már nehezebb ügy ő valóban nem okozott osztatlan lelkesedést a monoton hülyeségével, hogy akadályozzuk meg trianont és legyen honvédő háború, az emberek rájöttek ott meg is lehet halni és inkább beletörődtek a szomszédok uralmába.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.22. 18:02:07

Miért Csonka-Magyarország van a képen? Miért kell kirekeszteni a határontúli magyarokat?
A magyar nemzeti identitás csak a gúnyhatárig él, vagy azt akarták a szervezők jelezni, hogy a identitásunk legfőbb eleme a megfelelési kényszer?

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.01.22. 18:10:12

Itt csak 11 komment jött össze...? Tegnap csak úgy dőlt a józan ész konzílium ügyben a Reakción.
Na jó, velem együtt már egy tucat.

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.25. 18:16:48

a konzervatóriumnak mi köze a nemzethez? már a magyar nemzethez, ugye ...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.25. 21:03:28

Nu, lassan de biztosan érkeznek a vasaltagyúak.

Sir Humphrey · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.25. 21:30:07

TaTa86, blogszemle:

fenébe, ezeket a remek kérdéseket igazán feltehettétek volna az előző konzíliumon...

Egészséges, egész Kárpát-medencére kiterjedő nemzetpolitikához először talán a "ezen" a határon belül kéne rendet rakni. Más kérdés, hogy milyen kormány-garnitúrával persze...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása