Saudade

Hadrian VII. I 2008.05.01. 15:41

A snookerhez hasonlóan az autósport királykategóriája is maga az élő hagyomány, az ókori fogathajtóversenyek jelenkori kiadása a század elején igazi úri sportként indult.

Május elseje egy szomorú nap. 14 éve szenvedett halálos balesetet Ayrton Senna, háromszoros világbajnok, minden idők legnagyobb F1-es pilótája.

F1-es pályafutása első évében, 1984-ben egy gyenge autóval majdnem megnyerte a monacói nagydíjat Prost előtt. 1988-ban lett először világbajnok. 1989-ben a csapattárs Prost egy vitatható manőverrel szerezte meg VB-címét, egy év múlva ugyanitt, Suzukában azonban Senna visszaadta a kölcsönt. 1991-ben megvédte VB-címét. 1992-ben és 1993-ban Senna McLarenje nem volt versenyképes, 1994-ben azonban átült a világbajnok Williams Renault-ba. Az első két versenyen meg is szerezte a pole-t, de mindkétszer kiesett. A harmadik, imolai futam pedig a motorsportok történetének legsötétebb versenyhétvégéje lett. A pénteki edzésen Senna barátja és pártfogoltja, Barrichello bukott hatalmasat és került kórházba. Másnap az első évadját teljesítő Roland Ratzenberger az időmérőn a falnak ütközött és meghalt. Senna a futam kihagyásán és pályafutása feladásán is gondolkozott, a futamon azonban mégis autóba ült. Ratzenberger tiszteletére egy osztrák zászlót vitt magával, melyet a futam megnyerése után bontott volna ki. A 6. körben azonban Senna a betonfalnak ütközött. Az orvosok a helyszínen megpróbáltak segíteni rajta, majd helikopterrel kórházba vitték. Az esti híradók már Senna haláláról számoltak be.

A pályán nyújtott versenyzői teljesítményén túl (162 nagydíjból 41 győzelem, 80 dobogós helyezés, 65 első rajtkocka, 3 VB-cím) a pályán és a pályán kívül tanúsított bátorsága, emberiessége teszi halhatatlanná. Nyugodjon békében!

Az alábbi dalt Chris Rea írta Senna tiszteletére.
 
 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr93449722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.02. 01:04:28

MAgának csak ez jut eszébe május elsejéről? Szégyellje magát, elnyomó arisztokrata-burzsoá!

[...|.]

betanított magfizikus 2008.05.02. 14:59:51

speciel nekem is ez jut eszembe május elsejéről... :( lehet Schumacher minden idők legeredményesebb bajnoka, de Senna volt minden idők legnagyobb bajnoka! és ezt youtube.com/watch?v=cA3Hy0pTjNk&feature=related érdemes megnézni, bár a cikk szerzője bizonyára emlékszik erre a futamra :). 1993, Donington Park: Senna a gyenge McLaren-Forddal, iszonyatos esőben néhány kanyar alatt mindenkit megelőzve a 4. vagy 5. helyről vezető helyre jön fel, és meg is nyeri a versenyt...

nyugodjék békében!

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.05.02. 20:32:40

szakállas kutya,

köszi a linket!

Schumi-Senna ügyben teljesen egyetértek. Emlékezetes pillanat még:

www.youtube.com/watch?v=EOQjYCwgLdE

TFL · http://civilzone.eu 2008.05.05. 13:29:01

Hát ezer köszönet érte,

sosem gondoltam volna, hogy május 1 kapcsán életem egyetlen idoljáról pont a Konzervatóriumon fogok olvasni. Pedig nagyon is ide illik, merthogy talán kevesen tudják, hogy Senna abszolút konzervatív gondolkodású volt, úgy is élt. A hagyományok mélységes tisztelete, erős vallásosság, nemzeti elkötelezettség, érték-központúság és kirívóan nagy felelősségérzet jellemezték magánéletében és a sportban is. Egyetlen helyen nem volt tekintély-tisztelő: a pályán, ahol kompromisszumokat sem kötött.
"Mindannyiunknak vannak érzelmei, keressük is az érzelmes pillanatokat, de a versenypályán nincs helye érzelmeknek, kompromisszumoknak. Ott száz százalékot kell adj, kompromisszumok nélkül, csak akkor lehetsz sikeres. De ha sikeres vagy, akkor ez felelősséggel is jár, nagyobb felelősséggel, mert Isten nem azért választott téged a legjobbnak, hogy csak élvezd a sikert, hanem azért is, hogy példát mutass, hogy ténylegesen alkoss... Az életem értékeit, a hitemet, a családomat, az Istentől kapott tehetségemet mindig fontosabbnak tartottam annál, minthogy engedjem befolyásolni magam bármilyen érdek által. Mert ezek a fontosak, és szeretném, ha ezért is emlékeznének rám, nem csak azért, mert nyertem három világbajnokságot."

És folytatni lehetne az idézetek sorát. De hamár mindenki linkeket küld, és ha már Schumacherrről és Sennáról beszélünk, hadd szúrjak be én is egy linket, behozva a sorba az autósport másik nagy egyéniségét, Juan Manuel Fangiot, akit maga Senna tartott példaképének és aki Sennát nem csak barátként, de második apaként is szerette. A linkelt videón kettejük egy közös interjúja/vacsorája (is) látható, de amúgy egy sorozat része Senna életéről, érdemes megnézni a többi részt is (nem rövidek).
Íme: www.youtube.com/watch?v=szgWDzajoo4

Örülök, már azt hittem, hogy csak én vagyok olyan hülye vén érzelmes, hogy május 1 kapcsán mindig ő jut eszembe. Bár én olyan szerencsés vagyok, hogy "élőben" sikerült megélnem nem is egy sikerét, és sajnos a tragédiáját is.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.05.05. 21:16:39

TFL: Én köszönöm az idézetet és a linket! Egyébként én meg még aggódtam, hogy le fognak szólni, hogy hé, mi ez a poszt, nem való ide...:)

A sikereire és a tragédiára - bár tényleg elég kicsi voltam - én is tisztán emlékszem:(... Bár szimpatikus és tehetséges pilóta azóta is volt és van jópár az F1-ben, hasonló személyiség valószínűleg soha nem lesz. És ez így van jól.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása