Szlovák banzáj

Párkányer I 2008.05.10. 17:40

Szlovákia a jobboldali think-tankok igazi paradicsoma Közép-Kelet Európában. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az 1998-ig tartó nyomott mečiari időkben a közszférából és az akadémiai talajról kiszoruló liberális demokrácia intellektüeljeinek nem volt más választásuk, mint privát agytrösztölésbe kezdeni. Vitorláikba a kezdetekben különböző amerikai alapítványok adták a szelet.

Mečiar defenesztrációja után ezek a csoportosulások álltak a Dzurinda kormányzat számos reformja mögött, melyekben bőven találunk a konzervatív, libertariánus eszmeáramlatok hívek közül is.

Az egyik legnevesebb ilyen think-tank a gazdasági és szociális kérdésekkel foglalkozó, de inkább a közgazdasági mainstream-hez tartozó M.E.S.A. 10, melynek egyik alapítója és vezetője a később pénzügyminiszter és csúcsreformer Ivan Mikloš volt. Az ő nevéhez többek között az egykulcsos adó- és hárompilléres nyugdíjrendszer bevezetése köthető. Itt agytrösztölt továbbá az államigazgatási decentralizáció későbbi kormánymegbízottja, Viktor Nižňanský is, továbbá Peter Pažitný, aki az egézségügy átalakításának nagy dérrel-dúrral nekieső, s balos körökben bizonyára „lebokroslajosozott” Rudolf Zajacnak volt a főtanácsadója. Őt ma a Health Policy Institute-ban találhatjuk meg.

Nem felejthető ki a szociális kérdésekre fókuszáló S.P.A.C.E. Alapítvány, sem, melyet a Magyarországon talán sokkal kevésbé ismert Iveta Radičová, a Dzurinda-kormány egyik tehetséges munka- és szociálisügyi miniszterének és jelenlegi államfőaspiránsának neve fémjelez.

Továbbá itt van a klasszikus liberalizmus eszméit hirdető F.A. Hayek Alapítvány vagy a (sokkal később alakult) INESS Intézet melynek képviselői a leggyakrabban idézett szakemberek a legnagyobb szlovák médiumokban. Intenzív publikációs tevékenységet folytatnak, a laissez-faire számos klasszikusát fordítatták le és adták ki, s aktívan jelen vannak a nagyobb szlovákiai egyetemek közgázos karain, ifjúsági partnerszervezetei már a középiskolákban is megjelentek.   

Eme, think-tankok alkotta „holdudvarnak” köszönhetően már ott voltak a 1998-ban eskületételre igyekvő Dzurinda aktatáskájában azok az alaposan kidolgozott reformlépések, melyeket (az első kormányba bevett baloldali párt miatt csak) 2002-től kezdtek megvalósítani.

Ezek az emberek a Fico-fordulat után már nincsenek döntéshozó helyzetben, de ugyanúgy dominálnak a szlovák sajtóban, mint azelőtt, továbbá sokan külföldön „árulják” a szlovák tapasztalatokat, pl. a M.E.S.A. 10 az ukrán fiskális decentralizációban asszisztál, a Health Policy Institute legutóbb meg Gyurcsány Ferencnek magyarázta az egészségügyi reform főbb téziseit (emitt meg Friderikusznak is). Úgy látszik Slota „Budapestre tankokkal” való felhívása mégsem lelt süket fülekre, azzal az árnyalati különbséggel, hogy nem acél- hanem THINK-tankokról van szó :-)

A konzervatívoknak, mint „olyanoknak” is megvan a maguk védőbástyája, a politikától már visszavonult Peter Zajac vezette M.R. Štefánik Intézet: az éppen zajló szlovák oktatásreform vitájában rendkívül aktívak. Az Intézet igen határozottan képviselte és kommunikálta EU alkotmány-ellenes nézeteit (angolul itt lehet inspirálódni) bár ebből a szempontból eléggé kontraproduktív, hogy donori forrásai között brüsszeli pénzeket is találhatunk.

Az előzőhez hasonló anomáliák figyelhetőek meg a Hayek Alapítványnál is: társszervezete, a Hayek Consulting EU-s pályázati tanácsadással foglalkozik (sic!)... Szegény Friderich August foroghat a sírjában.

Ennek ellenére bámulatos az osztrák iskola és más libertariánusok eszméit terjesztő tevékenységük. Ebben komoly hátszelet jelent a (remélhetőleg a következő post témáját jelentő) cseh think-tankok fordítási és könyvkiadási hiperaktivitása: nyelvi akadályok híján ugyanis nem gond a csehre fordított Rothbard vagy Bastiat szlovák megértése.


(Párkányer saját blogja: http://parkanyer.blogspot.com )


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr52462376

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2008-ban, Európában... 2009.08.22. 22:06:30

Miközben a hazai balliberális oldal intenzíven törekszik úgy beállítani az eseményeket, hogy a szlovák-magyar konflktus okozói az ún. „fasiszták”, had tegyek néhány észrevételt, hogy a környező országokban mennyire érvényesülnek a kisebbségi jogok. Hir...

Trackback: Annektálni szlovákiát!? 2009.08.22. 17:40:39

41 éve a magyar csapatok bevonultak csehszlovákia területére. Majd kijöttek 2 hónap múlva. Nem magunktól mentünk: kellett hozzá az orosz medve „rábeszélő ereje”, aki 56-ben már egyszer levert minket. Itt is ők vitték el a balhét, a 4 má...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.10. 17:46:30

Kösz Párkányer (és üdv:)), informatív volt!

A honi libertáriusok meg inkább kusshadnak, mert lehet, hogy amiket mondanának, szembemenni a szadi politikájával:(

ibn_battuta 2008.05.10. 18:13:44

Miért használod a "think tank" kifejezést? Létezik a magyar "agytröszt" szó, ezt szokás a "think tank" magyarításaként használni.

ibn_battuta 2008.05.10. 18:20:18

A "defenesztráció" fogalom a cseh történelem sajátja, szlovák környezetben kicsit furcsa. Mellesleg ismerik az olvasók a szó jelentését? Hayeknél érdemes lenne megemlíteni, hogy a Nobel-díjas osztrák közgazdászról van szó, nem a szépcicis mexikói színésznőről. Egyébként nagyon informatív a cikk, gratula.

Jack Napier · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.05.10. 18:39:41

Battuta: aki nem tudja mi a thinktank, és hogy ezen a blogon a Hayek esetében nem a 150 centis, de 10 kilós tejcsárdákkal rendelkező kockafejű "színésznőre" gondolunk, az valszeg összekevert minket a Velvet.hu-val... :)

Gondolom te a brain stormingot is agyviharnak hívod. :D

ibn_battuta 2008.05.10. 18:40:56

inkább ötletrohamnak. Szakfordítóként dolgozok, mellékállásban nyelvújításon és nyelvtisztításon dolgozom :)

Jack Napier · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.05.10. 18:43:01

Oké, majd jövhéten mondom a srácoknak, hogy "hé guys, menjük ötletrohamozni". :D:D:D

ibn_battuta 2008.05.10. 18:45:19

Egyébként csak most csöppentem ide. Ha több időm lenne, jobban körbenéznék, első ránézésre színvonalasnak tűnik a dolog. Mellesleg a Duna bal partján lakom, de égtájak szerint inkább nyugatra húz a szívem.

2008.05.10. 18:50:33

hát nyugatra húz, ha a partján dolgozik az ember...

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.05.10. 18:52:03

Gabrilo: szerintem abszolút nem erről van szó.

Piacpártinak és libertáriusnak lenni ma Mo-n rohadtul népszerűtlen dolog, egy rendes libertárius pártot egy választáson még a munkáspárt is bőven elverne, attól tartok. Egyszerűen az állampolgárok így vannak szocializálva eleve, másfelől a "sajátos" magyar privatizációs gyakorlat eleve gyanússá tesz minden "magánosító" törekvést.

Ha valami nagyon rosszat tett a libertarianizmus hazai pozícióinak, az az szdsz ténykedése. Egyszerűen mások voltak a magyar politikai törésvonalak, és hiába képviselt az mdf és az szdsz is egy egyértelműen piacpárti politikát, előbbi gyakorlatában, utóbbi főleg retorikájában (ld. piacpárti intékedések népszerűtlenségének (taxisblokád) kihasználása), mégis egészen elképzelhetetlen volt bármiféle konszenzus. (Akik pedig iylet el tudtak kézpelni mindkét pártban, azokat kiszorították, Antall pedig meghalt.)

Az szdsz-mszp koalíció 94-től pedig eleve lehetetlenné tett bármiféle komoly liberti előretörést. Az ideológiai meg kultúrharcos sérelmi politizálás a menő e honban, egy olyan, kvázi "apolitikus" eszme, ami szabadságról, önérdekérvényesítésről, pragmatizmusról, stb. szól, labdába sem rúghat. Rögtön bevonódik az ideológiai mezőbe, és valamilyen tábor szekértolójának lesz kikiáltva. Azt mondják rá, hiteltelen, képmutató, mást tesz a gyakorlatban, mint amit hangoztat. (Miközben közelében nincs annak, hogy a gyakorlatban bármit is tehetne!) Egyesek szerint a libertáriusok a szadi, mások szerint (TGM) meg a fasiszták társutasai. Hiába szövegelek én bárkinek, hogy az állami szerepvállalás az szar, hiába hozok neki példákat halommal, ha erre azt mondja nekem, hogy de hát ez a Kuncze szövege, vagy hogy ez imperialista machináció, kizsákmányolás. És innentől kész.

Kuncze majd Kóka "sikeres" és kapitalista szdsz-e pedig egy blöff, és ha valami, ez végleg betett a hazai libertáriusoknak. Akik hittek neki, jól pofára estek. A szadi a piacpárti szólamaival rátelpedett a libertikre, sikeresen összemosták magukat velük, ezzel hatalmas károkat okozva. És ha konkrétan nem is, de a közvélemény szemében azonosnak tűnnek. Ebből kimosakodni nehéz lesz, és itt (is) egyértelműen a mérsékelt, atlantista jobboldal térfelén pattog a labda (nekik jóval nagyobb társadalmi támogatottságuk van), hogy lépjen valamit.

Jó érzés olvasni Párkányer írását, hogy máshol milyen jól mennek a dolgok, és szar érzés belegondolni, hogy nálunk mekkora meló kell ahhoz, hogy valami hasonló beinduljon. A Hayek társaság kvázi halott, a kapitalizmus.hu sem pörög, remélem a közeli "újraéledés" már tartós lesz. Van Kapitalizmus és közjó, meg egyéb kis körök, köztük mi is, ezeket kellene összekapcsolni. Na meg rengeteget fordítani - innen is nagy köszönet a libertarius.extra.hu-nak:)...

Jack Napier · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.05.10. 18:58:13

Az összekapcsolódás megvan, mint a kapitalizmus.hu, mind a libertarianus.extra.hu működtetői egyben szerzőink is.

Abban viszont egyetértek, hogy baromi nagy meló a berögzült reflexeket leküzdeni...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.10. 19:00:54

Hadrian,

effektíve én is ezt akartam mondani, maximum rosszul fejeztem ki magam. De a szoci-szadista piaci retorika ennek tényleg csak betett, és fokozta a honiak államimádatát. Pedig aki szakítani kíván a Kádár-rendszerrel, annak az államimádattal is szakítania kéne.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.10. 19:22:51

addig okés, hogy az szdsz mindent megtett, hogy idahaz lejárasson mindent, ami liber, de segítettek is neki a népnemzeti jobb(?) oldalról.
így nem csak az szdsz-t kéne leépíteni (amit lehet, hogy saját maga fog véghezvinni, mert kihátrálnak mögüle a maradék támogatói is), hanem a fideszt is, ez pedig per pillanat akasztásra váró hazaárulók tevékenysége :-(.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.05.10. 19:26:36

Egyébként hogy ontopikabb legyek: egészen elképesztő ez a sok alapítvány és intézet, és az, hogy a munkásságuk nem abban merül ki, hogy utólag igazolják a politikai döntéseket, hanem a politikai döntések követik a kidolgozott programokat.

Ami pedig a fordítást és a könyvkiadást illeti, az is egészen elképesztő: a szlovákiai és a romániai magyarság is sokkal inkább szinkronban van a világ nyugati felénnek szellemi történéseivel, köszönhetően a szlovák és román nyelvű fordításoknak. És természetszerűleg így saját (magyar) problémáikra és helyzetükre is könnyebben és hatékonyabban találnak válaszokat.

Móricz híres írása jut eszembe a Nyugatból:

"Nem régen voltam Szlovenszkóban s még mindig tele vagyok azokkal a mélységes és megdöbbentő benyomásokkal, amiket ott kaptam. A szlovenszkói magyarságot két főtipusra lehet bontani. Az öregekre és a fiatalokra. Az öregek még a Négyesyék iskolájában nőttek, tele vannak szegények honfibúval és honfitűzzel. Az életet úgy látják, mert nem láthatják máskép, csak ifjúságukban magukba szedett világkép alapján, ahogy a hivatalos népnemzeti iskolák nevelték beléjük. A fiatalok másképen látnak. A fiatalok már idegen iskolákban nőttek fel, olyan nyelven tanulták a tudományokat, amelyen szüleik ma sem értenek, nekik tehát szükségszerűen egy új magyarságot kellett kitermelniök magukból. Egy szociálisabb és kultúráltabb magyarságot. Európaibb magyarságot. Ők már semmit sem tudnak az extra Hungariam jelszaváról. Ők már nem mondják, hogy Magyarországon kívül nincsen élet s ha van élet, az nem élet. Ők már úgy látják, hogy a magyar világon kívüli élet okosabb és emberségesebb élet. S ha a magyar meg akar állani ebben a rája kényszerített életben, okosabbnak és emberségesebbnek kell lennie, mint a régi volt."

www.epa.oszk.hu/00000/00022/00509/15886.htm

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.05.10. 19:28:18

Ja, és a lényeg:

"Magyarok ezek, magyarabbak, mint itthon szegény, sötétségben és fel nem világosítottságban tartott gyermekeink. Izzóbb magyarság tombol ott a babiloni fogság érzései mellett, mint itthon, ahol ma is még a régi és sűrű levegőjű mesterséges sötétségben vannak az ifjak."

ibn_battuta 2008.05.10. 19:54:25

Nagyon tetszenek Móricz meglátásai. Miért gondoljátok, hogy egyes művek fordításával csodákat lehet elérni? Vagy van fogékony közönség, vagy nincs. Szlovákiában vagy Romániában azért erősebbek számotokra kedves szellemi áramlatok, mert bizonyos művekhez jobban hozzáférnek az ottani magyarok? Nem inkább arról van szó, hogy nem mételyezi őket az itthoni széthúzás? Hiszen az okok természetéből adódóan jobban magukra vannak utalva, talán jobban emberszámba veszik a más politikai nézetet valló társaikat - így kevesebb tere lehet a szélsőséges és elvakult eszméknek.

ibn_battuta 2008.05.10. 19:56:26

Off topic: Kicsit hadd hencegjek. A gimiben Lánczi András tanított :)

Vadgyökér 2008.05.10. 20:24:53

Gratula srácok!

A zoom-ellenes kampányban való aktív részvétel után láthatóan ti, meg a Rejakció lettetek Nobilis és/vagy Új Péter elvtársak kedvencei. Ha hozzávesszük az elmúlt pár hét ereményeit is, még pozitívabb a mérleg!

Ennyi "tehetséggel és energiával" még sokra fogjátok vinni! Talán még ti lesztek az Új Jobboldal (Nobilisék pénzéből, lelkesen együtt antifasisztázva Gyurcsánnyal)...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.10. 20:39:07

Vadgyökér,

erre hajtunk, de még nem ajánlott zsét Nobilis sajna:(

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.05.10. 20:53:29

Kedves Vadgyökér, nagyon átlátod a rejtett összefüggéseket!

A mélygyurcsányista benyalásoktól sem mentes (lásd tufa írását) zúmponthú elleni kampányba mi is félve száltunk bele, hiszen ezt a lépést nehezen tudtuk összeegyeztetni a konzervatóriumon igen gyakori gyurcsányimádó magatartásával, de a "25 leggázabb" listánkon szereplő Uj Péter (na és Nobilis) pénze meggyőzött minket. Az átutalás sajnos még mindig nem történt meg, ahogy Gabrilo jelezte, nem tudom, mi történhetett:((

Jack Napier · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.05.10. 20:57:17

Szerintem elakadt UP-nál, aki elitta. A kis mocsok. :))))

érdektelen 2008.05.10. 21:01:12

Közép-Kelet-Európa = Fehéroroszország, Ukrajna

Kelet-Közép-Európa = Magyarország, Szlovákia, Lengyelország

----------------

Szlovákia lesz az új Asuztria nekünk?

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.05.10. 21:17:51

ibn_battuta:

Ha fordító vagy, akkor örülni fogsz a válaszomnak, mert szerintem ha csodákat nem is, de óriási hatást ki tud váltani egy-egy mű lefordítása.:) Illetve a fordítás és a mentalitás egymástól nem választható el: hogy éppen mit fordítanak és mit nem, azért az a mentalitás (értve ide a széthúzást is) kérdése is:). Pl. ahol nagyon erősen ideologikus, a társadalom "megváltoztatását" propagáló, harcias, határozott ellenségképpel rendelkező társtudományi műveket fordítanak óriási mértékben, az azért sokat elmond annak a társadalomnak a mentalitásáról, szerintem. De hát ez komplex és bonyolult kérdés.

érdektelen: Szlovákia lesz nekünk a MÁSODIK Ausztria:(

BARANY · http://autofilia.blog.hu/tags/w123 2008.05.10. 23:46:09

Milyen kicsi a világ! (az internetes is!)
Klikkelek a blog.hu-n a friss blogbejegyzésekre, erre kit látok szerzőnek?
Párkányert.
Egyébként jó lett a bejegyzés.(vagy ahogy másoknak tetszik post.)
(P.S. én is írogatok más blogokon a sajátomon kívül...)

jarbal 2008.05.11. 00:35:05

szemely szerint megemlitenem meg a kovetkezo befolyasos szlovak agytrosztoket, elsosorban akik nemcsak otthon, hanem kulfoldon is jelentos tevekenyseget folytatnak (ellentetben magyar kollegakkal):

Institute for Public Affairs (ivo.sk) - belpol, az egyik legregibb es talan legnagyobb hatasu szlovak agytroszt

Pontis Foundation (pontisfoundation.sk) - kulpol es szlovak demokratizacios tapasztalatok atadasa

Slovak Foreign Policy Association (sfpa.sk)- kulpol

Slovak Governance Institute (www.governance.sk) - gazdasag, szocialis szfera

INEKO (www.ineko.sk) - gazdasag

Egeszen szep paletta egy kis orszagtol. A sztori teljeseggehez hozza tartozik, hogy a kulfoldi (foleg amerikai) donorok, a Meciar kormany (ezen a teren) aldasos tevekenysege miatt, joval kesobb vonultak ki, mint Magyarorszagrol.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.05.11. 04:23:29

ibn_battuta - ha szakfordítóként dolgozol és mellékállásban nyelvizé, akkor bánj már el egy ikessel kérlek!

dolgozik - ikes

Viviparus 2008.05.11. 08:19:44

Szlovákia, Magyarország etc. Kelet-Közép és nem Közép-Kelet

manor 2008.05.11. 09:29:30

TREX · polarmacko.blog.hu 2008.05.11. 04:23:29
Az alanyi és tárgyas ragozás, mint olyan, gondolom, ismerős. Ez annyira mindenképpen árnyalja a mondandót, hogy nem érdemes belekötni:)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.05.12. 09:21:21

Kis fáziskéséssel találtam meg az írást, meg is lepődtem rendesen :) Gratulálok!

- duplagondol 2008.05.12. 14:16:35

Ennek a bizonyos szlovák csodának a taglalásakor gyakorta elmondják, hogy a következő választási győzelem helyett az ország önérdekére és a gazdaság dobbantására gyúrtak a kormányok.

Ami okfejtásből rendre kimarad, hogy egy koncepciózus reformpolitikához amott is két ciklusra volt szükség, nálunk az illetékes egy fél alatt letudta az ügyet, anélkül, hogy bármi épkézláb dolgot összehozott volna.

Dzurindáék második győzelméhez pedig paradox mód az ország egyik felének csököttsége járult hozzá. Hiába utálta őket a közvélemény nagyobbik része, Meciart még ők sem akarták visszahozni, Fico pedig még csak akkoriban kezdett kibújni a tojásából. Ellenzék, de kormány is széttöredezett maradt - utóbbiak közt az MKP-nak ráadásul fix szavazótábora van, a kereszténydemokratáknak hellyel-közzel detto, Dzurinda pártja meg 15%-al kormányt alakíthatott.

Amiből meg éppen azt hoznám ki, hogy a szlovák GDP felbugyogását nem csak a fentebb emlegetett agytröszt működése, hanem a speciális helyzet (a szétaprózott pártszerkezet), nomeg három-négy autógyár odatelepülése váltotta ki. Lehet okosnak lenni, de a politika mindenekelőtt áll; az meg olyan, mint az éjszakai pillangó, a kuncsafttól függ, mennyiért adja el magát..

___________________________ (törölt) 2008.05.12. 22:14:01

3-4 autógyár? Tehát öt és fél milla emberből mondjuk 20 000 alkalmazottt? Szerintem nem jelent sokat. Nálunk sem értem, minek van tele a média, ha megnyílik egy 1000-2000 fős gyár, hát minden megyeszékhelynek kéne vagy kétszáz, akkor lennénk valahol.

___________________________ (törölt) 2008.05.12. 22:15:02

A kétszáz hülyeség volt, szóval: negyven.

Vadgyökér 2008.05.13. 17:32:18

És mi van az autógyárakhoz kapcsolódó extern hatásokkal? A gyárakhoz kapcsolódik még egy sor gazdasági partner (beszállítók, értékesítők, stb.), ahol szintén dolgoznak, meg azt a pénzt, amit ott keresnek a korábban munkanélküli emberek, el is költik valahol, így felfut a kereskedelem, stb, stb.

A lesajnált, 2-3 ezer főt foglalkoztató új gyárakról még csak annyit, hogy pl. a Hankook-ról tudom, hogy szabolcsi és békési melósok is dolgoznak ott, korábban meg Borsodból mentek munkások az 1990-es években nyitott székesfehérvári üzemekbe.

K-Európa gazdasága - és különösen a magyar - annyira fos, hogy még egy nyugaton lesajnált, kétezer új munkahelyet létrehozó beruházásnak is ekkora a hatása.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.05.15. 16:02:06

Vadgyökérrel kell hogy egyetértsek, és még annyit tennék hozzá, hogy az autógyárak a jelzett hatásokon túl általában ugye pr-szempontból is jelentősek, a politikusok büszkélkednek velük, a média meg tele van vele, így a befektetők számára kellemesebb színben tünteti fel az adott térséget.

- duplagondol 2008.05.15. 17:19:58

Magam abból a minapi hírből indultam ki, hogy a győri Audi mostanra egymaga kitermeli a magyar export 10%-át. Nem tudom, Esztergomban a Suzuki mennyivel nyomja még le a mérleg nyelvét, de pár ilyen óriásgyár nélkül az ipari termelés volumene alighanem csak a töredéke lenne a mostaninak.

- duplagondol 2008.05.15. 17:23:25

Azazhogy a magyarországiaknál évekkel később megjelent szlovákiai gyárak termelése valószínűleg erősen belejátszik abba a számításba, amivel mostanság a magyar és a szlovák GDP (khmm... fimnoman eltérő) növekedési ütemét vetik össze.

Párkányer · http://parkanyer.blogspot.com 2008.06.02. 22:06:39

Találtam egy írást a Štefánik Konzervatív Intézetről a Kommentár régebbi számában. Enjoy...

www.kommentar.info.hu/kollai_istvan_liberalis_konzervativizmus_szlovak_modra.pdf

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása