Egy blogvilág felbomlása

Hadrian VII. I 2008.07.01. 07:03

A magyar blogoszférában egy igen sajátos kis világ - talán közösségnek is nevezhető - alakult ki pár éve a Hírszerző körül. Olyan nézetek és elképzelések fogalmazódtak meg ezekben blogokban, melyek hazánkban szinte teljesen "underground" véleményeknek tűntek, és tűnnek még talán sajnos ma is.

Friss és érdekes nézőpontok, nagyon markáns és világos álláspontok jellemezték ennek a szűk, világnézetileg korántsem egységes, ám mégis jól körülhatárolható "blogvilágnak" a szereplőit.

Ami ezeket a bloggereket összekötötte és összeköti, az a szabadság iránti maximális elkötelezettség, az erősen atlantista és Izrael-barát külpolitikai nézetek, piacpártiság, a libertárius, neokonzervatív világnézet. Persze ez hellyel-közzel igaz, akadnak kivételek, ám a legtöbb bloggerre ez (volt) jellemző. A bejegyzés annak apropóján született, hogy az utóbbi hónapokban már olyan régi motorosok is kezdik otthagyni a Hírszerző blogrendszerét (a "párhuzamos" - egyszerre több blogszolgáltatón történő - blogvezetés átmeneti szakasza után), mint például Letterforce vagy KFG.

Pedig nagyon jó kis társaság gyűlt össze anno a Hírszerző körül, élvezet volt őket olvasni: az erősen neokonzervatív véleményeknek (is) teret adó portál odavonzotta azt a - ismételten: sajnos - kevés embert, aki ezekre fogékony volt. Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy ezt az integratív erejét a Hírszerző elveszítette. Valaha a Hírszerzőre költöztek át bloggerek (pl. a nolblogról), manapság viszont onnan költöznek el. Többen viszont folytatás nélkül hagyták abba a blogolást, remek blogok szűntek meg: Neocohn, Mr. Right, Warmonger, abszinth, hogy csak egy párat említsek fejből. (Az említettek 2007 közepe-vége felé hagyták (ott) abba.)

Mik lehetnek az okok? Egyesek szerint talán szerepe lehet a Hírszerző nem túl jól sikerült új blogmotorjának is, valamint annak, hogy talán néha (gyakrabban) a portálon olyan publicisztikák jelennek meg, melyeknek nem a publicisztika rovatban volna a helyük (Gyépé, a fél SZDSZ-frakció, stb.), illetve olyan nézőpontból megírt cikkek (pl. legutóbb talán drogkérdésben), melyekkel egy neokonzervatívnak nehéz azonosulnia. (Bagoly mondja, ugye...:)) Szerintem nem erről van szó. Meg persze - mivel nem olyan sok bloggerről van szó - személyes okokkal, elfoglaltságokkal is magyaráható részben a dolog. De - és ezt a blog.hu-ra "átköltözők" talán meg tudják erősíteni - az is belejátszik az egészbe, hogy egészen egyszerűen például az index és a blog.hu nagyobb nyilvánosságot tudnak biztosítani. És ez így van rendjén.

Mi történik? "Elhal" a Hírszerző körüli blogvilág - megszűnik, "utód" nélkül -, vagy éppen ellenkezőleg, magasabb szintre lép, nagyobb fokozatra kapcsol, és ennek a kereteit már nem képes a Hírszerző blogrendszere biztosítani? Úgy tűnik - és ennek a Konzervatórium maga is aktív részese -, az azonos politikai véleményen lévők összefogása egy hatékonyabb, járhatóbb út. Erős "reintegrációs" mozgások figyelhetőek meg: még az olyan magányos Elefántok is, mint Elefánt, saját blogjuk megtartása mellett a közösségi blogok aktív szerzőivé válnak. Ha beindul, a kapitalizmus.hu lehet a folytatás. De akárhogy is lesz, ha egyszer írnak majd olyat, hogy blogtörténelem (annyi hülyeséget kitalálnak az emberek, miért pont ezt ne?), a Hírszerző körüli blogvilágnak lesz ott egy külön fejezete.

Ti hogy látjátok?

/ kép: Discover Magazine /


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr38546952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Letter Force · http://letterforce.blog.hirszerzo.hu 2008.07.01. 08:07:58

Részemről lényegében technikaiak az okai a költözésnek.
Pl. gyakran nem tudtam( hol igen, hol nem) bemásolni szövegrészeket...ilyenek.Viszont a "jelzőblogom " ott fog maradni, amíg én blogolok.
Ha javulnak a technikai feltételek, akkor lehet, hogy visszamegyek.

Letter Force · http://letterforce.blog.hirszerzo.hu 2008.07.01. 08:10:51

Tehát semmilyen érzelmi-ideológiai okom nincs.Egyszerűen technikailag jobb most a blogponthun.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.01. 09:09:42

Cserébe röhejes blogok tömkelege veszi át a Hírszerző felületeit: kiemelkedő pl. Csuti56 Elgondolkodtató nevű blogja, agymosott szoci nagyon durva egotripje :-)))

józan' 2008.07.01. 09:30:11

A blog.hu-val csak az a probléma, hogy bár valóban nagyobb népszerűséget ad, mint a konkurensek, Index címlapra csak a nekik tetsző cikkek kerülnek ki.
Ez egyfelől egy minőségi rátát jelent, másfelől viszont a blog "rákényszerítését" egy adott közeg szájíze szerinti stílusra/mondanivalóra.
Amivel semmi baj nem lenne, ha az Index független lenne...:->

A Rejakciónál pl. sokáig észrevehető volt ez a tendencia...
Mostanában már annyira nem(szerencsére).

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.01. 09:36:08

Józan, a Reakció egyik legaktívabb bloggereként és lapszerkesztőként megnyugtatlak: semmilyen belső és külső kényszert nem éreztem annak kapcsán, mit hogyan kellene írnom, írnunk. Két perc alatt írt gegjeim kikerültek címlapra, fél napon át írt hosszabb bejegyzéseim pedig nem, de persze az ellenkezőjére is van példa.

Ugyanígy írtunk öt éve is, amikor egy bizonyos UFi nevű papírújságot raktunk össze hónapról hónapra, biztos távolban az Index címlaptól :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.07.01. 13:28:47

don shimoda: jó komment, de szerintem nem csak a Mancs adott a nyelvezetnek, hanem a néhai CoV (Commodore Világ) is. Én legalábbis látok párhuzamokat, és CoV talán korábban volt, mint Mancs...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.01. 14:27:30

Hát igen, Mancs először kb. 1998-ban volt a kezemben, CoV meg már 1993-ban :-)

Viszont Verne-regények még korábban. Úgyhogy én nem az Index, hanem inkább Grant kapitány gyermeke vagyok, ha már.

A jó öreg Subbacultcha nekem is járt, meg persze a Matulát is olvastam - de stílusomra nem volt különösebb hatással. Napi szinten egyébként elég későn, 2002 körül kezdtem el netezni. Addig volt jobb dolgom is :-D

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.01. 14:46:41

A CoV-ban azért elég "érdekesek" voltak a grafikák is (gondolom tudjátok, hogy nem a tehenekre gondolok). ;)

___________________________ (törölt) 2008.07.01. 14:51:00

Shimoda,

neked ez az egyik kedvenc meggyőződésed, hogy mindannyian az Index gyerekei vagyunk - hogy aki régebben internetezik, arra szükségszerűen hatott az Index modora stb. Nem igaz! A "szürke" azaz 3-as Internet Explorerrel kezdtem 1996-ban, mindenféle érdekes módon szerzett szervízaccountokkal, akkoriban napi 2-3 órát csak, azért utána már többet, amikor lett broadband. És nem hiszem, hogy a nyegléskedő, felszínes, erőltetetten "fiatalos" indexes modor hatott volna rám. Ami hatott rám, azok az 1998-99 körül a hihetetlenül színvonalas politikai viták az Internetto/Index Fórumokon - Trebitsch, GLászló, Woland, Pásztörperc, olyan szinten nyomták, hogy le a kalappal, ezerrel érettebb volt, mint a nettósok marhaságai. Nem, nem igaz, hogy a nettó-Index gyerekei vagyunk. Én nem. Ami hatott rám, a CoV, a demók és a számítógépes játok, valamint az IRC: szlengje: "YOU FAIL!", "all your base are belong to us", "for the win!" és egyéb vicces japán "engrish" szövegek, aztán pwned, lamer, ilyenek, de az más tészta.

Letter Force · http://letterforce.blog.hirszerzo.hu 2008.07.01. 14:58:58

"....jelenleg minden rosszindulat nélkül mondom, hogy a leghasználhatatlanabb magyar blogmotor a blogoszférában. Én elsődlegesen ezzel magyarázom azt, hogy elszivárogtak onnan az emberek, nem pedig Bauer Tamás cikkeinek a közlésével, azt inkább betudom a publicisztikarovat szerkesztésbeli hiányosságainak. :)"-írja shimoda.

Na igen, ez van nagyjából szerintem is.Mondom, én csak technikai okok miatt költöztem.

phaidros 2008.07.01. 17:35:58

Na igen, a CoV! CoVboy vajon merre járhat?
Emlékeztek a vitákra a levelezés rovatban? :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.07.01. 19:42:08

Földet rá!
Verseny van, meg minden. Nem?
:)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.07.01. 20:42:24

Így van, mindannyian CoVBoy köpenyéből bújtunk elő. :) Hogy vártam a postást (vagy kergettem őrületbe a sarki újságárust) minden hónapban...

doktorur 2008.07.01. 21:12:39

És akinek ZX Spectruma volt, az kinek a köpönyegébôl bújt elô? :)

scsaba1 2008.07.01. 21:22:13

Rengeteg CoV van a padláson összekötegelve.

A "konkurencia" még a rajzokat is tőlük nyúlta....

Letter Force · http://letterforce.blog.hirszerzo.hu 2008.07.01. 22:15:24

Rájöttem, hogy két (három, mert a nolon is van klón újra) tökugyanolyan bloggal fogok futni.
Amit esetleg nem tudok a hírszerzőn bemásolni, akkor oda linket teszek.
Maradok is, meg megyek is.Jó, mi?

___________________________ (törölt) 2008.07.01. 23:34:00

LF,

izé, egészen véletetlenül nem kegyetlenül gáz és kőciki-e a NOLon a blogolni?

Nem tudom, hogy mi kéne, hogy bevállaljam. Egyelőre az egyetlen tippem a frontális lobotómia.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.07.02. 00:11:56

A blogokat megvizsgálva felmerülhet, hogy egyes ott megjelenõ nézõpontok manapság úgy kerekiben épeszû embernek nem vállalhatók. Vannak trendek, amik a mában beérve még vállalhatatlanabbá teszik õket. Ami a Hírszerzõt illeti, lesújtó a véleményem. Hír, vélemény, tálalás, satöbbi... ki tálal a trágyadombon?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.02. 00:18:42

2006-os riport CoVboyjal! Érdekes az életsztorija :) "voltak zavaros ügyeim" ööö...
cov.szpeti.hu/oldal.php?oldal=extra/covboy_tomorrow

Letter Force · http://letterforce.blog.hirszerzo.hu 2008.07.02. 08:43:02

Shenpen, volt ott egy blogom( a nolon) és felélesztettem, egy ideig menni fog.Hosszabb távon elég lesz két ikerblog.A hírszerzőt amúgy sem akartam teljesen otthagyni( kfg-módszer), de rájöttem, hogy inkább jobb bemásolni, ha megy.
Egyébként tótawé itt a blogponthun gyakran legalább olyan ciki.
Pl. itt ( w.blog.hu/2008/07/01/babilon_bukasa ) a szcientológia mintájára képzeli el a többi vallást is:

"Tanulságos történet. A classic vallások eredete a balladai homályba vész; nem volt még Youtube és Wikileaks, sőt újság sem. Csak tippelhetünk, hogy ki találta ki az első mesét, hogyan nőtte ki magát mitológiává, hogyan hamisították, manipulálták, színezték és retusálták a szent szövegeket, és milyen hatalmi harcokban születtek a mártírok és a szentek. A szcientológia lassan befejeződő, mocskos története viszont jól dokumentált, adatolt, követhető sztori. Akiknek szemeik vannak a látásra, lássák.

Aki meg szereti az isteneket, ne nézze meg, hogyan készülnek."

Tóta W.I. Lenin, hmm?Azt mondja, hogy a többi vallás is ilyen, csak akkor még nem tudták dokumentálni a hazugságaikat.

Na, szóval ez is primitív és kőciki.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.07.02. 10:31:03

A legjobb blogmotor a blogger. :) Bár onnan nem lesz indexcímlapos cikk. "Csak" kényelmesebb használni.
LF: a Mester nyilván még nem hallott Vanyó Lászlóról, és nem olvasta az Ókeresztény egyház irodalma c. örökbecsűt, meg az ószöv. keletkezéséről is csak egy elsős hittanost alulmúló elképzelései vannak. De nem is ezért szeretjük, hanem, mert irományait olvasva az hozzánk hasonló hülyevallásos gyakorolhatja a türelem erényét. (Jól van Árpi, barack a buksidra.)

phaidros 2008.07.02. 11:30:04

ergé,

ezer kösz, olvasom máris!

phaidros 2008.07.02. 11:36:36

Volt még a grafikus srác is, azzal vajon mi lett?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.02. 11:58:27

phaidros · konzervatorium.blog.hu 2008.07.02. 11:36:36

new.pcdome.hu/forum.php?action=ll&t=2072

"Kis Getto a CoV-ban volt A grafikus. Most tatoo szalonja van."

Nem tudom igaz-e. Csak gugliztam egyet a nevére...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.02. 12:48:58

Vadnyul,


az nem a türelem, amikor olvassuk Arpee megfejtéseit a keresztény vallásról és tele pofával röhögünk:))) Az a vidámság kategóriája (katkóknál nagyon fontos, mint tudjuk, az egy vidám vallás:)))

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.02. 12:50:05

ps. gyermeke ám a Zindexnek a halál:-(

phaidros 2008.07.02. 13:40:14

Úlfhéðinn,
ha ez igaz, akkor futok egy tehenes-sörös-cowboyos tetkóért. :D

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása