147

tallian.miklos I 2008.04.23. 09:00

A cím alapján már sejthető: egy igazán konzervatív tevékenységről fogok pár szót ejteni, lazításképp. Nem más ez, mint a snooker (most van a világbajnokság, aki teheti, nézze). Egyszerű szabályok, sok-sok, látszólag öncélúan megtartott szokás, elegancia, mindeközben mégis folytonos apró megújulások. Élő hagyomány.

Miért kötelező a mai napig ingben és csokornyakkendőben játszani? Csak. Miért a viszonylag kicsi és macerás Crucible színház a világbajnokság helyszíne? Mert évtizedek óta az. Egyáltalán, miért csinálnak szinte mindent ugyanúgy hosszú évtizedek óta? Látszólag: csak. Valójában: a sok gyakorlás mellett a sok apró szokás betartása igen jól kondicionálja az elmét, és - nem meglepő módon - segít a jobb eredmény elérésében.

Ezzel együtt a snooker nem egy dohos, áporodott, unalmas tevékenység. A snookerjátékosok közt bármely sporthoz vagy szórakoztató műfajhoz hasonlóan akadnak kedves, nagyszerű öreg profik (Steve "Interesting" Davis), tehetséges, ámde botrányos hisztérikák (Ronnie "The Rocket" O'Sullivan, akinek hivatalos bizottság előtt kellett bizonyítani: tényleg tud mindkét kézzel játszani, nem komolytalankodásból fogja időnként másik kézbe a dákót), a sportriporteri közhellyel élve női szíveket megdobogtató fiatalok (Mark Selby), és így tovább.

Egy közös van az igazi menőkben: túlnyomó részük a brit nemzetközösség szülöttje. Nem csoda, hanem hagyomány.

Ilyen apró dolgokban is megmutatkozik ez az erő. Kína például évek óta iszonyatos összegeket fordít arra, hogy komoly snooker-hatalom legyen. Ez számukra presztízs-kérdés. Sok-sok snooker-asztalt telepítenek a nagyobb városokba, világszínvonalú oktatókat akarnak megnyerni - még egy darabig hiába. Egy kínai (Ding Junhui) és egy hongkongi játékos van a világ élmezőnyében, minden igyekezet ellenére.

Az apró tanulság levonása után nézzük meg minden idők első, tévéfelvételen is szereplő 147-es (azaz az ellenfél hibája nélkül elvileg elérhető legnagyobb) breakjét Steve Davistől kicsit megvágva, valamint a valaha rögzített leggyosrabb 147-es breaket Ronnie O'Sullivantől.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr74437311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy levin 2008.04.23. 11:40:45

Ez igen. Steve Davies nyert egy Lada szemelygepjarmuvet a hibatlan break miatt.

A kommentator meg is jegyezte ugy a break kozepenel (41-nel jart 6 piros utan, de jo allasnal): "most biztos megfordul a Lada is Steve Davies fejeben"

Hat ebben biztos vagyok, oda lehetett egy 1982-es kockaLadaert, gondolom ezerotos, otsebesseges, ezekre a nyugati exportra szant Ladakra mindig rairtak, hogy "5 speed" :-)

Lada cars snooker classic :-)

a nagy levin 2008.04.23. 11:50:31

fuuu, ronnie breakje is hihetetlen, 5 percen belul... neha alig varta meg, hogy megalljon a feher

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.23. 12:49:03

Én a magam részéről inkább azt szeretem nézni, ahol azt kell időnként kiabálni, hogy:

SZÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁZNYOLCVAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN!

Mindezt persze a megfelelő hangsúlyozással.

Carlos77 2008.04.24. 11:24:53

Mindkét játék zseniális! Én is imádom a közvetitéseket, Steve Davies korszakaim is voltak. A Dartsot meg mostanság már otthon is gyakorolgatom bár nagyon szerényen megy (Bull T20 T19 top:)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.25. 12:24:08

Hehh!

Egyszer sikerült 3*t19-et dobni, egyébként már attól is boldog vagyok, ha sikerül vmi hetven körüli összeget elérni.

Viszont a másikban - hát igazából inkább billiárdban - akkora homályokra vagyok képes, amiket meg kellene örökíteni az utókornak, hogy ők is tudjanak röhögni.

Freetibet (törölt) 2008.04.27. 23:02:41

Ronnie O'Sullivan egy zseni, de hogy is mondjam, viselkedése nem mindig üti meg a konzervatív mércét:
www.youtube.com/watch?v=UA3l0O8TaOM&feature=related

tallian.miklos 2008.04.29. 16:03:23

Ja, hát senki nem mondta, hogy Ronnie nem egy hisztérikus különc.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása