Szakácskönyv fűszerrel, lélekből

Konzervatorium I 2008.11.15. 08:03

boritoA tisztesség kedvéért, és hogy ne keltsem az elfogulatlanság látszatát: igen, ettem már Bodrogi „Fűszeres” Eszter finomságaiból – igaz, csak egyszer, mégpedig a Judapest tavaszi gábliján. Egy szép, derűs áprilisi nap volt, amikor a Mikszáth tér jó részét elfoglaltuk, és – a szomszédos vendéglátóipari egységes bosszúságára – otthonról hozott, otthon készített ételekkel laktunk jól.

Fűszeres Eszter szakácskönyve mögött egy közösség áll. Ez a közösség pedig nem csak a fentebb is említett eszem-iszomok alkalmával ölt jóllakó, az öveken lazítani kényszerülő testet (testeket). A magyar zsidóságnak arról, a háborútól számított harmadik generációjáról van leginkább szó, mely fokozatosan visszatalált saját kulturális és vallási hagyományaihoz.

 

A recenzió a Konzervatórium.hu-n olvasható.

( Benei Péter kapcsolódó írása: Így is lehet csinálni )


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr49769748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gravi_t 2008.11.15. 11:14:56

Well, isn't that cute ...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.16. 16:36:43

"...Judapest tavaszi gábliján."
Idáig jutottam a cikkben, de itt elakadtam.
Nem tudom mi az a gábli, nem értem ezt a szót.

shadai 2008.11.16. 17:18:18

gábli=brunch*=
ebédbe, sőt délutánba nyúló hosszú vasárnapi reggeli, svédasztallal.

(brunch: az angol breakfast és lunch szavak keveréséből).

___________________________ (törölt) 2008.11.16. 18:15:12

Kiegészítés, személyes tapasztalatból: van aztán a "big brunch", egy borzalmas angol találmány, ami egész jó tükörtojás és valami furcsa okból szalonnának hívott, szintén egész jó sült sonka mellett tragikusan rossz kolbászt, véreshurkára emlékeztető, de annál sokkal rosszabb Yorkshire-pudingot, borzalmas paradicsomos babot, még rosszabb sült paradicsomot és gombát tartalmaz, és az a szomorú helyzet, hogy ezzel együtt még mindig ehetőbb, mint a legtöbb egyéb, amit Angliában enni lehet.

Nem mintha ennek ehhez a témához bármi köze lenne, csak úgy eszembe jutott.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.16. 19:20:53

Köszi shadai.
Akkor folytassuk ilyen érdekességekkel:

"A szarikása egy része ott gőzölgött két tepsiben, a többi meg pihent egy teknőben. A palócok nem töltenek hurkát, a megabált vért üstben főzött kukoricakásával keverik össze, teknőbe öntik, aztán amikor megdermed, tepsibe rakják, és megsütik."
www.vagy.hu/cikk.php?id=5397

(én teszem hozzá, lehet rízzsel is, és semmi fűszer,
sőt só sincs benne (!) de van aki nagyon szereti. )

Lövenberg Balázs · http://karma.blog.hu 2008.11.17. 09:36:10

Shenpen, szerintem erre gondolsz:
1taletel.blog.hu/2008/08/10/angol_reggeli

ugyanitt jutányos áron sólet recept is :)

ValleyFloydRoad 2008.11.18. 13:01:26

Shenpen,

Azokkal a kolbászokkal kapcsolatban vitatkoznék. Ha a 99p-ért kapható 10 csomagos Tesco kolbászra gondolsz, akkor aláírom. Csak én minimum 20-féle ízesítésű kolbászt ettem, köztük fantasztikusan finomakat.
Hogy a Yorkshire pudding hogy emlékeztetett a véres hurkára rejtély, mivel palacsintatésztából készül és egy forró formába öntve pár perc alatt sül meg a sütőben. Szóval tészta. Amire te gondolsz, az max. a black pudding. Amely szintén lehet finom is, mint ahogy itthon is kapható ehetetlen és tökéletes véreshurka is.
Eszter blogjáról is egy picit, nagyon szép és tök jó kajákat ír le.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.12.03. 22:09:42

nagyon szép könyv, grat és köszönjük!

(apró értetlenledő kérdésem a blogomban)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása