Kis konfliktustan

VIII. Nagyapó I 2008.06.15. 10:23

Bár viszonylag hamar eldőlt, hogy a közgázon economics irányba megyek tovább, kedvenc szemináriumi feladatomat egy vállalatgazdaságtan órán kaptam. A forrását azóta sem sikerült fellelnem, csak nagy vonalakban emlékszem a szerepleírásokra.

A társaságot négy csoportra osztották, és mindegyik csoport kapott egy szerepet. Az első kizárólag lányokból állt: ők játszották Dominique Francont (a neveket valamiért Ayn Randtól kölcsönözték), egy nagyvállalat egyik alkalmazottját. A másodikban – amelyikben én is helyet kaptam – csak fiúk voltak: mi voltunk Ellsworth Toohey, egy másik alkalmazott. Emellett még volt két vegyes csoport, különböző szintű főnökök, de ez már nem olyan érdekes. A mi szerepleírásunk – néhány mondatban összefoglalva – emlékeim szerint kb. így hangzott:

Ön Ellsworth Toohey, 45 éves, egy nagyvállalat alkalmazottja. Szeret a társaság középpontjában lenni, többnyire nagy dumásnak tartják. Kollégáival többnyire jól kijön, egyedül Dominique Francon-nal, a kontrolling osztály ifjú üdvöskéjével nem tudja megtalálni a hangot. Zavarja, ahogy nyomul, és hogy nincs semmi humorérzéke.
Egy éve meghalt a felesége, azóta elég rossz passzban van. Mostanában próbált megismerkedni más nőkkel. Néhány napja kettesben maradt Miss Francon-nal, és – maga sem tudja, miért – kicsit udvarolni kezdett neki, és meghívta vacsorázni.
Az előbb a főnökétől értesült róla, hogy Dominique feljelentette Önt szexuális zaklatásért, és 500 ezer $ kártérítést követel. Ha nem tudják elsimítani a konfliktust, a cég jó híre érdekében el kell, hogy távolítsák az állásából.


***

A helyzet tiszta és nyilvánvaló: ez ellen a kis hülye pénzéhes, karrierista ribanc ellen nyilván minden eszköz megengedett. Még jó, hogy a lányokat alakító csoport tagjai sokkal normálisabbak nála: nyilván gyorsan be fogják látni, mennyire negatív és ellenszenves is, amit csinálnak, és engedni fognak az álláspontjukból.

Aztán különböző felállásokban próbáltuk elsimítani a dolgot - és nem, a lányok nem engedtek, sőt bőszen kiálltak az igazuk mellett. Egyre jobban berágtunk. Pedig addig tényleg jó fejnek tűntek, de már kezdtünk kételkedni benne, hogy azok volnának…

Egy idő után azért felmerült bennünk, hogy vajon mit írhattak nekik, ha ilyen elszántan védik a maguk nyilvánvalóan védhetetlen álláspontját. Felvetettük, hogy csaljunk egy kicsit: olvassuk el egymás szerepleírását, hátha közelebb jutunk a konfliktus forrásához. Amit a lányok egyik hangadója kb. azzal utasított el:

„Felesleges minden csúsztatás és magyarázkodás, egyszerűen védhetetlen, amit csináltatok.”

Konfliktuskezelésből mindenesetre jól megbuktunk: a vállalatvezetés egy előléptetéssel próbálta megvesztegetni Dominique-et, aki ezt nem fogadta el. Kilépett, mi pedig kaptunk egy szép pert a nyakunkba, ami szintén az állásunkba került.

Óra végén azért elkértem Miss Francon szerepleírását; valahogy így hangzott:

Ön Dominique Francon, 30 éves, egy nagyvállalat alkalmazottja. Céltudatos, tehetséges, amit a főnökei is elismernek, de nőként nehezen jut előre, amit nehezen visel.
Kollégáival többnyire – a vállalat működéséből adódó vitáktól eltekintve – nincs konfliktusa, kivéve Ellsworth Toohey-t. Toohey tipikus vidéki tahó, vaskos megjegyzései és „udvarlási” kísérletei kolléganőinél is rendszeresen kiverik a biztosítékot. Az elmúlt időben többüktől hallotta azt is, hogy Toohey mostanában különösen tolakodóan viselkedik. Néhány nappal ezelőtt, amikor véletlenül kettesben maradtak, Ön is megbizonyosodhatott erről: közeledni próbált, fogdosta, majd megpróbálta vacsorára hívni.
Ezzel betelt a pohár: elhatározta, hogy felvállalva minden következményt, feljelenti Toohey-t szexuális zaklatásért. Ezt közölte a főnökével is, aki láthatóan nem lelkesedett érte, szeretné inkább elkenni a dolgot.


***

Tanulság? Azt én nem rágom szájba…

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr96520683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi0 2008.06.15. 11:48:52

A forrása Donaldson és Werhane könyve, az Ethical Issues in Business, azon belül pedig John Hasnas esettenulmánya, "Confronting Harassment" címmel. Én nem Magyarországon tanultam, nekünk nem kellett eljátszani, de nagyon jó ötlet, rögtön rávilágít egy csomó dologra...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.06.15. 12:25:16

Ha a cég vezetés ismertette volna a vádakat Ellsworthszel, akkor lehet, hogy Ellsworth változtat magatartásán, esetleg tisztázható a félreértés és elsimitható házon belül, de legalábbis tisztában lesz, hogy kivel hányadán áll.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.15. 12:50:55

Az "előítélet" oldaláról ragadnám meg. Mindkét fél csak előítéletekkel rendelkezik a másikról, valójában nem ismeri.

(Gondoljunk bele, még egy ilyen kommentelésnél is ugyanígy van ez.)

tallian.miklos 2008.06.15. 15:30:23

Én még azt sem értem, miért pont ezeket a neveket választották ki, a szituációnak nem sok köze van a karakterekhez.

VIII. Nagyapó 2008.06.15. 15:47:21

miss

Köszönöm!


Valdez

Nem nagyon ment a dolog, ők sem láttak mintan részletet, meg aztán a nőszemély sem volt valami békülékeny...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.15. 17:32:09

tallian.miklos:

Na de hát pont ez az. Hogy nincsenek karakterek.

___________________________ (törölt) 2008.06.16. 09:30:34

En mostanaban eppen egy kis consultancy-t tanultam, volt egy hasonlo eset. Adva van X ceg. Van ket beszerzesi osztaly. Az egyik a termelesi vezeto alatt van, es jol szervezett, hatekony, mint a termelesi vezeto maga. A masik a kut-fejl alatt van, es kreativ, ugyes, de elegge pazarlo, mint a kut-fejl vezeto maga. El kene venni a kut-fejl vezetotol a beszerzest, de nem aggya. Mi legyen?

Kuzdottunk mindenfele racionalis meggyozessel, es nem mukodott, aztan elmagyarazta a tanar, hogy ez bizony nem arrol szol, hogy mi lenne a cegnek jo, hanem a szemelyes statuszrol. A kut-fejl vezeto ezzel a lepessel arcot, statuszt veszit: valamit tehat adni kell cserebe, pl. tobb penzt kut-fejlre.

Na ja. Csak a statusz-jatekok lenyege, hogy zero osszeguek, mert a relativ statusz szamit, tehat valaki mindenkeppen veszit.

Ramaty 2008.06.16. 13:58:15

Mindenesetre kevés nagyobb hülyeséget olvastam az Ősforrásnál...

MEDVE1978 2008.06.16. 15:21:42

Egy ilyen szituáció gyakorlatilag megnyerhetetlen, csak tompítani lehet rajta.
Ha a fiúcsapat esetleg egy bocsánatkérő gesztussal kezdte volna, akkor talán a kártérítés összege csökkent volna :o)))

VIII. Nagyapó 2008.06.16. 19:24:54

De hiszen eppen ez az! Miert kertunk volna bocsanatot? Nyilvanvalo, hogy a hulye ribi csak a penzunkre palyazott!

zala 2008.06.17. 10:43:42

Azért kellett volna bocsánatkéréssel kezdeni és a halott feleségtől indulva a hp érzelmeire hatva megpróbálni a helyzetet kezelni, hogy ne kelljen fizetni, vagyis bezsákold a feladatot.
Szvsz egy szexuális zaklatás ügyben logikus érveléssel próbálkozni hatalmas baklövés.
Utólag nyilván könnyen vagyok okos, de a ti szerepetekben is az a rész, hogy "próbált megismerkedni más nőkkel" arra utal, hogy per esetén lesznek, akik a hp mellé állnak, illetve még a per előtt erősítik abban a meggyőződésében, hogy végigvigye az ügyet.
Szerintem ezt észre kellett volna vennetek.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása