Cigányok, bűnözés, gárdázás

Gabrilo I 2008.05.09. 08:31

Erről a témáról nem könnyű írni - sosem könnyű. Akármivel álljon is elő az ember, csak a jelzőket kapja a fejére. Mivel a vészvillogó bizonyos szavakra reagál, igyekszem ezt a csapdát kikerülni: engem nem érdekelnek a szemantikai harcok. És mindenki annak nevezi, aminek akarja. Ha a túlérzékeny balliberálisok számára a "cigánybűnözés" már önmagában is rasszista, sőt ezen egyetlen szó miatt azóta is sokan veszítették életüket az ijedtség következtében, akkor nem arról beszélünk. Ugyanis édesmindegy, minek nevezzük: a jelenség létezik. Mivel a nyelvi kódok manapság fontosabbak, mint a problémák megvitatása, a próbálkozások rendszerint nem vezetnek eredményre. (Ezúton szólok, hogy a nácizókat azonmód kivágom.)

Persze, számunkra nem létezik. Számunkra, értsd: kinyalt hátsójú városi középosztálybeli kölykök számára. Avagy nekünk könnyű. Ha olyan környéken élünk, ahol viszonylagos jólét van, és a polgári középosztály van felülreprezentálva, nehéz érzékelni olyan jelenségeket, melyekkel nincs közvetlen kapcsolatunk. És pont ezek azok a környékek, ahonnan a fehéringes-vasaltnacis liberális jogvédőknek könnyű elindulni jogokat védeni. Madárcsicsergés mellett kávét szürcsölve a családi házam erkélyén könnyű rasszistázni meg tudatlancsőcselékezni, ha konfliktusokról olvas/hall az ember.

A kérdés már csak az, hogy a toleranciára és a megértésre állítólag oly érzékeny liberálisok vajon miért nem képesek az Isten háta mögötti falvak Mari és Juli nénijeit megérteni; az ő helyzetükbe vajon miért nem tudják beleélni magukat? Biztos azzal magyarázzák a Juli és Mari nénik félelmeit, hogy odamentek a gárdisták és megetették őket valami rasszista szöveggel. Indoktrinálták őket. A liberális toleranciahuszárok azt felejtik el, hogy a Mari és Juli nénik nem valószínű, hogy szabadidejüket a fajelmélet tanulmányozásával töltik. Ezzel pusztán azt akarom mondani, hogy ha Juli és Mari néni félnek a helyi cigányoktól, valószínűleg nem a Nemzetközi Rasszista Összeesküvés beépített ügynökei, hanem félnivalójuknak reális alapja van.

Mi a relevanciája ennek egy konzervatív szemében? A válasz egyszerű: ez a rend és törvény kérdése, újfent. Amiről a konzervatívok állandó jelleggel (és hiába) óbégatnak. Ugyanis a konzervatívokat általában, és engem személy szerint marhára nem érdekel, milyen színárnyalatú az az egyén, aki Mari és Juli nénit állandó félelemben tartja, kirabolja, bántalmazza, stb. Engem az érdekel, hogy a rend és törvény fenntartását az erre hivatott szervek biztosítsák. Sokszor szoktam kérdezni, megkérdem újra: mégis mire tartjuk az államot ha nem erre? Az államot ugyanis - részben - azzal bízzuk meg, hogy a rendet és a törvényt fenntartsa. Ez az egyik fő feladata. Én elhiszem, hogy bizonyos irányzatok saját - és önkényesen értelmezett - "igazságossági" vízióik és egyéb nyavalyáik végrehajtásához használják eszközként az államot, de elsősorban utóbbi nem erre rendeltetett. (Kiválóan ábrázolja a problémát az, hogy egyes vidéki falvakban a rend fenntartására az állam képtelen, a segélyek alanyi jogon való osztogatása viszont remekül megy neki: s még mielőtt le lennék nácizva helyből, a segélyek "reformjának" ötlete balliberáliséknál is előkerült már - ugyanis nem rasszizmusról van szó, csupán arról, hogy az "alanyi jogon" járó segély egyszerűen nonszensz és hosszútávon magának a kedvezményezettnek sem érdeke.)

És persze lehet hisztizni a gárda-jelenség miatt is: sok esetben a hiszti jogos is. Azonban azoktól némiképpen képmutató hisztinek tűnik, akik olyan pozícióban vannak, hogy ezen az állapoton változtatni tudnának. Ugyanis ha az erre hivatott szervek hatékonyak volnának, azaz fenntartanák a rendet és a törvényességet, akkor jogos lenne a felháborodás amazok részéről is. (Ettől még a gárda-jelenséget nem kívánom igazolni, szerintem sem helyénvaló, hogy létrejött: egy párt szárnyai alatt jött létre, meglehetősen egyértelmű politikai célokkal. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a probléma, amiről esetenként beszélnek, ne létezne. Pusztán az arra adott válaszkísérleteket lehet helyteleníteni.)

Rövidre fogva: szerintem nem az a kérdés, amin a balliberálisok, és a széljobb lovagolnak, ti. "minek nevezzük", és PC-e ennek, vagy annak nevezni a jelenséget. Személy szerint engem ez hidegen hagy. Ami érdekel, az mindenkinek az érdeke: a rend fenntartása. Ha a rendfenntartó szervek hatékonyak, nincs szükség önkéntes megoldási kísérletekre. És ez akkor is érdekem, ha személyesen a probléma nem érint.
A kérdés ezen túl már csak az marad, hogy az állítólag elközelezetten szolidáris liberálisok miért nem képesek Juli és Mari nénivel szolidárisak lenni? Hiszen amit én elvárnék, az belefér a liberális "éjjeliőr-állam" alapelvébe is. Ha már van államunk, akkor az legyen szíves, és védje polgárai tulajdonának és testi-lelki épségének biztonságát, amennyire csak tudja - fajra, nemre, vallásra stb. való tekintet nélkül. Így Mari és Juli nénire való tekintettel is.

Kapcsolódó írásunk: A cigánykérdés...

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr73460217

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tojás 2008.05.14. 17:57:05

Cigánybûn, gárdabûnNoha némán, de rendszeresen olvasom a konzervatóriumot, íme egy nem friss cikk, ami viszont írásra késztetett. Itt az elôzményAz a szimpla jóslat, hogy a cigánybûnözés szóra ugrani fog az, aki liberális eszmékkel fertôzött, nem jött vol…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fenegyerek 2008.05.09. 14:30:33

phaidros.
tomcat csinálja, a liberálisok beszélnek róla. ha tomcat nem csinálná...
nem lenne miről beszélni a ballibáknak. basszunk ki a ballibákkal, ne legyünk nácik.

Attilajukkaja 2008.05.09. 14:31:24

Phaidros

Nem, Tomcat zsidozik. Azok naciznak, akik nem szeretik a nacikat. Szerinted csak a ballibsik nem szeretik oket?
Nem gondolod, hogy a szemet liberalisok is szivesen tennenek valamit a "nem letezo" ciganybunozes ellen csak ok sem tudjak, hogy valojaban mit is kellene? A kisebbsegi problemakat sehol sem sikerult meg igazan gatyaba razni. Nalunk sem. Persze biztosan van ez alol is kivetel, amely erositi a szabalyt!

bryan 2008.05.09. 14:32:10

És az országban a törékeny falvak
- anyám ott született -
az eleven jog fájáról lehulltak,
mint itt e levelek
s ha rájuk hág a felnőtt balszerencse,
mind megcsörren, hogy nyomorát jelentse
s elporlik, szétpereg.
Nem trollozni akarok csak így jobban egyben van:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.09. 14:34:09

még mindig OFF:

Attilajukka: Tehát akkor a zsidók "faji" alapon kirekesztenek? (Honnan tudja vki, hogy az anyukám, vagy az egyik nagymamám nem zsidó?) Mert náluk olyanoka a szabályok...

ON:
"Mi sem vagyunk sokkal jobbak a ciganyoknal, csak maskepp lopunk, csalunk es olunk."
Azért ez durva.
1) A magyarok saját balfaszságuk miatt, saját magukat bűntetik. Mi szívunk a szar kormányunk miatt, mi szívunk az adócsalóink miatt, mi szívunk a korrupt politikusok, rendőrök miatt...
2) Már megint az arányok...
3) A legtöbb magyar, kirekeszti a bűnözőket. Volt nem egy tüntetés a fehérgallérosok ellen, én egyetlen egy cigánytüntetésre nem emlékszem, amikor a saját bűnözőik ellen tüntettek volna.
4) Amikor "mi" lopunk azzal nem okozunk akkora nagy kárt. Pl ha egy cég lezsírozza a pályázatot, akkor az mondjuk 2szeres kárt okoz, ha egy cigány brutálisan megöl vki 2000 Ftért az hányszoros károkozás?
5) Miért van az, hogy a magyar kisebbségben alkalmazkodik a környezetéhez, nem bűnözik etc (Kanada), ellenben a cigányok sehol sem képesek a legelemibb lépéseket megtenni?

fenegyerek 2008.05.09. 14:41:55

phaidros

nem szolidaritásról beszélek, hanem önérdekről. nem azért rossz a rendpártiság, mert elvi ellenérzés van vele szemben, hanem mert egyszerűen nem tudja megoldani a problémát. soha sehol nem tudta, nincs olyan ország a világon, ahol szegénység van, bűnözés pedig nincs.
szóval nem a szolidaritásodra van szüksége senkinek, hanem hogy legyél olyan okos, hogy fel tudd ismerni, hogy a problémát egyedül úgy tudod megoldani, ha a bűnözésen kívül más lehetőséget is fel tudsz mutatni számukra.
én sem azért mondom ezt, mert kedvelem a handabandázó erőszakos piszkos műveletlen embereket, hanem pont azért, mert tartok tőlük, mert tudom, hogy sem a börtön, sem semmi nem tartja vissza őket attól, hogy engem bántsanak, hogy nekem kárt okozzanak.
a legfélelmetesebb ember ugyanis az, akinek nincs vesztenivalója.

átlátó 2008.05.09. 14:46:31

Nem tudok mit hozzátenni, miután elolvastam a hozzászólásokat. Illetve mégis. Milyen népi megfigyeléseken, bölcsességen alapozódott meg pl. "a nem szereti a cigány a szántást", vagy a "cigányútra szaladt" mondások? Viszonylag nem mai keletűen és máig érvényesen. Aszondom, ebből baj lesz....

bryan 2008.05.09. 14:54:48

Tata
4. A fehérgalléros bűnözés nem okoz akkora károkat??? Akkor te még nem jártál olyan faluban ahol simán kilopták a vállalkozók az anyagot a gátakból, ahol egy ház összeomlott mert silányul építették meg, nem sorolom tovább csak egy kérdésem van: te melyik bolygón élsz?
5 A magyarok közül, jobb ha tudod, ugyanúgy vannak bűnözők mint a cigányok között, előtörténettől, hasonlóktól függ, akárhol élnek.
Ezt az egészet át kéne gondolnod mégegyszer, kicsit kurucinfós:)

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2008.05.09. 14:58:55

"hogy fel tudd ismerni, hogy a problémát egyedül úgy tudod megoldani, ha a bűnözésen kívül más lehetőséget is fel tudsz mutatni számukra."

Esetleg kezdhetnénk ott, hogy megnöveljük a (jelző nélküli) bűnözés kockázatát. Nem azt mondom, hogy kézlevágás, de mondjuk a "puskás lovasrendőrök által felügyelt rabosztag napi 14 órában fejti a követ az épülő autópálya előtt" jellegű büntetésvégrehajtási intézmények erősödését és elterjedését igencsak tudnám támogatni az adóforintjaimból. És ha egymás mellett fejtené a követ Zuschlág, Tasnádi és egy roma úriember... egy könnycseppet nem ejtenék...

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2008.05.09. 15:01:12

Lehet, hogy kicsit sok Heinlein-t olvasgattam mostanában... :)

TommyBravo 2008.05.09. 15:11:38

Olvasgatni érdemes riport a hvg-n: hvg.hu/hvgfriss/2008.19/200819_Mate_Mihaly_ciganysagkutato_exrendor_Sikk_l.aspx

Csak hogy legyen még egy vélemény a témában :)

fenegyerek 2008.05.09. 15:12:56

csj. régen így csinálták. megszűnt a bűnözés? az araboknál sok helyen most is így csinálják. megszűnt ott a bűnözés? a kínaiaknál halálbüntetés jár a megvesztegetésért. az azért elég súlyos. szerinted megszűnt? mi lehet az oka? gondolkodjál, semmi bajod nem lesz tőle.

bryan 2008.05.09. 15:14:02

csj
"Esetleg kezdhetnénk ott, hogy megnöveljük a (jelző nélküli) bűnözés kockázatát"
Szép de keveseket fog eltántorítani a bűnözéstől, és ha kikerül ott folytatja ahol abbahagyta. A szigorítás önmagában nem megoldás.
Nézd meg Amerikát roppant szigorú törvényei vannak, de ha rossz környékre tévedsz, nem jössz ki élve.
A kommentek nagyrésze sima picsogást, látszik, hogy nagyon kevesen gondolkoztak el rajta, mi is a probléma, nagyon sok az üres lozung, és ritka az aki a jövővel foglalkozna, csak megy a siránkozás, ez elkeserítő.
Én meg gondoltam siránkozom a siránkozásról kicsit:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.09. 15:14:58

bryan:
4) igazad van, visszavonva. Csakhogy ezek ellen fel is lépnek amint kiderül, illetve én mindenképpen támogatom a fellépést. Amikor egy magyar ilyet hall, első haragjában bitófára küldené a bűnöst, a cigány meg elkezd rasszistázni. Ha agyonversz egy ilyen patkányt, én nem fogok sírni...
5) Akkor mégegyszer: "azok a fránya arányok" (copyright:kuruc.info) Miért van az hogy Bokoron ahonnal származok, jelképesek a kerítések, akármit kinn lehet hagyni az út mellett és nem lopták el? Pedig ez egy abszolút szegény zsákfalu (volt). Az én barátaim ismerőseim magyarok, kevés kötük a bűnöző:P, ellenben ha kitekintek az ablakon akkor látok néhány hiperpigmentáltat közülük(bűnözőkből). Bennem is az a baj, hogy a szememnek jobban hiszek mint az üres lózunkgoknak.
Amit a kuruc ír a cigányokról sokkal közelebb áll az általam tapasztalt valósághoz, mint akármelyik más PC médium.

csj: kézlevágás: a 11-12 században a magyarokat leszoktatta a lopásról, a cigányok később jöttek. Nem ártana a későkkel átismételni az anyagot.
14óra kőfejtés: Szerintem is ez a megoldás, ha kell is csiszolni. És rögtön olcsóbbak lennének az autópályák...

bryan 2008.05.09. 15:21:32

tommy
fentebb már linkeltem:)

józan' 2008.05.09. 15:21:40

"bryan 2008.05.09. 14:54:48
Tata
4. A fehérgalléros bűnözés nem okoz akkora károkat??? Akkor te még nem jártál olyan faluban ahol simán kilopták a vállalkozók az anyagot a gátakból, ahol egy ház összeomlott mert silányul építették meg, nem sorolom tovább csak egy kérdésem van: te melyik bolygón élsz?
5 A magyarok közül, jobb ha tudod, ugyanúgy vannak bűnözők mint a cigányok között, előtörténettől, hasonlóktól függ, akárhol élnek.
Ezt az egészet át kéne gondolnod mégegyszer, kicsit kurucinfós:)"


Léci írja le még valaki ezredszerre is,hogy a magyarok sem jobbak,az államnak nagyobb kára származik a magyar adócsalókból,mindenki egy szar szemét alak!


ja,és az sem ártana,ha valaki újra megkérdezné,hogy "mitől vagy te magyar,és ő mitől cigány"?

:)


ebből is látszik,hogy ennek a témának pozitív hozadéka,vagy konstruktív része nem létezik.ha létezne,már rég megoldódott volna a probléma.

ha lenne morál,akkor lenne értékrend is,akkor pedig lehetne miről beszélni.
amíg ezek nincsenek,addig mehet a szélmalomharc,cigányozás,gárdázás,
tomketezés,ki-ki amilyen szemszögből közelít a dologhoz.

TommyBravo 2008.05.09. 15:23:20

Tata86: létezik egy probléma, vagyis egyes emberek lopnak. (A kik és miért vita tárgya.) Szerinted az lenne a megoldás, ha az elfogott bűnösök kezét amputálnánk???

Ugye a radikális szabályaid minden bűnözőre érvényesek lennének, nem csak egy pigmentvizsgán megbukott rétegre? Pl. gyorshajtásnál lefizeted a rendőrt (adófizetők kára: 300.000Ft), akkor nyissz? Oder was? Legyünk már kicsit európaiabbak...

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2008.05.09. 15:23:40

fenegyerek:

Te direkt félremagyarázol mindent úgy látom.

"Megszüntetni a bűnözést" - ez ugyanaz a kategória, mint a "megszüntetni minden szenvedést". Baloldali agyrém, idióta társadalommérnöki mém. Hadd idézzem Weörest:

"Írmagját se tűrd magadban semmiféle társadalomjavító szándéknak. Mert minden elvont közösség ködkép; és aki a ködben rohangál, előbb-utóbb elevent tipor."

Nem tudjuk megszüntetni a betegségeket, nem tudjuk megszüntetni a bűnözést vagy a szegénységet. Nincs olyan ember aki erre képes lenne úgy, hogy továbbra is élhető társadalom maradjon körülötte. Egyes embereknek lehet - sőt kell is - segíteni, de amikor csoportokról beszélünk és elvont ködképekbe burkoljuk az embert és az egyéni felelősség helyett valami kollektív dolog mögé bújunk és bújtatunk, akkor ott általában valami nagyon csúnya és büdös dolog rejtőzik a lepel alatt.

És igen, el tudom képzelni, hogy Kínában arányaiban jóval kisebb a korrupció, mint Magyarországon a halálbüntetés réme miatt. Ha itthon is ez fenyegetné a tolvaj politikus bandát és tényleg független lenne a bírói hatalom...

bryan 2008.05.09. 15:32:26

tata
A kuruc tipusú cuccokkal az a baj, hogy semmiféle megoldást nem kinál, amit a huszonegyedik században alkalmazni lehetne.
Az hogy szinvonala, egy náci, vagy ötvenesévekbeli kommunista pártlapét is alig éri el más kérdés. Eltereli a figyelmet a lényegről, ami szerintem a mélyszegénység, a rasszizmus, és a cigányság egy részének kilátástalansága. Ezekkel kéne foglalkozni, nem orkozni lépten nyomon. Ha nem is szó szerint, de össze vagyunk zárva a cigányokkal. Meg kell tanulni együtt élni velük. A kurucinfo pedig csak pogrom hangulatot szít, arra késztet, hogy csak addig láss el, hogy hú ezek milyen gáz emberek. Szerinted ez hová vezet?

bryan 2008.05.09. 15:35:08

józan
"mitől vagy te magyar,és ő mitől cigány"?
:)

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2008.05.09. 15:36:21

Megoldási javaslat... a pozitív példák bemutatása.

Pozitív példára egy példa:

www.metaprime.hu/video/horvat.flv.html

a 36. másodperctől... A volt gimnáziumom egyik öregdiákja.

TommyBravo 2008.05.09. 15:37:55

csj: tévesen képzeled, hogy Kínában kisebb a korrupció, mint nálunk. A Transparency International szerint Magyarország a 39. legkevésbé korrupt ország a világon, míg Kína a 72.
en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index
A google a barátod, agresszív polgártárs...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.09. 15:40:31

Tommy, mint írtam már, nem biztos, hogy hatákony az hogy minden bűnözési formát egybe mosunk és kizárólag a bűncslekményt vesszük figyelembe. (Nem mindegy hogy 2 17éves tini dobál molotovkoktélokat, vagy egy terrorszervezet..., nem mindegy hogy szervezetbűnözésről van szó, vagy nem)
A magyaroknál kialakult, hogy lopni nem szabad a cigányoknál ilyen nincs. Bűntessünk egyenlő mértékben. A magyart ha lop kiközösítik, ő onnantól bűnöző otthaggyák az ismerősei, akár még a családja is, a börtön is sokkal inkább megviseli. Egy cigánynak meg olyan mint a nátha. Akkor miért bűntetnénk a magyart 2szer?
A kézlevágás talán tényleg erős, viszont elég hamar eredményre vezetne, de a munkatábor szerintem teljesen korrekt. A gyorshajtásra 300.000et adni meg baromság, és én nem vezetek úgy modnom ezt.
Ezzel a legyünk már európaiabbakkal meg ne idegesíts. Mennél ki egy súlyosan cigányferőzött településre lakni, és legyél ott európai.

Ez persze csak "gondolatkísérlet". Legyen amit mondassz! Mindenkinek azonos elbírálás! Ha 5ször egymásután lopsz, levágják a kezed! Mindenkinek! 3. lebukásnál majd elgodolkozik a magyar is a cigány is hogy kell-e ezt folytatni. Nem lennének 12szeres visszaesők.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2008.05.09. 15:51:15

"tévesen képzeled, hogy Kínában kisebb a korrupció, mint nálunk."

Lehet. Mindenesetre nem emlékszem itthon olyan ítéletre amikor komolyabb, fegyházban letöltendő börtönbüntetést kapott volna bárki is gazdasági korrupcióért az elmúlt 15 évben (Tocsik, Princz felmentve, olajos ügyek titkosítva évtizedekre, lehetne sorolni)... És ez valahol azért elgondolkodtató.

De ez már teljesen offtopik, bár maga a probléma van olyan súlyos és rövidtávon okoz akkora gondokat, mint a blogbejegyzés által felvetett téma közép- és hosszútávon.

bryan 2008.05.09. 15:55:14

Tata
Írj már légyszi valami olyat is amit szerinted meg is lehetne mostantól kezdve valósítani, a karlevágós dolog elég nagy hülyeség, de hagyjuk. Arra lennék kiváncsi, ha te lennél a min. eln. és a nemzetközi
egyezmények figyelembevételével kéne cselekedned, mit tennél a cigány kisebbséggel?

TommyBravo 2008.05.09. 15:56:07

Tat86: te olyanban laksz? Abban a városnak nevezett faluban, ahol én lakom, a cigányok aránya kb a 8. kerületnek felel meg, én saját tapasztalatokból beszélek. Bazz, nincsenek "objektív" körülmények, amik igazolják az egysíkú gondolkodást.

"...nem biztos, hogy hatákony az hogy minden bűnözési formát egybe mosunk és kizárólag a bűncslekményt vesszük figyelembe." A bűncselekmény tényállásához tartozik, hogy ki követi el: ha többszörös visszaeső, az minősítő körülmény. De a "cigánybűnözés" nem egy speciális bűnelkövetési forma, hanem cigány által elkövetett betörés/lopás/kocsmaelőtt faszverés. Erre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint ha te vagy én tennénk ezt, egyikünk etnikai hovatartozását sem veszik figyelembe.

A probléma megoldásához nem visz közelebb, ha csak felsoroljuk, hogy melyik etnikai csoport követ el bizonyos fajta bűncselekményeket. Két dolgot lehet és érdemes tenni: 1. megnézni, hogy miért teszik? 2. Hogy lehet megakadályozni.

Az elsőre nem válasz, hogy azért mert cigány. Ezt talán nem is kell magyaráznom, ha ugyanazon a kontinensen nőttünk fel, de statisztikailag sem igaz, hogy _minden_ cigány lopcsalrészegessemmirekellő. Vannak köztük sokan, akik ilyenek, de annak oka van. Itt jön(ne) képbe az elcseszett szociális politika, a gáz neveltetés és a többség elutasítása. Ez már a probléma komplexebb megközelítése lenne, de csak arról beszélni, hogy "ezek" nem szeretnek dolgozni, eléggé balkáni.

A "mit lehetne tenni" témakörben sok minden van, de talán nem nekünk hobbiszociológusoknak kellene megoldanunk. A rendőrség fejlesztése jó ötlet, de nem cirkálhat minden 4-5száz fős faluban 30 rendőr... Sokkal inkább a főleg (sajnos csak) jobb oldalról hallott munkavállalást támogató segélyek kellenének, nem az észnélküli pénzosztás.

A probléma sokkal de sokkal összetettebb és súlyosabb, minthogy egyeszerűen el lehessen intézni avval, hogy a cigányok nem szeretnek dolgozni, inkább bűnöznek. Bazz, 800 ezer emberről beszélünk...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.09. 16:04:14

bryan: Hát persze a magyarok a hibásak. Ez a mentalitás vezet a progromhoz, a kuruc következmény nem ok. A kuruc mellesleg vicclap, de egy kérdésben azér lehet igaza...

gondolom nem foglak meggyőzni arról hogy ez nem rasszizmus, a kutyám is utálja a cigányokat, biztos rasszista, és nem azért mert a cigányok állandóan hergelik (, az hogy a cigányok pipák a magyarokra, még emberileg érthető, de az állatokra miért?)
mélyszegénység: hidd el tudom milyen az, apukám abban nőtt fel. Nem bűnöztek.
Diszkrimináció: Azt is tudom milyen anyukám nagyváradi, elvégezte az egyetemet, románul...
Kilátástalanság az van, de erről ők tehetnek. Annyi kéne, hogy nem a tanárnőt folytogatjuk ha egyest kap a rajkó.

Attilajukkaja 2008.05.09. 16:09:32

TaTa86

Elnezest, hogy csak most valaszolok: dolgom volt.

"Tehát akkor a zsidók "faji" alapon kirekesztenek?"

Igen, kirekesztenek, akarcsak a bantuk, az arabok, a szlavok, ...es mindenki, aki nem vagy, mert nem annak szulettel. Tulajdonkeppen automatikusan kirekesztodsz. Mi ezzel a gond?

"Honnan tudja vki, hogy az anyukám, vagy az egyik nagymamám nem zsidó?) Mert náluk olyanoka a szabályok..."
Onnan tudjak, hogy megkerdezik :o) Te hazudnal nekik?

"1) A magyarok saját balfaszságuk miatt, saját magukat bűntetik. Mi szívunk a szar kormányunk miatt, mi szívunk az adócsalóink miatt, mi szívunk a korrupt politikusok, rendőrök miatt..."

Igy van, ugyanis a kormany tagjai is, a rendorok is, az adocsalok is mind kozulunk kerulnek ki! Ilyenek vagyunk.

"2) Már megint az arányok..."

Mi van veluk? Azt akarod mondani, hogy a legtobb magyar becsuletes? Ugye nem???

"3) A legtöbb magyar, kirekeszti a bűnözőket."

En sajnos nem ezt tapasztalom. Mar irtam, hogy Mo.-n az az ugyes, akinek sikerul kijatszania a TB-t, az APEH-et vagy a rendoroket. Meg buszke is ra az illeto!

"Volt nem egy tüntetés a fehérgallérosok ellen, én egyetlen egy cigánytüntetésre nem emlékszem, amikor a saját bűnözőik ellen tüntettek volna."

Bizonyos fehergallerosok ellen. Es akik tuntettek, ugyanolyan csalok, mint akik ellen tuntettek, csak ok meg nem buktak le.

"4) Amikor "mi" lopunk azzal nem okozunk akkora nagy kárt."

Szerintem, ez oriasi tevedes! Sulyos milliardokat csalunk, kotyavetyelunk el.

"Pl ha egy cég lezsírozza a pályázatot, akkor az mondjuk 2szeres kárt okoz, ha egy cigány brutálisan megöl vki 2000 Ftért az hányszoros károkozás?"

Az emberoles nagyobb bun, de anyagilag a lezsirozas sulyosabb. Miert kell ezt a kettot osszehasonlitani? Mind a ketto bun. Na es?

"5) Miért van az, hogy a magyar kisebbségben alkalmazkodik a környezetéhez, nem bűnözik etc (Kanada), ellenben a cigányok sehol sem képesek a legelemibb lépéseket megtenni?"

Kulturalis hatterbeli kulonbsegek. Mar nem emlekszem, ki volt, de a hozzaszolok egyike ezt mar nagyon jol kifejtette. Amugy a magyar sem mindig alkalmazkodik pozitiv iranyban a kornyezetehez. Lasd a tobbszor emlegetett "Magyar ne lopj!" feliratokat kulfoldon.

En nem vedeni akarom a cigany bunozoket, de azt mondom, hogy a magyarok sem angyalok, csak eppen maskepp bunoznek, mint a ciganyok. Valamiert errol nem nagyon szeretunk beszelni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.09. 16:12:20

Nemzetközi egyezmények? ;)
Hol érdekelte a szlovákokat a Benes-dekrétumok ratifikálásánál? Lett következménye? Nem.
Az olaszok sorban gyújtják fel a cigánytelepeket Rómában, van következménye? Nincs.
A zsidók gettókat építenek, külföldi újságírókat, palesztin gyerekeket lődöznek agyon, vagy következménye? Nincs.
A szerbek végigvittek néhány elég durva népirtást, most készülnek őket felvenni az EUban.
A románok nyíltan magyarellenesek, felvették őket az euba, van következménye annak hogy folyamatosan diszkriminálják a magyarokat? Nincs.
Gyurcsány 14 ember szemét lövette ki, koncepciós perek folytak állami támogatással, nyílt uszítás politikai nézet, (illetve az erkölcsi tartás) ellen.
Következmény? Semmi.
Csak épp a cigányokat nem lehet semmilyen módszerrel megfékezni?

bryan 2008.05.09. 16:12:37

"Annyi kéne, hogy nem a tanárnőt folytogatjuk ha egyest kap a rajkó."
Megoldási javaslatnak elég szerény.
Engem nem az foglalkoztat, hogy rasszista vagy, vagy nem, hanem: tudsz valami megoldást a helyzetre, gondolkodsz rajta, vagy csak panaszkodsz bele a világba?

TommyBravo 2008.05.09. 16:14:55

TaTa86: nem a kérdésre válaszoltál, vagyis hogy TE mit javasolsz. Szerinted nekünk ezeknek az országoknak a példáját kellene követnünk? Ha lesüllyedünk a szintjükre, megvernek a rutinjukkal...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.09. 16:14:56

Attila, senki nem mondta, hogy angyalok. Én csak azt mondtam hogy "Magyar seggbe, magyar lófaszt!".

Attilajukkaja 2008.05.09. 16:21:33

TaTa86

"Magyar seggbe, magyar lófaszt!"

Ez tetszik :o)))
Es akkor a cigany seggbe cigany lofaszt, vagy abba is magyart?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.09. 16:25:48

Tommy: Nem szégyen átvenni a jól bevált módszereket.
Megoldás:
1) Lefejezni a bűnözőcsoportokat, mint már előbb is írtam. Elég könnyen ki lehet szúrni a főnököket, és ezeket nem is lenne olyan nehéz elkapni (ld: Fábry-show, minden vajda szines-fémkereskedő, csak meg kell figyelni őket, erre lenne a rendőrség, nbh). Az uzsorásokat szintén.
2) Segélyek folyósítása étkezési jegyekben, amit csak a helyi állami tulajdonú boltban lehet beváltani. Ez nyilván falun működik, de ott a legnagyobb a baj...
3) A legszegényebb perifériára szorul családok megvizsgálása, alkalmasak-e gyermeknevelésre. Amennyiben súlyos kihágásokat tapasztanak, kiskorú veszélyeztetése miatt börtö/kényszermunka.
4) A fiatalkorú visszaeső bűncselekménynél, amit bebizonyosodik, hogy a szülők nem helyén kezelik a dolgot, és nincs rendezett családi háttér, intézetbe a gyerekkel.
5) 3 gyerek fölött a támogatást az adóból vonaják le. Amennyiben egyik szülő sem rendelkezik jövedelemmel, és nem tudja igazolni, hogy el tudja tartani a gyerekeket, automatikusan állami gondozás, művi meddővé tétel.
6) Vérfertőzések esetén súlyos bűntetések.

Ezek tüneti kezelések, viszont az eu előtt is vállalhatóak, és haszna is lenne.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.09. 16:35:27

+1) Tehetséges cigánygyerekek kiemelése a csumbulyból.

a jó öreg szociális munkát nem is írtam. Van itt egy rahedli szemét, grafiti, tag, rogyadozó gát, leamortizált ház, parlagfű, síremlék amit rendbe kell hozni.

7)Sorkatonaság bevezetése, profi katonaság propagálása a kilátástalanok körében.

8) Magyar Gárda/ Honi Gárda felfejlesztése, a társadalmi összefogás erősítése, mind a cigányok mind a magyarok körében.

úgy hirtelenjében ennyi.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.09. 16:38:24

8)-as egy másik kisebbség miatt persze szinte lehetetlen... :( Pedig ez lenne a legfontosabb, a cigányprobléma a társadalom (nemzet, nép) atomizásiója miatt kezelhetetlen. A székelyek pl meg tudják védeni maguka 45-55%-os kisebbségben is, a magyarok 70-30%nál már veszétsre állnak (pl Olaszliszka)

fenegyerek 2008.05.09. 16:45:02

tata, az a baj, hogy te a világképedet télleg a kurucról szerzed, és annak ugye nem sok köze van ahhoz, hogy működik ténylegesen a világ. hát nagyon nem így.

TommyBravo 2008.05.09. 16:45:11

TaTa86: a világon van egy-két ország, ahol próbálkoznak ilyesmivel, de annyira nem akaródzik sem Afganisztánban, sem Közép-Afrikában élnem.

1. "minden vajda szines-fémkereskedő". Akkor _minden_ szinesfémkereskedőt csukjunk le? Vagy csak minden cigány kinézetű szinesfémest? A fém újrahasznosítás önmagában még nem bűncselekmény... Az uzsorásokra már most is van törvény, ha bíróság elítéli őket, mennek a sittre. Ja, hogy nem kapják el most sem? Akkor miért kapnák el a Tata-saria bevezetése után?

2. Alapítsunk egy csomó (kb 2-3000) állami boltocskát a falvakban? És a meglévő helyi bolt mit fog szólni? És ki fogja fizetni az eladókat? Mi van itt, kommunizmus???

3. Szülőktől vennél el gyerekeket? XXI. századot írunk! Annyira nem jöttek ki jól ebből az ausztrálok sem, amikor bennszülött gyerekeket vettek el a szüleiktől.

4. A nevelő intézetek kb egyenlőek a bűnöző továbbképzőkkel a jelenlegi állapot szerint.

5. Nem lenne elég, ha a cigányoknak nem adnánk? (irónia)

6. Mert most hátbaveregetik és hazaküldik???

Amiket írsz, semmit nem oldanának meg.

TommyBravo 2008.05.09. 16:46:25

Ok, visszavonok mindent, amit TaTa86-nak írtam. Nem vagy vitaképes.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.09. 16:56:32

Helyes, ennyit erről. Akkor tanulok, és majd nézem, hogy mi fog következni.
Sziasztok! Szebb Jövőt!

Attilajukkaja 2008.05.09. 17:09:35

Lehet, hogy rosszul latom, de a "nem letezo" ciganybunozest hatekonyan csak a ciganyok tudnak megoldani. El kellene magyarazni nehany vajdanak, cigany kepviselonek, hogy mindenki jobban jar, ha nem a Majom Garda tesz rendet nehany helyen, hanem ok maguk. Meg lehetne kerdezni, ehhez milyen segitseget kernek, ki mit tud nyujtani hozza. Vagy tul naiv vagyok?

khmm... 2008.05.09. 17:14:36

Azért ez a cikk is magáért beszél...

www.origo.hu/itthon/20080415-csak-egy-lo-bolygatta-meg-a-bunozest-nem-ismero-falu.html

" A bűnözés teljes hiánya mögött többen azt sejtették, hogy egyik településen sem laknak cigányok "

Míg a környező falvakban ugye dúl a bűnözés.

khmm... 2008.05.09. 17:16:39

Attilajukkaja, naív vagy. :-)
Pedig ott kellene elkezdeni a megoldást, valóban!!!

Bármilyen javaslat elhangzott eddig, öngondoskodásra, saját megoldást sürgetve, egyetlen viszontkövetelés volt: TÖBB PÉNZT, TÖBB SEGÉLYT!

Ez pedig nem fog menni. Nagyon rövid időn belül be fog dőlni a segélyezési rendszer. Ilyen szaporodási ráta mellett mindenképpen.

bryan 2008.05.09. 17:23:43

Tata
Köszönöm a választ, szerintem innen kezdődik az, hogy vitatkozni tudjunk.
1, Jogállamban (tudom erre te azt fogod mondani ez nem jogállam), bűnözői csoportokat, úgy lefejezni, hogy ne nőjön vissza a fej kicsit nehéz, egyértelműbb szabályozással(pl szinesfémkereskedelemben, és uzsorában), lehetne valamit kezdeni de ettől a bűnözés nem fog megszűnni.
2 eladják. Ha agyon szabályozod akkor is, ez a tapasztalat. Jó ötlet pl az iskolai ingyenkaja a gyerekeknek, aminek egy részét a személyzet fogja lenyúlni, de ez van.
3 A gyerek intézetbe kerül, valszeg, ott pedig, lehet még rosszabb lesz neki. Arra kell törekedni, hogy a gyerek legalább iskolában pozitív példákkal találkozzon, és csak végső esetben vegyük ki a családból. Ilyen már ma is van. Súlyos veszélyeztetés estén, ma is börtönbe kerül a szülő. Bármilyen furán hangzik a börtönben oktatás, rehabilitáció kikerülés után, a társadalom számára nagyobb hasznot hoz, mint a kényszermunka. A kényszermunka fizikai fenyítés nélkül a létező legkevésbé hatékony munkavégzés. Fizikai fenyítés esetén meg kimennék ellene tüntetni, mert ez Európa, nem a közel-kelet.Plussz az elkövető nagyobb eséllyel válik visszaesővé.
4 lásd 3. ha egy olyan intézményrendszer épülne ki ahol a gyerekeket szeretetben, a családhoz kísértetiesen hasonló módon nevelnék támogatnám, de ez nem az az ország.
5 Lásd 4. 5.
Plussz a művi meddővé tétel ellen szintén kimennék tüntetni, ehhez egy demokráciában az államnak nincs joga és kész.
6 ilyen büntetések vannak.
7 A sorkatonaságot épphogy megúsztam, és örültem ennek, nem fogom azt mondani, hogy akkor mások menjenek. A sorkatonaság nálunk meglehetősen értelmetlen intézmény.
A profi katonaság létszámának megnövelése, erősebb hangsúlyt fektetve a katasztrófavédelemre nem rossz ötlet, sokaknak lehet megélhetési forrás.
8 a magyar gárda egyik fele menjen el polgárőrnek, a másik felével, ha cigányokat tudnak megnyerni, és beléptetni, szívesen megyek velük hasznos dolgokat csinálni (parlagfűírtás, akár sírgondozás, bármi aminek tényleges hasznát látom).
A zsidózásra nem reagálok, remélem kinövöd.

Attilajukkaja 2008.05.09. 17:25:44

Khmm...

OK. Tobb penzt es tobb segelyt,...de pontosan mire koltenek? Egyetertek mindazokkal, akik aszongyak, hogy nem szabad senkinek csak ugy odaadni a penzt. Se sokat, se keveset. Mondja meg a vajda, hogy pontosan mi lenne a celja a penzzel es az miben segitene a mostanra kialakult tarthatatlan helyzeten? Vagyis palyazzak meg a penzeket. A ciganyok kozott oriasi az analfabetizmus. Ok pl. hogyan tanitanak meg sajat embereiket irni-olvasni?

khmm... 2008.05.09. 17:28:41

Attila, láttad az utóbbi időben a "média-vajdáikat"???? Egy luykas kétfillérest nem bíznék azokra.... Simán és egyszerűen lenyúlnák a pénzeket, ugyanúgy mint a mostani díszpintyeik. :-(((((((((((( Mindenféle hangzatos nevű alapítványok meg programok égisze alatt, a saját zsebükbe. :-(

Attilajukkaja 2008.05.09. 17:30:12

Bryan

TaTa nyilvan ugy gondolta, hogy a sorkatonasag csak a ciganysagra vonatkozzon :o)))
Szep, utokepes kis hadseregunk lenne!

khmm... 2008.05.09. 17:32:52

bryan, jogosak a fenntartásaid, tényleg volt már rá x eset, hogy az adományként/juttatásként kapott élelmiszereket féláron elkótyavetyélték, és az árán ugyanúgy piát vettek. :-(( a gyerekek meg éheztek. :-(
Szerintem az iskolai 3x-i étkezésnél azért kisebb a lenyúlási lehetőség, ill. könnyebb az ellenőrzés.
De legjobb lenne a kártyarendszer. Az Index szaktopikjában volt erről leírás, Angliában és Amerikában is abszolút működőképes. Egy debit kártya, amire utalják a segélyt. Szoftverileg simán lehet korlátozni, hogy mit vehet rajta. A vonalkód alapján letilt, ha nem alapvető élelmiszert, iskolaszert, stb.-t akarna ezzel venni a delikvens. Ha sok tiltás érkezik a "központba", lehet retorziót eszközölni.

Ezen kívül ez az uzsorások vitorlájából is kifogná a szelet, mert ezzel ők sem tudnának semmit kezdeni.

Való igaz, egyszeri nagyberuházás - de hosszú távon tuti megérné. Szerintem. :-)

Attilajukkaja 2008.05.09. 17:34:32

Khmm...

Lehet, hogy sokan valoban lenyulnak. Dehat ez szamunkra mar egy eleg szokvanyos dolog, nem? Amugy en akkora nyilvanossagot adnek egy ilyen kezdemenyezesnek, hogy minimalizaljam a lenyulas lehetosegenek a gondolatat is.

bryan 2008.05.09. 17:44:27

De legjobb lenne a kártyarendszer. Az Index szaktopikjában volt erről leírás, Angliában és Amerikában is abszolút működőképes. Egy debit kártya, amire utalják a segélyt. Szoftverileg simán lehet korlátozni, hogy mit vehet rajta. A vonalkód alapján letilt, ha nem alapvető élelmiszert, iskolaszert, stb.-t akarna ezzel venni a delikvens. Ha sok tiltás érkezik a "központba", lehet retorziót eszközölni.
Jövőkép: 1000 forint az iskolatáska!
Mondom, bármennyit szabályozod nem válik be. Csökkenteni lehet a kockázatot, megszüntetni nem.
Ráadásul borzasztó megalázó.

Attilajukkaja 2008.05.09. 17:47:23

Khmm..
Ez a kartyarendszer nem rossz dolog, de gondolom, ez is ugy mukodik, mint az autolopas: nincs az a biztonsagi berendezes, ami megakadalyozna egy profi tolvajt, hogy elkosse a jarganyt. Azert persze nem art alaposan megneheziteni a dolgat!

Attilajukkaja 2008.05.09. 17:49:41

Bryan

Veletlenul ugyanazt a gondolatot irtuk le :o)
De az 1000 forintos iskolataskat nem egeszen ertem. Ugy gondolod, hogy a ciganyok majd ennyiert fogjak arulni?

bryan 2008.05.09. 18:03:04

Atti
Igen, így gondoltam. Sajna ez van nem mindenki tenné,de sokan.Ez ahhoz vezetne, hogy az emberek, miközben megvennék a táskát, álszent módon meg is jegyeznék maguknak:
Hát erre adom az adómat?

Attilajukkaja 2008.05.09. 18:11:02

Bryan

Ja :o)
Mint aki eliteli a csalokat, de azert a jozsefvarosi kinai piacon vasarol, mert az nadon, nadon olco.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.05.09. 18:30:14

"Hányingerem van a képmutatástól" - Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke

A Magyar Gárda megjelenése nem ok, hanem tünet, és bár a konfliktus helyi szinten akár polgárháborús erőszakba is torkollhat, az igazi probléma mégsem ez - mondja Zsigó Jenő.
www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=15728

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.05.09. 18:35:25

"Ha a túlérzékeny balliberálisok számára a már önmagában is rasszista, sőt ezen egyetlen szó miatt azóta is sokan veszítették életüket az ijedtség következtében, akkor nem arról beszélünk. Ugyanis édesmindegy, minek nevezzük: a jelenség létezik. Mivel a nyelvi kódok manapság fontosabbak, mint a problémák megvitatása, a próbálkozások rendszerint nem vezetnek eredményre. (Ezúton szólok, hogy a nácizókat azonmód kivágom.)"

Minden adott egy szabad polgárhoz méltó vitára. Én rasszista vagyok, ha lenácizol, kiváglak. Gratulálok, a szabadság szemszögéből.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.09. 18:39:20

adaniel,

miért is vagyok rasszista?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.09. 19:07:42

Btw. Ungváry Krisztián is rasszista nem? És ha lenne türelmem, most megkeresném a vele készült interjút.

józan' 2008.05.09. 19:21:19

Azt hiszem a szabad vita lehetősége nem azon áll vagy bukik,hogy lehet-e nácizni oder nem...
sztem ez a trolloknak szólt,akik ilyen cikkenél tudvalévő,hogy rendre előjönnek az index fórum barlangjaiból.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.05.09. 19:34:01

Sztem az első 3 bekezdés teljesen értelmetlen, minek mentegetőzöl/fikázol, mielőtt bármit is írtál volna?

Igazából (gondolom) amit írni akartál magáról a TÉMÁRÓL, azzal nincs túl nagy baj, csak ez a "megelőző csapás" nem valami stílusos. :/
Inkább suta.
Amúgy talán nem is kellett volna erről egy post, elég lett volna a címet kiírni. Lenne egy fogadásom, hogy kb. ugyanennyi és ugyanilyen komment érkezett volna.
Kár volt a strapáért. ;)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.05.09. 19:59:15

Megfigyeltem, hogyan működik ez az ilyen postokon szinte mindig. Ugyanúgy. Kiszámítható, és elég unalmas:

1. Megszületik a post, olyan, amilyen, de általában kb. az ÁTLAGEMBER véleményét (azt most hagyjuk, hogy ez jó-e vagy nem) tükrözi arról, hogy nem kéne a szőnyeg alá söpörni a szart, mert egy idő után büdös lesz a házban.

2. Jön 7-8 visszafogott komment, hümmögés, hogy "hát igen, nem jó ez így".

3. Megjön az első "ausviccet nekik" típusú rasszista barom, vagy éppen az említett budai önjelölt kisebbségügyi jogvédő széplélek, és elkezdik.

4. Innentől kezdve a legtöbb kommentelő valamiért egyre tolódik a szélek felé.

Pedig hiába kurva nagy közhely, szerintem:

1. TÉNYLEG mindenki ismer legalább néhány "rendes" cigányt.

2. TÉNYLEG mindenki elgondolkodott már azon, hogy az aluljárók környékén lebzselő árusok jobb helyen lennének minél távolabb az ő lakhelyétől.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.09. 20:05:58

Úlfhéðinn,

Egyetértek. A vicc az, hogy épp azt akartam kiemelni, hogy jómagam is a "kinyaltseggű" osztály tagja vagyok, talán kis jóindulattal még az ún. "budai elité" is, de megpróbálom legalább megérteni azokat a problémákat, amik engem nem érintenek. Ahol én lakom, ott ezek a problémák ismeretlenek. A kérdés az, hogy önmagában ez a tény elég-e ahhoz, hogy leszarjam, meg megmondjam a magas lóról? Szerintem nem.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.05.09. 20:28:11

Semmiképpen. Csak az a gáz, hogy a legtöbb "megoldás" amit a nagyokos kommentelők felvetnek, az még rosszabbhoz vezetne, mint a jelenlegi helyzet.
Mondom ezt úgy, hogy nekem régebben volt "szerencsém" járni néhány olyan helyen ÉK-Magyarországon, ahol, hogy is mondjam, nem egyszerű dolog PC-nek maradni...
Ez a gárdázást meg különösen nagy hülyeségnek tartom. Most attól függetlenül, hogy a ki nem mondott vezérelveik és vágyaik debilségek, az egész létük a megélhetési "csakazémecigónvágyok"-ozók malmára hajtja a vizet. Az még hagyján, hogy a gárda visszataszító bohócokkal van tele, de léte igencsak kontraproduktív is.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.09. 20:36:06

Lehet hogy te vagy ma az első, akivel egyetértek:)) Ezért említettem a Honi Gárdát - talán még a Fidesz-kormány idején akarta létrehozni valamelyik fószer, akinek állandóan elfelejtem a nevét (múltkor is kicsit utána beugrott, hátha majd megint...): ha az létrejött volna, nem lenne most ez a córesz. És persze hogy kontraproduktív, egymást erősítik kvázi. A problémát a gárda nem fogja, nem tudja megoldani. Ettől még a probléma létezik - de ha ezt kimondod, jaj neked.
Jaj nekem.

Azt a kérdést azért még bedobnám a reflexnácizóknak/rasszistázóknak, hogy kiemelnék, hogy a cikkben melyik állítás/mondat rasszista? Tényleg érdekel.

_andris 2008.05.09. 20:55:35

'józan:
"ebből is látszik,hogy ennek a témának pozitív hozadéka,vagy konstruktív része nem létezik.ha létezne,már rég megoldódott volna a probléma.

ha lenne morál,akkor lenne értékrend is,akkor pedig lehetne miről beszélni.
amíg ezek nincsenek,addig mehet a szélmalomharc,cigányozás,gárdázás,
tomketezés,ki-ki amilyen szemszögből közelít a dologhoz."

Azt mondod, hogy a bejegyzés publikálásának sem volt értelme, attól függetlenül, hogy mi volt a tartalma?

józan' 2008.05.09. 21:09:07

Nem,

a kommentezők eszmefuttatásaira értettem.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.05.09. 21:14:14

Azt sztem mindenki kénytelen belátni, hogy "a probléma létezik". És sztem eléggé túlzás, hogy "ha ezt kimondod, jaj neked".

Ez a probléma kurvára létezik, csak nagyon bonyolult, és általában akik beszélnek róla, azok igencsak szeretik leegyszerűsíteni. Azt nem tudom, hogy meg lehet-e oldani a problémát, azt viszont tudom, hogy van néhány konkrét dolog, ami annyira szemet szúr, hogy muszáj lesz valamit kitalálni a helyzet javítására.

Nem vagyok a téma szakértője (isten ments'!), de sztem valahol a quid pro quo elv érvényesítése környékén lehetne kezdeni a "rendcsinálást". Viszont az általánosítás rossz válasz:

Miért érezze magát bűnösnek Oláh XY miskolci cigányember azért, mert sok Oláh nevű ember van a börtönökben?

Vagy:

Miért kapjon Orsós XY cigány fiatal pluszpontokat a főiskolai felvételin csak azért, mert kevés Orsós nevű diák van a főiskolákon?

rosta 2008.05.09. 21:45:24

Az indítóról az a véleményem, amit a Farkas Flórián mond, hogy nem ilyen-olyan bűnözés létezik, hanem egyféle bűnözés van, és ezzel a bűnözéssel szemben egységesen fel kell lépni. A cigányság problémáinak a megoldásáról meg az Orbánt tudom idézni, hogy a tanuláson, tudáson keresztül képes a cigányság felemelkedni, no meg dolgozva, munkával. Minden egyéb csupán hangulatkeltés.

Amiért hozzászóltam az, hogy a Konzervatóriumot olvasva az az érzésem, mintha itt nácik, és fasiszták hada akarna embereket felkoncolni, meg ember vért akarna inni. Mintha valami szörnyű, fenyegetett helyzetben kellene most Gabrilóéknak igen nagyon kiállniuk ezek ellen, mintha maguk a Magyarok nyilai írnának be ide. Szerintem viszont nem lenne hangulat, ha nem tetszene hangulatot szítani.

Ma a Gyurcsány megmutatta, hogy kezd feléledni. Ahhoz képest, hogy a Tomcates tüntetésen még egyedül volt Gyurcsány, ma már jópár ezren követték. Bizonyos, hogy Gyurcsány megpróbál felállni bármi áron. Ma speciel úgy lépett, hogy a három fegyvere, az antiszemita, a fasiszta, és a terrorista kártya közül a fasiszta kártyát játszotta ki.

Érdekes, hogy itt is erről megy minden beszélgetés. Ha nem Konzervatórium lenne a neve a portálnak még azt hinném, hogy ez nem véletlen, esetleg a Gyurcsány pénzeli az oldalt...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.05.09. 22:02:30

Igen, köszönöm, valami ilyesmire gondoltam, amikor azt írtam, hogy nagy divat leegyszerűsíteni (többek között) ezt a problémát is orbán-gyurcsány szintre. :)

Az első bekezdés különösen valami elemi erejű bölcsességről tanúskodik. :/
Pont erről beszéltem. Mostantól megint gyurcsányorbán meg nácikomcsi. Szóval csá gyíkok, én leléptem. ;D

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.09. 22:12:38

Hát most egy kicsit offtopic leszek, de muszáj erre reagálnom.

Rosta,

Szerintem te messze más dimenziókban képzeled el a gyurcsányi kommunikációs gépezetet, mint amilyenben az van. Először is nem hiszem, hogy Fletóéknak ennyire szűk lenne a büdzséjük, hogy ingyenes hobbi index-blogokat pénzeljenek. In other words: a kommunikációjukból eddig sem a pénz hiányzott, hanem a hitelesség és a következetesség. Nem attól lesz valami téma, hogy mi írunk arról - ehhez mi túl kis halak vagyunk. Ha valaki tematizál (és gyanús, hogy nem jobboldali fizetési listán van rajta), az pl. Tomcat. Ő az aki - csak úgy megírja, hogy gyerekeket akasztana két nappal gyurcsány gyűlölet (és pénteki hazajutás) -ellenes tüntetése előtt.

Annak hogy ez az írás itt van (és itt jegyezném meg, hogy nem a rassz-témájú írások uralják a blogo), egy oka van: Gabrilót érdekli a téma és úgy gondolja, van ezzel kapcsolatban mondanivalója. Meg talán a lelke mélyén bízik abban, hogy értelmes diskurzus is kialakulhat egyszer a témában. Értelmes diskurzusra pedig szükség van, mert ezzel foglalkozni kell. Egy egészséges társadalom nem söpri szőnyeg alá a problémáit - hanem megpróbálja őket megoldani.

Ha ez nem így lenne, mégis miért vállalná Gabrilo, hogy egy poszttal kivívja a kuruc.info meglehetősen büdös elismerését, és te is kvázi legyurcsány-bérencezd. Egyik sem nagy dicsőség, és mindkettő félreértésekből fakad. Vagy direkt belemagyarázásból.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.09. 22:16:47

(ezek a példák indokolják a poszt első bekezdését, no nem mintha bármennyivel is kevesebb lenne így a belemagyarázás)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.05.09. 22:45:18

Mostmár tényleg túlspilázzátok. XD

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.09. 22:53:24

Rák,

kösz:)

ha az egyik legyurcsányistáz, a másik le"kurucoz", akkor valamit k. jól csinálok!

Viccet félretéve,

szerintem is lassan túl lészön pörgetve ez a téma:) Lehet, hogy lezárom a kommenteket, túlbeszéltétek itt már eztet. Sajnálom amúgy, hogy csak ritkán lehet elcsípni egy-egy értelmes hozzászólást.

Mindenesetre a véleményemet fenntartom: én nem faji problémákról, hanem rendészeti problémákról beszéltem: a rend és törvény nem faj vagy népcsoport vagy akármi kérdése, hanem alapvető feltétele annak, hogy egy országban élni lehessen. Bizonyos helyeken úgy tűnik, nincs rend és törvény - és ahol nincs, ott helyre kell állítani. Ennyi.

rosta 2008.05.09. 22:57:00

Végigolvastam újra az indítót, nincs vele gondom, korrekt. A baj csak az, hogy iszonyú indulatokat tud kiváltani a téma akkor, amikor semmi esély sincs arra, hogy javul a jövőben a helyzet. Talán majd a kormány leváltása után lesz erre lehetőség, de addig csak sorolni tudjuk vég nélkül a bajokat.

Mindenki tud ötven sztorit arról, hogy hol cseszte el a ballib oldal a cigánypolitikát, vagy miként használják saját hatalmuk megerősítésére őket. Lásd szdsz, mszp helyi, országos ügyek. Ezekről a kérdésekről higgadtan beszélni elég nehéz, és máris úgy tűnik, hogy a Konzervatórium egy rasszista bűnbarlang. Pedighát nem.

Szerintem amíg Gyurcsány a kormányfő addig róla kellene írni, hogy gyengítsük, és nem olyan témáról, amivel erősítjük.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.09. 22:57:34

Jó lenne, ha ki lehetne emelni az értelmes kommenteket valami megkülönböztető jelzéssel. :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.09. 23:05:20

rosta,

engem sokan belül már azért ekéznek, hogy túl sokszor küldöm el gyf-et a halász falára:)) Nem azért, mert kifogásolják, csak túlzottan rühellem:))) Én nem tudom, ez a post miért lenne gyf-barát, vagy gyf-bérenc.
Abban amúgy teljesen egyetértünk, hogy amíg ez a "kormány" marad, rend nem lesz sehol sem. A Fidesznek pedig igenis dolga ezen a téren is rendet tenni - a többiről nem is beszélve. A post mondanivalója az, hogy ez nem politikai és nem is faji probléma. De nem ismétlem magam sokadszorra.
Ez természetesen visszavezet oda, hogy Ferkó és díszes csapata nem csak a gazdaságot qrta el, hanem a rendet sem képes fönntartani: az egyetlen alkalom, amikor az összes rendfenntartó erőt hajlandó egyszerre bevetni, az az, amikor épp ellene tüntetnek. Minden más esetben nincs rendfenntartó elég.

Nem gondolom azonban, hogy azért, mert ez a semmittevő, impotens, mocsok kormány van még hatalmon, nem kéne beszélnünk a témáról, "mert úgyis mindegy". Nem mindegy. Ha jól rémlik, jobbos berkekben Szerető Szabolcs volt talán az egyetlen, aki szintén elővette a témát a Jobbklikken. Az ő véleményével értek leginkább egyet: a probléma igenis létezik, a Gárda pedig nem megoldás rá.
Amíg a Fidesz is inkább hallgat, nem látok semmiféle előrelépést az ügyben.

józan' 2008.05.09. 23:18:52

"Gabrilo · konzervatorium.blog.hu 2008.05.09. 23:05:20

engem sokan belül már azért ekéznek, hogy túl sokszor küldöm el gyf-et a halász falára"

na ne már...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.09. 23:29:46

józan,

tény, hogy gyf egyetlen szólamától el tud durranni az agyam:))) És mondjuk 2 napon belül három "mennyazanyádba gyurcsány" post lehet hogy tényleg több mint amennyi elég:) Azért megértem őket.

józan' 2008.05.09. 23:43:30

"tény, hogy gyf egyetlen szólamától el tud durranni az agyam"

Eheh,kinek nem?;)

kaes 2008.05.10. 08:46:17

"tény, hogy gyf egyetlen szólamától el tud durranni az agyam"
Nekem is, amióta Kurvaországból nem tudott Magyarországot csinálni. És ezt választott képviselőink segítségével sikerült megtennie.

hhh. 2008.05.10. 10:20:57

nácizok. ki leszek vágva?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.05.10. 11:54:05

Kiegészíteném a fenti listámat egy további tipikus kommentelővel. Szóval:

5. Megjön az öreg bölcs, aki bedobja az adu ászt: "Hé öcsi, nem vagy te véletlenül komcsibérenc? Gyanús vagy, nagyon gyanús!"

6. És valamiért ilyenkor általában jön a mentegetőzés: "Ééééén? Jobban rühellem Gyurcsányt, mint bárki!"

Én ebből csak 1 dolgot nem értek. Azt, hogy miért veszi itt mindenki magára ezeket a "vádakat", és miért kezd el mentegetőzni?

Valójában persze értem, mert régi dolog, és működik. Ha valaki kicsit is kilóg a sorból, akkor megkapta/ja, hogy: YOU'RE SOFT ON Communism (USA 50-es évek) / Terrorism (USA ma) / Gyurcsány (M.o. ma).

És akkor visszasomfordál a sorba, különben áruló. Bár végülis ez (is) a demokrácia. A sok, khm... "egyszerű lélek", helyreteszi a kevés gondolkodni is hajlandót. :)

KEEP IT SIMPLE! ;)

Attilajukkaja 2008.05.10. 17:54:56

Gabrilo

"Lehet, hogy lezárom a kommenteket, túlbeszéltétek itt már eztet. Sajnálom amúgy, hogy csak ritkán lehet elcsípni egy-egy értelmes hozzászólást."

Koszonjuk, Nagy Uram! Ezerszer leborulunk nagy es hatalmas Ertelmed elott es halat adunk hatalmassagodnak, hogy irgalmasan megengedtek nekunk a kis hulye hozzaszolasainkat.

Hogy Gyurcsanyt zsigerbol utalod, azt mindannyian megertettuk. De ez egy masik vitaforum..., nem ide tartozik.

"Mindenesetre a véleményemet fenntartom: én nem faji problémákról, hanem rendészeti problémákról beszéltem."

Ha eddig nem derult volna ki szamodra, a ketto ebben a konteksztusban nehezen elkulonitheto!
...Vagy mondjuk, elkulonitheto, de akkor miert nem a "magyarok" hatartalanul arcatlan lopasairol, csalasairol, becstelensegeirol irsz elobb? Meg mindig ezek az aljassagok vannak tulsulyban! Nem a ciganyoke,....sajna.

"én nem faji problémákról, hanem rendészeti problémákról beszéltem."

Mindannyian szeretnenk "normalisan" elni es az eredeti eszmefuttatasodban sok olyan mondatreszletet tudnek kiemelni, amivel egyetertek. A rendeszethez kapcsolodo alapkovetelmenyeideted is jovahagyna barmelyik ovodas, ...az annyira alapveto. De mi az a gondolat, amely tovabbmutat az eddigi erolkodeseken?
Tudom, hogy egy ilyen tema megnyitasara nem kell egy kialakult megoldasi csomaggal rendelkeznie a posztolonak,...de egy alapkoncepcioval azert illik eloallni egy ido utan.
Lehet, hogy az en hibam, de sem az eredendo cikkbol, sem az altalad adott valaszokbol ilyet nem hamoztam ki.
Vagy az eredendo gondolat az lenne, hogy "Hajra rendorseg!!!!!" Ennyi?

"Bizonyos helyeken úgy tűnik, nincs rend és törvény - és ahol nincs, ott helyre kell állítani. Ennyi."

Ja. Ez vilagos.
Es nem tudok nem igazat adni neked. Ez tenyleg egy alapveto problema az egesz orszagunkban. Es itt jon be az erkolcs es az atlagpolgar erkolcsossege,...amirol mar egy ideje beszelunk. Lehet, hogy nem kapom meg az "ertelmes hozzaszolo" csillagot Kiraly Raktol, de a rendrol es rendeszetrol meg senkitol sem kaptam eddig jobb valaszt, mint ami itt elhangzott.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.10. 18:45:12

Kedves Attila,


Nem kívántam becsmérelni senkit, nem tudom, miért kell egyből ez a taknyozó attitűd. Csak annyit mondtam, hogy sajnos ezt a témát még mindig nem lehet úgy elővenni hogy a "náci" kontra "cigányfajvédő" és egyéb okosságok elő ne jöjjenek. De írtam azt is, hogy tisztelet a kivételnek. Plusz a kommentek lezárásán azért gonolkodtam, mert úgy látom, mindenki mondott róla eleget (persze így is keveset, de erről nyilván nem lehet eleget beszélni).

És igen, az én állításom az, hogy rendészeti, és nem politikai kérdés - neked ez lehet hogy nem korszakalkotó megállapítás, és amúgy nekem sem az; ám mivel a legtöbben politikai-faji, stb. kérdésként kezelik, ennyiben lehet "új". De akár tévedhetek is.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.05.11. 00:54:17

"...rendészeti, és nem politikai kérdés ..."

juj

a blogteren mozog egy PoInc avagy Sz.V.K. stb nicknevű jóoldali* vidéki** íróember***, igen bölcs, na tőle megkap(6)nád a magadét

*: nem libsi, nem szoci
**: testközelből ismeri a 'problémát'
***: le is tudja írni


sajnos nem találom a posztját

pedig ránk férne

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.11. 01:10:14

Hannibál, bizonyára. Mindenki érti a problémát, tudja mit kell tenni, mégsem oldódik meg. A libsik a "necsináljuk semmit"/világosítsunk föl/ossztunk segélyt, száraztésztát programját propagálják és nyomják mióta, láthatóan nem működik.
De az elmélet fönntartása fontosabb, mint az, hogy a gyakorlatban működik-e valami. Ráadásképpen egy kis náciveszélyezés, jóétvágyatkívánok.

kaes 2008.05.11. 20:56:25

Bocs, az eredeti felvetés az volt, hogyan védjük meg a Marinéniket az agresszíven lopkodó romáktól. LÁtjátok, ilyen eset létezik, senki nem tud vagy nem mer csinálni semmit. Egy Marinéni ügyében kockázatos megjelenni tanúskodni-tudjátok ugye, hogy miért? és ezt a cigányok is tudják.

neutrinoo 2008.07.02. 16:18:59

"Ha olyan környéken élünk, ahol viszonylagos jólét van, és a polgári középosztály van felülreprezentálva, nehéz érzékelni olyan jelenségeket, melyekkel nincs közvetlen kapcsolatunk. És pont ezek azok a környékek, ahonnan a fehéringes-vasaltnacis liberális jogvédőknek könnyű elindulni jogokat védeni. Madárcsicsergés mellett kávét szürcsölve a családi házam erkélyén könnyű rasszistázni meg tudatlancsőcselékezni, ha konfliktusokról olvas/hall az ember"

Ehhez annyit fűznék,hogy pont ezeken az elit helyeken Bp I, II, XII.ker a legerősebb talán a konzervatív,szélsőjobbos választóréteg,ami kicsit árnyalja a képet. Mondhatnám,hogy pont akik távol élnek a problémáktól a legvérmesebbek ebben a témában.

neutrinoo 2008.07.02. 16:37:15

Hogy minek nevezzük egyáltalán nem mindegy.
Egyrészt az ember egyes filozófusok szerint a nyelv használatával emelkedett ki az állatvilágból,és ez határozza meg gondolkodásunkat . Amit mondunk olyan lesz a gondolkodásunk is. Lásd: Média hatalma. Minél többet hangoztatunk valamit azt el is hisszük.
Tehát a cigánybűnözés szó használata már eleve előlegezi egy csoport esetében,hogy ő olyan és kész.
Nem kéréds,vagy esetlegesség,vagy létező probléma amit meg kell oldani,hanem kijelentés.

A másik előitélet a liberálisokal szemben van. Sztereotípia,hogy az a liberális ,ami mindent enged mindenkinek,aki a gyengéket zsákmányolja ki a gazdasági szabad rablógazdaság miatt. Ez badarság.
Az eszme azt mondja,hogy mindent szabad ami a másikat nem korlátozza. Tehát,ha egy cigány bánt egy Mari nénit az nem a liberalizmus eredménye.Semmi köze hozzá.
Azzal viszont egyetértenék,hogy a mai magyar liberális párt gondolkodása etéren nagyon egyoldalú,és valóban csak akkor szólalnak meg,ha egy kisebbséget bántalom ér,azonban megoldást nem is próbálnak meg keresni,legalábbis ilyen terveket még nem olvastam tőlük konkrétan.
De ne mossuk egybe a pártot az eszmének a valódi erényeivel.
Rendre szükség van,de ez mindenkire vonatkozik,nemcsak a cigányokra.Mindannyiunkra.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.03. 01:21:29

neutrinoo:


ugyanazon környékeken laknak a szagértő balnyikek is, ne aggódj. Másrészt szerintem tévedsz. A felsorolt kerületek nagy részében - valóban - veretes jobberek, konzervatívok laknak. De hogy a bulldogbúrájú neonacchiozok elterjedtek lennének, nos, azt cáfolnám. Az elegáns, jó illatú fideszes középosztálybeli anyukák és a kannásbort vedelő szkinhedek között elég éles a különbség (előbbi utóbbihoz bottal sem nyúlna, elárulom - ennyire elitisták).

Liberalizmus-ügyben:

ez a millita doktrína elméletben még mindig jól hangzik. De a gyakorlatban már kissé nehezebb dolgunk van, ugyanis ennél az egy mondatnál bonyolultabbak a problémáink, rengeteg elv van, ami a gyakorlatban konfontálódik:
ha egy büdös, részeg fószer bejön a könyvtárba, és ez zavarja az ott olvasókat, kinek a jogai érvényesüljenek? Hisz előbbinek emberi jogai vannak, tehát kipakolni nem lehet - így viszont nem kevés embert zavar.
Az abortusz esetében az anya, vagy a magzat emberi jogai előbbre valóak?
A sort a végtelenségig lehet folytatni. A liberalizmus szépen eljutott a reductio ad absurdumig, ahol áldozatokból csinál bűnbakot és vice versa: pont ezt látjuk.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.03. 10:42:03

Úlfhéðinn 2008.05.09. 19:59:15

"4. Innentől kezdve a legtöbb kommentelő valamiért egyre tolódik a szélek felé."

A közösségben a vélemény a szélsőségek felé tolódik.

Úgy hijják a jelenséget, hogy csoportpolarizáció. :)

Egyébként, ha nem tudtál róla és úgy vetted ezt észre, akkor nagyon jó megfigyelő vagy!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.03. 11:31:08

"Úgy hijják a jelenséget, hogy csoportpolarizáció"

Mi maga, szociológus?:-(((

:)))

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.03. 11:37:59

kolbászoszsömle 2008.07.03. 10:42:03

Nem tudtam róla, nem részesültem ilyen jellegű formális oktatásban. Csak szemlélődtem egy kicsit, és erre jutottam. :)

rosta 2008.07.05. 11:30:23

Ezt írtam ugyanitt korábban, ami miatt szükségét érzem, hogy újból írjak:

"Mindenki tud ötven sztorit arról, hogy hol cseszte el a ballib oldal a cigánypolitikát, vagy miként használják saját hatalmuk megerősítésére őket. Lásd szdsz, mszp helyi, országos ügyek. Ezekről a kérdésekről higgadtan beszélni elég nehéz, és máris úgy tűnik, hogy a Konzervatórium egy rasszista bűnbarlang. Pedighát nem.

Szerintem amíg Gyurcsány a kormányfő addig róla kellene írni, hogy gyengítsük, és nem olyan témáról, amivel erősítjük."

Ezennel egy mea culpa Gavrilonak, hogy leszóltam a cigány témában indított topicját korábban. Visszakerestem ezt a témát, mert látom, hogy jelenleg nem fut ilyen, és szeretném felhívni a figyelmet, hogy most nagyon is itt van az ideje elővenni a cigánykérdést, amikor a magát megvédeni képtelen, kiszolgáltatott vidéki lakosság aláírást gyűjt egy előzetes letartóztatásban lévő 68 éves bácsi mellett.

Ismerjük a történetet. A kesznyéteni férfinak az volt a bűne, hogy a faluban állandósult lopások miatt meg akarta védeni a kertjében termelt zöldségeket. Tette ezt úgy, hogy 220-at vezetett a zöldséget körülvevő drótokba a saját területén, a kerítésén belül, és elhíresztelte mindenkinek a faluban ezt a sajátos védekező rendszert. Arra gondolt állítólag, hogy ezzel a védelemmel, és hírveréssel majd megvédi azt a pár bokor burgonyáját, és szorgalmasan kapált paprikáját, amit a szűkös nyugdíja kiegészítésére, saját magának termelt.

Három ember, aki aznap vette fel a szociális segélyt szokásszerűen nem a boltban akarta megvenni a családja számára a zöldséget, hanem más kertjéből. Most éppen az öregtől szándékoztak azt elvenni. Lehet, hogy csupán a kihívás okán választották az öreg kertjét, hiszen 220-al elkerített ágyásokból még nem vittek el zöldséget. Lehet, hogy a tolvajlási tevékenység magas színvonalának prezentálása volt a céljuk. Talán ki akarták oktatni az öreget, hogy előttük nincs akadály. Nem lehet tudni, hogy miért választották az öreg kertjét, és miért nem a Mari néniét, ahol még kutya sincs. Sajnálatosan annyira kétbalkezesek voltak, hogy nem tudtak mit kezdeni egy kihúzott dróttal, amiről tudták, hogy a vége a 220-as konnektorban van, és sajnálatosan egy ember meghalt a tolvajlás kivitelezése során, a másik kettő megsérült.

A magyar jog, amelyet derék törvényhozóink alakítottak olyanná amilyen, állítólag olyan, hogy a tolvajok oldalán áll. Gondolom, ha a lakásomban lévő széf kilincsébe bevezetem a 220-at, és a betörőt ez megcsapja, akkor én leszek a bűnös. Az abszurd az, hogyha táblát teszek ki erről a 220-ról, és annak ellenére megcsapja a betörőt, akkor is én leszek a bűnös.

Nem részletezem az abszurd, de jelenleg vérre menő kérdést. Csupán azért szeretnék érdeklődni, hogy a tisztelt Konzervatórium, amely a Reakcióval karöltve oly igen hatékonyan fellépett a kényszeresen jegyvásárló TC ellen akkoriban, tüntetés formájában, most esetleg nem akarna-e valami érdemlegeset tenni, szavát hallatni a fenti kérdéskörben, most, amikor annak nagyon is itt van az ideje.

Ha a bácsit továbbra is börtönben tartják, sőt elítélik, akkor vidéken befellegzett a vidéki embereknek. Ha az állam nem képes megvédeni őket, és a városi emberek sem szolidárisak velük, azt a roma emberek nagyon hamar észlelik, és azzal visszaélnek. A vidéki emberek előtt pedig nincs más út, mint az önmaguk megszervezése. Ez elméletileg jó dolog, igazi liberális ügy, csakhogy a liberálisaink szemében ez éppenhogy bűn lenne.

Bocs a hosszú szövegért, egy mondatban elmondom mi érdekel. Szándékszik-e a Konzervatórium valami érdemit is tenni a fenti kérdésben, vagy nem látja ennek értelmét?

rosta 2008.07.05. 11:34:30

Bocs!

Gavrilo=Gabrilo

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.05. 12:05:51

rosta,

van róla diskurzus. Ha lesz valami, mindenképpen jelezzük.

seqator 2009.05.24. 13:38:13

Attilajukkaja. Az általad felsorolt bűncselekményeket (adócsalás, gyorshajtás stb...) elkövetik a cigányok is. + szocpolcsalás (szervezett formában), kiskertek teljes kiírtása (nem csak terménylopás), indokolatlanul brutális rablás (pár ezer Ft-ért gyilkolnak, kinoznak), szinesfémlopás (az átvevők nagyon nagy része is roma), erdők kiírtása (a tüzelő értékesítésre, nem fűtésre kell), gyermek gondatlan veszélyeztetése (a saját és mások gyermekeit is), stb... stb...

Ui.: Magyarországon elismernek bizonyos gyermekeket érintő jogokat. Ezek megsértése esetén a hatóságoknak kell eljárniuk. A roma gyerekek jogaival a szüleik általában nem foglalkoznak. Miért engedjük ezt?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása