H-H. Hoppe: Demokrácia, a bukott bálvány - 8. fejezet

Libertárius I 2008.07.17. 07:14

Elkészült Hans-Hermann Hoppe könyve 8. fejezetének fordítása, amely a kereskedelem és a bevándorlás szabadságának és korlátozásának témájával foglalkozik.

Először rövid áttekintést kapunk a protekcionizmus értelmetlenségéről, amely megalapozza, hogy a továbbiakban a kereskedelem teljes szabadságát, mint kívánatos állapotot tételezzük fel.

Ezután Hoppe bemutatja, hogy az általános vélekedéssel szemben a szabad kereskedelem nem a szabad, korlátlan bevándorlás engedélyezésével fér össze, hanem a bevándorlás szigorú korlátozásával. Ahogy szabad kereskedelem esetén valamely árucikket csak az eladó és a vevő közös megegyezésével szállítanak egyik helyről a másikra, úgy egy országba való bejutás feltételéül is azt kellene szabni, hogy a bevándorlót valaki meghívja, számára legalább szállást biztosítson, és vállalja a felelősséget a meghívott személy tetteiért.
 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr79569616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.07.17. 19:44:11

hajrá! a könyv megjelenése kábé mikorra várható?

Libertárius · http://libertarius.info 2008.07.18. 06:53:00

Ha nem jön közbe semmi, valószínűleg még idén befejezem a fordítást (de ezt ne vegye senki ígéretnek :)). Aztán megpróbálok kiadót találni (bár már kaptam egy tippet erre vonatkozólag), és ha sikerül, akkor remélhetőleg minél hamarabb meg fog jelenni.

___________________________ (törölt) 2008.07.18. 12:37:52

Nu, egy vevőd már biztos lesz :)

Gondolkozom egy kis szamizdat-hacken. Venni száz példányt, és széthagyni pl. buszon, kávéházban, itt-ott, beleírva, hogy ez aji karira, ingyé', annyit kérünk, hogy elolvasás után aggya tovább szintén ingyé', kommentálni megbeszélni meg nálad lehet a neten.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.18. 13:02:57

Ángolul már megvagyon. De azért megvenném a magyar verziót:)

Libertárius · http://libertarius.info 2008.07.18. 16:52:44

Szerintem jó ötlet a "szamizdat-hack", a Gene Callahan könyvvel kapcsolatban nekem is eszembe jutott már. Ha vannak vállakozók, esetleg meg lehetne szervezni...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása