Rendje van annak, hogy asszony lesz a jányból

tita I 2008.06.20. 14:03

Hogy magára ne hagyjam az ifjú jegyespárt, nézzünk be hozzájuk, hogy is folytatódik szerelmük története. A jegybenjárás alatt a legény csaknem minden nap meglátogatja menyasszonyát és ajándékokat visz neki. A jegyesek ezüstpénzt hordanak a csizmában vagy a cipőben, a talpuk alatt, hogy meg ne ronthassák rosszakarók a szerelmüket. Ősi hit ez is, mint a jegykendő, mert a kendőt, pántlikát hajdan bűvös szernek tartották a gonosz szellem ellen.

A vőlegény a jókomái közül választja ki a vőfélyt, akinek ugyancsak nehéz dolga van. Ő a regősök, énekmondók utódja, ő hívogatja a vendégeket verses mondókáival. A lakodalmas háznál ezalatt folynak az előkészületek. Szerda a nagy nap, szerdán van az esküvő, nem is lehet másként. Vasárnap csinálják a csigát, hétfőn a süteményeket, kalácsot, kedden ölik le a marhát, kopasztják a baromfit.

A lakodalom előestéjén elmennek a menyasszony ágyáért csengős kocsin, pántlikás lovakkal, maskarás legényekkel, végigdalolva a falut. A menyasszony kapujában szalmabáb áll és szalmakötél vigyázza a bejutást, amelyben vastag drót van belül. A vőfély verssel kéri ki az ágyat s hosszú alkudozás után pénzért váltják azt ki. Kocsira rakják s elviszik a vőlegényes házhoz; ekkorra öreg este van már s vacsorára várják a küldötteket. Éjfélig virrasztanak és táncolnak a rendetlen házban, amely tele van ajándékokkal, tésztafélékkel.

Az esküvő napján jókor kelnek mind a két háznál, mert reggeltájt gyűlnek a vendégek, akiket rögtön ellátnak inni-ennivalóval. Tizenegy óra tájban elindulnak az anyakönyvi hivatalba, onnan a paphoz. A menyasszony fején koszorú van, a nyoszolyóinak csak virágcsokor. A vőlegénynek is bokrétás a kalapja. A menyasszonyt a vőfély kéri ki és vezeti a templomba rigmusok és az asszonynép sűrű zokogása közepette.

A vőfély a pap elé vezeti külön a menyasszonyt, külön a vőlegényt. Tartozik a szertartáshoz egy aranyporos alma is, rúdon viszik a templomba majd haza, ott kettévágják, felét az új férj, felét az új asszony eszi meg. Ez is annak az ősi pogány hitnek az emléke, amit említettem volt az előző írásomban. Esküvő után a templom előtt kérik ki a menyasszonyt s elviszik a vőlegény házához. Ha csak tudják, közben visszalopják a menyasszonyt; itt aztán ügyelni kell a vőfélynek, ez a csúfság meg ne történjék rajta. Az ünnepi lakoma kora délután kezdődik és estig, vagy éjfélig is eltart, amikor is táncba kezdenek.

Este van a kárlátó. Ez annyit tesz, hogy a menyasszonyos ház vendégei fölkerekednek és eljönnek a vőlegényes házhoz azzal, hogy elveszett valami szép madaruk, meg akarják nézni, nem repült-e ide? Sok tréfa után beeresztik őket s közös lesz a mulatság. A lakoma végén van az új asszony felkontyolása. A nyoszolyók és a menyasszony leteszik koszorúikat, nyoszolyóasszonyok kontyba teszik a fiatal menyecske haját s be is kötik a fejét. Az új asszonyka titokban rágázol a vőlegény kalapjáról elcsent bokrétára s ezzel úgy megbabonázza azt, hogy sohase lesz csalfa.

Bekötött fejjel vezetik be az ifjú menyecskét a mulatók közé és ekkor jön a menyasszonytánc is, mikor mindenki fordulhat egyet a menyasszonnyal, ha pénzt dob az erre kitett tányérba. Majd hazamennek a kárlátósok s ha lehet, visszalopják a menyasszonyt. Reggelre kelve a nyoszolyók megfésülik, felöltöztetik az új asszonyt, fejére főkötőt tesznek s elvezetik a templomba, ahonnan azután a leányos házhoz mennek reggelizni. A legények azzal végzik a hosszú lakodalmat, hogy délelőtt kormos fazekakkal, piszkafával, bádogfedőn dobolva házról-házra járnak és enni kérnek. Néhol meg is vendégelik őket, míg másutt maguk lopnak ennivalót, sonkát a kéményből. Ez a tyúkverő.

A lakodalom nagy költséggel jár, a szülők nem is örülnek neki. És ha most elhagyjuk a száz évvel ezelőtti időket és visszatérünk a mába, láthatjuk, hogy elmaradtak a lakodalom túlzó vonásai, leegyszerűsödött, alkalmazkodott korunkhoz és ezzel a szépségét, játékosságát is elveszítette. Vannak még hagyományőrző vidékek, de az általam elmesélt lakodalmat nem leljük már fel ilyen ősi formában szinte sehol sem.

Kapcsolódó írások: Ha egy legénynek szándékja vóna


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr58521481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.06.20. 15:34:20

Jó kis poszt! S az egy dolog, hogy elvesztek ezek a dolgok - valószínűleg természetesnek mondható úton, azaz, betöltötték az akkori társadalmi szerepüket, de ma már azok nincsenek meg, így a hagyomány önmagáért őrződik meg, ahol megőrződik - de vajon miért pont így alakulhattak ki ezek a szokások?

Ennek létezik valamilyen irodalma, hogy mik az előzmények?

smalladam 2008.06.20. 15:54:14

Phaidros szerintem a magyar néprajzi kutatás könyvtárnyi vaskos kötetet (balassa-ortutay etc) termelt ki erről a témáról (is)

porkolabisti 2008.06.20. 16:24:05

Az előző poszt szerint Pest-Pilis-Solt-Kiskun Vármegyében járunk. A képen viszont a pár sárközi ruhát visel (mellesleg nem is az alkalomhoz illő van rajtuk). Csak a teljesség igénye miatt szólok, ugyanis ez is hozzá tartozik a történethez.
Egyébként nagyon szép, hogy feleleveníted ezeket a dolgokat, talán elolvassák néhányan és megismerkednek (ha nem is a közvetlen) elődeik hagyományaival. Fontos, hogy az ember tudja, hogy honnan jött és hogy mire lehet büszke itt a nagy büdös Európában, ahol már az ebédemet is a kínaitól veszem...

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.06.20. 17:00:26

Igazad van Naive, a pár Decs környéki népviseletben van. Úgy tudom, esküvői népviselet. Szerettem volna ideillőbb fotót választani, de nem találtam. Viszont írhattam volna pár szót arról, mit is láthatunk a fotón. Gondoltam is rá, aztán valahogy elmaradt. Köszönöm, hogy szóltál, így pontosabb a kép.

Phaidros, biztos hogy van irodalma. Csak idő nincs mindent áttanulmányozni.

phaidros 2008.06.20. 17:18:25

Keresek majd, általában érdekel bárminek az oka, eredete.
Most éppen egy olyan szótárat keresek, ami az angol szavak eredetéről szól, pár éve találkoztam vele.

crix 2008.06.20. 17:23:45

Nagyon szép post, jó ilyeneket olvasni:)

garázdabillegető (törölt) 2008.06.20. 18:59:51

Arról is tudnál mesélni, hogy milyen seksuajjis pózokat ismertek és alklamaztak az első éjszakán? :) A lagzi túlzó vonásai tényleg feleslegesek ma, de a kefélés azért nem, akkor sem volt az. Mennyire volt kifinomult a testiség abban az időben?
Nyamm.

Igen, szerintem ez is konzervatív téma!!!!
Anális szex, az nagyon fujjjj!

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.06.20. 21:47:55

Gondolom berúgtál, garázda. Talán holnapra kialszod. Nem vagy vicces.

qbr 2008.06.20. 21:58:46

Feleségem szülőfalujában (Békés megye) most úgy van, hogy a mennyasszonyt kéri ki a vőfély, és sorra más és más lányokat hoznak ki, először kislányt, majd öregasszonyt, stb., hogy ő-e a menyasszony.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.06.20. 22:30:03

Igen, ez tetszik legjobban az egészben. A játékosság. Ahol őrzik a hagyományokat, ott őrzik az érzelmeket is, őszinte érzésekkel vesznek részt a játékban. És ez nagyon jó.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.21. 02:39:56

Sorry. Tenyleg ez tortent. Esetleg kimoderalnad?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása