Jogszabályok kontra racionalitás kontra társadalom

egyiketsem I 2008.01.16. 17:05

Pár napja az Indexen olvastam a devecseri lomizókról. Azt sem tudtam, eszik-e vagy isszák őket, de utánaolvastam a dolognak, s elolvastam egy ezzel kapcsolatos véleményt is a Részvételi Demokrácia blogon. A teljes képhez érdemes elolvasni az Indexé mellett a Népszabadság Online cikkét is.

Az első linken említett hagymapucolási példa kapcsán, de az egész konkrét sztoritól elvonatkoztatva felmerült bennem egy kérdés: mit tehet az "egyszeri s egyszerű", "egységsugarú", s ami fontos, nem feltétlenül hátrányos helyzetű állampolgár, ha a rendszer nem kínál valós válaszokat, valós megoldásokat, ellenben keményen elvár, szabályoz, és büntet?

Ezzel a poszttal egy vitát szeretnék nyitni. Nem igazán érdekel a "cigánybűnözés" és "adócsaló vállalkozó" téma, hanem inkább a lehetőségek és átgondolt válaszok. Ez itt mindnyájunk problémája; mindenkinek, aki próbál vállalkozni, próbál megélni, a rendszer ellenére is.

Hogy egy konkrét kijelentést is tegyek: alapvetően az adózási morálra visszavezetni a költségvetési problémákat mindenekelőtt a hatalom demagógiája, attól függetlenül, hogy az adózási morál valóban csapnivaló.

Az állításom alapja: egy olyan cég, amely egy "célzottan" (lásd postabickli (o: ) kiírt közbeszerzés után a sokadik alvállalkozóként a valódi munkát elvégezte és elvégzi. A felette lévő fővállalkozók semmit nem csinálnak, csak lecsípik a maguk X százalékát. S ez a gyakorlat mindennaposnak mondható a közszférában, s kb. 4-5 szintről van szó, lehet számolni az összegeket. Bocs', hogy konkrétat nem írok. (o:

Szóval, mit tehetünk, Európa egyik legszorosabb adóprése alatt, a túlszabályozott Európai Unió polgáraként?

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr5299834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antenor 2008.01.16. 19:09:35

Nagytakarítást. Ha egy asszonyt ver a férje, nem adja a családra a keresetét, akkor az elválhat. Ha egy kormány céltudatosan lopja a nemzet vagyonát, terrorizálja polgárait, attól el kell válni és kártérítésre kötelezni.

gravy_t 2008.01.16. 19:55:43

amíg ilyen nagyléptékű változásokat nem tudunk egységes társadalomként végrehajtani, addig pedig marad az ügyeskedés. az egyéni vállalkozó evázó bt-t vásárol, szaktanácsadás címen körbeszámlázzák a többletet a haverokkal, a munkaadó zsebbe fizeti a plusz juttatásokat, mivel már a dolgozók képzését is szétadóztatják, stb. esetleg maga az önkormányzat is a szabályok "lazán értelmezésére" buzdít, mint teszi azt a lomizók esetében (alkalmankénti árusításkor nem kéne adózniuk a piacon sem, de a törvény nem határozza meg, mi az "alkalmanként").

szejler 2008.01.16. 21:43:39

Egyszerű példa

Az informatikai közbeszerzéseket (évente 50 milliárd körül), csak a közbeszerzési listára felkerült cégtől lehet bonyolítani.

Az informatikai eszközök nagyker árrése ma Magyarországon 5% körül mozog. Csakhogy!
Ha te közbeszerzésben szeretnéd ugyanazt a monitort, digitalizáló kártyát megvenni, az 40-50%-al többe kerül (hogy mi a lófazsért kell önkormányzati ügyintézőnek digitalizáló kártya, az még egy felbukkanó hogyhogy).

Ez így uszkve 20-25 milliárd kismadár az állami ablakon át.

Mitöbb, ahogy említettem, számtalan olyan informatikai cuccot vesznek ilyen áron, amit a büdös életben nem használ senki a rendszergazda kivételével. Sőt igyekeznek minden kizárólag wordkompatibilis titkárnőnek 200 ezer forintos 12 magos csodagépet venni, esetenként +20ezer ft-os videokártyával, tököm tudja miért.

A legtöbb munkafolyamatra (kivétel a CAD, grafikai tervezés, de közigazgatásban egyik sem gyakori), egy mai alsókategóriás PC több mint elegendő. Olyan, ami 60 ezer forintért a bárhol megvásárolható, előtelepített windowssal, zusammen.

Ha ezt a szemléletet elkezdjük érvényesíteni, akkor az 50 mil. kismadár lecsökkenthető cirka 15-re (nagyvonalú voltam).

A hogyant nem árulom el, bár visz. pontos elképzeléseim, adataim vannak papiron. :)

Összességében: évi 30-35 milliárd megtakarítás, amiből 2018-ra ki is jönne egy 5-s metro. És akkor a metro költségelemzésére még nem is gondoltam.

A szomorú az egészben az, hogy mindez aprópénz, és az ellenérdekek miatt soha nem is fog megvalósulni. Pedig nem lenne lehetetlen.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.16. 22:31:13

Viszont Európában az egyik legdrágább autópálya nem aprópénz.

S nem tudunk mit tenni?

Kampfer 2008.01.17. 07:36:28

Udv mindenkinek!

Szerintem itt is visszakoszon az a regi nagy igazsag, hogy ez agy kovetkezmenyek nelkuli orszag! Szerintem Antenornal van a pont, sajnos a korrupcio es a bunozes mar a legfelso szinteken van! Hogyan is varhatna el valaki, hogy egy szetadoztatott vallalkozo korrekt modon fizessen mindent, amikor (most mar egyertelmuen es vilagosan lathato) mar a kormany es a jogalkoto hatalom vastagon erintett a bunozesben! A szemleletvaltas es a joggyakorlat valtozasa elengedhetetlen! De ehhez ennek a politikai elitnek is a verembe kellene kerulnie.
Talan picit offnak tunik mindez, de valojaban nem az. A vallalkozo adot vagy tb-t csal. A szakmunkas es a technikus fusimelot vegez, a doki halapenzt szed, a dzsipo meg ugyeskedik, kereskedik vagy autot tor fel, ami adodik. Mert nincs alternativa! Ez nagyon jo meglatasa a cikknek sztem.
Udv!
Kampfer

Igneous 2008.01.17. 08:45:21


Egy kicsit azért mégis az adómorál témájához, ha már felmerült kommentben, hogy azért ügyeskednek az emberek, mert nincs alternatíva:

Le kéne számolni azzal a mítosszal, hogy az emberek kizárólag azért csalnak adót, mert nagyok az adóterhek. Persze, nyilván jelentős szerepe van ennek is.

De egy olyan országban kellene az adómorált javítani, ahol már a 12 éves gyerekeknek is azt tanítják, hogy teljesen elfogadható megoldás az, hogy ha nem tetszik az aktuális hatalom, akkor az ember nem fizet adót (ld. a passzív ellenállás pozitívumként való értékelése a történelem-oktatásban).

Az természetes, hogy a munkavállalót nem jelentik be a teljes fizetésre, mert a vállalkozás nem tudná fizetni a terheket. De olyanról én még nem hallottam, hogy azt mondaná a munkavállaló, hogy bevállalom a kevesebb bért, de jelents be. A munkáltató terhei nem nőnének, és lenne hófehér alkalmazottja, ami egy ellenőrzésnél nem jön rosszul. Mégsem lehet ilyenről hallani (valaki biztos be fogja írni, hogy már volt ilyen a közeli ismerősei között, de ez nem változtat azon, hogy nem ez az általános).

A vállalkozó is azért jelenti be magát minimálbérre a saját vállakozásában, mert nagyok terhek. Az ilyen mondás mögött viszont az is ott van, hogy ha nem lennének ekkorák, bevallana mindent. Ennek ellenére olyan megoldás nem nagyon látni, hogy valaki azt mondja, hogy ilyen sokat nem akar/tud fizetni, de van egy szint, amit normálisnak tartana, és erre jelenti be magát. Ehelyett minimálbérre, amiből az következik, hogy nem sok adót nem akar fizetni, hanem egyáltalán nem akar semmennyit.

A közhely, hogy ha mindenki befizetne mindent, akkor nem lenne szükség ilyen szintű adóprésre. Csak éppen ki kezdi el? Amíg az adócsalás versenyelőnyt jelent, nyilván nem az üzleti szféra oldaláról kell várni a megoldást. Abban viszont - a fentiek miatt - én nem reménykedem, hogy egy radikális adócsökkentés után egyszercsak mindenki halál becsületes lenne...

qbr 2008.01.17. 09:52:30

Igneous
Azért az EVA népszerű maradt még 25%-on is (20%-os ÁFA kulccsal) pedig itt nem lehet trükközni az ÁFA visszaigényléssel, egyszerűen csak be kell fizetni.

Nem normális, hogy tavaly, 2007-ben jelentette be először az APEH, hogy igyekeztek egyszerűsíteni a bevalláson, hogy könnyebb legyen kitölteni. Miért nem dolgoznak ezen már két évtizede. Nem tudom a hibásan kitöltött adóbevallások arányát, de az biztos, hogy 1%-os hibaarány fölött nem az adózók hibája, hanem az APEH-é.

Az adórendszerrel az a fő baj, hogy egy átlagember számára átláthatatlan, száz különféle dolgot kell fizetni, száz különféle kedvezményt lehet igénybe venni, könyvelő nélkül még egy egyszerű egyéni vállakozó sem tud működni. Csakhát ugye politikai szempontból sokkal könnyebb ide-oda tologatni az adókat, és azt mondani, hogy ÁTLAGOSAN nem emeltünk, sőt csökkentettünk, ahelyett, hogy azt mondanák: "srácok, kevés a lé, adjatok többet"

M1978 2008.01.17. 09:55:12

Az adóprobléma nem újkeletű. A dolog egyszerűen abból táplálkozik, hogy minden réteg túlzottnak értékeli adóterhelését és ezért megpróbál kibújni alóla. Így persze általában a becsületesen befizető szív.

Talán segít a dolgon, ha az ember megpróbálja az egészet globális szemszögből nézni. A kilencvenes és kétezer utáni évek a globális tőke diadalmenetét mutatták. Eltűnt a korábbi nagy ellenséges blokk, óriási űrt és piacot hagyva maga után.
A nagy nemzetközi szervezetek (IMF, WB stb.)folyamatosan lebontották a tőkemozgás korlátait, a tőzsdék rendszerének és az egységesített gazdasági szabályrendszereknek köszönhetően a tőke gyakorlatilag a fejlett országokban kevés akadály mellett ki-be szaladgál.
Innen már csak egy lépés volt az államok fenyegetése és kurvává alacsonyítása. A nemzetállamok, főként a kisebbek a tőke kurvájává váltak. Minél jobban szétteszed a lábad, minél nagyobbat nyögsz a kuncsaftnak, annál inkább meg fog fizetni.
Ez befolyásolja az adót is, mert adóverseny alakult ki. Ha magasak a tőkét terhelő adók vagy esetleg nincsenek kedvezmények, akkor a tőke nem választja ki az adott országot, ezzel az elesik a fejlődés lehetőségétől. Szalai Erzsébet egyik könyvében leírja, hogy nemzetközi viszonylatban a tőke adóterhelése az elmúlt 20 évben globálisan a felére csökkent.(Itt most azt is meg kell jegyezni, hogy a KKV-k adóterhelése nyilván magasabb, mint a multiké - mert nem képesek akkora erőkifejtésre, mint azok).

Ennek az érvelési vonalnak nagyon pesszimista kicsengése van. A trendek nyilván az adóverseny előrehaladásával folytatódni fognak, a tőke adóterhe globálisan egyre kisebbé válik. Ezeket a bevételeket valamivel ki kell váltani, mivel az állam forrásszükséglete nem csökken, illetve inkább növekszik (verseny veszteseinek kezelése, privátszektornak büdös feladatok ellátása, fegyverkezés stb.).
Így az egyes államok egyre inkább a lakosságot, a munkavállalókat, a magánszemélyeket fogják adóztatni, az ő adóterheiket fogják megnövelni.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.17. 11:22:22

Az adó nálunk két okból magas;

1. finanszírozza a hatalom elbaszott, impotens, és saját zsebre is dolgozó pénzügyi politikáját,

2. finanszírozza azt a leosztott pénzt, amit az általunk választott politikusok juttatnak el hozzájuk közel álló körökhöz.
A konkrét informatikai példa valóban aprópénz a többihez képest, csak pár tíz milliárd Ft,

3. finanszírozza az értelmetlen óriásprojektekre felvett hiteleket, amiknek egy része lásd 2. pont.

Itt szerintem szét kell választani a dolgokat: az adóelkerülés aránya valóban magas - de összehasonlítva az elfolyt milliárdokkal, valószínűleg (legalább) egálban van.

És akkor most a felmerült kérdésre válaszolva:

"Le kéne számolni azzal a mítosszal, hogy az emberek kizárólag azért csalnak adót, mert nagyok az adóterhek. Persze, nyilván jelentős szerepe van ennek is."

Nézd meg a gazdaság lelassulását a csak pár százalékkal megnövelt adóterhek után.

Legkevésbé probléma a magas adónál jelenleg az adó nem fizetése... per pillanat éppen leáll az ország gazdasági motorja. Mi fogja majd bebikázni? Az adócsökkentés.

Itt van az a pont, amikor megéri elhagyni a vállalkozásoknak Magyarországot. Nagyjából és egészében csakis ez számít. Engem vállalkozóként, nem érdekelnek a politikai lózungok, csak a számok. A lózungok a droid agymosott szavazóknak szólnak (én még szavazó sem vagyok).

Egyébként én is konkrét példa vagyok. Nem kívánok adót csalni. Ehelyett céget csináltam külföldön - nem offshore, EU ország, az egyik legfejlettebb, legjobb életkörülményeket biztosító ország.

Kiszámítható, nem ötpercenként változó adórendszer, X összegig egyáltalán nem kell adót fizetni, ami ott nem sok, nekem kb. minden.

Kettős adózást elkerülő egyezmény van az említett ország és Magyarország között, úgyhogy a magyar állam tehet majd nekem egy szívességet.

Ahogy Furcsán Nyerenc mondta, el lehet innen menni. Köszönöm a lehetőséget, and be a real citizen of the European Union, ahogy mondani szoktam... (o:

"De egy olyan országban kellene az adómorált javítani, ahol már a 12 éves gyerekeknek is azt tanítják, hogy teljesen elfogadható megoldás az, hogy ha nem tetszik az aktuális hatalom, akkor az ember nem fizet adót (ld. a passzív ellenállás pozitívumként való értékelése a történelem-oktatásban)."

Igen, ez így van, attól eltekintve, hogy nem az aktuális hatalom, hanem egyáltalán a hatalom. Állampolgári kötelességem talán finanszírozni a haveri köröket, a korrupt államgépezetet, és az inkompetens vezetőket?

Ja, hogy bizonyítsam be? Köszi, de tudom, hogy megszopatnak mint Mendozát, vagy Zsanettet. Inkább tényleg elmegyek, és fizetek adót egy normálisan működő államnak. Nem csalok adót, egyszerűen nem ide fizetem majd.

Azért annyiban talán jó az egész, hogy lassan mindenki ráébred arra, hogy érdemes körbenézni a nemzetközi színtéren.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.17. 11:26:08

"2 okból" korrigálva "3 okból"-ra. (o:

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.17. 11:27:11

De mondhatom röviden, a hatalom jelenlegi üzenete:

TÖK MINDEGY, MI MIT CSINÁLUNK, MI MEGTEHETJÜK, TE MEG KUSSOLJ ÉS SZOLGÁLJ.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.17. 11:28:42

Csak ma két hír az index főoldalán egymás mellett:

index.hu/politika/belfold/mendoza4883/
index.hu/gazdasag/magyar/slhu080117/

Ez ma Magyarország.

gravy_t 2008.01.17. 11:45:09

igneous 2008.01.17. 08:45:21

a minimálbér adómentessége csak alkalmazottak esetében áll fenn, tehát a vállalkozó ugyanúgy fizrt mindent, hiába minimumra jelenti be magát. de ez sem teljesen igaz, mert:

aki vállalkozóként minimálbérre jelentette be magát, annak (talán tavaly ősztő, vagy 2006 ősztől?) a minimálbér _duplája_ után kell tejelnie, mondván, a vállalkozó úgyis csal (ennyitarról, hogy senki sem tekinthető bűnösnek ...).

persze aki tényleg nem keresi meg a minimálbér 2szeresét, az nyilatkozhat, hogy akkor kevesebb jövedelem után adózna, akkor viszont a pech majd jól szétvegzálja. és ha akarnak, találnak is büntetnivalót.

Nyugdijasmonnyonle 2008.01.17. 12:30:29

Az egész túladóztatás alapja, hogy az állam túlvállalja magát. Különösen szociális téren.

A szlovákok azzal kezdték, hogy tövig megnyirbálták a juttatásokat. Lett is éhséglázadás. Nálunk ilyet a hatalom a taxisblokád óta nem mer bevállalni. Erre sem a mostanitól nem kell számítani, de a Viktor sem lesz botor legyalulni a népszerűségét.

Nálunk 101 különféle jogcímen lehet nyugdíjszerű ellátást igényelni, de tényleges befizetés csak a versenyszféra 1.6 millió alkalmazottjától érkezik meg a magánvállalkozásoktól.

És akkor még nem beszéltem arról, ha a minimálbéres Ratkó-gyerekek elérik a nyugdíjkorhatárt. Mennyi nyugdíj fog minimálbér után járni? Az lesz ám az éhséglázadás.

Az sem biztos, hogy az államnak 200mld HUF fölött kéne egyetemi oktatásra költenie, amikor mérnöknek senki sem akar menni, a többség médiamenedzser akarna lenni.

Nem beszélek itt például a MÁV évi 100mld fölötti támogatásáról a költségvetésből.

Egyszerűen meg kellene szabni egy százalékos határt (kb. 35%), amit az egy fő től elvont adó és járulék nem haladhat meg, ki kellene számolni, hogy az milyen kiadásokra elég, oszt jónapot.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.01.17. 17:48:33

Minden demagógiától mentesen az biztos, hogy az elmúlt 15 évben az adóbevételek jelentős része az egészségbiztosítási és a nyugdíjbiztosítási kassza hiányának pótlására ment, az előbbi először 2007-ben maradt a kereten belül és nem kellett az adókat odairányítani. Szerintem nagyon fontos volna az állam diszrekcionális jogkörében elkölthető adókat és a jogosultságokra váltható járulékokat egy nagy-nagy fallal elválasztani egymástól. Akkor egyrészt kiderülne, hogy a járulékcsökkentés egy nagy demagógia, másrészt külön-külön lehetne arról beszélni, hogy ki mit szeretne "ingyen" kapni a rendelőben, kórházban, és mennyi nyugdíjat akar, hány év munka után, és külön arról, hogy mi a fenének szed az állam annyi adót. Amíg ez a két dolog összekeverhető, addig szerintem nincsen egyenes kiút, ugyanis a magyar társadalom kereslete a szociális ellátásért és az egészségügyi szolgáltatásokért mind mennyiségi, mind minőségi értelemben nő.

Megjegyzem, hogy sem a járulékok, sem az adó nem tartoznak az EU szabályozása alá, tehát mindenért csak magunkat okolhatjuk.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.17. 19:03:32

Tegyük hozzá, hogy a teljes szja bevétel a hiteltörlesztés kamataira megy jelenleg. (Ez megérne egy külön Ron Paul témát. :D )

szejler 2008.01.17. 20:35:10

Még egy apróság.

Ahogy valaki említette, az adókerülés nemzeti sportja régi hagyomány (gyak. 500 éve űzzük). Még jó hogy profik vagyunk benne. És ezt a hatalom is pontosan tudja, sőt.

Amikor tavalyelőtt Ferenc kartárs meghirdette, a jóvilág végét, a kemény adóbehajtást, a közteherkerülők lemeszelését, azzal én egyet tudtam érteni.

Fel lehet rúgni a régi hagyományt, nép és hatalom hallgatólagos közmegegyezését a kassza lenyúlásáról.

De ne csodálkozzanak, ha a nép üvöltve rázza a kaszát, amikor tisztán látja a hatalom kezét könyékig merülni az államkasszában.

Az átlagember Oekoshottot tán nem ismeri, de hajszálpontosan érti, látja az állami korrupciót. Merthogy neki is van benne gyakorlata.

Marketinges · http://labrador.blog.hu 2008.01.17. 21:18:59

Tisztelt Szerkesztők!

Küldtem nektek egy írást, de azt a viszont mailt kaptam, hogy nem vagyok jogosult nektek mailt küldeni. Hűha. Ez miért ilyen bonyolult?

Villányi Balázs
konzervativizmus.lap.hu

rosencrantzhu 2008.01.17. 23:45:21

Mechanikus okoskodás helyett nem kellene legalább egy számot idézni? egy ilyen témáról úgy írni, hogy abban a numerikus billentyűkhöz hozzá sem értek, elég érdekes. Alátámasztatlan állítások, városi legendák és nagyvonalú kinyilatkoztatások: jójó, hogy ez egy blog, de ha már ezt a témát választottad...

néhány ajánlott irodalom:

Bakos P. - Benedek D. - Bíró A. - Scharle Á. [2007]: A magyar adórendszer hatékonysága. PM Munkaanyag

Krekó J. - P. Kiss G. [2007]: Adóelkerülés és a magyar adórendszer. MNB-füzetek

Benedek D. - Lelkes O. [2006]: A magyarországi jövedelem-újraelosztás és egy egykulcsos adóreform vizsgálata mikroszimulációs modellel Közgazdasági Szemle, LIII. évf., 2006. július–augusztus (604–623. o.)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.18. 01:07:39

Mivel kapcsolatban vársz számokat?

Bizonyítsam be számszerűleg, hogy többen adóznának, ha egyszerűbb lenne az adórendszer, kevesebb gumijogszabály lenne, és persze alacsonyabb lenne az adó?

Jelen pillanatban még csak nem is az adózási morál szempontjából érdekes az adóteher, hanem a gazdaság lefékeződése szempontjából. Láttál tavalyi előzetes GDP adatot mostanában?

Városi legenda? Esetleg az, hogy a cégnév, a projekt, és a fővállalkozók említése nélkül írom a posztot? Hülye azért nem vagyok. (o:

Vagy az autópálya-építési költségeket szedjem össze országonként?

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2008.01.18. 01:21:43

Nem adóznának többen a kisvállalkozói szférából, mert amit a kevesebb adó ad nekik azt zsebre vágnák. Az duma, hogy csökkentett vállakozói terhek mellett a melós többett kap, az nincs.A tisztességes magyar magánzó a pluszt nem a munkavállalójának adja, hanem vesz belőle geci drága konyhabútort.Bért meg nem emel, inkább azt mondja:örülj, hogy van munkád!Eközben te hiába tudod, hogy törvénytelen amit tesz, de nincs aki megvédjen.
Dolgoztam olyan cégnél(nem túl rég), ahol közölték, hogy at iden nincs jutalék,mert szarul megy a cégnek.A pofám előtt rakták be a másfél milliós konyhabútort.
Kevés olyan kkv vállalkozó van aki nem lopja meg az alkalmazotjait

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2008.01.18. 01:23:30

Ne legyenek álmaitok,vagy ha vannak, ne ezek!

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2008.01.18. 01:26:45

egyiketsem · egyiketsem.blog.hu 2008.01.17. 11:22:22
és hatalom finaszírozza a saját zsebre dolgozó adó és egyéb kerülő "állampolgárt"?.

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2008.01.18. 01:33:41

Eleve a társadalom nem érti miért kell adót fizetni,pedig ésszerű válasz van rá(társdalmi szerződés elméletek).Ha valaki olvasta Illyés Gyulától "A puszták népe"című szociográfiát az tudná,hogy a magyar úgy működik:ami közös az az enyém, ami az enyém az senkié.Negatív összegű játszma több mint száz éve?

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2008.01.18. 01:39:58

A vállalkozó is azért jelenti be magát minimálbérre a saját vállakozásában, mert nagyok terhek. Az ilyen mondás mögött viszont az is ott van, hogy ha nem lennének ekkorák, bevallana mindent.

Ne légy naiv!Akkor se tenné ezt, ha pénzt kapna érte.Ez Magyarország nem Nyugat_európa!

mentalraptor 2008.01.18. 09:16:49

Sanmigueljosé:
Látod, te pont ezért rohadsz meg csicska alkalmazottként. És engem elégtétellel tölt el, hogy életed végéig egy ilyen frusztrált csíra maradsz. Jól áll neked.
Volt egy régi punk zenekar, egy időben be oltak tiltva. Az egyik daluk refrénje az volt, hogy "Ki a hülye? - Főnök, főnök!"
Imádom, amikor a kiskutya arról csahol, mi van az asztalon, pedig nem is látja, nem éri fel.

mentalraptor 2008.01.18. 09:24:34

egyiketsem:

Ne bizonyítsd be, nincs értelme. Amiről beszélsz, annyira nyilvánvaló, hogy, aki nem látja, annak mondhatsz bármit.
A vállalkozóknál az adócsalás nem egy mentalitásból fakadó hajlam, hanem kényszer. Amíg a kockázat megéri anyagilag, addig megteszik. Tehát, ha adócsalással megtakarítok félmilliót, akkor megteszem, ha csak ötvenezret, akkor nem teszem meg. És, hogy erköcslileg ez hogyan értelmezhető? Mindenki annyit lop, amennyit mer. A melós a gyárból, az irodista az irodából, a vállalkozó az államtól. Mindenki lop, ez tény. Attól, hogy sanmigueljosé csak két tekercs budipapírt mer kilopni az üzemből, még nem lesz becsületesebb annál a vállalkozónál, aki fiktív számlákkal calja el az áfát. Jó, jó, a wécépapír kisebb érték! Igen, csakhogy annyit is forgat vissza a csóringer melós. A vállalkozó meg menő cuccokat vesz, aminek van adótartalma, ezáltal kompenzálja a kiesést. És sok melós sokat lop, meg ilyesmi, és szépen kiegyenlítődik a számla. Nincs becsületesebb ember a többinél. A morál vagy egységesen szar, vagy sehogy. Senki ne érezze már úgy, hogy kisszerűsége okán felmentést kaphat.

rosencrantzhu 2008.01.18. 09:56:58

igen, pontosan azt várom, hogy ha beleütöd az orrod egy gazdasági témába, akkor tájékozódj. az nem tájékozódás ugyanis, hogy körülnéztél a környezetedben, aztán levontál belőle néhány jó nagy általános igazságot.

Ez egy érdekes téma, rajtad kívül vannak páran, akik ezzel sokkal behatóbban, alaposabban, a megismerés szándékával foglalkoztak (ld. az irodalom), nem pedig a zsigeri panaszkodás attitűdjével.

pl. hogy ez igaz -e vagy sem, az messze nem olyan egyértelmű, mint ahogy te gondolod, ráadásul olyan puha, pontatlan állítás, hogy mindenki bólogathat rá jólesően:
"Bizonyítsam be számszerűleg, hogy többen adóznának, ha egyszerűbb lenne az adórendszer, kevesebb gumijogszabály lenne, és persze alacsonyabb lenne az adó?"

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.18. 10:37:33

Rosencrantzhu,

Húha-húha.

Igen, és akkor bizonyára azt is tudod, hogy két tábor létezik:

1. az egyik szerint az adócsökkentés nagyobb adóbevételt jelent a felpörgő gazdaságból (érvnek itt van a jelenleg totálisan lefékezett gazdaság nem olyan sokkal magasabb adók mellett - százalékban),

2. a másik szerint meg szorosra a szíjat, emelni az adókat, APEH-rohamosztagokat kiküldeni, akik egy hibás de számszakilag nem problémás számláért akár százezres nagyságrendben kiszabhatnak büntetést - ha ukázba van adva a pénzbeszedés, mert politikusék éppen elbasztak valamit - és alapfeltételezésből dupla járulékot a vállalkozóknak, hisz adócsalók, ha meg nem tudja fizetni, akkor majd kimegy az ellenőr, és beleköt a számla színébe is.

Na, én az első tábor híve vagyok, sőt még azt mondanám, már az is elég lenne, ha az állam tényleg csak fejni akarna, és nem levágni.

Meséljek arról, amikor az adózó volt felelős akkor is a hibásan kitöltött nyomtatványért, amikor az útmutató volt hibás? Hogy nem jól számol az ellenőrző program, de az abból adódó hibákért is az adózó a felelős? S ha ezt felhozom, szintén demagógia?

Kedves vagy, hogy beírsz szakirodalmat okulásomra. Megfelelő válasznak veszed, ha én is belinkelek mondjuk 3szor ennyit, kérve hogy olvasd el, vagy rájössz arra, hogy nem ártana, ha fikázás helyett konkrétan érvelnél?

Ezek miatt a számkérések miatt elolvastam megint a posztot, csak hogy tudjam, mire jönnek a válaszok. (o: A poszt ezekből állt röviden:

Devecser, romák - hagymapucolási tevékenység ellehetetlenítése a szabályozással -> roma munkanélküliség, bűnözés (ez nagyon halvány utalással).

Kérdés: állami vezetés inkompetenciája kontra polgár lehetőségei ez ellen. (Vitatható - inkompetens-e az állami vezetés - vitasd. :) )

Állítás: az állam pazarol a közbeszerzéseknél.

Költői kérdés: "Szóval, mit tehetünk, Európa egyik legszorosabb adóprése alatt, a túlszabályozott Európai Unió polgáraként?" - lásd hagymapucoló cigányok, lomizók kontra szegénység, bűnözés.

Na, akkor most hova kellett volna nekem számokat írnom?

De ettől függetlenül volt egy megjegyzésem:

"Jelen pillanatban még csak nem is az adózási morál szempontjából érdekes az adóteher, hanem a gazdaság lefékeződése szempontjából. Láttál tavalyi előzetes GDP adatot mostanában?"

Tessék, itt a számod, keresd meg. (o:

---

San Miguel José,

Eddig azt láttam, hogy "minden vállalkozó adócsaló", "senki sem fizet adót", "ennek itt nálunk hagyománya van", "az adócsalók miatt magasak az adók". S a poszt vélemény arról, hogy ezt állítani a valódi demagógia.

S erre azt mondtam, minden közbeszerzés levajazott, mindenki leveszi a részét, minden politikus korrupt, és a hozzá nem értésüknek, populizmusuknak fizetjük meg az árát a magasabb adókkal. Néhányak szerint meg ez a demagógia.

De nem vagyok végletesen makacs, kiegyezhetünk egy "csak néhány közbeszerzés korrupt", "csak néhány politikus tolvaj", "csak néhány gazdasági döntéshozó inkompetens", "csak néhány vállalkozó célja és eszköze az adócsalás". ;) Akkor már közelebb járunk az igazsághoz.

És még valami.

Adóelkerülés adócsalás. Ennek ellenkezőjét állítani szintén demagógia.

Kéretik nem elfelejteni, hogy miért vannak a megszorítások.

a nagy levin 2008.01.18. 11:03:32

Nem nagyon van más megoldás, mint a sziszifuszi "ellenállás". Becsületesnek maradni akkor is, ha az hátrányokkal jár. Blogolni, megírni, rámutatni, civil szerveződni, ha kell anyagilag is összefogni és pereskedni, konkrét és főleg önkormányzati ügyek esetén tüntetni, a nyilvánosság erejét és szerepét visszaállítani. Mindez persze csak akkor működik, ha leválunk a pártpolitika gyulladt és gennyes csecséről és ügyeket nézünk, nem színeket. Ugyanez vonatkozik a médiára is. Meg kell teremteni és
meg kell őrizni és erősíteni a demokrtaikus reflexeket, csökkenteni kell a negatív összegű társadalmi játszmákat.

Magyarországon a törvények csak tájékoztató jellegűek, a törvény betűje gyenge, szelleme pedig alig-alig pislákol, legyen szó közbeszerzésről vagy önkormányzati rendeletekről.

A posvány adott, pártfüggetlen és mélyül. Én nem tudom a megoldást.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.18. 11:15:23

Opp, tagnek vette a nem egyenlőt. Szóval,

Adóelkerülés NEM EGYENLŐ adócsalás. Ez demagógia. Tessék gondolkodni a törvény megírásakor, és nem megszavazni elolvasás nélkül, mint az EÜ törvényt.

Rosencratzhu,

kérnél helyettem San Miguel Josétól számokat erre vonatkozóan:

"Kevés olyan kkv vállalkozó van aki nem lopja meg az alkalmazotjait"

Nekem nincs pofám hozzá. (o:

San Miguel José,

"Nem adóznának többen a kisvállalkozói szférából, mert amit a kevesebb adó ad nekik azt zsebre vágnák."

Igen, van ilyen is. De az EVA pl. pozitív példa volt. Még úgy is, hogy nyilvánvalóan elizélt volt az első 15%, de fogadjuk el puhatolódzásnak, vagy a holdudvarnak biztosított kedvezményként, vérmérséklet és oldal szerint.

Tudod mekkora dolog lenne még az is, ha egyéni vállalkozó ÁFA-t befizeti a költségvetésnek, befizet még mondjuk 20% EVA-t azon felül, vagy legyen 30%, és csókolom, ennyi az adminisztráció, no baszogatás, no könyvelő, no adószakértő, mert nincs miért?

Ugyanis, Te mint alkalmazott, a vállalkozónál, baromi sokba kerülsz, akkor is, ha nem dolgozol.

A vállalkozó viszont akkor dolgozik, ha tud magának munkát szerezni, akkor van pénze, ha dolgozik, és addig, amíg tud.

Jah, hogy vannak sikeresek is? Igen, és szokták is irigyelni őket. Hát fel kell jelenteni vagyonvizsgálatra. (900.000/kopf adóhiány, szánalmas - de ne tévedjünk, nyilván csak azért, mert ügyesen elrejtették.)

"Az duma, hogy csökkentett vállakozói terhek mellett a melós többett kap, az nincs."

Igen, amikor az ember vállalkozást alapít, akkor magának csinálja, a melós csak erőforrás, mint a kocsi.

Az, hogy hogy becsüli meg az erőforrását, az minden vállalkozónak saját döntése, és egyben emberi habitusát is mutatja.

Ha ő minimálbért fizet Neked, és Te így is ott maradsz, akkor jól teszi, hogy csak annyit adott Neked, miért is adna többet?

Annyiért is dolgozol, és talál a helyedre is annyiért valszeg. Tehát Neked, mint melósnak marad az irígység a konyhabútorra, vagy az önfejlesztés, önérvényesítés.

"Bért meg nem emel, inkább azt mondja:örülj, hogy van munkád! Eközben te hiába tudod, hogy törvénytelen amit tesz, de nincs aki megvédjen."

Mi a törvénytelen, ha nem emel bért?

Dehogy nincs aki megvédjen. Saját magatok, a kollektíva. Fogjatok össze, és álljatok ki magatokért, álljatok fel egyszerre. Ti magatok vagytok az erő, de mástól várjátok a segítséget, s csak puffogtok. Mint ahogy az egész ország is.

"Dolgoztam olyan cégnél(nem túl rég), ahol közölték, hogy at iden nincs jutalék,mert szarul megy a cégnek.A pofám előtt rakták be a másfél milliós konyhabútort."

Az a másfél millió nem sok ember jutalékára lett volna elég, adózva persze. Hát ja, ezért éri meg inkább vállalkozónak lenni, semmint melósnak.

Én is végigjártam a szamárlétrát, és elegem lett abból, amit Te is meséltél, azzal együtt is, hogy azért nem dolgoztam rossz helyeken, inkább csak többre vágytam, arra, hogy a saját sorsom a saját kezemben legyen.

Egyébként ehhez nagyjából 15 év kellett, és még nem is biztos, hogy sikerült. De megdolgozom érte, és nem nyolc órát. Tegnap pl. 14 óra volt, de legalább magamért, és tudom mi célból.

Tudod hogy kezdődött az út? Elkezdtem a főnök fejével gondolkodni. Érdemes, tanulságos. Második lépés, saját sorsodért csak Te vagy felelős. Innen már könnyű eldobni minden ideológiát.

A helyzet az, hogy a létra alján lévő melósnak nem marad semmi, csak az önsajnálat, valamiféle baloldali, kommunisztikus ideológia (tapasztalatból beszélek, mármint megéltem ezt), esetleg még heveny zsidózás (mint a volt kollegám szokta, aki még 10 év után is ott ül azon a helyen, a nagybankban, amit utál, és fikáz ezerrel gondolom még most is), és miután kellően kiszenvedte magát, és még időben észbe kapott, elgondolkodhat rajta, hogy ok, ezt dobta a gép, mit tehet érte, hogy jobb legyen?

Én a szakterületemen a legeslegeslegalján kezdtem. Frusztrált voltam, könnyen összevesztem másokkal, együtt utáltuk a főnökséget. A szerencsém az volt, hogy ezen fiatalon túlléptem, főiskola, szakmába belevetettem magam, ennek a tapasztalatait később értékelték máshol, eljöttem azonnal, amikor nem tetszett valami, a másiknál már többet kértem (sosem úgy tárgyaltam, hogy nem volt állásom), és egyre több referenciám lett.

És közben szinte elröppent az a 15 év, mert élveztem is a munkámat. Ez nagyon fontos.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.18. 11:16:14

"A posvány adott, pártfüggetlen és mélyül. Én nem tudom a megoldást."

A szaros WCpapírt sem szoktuk újra felhasználni...

a nagy levin 2008.01.18. 12:23:53

A szaros WCpapírt sem szoktuk újra felhasználni...

Hát ha rajtam múlik, nem is fogjuk. De nem csak rajtam múlik. Viszont a környezetemben mindenkit arra biztatok, hogy lehet ezt másképp is csinálni, akár másképp szavazni vagy nem is szavazni egyáltalán.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.18. 12:29:03

a nagy levin,

A nickemnek és a blogom nevének is kb. ez a története. Ha már nem hajlandóak a szavazócédulára a spanyol (asszem) példához hasonlóan "Egyiket sem" választási lehetőséget tenni, akkor csináljunk egy "Egyiket Sem" nevű pártot. (o: Szerintem még választást is lehet nyerni ezzel az egy programmal. (o:

a nagy levin 2008.01.18. 13:56:02

Azt persze nem annyira értem, mi a tanulsága a poszttal kapcsolatban az egyéni felemelkedésed sztorijának (még ha jó is tudni, hogy neked "sikerült" 15 év alatt, amire vágytál /???/ ).

Mert a poszt az valami olyasmiről szólna (vagy nem?), hogy a jog legyen az emberért, teremtsen értelmes és kiszámítható körülményeket és a "közösség" érdekében hatékony szabályzóként működjön, ne pedig kiskapukkal tűzdelt, végrehajthatatlan és helyenként irracionális szabályként, amire hivatkozva visszaéléseket lehet elkövetni és erőforrásokat lehet pazarolni.

Nálunk sem a minőségi jogalkotás, sem a normakövető magatartás, sem a végrehajtás nem túl jó - ez most nem valami céltalan busongás akar lenni.

Sokat írtak már arról, hogy a "közjó" (bármi is legyen az, bár ez sem elhanyagolható kérdés) szempontjából fontosabb a normakövető társadalom működő szabályokkal és intézményekkel, mint az elvonás és adóterhek, újraelosztás szintje.

A magyar ugar feladványa az, hogy egymást gyengíti a társadalmi alrendszerek alacsony minősége (mindegy, hogy önkormányzatok, oktatás vagy egészségügy és ezek szabályozása a kérdés ) és az egyre kevésbé normakövető hozzáállás az emberek nagy részénél, ami ráadásul párosul egy passzív és etatista hozzáállással.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.18. 14:20:28

a nagy levin,

a poszthoz semmi köze, csak a melós kontra vállalkozó témában jött elő, a melós-megközelítésre válaszul. Illetve talán kicsit magyarázatul is a saját nézőpontomra.

A 15 év meg annyiban érdekes, hogy azért nem karikacsapás akkor sem, ha tudod, hogy mit csinálsz, és persze sokan csinálnak ideológiát abból is, hogy kinek mi miért sikerülhet. Pedig tényleg csak ennyi - a saját sorsért saját felelősség felismerése. Ha ez alap lenne, nem lenne pl. antiszemitizmus sem.

Bár egyébként ez az "elért-dolog" is teljesen viszonylagos, mindenkinek más jellegű a célja. A rossz az amikor cél sincs, és ugye van az a mondás is, hogy "célozd meg a csillagokat, és ugord át a kerítést".

Ez az egyénen múlik, a rendszertől függetlenül, persze a szélsőséges esetektől/rendszerektől eltekintve - de ekkor szerintem a kor adja az emberek valódi életfeladatát, azaz a rendszer megváltoztatását.

Nekem az volt a célom, hogy szakértővé váljak egy területen, viszonylag független lehessek az adott rendszer keretein belül - legalábbis én dönthessek, választhassak, és még szeressem is.

Másoknak ennél nagyobb céljaik is szoktak lenni, nekem most lett egy új, hogy már csak magamnak dolgozzak, illetve nekem dolgozzanak, én meg kertészkedhessek, asztaloskodhassak, kocsit szerelhessek csak úgy, s hétköznap, miközben a melósok végzik, amiért a fizetésüket kapják. (o: Azaz, azt csinálják, amit most még én is.

Ez azért érdekes, mert attól a ponttól fogva a pontenciális adóelkerülő, adócsaló, tolvaj-kapitalista-főnök kategóriába számíthatok, azaz pont abba, amit én is gondoltam erről az egészről akkor, amikor a puska másik felén voltam. Gondolom ez lesz megint 15 év, és utána mehetek politikusnak is... :D

Igen, alapvetően arra akartam kilyukadni, amit mondtál, kb. ez a libertárius megközelítés (javítson ki valaki ha tévedek ebben). Közös, mindenkire vonatkozó, értelmes, kidolgozott törvények, mindenkire vonatkozó következményekkel, átlátható működéssel, a legteljesebb nyilvánossággal, és az azon felüli szabadsággal.

Egyébként mindig azt vallottam, hogy AZOK közülünk valók, és ugyanazon körülmények között a víz másik oldalán lévők közül is elkeserítően sokan ugyanazt csinálnák. Ezért sem látok más megoldást, csak a tiszta helyzetet. De jelen pillanatban úgy tűnik, ez valójában senkinek sem érdeke.

A hangsúly nálam viszont azon van, hogy a rendszert csak felülről lehet megváltoztatni, ezért a fentiek felelősségét nagyságrendekkel nagyobbnak tartom. Alulról nem lehet, mert a tömegnek sosincs agya, nincs erkölcse és főleg, nincs felelőssége. Ha a fejnek sincs, akkor gáz van, akkor mindenki fogjon egy bunkót, és deathmatch.

mentalraptor 2008.01.18. 16:02:53

Kedves Don Quijote, alias egyiketsem!

A magyar vállalkozó egy mocskos féreg, aki meglopja az államot és a mélyen tisztelt dolgozóját, akinek rabszolgamunkájából él. Na, hát ez a helyzet.
Akkor már csak azt nem értem, miért nem a Tesco-hoz, Coca Cola-hoz, Bosch-hoz, Auchan-hoz, Hankook-hoz tetszenek menni dolgozni a kedves munkavállalók. Persze, hiába is mennének, hiszen egyik sem vesz fel alkalmazottat, hanem külsős cégeket bíz meg a munkaerőszükséglet kielégítése céljából. Így, miközben megkapja a munkahelyteremtő állami milliárdokat, közben bejelnetett alkalmazott után nem adózik. Oké, a managenet be van jelentve, de azzal vége. A külsős cégek, akik melóssal ellátják a multikat, mind magyar vállalkozások, és ők foglalkoztatják a melósok 70%-át Magyarországon. Ők fizetik meg az adóterheket a multik helyett. És persze a multik jól letörik a vállalkozási tarifákat, ami végül a melós munkabérén látszik megleginkább, s miután a melós, vagy bármilyen nemű alkalmazott kb. az orráig sem lát, mindenért a magyar vállalkozót okolja. A multi meg röhög a markába. Az összes volt magyar termelőüzem multi kézen van. A benn dolgozó emberek 90%-a külsős által dolgozik ott. Amíg ilyen helyzet, addig kár morálról és GDP-ről ugatni. GPD!!! Amikor meghallom, ökölbe szorul az agyam. GDP a seggem!

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.18. 16:47:54

Az óvodában annak idején malom volt a jelem. :D

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.18. 17:09:45

Mondok jobbat, nem is kell ide multi példa. Amikor még képben voltam ezzel kapcsolatban, jópár éve, az APEH kiadta az adatrögzítést vállalkozóknak, akik aztán ahogy esett, úgy puffant módon fizették a rögzítőket.

Olcsóbb volt, mintha saját rögzítőket alkalmaztak volna, mivel akkor munkabér utáni járulékot is kellett fizetniük. De valszeg számolni ők is tudtak... gondolom volt egy paktum, hogy titeket nem ellenőrzünk, hogy hogyan fizetitek ki az embereiteket.

Ha jól emlékszem, az APEH még termet, gépeket is biztosított nekik, úgyhogy pláne biztos volt, hogy nem tudnak számolni.

Vagy - kívánom hogy így legyen - ők annyi pénzt adtak a fővállalkozónak, hogy ki tudta volna fizetni a rögzítőket, és akkor csak a fővállalkozó volt a simlis, az APEH nem, áááh, ők nem is tudtak róla.

qbr 2008.01.18. 17:57:31

Nem vagyok biztos abban, hogy az alulról induló kezdeményezések életképtelenek lennének (amit egyiketsem írt). Vegyük például a devecseri lomizókat. A helyi önkormányzatnak nyilvánvalóan az volt a baja, hogy nem származott bevétele a helyben folyó gazdasági tevékenységből. Ha elég értelmesek a helyiek, találnak megoldást, hogy a kecske is jóllakjon, káposzta is maradjon. Nagyon kiváncsi vagyok, mi lesz, és nem lennék meglepve, ha találnának valami helyi, egyszerűsített megoldást.

Nem gondolom, hogy a mikro,vagy kkv-k általánosságban nagyon rosszul bánnának az alkalmazottaikkal. Nekem eddig olyan tapasztalataim voltak, hogy kis cégnél személyesebb a kapcsolat, és sokkal inkább kölcsönösségen alapul a munka: ha 6 melósból akár 1-is kilép akkor, amikor sok a munka, bajba kerülhet az egész cég, mert az neki 15%-os munkaerőveszteség. Nem olyan egyszerű ám ripsz-ropsz találni megbízható, a munkájához értő embert. Az viszont igaz, hogy ha nincs munka, sokkal könnyebben megbillen egy ilyen cég.

A jelenleg a bérekre rakódó költségek baromira megnehezítik alkalmazottak felvételét. Nincsenek nagy közgazdasági ismereteim, de a mikrovállalkozás, ahol korábban dolgoztam, mindig át kellett, hogy gondolja, hogy milyen módon tud úgy fizetni, hogy a lehető legtöbbet kapja a bedolgozónk, a költségek miatt ne kelljen lehúzni a rolót, és a cég is támadhatatlan maradjon adózási szempontból. Mind a három fontos volt számunkra, de nagyon nehéz összeegyeztetni. Annak a cégnek az adózási morálja javulna alacsonyabb terheknél.

Én olyan megoldáson gondolkoztam, ami ahhoz hasonló, mint amit a minimálbér után fizetendő járulékok megduplázásával csináltak. Ott ugye az van, hogy ha akarsz, fizethetsz járulékot a minimálbér után is, de akkor fokozott APEH-ellenőrzésnek leszel kitéve. Tehát több és nagyobb kedvezmény, de ezek igénybevétele esetén fokozott ellenőrzés. Aki visszaél a rendszerrel, annak súlyos pénzbírság. De aki növekedni tudna kisebb prés alatt, azt hagyni kellene.

És az egyszerűség mindenek felett. Teljesen értelmetlen, hogy 5 különböző adónemet 5 különböző APEH számlára utalok. Fizetem szépen a banknak az átutalási díjakat. Végül is ez is a gazdaságélénkítés egy formája. Az APEH is az ellenőrzésre csoportosíthatná át sok munkatársát, ha kisebb lenne az adminisztrációja, mint a jelenlegi kismillió adónemmel.

qbr 2008.01.18. 18:05:57

hehe, ez még egy választási szlogen is lehetne:
azzal hogy 1 számlára kell utalni az adót egyben, megtakarítanak egy vállalkozásnak havi párszáz forintot. Összeadva vállalkozásonként kijönne a sokmilliárd:
"INTÉZKEDÉSEINKNEK KÖSZÖNHETŐEN A VÁLLALKOZÁSOK SOKMILLIÁRD FORINTOT TAKARíTHATNAK MEG!"

mentalraptor 2008.01.18. 18:42:43

egyiketsem:

Én egy ismert iskolaszövetkezetben dolgoztam, és magam is rögzítettem adatot az APEH-nak egyemista koromban.:-))
Amennyire tudom, ma is diákokkal végeztetik ezt a feladatot. Az OEP-ben is van ilyen meló, McDonalds sem kivétel.

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2008.01.18. 21:20:30

Elnézést Uraim, de tegnap kicsit kiakadtam (nem azt itt leírtaktól) és hirtelen felindultságból írtam amit írtam, emiatt sikerült idiótának,demagógnak lennem.
Ezúton szeretnék megkövetni mindenkit akit esetleg megsértettem.
Ahol élek ott nagy százalékban úgy mennek a dolgok ahogy leírtam.
Mentalraptor:képzeld el, képzem magam és nem maradok csicska, mint írtad.A jelenlegi munkahelyemen megbecsülik a munkámat és panaszra sincs okom, már.Nagyon sok rossz tapasztalatom volt, van.
Sokszor tényleg a túlélési kényszer viszi rá a vállakozót a trükközésre ez igaz és szomorú, de akin nincs ez a kényszer az miért teszi.
Ismerek tisztességes kisvállalkozókat, sok barátom van köztük.
Írigy meg nem vagyok csak mostanában gyorsan kiakadok.

Tisztelettel:San Miguel José

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.18. 21:36:05

Szia San Miguel José,
bevallom, nagyon megörültem a válaszodnak, már attól féltem, túl bántóan válaszoltam.

Tábornok 2008.01.20. 10:43:24

12 évig voltam válalkozó/cégtulajdos, már nem vagyok az, egyik sem.
Társam és én épitettük fel a céget a semmiből, roppant büszkék voltunk, hogy fejlődik a cég, alkalmazottak, uj veveők, stb.
aztán végetért a sikerttörténet, gondolom rajtunk is mult, de ott akadt meg igazán, mikor OV és barátai hirtelen duplára emelték a minimálbért, a jarulékkulcsot változatlanul hagyva, igy megtörtént, hogy az alkalmazottak felét el kellett küldeni.

2007 ben eladtam a vállalkozást, amig ezek a viszonyok maradnak nem vállalkozok itt semmire.

Adófizetés:
az utak szarok, az eü ellátás egy nulla, soroljam még, miért alacsony az adózási morálom?

mit lehet csinálni volt a kérdés?
rendszer változást, nagytakaritást, ha ugy tetszik forradalmat.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.20. 15:00:19

Igen, csak pont ez a problémám - ha a hozzászólásokat figyelemmel követed, lehet látni, hogy sokan igenis elsődleges problémának a tolvaj adócsaló vállalkozókat tartják, és az adófizetési morál meg nem léte mint elsődleges probléma merül fel.

Holott minimum azért egyenlőségjel tehető szerintem, tekintve a pazarló és pazarolni kívánó államot.

Ha forradalom lenne, attól még a vállalkozók iránti irányított ellenszenv megmarad, egyszerűen azért, mert a főnököt utálni szokták, a sikerest irigyelni.

Tábornok 2008.01.20. 15:35:32

az állam fejőstehénnek nézi a vállalkozókat, miközben ahogy irtad, az állam nyugodtan pazarolhat, lásd. idióta vezetők végkielégitése pl.

Egy kis vállalkozásnál nem lehet magasbéreket adni hivatalosan, hiszen a fizetendő járulékok - amit a vállalkozás fizet a dolgozók után - egyszerűen elviszik a pénzt, másrészt keret sem volt rá mindig.
Amig képviselők mindenféle bizonylat nélkül kérhetnek milliós költségtéritéseket, addig senki nem várja el tőlem, tőled, hogy én majd talpig becsületes leszek.

Tábornok 2008.01.20. 16:35:15

gondolom:)
az irigykedést sem értem, 1995-s autóval járok a mai napig, jártam akkor is, utoljára nyaralni külföldön 98 ban voltam, én is dolgoztam, mint az alkalmazottak, nemcsak osztottam az észt.
Probáltam igazságosan, normálisan hozzáálni a témához, de bizonyos szigoruság elkerülhetetlen.

simonmondja... 2008.01.20. 17:09:17

Ha tényleg olyan jól kiigazodnátok a világban, ahogy mondjátok, akkor nem az lenne a megoldásotok, ami.
Az elitet elkergetni?
Ezt a nevetséges baromságot komoly üzletember ki nem ejtené a száján.
Tudjátok, ki kergette el utoljára az elitet?
Rákosi.
Az ő megoldása volt az elit kizavarása a krumpliföldre.
Fel is töltötte a megürült helyeket egy új, tisztakezű, lelkes, fiatal nemzedékkel egyenesen a krumpliföldről.
Olyan bájos lenne, ha ennyi ésszel ti lennétek az új elit.
Sok lobogóhajú, fényeshomlokú.
De álmodozzatok csak.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.20. 17:28:10

Simonmondja,

"Ha tényleg olyan jól kiigazodnátok a világban, ahogy mondjátok, akkor nem az lenne a megoldásotok, ami."

Most azt hiszed, mondtál is valamit? (o:
Hozzászólásod értelme vázlatosan:

* Te úgy gondolod, eligazodsz jól a világban, s komoly valszeg üzletembernek tartod magadat, s mivel az itt hozzászólók által vázolt megoldások (nem tudom melyikre gondolsz) nem olyanok, mint amiket te látsz helyesnek, ezért az ezt ajánlók nem komoly üzletemberek, és nem is igazodnak el jól a világban. *

Gratulálok, válassz a kirakatból. (o:

Visszatérve, ha elolvastad volna a posztot, láttad volna, hogy nem ez volt a kérdés.

Hanem az, hogy mit lehet tenni akkor, ha a hatalom emberei mindent megtehetnek, amit maga a hatalom egyébként büntet, és alulról felfelé haladva a társadalomban, szabályozás címén teszi lehetetlenné a megélhetést - és ide még hozzátehetem azt is, hogy a társadalmi rétegek közti ellentétet fokozva - bár nyilván ez megvan magától is.

Erre van válaszod?

Egyébként itt van, amit én gondolok az elitváltásról.

egyiketsem.blog.hu/2007/11/24/az_elitvaltas_mitosza#more240361

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.20. 17:39:56

Egyébként, érdemes lenne definiálni, kicsoda, micsoda az elit egyáltalán ma, Magyarországon? Akit Simonmondja szerint Rákosi a krumpliföldre zavarna?

Na mindjárt kiteszem posztba az előzőt, kicsit átszerkesztve.

Tábornok 2008.01.21. 11:30:28

Simonmondja:
igazad van, rossz üzletember vagyok vagyis voltam, ez biztos.
Az elit, kicsoda is a mai elit, az e egyáltalán, szerintem csak az általad emlitett Rákosi féle krumpliföldről elitté avanzsáltak csökevénye........ez még alapvetően nem ok arra, hogy el legyenek kergetve, az ok leginkább az, hogy ez az elit röviden elkurta.
S mitől is elit az elit, anno is volt elit, akit aztán az emlitett módon a krumpliföldre vagy külhonba száműztek, erre az elitre a történelem folyamán kialakult dolgaik miatt általában felnéztek, az 1945 előtti elit már beleszületett az elitségbe, hiszen a történelmi elődök utódai voltak, azok hibáival és pozitivumaival.
Az elődökre fel lehetett nézni, hiszen akkor még vérrel és vitézséggel szerezte a többség a nemességét, vagyonát sem 18-20 év alatt harácsolta össze, hanem évszázadok során.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása