Egy sikertörténet lezárásához

tallian.miklos I 2009.01.12. 08:03

A Judapest.org közösségi blogon csütörtök este megjelent az utolsó poszt. A befejezés okait Shadai leírta. Az összeesküvés-elméletek híveit persze nehéz meggyőzni, de tényleg nem történt semmi rettentően negatív, sőt. Shadai rengeteg, sok energiát igénylő pozitív üggyel fog foglalkozni a közeljövőben, és ezek mellett nem tudja a JP-t a korábbi színvonalon pörgetni.

Ugyan felmerült, hogy kirakjunk egy posztot, miszerint a Mazsihisz felvásárolta a JP-t, esetleg közös Mazsihisz - kurucinfó hekkercsapatok ütöttek rajtunk, de túl sokan vették volna a kelleténél komolyabban.

Sebaj. Vissza a témához. Egy sikersztori egyik szálának ugyan vége, de érdemes a szomorkodás mellett átgondolni, mi minden történt, aminek lehet és érdemes örülni, és ami nem fog a bloggal együtt lezárulni. Sőt, remélhetőleg mások is ötletet és ihletet merítenek, és létrehoznak sok-sok hasonló jót.

Ha egy mondatot kellene írni a Judapest.org-ról, azt írnám: kiderült, hogy létezik és fenntartható pozitív, személyes és közösségi zsidó identitás és magyar zsidó pluralizmus a rendkívül alacsony színvonalú hazai politikai mezőn kívül. És helyett. Valójában nem is írok sokkal többet.

Ezzel a Judapest.org egyébként be is teljesítette egyik deklarált célját. Más rejtett program pedig nem volt - a JP nem akarta átvenni a Mazsihisz irányítását, sem nem akart valamiféle fura antiszemita-zsidó párbeszédet nyitni, nem akart semmiféle hivatalos közszereplővé válni, többek között azért, mert nem akart bekerülni abba a politikai térbe, ami ma Magyarországon olyan, amilyen.

Ezt a szemléletet egyébként sokan értették félre, sokan gondolták túlságosan naivnak, sokan gondolták pozícióik elfoglalására tett kísérletnek, sokan véltek benne felfedezni valamiféle összeesküvések utáni zsidó önleleplezést. Volt, aki azért neheztelt, mert nem hitte el, hogy nem lesz sosem Judapest Párt, volt, aki meg azért, mert elhitte, de úgy gondolta: kellene, mert felelőtlenség nem beszélni a nagypolitika ún. fontos ügyeiről.

Pedig egyszerűen más volt a hangsúly, drasztikusan különbözött mind az eddigi hazai közbeszéd hangsúlyaitól (pozitívum), mind az akadémiai, társadalom-tudományi szemléletű zsidó diskurzus hangsúlyaitól (adottság). Van, aki ezt máig nem érti, de azt hiszem, azt, akit ezzel meg lehetett szólítani, sikerült is megszólítani. Több év működés, rengeteg offline program, egy kiadott könyv: ez sokkal több, mint holmi proof of concept projekt.

A példa ott van mindenki előtt. Második Judapest.org nem valószínű, hogy lesz, de egyáltalán nem kizárt, hogy valakinek támad valami hasonlóan jó ötlete, és megcsinálja, mert nem azt látja maga körül, hogy nem lehet, hanem azt, hogy érdemes.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr34869346

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szombatblog 2009.01.12. 17:01:02

Szép volt, Brunó!Céget alapít és családot, és pillanatnyilag elege van – nagyjából ezek a hírek terjednek, miért szünetelteti Bitter Brunó a Judapest.org-ot. Négy év blogolás után, a flódni-akcióval országos ismertséget szerezve és a Goldenblog első…
Nincsenek hozzászólások.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása