Hans-Hermann Hoppe: Demokrácia, a bukott bálvány

Libertárius I 2008.06.23. 14:13

Hans-Hermann Hoppe könyvének (melynek eredeti címe: Democracy: The God that Failed) központi témája a nyugati világ átmenete a monarchikus társadalmi berendezkedésből a demokráciába. A történelmi eseményeket revizionista szemmel vizsgálva, a szokványos magyarázatokat kritizálva és elutasítva arra a következtetésre jut, hogy a monarchia kevésbé "rossz", mint a demokrácia. Vizsgálata során az osztrák iskola hagyományait követve axiómákból indul ki és azokból logikai következtetéseket von le, amelyek könnyebb megértéséhez a kapcsolódó történelmi tényeket is felsorolja.

Hoppe leírja, hogy az emberek közötti együttműködés, a tőke létrehozása és bővítése hogyan csökkenti az általános időpreferenciát. E jelenség segítségével feltárja a modern társadalmakban jelentkező számos hátrányos jelenségnek, mint a bűnözés terjedésének, a viselkedési és erkölcsi normák hanyatlásának és az állam erősödésének okait. Erre alapozva bebizonyítja, hogy a monarchia és a demokrácia egyaránt károsabb az általa "természetes rendnek" nevezett társadalmi berendezkedésnél.

Hoppe egyúttal lerombolja a kis államba vetett klasszikus liberális hitet, és a közös célok elérése érdekében együttműködésre szólít fel a libertáriusok és a konzervatívok között.

A könyv magyarra fordítása folyamatban van: az elkészült fejezetek folyamatosan felkerülnek ide.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr7535201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 00:30:48

sityu,

nem próbáltam cáfolni, hogy léteznek ilyenek. De azért nem minden második ember velejéig gonosz, aki azért akar uralomra kerülni, hogy sanyargassa a nípöt (najó, Ferkónál rezeg a léc).
Tehát a maradék a saját érdekeit követve igyekszik cselekedni: akkor az uralkodó, ha ott akar maradni, ahol van, és a fiának-lányának tovább akarja adni a trónt, akkor neki érdeke a társadalmi béke, stabilitás, rend fenntartása, minél kevesebb ütközéssel, stb. Ellenkező esetben a végén ő szíjja meg.
Egy demokráciában a politikusnak négy vagy akárhány évente újra hatalomra kell kerülnie - ehhöz bizony gyakran nemtelen eszközöket is igénybe kell vennie, ha saját érdekeit minden áron érvényesíteni akarja:(((
Tehát, ha kivesszük a képből az elmebetegeket és Nérókat, akkor a többé-kevésbé racionálisan mérlegelő emberkék terepén a monarchia érdeke egybeesik a teljes alattvalóiéval, míg egy politikusé csak azokéval (vagy azokéval sem), akik a változékony többséget képviselik, és hajlandóak őt támogatni:((

lynx (törölt) 2008.06.24. 01:49:26

"fiának-lányának tovább akarja adni a trónt, akkor neki érdeke a társadalmi béke, stabilitás, rend fenntartása, minél kevesebb ütközéssel"

Azért erre több eszköz is van, és itt sem mind erkölcsös feltétlenül.


Szerintem a demokrácia előnye az érdekképviselet. A kormánynak eleget kell tennie a nyomósabb érdekeknek, különben elküldik, tehát az érdekek az instabilitáson keresztül érvényesülnek.
Az érdekképviselet jó dolog, ha megfelelő súlyú. Az 1 ember 1 szavazat nyilván rossz súlyozású, de bizonyos érdekcsoportok számára ez az egyetlen mód az érvényesülésre. (Olyan csoportok, amelyek nem rendelkeznek jelentős gazdasági befolyással.)
A demokráciában érvényesülő érdekképviseletnek köszönhető szerintem a nyugati társadalmakban mindenki számára viszonylag könnyen elérhető egzisztenciális biztonság és mobilitás a társadalmi osztályok között.

Szerintem sem zárja ki egymást a demokrácia és a monarchia, a kettő keveréke az ideális. Már csak azért is, mert ha a király gyenge, vagy elmebeteg, egy ország nem teheti meg azt, hogy évtizedekig süllyedőpályára kerüljön, ezért a kormány kompenzálna.

sityu · http://www.sit.yu 2008.06.24. 02:47:11

G.!
Na ippeg itt van szerintem a lényeg: konkrét, napipolitikai ellenérzéseidet (és a ködös távolban fénylő igassságos Mátyás királyt) vetíted elméleti magasságokba.

S kénytelen vagyok k.zsömlét idézni:
"A kérdés fennmarad, a monarchia, amit kívánatosnak tartotok, ami jobb, mint a demokrácia, az a svéd példa, vagy a szaudi?"
Illetve kiegészíteném egy másik fölvetését: hogyan alakulna ki az új arisztokrácia? A leváltani szándékozott jelenlegiből? A király általi kinevezéssel? (mi akadályozná meg a mostaniak bárósodását, mágnásodását?) A korábbiak maradéka lehetne csak?

Nem érzem, hogy mivel lenne jobb egy ilyen öröklődési alapon működő rendszer (feltéve, hogy valódi hatalmat is kapna ez az új meritokrácia - mert ha nem, akkor nem túl sok az értelme). A demokrácia tagadhatatlan előnye, hogy az említett bajnaigordonok utódai nem maradnak automatikusan pozícióban.

Csomorkány 2008.06.24. 07:51:38

sityu:
Megfelelő demokratikus technikával el lehet hajtani a bajnai gordonokat.

A gond ott van, ha az utód a demokratikus ideológia szellemében egy általa definiált "nép"-nek marad felelős, és nem az erkölcsi törvénynek. Gond van ott is, amikor a választók a demokratikus ideológia szellemében nem az erkölcsi törvénynek engedelmeskedő jelöltek között választanak, hanem azok között, akik többet ígérnek nekik. Amikor meg rájönnek, hogy a választottak hazudtak nekik, akkor a demokratikus ideológia szellemében gyün a forradalom, ami semmit nem old meg. A demokratikus ideológia folyamatosan hibás körökbe kényszeríti a modern társadalmakat, és ez a történelmi példák szerint életveszélyes.

Egyébként emlékeztetek rá, hogy a monarchia sem önmagában megoldás: Mussolini rendszere - amely sokkal jobb volt, mint akár a hitleráj, akár a sztálinizmus - egy monarchiában alakult ki.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 09:54:26

"A gond ott van, ha az utód a demokratikus ideológia szellemében egy általa definiált "nép"-nek marad felelős, és nem az erkölcsi törvénynek."

Az erkölcsi törvénynek felelős az uralkodó, vagy az általa definiált erkölcsi törvénynek?

Az, hogy hibás körökbe kényszeríti a társadalmakat a demokrácia, az lehet, hogy igaz, de a monarchiák ettől hogyan óvják meg a monarchia társadalmát?
Egy ember (klán) jóérzésére alapozni a társadalmi berendezkedést sokkal veszélyesebbnek és felelőtlenebbnek tűnik, mint megadni a választás lehetőségét a tömegeknek úgy, hogy a választása nem végleges.

A demokrácia beépített hibája az, hogy az elit a hatalom megszerzéséért, vagy megtartásáért küzd, és ennek a küzdelemnek az eszközei a munkától az ígérgetésen át, a hazugságon keresztül , az ellenféllel történő riogatásig (plusz egyéb kreatív ötletek) sok minden lehet.

A monarchiában a hatalom megszerzésének vagy megtartásának nem eszköze a fentiek közül a munka, a többi viszont igen, kiegészítve a dirr-durr-csitt-csattal.
További különbség a lehetséges utódok számában és minőségében van (a minőség alatt azt értem, hogy az egyik szerint a legtehetségesebb hatalommegszerző jut hatalomra, a másik szerint viszont valami más, születési-előjogi szabály szerint változik az uralkodó személye).

Szal a monarchiát, pont, mert nincs felelőssége, max az istenek előtt az uralkodónak, ÉS még az újraválasztásáért sem kell tennie elvileg sem tudom jobb rendszernek elfogadni, mint a demokráciát.

Csomorkány

A sztálinizmus is egy monarchiából alakult ki, ugyanis nem hiszem, hogy a a lenini rezsim sokban különbözött volna a sztálinitól. Gyakorlatilag csak az uralkodó változott, és folytatta azt a leszámolást, amit Lenin elkezdett.

Mellesleg Mussolini rendszerét miért a sztálini, rendszerrel, és a hitlerájjal hasonlítod össze, miért nem mondjuk a jelenlegi demokratikus Olaszországgal?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 12:08:09

sityu,


egyrészt, nem Mátyás király. Ez kényelmes lenne, de szó sincs róla. Az Osztrák-Magyar Monarchia pedig nem omlott össze olyan régen, próbáljuk megőrizni emlékezetünkben: hol volt nagyobb szabadság? Ott, vagy valamelyik demokrata-forradalmi próbálkozás után, he? Ez a bárózás-mágnásozás is nagyon jó, de velük együtt is nagyobb szabadság volt. Biztos tőkést akartál mondani amúgy:))) Az Gonosz Tőkés, Jáj:))
Semmiféle elméleti magasság nincs, ugyanis arra PONT a demokrácia grállovagjai szeretnek nagyon hivatkozni. Én a tapasztalatra hivatkozom: mind az OMM mind mondjuk a viktoriánus UK a szabadság birodalmai voltak. Ajánlom ezügyben tölgy postját:

konzervativok.blogspot.com/2008/06/birodalomrl.html

A másik az, hogy ha a bajnaigordonok eltűnnek egyáltalán, akkor is kifosztják a kasszát - épp emiatt érvel H-H. Hoppe a köztulajdon ellen, márpedig amióta ez a demokratikus izé felemelkedőben van, úgy emelkedik a "köztulajdon" mennyisége is (és ezzel párhuzamosan romlik a minőség). Hasonlítsd össze kérlek az adómennyiséget az "elnyomó" monarchiák idején, és mondjuk ma, bármelyik demokráciát példának véve. És utána zokogj:((( Még az abszolút monarchiákban sem jutott volna az uralkodók eszébe így megsarcolni a nípöt. Akkor hun vót nagyobb szabadság?:((( És mennyit nyerünk azzal, ha egyszer - talán - a bajnaigordonok eltakarodnak?:((( Miután jól kizsebelték az országot?:(((

Mintha a leválthatóság ebben a tekintetben csak pozitív dolog lenne. Pedig nem az: a királynak egy életen át viselnie kell tetteiért a felelősséget - az utódokról már nem is beszélve. A politikusnak nem. Ha leváltották, akkor helócsá, én már nem vagyok pozícióban - pedig legtöbbször a hosszútávú hatása csak jóval azután érzékelhető, hogy eltakarodtak.
Miért jó az nekünk, ha a bajnaigordonok szabadon garázdálkodhatnak, oszt leléphetnek a zsénkkel?:((

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 12:22:49

Gabrilo

Az OMM szabadságát hogy hozod össze a ma szabadságával?

Svejk, a szabadság ikonja.


Hasonlítsd össze a kifizetett nyugdíjak mennyiségét, meg a egészségügyre költött pénz mennyiségét is.
Aztán zokogj.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.24. 12:39:57

zsömel,
"Hasonlítsd össze a kifizetett nyugdíjak mennyiségét, meg a egészségügyre költött pénz mennyiségét is." - elehet hogy ez a probléma? Erről ír HHH is? A demokrácia és szabadság problémája ügyében azért van irodalom, Tocq. és mások.
És minél több pénz áramlik át az elosztó államon, annál nagyobb a mézes bödön az abban turkáló managereknek. Mint Kordon :(
A nyugdíjreform (pénztárak) célja mi volt, ha nem az a kivehető 8%?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.24. 12:42:09

Zsömle,
G a szabadsággal érvelt, Te meg az állami szociális segélyekkel válaszolsz. Ezzel viszont nem azt állítod, hogy nagyobb a szabadság, hanem azt, hogy az állami segély többet ér a szabadságnál.
Mint a római császárkori proletárok esetében :(

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 12:42:32

zsömi,

az OMM nem lépett fel annak jelszavával hogy "hoz szabadságot". Csak annyival, hogy ami van, azt megtartja. Szerintem simán összevethető, úgyis mint egy példa a monarchia-demokrácia összevetésére.

A nyuggereket hagyjuk, mert mindjárt bepörgök. Vagy tán te is a szoci-nyugger-Sonderkommandohoz tartozol?:)))
Egészségügy: tudomásom szerint most van válságban, nem akkor volt. Akkor most ezt így hogy?

Szomorú, de igaz, és Hoppe is erről ír (érdemes ám beleolvasni is, ne szégyelld!) - a monarchiák korában sokkal nagyobb szabadság volt, mint az utána következő demók idejében.
Ha fele annyi adót vetett volna ki a király, mint Ferkó, már vasvillára tűzték volna:)))

Ez utóbbi annyira nemis rossz ötlet...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 12:47:42

tölgy

G. arról beszélt, hogy akkor micsudi adókat kellett fizetni, és ma micsudi adókat kell fizetni, és ebből kell eldönteni, hogy mikor is van nagyobb szabadság.

Persze, lehet, hogy nem kell nyugdíjat fizetni az öregeknek, tartsák csak el őket a gyerekeik, vagy az egyházak, ez is lehet cél, de ehhez nem kell monarchia.

A deokrácia és a szabadság problematikája tárgyalható és tárgyalandó dolog, de a monarchia és a szabadság problémája tán nem az?

Az, hogy a demokrácia nem ad abszolút szabadságot, ez azt jelenti, hogy a monarchikus berendezkedés szabadabb, mint a demokratikus?
Mert mintha ezt állítanád.

Loxon

Igen, Svejk az fúj, lévén egy korrajz a monarchia meg- és túléléséről.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 12:50:48

zsömi,


ha az állam mindenben helyettem dönt, akkor ott bizony csökken a szabadságom. És senki sem beszélt abszolút szabadságról, meg ehhöz hasonló ábrándokról, viszont a szabadság bizony összevethető a monarchiák és a demokráciák esetében - ezt teszi Hoppe is, és biza arra jut, hogy utóbbi rosszabb.
Természetesen ő egy "ideális" állapothoz ("természetes rend") méri mindkettőt, és abból a szemszögből mindkettő elnyomó, ám jelentős különbséggel. És a demó Hoppe szerint sokkal elnyomóbb, mint a demó:(

"ez azt jelenti, hogy a monarchikus berendezkedés szabadabb, mint a demokratikus?"

Gyakorlatilag, tapasztalatilag? Igen, pontosan azt.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.24. 13:13:45

Zsömle,
" A deokrácia és a szabadság problematikája tárgyalható és tárgyalandó dolog, de a monarchia és a szabadság problémája tán nem az?" - ezt tesszük :)

"Az, hogy a demokrácia nem ad abszolút szabadságot, ez azt jelenti, hogy a monarchikus berendezkedés szabadabb, mint a demokratikus?
Mert mintha ezt állítanád." - az államforma önmagában kevésbé lényeges, erről már sokszor írtunk itt, hogy a mai Kína vagy Rákosi Magyarországa demokratikusnak, népinek nevezte magát. És még kicsit diktatúrák voltak. A mai belorusz vagy orosz alkotmány is (gondolom) megfelel az európai elvárásoknak.

Én inkább azt mondom, hogy - másokkal egyetértve - a modernitás nem járt szabadságnövekedéssel, sőt az ellenőrző képesség határozottan növekedett. Ugyanakkor a XX. századtól a modern politikai rendszer szereti magát demokráciának nevezni.
Ezért HHH és a libertáriusok kritikája minimum megfontolandó.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 13:22:53

Gabrilo

Milyen monarchia szabadsága nagyobb, mint a demokráciáé:

Az UK monarchiája, vagy a Habsburgok monarchiája, vagy II: Miklós monarchiája, vagy a Bourbonok monarchiája?

Szabadságnak beállítani a szociális háló és a kockázati közösségvállalás hiányát lehetséges, de ez esetben a szabadság fogalma definíció tárgya kell, hogy legyen.

Mellesleg nem válaszoltál arra, hogy egy csak az isteneknek felelős leválthatatlan személy, klán, miért alapvetően jobb választás, mint egy ugyanilyen, de a legitimizációját, legalitását folyamatosan megújítani köteles személy?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 13:32:36

tölgy ·

Nem a monarchia és a szabadság problematikáját tárgyaljátok, hanem szépen elbeszélünk egymás mellett.

Én megkérdezem, hogy miért jobb, ha van egy család, amelyik uralkodik az "idők végezetéig" annál, hogy időnként eldöntjük, hogy a regnáló vezetés megfelel-e a választók többségének, erre Ti elmesélitek, hogy a HH szerint a monarchiában nagyobb szabadság van, meg mivel demokráciának nevezi magát Oroszország, a monarchia jobb.

Pedig nekem konkrét kérdéseim vannak: miért jobb, ha van egy család, amelyik uralkodik az "idők végezetéig" annál, hogy időnként eldöntjük, hogy a regnáló vezetés megfelel-e a választók többségének?

Ez.

De erre nincs válasz.

A demokrácia kritikája megvan (az elvi hibát is csak tőlem láttam leírva -miszerint az elit nem a "nép boldogságáért" küzd, hanem a hatalomért-, nem a demokráciaszkeptikusoktól), az alternatívaként tálalt rendszer számomra egyértelmű bugjainak kemotoxozása pedig nincs.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.24. 13:36:20

"egy csak az isteneknek felelős leválthatatlan személy, klán, miért alapvetően jobb választás, mint egy ugyanilyen, de a legitimizációját, legalitását folyamatosan megújítani köteles személy?"
A legitimációját minden uralomnak naponta meg kell újítania. :)
A leváthatatlan személy talán hosszú távon gondolkodik, gondol az utódaira, stb. A demokratikus kormányokról nincs olyan elemző vagy hívő demokrata, aki ezt állítaná.
És a demokrácia felelőtlenségéről nagyobb az irodalom, mint a felelősségéről (hiszen a tömegben el lehet bújni, a döntéseket lehet a nép döntéseként bemutatni, stb.)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 13:43:33

tölgy

Ki előtt kell megújítania Szváziföld, vagy Szaud-Arábia uralkodójának a legitimációját?
A napkirálynak, vagy Ferenc Józsefnek ki előtt kellett nap-mint-nap megújítani a legitimitását?

Egy hipotetikus magyar királynak ki előtt kellene megújítani a legitimitását?

A leválthatatlan személy _talán_ hosszú távon is gondolkodik (utánam a vízözön), de miért tenne ilyet, ha az öröklési rend szerint _mindenképpen_ az lesz az utódja, aki?
II. Miklós miért nem gondolkodott hosszútávon? A megbukott monarchiák vezetői miért nem gondolkodtak hosszútávon?
A demokratikus monarchiák uralkodói mennyiben tekinthetők uralkodóknak, az UK, Svédország, mennyiben tekinthető technikai értelemben monarchiának, és mennyire inkább egy demokratikus berendezkedésű államnak?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 13:45:05

ps

"És a demokrácia felelőtlenségéről nagyobb az irodalom, mint a felelősségéről (hiszen a tömegben el lehet bújni, a döntéseket lehet a nép döntéseként bemutatni, stb.)"

A felelősséggel viselkedő monarchiák irodalma mekkora?

scsaba1 2008.06.24. 13:59:44

Zsömi:

G arra gondol (szerintem), hogy a monarchiában az "állam" nem nem próbált belefolyni 100%-ig a "pógár" életébe ill. a gazdasági életbe sem. Nem szólt bele abba, hogy ki mit szív, ki milyen gyümölcsfát szaporít, járattja-e iskolába a gyerekét vagy sem stb... stb. Viszont nem volt segíly, nyugdíj, "kötelező"eü. biztosítás, csak mondjuk a XIX sz. második felétől. Ez- összességében- nagyobb szabaddságfokot adott a "pógárnak", mint mondjuk a jelenlegi milliónyi szabállyal megrendszabályozott demokrácia. Ezen nyilván el lehetne moralizálni, hogy jobb volt-e vagy nem, de a "szabadság szemszögéből" nem biztos, hogy előnyben van demokrácia.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 14:00:16

zsömi,


Válaszoltunk, csak nem figyelsz:)) Az isteni kegyelemből uralkodó királyok érdeke megegyezik a "nép", azaz az alattvalók érdekeivel, akármilyen paradox is ez. Mivel holnap is király akar lenni, és azt akarja, hogy az utódját se b@sztassák, jobban teszi, ha jól viselkedik. Egyéb esetben kardélre hányják:))
Hovatovább, elég erős ellensúlyok voltak a monarchiák idején, amelyek korlátozták a király hatalmát. Az ellenállási záradék megvolt? Tudsz ilyet a mai magyar alkotmányban? Akkor a monarchiában volt korlátozottabb a király hatalma, vagy a demóban a min.elnöké?:-(((

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 14:01:33

scsaba rátapintott a lényegre,


ha zsömi az osztogató-fosztogató államot jobbnak tartja, mint a felelősen és szabadon döntő egyént és közösségeket, akkor neki a demó jobban fog tecceni. De hogy szabadabb lenne, az mán nem igaz:(

Ramaty 2008.06.24. 14:01:59

Szabadság a Monrachia alatt:

Magyarországon a rendi képviselettel szemben az 1848: V. tc. teremtette meg a népképviselet elvén mûködõ országgyûlés választásának lehetõségét. Természetesen ez a törvény nem haladta meg saját korát –hasonlóan a kontinens többi országához-, nem adott általános választójogot, így a nõkre, vagyontalanokra, a gazdai hatalom alatt állókra nem terjesztette ki a választójogosultságot. A lakosságnak kb. 7%-a jutott (csak a 20 éven felüli férfiak), a különbözõ feltételeknek megfelelve, választójoghoz.

A negyedszázaddal késõbb hozott 1874:XXXIII. tc. rendelkezései azt bizonyítják, hogy túl liberálisnak tartották a választójogosultságot meghatározó korábbi törvényt. Ezért, az új törvény – a bekövetkezett gazdasági változásokat is szem elõtt tartva- szigorúbb feltételeket szabott a városi lakosság ingatlantulajdonával kapcsolatban, valamint az adóhátralékosokat kizárta a szavazásból. A választók addig sem túlzottan magas számát a vagyoni cenzus szigorításával tovább csökkentette, továbbra is megtartotta a szavazás nyílt voltát, s bevezette a képviselõválasztás megkezdése utáni (fél órán belüli) jelöltállítás lehetõségét.

A választásra jogosultak szûk köre miatt (pl. az 1881-ben választásra jogosult 821 241 fõ az ország lakosságának 6%-t adta, de az 1914. évi 1 272 755 választásra jogosult állampolgár is az ország lakosságának csak 6,8%-t képviselte) az 1880-as évek második felétõl egyre gyakoribbakká váltak az általános, egyenlõ és titkos választójogot követelõ mozgalmak, amelyeknek ereje és nagysága a századfordulót követõen tovább növekedett. Legfõbb képviselõi a különbözõ munkáspártok, a radikálisabb parasztpártok és a városi polgárság mozgalmai és pártjai voltak. A századunk elején tömegessé váló szociáldemokrata mozgalom egyik fõ feladatának tartotta az elavult és igazságtalan választójog gyökeres reformját. Agitációjuk és akcióik elsõsorban a fõvárosban nagy tömegeket mozgatott meg. A készülõ választójogi törvény azonban nem lazított a választójog korlátozottságán, s mint a törvény indoklásából kiderül, nem akarta veszélyeztetni a fennálló társadalmi rendet, a magyar középosztály vezetõ szerepét. Így az 1913. évi XIV. törvénycikk értelmében a lakosság 8,6 %-a lett választójogosult, azonban e törvény alapján az I. világháború éveiben nem tartottak választást.

scsaba1 2008.06.24. 14:09:38

Felelős, hosszú távon gondolkodó királyokat miért hagyod ki?
Pl. Mátyás (az "igasságos") nem véletlenül akart német-római császár lenni, ill. nem véletlenül akart dinasztiát alapítani.
Vagy Viktória (angol) is egy kifejezetten sikertelen rossz uralkodó volt, ugye... ?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 14:13:07

"G arra gondol (szerintem), hogy a monarchiában az "állam" nem nem próbált belefolyni 100%-ig a "pógár" életébe ill. a gazdasági életbe sem."

A kérdés az, hogy ez igaz-e, vagy csak egy idealisztikus kép?
Ha mélyebbre merülünk a történelembe (XIX. század közepénél), akkor a jobbágyok szabadsága, és terhei az ( 52 nap igás, vagy 104 nap gyalogrobot) elvonásnak számítanak-e, beleszólásnak a pógi (alattvaló) életébe, ahogy a röghözkötés pl annak számít-e?

Mert abba lehet, hogy nem szólt bele az állam, hogy ki mit szív, de abba már igen, hogy ki mit gondol (felségsértés, vallásgyalázás pl.)

Persze, lehet azt mondani, hogy az a rendszer nem a monarchia, csak annak nevezte magát, de akkor újfent felteszem a kérdést, hogy mi az a monarchia!
Az-e ami a gimnáziumi tananyag, vagy jogos a kérdés?

Ramaty 2008.06.24. 14:22:37

"Hovatovább, elég erős ellensúlyok voltak a monarchiák idején, amelyek korlátozták a király hatalmát. Az ellenállási záradék megvolt?"

Az ellenállási záradék a püspökök és főurak, azaz más elnyomók jogává tette az ellenállást, ha a király az Aranybulla rendelkezéseit megszegné. Nem a "nép" jogává.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 14:25:36

scsaba1

Volt egy-két felelősen gondolkodó uralkodó, ezt simán nem vitatom. Volt olyan is, amelyik az országa erősítésén, felvirágoztatásán dolgozott (Philippostól kezdve Károly Róbertig), ám eme felvirágoztatásokból erős és jóléti állam, vagy Nagy Sándor és Nagy Lajos következett-e pont a monarchia működéséből és a dinasztiában gondolkodó uralkodói mentalitásból adódóan?

scsaba1 2008.06.24. 14:33:37

A robot "telkenként", ill. a telek arányában volt megállapítva. Egy többtagú családban simán lehetett, hogy a fiú ment robotra, az apa pedig a saját telkén dolgozott.

Ezzel szemben most a munakhelyeden/vállalkozásodban "robotolsz", az "állam" elszedi a jövedlmed durván felét, majd az adózott jövedelmedből vásárolhatsz bármit magadnak, amin további 20% áfa van.
És meg -Ferenc testvér szerint- öngondoskodjál is, mer' nincs ingyenebéd...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 14:51:49

scsaba1

Igen, ez mind nagyon szép, de melyik rendszer biztosít magasabb életszínvonalat, pénzügyi szabadságot?

Meg úgy általában!

Ha a robotot dologidőben kell elvégezni, akkor a nap-nap szerinti számítás mérvadó-e?

Magyarul, ha a földesúrnál szántani kell, és emiatt te csak akkor tudsz szántani, amikor a földesúri birtok már fel van szántva, akkor a te ledolgozott napod egy napnak számít-e?

Szal a földművelés és a csapággyártás között az a különbség, hogy csapágyat lehet gyártani télen is, így az elvonások effektív aránya nagyobb a statisztikainál.

Ha ehhez hozzáveszed azt is, hogy ha veszel magadnak egy tanyát, némi földdel, akkor ma semmit nem kell befizetned az állambácsinak a terményből, hacsak nem akarod elcserélni folyóvízre, villanyra gázra, autóra.
Nemesítgetheted magadnak az almafát, ebbe sem szól bele senki.
"Csak" kiszorulsz a TB-ből. :)

Szal úgy hasonlítod össze egy önellátó, és szolidaritás nélküli rendszer elvonásait egy társadalmi munkamegosztásra épülő szolidáris rendszer elvonásaival.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.24. 14:53:02

zsömle,
legitimációt naponta meg kell újítani minden uralomnak, különben gyorsan nagy szarba kerül, nem engedelmeskednek neki.

"A felelősséggel viselkedő monarchiák irodalma mekkora? " - a középkori királytükrök, és az egész politikai gondolkodás erről szólt.

A monarchia előnyeit itt már emlegették néhányan, de mondok egy újat: nincsenek benne pártok, így valóban a tv. uralkodhat és nem a pártérdekek :(

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.24. 15:00:08

nem figyel az ember néhány napig, erre ez fogad.

a téma megér egy hosszabb hozzászólást, amit meg is ejtek estefelé, addig is:

"G arra gondol (szerintem), hogy a monarchiában az "állam" nem nem próbált belefolyni 100%-ig a "pógár" életébe ill. a gazdasági életbe sem."

ez azért meglehetősen nagy butaság. a monarchiákban bizony egészen elképesztően (mai szemmel főleg) durván szabályozva volt az élet majd minden területe. az öltözködéstől a költözködésig, a munka, a szakmaválasztás, a házasság, a kereskedelem, minden.

egy idealista rózsaszín felhő lebeg bizony az emberek fejében a monarchiáról, meg a boldog békeidőkről, meg az aranykorról.

kis szines: a OMM-ben, pl. szabályozva volt, hogy egy úriember 20x30x50cm-nél nagyobb csomagot nem cipelhet.

szóval a demokrácia eléggé rossz rendszer, de a szabadság szempontjából sajnos az eddigi legjobb.
(a hatékonyság más kérdés. nem véletlenül nincs a hadseregben demokrácia)

az adórendszer összehasonlítása meg nemcsak, hogy röhejes, (tárgyi hibák, urak!) de értelmetlen is: tessék felmérni a költségeit a mai államnak, meg az akkorinak
áram/atomerőmű, autópálya, hadsereg, mentőszolgálat kell-e? ha nem akkor lehet csökkenteni az adókat.
izlandnak nincs hadserege. igaz, fizet az usának, hogy védje meg.

na, majd jön a többi este.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 15:02:01

tölgy ·

"legitimációt naponta meg kell újítani minden uralomnak, különben gyorsan nagy szarba kerül, nem engedelmeskednek neki."

HOGYAN ÚJÍTJA MEG, ÉS KI ELŐTT AZ URALKODÓ A LEGITIMITÁSÁT?
KINEK, MILYEN HATALOMNAK FELEL A TETTEIÉRT AZ URALKODÓ?

Az UK-ban vannak pártok, ÉS monarchia. Svédországban vannak pártok ÉS monarchia.
Az OMM-ban voltak pártok, ÉS monarchia volt.
A cári Oroszországban voltak pártok (különböző nagyúri befolyásos érdekcsoportok) ÉS monarchia volt.

Az, hogy nincsenek pártok egy monarchiában, egyszerűen tévedés, ahogy az is, hogy az uralkodónak nem kell lavíroznia ezen erővonalak mentén, hacsak a hatalmát nem egy robothadsereg biztosítja.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.06.24. 15:04:28

Zsömle, megnéznéd a blogomban az utsó posztot, írtam neked valamit:)
(bocsi az offért)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.24. 15:05:31

k. zsömle,

az őstermelőknek is kell fizetni a tételes eü járulékot, ami kb. 5000 huf / hó. igaz mást nem. viszont cserébe -immár vizitdíjmentesen- kikapják a vakbelét, ha úgy adódik.

és láss csudát: se tized, se kilenced, se királyi huszad, se robot, se ajándék. az első éjszaka jogát, mondjuk lehet, hogy most is a polgármester fia érvényesíti, de az még belefér.

scsaba1 2008.06.24. 15:26:04

"Igen, ez mind nagyon szép, de melyik rendszer biztosít magasabb életszínvonalat, pénzügyi szabadságot?"

Megfeledkezel az időről. Simán összehasonlítod a nyomásos földművelést a csapágygyártással. Volt egyáltalán golyóscsapágy a mondjuk a XVIII. században?

Az életszínvonal-emelkedés nem a rendszerből adódik, hanem az alkalmazott tecnológia fejlettségétől. Szerinted, ha átalakulnánk monarchiává (És valóraválna a ballibek legrosszab álma, hogy OV I. Viktor néven isten segedelmével királlyá koronáztatná magát a Duna jegén), akkor automatice ökrökkel szántanánk utánna?

A 104 nap gyalogrobot valamilyen csoda folytán pont heti 2 napra jön ki. Nem azt jelenti, hogy a jobbágy márciustól május végéig csak a földesúrnak dolgozott, hanem tavasszal kapált egy kicsit , nyáron aratott egy kicsit, ősszel szántott, télen fát döntött az erdőn stb. Másrész meg is lehetett váltani a robotot terménnyel...

scsaba1 2008.06.24. 15:35:17

"kis szines: a OMM-ben, pl. szabályozva volt, hogy egy úriember 20x30x50cm-nél nagyobb csomagot nem cipelhet."

És elvitte a csendőr, ha nagyobbal kapták el? Esetleg kigolyózták az úri kaszinóból?

Ha már az érvelési hibáknál tartunk, majd' mindenki a középkori monarchiákat hasonlítja össze a jelenkori demokráciákkal (ezért én is), ami -az időtényező miatt is - mókás.

Ramaty 2008.06.24. 16:01:31

Drei H valami egészen röhejes levezetést csinál a "kamatláb" témában. Komolyan, ő tényleg közgazdász? Nem hiszem el...

Pötyy 2008.06.24. 16:09:03

Korábban én is sokat gondolkodtam a kérdésen, és bevallom monarchiapárti voltam. Aztán kicsit idősebb lettem (na azért nem sokkal) és a következőre jutottam:
A kérdés nem megválaszolható. Hinni lehet a monarchiában is, meg a demokráciában is, akár észérveket is lehet hozni de... Olyan rendszer nincs, ami minden embernek jó, remélem ebben megegyezünk. (Ha esetleg nem, akkor talán megbeszéljük egy másik postban, ha valamelyikőtök ír egyet :)) Namármost a monarchiát egyértelműen azok éltetik, akik a király, az elit, vagy a módos középréteg tagjai(-nak képzelik magukat) Ők jól járnak, hiszen egyrészt vezető pozíciót töltenek be, másrészt rendelkeznek azzal a vagyonnal, ami biztosítja számukra, hogy élhessék azt az életet, amelyet szeretnének. A többi ember, akiket a szegény középréteg, és a nincstelenek alkotnak nem jár jól a monarchiával, nekik inkább a demokrácia jó. Persze ott is szegények, és nem is a szociális juttatások miatt - amik egyébként nem államforma-specifikusak, az csak véletlen, hogy a szociális gondolkodás elterjedése egybeesett a modern demokráciák kialakulásával - hanem azért, mert egy demokráciában, ha az jól működik, érvényesíthetik kismértékben az érdekeiket, és adott a lehetőség számukra, hogy feljebb léphessenek.

Ezeken a preferenciákon kívül még az is számításba veendő, hogy egy ember magára, és kiccsaládjára gondol, vagy igyekszik az Emberiség nevében fellépni. (Az érdekes paradoxon, hogy általában az Emberiség fejével gondolkodók vannak a demokrácia pártján, miközben a demokrácia akkor működik a céljának megfelelően, ha mindenki önző.)

Ramaty 2008.06.24. 16:22:38

Pötyy,

azért nem ennyire egyszerű ez. voltak arisztokraták, akik maguk akarták a változást. (monarchia->köztársaság)

Csomorkány 2008.06.24. 16:43:22

Sziasztok!

Ha elfelejtjük a komolytalan fölvetéseket (középkori jólét versus modern jólét), akkor visszajutunk ahhoz az értelmes kérdéshez, hogy hogyan lehet a jelenlegi demokráciák tapasztalható hibáin valamit javítani. Szerintem úgy, ha sürgősen elfelejtjük a népfölség elvét, mint üres demagógiát. Attól még demokratikus technikákkal élhetünk vezetőink megválasztásánál.

Namost, a monarchia visszaállítása azért lenne jó irányba mutató lépés, mert szimbolikus tagadása a népfölségnek. Egy király (egy modern király is) Isten kegyelméből uralkodik, Isten előtti felelősséggel. Ha visszaállna a királyság, ki kellene venni az alkotmányból a népfölség elvét, és bár nyilván jelen maradna a politikai demagógiában, de mégis nyerne egy lényeges pozíciót a józan ész. A mennyek királysága még nem jönne el.

Természetesen egy középkori köztársaság, mondjuk Velence dózséi is Isten kegyelméből uralkodtak, bár őket egy oligarchia választotta, tehát a népfölség meghaladására nem a királyság visszaállítása az egyetlen elvileg elgondolható út, de számunkra itt és most a legrövidebb. Éspedig a legitim Habsburg királyság azért jobb a választott királyságnál, mert még messzebb van a népfölség elvétől. Ja, meg mert közelebbi hagyomány mutat rá.

Szóval nem az az én bajom, ha választjuk azokat, akik a hatalmat gyakorolják fölöttünk, hanem az, ha azt képzeljük, hogy a választójog valamilyen önmagán túlmutató plusz irányítási jogot ad a kezünkbe, és a megválasztottaknak személyesen bennünket kellene képviselniük. Ez képtelenség, és képtelen hazugságokba sodorja a megválasztottakat. A megválasztottaknak Magyarországot kell képviselniük Isten és a szomszédos államok előtt.

Ramaty 2008.06.24. 16:54:38

Csomorkány,

miért, van Isten? Ez már tény?

2008.06.24. 16:59:46

@scsaba1: Abban igazad van, ha ma egy monarchikus rendszer fejlődne ki, akkor nem esne vissza hirtelen a technológiai fejlődés.

Azonban a tudomány, az ipar és ezzel a gazdaság fejlődése akkor indult be nagy mértékben, amikor a polgárság jelentős gazdasági és ezzel politikai hatalomra tett szert. A királyok és az arisztokrácia nem volt érdekelt ebben a fejlődésben, a polgárság igen. Most lehet azzal példálózni, hogy voltak olyan arisztokraták akik újító szellemben tevékenykedtek, de a többségnél nem ez volt a jellemző, a fejlődés a polgárság pozícióba kerülésével indult meg, és ez hozta magával a demokrácia felé induló társadalmi változásokat is. Más kérdés, hogy nálunk egy kicsit másképp történt ez (reformkor, ahol néhány haladó arisztokrata volt a fejlődés motorja), de amikor megtörtént, már a lemaradás bepótlásáról volt szó.

@Csomorkány: isten kegyelméből? Azért ma már ez túlzás lenne, úgy érzem.

Csomorkány 2008.06.24. 17:07:23

Sziasztok!

Egyébként ha már középkori szólásszabadság, nem tudom, hányan olvasták közületek az Isteni színjátékot?

Az egyik legelgondolkodtatóbb rész a téma szempontjából az egyik ördög fejtegetése arról, hogy hogyan várják a hivatalban lévő pápát, VIII. Bonifácot a pokolban. Most képzeljetek el egy hasonló stílusú támadást egy modern politikus ellen. Ha Orbán Viktor fejtegetni kezdené, hogyan várják Gyurcsányt az ördögök a pokolban, egy nap alatt keresztre feszítenék.

Ehhez képest Dantét nem ítélte el az inkvizíció, ellenkezőleg, a könyvét templomok szószékeiről olvasták föl a népnek. Ha mondjuk a Szentháromság dogmáját tagadta volna, ment volna a máglyára.

Tanulság: a Középkorban más irányú volt a szólásszabadság, mint manapság. Akkor embereket, akár a legmagasabb pozíciót betöltőket is, a leggátlástalanabb stílusban lehetett támadni, intézményeket csak a lehető legszőrmentébben. Ma fordítva van: intézményeket bármilyen gátlástalanul lehet támadni, embereket csak egészen szőrmentén. Miközben a Köztársaságról leírhatom, hogy úgy hülyeség, ahogy kitalálták, Gyurcsányt nemhogy a pokolba nem küldhetem, azt is csak a legnagyobb óvatossággal írhatom le, hogy lop. Azt, hogy hazudik, csak a saját nyilatkozata alapján jelenthetem ki róla vitathatatlan tényként.

Namost, miután a társadalmi problémák okai akárhányszor alkalmatlan emberek, és akárhányszor alkalmatlan intézmények, igazából egyikfajta szólásszabadság sem elvileg problémás. Az azonban egyértelműnek tűnik, hogy nagyobb a társadalmi stabilitás akkor, ha az intézmények szentek, és a betöltőiket lehet gátlástalanul szidni, mint ha fordított a helyzet.

2008.06.24. 17:16:22

@Csomorkány: Az, hogy Dante bírálhatta írásában a pápát, annak egyházpolitikai okai voltak, nem pedig a szólásszabadság. A kat. egyházon belül voltak akkoriban némi pártoskodás és sokan nem ismerték el Bonifácot legitim pápának. Dante történetesen ebben a csapatban volt. Akkor volt szólásszabadságot, ha kellően erős támogatókat tudhattál magad mögött.

Ramaty 2008.06.24. 17:16:30

Csomorkány,

már bocs, Te Mo.-n élsz? Sztem le vagy maradva pár lépéssel. Nézz körül az interneten, sajtóban hogy mit és mennyire óvatosan írnak Gyurcsányról.

Csomorkány 2008.06.24. 17:33:50

ifsz: miért az én szövegemből úgy tűnt, hogy Dante szerette Bonifácot, és barátilag dorgálta? Nyilván egy ellenpárt tagja volt, nü?

candide: a legmerészebb állítások, hogy lop, és hogy el kellene hajtani a hatalomból. Smafu ahhoz képest, amit egy középkori prédikátor mondott volna róla.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 18:49:53

Csomorkány

Isten kegyelméből uralkodni _fölöttem_ nem fog senki.

Isten kegyelméből a hívőkön lehet uralkodni, de egy ateistán, agnoszikuson nem.

Reszelő a szívbe, egy lövés Szarajevóban, és ennyit az Isten kegyelméből.

Mert elutasítani a népfelséget, azt lehet.
Barom veszélyes, baromi felelőtlen, de meg lehet próbálni, de a népfelség helyére nem állíthatod az istent, mert körbe leszel röhögve, és egy kinevetett uralkodó ugyi szart se ér, vagy túl sok embert kell megölnöd/megkínoznod/börtönbe zárnod.

"Köztársaságról leírhatom, hogy úgy hülyeség, ahogy kitalálták, Gyurcsányt nemhogy a pokolba nem küldhetem, azt is csak a legnagyobb óvatossággal írhatom le, hogy lop."

Gyurcsányt nem küldheted el a pokolba? Figy! Azt idegbetegezi, meg hülyézni, meg hazaárulózni is szokták a méjnsztrím jobboldali médiákban.

A felségsértés ugye nem monarchista találmány...

lol

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 18:51:38

"Reszelő a szívbe, egy lövés Szarajevóban, és ennyit az Isten kegyelméből."

Ez a genuine demokrata szemlélet:-(((

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 18:54:22

zsömi,


a népfelség elvét minimum kiröhögték, de leginkább megvetéssel kezelték, amikor megjelent. Ahogyan a genfi filozófot is jobb lett volna belevágni valami bográcsba még idejében.

Lehet fikázni az isteni kegyelemből uralkodó monarchiákat, de közülük mégis melyik csinált Gulagot meg Auschwitzet? He? Vadnyul kolléga reklámozta a minap J. Lukacs könyvét, érdemes beleolvasni: ezek a figurák bizony MIND a népfelség elve alapján kormányoztak. Hitler annyira volt reakciós, mint a ruhásszekrényem.
Akkor melyik elv/gondolat okozott több nyomorúságot a zembereknek?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 19:11:39

Gabrilo

Ha valaki isten kegyelméből uralkodik, akkor, ha sikerül megmerényelni, az azt jelenti, hogy elveszítette az isteni kegyelmet, és ezzel az uralkodásra való jogot.
Döntsd már el bazeg, hogy hiszel-e, vagy sem!
Ha hiszel, akkor isten megvédi, ha nem hiszel, akkor meg fasznak mondod, hogy isten-isten.

"Lehet fikázni az isteni kegyelemből uralkodó monarchiákat, de közülük mégis melyik csinált Gulagot meg Auschwitzet?"

II. Miklós pl csinált gulágokat (tudod, Szibériában).
II. Lipót belga király Belga-Kongói népirtása csak legenda.
Ausztráliában az a sok fegyencszármazék sem azért van, mert az Isten kegyelméből uralkodó áldását adta arra, hogy jól szedjék össze a bűnözőket, meg egyebeket.

Szisztematikus népirtás isteni parancsra: Jerikó.

Szerintem a Bibliából vette az ötletet Hitler, így egy isten kegyelméből uralkodó személy megbízhatatlan. Pont annyira, mintha Marxot olvasna stikában a budin.

Hogy a demokrácia okozott-e több nyomort, vagy a monarchikus berendezkedés?
Azért elég elvetemültnek kell lenni ahhoz, hogy a jelen problémáit mind a demokráciából vezesd le, és úgy gondold, hogy ezek a dolgok egy monarchiában nem lennének...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 19:20:01

zsömi,


ha a királynőnek heréi volnának, akkor biza királynak hívnák.

A tények pedig azt mutatják, hogy a demó világhódítása óta bizony, komolyabb tragédiákat kellett átvészelnünk, mint a monarchiák ideje alatt.
Pl. a totális háborúk nem éppen jellemzőek a monarchiák időszakára. A civil-katona megkülönböztetést meglehetősen komolyan vették.
Továbbá nem sikerült 4,5-6 millió embert megölniük (Holokauszt), sem 100 milliót (kommunizmus). És nem sikerült mondjuk egy 60 éven át fennálló totalitárius rezsimet létrehozniuk, a "népfelség" elve alapján.
Ezeken gondolkodj egy picit.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 19:35:03

"Pl. a totális háborúk nem éppen jellemzőek a monarchiák időszakára."

Nagy Sándor smafu?
Vagy az európai vallásháborúk?
Vagy a Svéd nagyhatalmi törekvések, esetleg Napoleon?

Én inkább úgy látom, hogy azért nem folytattak totális háborút, mert nem voltak meg az erőforrások ehhez, nem pedig azért, mert nem is akartak.

A vérmatematikába pedig nem kellene belemenni, főleg ilyenképpen nem, ugyanis felhívnám szíves figyelmed, hogy sem a hitleráj, sem a szovjethatalom nem volt demokratikus rendszer.

Az, hogy a totalitárius rezsimet nem a népfelség alapján hozták létre a monarchiák, az persze igaz.
Az viszont nem, hogy a szovjet hatalom, vagy a náci birodalom alapja a népfelség volt.

2008.06.24. 19:38:11

@Csomorkány: értem, de nem azért tehette meg, mert szólásszabadság volt, hanem mert rendelkezett a saját pártjában kellően nagyhatalmú támogatóval, aki megvédi, ha esetleg a pápa túlságosan kiakad a humorán. Nem általános jog védte a szólásszabadságát.

Elismerem, hogy már akár a kora középkorban is meglehetősen fejlett jogrendszerek voltak, de a jog által biztosított szólásszabadság új fejlemény: csak a XX. század második felében vált általánossá (már ahol).

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 19:46:08

zsömi,


neked fogalmi zavaraid vannak. Nem kicsit, nagyon. Sem Nagy Sándor háborúi, sem a vallásháborúk nem voltak totális háborúk. Ezt csak a marxista történetírás nyomja, de ma már ha egy történésznek elsütöd, képenröhög. (Nagy Sándor mint keresztény monarcha... muhahaha)

Napóleon?:-DDDDDDDD
Ezt félreütötted, kedves?:))
Napóleon Szent Ilona szigetén ilyeneken merengett:
ha 1803-ban lerohanja Angliát, köztársaságot kiáltott volna ki, a nemesség és a főrendi ház eltörlését azonnal végrehajtotta volna, szabadságot, egyenlőséget, NÉPFELSÉGET, demokráciát hozott volna létre. :))))) Miről is beszélünk?:)))))))

És hát, mind a szovjethatalom, mind a náci Németo. a népfelség elve alapján uralkodtak.
Ezt már eccör-kéccör bevágtam néhány helyre, nem figyeltél... a nácik hivatkozásai közül néhány:

"1940 (Völkischer Beobachter, December 11, 1940); calls himself
an arch-democrat, Munich, November 8, 1938 (V.B.,
November 10, 1938); calls National Socialism the ” truest
democracy,” Berlin, January 30, 1937 {V.B., January 31,
1937); calls the National Socialist constitution democratic,
Berlin, May 21, 1935 (V.B., May 22, 1935); also in Mein
Kampf (Munich: Eber, 1939), p. 99: ” The truly Germanic
democracy with the free election of the Leader, who is
obliged to assume full responsibility for all his actions.”
Goebbels: Calls National Socialism an ” authoritarian democracy” (speech before the press, May 31, 1933); calls
National Socialism a ” Germanic democracy ” (speech before
the press, Frankfurt, June 21, 1933) ;951 calls National
Socialism ” the noblest form of European democracy,”
March 19, 1934; admits that Nazis do not talk much about
democracy but insists they are nevertheless the executors of
the ” general will ” {V.B., April 25, 1933).
Rudolf Hess: Calls National Socialism the ” most modern
democracy of the world ” based on ” the confidence of the
majority."

Sztálin, Mussolini, Rákosi M. dettó.
És ügye, ne feledjük, az egyik figura 33-ban választást is nyert:-((((

Még az óvatosan fogalmazó John Lukacs is így ír erről:

"De Hitler egészen más, mint ellenforradalmár; az ő 1933-a nem ellenforradalmi mozgalom volt. Mi sem állt távolabb Hitlertől (vagy éppen Mussolinitől vagy Peróntól, és még sorolhatnánk), mint hogy bármiféle jót lásson akár a monarchiában, akár az arisztokráciában (a tizennyolcadik század világáról nem is beszélve). Hitler populista volt, forradalmár, és legalábbis egy-egy szempontból a népuralom híve, demokrata. Ennek bizonyítékai szavakban és tettekben egy kisebb kötetet megtölthetnének." (Lukacs: Demokrácia és populizmus - félelem és gyűlölet)
Mert biza, ennek gyökerei 1792-ig mennek vissza, amikor is tombolt vala az totalitárius demokrácija.

És ezt mondja nem egy reakciós, konzervatív és liberális történész-eszmetörténész J. Talmontól Strausson és Voegelinen át John Lukacsig.
Vajon ők meggyőzőbbek, és az általuk idézett források, vagy zsömi elképzelései?:)))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.24. 19:49:15

zsömle,
nem világos, amikor a népfelség elfogadása mellett érvelsz, hogy azt a nép manipulálásának szükséges eszközének tekinted (ezzel lehet engedelmességre hízelegni őket), vagy esetleg a mai politika létező elemének?
Az első felével mindenki egyetért, a második felét ma meg elég kevesen állítják a politikai gondolkodók közt.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 19:50:18

ifsz,

"csak a XX. század második felében vált általánossá (már ahol)."

Hát, nem. A Progresszió Fészkeibe belenézve, kicsit sem szeretik a szólásszabadságot. Azok szólásának szabadságát szeretik, akik visszhangozzák eszméiket.
A PC meglehetősen új találmány, és épp a II. Vh. utáni balos-progresszív ideológiai megszállottak találták ki.
Ha lakatot tesznek a képemre a PC nevében az hol szólásszabadság?

Csomorkány 2008.06.24. 20:01:33

ifsz: minthogy a korban nem volt általános jog, nehéz vitatnom az állításodat, hogy nem védte ilyen Dante szólásszabadságát. De a kor szemléletébe bőven belefért a mindenkori ellenfelet olyan gazemberségekkel vádolni, amitől manapság mindenki hápogna, hogy "na ezt azért már mégse". Zsömi példái közül az "idegbeteg" és a "hülye" erkölcsi értelemben kifejezetten fölmentik a Fletót. Össze sem vethetők a mainstream középkori vitastílussal. A "hazaáruló" eredeti jelentésében már inkább, de csak olyan módon, ahogyan a "menjen a francba" kifejezés eredendően trippert kíván neki. Mára viszont annyira inflálódott, hogy úgyszólván súlytalan. Miért, tudja még valaki Trianon és december 5 után, hogy mi az a "haza", és hogyan kell elárulni?

zsömi: nem az a lényeg, hogy te mit gondolsz róla, hanem hogy ő mit gondol magáról. Sokkal nagyobb biztonságban érezném magam a bőrömben, ha tudnám, hogy olyan miniszterelnököm van, aki Isten előtt felelősnek érzi magát a tetteiért, és időnként megjelenik a lelki szemei előtt, hogy ez micsoda iszonyatos teher. Egyébként az, és ezért ontológiai értelemben még akkor is kijár a Fletónak a tisztelet, ha egzisztenciálisan nem tudatosította, milyen helyzetben van Isten előtt. Arról beszélek, mint Dante, hogy az ördögök már fűtik neki a kondért. Csak tartok tőle, hogy senki nem vesz komolyan, mert ez olyan elavult, középkori duma.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 20:15:26

tölgy ·

A népfelséget pont nem tartomjó dolognak, de a monarchiát rosszabbnak tartom.
Az isteni kegyelemből uralkodó despotákat pedig még rosszabbnak tartom.

Alapvetően azt tartom rossz dolognak, amit itt páran üdvözöltek: a hatalmi kasztosodást, mert a kasztosodás következtében túl sokan veszítik el a reményt arra, hogy feljebb jussanak, legális módszerekkel, és ez véleményem szerint, ha ennyi szabadidővel rendelkezik az ember, mint most, óhatatlanul forradalomba, anarchiába torkollna.

A demokráciát nem azért tartom jó rendszernek, mert hatékony, vagy mert hiszek a népfelségben, hanem azért, mert így szabályozott keretek között tudják kiélni a haralmi ambícióikat azok az emberek, akik ellenkező esetben Szarajevóban lövöldöznének, vagy reszelőket dugdosnának mindenféle császárnők mellyibe.
Ugyanúgy pl. a nyugdíjat sem azért tartom jó dolognak, mert az öregek megérdemlik a gondoskodást, hanem azért, mert a békés és kvázigondtalan öregkor ígéretével le lehet szerelni a ráérő tömegeket, így az önmegvalósításukat a horgászatban keresik, nem a vonatrobbantásban.

Ha monarchia lenne, és hasonló életszínvonal, mint most, akkor a sok kicsi Gyurcsány, Orbán, Szijjártó, Kövér mit csinálna szerinted?
Hajbókolnának, vagy szerveznék az ellenállást?
Vagy én itt ülnék, és kommentelnék, bizonygatva azt, hogy a regnáló hatalom rendeltetési idejét ki kell, hogy töltse, vagy azt szervezném, hogy holnap legyen az a nap, amikor kitöltötte?

Szal én, úgy gondolom, hogy a demokrácia azért a lehető legjobb eddig kitalált rendszer, mert integrálni tudja azokat a tehetséges és hatalomra vágyó embereket, akik más rendszerben születésük miatt a hatalom közelébe sem tudtak kerülni, vagy, ha igen, akkor Lenin, Mao, Kun Béla néven váltak ismerté.

2008.06.24. 20:19:21

@Gabrilo:

"A tények pedig azt mutatják, hogy a demó világhódítása óta bizony, komolyabb tragédiákat kellett átvészelnünk, mint a monarchiák ideje alatt.
Pl. a totális háborúk nem éppen jellemzőek a monarchiák időszakára. A civil-katona megkülönböztetést meglehetősen komolyan vették."

Szerintem tévedsz abban, hogy a régi korok erkölcse akadályozta meg az általad említett tetteket. Az igyekezet ilyesmikre már akkor is megvolt, a szükséges infrastruktúra, fegyverek, kommunikáció és logisztikai kapacitás nem.

A civilek kiirtása és a totális háborúk pedig amiatt nem volt jellemzők, mert akkoriban régen inkább területszerző háborúk voltak, a civil (jobbágy) pedig értékes erőforrásnak számított ebben az esetben. Ráadásul akkoriban a civilek is komolyabban vették a civil-katona megkülönböztetést, nem kezdtek mindenféle partizánháborúba, meg terrorcselekményekbe, ezért nem jelentettek katonai fenyegetést.

"Hát, nem. A Progresszió Fészkeibe belenézve, kicsit sem szeretik a szólásszabadságot. Azok szólásának szabadságát szeretik, akik visszhangozzák eszméiket. A PC meglehetősen új találmány, és épp a II. Vh. utáni balos-progresszív ideológiai megszállottak találták ki.
Ha lakatot tesznek a képemre a PC nevében az hol szólásszabadság? "

Nem írtam a PC-ről, az valóban a szólásszabadság ellen hat. Csomorkány középkori szólásszabadságára írtam válaszul, hogy a _jog által biztosított_ szólásszabadság új dolog, leginkább XX századi, azt hiszem. A középkorban csak néhányan engedhették meg, hogy bírálják a feljebbvalókat és hogy kik ezek a kevesek, azt leginkább a kapcsolatok határozták meg (Dante volt a példa).

@Csomorkány:

Nincs igazad abban, hogy nem volt általános jog, nagyon sok törvénykönyvet alkottak akkoriban, bár valóban nem voltak annyira összetettek, mint a maiak. Abban igazad van, hogy a XIX. századig tényleg nem volt annyira kifinomult vitastílus, és nem válogatták meg annyira a szavaikat. Azonban a szólásszabadság nem egyenlő azzal, hogy bármilyen bunkó stílusban bírálhatod az ellenfeled. A középkorban, ha valami hatalmasságot komolyan megsértettél, akkor az önkéntes száműzetést kellett választanod, ha nem volt pártfogód és meg akartad tartani a szabadságod / fejed. Ha jól emlékszem egyébként Danténél is ez volt a helyzet és a száműzetésben írta bele bosszúból Bonifácot a pokolba. (Remélem jól esett neki :)).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 20:35:10

Gabrilo ·

Vagy jópárszor megkérdeztem, hogy mi a picsát értetek a monarchia alatt.

Erre egyetlen válasz érkezett, azt, amit középiskolában tanítottak, meg egy vikis cikk.
Aztán ki lett egészítve azzal, hogy európai.

Nah, Nagy Sándor Európai, és a vikis cikk alapján monarchiában élt.

Erre jössz Te, és azt mondod, hogy keresztény monarchia.

Ménem lehet válaszolni arra, hogy mit jelent az, hogy monarchia?
Hogy milyen monarchia?

Megvádolsz fogalomzavarral, de nem tudod megmondani, hogy az UK, vagy Svédország monarchiáját _gyakorlatilag_ mi különbözteti meg egy demokráciától.

Annyira jó ám így beszélgetni.
Én mondok valamit, Te mondasz valami mást, oszt nincs közte koherencia.

Mellesleg az, hogy miről álmodozott Napoleon, és, hogy Franciaország császára volt (a császár, az olyan, mint egy király, vagy nagyherceg, csak májerebb), így monarchisztikus volt az összes császárként folytatott háborúja, ez ugyi két külön dolog.
Me pofázott Napoleon is a népfelségről, de a hatalmának annyi köze volt hozzá, mint Sztálinénak, és az a szabadságot, amit a franciák vittek szerte Európában, kevesen fogadták el.
De nem azért, mert nem szerették a szabadságot, hanem mert a propaganda és a valóság között kevés volt az átfedés.

Persze, a komcsik nyomták, hogy Alexandrosz totális háborút folytatott, és igazából nem is akart Ázsia ura lenni.

Az, hogy a Sztálin, meg Hitler a népfelség elvén uralkodott volna, ez egyszerűen röhelyes.
Ők maguk, meg a propagandagépezetük ezt szajkózta, de súgok egy titkot: HAZUDTAK! BELE A NÉP POFÁJÁBA!

A szovjet hatalmat nem a népfelség, hanem a KGB tartotta fenn + hadsereg, a nácik hatalmát pedig a titkosrendőrségük + hadsereg.

Hogy melyik a hihetőbb: Hitler a demokrata, aki a népfelség alapján uralkodott, vagy Hitler, aki azt mondta a népnek, hogy a népfelség alapján uralkodik, de közben összeszedett minden politikai ellenzékit, elhallgattatta a különutasokat, és leszámolt a az SA-val?

Hááát.

Mi az a népfelség?
Csak ez maradt?
Népfelség alapján úgy kell uralkodni, mint isten kegyelméből?

Ki kell nyilatkoztatni, azt jóvan?

Mert, ha ez alapján kell, akkor igazad van!
Mindenki, aki a népfelségre hivatkozik...

ehh..

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.24. 20:44:48

Csomorkány

"Sokkal nagyobb biztonságban érezném magam a bőrömben, ha tudnám, hogy olyan miniszterelnököm van, aki Isten előtt felelősnek érzi magát a tetteiért, és időnként megjelenik a lelki szemei előtt, hogy ez micsoda iszonyatos teher."

Volt ilyen ember: Jim Jones.

eino. 2008.06.24. 23:10:51

Metal Warrior 2008.06.23. 20:15:1.
Alapvetően, az emberek mentalitásának kellene megváltoznia és akkor rendszertől függetlenül jól móködne a társadalom.

-----------------------------------------------
Kicsit másképp gondolom. Ha az emberek mentalitása megváltozna a jó - vagy annak tartott - irányba, nem torzulhatna a demokrácia , mint ahogyan az történik éppen; és nem lehetne diktatúra sem, tehát nem rendszerfüggetlen a mentalitás.

Amíg az irányító csoportoknak érdekük, hogy az embereket tömegalkotónak tekintség, és ne egy közösség, társadalom tagjának , addig esély sem lesz arra, hogy az emberiség egészénél , vagy akár csak egy országban is a jelenlegi mentalitás változzon.

Csomorkány 2008.06.24. 23:29:50

Zsömi: nem azt vitatom, hogy Hitler hazug módon hivatkozott a népfölségre. Azt állítom, hogy mindenki hazug módon hivatkozik rá, ebből a szempontból tehát Hitler senki mástól nem különbözik.

Amikor egy politikus a népfölségre hivatkozik, akkor hazudik. Akkor is, ha Adolf Hitlernek hívják, akkor is, ha Antall Józsefnek. Népfölség ugyanis nincs, tehát szó se essék róla. Arché van, vagyis kezdeményezés. Aki kézben tartja, azé a hatalom. Namost, az nem a nép. Soha.

Azt mondod, nincs Isten, és idehozol egy ilyen mumust. Nem megy. Tessék inkább Istenre hallgatni! Az Istenről való beszéd (teológia) messze megalapozottabb és nagyobb tradícióval bír, mint a népfölségről való beszéd. Jóval kevésbé manipulálható, jóval kiszámíthatóbb közismert elvek alapján (vö. Tízparancsolat). Ha az erre az alapra helyezkedő politikus még hisz is a dologban, akkor egész reményteljes a dolog. Ez a helyesen értett kereszténydemokrácia.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.25. 00:15:37

zsömle,
de ha a népszuverenitásért nem vagy oda, akkor te nem a demokrácia, inkább a parlamentarizmus híve vagy, nem?
Az meg a monarchák alatt alakult ki :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.25. 01:09:43

1) a szólásszabadság tekintetében tekintsenek bele az urak a viktoriánus UK és az OMM szólásszabadságába (az még baromira nem a XX. sz. második része) - ha jól sejtem, akkor egy korántsem reakciós szent, Habermas az előbbit idealizálja, nem kicsit. Akkor most hogy is?

2) zsömi. Látom, a bizonyítékokat nem szereted. Nem baj, lehet így élni: de tömegmozgalom nélkül egyik degenerált forradalmár/demokrata sem vihette volna végbe azt, amit véghez vitt. A többség támogatása nélkül ez nem megy. Persze, a "hazudtak bele a nép pofájába" is megállja valahol a helyét, de ez a szociológiai kritika veleje: ha ez így van, akkor a demokrácia csak egy álca:))) De akik ezt mondják, azok szintén nem igazán csípik a demót.

A népfelség/népszuverenitás/általános akarat ügyében kicsit nézz utána ezeknek. Rossz helyen kapirgálsz.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.25. 02:12:35

amióta van tömegmédia, a propaganda egy fegyvernem. ezt már a derék rómaiak is felismerték, azóta csak csiszoltak rajta.

ezek a "ki folytatott totálisabb háborút" "ki a gonoszabb" vetélkedők meg roppant viccesek, csak nem vezetnek sehova, pont, mint a 'mikor volt magasabb az adó' jellegű ált. iskolás töri-kirohanások.

tényleg azt bizonygatjuk, hogy nagy sándor bevetett volna atombombát vagy sem?

visszatérve a monarchia vs demokrácia alapkérdéséhez:

elég világos, hogy a társadalmakat, közösségeket szinte kivétel nélkül szembenálló érdekek mozgatják.
ezek az érdekellentétek, ha nem tudnak érvényesülni, felszínre kerülni, akkor sem tűnnek el, ha elnyomjuk őket, akkor egyszer csak elő fognak törni, mint ahogy a történelem is mutatja: rabszolgalázadás, vallásháború, forradalom, parasztlázadás, szabadságharc, polgárháború vagy proletárdiktatúra formájában.

ha ezek az érdekek nincsenek az -érvényesülés reményével- képviselve, az a társadalom számára káros.

elég egyértelmű, hogy egy monarchiában nincs túl sok esélye egy ilyen jellegű képviselet érvényesülésének, ahol meg igen, azok mára már nem a hagyományos értelemben vett monarchiák. (napjaink UK-ja, svédországa, stb)

a kérdés csupán az, hogy a különféle érdekek képviseletére mely intézmények, társadalmi berendezkedések volnának ideálisak (azaz a közösség számára hosszútávon a legjobbak)

most lehet felhördülni, hogy utilitárius elvek, hörr, de bizony az a szomorú helyzet van, hogy a különféle társadalmi-közösségi modellek versenyeznek egymással, és vannak jobban, meg rosszabbul működő megoldások.

az un. népfelség (TGM szóhasználatban népfölség) elve bár számtalan problémával terhes (magam sem tartom jónak) mégis a legjobban működő modellek egyike.

mivel a népfelség elve önmagában még nem határozza meg az adott közösség sikerességét, a probléma valószínűleg nem ebben keresendő.

a képviseleti rendszer működéséből adódik, hogy a konkrét képviseletet ellátó személyek képzettségén, habitusán és hozzáállásán múlik a rendszer működése.

ez ma, itt, kies hazánkban problémásnak látszik.
ettől még nem feltétlenül az ókori alapokig kellene visszanyúlni, vagy a középkori istentől levezetett 'divine rigth' elvével kisérletezni.

be kéne látni, hogy egy közösséget vezetni: szakma (hivatás). ehhez a feladathoz képzett és elhivatott szakembergárda szükségeltetik.

volt ilyenünk, arisztokráciánk is, merisztokráciánk is, képzett elitünk is, sajnálatos módon a XX. század úgy alakult, hogy ezek nagy részét elveszítettük.

amíg nem termelődik ki egy új elit (mely képzettségében, elhivatottságában és habitusában is elitnek tekinthető) addig kár merengeni itt az aranykorok ideáin, meg keresni az álomállamot.
a semmiből, vagy félsemmiből kiképezni egy ilyen réteget meg kb. egy, másfél generáció. és azt se felejtsük el, hogy a gazdasági elit kialakulásával együtt kell megtörténnie, párhuzamosan, ahogy a gazdasági elitváltással szépen, lassan a társadalomban kialakulnak, átalakulnak a fenntartható fejlődési-gyarapodási erkölcsi minimumok, úgy fog megjelenni ez az erkölcsi minimum a közösségi vezetők viselkedésében is.

18 év telt el. kell még kb. min. húsz, hogy ez általánosan működjön a társadalomban.

szóval nem forradalom kell nekünk, meg király a duna jegére (az se fog befagyni vagy 5-600 évig, ahogy a helyzet áll) hanem türelem.

mi, magyarok különösen híresek vagyunk róla, hogy nem tudunk a mások hibáiból tanulni, szól nincs mese, ki kell várnunk, míg kiképződik egy új elit. addig is mindenki tehet a kis mikroközösségében valamit, hogy ez a recesszió rövidüljön.

hiszen természetesen tehetséges vezetők vannak, lehetnek. de csak erre apellálni kislányos naívság. pont olyan, mint megváltást (működő és jól működő monarchiát) remélni a társadalmi berendezkedés váltásától.

Csomorkány 2008.06.25. 09:01:00

mcs: Mégis meddig legyünk türelmesek, amikor arról szólnak a hírek, hogy a régióban a környező országok hogyan húznak el ezerrel mellettünk? Belegondoltál abba, hogy 18 év alatt mi minden történt mondjuk 1920 és 38 között? Vagy 1945 és 1963 között? Most miért állt meg az idő? Miért érezzük magunkat még mindig a rendszerváltás startpontján, amikor az a projekt, hogy volt KISZ-vezérektől kellene valahogy megszabadulni?

Tartok tőle, hogy az időben nem változik semmi, ha nem akarjuk változtatni a dolgokat.

Ami a fölvetésedet illeti, a tisztességes hatalomgyakorlásnak van persze technikai oldala is: végiggondolni, kik az érintettek, időben egyeztetni, nem hozni ok nélkül kész helyzetbe másokat, stb. Ez nevezhető szakmának, aminek megfogalmazható önálló ethosza. A kérdés az, hogy valaki miért akarna ehhez az ethoszhoz alkalmazkodni, amikor a kutya nem ellenőrzi. A népfölség az vicc, Isten állítólag meghalt és én sem érzem magam valami jól.

Azt mindenesetre világosan látom, hogy ha egy politikus Istennek akar engedelmeskedni, akkor van világos motivációja, hogy miért alkalmazkodjon a tisztességes politika ethoszához.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.25. 09:25:22

Csomorkány


Ha Neked az a gondod, hogy a KISZ-esek, meg a komcsi klánok uralkodnak az országon, akkor eljutottunk oda, hogy az örökletes hatalomváltási rendszerrel van bajod. (tudod, Apró-Gyurcsány vonal + egyéb "főrendek").

Ennek felszámolására nem egy másik dinasztiát kell hatalomra juttatni, mert senki nem garantálja azt, hogy az a dinasztia megfelelő mentalitású lesz, még akkor sem, ha Ájtatos Manó a családnevük.

"Azt mindenesetre világosan látom, hogy ha egy politikus Istennek akar engedelmeskedni, akkor van világos motivációja, hogy miért alkalmazkodjon a tisztességes politika ethoszához."

Ha isten is csak egy eszme, meg a tisztességes politika ethosza is egy eszme, és az isteni eszmének a követése magán foglalja a tisztességes politika eszméjét is, akkor az isteni eszmének a részhalmaza a tisztességes politika eszméje.

Csomorkány 2008.06.25. 19:28:46

Isten nem eszme. Személy, aki kész volt meghalni értem. Ha ezt jól meggondolom, akkor a HATALOM már nem is olyan nagy ügy. Szeretet kérdése, kemény munka, szolgálat. Az országot, aminek el kell jönnie, úgysem tartom kézben.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.25. 20:35:03

Csomorkány

És azzal, aki ezt nem hiszi el, azzal mi legyen?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.25. 20:46:52

Csomorkány,

az idő nem állt meg. teljesen világos, hogy mit kéne tenni. működő példákkal tele van a térkép.

csak éppen senki nem teszi és senki nem kéri ezt számon.

fig. 2.: nekem aztán édesmindegy, hogy a jó vezető azért jó vezető mert istennek és a közösségnek is tartozik felelőséggel, vagy mert látja a feladatot és megoldja, a közösség javát a szeme előtt tartva.

a belső mozgatórugókat nem firtatnám.

a _kizárólag_ vallási alapon szerveződő államok viszont nem túl sikeresek és szinte soha nem szabadok.
és nem véletlenül.

Csomorkány 2008.06.25. 22:45:00

zsömi: ne menjen politikusnak. El fogja cseszni.

Csomorkány 2008.06.25. 22:58:59

mcs: ha már ennyit jöttem a szerzetesrendekkel, mondanék egy modernebbet is: a jezsovétáknál kifejezett kizáró ok, ha valakiről kiderül, hogy szeretne tartományi vagy világszintű vezető lenni. Mert az már önmagában jele az alkalmatlanságnak. El kellene gondolkodni azon, hogy a sötét klerikális reakció legmélyebb bugyraiban demokratikus struktúrák virágzanak. Évezredek óta, ill. a jezsuiták esetében évszázadok óta, és műxik a dolog. Csak ilyen fura szabályokkal. Kézcsók a megválasztottnak, a nyílt törtetők eleve kizárása.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.26. 07:03:00

Csomorkány

Nem ez volt a kérdés!
Ha a politikus nem választott, és a világnézete érthetetlen és elfogadhatatlan, akkor mi van?

Csomorkány 2008.06.26. 07:13:55

Nincs általános szabály. Egy nem választott, érthetetlen és elfogadhatatlan világnézetű, kifejezetten keresztényüldöző császár, Marcus Aurelius imája: "Adj Uram erőt, hogy megváltoztassam, amit meg lehet változtatni. Adj Uram türelmet, hogy elviseljem, amit nem lehet megváltoztatni. Adj Uram bölcsességet, hogy a kettőt meg tudjam különböztetni."

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.26. 07:44:32

Csomorkány

Az, hogy nincs általános szabály, az nem válasz!

Ez az ima csak játék a szavakkal, igazából nem jelent semmit. Olyan, mint minden más bölcsesség.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.26. 08:56:19

csomorkány,

te egy homogén és speciális összetételű közösséget hozol fel példaként.

a valóságban ez, khm, meglehetősen ritka.
ráadásul _önmagában_ nem is működőképes, hisz csak férfiakból áll

szóval ez mit is igazol?

Csomorkány 2008.06.26. 09:11:37

Zsömi: Nézd, ez itt a Konzervatórium. Mainstream konzervatívnak az a meggyőződése, hogy csak viszonylag kevés, és viszonylag primitív kérdésre van általánosan megfogalmazható válasz, a politika jellegzetesen nem ilyen. Egy konkrét kor konkrét helyzetei döntik el, hogy el lehet-e kergetni egy elfogadhatatlanul működő politikust, és ha igen, milyen eszközökkel. A bölcsesség azt jelenti, hogy fölismerem, mit lehet és mit kell tennem egy összetett helyzetben. Meg azt is, hogy mit nem.

Észrevehetnéd egyébként, hogy már napok óta olyan példákkal nyomulok, amikor a demokrácia ősidők óta működő technika az alkalmatlan vezetők eltávolítására. Ezekből az ősidők óta működő demokratikus technikákból azonban nem következik az őket működtető közösségek számára a népfölség elve, és talán ez a legfőbb különbség. Attól, hogy megválasztok valakit, még nem engem képvisel, hanem pl. Isten elvárásait felém.

Másrészt te biztos vagy abban, hogy a demokrácia mindig működő technika az alkalmatlan vezetők eltávolítására? Figyelmedbe ajánlom Arisztotelész figyelmeztetését arról, hogy nincs szörnyűbb zsarnokság, mint a többség zsarnoksága. Próbáld ki pl, milyen szlovákiai magyarnak lenni! Zsidónak egy keresztény társadalomban! Kereszténynek Marcus Aurelius idején Rómában! Ha az elnyomott közösség kellően kicsi, és a konfliktus kellően tartós, akkor a demokrácia minden más államformánál nyomasztóbbá válhat, mert még a változás reményétől is megfosztja az elnyomottakat. Biztos vagy te abban, hogy Hitler egy demokratikus választáson megbukott volna 1938-ban? Amikor az elődei egy km. autópályát sem építettek?

Demokratikus, oligarchikus és monarchikus helyzetek egyaránt kínálhatnak lehetőségeket az alkalmatlan vezetők fenéken billentésére, de mindhárom logika válhat reménytelenül megváltoztathatatlanná is. A bölcsesség ahhoz kell, hogy fölismerd a különbséget.

Mindezen túl a népfölséggel az az óriási baj, hogy ténylegesen élethazugságba kényszeríti az erre hivatkozó politikusokat. Van, aki annyira ostoba, hogy ezt nem veszi észre. Van, aki annyira erkölcstelen, hogy nem zavarja. Van, aki észreveszi és zavarja, ebből következően hisztérikus lesz. A politika tekintélyét mindhárom rombolja. A népfölséggel az a baj, hogy szükségszerűen lerombolja a politikai osztály tekintélyét, és utat nyit a legkülönfélébb radikalizmusok előtt.

Amíg a népfölséget nem tagadjuk meg pl. olyan erős szimbolikus gesztusokkal, mint a legitim Habsburg monarchia helyreállítása, addig nem hiszek abban sem, amivel mcs nyomul, hogy egyszerűen csak türelmesnek kell lenni, és majd idővel felnő a felelős politikusi osztály. Amíg a politikusi osztály a népfölséggel hülyíti a népet, és amíg a nép hülyíthető, addig az időben nem változik semmi.

A megoldás elfelejteni, és megadni a császárnak, ami a császáré. Adott esetben a hivatalának kijáró tiszteletet.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.26. 09:29:31

Csomorkány,

ja. le kell cserélni a politikusokat _és_ a népet is. ez lesz a járható út.

én benne vagyok, hogyan kezdjük el?

"Adott esetben a hivatalának kijáró tiszteletet."
szerintem tisztelet nem jár egy hivatalnak, az az adott hivatalnoknak jár, ha kiérdemelte.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.26. 09:51:05

A konzervatórium és a monarchotórium ugyanaz lenne?

Az most egy divatos dolog, hogy legyen királyunk, mert Gyurcsány hülye, de hogy A méjnsztím konzervatív véleméyn ez lenne...
Hááát...

A demokráciát én nem a népfelség elve miatt tartom jó (jobb) rendszernek, hanem azért, mert befogja a nép pofáját, eltereli a középosztály figyelmét, és így nem azért küzd, hogy létrehozza a saját uralmát, hanem azért, hogy legyen elég pénze nyaralni, meg venni egy új plazmatévét.

A belátás bölcsességét én nélkülözöm, és erre büszke is vagyok. :)

A pragmatizmusban hiszek, abban, hogy elmagyarázhatóak és megérthetőek a dolgok, a mit és miértek.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.26. 11:47:23

zsömi,


innen sem minden konzervatív monarchista. Én inkább a monarchiával szimpatizálok, de ennek konkrét történeti okai vannak, nem valami elméleti bizbasz (mint mondjuk a demokraták esetében).
És hát, demokrácia ügyben nagyrészt egyetértek a Platón-Tocqueville-Strauss stb. tengellyel:(( Nem vagyok oda érte, no.

Csomorkány 2008.06.26. 13:00:40

mcs: minél több embernek ki kell nyilvánítania, hogy nem hisz a népfölség elvében, és nem tart igényt arra, hogy a megválasztottaknak valamiféle virtuális ura legyen. Lesznek olyan politikusok, akik észreveszik, hogy nincs rajtuk egy ilyen hülye teher, és mégis szavaznak rájuk. Tudod: türelem.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.26. 13:59:12

csomorkány,

nem attól lesznek felelős politikusok, hogy pár ember kinyilvánítja, hogy nem hisz a népfelség elvében.

a választók kétharmada azt se tudja mi az a népfelség elve.

Ramaty 2008.06.26. 14:25:08

Csomorkány:

„Zsömi: Nézd, ez itt a Konzervatórium. Mainstream konzervatívnak az a meggyőződése, hogy csak viszonylag kevés, és viszonylag primitív kérdésre van általánosan megfogalmazható válasz, a politika jellegzetesen nem ilyen. Egy konkrét kor konkrét helyzetei döntik el, hogy el lehet-e kergetni egy elfogadhatatlanul működő politikust, és ha igen, milyen eszközökkel. A bölcsesség azt jelenti, hogy fölismerem, mit lehet és mit kell tennem egy összetett helyzetben. Meg azt is, hogy mit nem.”

És mi ez a bölcsesség? Honnan ered? A bölcsesség csak utólagosan igazolható, ha igazolható, nem egy képesség amivel rendelkezel. És tudom, itt jönne a „hagyomány” , mint bölcsesség forrás, milyensége, létezése. Nos, erről sokat vitáztam Gabriloval, úgyhogy ebbe most nem is kezdek bele.

Észrevehetnéd egyébként, hogy már napok óta olyan példákkal nyomulok, amikor a demokrácia ősidők óta működő technika az alkalmatlan vezetők eltávolítására. Ezekből az ősidők óta működő demokratikus technikákból azonban nem következik az őket működtető közösségek számára a népfölség elve, és talán ez a legfőbb különbség. Attól, hogy megválasztok valakit, még nem engem képvisel, hanem pl. Isten elvárásait felém.

Demokratikus technikák =/= demokrácia. És a demokrácia értelmezések és a működtető demokratikus technikák is nyilvánvalóan változtak attól függően, hogy egy adott közösség milyen nagyságú, gazdasági fejlettségű stb.

Másrészt te biztos vagy abban, hogy a demokrácia mindig működő technika az alkalmatlan vezetők eltávolítására? Figyelmedbe ajánlom Arisztotelész figyelmeztetését arról, hogy nincs szörnyűbb zsarnokság, mint a többség zsarnoksága. Próbáld ki pl, milyen szlovákiai magyarnak lenni! Zsidónak egy keresztény társadalomban! Kereszténynek Marcus Aurelius idején Rómában! Ha az elnyomott közösség kellően kicsi, és a konfliktus kellően tartós, akkor a demokrácia minden más államformánál nyomasztóbbá válhat, mert még a változás reményétől is megfosztja az elnyomottakat. Biztos vagy te abban, hogy Hitler egy demokratikus választáson megbukott volna 1938-ban? Amikor az elődei egy km. autópályát sem építettek?
Attól függ, ki mit tekint a „többség zsarnokságának”. Lsd. pl drogkérdés. BTW, szerintem a kisebbség zsarnoksága szörnyűbb.


„Mindezen túl a népfölséggel az az óriási baj, hogy ténylegesen élethazugságba kényszeríti az erre hivatkozó politikusokat. Van, aki annyira ostoba, hogy ezt nem veszi észre. Van, aki annyira erkölcstelen, hogy nem zavarja. Van, aki észreveszi és zavarja, ebből következően hisztérikus lesz. A politika tekintélyét mindhárom rombolja. A népfölséggel az a baj, hogy szükségszerűen lerombolja a politikai osztály tekintélyét, és utat nyit a legkülönfélébb radikalizmusok előtt. „

Nincs ilyen hogy a politika tekintélye. A politikát „csináló” embereknek vagy van, vagy nincs. Ha nincs, azért már hadd ne a nép legyen a hibás.

Amíg a népfölséget nem tagadjuk meg pl. olyan erős szimbolikus gesztusokkal, mint a legitim Habsburg monarchia helyreállítása, addig nem hiszek abban sem, amivel mcs nyomul, hogy egyszerűen csak türelmesnek kell lenni, és majd idővel felnő a felelős politikusi osztály. Amíg a politikusi osztály a népfölséggel hülyíti a népet, és amíg a nép hülyíthető, addig az időben nem változik semmi.
Ábrándozni szabad.

Csomorkány 2008.06.26. 14:47:33

mcs: A nép többsége igenis igényt tart arra, hogy egy politikus mindenféle hülye ígéreteket tegyen neki a nyugdíjemelésről meg az ingyen sörről. Ez a népfölség elve a gyakorlatban. A politikusoknak és választóiknak az a kölcsönösen téves elképzelése, hogy a politikus dolga a választóit kiszolgálni, éspedig - hamár Hoppe - egy alacsony időpreferencia mentén. Lehet, hogy az emberek kétharmada nem jut el odáig, hogy ennek az igénynek ilyen szép, filozofikus nevet adjon, de attól még nagyon pontosan érti, hogy miről van szó, és nagyon pontosan számonkéri az összes olyan mondattal, hogy "a politikusok hazudnak".

Csomorkány 2008.06.26. 14:53:38

Candide: Harisnyás Tóth Illés szerint a többség zsarnoksága azért szörnyűbb, mert a remény is elvész a változásra. Egy zsarnok, vagy egy oligarchia nem tud egy társadalmat úgy elnyomni, hogy ne maradjon meg a remény a változásra. Másrészt egy zsarnok vagy egy oligarchia nem tud rendszeresen kémeket tartani a szobádban és az utcán, a többségi véleményt viszont életed minden percében az arcodba kapod. Chesterton szerint, ha bátornak gondoljuk a krokodilvadászt, aki elmegy Afrikába mindenféle veszedelmes bestiákkal szembenézni, akkor mit gondoljunk arról az emberről, aki otthon marad, és szembe néz a szomszédjával? A krokodil elveheti ugyan az életedet, de nem vehet el olyan, sokkal fontosabb dolgokat, mint az önbecsülésed és a hited. A szomszéd meg igen.

Ramaty 2008.06.26. 15:09:03

Csomorkány:
"A politikusoknak és választóiknak az a kölcsönösen téves elképzelése, hogy a politikus dolga a választóit kiszolgálni, éspedig - hamár Hoppe - egy alacsony időpreferencia mentén."
Igen, ez Mo.-n jelenleg probléma, de nem a "demokrácia" problémája. Jó pár példa van arra, hogy politikusok reformokat úgyis végbevittek, hogy aztán belebuktak, mert nem kiszolgálni akartak, hanem hosszabb távú érdekeket tartottak szem előtt és később igazolta őket az "utókor".

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.26. 15:16:53

"A nép többsége igenis igényt tart arra, hogy egy politikus mindenféle hülye ígéreteket tegyen neki a nyugdíjemelésről meg az ingyen sörről. Ez a népfölség elve a gyakorlatban."

öö. nem hinném.

a zemberek többsége nem zéró időpreferenciával él. ha nem is generációkra, de tudnak hosszú távon gondolkodni. kár teljesen hülyének nézni, bár van egy réteg, nyilván, akire ez áll.

szerintem pont az helyzet, hogy a választópolgárok többsége _még_ nem jutott el oda, hogy a népfelség elvét átélje magában, hogy ráébredjen, hogy a politikusok számonkérhetők, hogy 1-1 szavazás után égjenek a vonalak a képviselők irodájában, hogy miért igen, miért nem, hogy képzeli, teringettét.

"A politikusoknak és választóiknak az a kölcsönösen téves elképzelése, hogy a politikus dolga a választóit kiszolgálni..." nos, ezt biztosan nem gondolják a politikusok, de szerintem a választók sem.

egyébként minél atyáskodóbb a politika, annál gyerekesebbek lesznek a választók. és ez egy öngerjesztő folyamat.

Ramaty 2008.06.26. 15:17:25

"Harisnyás Tóth Illés szerint a többség zsarnoksága azért szörnyűbb, mert a remény is elvész a változásra. Egy zsarnok, vagy egy oligarchia nem tud egy társadalmat úgy elnyomni, hogy ne maradjon meg a remény a változásra. Másrészt egy zsarnok vagy egy oligarchia nem tud rendszeresen kémeket tartani a szobádban és az utcán, a többségi véleményt viszont életed minden percében az arcodba kapod."

Ne viccelj már. 18 év alatt hányszor változott már a "többség" Mo.-n? És ehhez képest Sztálin uralmának melyik 18 évében éltél volna szívesebben?
de arra még mindig nem választoltál, hogy voltaképp mit is takarna a "többség zsarnoksága"?

Bocs,de egyáltalán nem értem, hogy a szomszédos-krokodilos példával mir akarsz kilyukadni. Te a szomszédod véleménye miatt lelki beteg leszel? A többségi véleményt nem kell elfogadnod, nyugodtan gondolhatsz mást, demokrácia van :))

Ramaty 2008.06.26. 15:19:44

mcs:
"A politikusoknak és választóiknak az a kölcsönösen téves elképzelése, hogy a politikus dolga a választóit kiszolgálni..." nos, ezt biztosan nem gondolják a politikusok, de szerintem a választók sem.

Hát sztem pont ebben a félreértésben áll a probléma. Ha nem szolgálunk ki, nem választanak újra, ha nem szolgálnak ki, nem szavazok rá. Sajna, ilyen primitív a szint

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.26. 15:22:02

"Egy zsarnok, vagy egy oligarchia nem tud egy társadalmat úgy elnyomni, hogy ne maradjon meg a remény a változásra."

Ne haragudj, de ez mit is jelent? Forradalmat, egy új kisebbség új zsarnokságát, majd ha ez sem jön össze, akkor egy újabb forradalmat, és az abból kinőve a többség zsarnokságát, a demokráciát?

"Másrészt egy zsarnok vagy egy oligarchia nem tud rendszeresen kémeket tartani a szobádban és az utcán, a többségi véleményt viszont életed minden percében az arcodba kapod."

Ezt nem értem.
Mi közük a kémeknek a köz véleményéhez, és a miért ne lehetne közvélemény egy zsarnokságban?

Egy demokráciában, ahol szólásszabadság van (és most itten nem azt értem rajta, hogy hangosan szabad-e zsidózni árpádsávps zászlók alatt, vagy szabad-e vörös csillagot viselni), hanem, hogy nyugodtan ki lehet fejteni a vezetőkkel, vagy akár a rendszerrel szemben is a kritikákat, lehet szervezkedni stb sokkal kevesebb titkosrendőrre van szükség, mint egy diktatúrában, ahol a vezető, és a rendszer kritizálása maga a bűn.

Szal furcsa dolgok ezek.
A demokráciában _tényleg_ nem tudsz elbújni, és úgy nevelni a gyerekeidet, hogy Isten szava, meg hatnapalatt teremtett világ, stb, mert legkésőbb az iskolában szembesül azzal, hogy fizika, kémia, biológia, matematika.
Mert, ha csak ez a gond, akkor széttárom a kezemet.
Ezt egy monarchia sem fogja megengedni.
Vagy ennek az ellentétét nem fogja, de elviekben ez már mindegy.

Ha más a gond, akkor micsoda?

Ez a bátor dolog otthon maradni filozófia alapvetően hibás, paradox érvelés. Pont, mint az erősek, akik gyengék, vagy mint a boldogok a szomorúak, mert ők megvígasztaltatnak.

Alapvetően semmit sem jelent, de bazibölcsen hangzik.
Élsz a posványban a szomszédod mellett, mert gyáva vagy elmenni.
Az emberek java ezt csinálja, csak ideológiát gyárt hozzá, valami hasonló, mint cseszterton.

Csomorkány 2008.06.26. 16:52:08

Candide: Hol volt szörnyűbb élni 1946-ban? Moszkvában oroszként, vagy a Csallóközben magyarként, netán Csehországban szudétanémetként? Egyik sem jó helyzet, de akit éppen rugdosnak, annak számára nem vigasz, hogy a dolog a társadalmi többség akaratából történik. Mondhatni sőt.

Indiánnak sem lehetett egyszerű lenni a világ legrégibb, folyamatosan működő demokráciájában a XIX. században. Nyugodtan összevethető azzal, amit Sztálin áldozatai szenvedtek el. Ja, sterilizálási programok, stb. Nem a náci Németo. kizárólagos sajátjai. És persze ne feledjük már azt az 1933-mas demokratikus választást Németországban!

Ha már itt tartunk, a libsik üdvöskéje, Ungváry Krisztián világosan leírja, hogy 1943-ban a Kállay kormány nem a többség akaratának tett eleget, amikor védte a zsidókat, hanem a többség akaratával szemben lavírozott valamilyen régimódi úri becsület nevében.

Tény: a derék Harisnyás Tóth Illés nem tömeggyilkos rezsimeket tett mérlegre, hanem a hétköznapi szabadság szemszögéből vizsgálta a dolgokat.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.26. 16:57:02

k. zsömle,

akkor nemesb-e a lélek, ha tűri balsorsa minden nyűgét s nyilait, vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen, s fegyvert ragadva véget vet neki?


Candide,

van egy (álmom) olyan megérzésem, hogy a két nagy balos néppártunk be fog próbálkozni egy reform/megszorítás alapú választási programmal.
az mszpnek nincs sok vesztenivalója, a fidesz meg talán ráébred, hogy bár hülyék a zemberek, _annyira_ mégsem.
sőt, talán a két kicsi is.

Csomorkány 2008.06.26. 17:03:14

zsömi: Igen, a Fletó is ilyeneket mondott, hogy el lehet menni. Én itt maradok, és elviselem a Fletóra szavazó szomszédaimat. Akkor is, ha még a következő választáson is ők alkotják a többséget.

Csomorkány 2008.06.26. 17:06:25

mcs: A többség kimondta az ítéletet pl. a nem kívánt magzatok fölött. Esélyük semmi, és még azt is tagadja mindenki, hogy bármi baj lenne.

PC módon össze sem szabad hasonlítani a helyzetüket mondjuk a krími tatárokéval. Persze, utóbbiaknak még volt esélyük, mert csak egy zsarnok üldözte őket. A magzatokról a többség döntött.

Csomorkány 2008.06.26. 17:09:57

Bár ez az utolsó inkább Candide-nak szólt.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.26. 17:48:27

csomorkány,

mivan a magzatokkal? he?

Csomorkány 2008.06.26. 18:47:22

mcs: kérdezd a vödröt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.26. 21:46:14

mcs

lol

Vilibácsi a dánjaival is felteszi a kérdést, majd Hamletből omlett lett, mert a nemesb lélek elvérzett a szörnyű méreg által, miként az apja, ki füle zugába csöpögtetett iszonyú esszenciától pusztult kínok kínjával e világból, s vérnősző barom anyja, ki a monarchiát s a koronát tartani szándékszott, így okozván halálát szerelmes fiának és Opheliának szinten megmurdalt.

Feldobtad a napom ezzel az idézettel.

Imádom! :)

eino. 2008.06.27. 00:24:17

A királyokat lefejezik vagy orvul leszúrják, az elnököket lelövik.

De amúgy kizárólag a demokratikus elvekben hittem, amíg idealista voltam :)) Aztán realista lettem, és Istenben és a gyerekemben hiszek, meg általában magamban :)

A demokráciával az a gond, hogy éppen a majdnem tökéletessége miatt veszélyes. Adjunk mindenkinek szavazati jogot 18 felett, tekintsük tömegnek, butítsuk le, szűkítsük a lehetőségeit, keltsünk pánikot mindenféle riogatásokkal, ugrasszunk egymásnak különböző csoportotokat, hirdessük ki magunkat a rend megteremtőjének, adjuk meg a cirkuszt (újabban a kenyér kezd kérdésessé válni, nem lesz itt egyhamar 19 ezres nyugdíjaslélek vásár), és négyévente szavaztassuk meg a készre gyúrt tömeget. Már csak élvezni kell a hatalmat, a szereplést és a pénzt. Mindezt azzal a tudattal, hogy nem fogja magát szembeköpni az istenadta, tehát a ,lázadókat' (még a csendeseket is ) gyűlölni fogja, és bármilyen tiltakozás bármilyen eszközű elfojtását támogatja.
Megtörtént Mo.-n, a XXI. században.

Ezért gondolom azt, hogy a dem. sokkal kevésbé lenne kijátszhatóbb, ha nem szavazhatna mindenki. Ennek feltételei persze nagyon átgondolandók.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása