Köszönet az íreknek

Konzervatorium I 2008.06.18. 12:40

Caracalla után Tallián Miklós is kifejti véleményét az "írkérdésben", publicisztikája a hírszerzőn olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr34527048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2008.06.18. 13:09:21

Olyan semmilyen ez a cikk...

Szabad áramlások. Úgy gondolom, hogy az áruk és a tőke szabad áramlása megvalósult. Gonoszul fogalmazva tessék, lehet cukrászdát nyitni Bécsben.

A munkaerő és szolgáltatások szabad áramlása valóban nem valósult meg. Előbbié szerintem teljességgel soha nem is fog (formálisan 2012-re meg fog valósulni), utóbbi beláthatatlan időbe telhet.

Amit a cikktől nem kaptam meg és érdekelt volna, az annak a részletezése, hogy miért jobb most, megreformált unió nélkül, mint megreformált unióval.
Részletesebben: miért lettek ezzel jobbak az unió esélyei a világban vagy ha lokálisabban nézzük Magyarország esélyei...
Úgy látom, hogy egyáltalán nincs itt az idő az örömünkben tapsikolásra. A nemzetállamok egyre nagyobb érdekellentétei (Európa egyre nagyobb lemaradása) miatt a kompromisszum a következő fordulóban még sokkal nehezebb lesz, ha lesz.

Aztán meg lehet, hogy valamikor elérünk arra a pontra, hogy mérlegelni kell jobb lett volna egy rossz kompromisszum, mint az évekig tehetetlenné vált unió.

___________________________ (törölt) 2008.06.18. 13:11:57

"A harmadik világ konkrétan belepusztulna egy, a jelenleginél is erősebb és segítőkészebb EU megjelenésébe."

LOOLLL! :-))) Es az a helyzet, hogy ez pontosan igy van, az ertelmesebbje mar konyorog, hogy fejezzek abba vegre segelyeket:

www.spiegel.de/international/spiegel/0,1518,363663,00.html

___________________________ (törölt) 2008.06.18. 13:21:11

Medve,

"A nemzetállamok egyre nagyobb érdekellentétei (Európa egyre nagyobb lemaradása) miatt a kompromisszum a következő fordulóban még sokkal nehezebb lesz, ha lesz."

Alapvetoen azt nem latom, hogy a lemaradasnak mi koze van az erdekellentetekhez es egyaltalan minek kov. fordulo, sot: minek EU. Hiszen a toke, munka, aruk szabad aramlasahoz semmi mas nem kell, mint nemzetkozi egyezmenyekben errol megegyezni. Ehhez nem kell EU mint szervezet. Az egesz burokracianak meg mindennek ehhez semmi koze, es egyszeruen nem latom, hogy mi koze van.

Miert ne lehetne Europa fuggetlen allamok klubja, akik nem tosznak ki egymassal bevandorlasi, utazasi, befektetesi, kereskedelmi (vam stb.) vonalon, de emellett tokeletesen fuggetlenek?

CrL 2008.06.18. 13:28:53

azzal teljesen egyetértek, hogy ez a népszavazás inkább rendszerkorrekció-barát hatással lesz az EU-ra és nem romboló-blokkoló lesz mint ahogy azzal legtöbben telesírták a webet vagy napilapokat az elmúlt napokban Aczéltól Worlukig.

tallian.miklos 2008.06.18. 14:16:25

"Úgy gondolom, hogy az áruk és a tőke szabad áramlása megvalósult." - Én meg emlékszem olyanokra, hogy egyik országban hirtelen súlyos minőségi és egészségügyi problémát találnak egy másik ország termékeiben, aztán ha sikerül megegyezni valami tök másról, akkor ez elmúlik.

"Részletesebben: miért lettek ezzel jobbak az unió esélyei a világban vagy ha lokálisabban nézzük Magyarország esélyei..." - nem lettek rosszabbak legalább.

A megreformált Unióval meg rosszabbul jártunk volna, pl. külpol. téren egyértelműen. Csökkent volna a mozgástér. Most a kicsiknek lehet ügyesnek lenni, ha per def. nem csinálhatnak önálló külpolitikát, akkor max. annyi szavunk lenne, hogy megvétózzunk valami nagy baromságot, de elérni kevesebbet tudnánk.

Ramaty 2008.06.18. 14:21:34

A megreformált Unióval meg rosszabbul jártunk volna, pl. külpol. téren egyértelműen. Csökkent volna a mozgástér. Most a kicsiknek lehet ügyesnek lenni, ha per def. nem csinálhatnak önálló külpolitikát, akkor max. annyi szavunk lenne, hogy megvétózzunk valami nagy baromságot, de elérni kevesebbet tudnánk.

vagy nem. nem?

GeeDawg2 2008.06.18. 16:20:32

Kedves Talian Miklos, csak kivancsisagbol megkerdem, hogy mi a celja a (mondjuk jelenlegi) magyar kulpolitikanak, ami annyira csorbulna? A (hataron tuli) nemzetisegek / kisebbsegek jogait az EU ugyanugy, ha nem jobban szem elott tartja, az europai / eszak atlanti integracio mar megvalosult, lelkesen megyunk bekefenntartonak is...

phaidros 2008.06.18. 17:19:34

"A (hataron tuli) nemzetisegek / kisebbsegek jogait az EU ugyanugy, ha nem jobban szem elott tartja, az europai "

Többnyelvű táblák a román egyetemeken, pl?

GeeDawg2 2008.06.18. 17:23:08

Kedves nagyhatalmi-nemzetallami lila kod utan ahitozok! Ugyan a NY Post nem hiteles hirforras, de az eppen "lemarado" Europa ghazdasagi sulyarol itt egy erdekes cikk: www.nypost.com/seven/05252008/news/regionalnews/euro_welcome_112484.htm
(A Hamptons New York allam egyik legelegansabb, feher gazdagokat tomorito nyaralohelye)

Szoval, mikozben Europa eppen elvilag gazdasagilag lemarad, olyan joleti szinvonalat sikerult elerni, amit sehol mashol a vilagon.

Egyebkent egy halk megjegyzes az alkotamyozasrol: azert mi, magyarok ne nagon hozongjunk, mivel nem tudom, mikor volt utoljara kis hazankban kozbeszed, nepvia, stb. temaja, hogy mi is legyen az Alkotmanyban. Ennel meg az EU is tobbet tett...

GeeDawg2 2008.06.18. 17:36:39

phaidros, bevallom, fogalmam sincs arrol, hogy vannak e tobb nyelvu tablak a roman (vagy eppen spanyol, francia, nemet, stb.) egyetemeken. Azt viszont tudom, hogy a katalanok Spanyolorszagban eleg sokszor szaladtak az EU-hoz, ha a kasztiliaiak beszoltak nekik, vagy eppen Eszak-Irorszagban is akkor kezdett dramaian valtozni a helyzet, amikor kiderult, hogy az eszaki tartomanyok sokkal jobban fuggnek a deliektol (amik kozben reszben az EU-nak koszonhetoen jelentosen megerosodtek gazdasagilag), mint Londontol.
Nem tudni, hogy 10-15 ev mulva Romania, vagy Magyarorszag hogy fog allni gazdasagilag, szocialisan. De ha nem lesznek hatarok, siman el tudom kepzelni, hogy a debreceni egyetemen lesznek azok a ketnyelvu tablak, hogy a roman diakokat megnyerjek maguknak...

phaidros 2008.06.18. 17:44:49

Mi hiába szaladtunk... nem tudom most megkeresni a témát, de valami olyasmi volt, hogy egy magyar oktatót is kirúgtak, amikor reklamált, holott az EU szabályozás szerint kötelező lenne kinn lennie a tábláknak. És elmismásolták a dolgot.

tallian.miklos 2008.06.18. 21:09:14

GeeDawg2, Göncz Kinga kinevezésekor elsírtam, hogy el fog tűnni a magyar külpolitika, mint olyan - persze, a NATO és az EU csatlakozással kissé céltalanná is vált. De. Pont az EU-n belül kellene sokkal inkább vinni az atlanti - szabadpiaci vonalat, elvből, és mert jól járnánk vele.

A "hagyományos" és speciális magyar külpolitikai témákra is vonatkozik ez.

Vagy épeszű dolog volna elhinni, hogy az majd EU-belpolitikailag megoldódik?

GeeDawg2 2008.06.18. 21:29:42

Tallian kollega ur,
bevallom, tovabbra sincs fogalmam arrol, hogy mit csinalnak a magyar diplomatak, de arrol van nemi fogalmam, hogy mit csinal a magyar szakpolitika. Konkretan nem sokat. Es aztan ugy jarunk, hogy ha nem nagyon tudjuk, hogy mik a magyar erdekek, akkor vagy a haverok lobbi erdekeit kepviseljuk az EU-ban (pl energia) es vilagszinten (pl balnavadaszat) vagy le se nagyon szarjuk az adott kerdest (pl bevandorlas).
Szoval nekem nem nagyon tunne fel, ha eltunne az onallo magyar kulpolitika, sot talan meg jobban is jarnek. (ha pl egy nemet kovetsegre kellene bemennem mondjuk XYisztani munkavallalast intezni, talan gyorsabban menne, mint ha a magyar konzult probalnam utolerni...)

MEDVE1978 2008.06.19. 09:17:21

Shenpen, azért nem lesz szabadkereskedelmi unió és pont azért kell ez a bürokratikus tákolmány, mert demokratikus módon a szabad áramlások nem megvalósíthatóak.
Hogy miért? Mert általában mindig konkrétabb és hangosabb lesz azoknak az érdekképviselete, akik majd a saját munkahelyük miatti félelem végett azt mondják, hogy nem kell efféle szerződés, integráció. A teljes lakosság vagy ha úgy tetszik a népképviselet, alapvetően képtelen a hosszútávú célok megvalósítására, a hosszútávú gondolkodásra. Csak az orra hegyéig lát. A választott bürokrácia értelme éppen a hosszútávú célok elérésében rejlik.

MEDVE1978 2008.06.19. 09:30:51

Tallián Miklósnak:

Áruk szabad áramlásának akadályozása. Részben igaz, de ez egy olyan szabályozás, amit egészségvédelmi okokból hoztak. Nem nagyon tudom, hogyan lehetne jobban megfogalmazni, de biztos nem lehetséges úgy megoldani, hogy ne legyen kiskapuja...
Itt az a kérdés, hogy jobb-e, hogy a hibáival van-e ez a szabályozás, vagy jobb lenne, ha a romlott, fertőzött árut is be kéne engedni. Szerintem előbbi.

Egyébként azzal a párhuzammal, hogy Smith is az állam éjjeliőr szerepéről beszélt, szerintem jellemezhető ez a szabályozás is. Ott az állam azért avatkozik be, hogy rendet tartson fenn, itt azért, hogy az egészségkárosodásokat megakadályozza.

Külpolitika: szerintem nincs markáns külpolitikánk és nem is lennénk képesek mostanában nagy súllyal beleszólni a nemzetközi ügyekbe.
A közös külpolitikával megerősödött volna a közös álláspont, ami a miénk is. Az unió külpolitikai érdekei lényegében nem nagyon különböznek a miénktől, mi is nyersanyagszegények vagyunk...
Így megmaradt az, hogy kismadárként a saját dalunkat csicsereghetjük továbbra is a madárház fülsértő hangorkánjában, míg közös külpolitika esetén jóval hallhatóbbak lettünk volna.

Ramaty 2008.06.19. 11:57:29

A cikkel pont az abaj, hogy nem fejti ki világosan , most miért is köszönet az íreknek. Ami indoklásként elhangzik arról nem derül ki, hogy megalapozott-e vagy sem. Nekem inkább vélménynek tűnik, mint ahogy az is úgy tűnik, hogy a szerző nem is olvasta egyik szerződést sem.

Ramaty 2008.06.19. 11:59:30

BTW, sztem egy alkotmánynak az a dolga, hogy fontos dolgokat "rögzítsen" - és nem arra szolgál, hogy "megoldjon".

Té, mint Tamás 2008.06.19. 14:14:07

Hm, de ha rögzít, akkor megold olyan problémákat, amik abból adódtak, hogy bizonyos dolgok nem voltak rögzítve, nem?

___________________________ (törölt) 2008.06.19. 22:37:00

Medve,

"A választott bürokrácia értelme éppen a hosszútávú célok elérésében rejlik."

Aztán qrva jól működik, télleg...

Érdekes, hogy a XIX. században sokkal inkább volt szabad kereskedelem, mint most, pedig nem volt EU, IMF, Világbank, WTO, meg a többi ilyen franckarika.

Igaz, akkor a fejlett államok jó része királyság volt :-)))

GeeDawg2 2008.06.19. 23:09:44

...Azert a Holland/Brit Kelet-Indiai Tarsasag kicsit fontosabb szereplo a rendszerben, mint mondjuk a brit/holland uralkodo szemelye. Sot, az angol kozigazgatas alapja pont a fent emlitett tarsasag. (Ha nagyon kell, meg az angol kozigagatasi modell es az EU burokracia kozott is tudok parhuzamokat vonni! :-)))

Ad 2. ha eppen valaki bevitt az egyik orszagbol a masikba mondjuk egy biologiai fegyvert (pl. krumplibogarat), akkor nem nagyon volt, aki torodott volna vele...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása