IGEN 2008/5-6

Konzervatorium I 2008.12.22. 21:55

Örömmel értesítjük Olvasóinkat, hogy blogunk összefonódott a radikálisan mérsékelt, katolikus Igen lappal. A közeljövőben közös, vagy kölcsönös megjelenésekre számíthatnak, az elsőig már csak egyet kell aludniuk, reggel már oldalunkon várja Önöket Borbás Barnabás írása.

 

Addig is a lap új számának tartalmából:

EGYHÁZTÁJI

Isten ölébe ugrani - Interjú Kocsis Fülöp görög katolikus püspökkel
Az emberek teljesen gyökérvesztetté váltak; nincs hova visszatérni. A hihetetlen nagy épületvilág, gépi világ csak kényelmet nyújt, de békét, otthont azt nem. - Kocsis Fülöp görög katolikus püspökkel elveszített kapaszkodóinkról, gyökereink felé fordulásról, Isten útjairól és arról beszélgettünk, hogyan tudja megszólítani a görög katolikus egyház a fiatalokat.

 

Katolikus kapitalizmus - avagy a globalizáció jó, és ha nem, akkor is
A globalizációt az Egyház indította el, sőt folyamatosan generálja. Az persze más kérdés, hogy ettől még szembe kell vele néznie.

Egyháztáji közösség-körkép
Közösségi hírösszefoglaló + harangszentelés.


AGYTAKARÍTÁS - KERESZTBEN FREUD ÁGYÁN

Megkeresztelt pszichoanalízis
2007-ben látott napvilágot Vallás és emberi magatartás címmel az a magyar nyelvű pszichológia-irodalomban eddig egyedülálló kötet, mely a hosszas vitákat követően a teológia és pszichológia közötti közös nyelv kialakításának célját tűzi ki. A szerző, Dr. Horváth-Szabó Katalin pszichológus állítja: a pszichológia nem hagyhatja figyelmen kívül a vallásosság személyiségformáló szerepét és rég idejétmúltak már azok a hangok, melyek a pszichológiát ördögivé tették a teológusok szemében.

Lelki ismeretek - néhány gondolat a pszichológia és a vallás kapcsolatáról
Kinek a szakterülete a lélek? A kérdésre látszólag egyszerűen adódik válasz, hiszen két nagy csoport tagjai éreznek felelősséget az ember "kézzelfoghatatlan" dimenziójáért: a vallás képviselői és a pszichológusok, pszichiáterek. De ettôl kezdve máris bonyolódnak a dolgok, hiszen a két tábor együttmûködésének és ellenségeskedésének egyaránt tanúi lehetünk.

Isten a dolgokat elrejti - A királyok dicsősége az, hogy a dolgokat kikutatják (Péld 25:2)
Felvet, alaposan körüljár, aprólékosan és minden kétséget kizárva bizonyít, majd mindebből mellbevágó következtetéseket von le Szendi Gábor "sztárpszichológus" 2008. november 5-én megjelent, Isten az agyban című könyvében.

A bibliaértelmezés pszichológiája
A pszichológia tudománya - bármily gyanús is keresztény körökben - a XX. században bekúszott a szentírás-magyarázat világába is. Míg korábban a bibliaértelmezés alapvetôen kifelé forduló, objektivitásra törekvő volt (keletkezési körülmények, nyelvi elemzés stb.), ennek ellensúlyozására megjelent a mélylélektani értelmezés is, mely szubjektív, befelé forduló; középpontjában az egyén élménye áll.

Vallási vákuum - helyzetjelentés a valláspatológia frontjáról
Hiába egyre gyümölcsözôbb a párbeszéd pszichológusok, pszichiáterek és az egyház között, a lélekgyógyászatra szoruló emberek zöme továbbra sem részesül megfelelô ellátásban.

A tudomány Istenre talál - párhuzamos gondolatok Kerényi Lajos atya tanulmányával
Tudatos keresők és Isten nélkül próbálkozók, teremtett fejlôdô világ, vagy az anyag evolúciója - a tudomány csak akkor lesz hiteles, ha világi tapasztalásból, kísérletbôl és tényekből építkezik, pedig egy idô után minden területen felbukkan az a pont, ahonnan már nem léteznek evilági válaszok, és minden csukott ajtó mögött kettő további rejtôzik. Párhuzamos gondolatok Kerényi Lajos atya tanulmányának néhány részletével.

Ha beállsz a körbe és vállalod... - Pszichodráma: elméletben és gyakorlatban
Belső lelki tartalmak, élmények és konffliktusok színpadi megjelenítése, rengeteg improvizációval: ez a pszichodráma. Alkalmazása rendkívül szerteágazó: a gyógyítás mellett hatékonyan alkalmazható az önismeret fejlesztésében, szervezetfejlesztésben, közösségformálásban, de jól használható az oktatásban, képzésekben is.


KÖZ.ÉP. - SZERETETÜNNEP

Szeressük felebarátunkat a "vásárlás ünnepén"! - Karácsony az ügyfélszolgálaton
Dobozok és könyvek hevernek egymáson, minden felületen színes "post it" cetlik, kávésbödönök, ásványvíz. Mindenki sürög-forog, pedig már lejárt a munkaidô. Hazánk egyik legjelentősebb online áruházának főhadiszállásán vagyunk. Egy világ, ahol a karácsonyi készülődés részeként egymásnak feszül a túlhajszolt ügyfélszolgálatos és a vásárlásba hajtott, sokszor feszült, depressziós ember. A cég munkatársai beszélnek a karácsony előtti hetekrôl.

Dohánykommandó,öregotthon turné - 72 óra kompromisszum nélkül
Ingyen ölelés - tartja fel Péter a nagy színes betűkkel telerótt táblát és a közeledô busz elé lép. A vezető szeme elfelhősödik, és az ámulattól dudálni is elfelejt. Ehelyett még idejében a fékre lépve megáll, kiszáll és némileg zavarodottan állja a reárontó fiatalok sorozatos öleléseit... Október 25., Szolnok, 72 óra kompromisszum nélkül.

Légy résen... - ...mert hirtelen felindulásból bármikor vásárolhatsz, anélkül, hogy felfognád, mit teszel
Szent József szégyenlősen álldogál a jászol mellett, ahol a kisded Jézus neveletlenül hátat fordít az ajándékát szorongató napkeleti királynak, szerencsére nem a szerecsennek... Az Arc Nélküli Hívő az Eklézsia kegytárgy-üzletbe somfordált be, és még soha nem érezte magát ennyire zavarban.

Ne találjuk ki Magyarországot! - 5. rész
Tamás Amerikában végzett el egy jónevû egyetemet. Gyermekkorától a tengerentúlon élt, szülei ott kaptak munkát. A diploma megszerzése után fejébe vette, hogy hazatér szülôföldjére. Egy évet húzott le egy természettudományt oktató tanszéken. Most pedig készül vissza, Amerikába.

Az Igen legújabb (dupla)számát keresse az egyházközség újságárusánál! Ha ott nem kapható, megrendelhető az igen@igen.hu drótpostacímen. Ára: 560 Ft.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr29837262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2008.12.22. 21:56:03

Újabb adalék a "teokrácia és konzervatív fordulat készül!" buzgalomhoz! Bizony, ez a lebukás minősített esete. (szmájli)

Amúgy meg I think this is the beginning of a beautiful friendship.

megadjagabor 2008.12.22. 22:49:55

Éljen a Konzervatív-Katolikus Teokrácia!
Hajrá:-)

gravi_t 2008.12.22. 23:01:13

éljenek a láthatatlan barátok!

phaidros 2008.12.22. 23:15:33

Ez Igen, gratulálok! :D

Freetibet (törölt) 2008.12.23. 00:19:04

Kocsis Atyát már régóta ismerjük, és örvendezünk vala neki, hogy végre egy mérsékelten radikális interjút is olvashatunk tőle!
matula.hu/index.php?section=article&rel=1&id=26

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.12.23. 01:25:03

Csak lap, weboldal nincs? Egyébként én is gratulálok a mérsékelten radikálisok és a konzervatívok összefonódásához:)

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.12.23. 12:26:56

Jézusom, a legkézenfekvőbb válasz nem jutott eszembe:) mentségemre szolgáljon már kókadoztam, késő éjjel volt, mire a konzihoz értem:) Pfff.... énostobaságom:) Köszi, Gabrilo:)

CrL 2008.12.23. 13:50:18

kedves tita (Klára) looong time no szpík. ha már itt futunk össze: Békességgel és édességgel teli Karácsonyt Neked és Családodnak!

CrL

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.23. 14:43:20

És példának okáért hogy funkcionál majd az angolszász konzervativizmus szellemisége a pápisták szellemiségével :))))

zstukacs~ (törölt) 2008.12.23. 16:03:04

az konzervatórium eddig is egy ideológiai katyvasz volt, és csak a közös ellenség - a baloldal, a jeti - tartja össze.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.12.23. 16:30:49

Köszönöm szépen Crl, Neked, szeretteidnek és minden kedves konzisnak és konziolvasónak hasonlókat kívánok én is:)

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.12.23. 16:37:15

zstukacs,

köszönjük a kritikát, de az egységes ideológia nem a mi asztalunk, és nem is lesz, amíg Konzervatórium vagyunk, és nem, teszem azt, BolsiBlog.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.12.23. 16:46:34

Biztos könnyebb lenne minket pozícionálni, ha együtt harcolnánk a pandák megmentéséért, de sajnos még ez sem mondható el rólunk.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.23. 17:50:15

Akkor továbbkérdeznék. Hol vannak a jó protestánsok?

ps: bocs, de hazabeszélek

mr. pharmacist1 2008.12.23. 18:06:23

Gasper,
ők a Kommentárban vannak ;]

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.23. 18:10:10

tölgy,
amennyiben nekem címezted, akkor megint kérdeznék. Hogyan konvergál a pápai proligyerek mondjuk egy hívő lutheránussal?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.23. 18:12:21

kössz mr. pharmacist1,
így már világos a leosztás :)))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.12.23. 18:26:33

Gasper,

bocs, de én a posztra reagáltam. A konzerv-katolikus összefogásra. Borzalom!

Nem véletlenül nevezték Tridentnek a hidegháború egyik fontos fegyverét a reakciós burzsujok
en.wikipedia.org/wiki/File:Trident_II_missile_image.jpg

mr. pharmacist1 2008.12.23. 18:48:29

Volt régebben olyan rágó is, hogy Trident, de olyat szerintem a komcsik is vehettek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.12.23. 18:58:39

Gyógyszerész,
az nem valami pápista márka volt?

mr. pharmacist1 2008.12.23. 19:21:55

Még az is lehet hogy valami pannonhalmi pincében címkézték.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2008.12.23. 22:00:25

Elárulok egy belső titkot: a "pápista" IGEN csapatát református reakciós is erősíti, aki nem mellesleg az orosz nyelvű rockzene szubkultúrájának egyik kiemelkedő hazai szakértője.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.23. 22:28:21

kedves kerub [BB],
természetesen a "pápista" szó nálam nem valamiféle pejoratív jelzőként üzemel -és remélem másnál sem-, egész egyszerűen arról van szó, hogy kedvelem ezt a kissé archaikus definíciót alkalmazni, hiszen sokkal kifejezőbb, mint a görög eredetű "katolikus", azaz "egyetemes" jelző. Ennek pedig egész egyszerű oka van, mégpedig az, hogy a történelmi protestáns egyházak hívei is az egyetemes anyaszentegyház tagjai.
Annak pedig külön örülök, ha sokan erősítik az ökumené egyébként elég gyenge lábakon álló pilléreit. Személy szerint én is igyekszem időnként malterozni :)

ps: kizárólag egy dolog volt nekem fura, mégpedig az a tény, hogy tapasztalataim szerint a Konzervatóriumon erősen preferált az angolszász konzervativizmus tisztelete, szeretete (stb), mely eszme beágyazottsága általában rendkívül jelentéktelen volt a magyar társadalomban a történelem folyamán és ma is jelentéktelen. Kizárólag ehhez mérten jegyeztem meg az új, katolikus vonalat, amiben különösebb kivetnivalót nem találok, hiszen nem tartozom a Konzervatórium közösségébe, így nem érint ez a dolog.

üdv,
egy hedonista lutheránus

[Brn] · http://46os.blog.hu 2008.12.23. 22:38:35

oppá, gond szál se, csak ebben a személytelen internetes társalgásban mindig szmájiznom kéne(amit nem szoktam), amikor ironizálok, de percre sem vettem pejoratívnak a pápistát! Bár ha már pápa, én JPII-t nagyon mélyen tiszteltem, hogy Ratz. most csak árnyéka, de filozófusnak pl. nem utolsó!
üdv,
BB

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.23. 22:58:09

Egyetértünk! JPII tevékenységét én is igen tiszteltem és tisztelem és noha Ratzinger bizonyos dolgokban meglehetősen konzervatív nézeteket képvisel, ezzel együtt egészen kiváló teológus.
Persze a XX. századi pápák közül VI. Pál, vagy éppen JPI szintén kiváló emberek és fontos egyházújítók voltak, noha utóbbinak igazán semire nem volt ideje pápaként.

Egy szó mint száz, erőlködjünk csak azzal az ökumenével!

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása