A könyvhiénák hajnala

Hadrian VII. I 2008.05.14. 21:11

Szerintetek ezt most véletlenül elárazták, vagy tényleg ennyibe kerül? Esetleg Spengler dedikálta egy szellemlátó segítségével, azért majd' félszázezer? Pofátlanság vagy elárazás?















Egyiken sem lennék meglepődve. A derék budapesti antikváriusok között található két jól körülhatárolható csoport. Az egyik gaz, mohó kizsákmányoló kapitalista, aki, ha valami minimális példányszámban megjelent kincs kerül a birtokába, van pofája olyan árat kerni érte, hogy inkább ül a könyvön akár egy évig is, de tudja, hogy egy pénzesebb fanatikus könyvbuzi előbb-utóbb úgyis meg fogja venni.
Ezt a típust nem szeretjük. A könyvvásárlók meggyőző többsége szerint az ilyen egy mocskos görény - lehet, hogy egy könyvön nagyot kaszál, de a boltjába fényévenként fognak csak betérni a vevők, ha ezt tapasztalják. Fujj. Hosszú távon ez nem jó piaci stratégia.

A másik szélsőség a pult mögött Kiskegyedet olvasó, valamilyen marketingfőiskoláról frissen kikerült munkaerő, akit, ha szerencsénk van, az első hetekben a főnök még a könyvek árazásával is megbíz. Az ilyen eladó igazi kincs - nekünk, vásárlóknak. (Amíg ki nem rúgják.) Láttam már tönkremenni antikváriumot, ahol ilyen "hozzáértő" eladók működtek.

Az internetes antikváriumok virágzásával azonban sajnos az utóbbi csoport biztos halálra van ítélve, hiszen a konkurencia árai és készlete nyilvános, így az alulárazott könyveket is gyorsan ki tudják szúrni az eladók, valamint a hiánycikknek számító tételek utolsó oldalára írt szám nullái is gyorsan tudnak szaporodni. Persze, így kell ezt csinálni - rövid távon. Kérdés, hogy hosszú távon ki fog egy olyan antikváriumban böngészni IRL és virtuálisan, ahol híresen horribilisek az árak. Én nem, az biztos.

És hát ez akkor is pofátlanság... (Meg mi amúgy is árérzékenyek vagyunk.)

(Egyébként A nyugat alkonya nekem megvan, a képen szereplő ár tizedéért vettem, két éve. Infláció? )

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr96469065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Napier · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.05.14. 22:53:04

szerintem a könyvpiacot is REFORMÁLTÁK...

winston01 2008.05.15. 15:30:05

Ha jól értem, ez a post egy elírás apropóján felháborodik azon, hogy van olyan, aki képes annyiért adni az áruját, hogy azt senki se veszi meg. Jól értem? (Remélem, nem.)

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.05.15. 15:40:35

Nem:).

Egyébként pedig nem elírás.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.05.16. 11:02:34

cgi.ebay.com/The-Decline-of-the-West-by-Oswald-Spengler-1991_W0QQitemZ230234374043QQihZ013QQcategoryZ2228QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem

Postával együtt 4000 Ft.
Amúgy sztem tutira elírás.
Ha meg nem, akkor el lehet gondolkodni, hogy a globalizációnak vannak jó oldalai is...

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2008.05.17. 02:31:08

esetleg meg lehetne toluk kerdezni? Emailben v telefonon?

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.05.19. 16:19:06

Hettie: e-mailben is érdeklődtem, meg az antikváriumba is bementem.

Az antikváriumban nem 45 ezer, hanem 30 ezer az ára.

E-mailben pedig azt írják a búklájntól, hogy 45 ezer az ára, mert hogy szűkös a készlet, és hogy nem ők, hanem az antikvárium állapítja meg az árat.

Na most tehát arról van szó, hogy az antikvárium adja 30-ért, a búklájn meg még rárak 15-öt. Hát, durva... Akkor már tényleg érdemesebb a fentebb belinkelt e-bayről beszerezni:)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása