Lukács 2:1-24

Konzervatorium I 2008.12.25. 00:01


1. És lőn azokban a napokban, Augusztus császártól parancsolat adaték ki, hogy mind az egész föld összeirattassék.   2. Ez az összeírás először akkor történt, mikor Siriában Czirénius volt a helytartó.  
  3. Mennek vala azért mindenek, hogy beirattassanak, kiki a maga városába.   4. Felméne pedig József is Galileából, Názáret városából Júdeába,a Dávid városába, mely Bethlehemnek neveztetik, mivelhogy a Dávid házából és háznépe közül való volt;   5. Hogy beirattassék Máriával, a ki néki jegyeztetett feleségül, és várandós vala.   6. És lőn, hogy mikor ott valának, betelének az ő szülésének napjai.   7. És szülé az ő elsőszülött fiát; és bepólyálá őt, és helyhezteté őt a jászolba, mivelhogy nem vala nékik helyök a vendégfogadó háznál.   8. Valának pedig pásztorok azon a vidéken, a kik künn a mezőn tanyáztak és vigyáztak éjszakán az ő nyájok mellett.   9. És ímé az Úrnak angyala hozzájok jöve, és az Úrnak dicsősége körülvevé őket: és nagy félelemmel megfélemlének.   10. És monda az angyal nékik: Ne féljetek, mert ímé hirdetek néktek nagy örömet, mely az egész népnek öröme lészen:  
  11. Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában.   12. Ez pedig néktek a jele: találtok egy kis gyermeket bepólyálva feküdni a jászolban.   13. És hirtelenséggel jelenék az angyallal mennyei seregek sokasága, a kik az Istent dícsérik és ezt mondják vala:   14. Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jó akarat!   15. És lőn, hogy mikor elmentek az angyalok ő tőlök a mennybe, mondának a pásztoremberek egymásnak: Menjünk el mind Bethlehemig, és lássuk meg e dolgot, a melyet az Úr megjelentett nékünk.  16. Elmenének azért sietséggel, és megtalálák Máriát és Józsefet, és a kis gyermeket, ki a jászolban fekszik vala.   17. És ezt látván, elhirdeték, a mi nékik a gyermek felől mondatott vala.   18. És mindenek, a kik hallák, elcsodálkozának azokon, a miket a pásztorok nékik mondottak.   19. Mária pedig mind ez ígéket megtartja, és szívében forgatja vala.   20. A pásztorok pedig visszatérének, dicsőítvén és dícsérvén az Istent mind azok felől, a miket hallottak és láttak, a mint nékik megmondatott.   21. És mikor betölt a nyolcz nap, hogy a kis gyermeket körülmetéljék, nevezék az ő nevét Jézusnak, a mint őt az angyal nevezte, mielőtt fogantatott volna anyja méhében.   22. Mikor pedig betöltek Mária tisztulásának napjai a Mózes törvénye szerint, felvivék őt Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak.   23. (A mint megiratott az Úr törvényében, hogy: Minden elsőszülött fiú az Úrnak szenteltessék),   24. És hogy áldozatot adjanak, a szerint a mint megmondatott az Úr törvényében: Egy pár gerliczét, vagy két galambfiat.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr84840508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.25. 11:42:27

"most lettél igazi baloldali! A fóbia a jóbarátod, ezt meg kell értened! Olyan mint a mindennapi kenyér…érted? Nem lehetsz meg nélküle! Veled van, te élteted, és ő táplál téged. Belőle merítesz erőt! Azt hitted ez csak kampányfogás? Hogy félni kell tőlük? Hát nem, bazdmeg! Ez az igazság!"

molaris 2008.12.25. 12:04:38

@mavo: Na most ezzel mi a baj? Öröm, hogy nem húsvéti Igét kaptunk, bár a karácsony értelme a Golgotán nyeri el a dicsőséget.

Fogadott Prókátor 2008.12.25. 14:26:04

Ezért a posztért (is) szeretem a Konzervatoriumot, s örülök annak, hogy megismerhettem a szerkesztőket.

Divatos dolog elfelejteni - különösen a bécsi út végétől még egy kicsit nyugatra -, hogy a karácsony mégiscsak a Megváltó megszületésének ünnepe, függetlenül attól, hogy az Ige egy zsidó fiatalasszony méhében a mi decemberünkben vagy talán nyáron testesült-e meg vagy sem, vagy hogy a téli napforduló körül ünnepelt karácsony a római Legyőzhetetlen Nap ünnepének a megkeresztelt változata.

Hogy tőlünk nyugatra, így például az általam annyira szeretett Angliában mi folyik, ime egy remek példa:

"A Channel Four brit televízió szerdán bejelentette, hogy csütörtök este sugározza Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök alternatív karácsonyi üzenetét.

Az iráni elnök a szerdán közzétett részletek szerint a beszédben kijelenti: ha Jézus ma élne, szembeszállna az "agresszív, harapós, terjeszkedő" hatalmakkal. Ahmadinezsád beszéde néhány órával II. Erzsébet angol királynő hagyományos karácsonyi üzenete után hangzik majd el. A perzsa nyelven, angol feliratokkal elhangzó beszéd előre közzétett szövege szerint Ahmadinezsád leszögezi: a világ gondjai azoktól a vezetőktől erednek, akik elfordultak a vallástól. [..]"

(index.hu/politika/kulfold/ahma081225/)

Bár a perzsa úrnak az utolsó mondatban igaza van, de nem biztos, hogy ugyanarra gondolunk. A Channel 4 meg teljesen nyilvánvalóan ezen mondat miatt tűzte műsorára a beszédet, hanem azért, hogy ezzel is üssön egy nagyot a hagyományos keresztény angol világon, ami az ottani baloldal elsőszámú célpontja. Nem árt, ha mi itt észnél leszünk, mert az ami most ott történik 5-10-15 év múlva nálunk is előjöhet.

Fogadott Prókátor 2008.12.25. 14:27:46

Bocs, az utolsó bekezdés második mondata helyesen:

"... A Channel 4 meg teljesen nyilvánvalóan NEM ezen mondat miatt tűzte műsorára a beszédet ..."

józan' 2008.12.25. 18:29:18

Prókátor? Előjöhet? Itt van az már rég.

Egyébként Nagy-Britanniában még mindig több keresztény ember van, mint itt, ebben biztos lehetsz. Az Index pedig kifejezetten szereti az ilyen The Sun bulvármagazinban megjelenő híreket erőteljesen felnagyítani.
Példa: az Oxford városi, Labour által irányított önkormányzat a karácsonyi vásárt(nem magát a Christmast, mint ünnepet) politikai korrektség okán átnevezte valami téli fény izének.
Erre az Index: "Angliában betiltották a Karácsonyt."

...

Szvsz az Index mára az egyik legmocskosabb bulvároldal lett, aki jót akar magának, az ne olvassa :]

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.12.27. 06:14:00

Látom az esti mese megvolt itt is.

józan' 2008.12.27. 22:44:17

Jaaa...megvolt!
Úgyhogy mehetsz lefeküdni.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása