Egy kiváló adójavaslat

Tory I 2008.08.27. 14:03

A magyar kormányzat minden szempontból pozitív adócsökkentést javasolt. Négy fő hasznos elemet lehet kiemelni az első és vázlatos tudósítások alapján. Az első pozitívum, hogy a munka-jövedelmeket érintő adókat veszi célba a javaslat:

Első lépésként 2009. január elsejétől a 18 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs a mai 1,7 millió forint éves jövedelemről felmenne 2 millió forintra. A cégek pedig megszabadulnak a szolidaritási adónak becézett 4 százalékos különadótól. Cserébe viszont 18 százalékra emelkedne a jelenleg 16 százalékos társasági adókulcs.

Ezeket kell megcélozni, ha hosszú távon, piaci alapon szeretnénk növelni a foglalkoztatást. Márpedig más út nagyon nincs.

Másodszor, a kormányzati adócsökkentés a vállalkozásoknál megjelenő terheket csökkentené elsősorban:

Ugyancsak jövőre, de nem januárban, hanem áprilisban mérsékelné a kormány a munkáltatói tb-járulékot 5 százalékponttal, de csak úgy, hogy a havi 140 ezer forintos bruttó bérig lehet ezt igénybe venni, a havi 140 ezer forintos bruttó bér feletti keresetrészre a mai 29 százalékos tb-járulékot kellene fizetnie a cégnek a munkavállaló után.

Ugyan a bérből és fizetésből élő olvasók most egy kicsit meg fognak rugdosni, de ez nagyon nem butaság. Így az adócsökkentés nem rögtön és közvetlenül jelentkezik a makrokeresletben (és fokozza az inflációt), hanem közvetetten, jó eséllyel a munkahelyteremtésen keresztül jelenik meg, illetve javítja a magyar vállalkozások nemzetközi versenyképességét.

Azért is külön elismerésre méltó, mert nem a populista szempontokat követi (nem a munkavállaló járulékait csökkenti), hanem a munkaadó által fizetetteket.

Harmadik pozitív hatásként, a javaslat lehetőséget ad a Laffer hatás működésének – talán éppen a legújabb nemzetközi tapasztalatok alapján. Az elképzelés szerint, ahogy az adók mértéke csökken, úgy csökken az igény a különféle adóelkerülő hatások csökkentésére. Optimális esetben az adómérték csökkenése esetén még a jövedelem is emelkedhet:

...a miniszterelnök a fehéredéstől várja azt, hogy amennyivel csökkennek az adókulcsok, annyival növekedjenek az adóbevételek, részben a kisebb terhelés miatt javuló adómorál, részben adóigazgatási intézkedések hatására.

A Laffer hatásnak nagy irodalma és – különösen a dinamikus hatásoknak – számos híve van elsősorban az Egyesült Államokban, de Európában is - ahogy erről már volt szó itt. Talán még érdekesebb egy újabb empirikus tanulmány, ami az orosz adócsökkentés kifehérítő hatásáról szól. Gorodnyicsenkó és társai szerint a magyar kormány által várt hatások lehetségesek – és működtek is Oroszországban az egykulcsos adó bevezetésének idején:

…we find that large and significant changes in tax evasion following the flat tax reform are associated with changes in voluntary compliance and cannot be explained by changes in tax enforcement policies.

Végül, de nem utolsósorban a program pozitívuma a realizmus – nem vár semmilyen csodát. Számít az adócsökkentés kifehérítő hatásaira, de nem kockáztatja az ország stabilitását és hitelképességét. Az adócsökkentést lépésenként tervezi bevezetni, a soron következő lépés előtt felmérve az adócsökkentés fehérítő hatását – és csak annak a mértékéig továbblépve: 

Egy évi 300 milliárdos alapot hoznának létre a költségvetésben.

Ez úgy működne információink szerint, hogy 2009-ben megképeznék ezt a tartalékot a büdzsében, és ha befolyna a fehéredésből 300 milliárd forint, akkor ezt a tartalékot felszabadítanák, el lehetne költeni kockázat nélkül, hiszen az elköltést a pluszbevételek kioltják. Rá egy évre újra eljátszanák ezt, ismét 300 milliárdos adócsökkentés mellett újra megképeznék a 300 millárdos puffert. Ha azonban nem jönne be 300 milliárd forint, hanem mondjuk csak 100 milliárd a sokat emlegetett fehéredésből, akkor a tartalékból is csak 100 milliárdot költhetne el a kormány, sőt, 2010-ben az adócsökkentésre nem 300, hanem 100 milliárd forint állna rendelkezésre.

Összességében az adójavaslat – az eddigi információk alapján - pozitív és előremutató. Várjuk a részleteket.

UPDATE: az újabb részletek alapján itt.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr41636007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenguru 2008.08.27. 14:48:54

Ne haragudj, de egyszerűen nem értelek.

A legutóbbi Gy. féle bohóckodás csak a szarnak a pofozgatása. Itt kis korrekciókkal nem lehet változást elérni.

Az egész etatista-paternalista rendszer felszámolás szükésges. Ez a minimum.
A társadalommbiztosításnak csúfolt pilótajáték sürgős átalakításra szorul, mert így a hamarosan a működőképességének a végére ér.

Itt bársonyossággal csak közelebb sodródunk a szakadék széléhez.

Akkor már inkább a Matolcsy-Cséfalvi féle javaslat. Nyilván a Fidesz gyáva lesz hogy meglépje, de iránynak mindeképp jó.

Caracalla 2008.08.27. 15:48:38

Én is átrágtam magam a cikken, és reménykeltőnek tartom.
Egyedül a 140k-s határral (és nem azzal, hogy a munkáltatók terheti csökkentik, az jó szerintem) kapcsolatban vannak kételyeim, ez csak még vonzóbbá teszi a minimálbér duplája körüli összegre való bejelentést - és e mellett kápével, paypallal, etc. való fekete fizetéskiegészítést.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.27. 17:12:44

Reménykeltő?

Hát mert az a célja!

Mire ez a blöff is kiderül, már lesz 2011.

Mindenki 1000-2000 mrd HUF költségvetési kiadás és adócsökkentést akart. Feri úgy akar adót csökkenteni, hogy a szavazói számára folyó kiadásokat ne kelljen. Ezért csak 300 mrd HUF lehet a csökkenés, ennyit szedtek be ugyanis tőlünk tavaly és idén plusszban. Jól áll a költségvetés, hála az inflának, és a többletet ígéri el adócsökkentés formájában.
Valós hatás? A fenét érdekli.
De reménykeltő!

nyg 2008.08.27. 17:12:56

Én inkább az elemzőkkel értek egyet: az adócsökkentés fedezete több mint kétséges (szóba került a kifehérítés, esetleg beruházások elhalasztása), hatása a gazdaságra elhanyagolható, mert egyszerűen nem olyan mértékű, hogy jelentős hatása lehetne. Mintha a kátyuba esett autót simogatással akarnák kiemelni. Leginkább politikai és kommunikációs haszna van. Az SZDSZ-nek mentőövet dobtak, így akár meg is szavazhatják a költségvetést. Ezen kívül azt is kommunikálhatják, hogy az irány jó, ők bezzeg elkezdték, azt azonban alighanem elfelejtik hozzátenni, hogy 4 százalékos különadót éppen ők vezették be, amit most, részlegesen eltörölnének. Mert persze a társasági adóval azonnalé vissza is vesznek belőle.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.27. 17:34:14

tory:
a komplett csomag letölthető innen:
hvg.hu/download.aspx?id=021ada66-fa91-4b9c-8d9d-fa9e340fb2e8

az első pontodhoz: kevés, és nem elég progresszív. a két sáv a progresszív adózáshoz kevés, az egykulcsoshoz - értelemszerűen - sok.

a második ponthoz: ezzel is csak azt érjük el, hogy picit feljebb toljuk a szürkezóna határát. ha pedig nem akar populista lenni, akkor szuperbruttósítana mindent (segély, nyugdíj, közfizetés), azt csá, mert onnantól akármilyen jogaszabályt és akármerre csavar, azt a munkáltató és a munkavállaló együttsen érzi majd.

a harmadikhoz: a zéró tolerancia, a fokozottabb ellenőrzés az amnesztiával karöltve többet hozhat a konyhára. az oroszoknál is inkább a teljhatalmú oligarchák szibériába telepítése volt az, ami segített a fehéredés felé lökni a gazdaságot, nem csak az adócsökkentés.

a végéhez: az évi 300 milliárd kevés, pláne úgy, hogy közben nincsenek benne a nagy szerkezeti átalakítások, és nincs benne kiadáscsökkentés. gordonkának a szája azt mondta még, hogy csak adóegyszerűsítéssel 750 milliárdot lehetne spórolni.

ez így nekem szimplán választási költségvetés. aki most évi bruttó 2 milla fölött keres (a ksh szerinti magyar átlagbér), az jövőre havi 4500 forinttal fog jobban járni, aztán 12000-el, majd a választás évében (ahol a sávhatár 3 milla, és 750 ezerig adómentesség, ami megint agyrém) havi akár 80-nal is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.27. 18:36:18

Én nem vagyok ennyire optimista, mert
I. A Laffer-hatást gyakran kritizálják, mert két olyan dolog között keres egyszerű összefüggést, ami között csak nagyon távoli van. Illetve azért, mert senki se tudja milyen a görbe alakja. Az se biztos, hogy a csúcson túl vagyunk, sőt az se, hogy egy csúcs van.
II. A félretett pénz, még ha év végén fel is oldják, addig is hiányzik valahonnan. Tehát ezt egy fajta meg nem nevezett kiadáscsökkentés (ami egyébként üdvözlendő, csak nincs megnevezve, hogy kitől vesszük el)

Szerintem elég a két kulcs.
Igen, a szuperbruttósítást én is támogatnám. Sőt, a nyugdíjak felbruttósítását is hajtogatom egy ideje.
Az alsó sáv adómentességét viszont ellenzem.

nyg 2008.08.27. 18:52:22

Máris kiderült a turpisság: az adócsökkentés fedezetét adóemelésből finanszíroznák. index.hu/gazdasag/magyar/adem080827/

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.27. 19:09:36

Engem ez megnyugtatott, így hihetőbb. Nem szeretem a vudut :)

phaidros 2008.08.27. 20:33:57

Igen, hiányzott a f*sz a csalánhoz. Most hogy ez is megvan, látható, hogy továbbra sincs új a nap alatt.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.08.27. 22:14:19

Éljen a Konzervatórium!

Van egy csomag, amit GYF hidetett ki, és nem azzal kezdtek, hogy látatlanban lebaromságozzátok, +monnyonle, hanem még támogató érveket is felhoztok, illetve szakmailag támadjátok, már ahol. Ha rajtatok kívül más is képes lenne erre az országban, akkor többet nyernénk, mint akármilyen reformcsomaggal.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.08.27. 23:43:31

Az a baj, hogy szerintem elhamarkodott volt az örömködés. Ez csak a szokásos szoci taktika, a szokásosnál is bénább kidolgozással.
És most mán nem politikai vudu?:(((
Egy meglehetősen kétséges eredményhez (kifehéredés) köti a csökkenést, ráadásul amit egyik helyről elvesz, annak egy részét pótolja máshol (lásd a szolidaritási adó esetében). Noch dazu, valójában az állami kiadásokat nem csökkenti, és a mai sajttájon már kilátásba helyezett újabb megszorításokat, ha mégse jönne össze a dolog.

Viszont közelednek a választások:((((((((((((

gravy_t 2008.08.28. 00:03:28

részleteiben nem ismerem az újabb ötéves tervet, de az alapötlet olyan ismerősnek tűnik. nem javasolták ezt már mások nem is olyan régen? megint mások kicsit azelőtt? nem volt ez akkor még egetverő baromságnak titulálva?

Mi0 2008.08.28. 01:06:45

A 300 milliárd/éves remélt bevétel a gazdaság kifehérítéséből annyira nagyságrendileg irreális volt, hogy rögtön az ugrott be, ilyet csak az mond, aki tud _valamiről_, amiről a többiek nem... Ez a kettes forgatókönyv reálisabb, a 180 milliárdos kiadás-megnyirbálási ígérettel (amit, mihelyt tételesebbé válik, az ellenzék nyilván szétcincál, mint ahogy bármely ország mindenkori ellenzéke tenné hasonló esetben; olyan hangzatos szófordulatokkal, mint: "a kormány a családok ellen fordul/ a nyugdíjasokra támad/ ellehetetleníti a munkát"). A kizárólag fehérítésre épülő verzió szerintem cinikusan bebiztosította volna a kormányt, hiszen ha csak kétmilliárd folyna be ezen az egyébként lemérhetetlen módon, vonogathatnák a vállukat, hogy "ez van, így sem vagytok elég becsületesek, nincs miből rátok költenünk". Erről a javaslatról egy régi bunkó vicc csattanója ugrott be: nincs kéz, nincs csoki...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.08.28. 10:36:00

bs395 · killtheradical.blog.hu 2008.08.27. 17:34:14

Elkezdtem írni egy válaszcikket, de te a fenti kommentben nagyjából leírtad, amit én is gondoltam az adócsomagról. Bár az irány alapvetően nem rossz, de mértéke túl kicsi, önmagában kevés.

Másik a fehéredés kérdése: ez alapján (főleg a 140 ezres limit miatt) egyszerűen nem éri meg átállni a színlelt vállalkozóival, vagy mittomén milyen offshore trükkökkel foglalkoztatott alkalmazotti viszonyból.

Tehát: legalább van valami irány, de ez így lófasz a régiós versenyhez.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.28. 11:12:00

én most épp egy többrészes teleregényt írok. még csak a program érdemi átolvasásának a negyedénél tartok, de már van belőle négy rész :-).

Tory 2008.08.28. 13:52:18

Három fő érvre válaszolnék:

Az egyik szerint az adócsökkentés messze nem elég. Ebben egyetértünk. De egy lépés a jó irányba. Ennek meg hadd örüljek. Alacsonyak az elvárásaim? Nincs okom rá?

A másik szerint ez csak kormányzati propaganda. Hogy propaganda és PR van benne, ebben egyetértünk. De ezzel együtt csak csökken az adóterhelés, nem? Nem mondjuk valami szörnyszülött állami programra, mondjuk tuti kakaóbiztos digitális völgyhídra, megy el a pénz. Inkább adócsökkentésből legyen propaganda, mint a költekezésből. Szerintem.

Három: Az adócsökkentéses kifehérítést elég régóta támogatom, legalább egy éve írtam is róla: tory.hu/2007/06/bevtelnvels-adcskkentssel-lehetsges.html Akkor ez még választott vezetőnknél vudu volt. Hadd ne legyek én is szélkakas, abból úgyis túlkínálat van…


Végül, de nem utolsósorban: minden elismerésem a konzervatív közönségnek, ahogy egy méltán népszerűtlen baloldali kormány lépését pozitívan fogadó írásra konstruktívan, ha nem is egyetértően, reagál. Persze Tőletek ezt is vártam:)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.28. 16:38:06

Ez is vudu, de kevésbé és másként. A klasszikus vudu adócsökkentést és kiadásnövelést kívánt megvalósítani egyszerre. Ez adócsökkentést ígér itt, emelést ott illetve valami közelebbről meg nem határozott kiadáscsökkentést is rebesget. Az első képtelensége miatt vudu, ez utóbbi pedig homályossága miatt az. A kettő közt minőségi különbség van.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.08.28. 16:54:07

Tory: Én alapvetően teljesen egyetértek veled, hogy jó az irány, csak ez így, önmagában kevés (ahogy mondtad is). És ha ugyebár GYF mindig is tudta, hogy ez az irány, akkor miért ment vele szembe évekig. (költői volt)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.28. 17:12:09

index.hu/gazdasag/magyar/meh080828/

"Az InfoRádió megkereste a Kormányszóvivői Irodát, hogy választ kapjon arra: miért fizetett hirdetésben jelentették meg a kormányfői programot. Az írásbeli válasz szerint a napilap mellékleteként, Megegyezés címmel megjelent program "nem nevezhető politikai filozófiának, és nem is cselekvési terv, inkább e kettő között helyezkedik el, és a következő időszak társadalmi és szakmai vitáihoz kíván alapot adni.""

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.28. 21:11:29

Először is gratula, most látom, hogy nyert a díszes és irigyelt társaság. (Hirtelen nem is tudom, hogy a Reakciót v a Konzervkommunát jobban ;) de hát a testvériség úgy látszik most a nagyobb erő, egyenlőséget meg én se akarnék.

Beszáálnék a vitába egyelőre csak az alapok bemutatásával amire én építkezem.
ujgen.blog.hu/2008/08/26/big4_meta

Az én 200 és 300 milliárd között még nem döntő javaslatom értelmében a nettó 180 milliárdos csomagot mindenképpen el kell kaszálnia az SZDSZnek, ha nem szocicsicskák vagyunk, akit fogjul ejtettek a pártfinanszírozók.

Viszont ha szociknak is megvan a 180, akkor már 220-ra hajtanék, de inkább 250-re mert ez egy olyan gány, hogy azt újabb dollárokkal lehet csak kompenzálni. pl. A tébé csökken, eho nő a Cafeteriárán szarakodás egy felháborító szarság. (Persze azon túl, hogy egy keményebb liberális, pláne egy libertariánus a picsába törölné el a bürokrácia növelő Cafeteriát.)

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.28. 21:26:21

Ja elsőre én is örültem, hogy 300, sáveltolás, tébé csökkentés, de második(nap)ra inkább mérges vagyok.

Egyrészt kevés, másrészt 2010-re tuti összeomlik. Igaz akkor már Vitya ölébe. Politikai sakklépésnek jó, de ilyenkor kell az asztallal fejbebaszni a sötét játékost.

phaidros 2008.08.28. 22:45:17

Szia Geri,

már épp meg akartalak keresni, miután olvastam a mai fejleményeket. Örülök, hogy Neked sem jön be a dolog, ez biztató.

odonkor (törölt) 2008.08.28. 23:57:54

Kár erről írnod, Tory.
Gyurcsány hazudik és semmi jót nem tartogat nekünk.
Az én szemem max. akkor csillan föl, ha valaki azt mondja: fiúk, elvesszük a segélyt az ingyenélőktől.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.29. 01:36:59

ja most nyomasztom Fodor csapat embereit, hogy ezt ne. Még 50 milliárdot. Ebbe azt is bevettem, hogy Fodor nem olyan hepciás/tökös arc mint én. Legalább ennyit, még az is ciki egy picit, csak löktünk egy kicsit kifelé.

Don't Tread on Me · http://dumaradio.com/Forum 2008.08.29. 17:53:58

Abszolut ertelmetlen dolog arrol vitatkozni, hogy hany milliard all rendelkezesre az adocsokkentesre!!!

Mindenki elsiklik a legfontosabb dolog folott: Az adocsokkentes NEM egy egyszeru matematika!

Ronald Reagan es Goerge Bush is bebizonyitotta, amit nagyon sok kozgazdasz mindig is tudott, hogy az adocsokkenteseket kovetoen NOVEKSZIK az allamkasszaba befolyo ado mennyisege!
Tehat, ha kevesebb %-ot kerunk, akkor tobbet kapunk, nem %-ban, hanem osszessegeben. Csodalom, hogy ezt Magyarorszagon nem erti senki!

Bovebben az adokrol itt: blog.dumaradio.com/category/gazdasag/

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása