Az elitváltás mítosza

egyiketsem I 2008.01.21. 11:55

A legutóbbi választások, és különösen az őszödi stand-up tragedy után egyre többször merül fel a teljes és a jelenlegi közállapotokért egyetemlegesen felelősnek mondható politikai elit eltávolításának gondolata. A választók egy része már mindegyik oldalban csalódott, a kitartóbbak is belemerülnek a relativizálás mocsarába, próbálva megmagyarázni a megmagyarázhatatlant elvek, ideológiák, -izmusok nevében.

Ha indítanánk egy közvéleménykutatást, kikérve a választók véleményét a politikai elit általános felelősségéről, kétféle választípus lenne előre borítékolható: az egyetemes felelősséget elismerő, és a felelősséget csak az egyik oldalra hárító. Arra a kérdésre, hogy szavaznának-e egy új pártra, valószínűleg sokan igennel felelnének - eltekintve attól az egy szem problémától, hogy ilyen kérdésre mindenki elképzel magának egy ideális pártot, amire ő szavazna.

Valóban, szükség lenne valamilyen új, a jelenlegi tagozódásba be nem illeszthető politikai erő felemelkedésére, de ezzel együtt is, az elitváltás kérdése önmagában nézve értelmetlen; ezzel az erővel az egész országot kéne leváltani, mondjuk svájciakkal, vagy más, normális állam normális légkörben szocializálódott polgáraival.

Az ország jelenlegi állapota az ország minden lakosának köszönhető. A társadalomalakító képességtől függően különböző mértében, de mind osztozunk a felelősségen. Lehet mondani, hogy "én nem erre szavaztam", de a mindennapi életben a morális szempontokhoz való hozzáállásunk sokkal nagyobb mértékben alakítja környezetünket, mint ahogy azt az ember átérezhetné. Tudjuk, tudjuk, de nem érezzük igazán, ezért mindennapi döntéseinkben nem befolyásol. Olyan ez, mint a környezetvédelem.

A fizikában a folyadékok és gázok viselkedését az azokat alkotó részecskék viselkedését tanulmányozva ismerhetjük meg; ez a megközelítés használható a tömegek és szervezetek viselkedésének megértésére is.

Az "ember/részecskék" alapállapotban nem bírnak önálló, a teljes rendszer sorsáért érzett  felelősséggel, ők csak változnak, ahogy a környezetük alakítja őket, miközben ők is hatással vannak környezetükre.

Akadémiai jellegű felvetés csupán, de az emberi társadalom bonyolult és összetett rendszerére a folyadékok/gázok elméletét legalább áttételesen kivetítve sok dolgot megérhetünk, ha jósolni azért nem is fogunk tudni belőle. Senki sem gondolja ugyan magáról, hogy egy öntudatlan részecske csupán, de sokszor úgy tűnik, hogy egyesek a többi embert csak érzések és értelmes gondolatok nélküli bójáknak tekintik az élet országútján, hogy képzavarral éljek - mindnyájunk világának központja saját magunk vagyunk.

Gyakran eszembe jut, hogy a különböző oldalakat, nézőpontokat képviselő úgynevezett véleményvezérek - a hevességük és elkötelezettségük, valamint a helyzet iróniája miatt konkrét példának felhozható, antiszemita nézeteket hirdető egyének mit tennének ugyanebben a környezetben, ha zsidónak születtek volna?

Persze, ha a nagymamámnak áramszedője lett volna, villamos lett volna - de ettől függetlenül, maga a kérdés messzebbre vezet: mi a lényeges, az ember maga, vagy a rendszer körülötte? Ha volna rá lehetőség, hogy nyomok egy pause-t a szimulációban, és egy alkotóelemet átteszek minden jelenlegi tulajdonságával együtt a rendszer egy más részére...?

Az emberek az említett rendszerekben pontosan ugyanolyanok, mint Te vagy én. Az, hogy adott helyzetben hogyan viselkedünk, az akkor derül ki, amikor ugyanabba a helyzetbe kerülünk, semmikor máskor. Az "ugyanaz a helyzet" fogalmába beletartozik minden körülmény, amiben az adott egyén felnőtt, szocializálódott, valamint egy egyedi, őt mindentől megkülönbözteto alkotórész is - a genetikai öröksége.

Bizonyára sokan tapasztaltuk már, hogy jó kollégából rossz főnök lett az évek során, és kiderültek bizonyos gerincproblémái is. Nagyobb lett a felelősség, a képességei nem fejlődtek, a nyomás nőtt, az egoját meg mindenki védi. Egyszerűen vannak, akik nem valók vezetőnek. Azok között is, akik most is azok, és azok között is, akik a helyükre kerülnének.

A politika sokkal inkább ember- és erkölcspróbáló, mint egy sima céges hierarchiában előrehaladás. És az embereket nem az különbözteti meg elsősorban, hogy milyenek ebben vagy abban a pillanatban, éppen most, hanem, hogy amikor végighaladnak az őket érő hatások sorfala között, akkor hogyan alakultak át, hogyan reagáltak rájuk.

Téves elképzelésnek tartom, ha valaki azt gondolja, a kezdő köztisztviselő, politikus, tanár, és így tovább, nem lelkesen, világmegváltó szándékkal indul neki a pályának. A nagy többség, aki kicsit is örömmel választotta az útját, úgy képzelte, hogy ő majd ezt, meg azt tesz jobbá. Téves elképzelés az, hogy én, vagy Te alapban jobb lennél az ő helyében. Lehet, hogy jobbak lennénk, de közel sem biztosan.

Elképzelhető, hogy létezik ebben az országban akkora mennyiségben Gandhi teljes értékű reinkarnációja, hogy kitesznek egy parlamentre valót, és még a teljes főtisztviselői gárdát mellékesen. De a realitása annak, hogy ezek a körülmények így, ebben a formában összejöjjenek, nagyon csekély.

Ahogy bekerülsz egy rendszerbe, a rendszer szabályai rögtön rád is vonatkoznak, s a rendszer rajtad is dolgozni kezd. Csak a rendszer keretein belül van lehetőséged mozogni. A rendszert megpróbálhatod megváltoztatni úgy, hogy kívülről indulsz neki, lelkesedéssel, reformdühvel, vezetőként egybol, de akkor maga a rendszer fog ellenállni. A rendszerek tele vannak jó szándékú emberekkel, akik pillanatok alatt vérengző idiótákká válnak, amint nekik kellene valamin változtatniuk, vagy tőlük vennének el valamit. Ez talán az ember alapvető ösztöne, hogy először magáról, aztán szűk környzetéről gondoskodjon.

Ne legyen igazam. De ha nem így lenne, akkor a vasutasok nem a szárnyvonalak bezárása ellen tüntetnének, a motorosok nem az adócsökkentés miatt, a jobboldal nem Gyurcsány lemondásáért, hanem konkrét, értelmes célokért, egy konkrét ügyben a pazarlás megakadályozásáért, értelmetlen döntések ellen, a lehúzó cégek szabadrablása ellen (pl. parkolási társaságok), illetve az ezt lehetővé tévő önkormányzatok ellen. Akkor egyszerűen nem lehetne megcsinálni velünk azt, amit megcsinálnak. És akkor nem is ilyen politikusaink lennének - mert bármilyen hülyén is hangzik, mi neveljük ki őket magunk közül, s mi neveljük őket már politikusként is.

Ezért igazából nem látom azt - és szerintem a történelem is a meglátásomat igazolja - hogy egy váltás után azok, akik a helyükre kerülnek, jobbak lennének. Nem a személyekkel van a baj, magát a rendszert kell megváltoztatni. Egy dologban vagyok biztos - ezt csak kívülről jött, új, és sokak által elfogadott szereplő képes - egyáltalán akarhatja  - végigvinni.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr63305635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gravy_t 2008.01.21. 15:57:06

power is a sickness power is to blame
power is a weapon and it's driving me insane
power is an enemy power is pain
power is a war but to you it's just a game
power is glory power is gold
power is chaos and you're out of control
power isn't freedom power is a cage
power is your sin and it feeds my rage

!power to the one who doesn't want it!

Kelevéz 2008.01.21. 16:33:34

Valóban nem a politikai elitbe bekerülők személye miatt tartunk ott, ahol tartunk. A szabályok, a kultúra, az ethosz az, ami eltorzult. És ahogy fentebb olvasható, a szabályok, a kultúra és az ethosz létrehozásában, alakításában mindannyian érintettek vagyunk. Persze, ha csak ennyit mondunk, az durván elmossa és relativizálja a politikai elit felelősségét. Valójában azokkal a szabályokkal van a gond, amiket a politikai elit állított föl nekünk (konstruktív bizalmatlanság intézménye, választási rendszer). Meg azzal, hogy a szabályok is úgy rugalmasak, ahogy az aktuális hatalmi érdekek kívánják (pl. pártfinanszírozás). A helyzet látszólag 22-es csapdája. A szabályok alkotói játsszák ki a szabályokat, meg minket.
Nem marad más, mint a civil kurázsi. Egyenként és együtt azt kell gondolnunk, hogy számít amit teszünk, tehetünk. Erről (is) szól ez a blog, meg még sok másik. Talán ennek hátán elindul valami.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.21. 16:43:20

Szerintem fölülről is lehet húzni a jó irányba.
Csak domokráciában ehhez "jó arc" kell, ami nagyon ritkán esik egybe az egyéb fontos tulajdonságokkal (amiből a legfontosabbak a tisztesség és IQ).
Én nagyon pici lokális szinten megpróbáltam, de kudarcot vallottam, elsősorban a tömegnek való benyalás elmulasztása miatt. Meg a tömeg közömbössége miatt, habár ez alakítható lett volna, ha valamiféle sztárstátuszt kiharcol az ember. Sajna sztárokra szavaznak a zemberek, ez van. Mint a bigbráderben.

Más: szerénytelen véleményem szerint igen rossz az, hogy lassan többet foglalkoztok a zsidókkal, mint a bombagyár. Pikáns téma, az biztos, de egyszerűen nem értem, hogy ide hogy jön az antiszemitizmus... De lehet, hogy az én antennámban a hiba.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.21. 16:50:14

"Más: szerénytelen véleményem szerint igen rossz az, hogy lassan többet foglalkoztok a zsidókkal, mint a bombagyár."

Igazad van, gondoltam rá, hogy beleírjam-e ide is, de ez volt a legjobb példa a részecske-cserére.

demiert · http://demiert.wordpress.com 2008.01.21. 17:17:06

Ez a részecske-lét nem hungarikum, itt (thelastpsychiatrist.com/2006/12/if_this_is_one_of_the_sexiest.html) pl sok írásban foglalkozik a szerző a nyugati társadalmakban kialakuló tömeges nárcizmussal. Abban egyetértek hogy tényleg szörnyű, de máshol is így van.

Amiben szerintem mi különbözünk, az az, hogy szinte egyáltalán nincs értelmiségünk. Mostanában látok valamit kialakulni, főleg az internet körül, a hagyományos médiánk sajnos mintha egy másik valóságban létezne, minden kritikán aluli.

A blogot író képviselőket olvasgatva elképeszt hogy ilyen hihetetlenül gyerekes világnézetű, buta emberek vannak döntési pozícióban, de én látok azért reményt. Mintha mostanában kialakult volna egy színvonalasabb véleményformáló társaság, és ahogy látom, egyre nagyobb teret nyer.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.21. 17:58:26

A Reakció (akkor még UFi) blogján majd' egy éve volt egy hosszú vitánk erről a kérdésről: milyen is lenne a számunkra ideális párt:

reakcio.blog.hu/2007/01/18/a_zidealis_part

A tanulságokról itt szösszentem egyet:

www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=127041&archiv=1&next=20

mr. pharmacist 2008.01.21. 18:30:00

ergé: miért nincs őszinte párt? orbán sose hazudott, feri meg hazudott, de igazat hazudott, úgy mon'ták.

Turbulencia (törölt) 2008.01.21. 18:58:07

Figyelemreméltó, hogy szaporodnak a konzervatívok között az anarchisták... A múltkor a Reakció panaszolta, hogy a gonosz Hatalom nem hagyta a hülyegyerekeket a metróban bulizni (biztosan Demszky és Gyurcsány személyesen léptek közbe, mert féltették a Hatalmukat), most meg itt csattognak a Hatalom rettenetes mivoltáról szóló közhelyek. Már nem Burke a példakép, hanem a Clawfinger... (utána meg csodálkoztok, hogy miért mindig a demagógok vannak megválasztva :)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.21. 19:20:55

Nagy a turbulencia ott benn látom. (o:

ergé 2008.01.21. 19:51:13

Turbulencia: nem olyan bonyolult a kép. Mit tegyen az a konzi, aki úgy véli: a jelenlegi államhatalom, annak túlbürokratizáltsága, merevsége, korruptsága, kádári reflexei stb. miatt kevéssé méltó a tiszteletre és az önkéntes követésre.

Ha ez így van, akkor a konzi másik alapértékek, pl. az organikus, önszerveződő kisközösségek, az élhető és életközelibb környezetet teremteni óhajtó társaságok felé fordul.

Épp azért, mert az államtól függő, paternalista csecsszopásra idomított tömegek pártolása helyett az önállóan dönteni, alkotni, tenni tudó személyiség az eszményképe.

Ennek csak icipici része a fiatalok metrópartija, de annál fontosabbnak tartható pl. a Critical Mass, a józan környezetvédők, a nagyvárosi vagy kistelepülési kulturális, közéleti, szociális stb. egyletek munkája.

józan 2008.01.21. 19:57:51

HA nem azt látná az ember,hogy körülötte minden fejlődik,Csehországtól Ausztriáig és nem azt hallanánk a híradóban,hogy a határnyitás után tartanak a magyar "kissebbségtől",akkot még megfontolandó is lenne ez a gondolat,Egyiketsem.Lehet hogy alapvetően ilyenek vagyunk,a vérünkben van...De az biztos,hogy 2006 szeptembere óta megállt a lélegzés Magyarországon,és hamarosan elfogy a levegő,akkor pedig lélegeztetőgépre kell kapcsolódni,az pedig senkinek sem fog tetszeni. : ((

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.21. 20:07:28

Én azért azzal kapcsolatban szkeptikus vagyok, hogy csak mi lennénk ilyenek. Ma volt az Indexen, hogy a cseh képviselők még frakción belül sem állnak szóba egymással az EU parlamentben... csak hát mindenki a maga környékét látja, érzi.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.21. 20:08:50

De egyébként, remélem, senkinek nem az jön le a posztomból, hogy szerintem nincs mit tenni. (o:

józan 2008.01.21. 20:18:07

Neeem
inkább,a "mások sem jobbak" mítosza :))

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.21. 20:30:10

Vagy az "ők sem rosszabbak" mítosza, tetszés szerint. (o:

De komolyra fordítva, inkább a rendszer megváltoztatásának szándéka kellene lejöjjön.

Gondolod, hogy mindenki, aki most _irányít_ bármilyen szinten, az alapban felelős mindenért, főleg hogy magasabb szinten váltják egymást néhány évenként?

A MÁV-val kapcsolatban olvastam néhány kommentet, hogy hogyan megy ott az, amikor a (kívülálló) vezérigazgató az asztalra csap, hogy holnapra jelentést kér mindenről, és a felelősöket akarja.

Láttuk mi lett belőle - maga a rendszer állt ellen, a legutolsó kallerig.

józan 2008.01.21. 21:04:53

Nem,azt gondolom hogy a felelősség ami itt hiányzik,természetesen nem felelős mindenki mindenért,de amikor GY. megkérdezi öszöd után hogy:miért is kellene nekem bocsánatot kérnem?
akkor abból élesen kitűnik,hogy ez az ember még a tudatában sincs annak,hogy egy miniszterelnöknek mekkora a felelőssége.DE azért az árpádsávoszászló így meg úgy,az már nem érdekli hogy már teljesen hiteltelen,akármit is mond.Egy rejtegetés-feltáró mechanizmusban látom a halvány kiutat.Beismerni,hogy:hibáztunk,"elkúrtuk",de
NYÍLVÁNOSSÁG előtt is,elnézést kérve...A "faith" visszaállítása a köztudatba...
Na az lenne az igazi rendszerváltás :)

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2008.01.21. 21:22:18

Bizony elitváltásra lenne szükség, de az nem jön magától. Ugyanis a nemzeti kerekasztal résztvevői önhatalmúlag kötöttek paktumot az állampárttal, bár a megállapodást a fidesz nem írta alá, de ő is sáros, mert elfogadta a feltételeket.
Mi magyarok azt gondoljuk mindíg, hogy meglehet úszni, hogy lehet úgy rendszert váltani, hogy nem váltunk elitet, nem lehet. Nem lehet kefélni és szüzen maradni, mert az petting, de nem dugás, már bocs a hasonlatért. Pettingeltünk magunknak egy rendszet, pedig a diktatúra elitjét örökre el kellett volna tiltani mindenféle közéleti tevékenységtól és privatizációtól. Birka nép vagyunk sajna.
Amíg nem hajlandó a nép az istenadta fellázadni, addig itt nem lesz semmi. Forradalom kell, perek kellenek és felelősök. 90 óta 50 milliárd dollár adósságot halmoztunk fel, és el tűnt az állami vagyon 90%-a, ez skandallum, de nekünk egyenlőre jó így.
Aki azt hiszi nincs másik elit, az téved, ha megnézi az parlamenti képviselőket, hát, mondjuk 20% üti meg a mércét a többi töltelék. Nehogy már ne legyen mondjuk csak ezer ember az országban aki gyf-nél vagy ov-nél alkalmasabb miniszterelnöknek. Van csak még hallgat, de az idő majd kitermeli, amit a nemzet nem tudott, lesz még világosság.
Üdv Pelikán

Turbulencia (törölt) 2008.01.21. 23:08:04

ergé:
"Mit tegyen az a konzi, aki úgy véli: a jelenlegi államhatalom, annak túlbürokratizáltsága, merevsége, korruptsága, kádári reflexei stb. miatt kevéssé méltó a tiszteletre és az önkéntes követésre."

Ne mondd, hogy a metróbuli a politikai tiltakozás eszköze volt... A fotón nagyon nem úgy néz ki :) Inkább elkényeztetett gyerekeknek tűnnek, akik bármilyen kormány alatt ugyanolyan gátlástalanul engednek meg maguknak mindent.

De a bulinál is zavaróbb volt a méltatlankodás, hogy „jajj, a Hatalom lecsapott ránk”. Az a helyzet, hogy hatalomra szükség van, és a „kádári” hatalom is jobb egy olyan anarchiánál, amiben mindenki azt csinál, amihez kedve támad. Amúgy meg demokrácia van, lehet másfajta hatalmat gründolni.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.21. 23:21:27

Turbulencia,

ha jól értem, akkor Téged zavarnak a szokatlan megmozdulások, illetve a Hatalom (így, nagy H-val) fikázása, bosszantása, s jobban, mint az, amit a hatalom csinál?

Tehát minden jó így, minden maradjon a régiben, mert az legalább biztos, ezt már megszoktuk?

Turbulencia (törölt) 2008.01.21. 23:30:33

Unom amúgy, hogy mindenki csak panaszkodik, és csak vár, hogy valaki más oldja meg a helyzetet. Ezennel megalapítom a Magyar Turbulencia Pártot. Kőkeményen konzervatívok leszünk, de tekintettel a zavarodott konzervatív ifjúság anarcho-kommunista hajlamaira, lesz egy anarchista és egy kommunista tagozatunk is. Csatlakozzon hát mindenki, aki tenni akar valamit! Csatlakozzanak a idealisták és a realisták! Szervezünk mi is metróbulikat, jó lesz, buli lesz!!

Programunk:
www.umann.com/dalok/URH/song_Szavazz_ra1m.html

Turbulencia (törölt) 2008.01.21. 23:35:31

egyiketsem:

A hatalmat a Reakció írta nemrégen nagy H-val.
Amúgy az előző bejegyzésemben azt hiszem, akaratlanul is válaszoltam kérdésedre. :))

qbr 2008.01.21. 23:40:11

Critical Mass, Védegylet, VEKE. Szvsz ezek számítanak manapság hiteles szerveződéseknek. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne hülye akciójuk (pl. a metrós buli - tudom, egyiké sem volt ezek közül - alapvetően nem volt egy túl felelősségteljes dolog, mert ha valaki beugrott volna valamelyik megállónál a metró elé, és a vezető vészfékezik, valószínűleg pár tucat kéz eltörött volna. És ezért a metró vezetője lett volna az egyszemélyi felelős, mert korábban ki kellett volna raknia az embereket a metrókocsiból, szóval ő repülhetett volna ezért az állásából.).

Azt hiszem nem új pártra lenne szükség, hanem a kívülállók (köztársasági elnök, ombudsmanok, civil szervezetek) kontrolljának erősítésére.
Esetleg járható út lehet a köztársasági elnök jogköreinek kiterjesztése egy "erős elnök" irányába - a párt alapon működés sajnos eléggé leszerepelt.

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.21. 23:43:52

A közeljövô elitváltásában reménykedôk idült idealisták! Akik képasségeik, tudásuk és legfôképpen szándékaik alapján képesek lehetnek erre, azok a jelenlegi hatalomban "poli-szocializálód(n)tak". A változás nem bennük van. Ami valós változást hozhat, az jelenleg távol van a hatalomtól. Vagy össztársadalmi szinten (civil szféra), vagy generációs szinten, vagy társadalmi berendezkedés szintjén (arisztokrácia). És bizony mindegyikre várni kell. Nem keveset. Szerencsére baromira ráérek...

___________________________ (törölt) 2008.01.21. 23:44:26

Dr. Pelikán,

az van, hogy ha az istenadta nép fellázadna, ki kerülne az élére? Nem ma hótt ismeretlen figurák, hanem a mai második-harmadik vonal.
Miért, nem így volt mindig? És akkor: hány olyan embert ismerünk a mai második-harmadik vonalból, akik egyszerre bírnak a lényeglátás és az realizmus adományával, akik képesek messzebbre és magasabbra látni, de ugyanakkor fel tudják ismerni azt is, hogy az adott helyzetben mi működik? Én úgy látom, a második-harmadik vonalban is ugyanúgy egyfelől gerincmentes ügyeskedők, másfelől látomásos futóbolondok vannak.

Ráadásul még az is van, hogy a szakértelem nem csak bolsi trükk. Kell az is. Úgy értem, persze pl. magamat nem tartom se gerinctelennek, se látomásosnak, de ha most hirtelen mondjuk képviselőnek kéne lennem, és mondjuk, teszem azt, egy olyan, elméletben szimpatikus kérdésről eldönteni, hogy támogatom-e, mint pl. a gyerekes házaspároknak egy adókedvezmény, a házasságot, gyerekvállalást ösztönözni, tehát még egy elvileg szimpatikus dolog is, honann a fenéből venném a szaktudást, a tapasztalatot ahhoz, hogy biztos legyek benne, hogy tényleg alaposan végig tudtam gondolni, elemezni az összes lehetséges rövidtávú, középtávú és hosszú távú következményét? Azaz, nem szívesen vállalnám a döntést. Tényleg kell a szaktudás _is_ , és ráadásul, szerintem, baromira sok. Bár az tény, hogy az emberi, jellembeli minőség lenne az első, és a szaktudás a második. De háromszázvalamennyi jószándékú amatőrrel se mennénk valami sokra, az fix.

___________________________ (törölt) 2008.01.21. 23:51:38

qbr,

VEKE oké. Védegylet? Nem ismerem őket igazán, passz. De. Critical Mass? Te vagy a második, aki említed (RG az első). Komolyan nem értem. Az emberek egy része biciklivel akar közlekedni. Oké. Megünneplik. Oké, bár eléggé megszopatják a forgalmat, de oké. Ha többen bicikliznének, kevesebb lenne a szmog meg a dugó. Oké. Dícséretes. De nem valami nagy szám. És nem is túl fontos dolog. Úgy értem, ha az olyan ökörségekben nem hiszünk, mint a (z ember által okozott és katasztrofális) klímaváltozás, remélem, hogy nem, akkor ez az egész környezeti dolog nem elsőrendű fontosságú kérdés. Viszonylag fontos, de szerintem nincs a top ötben. És egyébként is, az autózásnak rengeteg, elsősorban társadalmi és pszichológiai előnye van - persze, nyilván jobb lenne valami elektromos autóval, de hát majd lesz olyan is, eléggé hamarosan - amit nem lenne jó feladni. Szóval, nem értem, miért olyan nagy szám a Critical Mass.

morpho 2008.01.21. 23:53:47

Dr. Pelikán et. (ferológus)

Nem akarlak kiábrándítani,de azt a bizonyos megállapodást az állampárt és a kerekasztal között az szdsz nem írta alá,a fidesz igen....

qbr 2008.01.22. 00:06:32

A Védegylet jelöltje volt eredetileg ugye Sólyom a köztársasági elnöki székbe. Ez viszont is működik, szóval Sólyom bevallottan képviseli a Védegylet több célkitűzését is (pl. a Zengő-lokátor). Elég nagy sikernek számít szerintem a civil szervezetek körében, hogy kvázi a legmagasabb állami posztra jutott az ő jelöltjük.

Critical Mass-nek az az értelme, hogy megmutatja a budapesti választásokon induló politikusoknak, hogy aki beveszi az ígéretei közé a "több bicikliutat" építünk, és neadjisten még meg is próbálja teljesíteni, annak sikerült kb. 50.000 ember szívéhez közelebb kerülnie. Ez a budapesti választópolgárok 4-5%-a lehet, ami azért nem kevés.
A Critical Mass tipikus civil mozgalom: világnézetileg tökkülönböző emberek hajlandóak időt/pénzt/energiát áldozni valamiért, amit fontosnak tartanak.

A magyar pártoknak pont azért nincs hitele, mert a kollektivitást képviselik, ahol nincs helye vitának. Annak ellenére, hogy egy-egy arc kiemelkedik, és jól azonosítható pártonként.
A sikeresebbnek mondható civil szervezeteknek nincs ugyan olyan arca, amely a széles tömegek előtt ismert lenne, ennek ellenére (vagy lehet, épp ezért) nem kollektivista eszmékkel lépnek fel, hanem az individuum oldaláról, ahol lehet vitatkozni, nem kell egyetérteni. És pont ezzel sikerült a hitelességet elérniük.

A jelenlegi pártstruktúrába ezek a civil szervezetk nem illeszthetőek, és nem illesztendőek be (és nem is akarnak beilleszkedni), egész egyszerűen nagyobb kontrollt kellene a kezükbe adni - itt ez alatt nem hatalmat értek, hanem azt, hogy beláthassanak a titkos szerződésekbe, közbeszerzésekbe, kinevezésekbe.
Az ellenőrző hatalom pedig (6-8 évre) kinevezet köztisztviselőknél kellene hogy legyen: ombudsmanok, közt. elnök.

Én legalábbis így látom.

qbr 2008.01.22. 00:07:46

hú de összevissza írok. azért talán érthető.

Tábornok 2008.01.22. 01:00:34

Az nem baj, hogy a politikusaink tehetségtelen idióták, ilyen több helyen is van, volt, lesz.
Az a nagyobb baj, hogy a politika nagyon összefonódik a gazdasággal, ebbnől következik, hogy ezek a marhák képesek befolyásolni, méghozzá igencsak erőteljesen a hazai gazdasági folyamatokat.
Belgiumnak egy ideje nincs kormánya, a polgárok magasról tojnak rá, bebizonyosodott, hogy az élet igy is megy tovább, s nem rohannak az utóbbi fél évben a csőd felé.
Olaszország a másik ilyen hely, tessék utánna nézni, hogy mennyi kormány, kormányválság és egyéb politikai nyalankság volt, amióta köztársaság van, azaz 1946 óta. S valahogy a gazdaság mégis müködik, nem is olyan rosszul.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.01.22. 10:24:31

De Sólyom Lászlót nem választották volna meg politikai támogatás híján. És a körülményekre is emlékszünk: ehhez az akcióhoz egy igen fegyelmezett frakcióra volt szükség, ami végigvitt egy kemény taktikát.
De a politikai és civil szervezetek céljai is mások: az említett civilek célorientáltak (rész problémára adnak választ), a pártok ellenben hatalomorientáltak (és minden részproblémával foglalkoznak) (és ez így van jól). A civilek, ha nem is szakértői bázist (bár láttunk már ilyet), de szakmai kontrollt és vitaparnert jelenthetnek a pártoknak (a politikai szereplőknek) a szakpolitikák kialakításában. Tehát fontos szerepük van a fékek és ellensúlyok rendszerében.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.22. 11:28:04

Nem olvastam még végig a posztot, meg a kommenteket, de megcsípte a szememet az anarcho-konziságra való célozgatás.
No:
A konzik nagy része ma nyugaton azért igencsak erősen anti-etatista és a "statism" jelenségét utálják, nem kicsit. Ebben az értelemben "anarchisták", mert a központosított, bürokratizált, centralizált államhatalommal szemben lépnek föl és érvelnek.

A többit később:)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.22. 11:54:52

Turbó:

"Az a helyzet, hogy hatalomra szükség van, és a „kádári” hatalom is jobb egy olyan anarchiánál, amiben mindenki azt csinál, amihez kedve támad. Amúgy meg demokrácia van, lehet másfajta hatalmat gründolni."

Nem. Nem jobb. Hatalomra persze szükség van, ezt a legtöbb konzi is elismeri, de én a kádári hatalmat nem mentegetném. És mint említettem, a mai nyugati konzik legnagyobb része durván anti-etatista. Ennek a megfejtése amúgy annyira nem nehéz: a konzik ugyi egyensúlyoznak. Tehát, ha túlbúrjánzónak találják a hatalmat, és a centralizációt, akkor "anarchisták" és anti-etatisták lesznek. De ha Burke-öt említetted, ő is kettősségről beszélt már: egyszerre káosz és túlzott hatalom, azaz, eccerre túl sok és túl kevés ellenőrzés. Tehát ezek szerint a "konzik marxánál" is megvannak már az anarcho-konzi gyökerek:))) (De semmiképpen sem anarcho-komcsi, kérlek!)

Turbulencia (törölt) 2008.01.22. 15:35:27

Tábornok:
Belgiumnak már van kormánya:
en.wikipedia.org/wiki/2007_Belgian_government_formation

(Egyébként a hosszúra nyúlt tárgyalások alatt is volt kormány: a régi kormány, akiknek normál esetben le kellett volna lépniük, kormányozott)

Turbulencia (törölt) 2008.01.22. 15:50:51

Gabrilo:
"de én a kádári hatalmat nem mentegetném."

Ha majd részletesen visszaolvasod, láthatod, hogy nem a kádári hatalomról volt szó, hanem a mostani hatalom "kádári" jellegéről. A kis állam óhajtása és minden hatalom gyűlölete (Clawfinger-módra, lásd az első kommentet) meg nagyon nem ugyanaz. Az utóbbi színtiszta és buta anarchizmus, a kommunizmus meg úgy kerül ide, hogy egy előző posztban egy ifjú konzervatív a magántulajdonban látta meg minden rossz forrását.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.22. 16:55:49

Kedves turbulencia,

Akkor leszel szíves a magántulajdon-ellenes megjegyzésekre vonatkozó kommenteimet visszakeresni, és nem elkezdeni itt valamiféle új-benesdekrétumot kikiáltani itten a kollektív bűnösségünkről a kommunizmus tekintetében. És akkor errül ennyit (vö. szabályzat: minden szerző CSAK saját véleményéért felelős. Ez itt nem a KB) és annak a cikknek a szerzője nem is tartja magát konzervatívnak. Én igen.

A kis állam óhajtása és a minden hatalom gyűlölete valóban nem ugyanaz. csakhogy erre céloztam én is. De azért az etatizmus kritikája lehessen mán konzervatív jegy burke után, lécci.

Turbulencia (törölt) 2008.01.22. 17:46:14

Gabrilo:

"és annak a cikknek a szerzője nem is tartja magát konzervatívnak"

Aha.

"az etatizmus kritikája lehessen mán konzervatív jegy"

Teljesen egyetértünk.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2008.01.22. 18:43:08

Kedves morpho!
Igazad van, mert az szdsz se írta alá pedig ez 94 óta hihetetlennek tűnik, de már akkor is tudtak taktikázni. Tehát, helyesen se a fidesz se az szdsz nem írta alá. Sajnos az szdsz 200%-ban, a fidesz kb 50%-ban elárulta már akkori önmagát.
Üdv Pelikán

gravy_t 2008.01.22. 21:00:21

azt már nem tudom, hogy melyik okos ember állt elő az ötlettel, de tanultam tán szociológiából, hogy jó vezető csak abból válhat, aki nem a hatalom miattja l'art pour l'art a hatalmat, mert akinek a hatalom megszerzése a célja azért, hogy az övé legyen és ne másé, az nem érdemli meg. és ezt a gondolatot épp a clawfinger fogalmazta meg így, hogy "power to the one who doesn't want it!"

ami az idézet első részét illeti: ha tisztában vagyok a hatalom mibenlétével, akkor már nem is lehetek konzervatív? én nyitott szemmel járok, és meglátom a hasznos, értelmes gondolatokat mindenhol, ahol vannak.

Turbulencia (törölt) 2008.01.22. 23:37:50

"tanultam tán szociológiából, hogy jó vezető csak abból válhat, aki nem a hatalom miattja l'art pour l'art a hatalmat, mert akinek a hatalom megszerzése a célja azért, hogy az övé legyen és ne másé, az nem érdemli meg"

Érdekes mondat, de ne azért keverd össze a szociológiát a közhelygyűjteménnyel.
Orbán és Gyurcsány is úgy kerültek a hatalomra, hogy addig ismételgették, hogy mennyire nem fontos nekik, hogy miniszterelnökök legyenek, amíg a magadfajta naiv emberkék elhitték...

Turbulencia (törölt) 2008.01.22. 23:44:41

Huh, ragályos az értelmetlen mondatszerkezet... :( "ne azért" -> "azért ne"

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.23. 01:01:18

Érdekes mondat, de ne azért keverd össze a szociológiát a közhelygyűjteménnyel.

Nem ő keverte össze, hanem a szociológusok nagyrésze:((((

gravy_t 2008.01.24. 09:24:53

ja hát igen, az ott "miatt akarja" lett volna eredetileg.

és naiv az öreganyád térgye kalácsa.

simonmondja... 2008.01.26. 10:34:20

Kedves Egyiketsem!

Légyszi, közöld, hogy hol lehet csatlakozni a Te pártodhoz, mert
nekem nagyon bejött a posztod.

Asszem elmondhatnád még ezt néhány más hangfekvésben is, mert

nem mindenki ért ezen a nyelven.

Talán mond sípova, vagy kereplővel.
Esetleg hivatkozz külföldi írásokra.
Vagy hozd a Magyar Nemzeten keresztül.
Ha tudod.

simonmondja... 2008.01.26. 10:36:06

Tényleg, Egyiketsem!

Skandálható, háromszótagos, vagy

kétsoros rigmusos

előadásmódra gondoltál már?

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.27. 00:01:17

Nincs nekem pártom. :-O
Egyiketsem vagyok, tudod. ;)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.27. 00:21:06

Azért hozzá kell tenni, hogy az igazán nagy változásokat - a jókat is - nem ezzel a nézőponttal rendelkezők hozzák, és hozták igazán.

Ez sajnos max. a szomorúan szemlélődő pozíció lehet, ugyanis eköré nem lehet tábort gyűjteni. :/

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása