A Magyar Nemzet és a global issue-k

radio I 2007.12.09. 12:29

Ebben a bejegyzésben nem fogok olyan bölcseleti mélységekben kalandozni, amelyet jelen blog néhány cikke nagyon helyesen megtesz, hanem néhány gondolatomat szeretném leírni a hazai sajtó, konkrétabban a tegnapi Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjával kapcsolatban.

A hazai blogoszféra néha kényszerűen, általában azonban kéjes kárörömmel felvállalt szerepe a nyomtatott és elektronikus sajtó kritikája, ez azonban általában kimerül a fikázásban és a fölényes igazságosztásban.

Persze lehet, hogy én sem teszek többet, mindenesetre azt gondolom, jelzésértéke van a létező magyar jobboldal szellemi állapotával kapcsolatban a tegnapi Magyar Nemzetnek. Érdemes elolvasni. A magazin vezércikkében egy Lóránt Károly nevezetű ember három oldalon keresztül mereng a globalizáció borzalmain, végtelenül felületes érveléssel, vulgármarxista elemzési keretben, összeesküvés-elméletekkel támasztva meg álláspontját. Ja és: egyrészt a republikánus párttal kapcsolatban egy olyan kifejezetten elfogulatlan szerzőre hivatkozik, mint Hillary Clinton, a globalizáció elleni harcban pedig követendő példának az ATTAC tevékenységét állítja be. Na ki az ATTAC magyarországi alelnöke, na ki? Hát persze, hogy Tamás Gáspár Miklós. Hogy ne áruljak zsákbamacskát: a cikk olyan szar, hogy az Indymedian is kínos lett volna lehozni.

A hétvégi rovat közepén azonban mintegy nem várt kellemes fuvallatként ott egy cikk, amely az iraki események pozitív fordulatáról számol be. Alapvetően racionális, pozitív leírását adja a helyzetnek, de néhány értékelő megjegyzésből az látszik ki, hogy a szerző (Pósa Tibor) örül a sikereknek, magát a Nyugat oldalán helyezi el, nem kárörvend az amerikai veszteségeket citálva, neokonzervatív szavakkal: nem szurkol a szabadság ellenségeinek.

Hogyan lehet értelmezni ezt a kettősséget, amely a globális szimbolikus kérdésekhez való viszonyban látszik, valamint azt, hogy előbbi cikk a fő helyen, míg utóbbi az újság közepén elbújva jelent meg, tehát van hierarchia a két narratíva között? Azt, hogy a korábbi évekkel szemben már megjelenik a második sztori is, egyértelműen annak a jelének tartom, hogy a magyar konzervatívok szellemi pluralitása megjelenik a sajtóban, az viszont, hogy az első van a fő helyen, annak a jele, hogy ezen közösség jelentős része még mindig nem dobta el magától azt a naiv antikapitalizmust és antiamerikanizmust, amely egyébként valószínűleg nagyban a népi gondolat öröksége, viszont modern konzervatív politkát leginkább racionalitásának hiánya miatt nem lehet rá építeni.

Félreértés ne essék, nem akarok egyivású jobboldalt. De azt szeretném, hogy a fő helyen egy racionális, Magyarországot minden kétség nélkül a Nyugat elkötelezett tagjaként értelmező írás jelenjen meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr44257778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilu Bácsi 2007.12.09. 13:25:51

Egyetértek a szerzővel. Csoda, hogy a második cikk megjelenhetett.
A szélsőbalos ideológiák hangoztatásától hányingerem van. És mindez egy "konzervatív" lapban??? Bár a Fidesz is mondott már hasonlókat...

mr. pharmacist 2007.12.09. 13:34:58

ez úgy van, nagy újdonságot nem mondok, hogy maguk sem tudják, hogy kicsodák és mit akarnak mondani az olvasóiknak. a mn-ben évek óta megvan ez sokszorosan tudathasadt állapot. egy ilyen büdös semlegességben ücsörögve könnyen lehet ugatni ide is, oda is. azért is siralmas, mert a hétvégi mellékletekből a rövidke fingokra képes lapszéli figuráik inkompetencia okán kimaradnak, ezért értelmesebb figuráknak adhatnák át a terepet. de nem :(

ps.: úgy emlékszem, a népszabi hétvége melléklete olvashatóbb, bár régen volt a kezemben

radio 2007.12.09. 13:43:25

Csak azért írtam az egészet, mert fájlalom, hogy ugyan egyre erősebben jelenik meg az értelmes jobboldal iránti vágy és egyre komolyabb intellektuális erő van (pl. a blogoszférában)a formálódgató 'új' konzervatív szellemi körben, ez mégsem képeződik le a Nemzetben, ami azt jelenti, hogy a tradicionális jobboldal nem vagy alig képes hová tenni az inputokat. Ennek van jelzésértéke alapvetően.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.09. 14:10:30

az értelmes baloldal iránt is van ám vágy...:P

Paranoid Android2 2007.12.09. 14:18:50

Az a baj ezzel az írással, hogy rohadtul nem tisztázza, valójában mit is ért pl, konzervativizmuson? A naiv antikapitalzmusról, meg nyugatellenességről annyit, hogy kompország katonái úszkálva a két trágyadomb között, abban naivak legfeljebb, hogy ki tol ki velünk jobban. A "létező" kapitalzmus alternatívátlanságának hangoztatása, pedig csak azt jelenti, hogy nem nézünk ki a fősodratú médiából.
a napi sajtót meg bármilyen racionalitással vádolni elég naiv.

Sütemény1975 2007.12.09. 15:04:30

értelmes baloldal?
ez a két szó kizárja egymást :))))

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2007.12.09. 15:42:48

Ezeket hol olvastad a cikkben? Én egyáltalán nem találom őket. Pl. az "összeesküvés" szó egyszer van leírva, pontosan abban az értelemben, hogy a globalizáció nem összeesküvés. Vulgármarxizmusra egyáltalán nem találtam, tán ha példákat írnál. Hol dicséri az ATTAC-ot? Erre is példát ha lehetne.

Tartok tőle, nem ugyan azt a cikket olvastuk. Maga a cikk egyébként lapos és érdektelen - ez biztos - de a szemrehányásaid nem érvényesek rá.

Cgod · http://mertkellett.freeblog.hu/ 2007.12.09. 16:05:30

Mondjuk ez vicc es, hogy a nemzetben pont a kicsit se szelsobalos attac ot allitjak be pozitiv peldanak : )

2007.12.09. 16:08:59

Jövőre amerikában a neokonokat elküldik kapálni. (Nem mintha a demók jobbak lennének.) Négy év kuss jól fog jönni nekik ahhoz, hogy megújuljanak libertárius vagy paleo irányból.
Szóval biztos ezt a lejárt lemezt kellene nekünk idehaza remixelni?

lynx (törölt) 2007.12.09. 16:26:00

Paranoid Android2:

"A naiv antikapitalzmusról, meg nyugatellenességről annyit, hogy"

aki hisz a kapitalizmus alternatívájában, szükségszerűen álmodozó idealista, és ez nem fér bele a konzervativizmusba. Világos? A kapitalizmus nem egyes emberek eszméje, ellene tiltakozni olyan, mint a meteorológiai szolgálat ellen lázadni a rossz idő miatt.

sasika61 · http://sasika61mondja.blog.hu 2007.12.09. 18:23:52

Tisztelt Szerző!
Nem gondolnám, hogy az MN szent tehén lenne.
De mégis megkérdezném: nem legelésznek nagyobb vadak a magyar sajtó rétjein, muszáj nekünk is belétörölni a talpunkat?Ez a bátorság, hogy abba rúgunk, akit egyébként is rugdalnak?
Pharmacist:azok az újságírók, akik ott publikálnak nem rövidke fingokra képes lapszéli figurák, szerintem.
Ki a lófasznak hiszed te magad, hogy így beszélj róluk? Ha az általatok ezek szerint lenézett sajtómunkások ( MN, MNO, Hir Tv stb. ) nem lennének, a jobboldal régen szétesett volna a lassan már hatévnyi számkivettetésben.
Munkájukért részemről köszönet - nekik.

radio 2007.12.09. 18:27:43

"E folyamatból csak egy nagyon vékony társadalmi réteg húz hasznot, széles társadalmi rétegek viszont elszegényednek, a szakadék a gazdagok és a szegények között egyre nő. Kérdés, hogy lehet-e tenni ellene valamit.
Civil szervezetek, közöttük a nemzetközi pénzspekuláció megfékezéséért küzdő ATTAC, a még megmaradt szakszervezetek időről időre (...) hatalmas tüntetéseket szerveznek, amelyeken olykor négy-ötszázezer fő vesz részt." Hm. Szerintem itt az ATTAC-ról van szó, és nem mint a globálkapitalizmus ügynökeiről.

"Ha a gazdaság növekszik, mint ahogy ez tény, ugyanakkor a reálbérek csökkennek, az azt jelenti, hogy jelentős jövedelemátcsoportosítás zajlik a 'tőke' javára és a munka 'kárára'." Ez marxistának látszik, és nem is a legszofisztikáltabbnak.

A neokonokról. Ne azért támadjuk őket, ha támadjuk őket, mert ki fognak kapni a választásokon. Mellesleg kijelenteni, hogy Magyarország a Nyugat elkötelezett tagja, azért még nem véresszájú neokonzervativizmus.

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.09. 18:47:57

"nem legelésznek nagyobb vadak a magyar sajtó rétjein, muszáj nekünk is belétörölni a talpunkat?" De, igen keményen beléjük töröltük a 25 leggázabb magyar közszereplő bejegyzésben...

"nem lennének, a jobboldal régen szétesett volna a lassan már hatévnyi számkivettetésben" Muhaha, mintha a jobboldalt ez tartaná össze... Mi ez a kriptomiépes szöveg? Fogadok hogy a Magyar Fórumot is olvasod. :)

mr. pharmacist 2007.12.09. 18:57:25

kedves sasika,
az általálánosítást most gyorsan felejtsd el. amennyiben a magyar jobboldalt pilhál györgy, torkos matild és seszták ágnes tartják össze, akkor úgy kell neki. csókoltatom őket, majd virágot meg csokit is küldök, biztos nagy szükségük van rá, ezekben a szörnyű nehéz években.

sasika61 · http://sasika61mondja.blog.hu 2007.12.09. 19:20:51

Tetra: nem olvasom, idegen tőlem.
Pharmacist: Torkos szerintem jó újságíró, a többiek pedig végzik feladataikat, nélkülük egész sok ügy maradt volna titokban, lásd D209 stb.
Egészészen jók is vannak köztük, csak találomra: Néző László,Tőkéczki, Fritz
( tudom, hogy utóbbiak nem újságírók, de mégis ott publikálnak).
A népszabó lehet, hogy mint újság színvonalasabb, ezzel együtt undorítóbb.
Nem ők tartották egyedül össze a jobboldalt, de szerepük tagadhatatlan.
Üdv.

mr. pharmacist 2007.12.09. 19:30:50

az újságírás nem az a szalagmunka, ahol a gyártósor mellett a proli dógozik órabérbe. lehet jól, meg nemjól is csinálni. esetünkben ez az utóbbi (valljuk be, azért több potenciál van ebben az egész kritizálósdiban, mint a d209. ferenc még jót nevet is, ha találnak egy nomentánafittelína kft-t, mert elvannak vele néhány hónapig).
tőkéczki, fritz, stb más kategóriák, mint az említett pilhál, én különösebben nem szeretem őket, legyen ez az én bajom. az archívumból szoktam néha sokéve publikált cikkeket előtúrni, ha már egyszer.

megértem, hogy neked kedves vízió ez, maradj meg ebben, ha jólesik.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.09. 19:33:37

Tőkéczki és Pilhál hát azért nagyon nem ugyanaz... még akkor sem, ha Tőkéczkivel nem mindig értek egyet (legutóbb ilyen nagyon demokrata dumát nyomott pl). Pilhál viszont hiányozna, mert azon meg jókat lehet mulatni. De Pharmacistnak igaza van, ha a jobboldal összetartó erői ezek, akkor lelkük rajta, én viszont inkább megnézek néhány Monty Python epizódot, ha már.

sasika61 · http://sasika61mondja.blog.hu 2007.12.09. 19:48:45

Gabrilo!
A jobboldal nagyon sokféle akaratot, szellemet, személyiséget összefoglaló fogalom. Ezt te is tudod.
Nem mindenki,sőt különösebb kockázat nélkül kijelenthető, a többség nem vevő a konzervativizmus nagy elméleti kérdésere, de nekik is szükségük van arra, hogy jól odamondjanak a ballib tábornak, mert ez megerősíti őket elkötelezettségükben. Ezt a szerepet az újság jól betölti. Nyilván lehetne jobban is, normális viszonyok közt meg is vitathatnánk ennek mikéntjét. De nem abban a helyzetben, mikor a ballib sajtó ekkora fölényben van anyagiak, médiafelület stb. szempontjából.
Egy gyenge Pilhál cikk is tisztességesebb, noha nem színvonalasabb, mint Tóta W.publicisztikai munkássága ( tudom, hogy nem népszabós, de nyilván érted a példát ).

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.09. 19:56:00

De ha a jobboldalon valóban van ilyen sokszínűség - ami van természetesen - akkor miért kéne csak azért csipáznunk Pilhál marhaságait (amiket persze szeretek csak más szempontból, mulattatnak), mert ő is jobbos? És akkor nem lehet azt mondani, hogy érdemesebb megvásárolni a Reakciót mint a MN-et, mert előbbi kicsit jobb mint utóbbi? Értem én mit akarsz mondani, de attól mert pilhál "tisztességes", attól még nagy egy barom. És ha már a szellem embereként alkotásra adja a fejét, akkor lehessen már kritizálni - akár jobbról is.

Az a baj, hogy a fröcsögésre mindenhol több vevő van. Én aztán ballibezek istenesen, senki nem mondhatja hogy nem, de az öncélú, érvek nélküli ballibezés egy idő után uncsi. És ebben a legrosszabb az, hogy vannak színvonalas újságok konzi oldalon Mo-n. De a magyarnemzettel és Pilhállal kánonban fröcsögő nyugger mikor veszi meg teszem azt a Kommentárt? És abban nem csak magasrüptű elméleti elemzések vannak, vannak aktuálpolitikai írások - legutóbbi Körösényitől pl. Persze nincs kereplő-hangja a Kommentárnak, ezt aláírom. De ha a jobboldal szellemileg többet akar nyújtani, mint a balosok (amire szerintem képes), akkor miért kell leragadni a Népszava-Néphazugság- MagyarNemzet tengelynél? És csak azért nem b*szogatni Pilhált vagy Matildkát mert a mi kutyánk kölyke?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2007.12.09. 20:05:06

Gabriló!
Van legalább egy közös pontunk,a Reakciót én is színvonalasabbnak tartom,még UFI-s korában lettem tisztelője, a Kommentárra ti hívtátok fel a figyelmem, legutóbbi számát meg is vettem ( még nem olvastam ).
Nem gondolod-e azonban, hogy minden erényükkel együtt értelmiségi lapok, s peridikák lévén nem ugyanazt a feladatot töltik be?

radio 2007.12.09. 20:36:17

Ami szar, az szar.

Miért kell védeni azzal, 'nem azt a feladatot tölti be', hogy egy piaci szegmenst elégít ki? Ezzel az (amúgy relativista) érveléssel tökéletesen védhető Győzike, a Big Brother meg az összes vállalhatatlan szar, ami folyik a kereskedelmi médiából.

Egyébként meg lehet, hogy igazad van, és aki írja, az is tudja, hogy gagyi, amit csinál. De nem kell azt mondani, hogy ez tartja össze a jobboldalt. Én azt akarom, hogy közös erkölcsiség és politikai akarat tartsa össze a jobboldalt, ne a közös ellenségkép és a dolgok közös túlegyszerűsítése.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.09. 20:41:10

Nem, nem gondolom azt. És még csak azt sem akarom kétségbe vonni, hogy ballibéknél több a háttérzseton. A kérdés az, mi a fontosabb, a minőség, vagy a mennyiség? Nem ugyanazt a szerepet töltik be amúgy az "értelmiségi lapok." Lehet azon búslakodni, hogy kevesebb jobbos lap van, de lehet annak is örülni, hogy jobbon van Reakciónk meg Kommentárunk ami messze felülmúlja a Néphazugságot meg a 168 órát. "Always look at the bright side of life!"
Persze a Kommentárban nincsen Fidesz-zseton, nem úgy mint a sok balos lapnál, ahol van így vagy úgy pártpénz. De pl. a Heti Válaszban gondolom van, és az is elég színvonalas...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.09. 20:43:32

radio: tartsa össze az a jobboldalt ha van ilyen, ami a balosokat megosztja:)) Ők reklámozzák, mi meg csináljuk: elfogadjuk a sokszínűségeket, főleg a véleményekét, és tiszteletben tartjuk a szabadságjogokat, stb. Ez a blog - szerintem - egy demonstratív példa arra, hogy több vélemény is megfér egymás mellett. Lehet mondani, hogy nincsenek szoclibek meg kommancsok, noszaneki. Nem véletlenül.
De az ideológiai egyezésen való görcsölés maradjon is meg nekik;-)

Paranoid Android2 2007.12.09. 20:47:34

"aki hisz a kapitalizmus alternatívájában, szükségszerűen álmodozó idealista, és ez nem fér bele a konzervativizmusba. Világos? A kapitalizmus nem egyes emberek eszméje, ellene tiltakozni olyan, mint a meteorológiai szolgálat ellen lázadni a rossz idő miatt."
A kapitalizmus egy gazdasági rendszer, a konzervativizmus pedig egy ideológia. Az ideológia jellegzetes tulajdonsága, hogy viszonya fordított a valósággal. Nem a valóságból indul ki, hanem az elem terméke kívánja megmondani, hogy is kellene lennie a valóságnak.
A kapitalzmus azért olyan amilyen (sokszor országonként), mert a szabályokat másképp határozzák meg, vagy másképp tartják be. Ezt már önmagában bizonyítja a különböző vallások és etnikumok különböző sikeressége a kereskedelemben pl.
A kapitalzmus alternatíva nélküliségében hinni pedig, bigott maradiság, pont olyan, mint annak idején a szocialzmus egyedülvalóságát hirdetni.
Konzervatív azért vagyok, mert a kultúrát és örök emberi értékeket akarok megőrizni és nem a globalizált piacot, ami elpusztítja az elöző kettőt fejlődés, haladás címszó alatt. Ez a progresszió pontosan ugyanaz, amire a kommunisták is folymataosan hivatkoztak.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.09. 20:54:59

A konzervativizmus nem ideológia. nem véletlenül nem szereti sok konzervatív a konzervativizmus kifejezést - inkább beszélnek konzervatívokról. Maximum habitus, beállítottság, egyfajta szkepszis, de nem ideológia.
Hiszen épp azokkal szemben jött létre.

Paranoid Android2 2007.12.09. 21:41:28

Ja, de mégis szerinted a kapitalzmusnak nincs alternatívája. Miért? Csak.
Ez nekem egy picit ideológikusan hangzik.

___________________________ (törölt) 2007.12.09. 21:50:17

"Szóval biztos ezt a lejárt lemezt kellene nekünk idehaza remixelni?"

SZVSZ nem ott van a lényeg, hanem a kritika színvonalán. Amikor valaki valamire azt mondja, hogy nem jó, akkor még mindig ezernyi lehetősége van valami másra azt mondani, hogy ez jó, és az minősíti, hogy mire és hogyan sikerül igent mondani.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.09. 21:59:51

én hol mondtam ilyet? Visszaidéznéd?
De ha már itt tartunk lécci vázold már a "kapitalizmus alternatíváját", csak úgy nagyvonalakban. Kiváncsi vagyok.

lynx (törölt) 2007.12.10. 00:10:53

"Ja, de mégis szerinted a kapitalzmusnak nincs alternatívája. Miért? Csak.
Ez nekem egy picit ideológikusan hangzik."

A kapitalizmus egy gazdasági jelenség. Ha a felvonultatott alternatívákban kételkedek, az nem ideologikus. Ellentétben azokkal, akik hisznek ezekben alternatívában.

Ardarich 2007.12.10. 00:34:42

Sosem értettem azt, ha egy újságot a politikai irányvonalára hivatkozva mentegettek. Akár tetszik, akár nem, az a tragikus helyzet, hogy a Népszabó az egyetlen olvashatósági szintet elérő országos politikai napilap-és ez már önmagában elmond mindent a többiről :-).
A Reakció tényleg nagyon jó, csak átvették az Indextől a debil műlazaságot, meg az erőltetett jópofizást, ami engem szörnyen irritál-dehát kinek a pap, kinek a papné.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.10. 00:46:19

Te tudod. Szerintem a Szabad Nép eléggé visszataszító, de tényleg kinek a pap kinek a paplan.
A Reakció pedig ufiként is ilyen stílusban nyomta, egyáltalán nem "indexes"- szerintem.

TFL · http://civilzone.eu 2007.12.10. 02:09:32

Amúgy van elég Fidesz(hez köthető) zseton a Magyar Nemzetben is, nekem elhihetitek, de nem ez a legnagyobb baj, sőt még talán a az "őszinte" fidesz alsófél nyalogatás sem.

A baj itten a minőséggel van, ahogy már többen is pedzetgették. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy a jobb oldolan ebben az országban nincsenek újságírók és szerkesztők, akik képesek tényleg minőségi és szakmai szemmel is nézve elfogadható hír-médiát gyártani. Magazin talán még lenne egy (Heti Válasz - bár ezzel is vannak gondjaim), elemző-elméleti is talán van, de hogy a napi híműfajban folyton az MN és a HÍRTV színvonalát kell kajálni - szóval ez hihetetlen. A napi hírműfaj egy egzakt, szakmailag jól körüljárható média-forma, amely (jobbos vagy balos, mindegy), elsősorban tényszerű kellene legyen, azaz szakmai alapon működik. Ehelyett pedig Pilhál és Bayer szerű, lelkileg és szakmailag többnyire sérült és a szakmaisággal Matyó-Jeruzsálem viszonyban álló tehetségtelen embereket kell olvasni-nézni. Komolyan, ha jól belegondolok, a jobbos újságíró vagy együgyű (Pilhál, Seszták) vagy pedig lelkileg súlyosan sérülten üvöltöző (Bayer-Lovas). Komolyabb ember még a közelébe sem megy ennek. Azt mondja meg valaki, hogy miért? Így aztán szépen rákényszerülünk a Népszabadságra (nem mintha az mindig tényszerű lenne, de mégis) - hihetetlen.

FreeTibet 2007.12.10. 08:23:38

Akkor én meg' csakazért is Bayer Zsoltot idézem; innen:
www.hetivalasz.hu/index.php?page=pages/cikk&cikk_id=16858

"- Ezek után mi lesz a régi jobbos érveléssel, hogy azért győznek mindig a szocik, mert "nincs médiánk"?

- Remélem is, hogy lassan kiveszik az érvkészletből. Mert hiába nincs már alapja, amikor eleget teszek egy vidéki meghívásnak, az elsők között szegezik nekem ezt a kérdést. Két napilapja, két hetilapja, két tévéje, két rádiója is van a jobboldalnak, de a régi beidegződés erősebb a tényeknél. Ráadásul hamis kép az, hogy a választási győzelem ezen múlik. 1998-ban mije volt a jobboldalnak? Semmije. Mégis győzött."

Matyó 2007.12.10. 09:11:45

TFL,
nem Matyó, hanem Makó volt messze Jeruzsálemtől. Makó keresztes vitéz volt, aki, ahogyan az ildomos, berugott, mint a csacsi, és amikor magához tért, azt hitte, hogy már Jeruzsálemben van, pedig még igen messze volt tőle.

TFL · http://civilzone.eu 2007.12.10. 10:00:25

Matyó,

hát a Matyó (úgy tűnik) bátortalan kísérlet volt csak a humorra. Igazábul tudom persze, hogy valójában a makói az a hímzés a matyói meg a hagyma, és a vitéz hímzést akart vinni jeruzsálembe, de berúgott a hagymától.

Matyó 2007.12.10. 12:04:48

TFL,
elnézést, akkor az én iróniaradarom nem volt bekapcsolva, így persze teljesen világos az okfejtés:DDDD

barany 2007.12.10. 17:27:40

Erősen vitatom radio és a vele egyetértők álláspontját. Meggyőződésem, hogy Lóránt százszor többet ért a témához,mint a cikkét fitymálók. Kötelező olvasmányként ajánlom mindannyiuk figyelmébe Segesváry Viktor éppen itt olvasható könyvét, továbbá Korten: Tőkés társaságok világuralma és Vass Csaba: Hármaskönyv a globalizációról c. művét.

radio 2007.12.10. 17:32:35

Meg az indymediat illetve Szalai Erzsebet munkásságát. Drábik Jánosról nem is beszélve. Muhaha.

Egyébként te honnan tudod, hogy én mihez értek meg mihez nem?

barany 2007.12.10. 17:44:22

"A stílus az ember". Stílusod nem keltette a témában jártas, tudós ember benyomását.
De még egy olvasnivaló a számodra: Joseph E. Stiglitz: A globalizáció és visszáságai.

radio 2007.12.10. 18:03:42

Ó köszönöm. Mindenképpen. Éljen az antiglobalizmus!

Majd gyúrok a stílusomra, és sok ilyen szót fogok használni: kizsákmányolás, csökkenő profitráta, eredeti tőkefelhalmozás. És akkor látni fogod, járatos vagyok a marxista irodalomban.

rosencrantzhu 2007.12.10. 19:29:31

:) aki Lórántot komoly kutatónak/tudósnak/közgazdásznak tartja, az nagyon nem ért valamit :)))

Carpathian Proteszt 2007.12.10. 19:37:57

Ti mindenképpen a legprimitívebb értelmiségi vagdalkozás konzervatív kiadását akarjátok meghonosítani a hazai közbeszédben?

Radio, te hányszor szeretnéd még leírni a "szar" kifejezést?

A ATTAC-ról van amúgy mélyebb ismerete-d /tek? Tudjátok mik a céljaik? Nemzetközi pénzmozgások megadóztatása, igen. Vasútprivatizáció leállítása, igen. Erről a kérdésről mondjatok véleményt - csak előbb járjatok utána. Nem Sarkozy mondta ki nemrég, hogy a európa útja nem spekuláció, hanem a vállakozások kapitalizmusa?

A magyar ATTAC egy másik kérdés... persze nagy vargabetü, igencsak manipulatív rögtön áttérni rájuk és elhúzni a konzervatívok mumusát a konzervatív cillinderből. (TGM-re gondolok.)

Annak is érdemes lenne egyszer egy Magyar Nemzetes újságírónak utánajárnia, hogy a magyar ATTAC-ban miért kivénhedt ex-komcsik, illetve meghibbant ex-jobboldali szdsz-esek bohóckodnak.

Elég gyanús az ügy, ugyanis.

radio 2007.12.10. 20:03:43

Én bármilyen szervezet tevékenységét némi szkepszissel figyelem, amely fejlesztési pénzeket akar küldeni a globalizáció veszteseinek, mert leginkább kárt fognak okozni.

Nem mellesleg azért azokat a szervezeteket sem szeretem, amelyek új adófajtákat akarnak morális alapon bevezetni. Mellesleg ki adóztatja meg a nemzetközi tranzakciókat? Milyen felhatalmazás alapján? ÉS ki fogja az adóbevételeket elosztani? A világállam? Na attól mentsen meg minket a jóisten.

A civil társadalom marha jó dolog, tényleg, nem is lehet fontosabb célja a modern konzervativizmusnak, mint az önmagukért felelős kisközösségek erősítése.

De nem lenne jobb először pénzt keresni vagy pénzt kérni és utána szétosztani (mindenki arra, amire akarja), mint másoktól elvenni?

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.10. 20:17:35

radio: Bennem is mindig ugyan ezek a kérdések fogalmazódnak meg:)...

CP: ha ne a magyar ATTAC-ot hozzuk elő, akkor mi van, ha mondjuk előjövünk a lengyellel? Hogy is volt az? Ja, hogy az sem ér? :)

Elég gyanús az ügy, ugyanis.:)

___________________________ (törölt) 2007.12.10. 20:27:10

Ahogy elnézem, itt Angliában egész jót tett a vasútprivatizáció pl. Igényesek és tiszták a vonatok (legalábbis az FGW és a Virgin, a többit nem ismerem) és gyorsak is, jó az online menetrend stb. - csak az állomások gagyik nagyon, lélektelen betonplaccok. Lehet, hogy azokat is privatizálni kéne?

biomechanoid 2007.12.11. 20:33:46

Az úgynevezett nyugat egy kalap szart nem ér. Dekadens, szartróger banda. Hozzájuk konvergálni ízlés dolga. No, meg intelligenciáé.

letter-force 2007.12.12. 10:26:15

Radio: ez nagyon jó poszt volt.Egyetértek,jó volt olvasni.

Lóránt Károly 2008.02.06. 13:02:03

Érdeklődéssel olvasom a vitát, amely az én cikkemmel indult. Ahogy látom a vita elsősorban érzelmeket fejez ki, különösebb indoklás nélkül, lehet egy blognak ez a feladata.

Kétségeim vannak afelől, hogy a magyar konzervativizmusnak feltétlen ki kell szolgálnia az amerikai érdekeket (ha azok egyáltalán amerikaiak). Az igaz, hogy a globalizációnak nehéz ellenállni, csakhogy a globalizáció nem természeti jelenség, hanem kormányok döntései nyomán jött létre, és kormányzati döntésekkel is lehet tőlük megszabadulni, például az ATTAC által szorgalmazott (de először James Tobin által javasolt) adóval mérsékelni lehetne a világméretű spekulációt.

A magyar konzervatívok (legalábbis akik így hívják magukat) nem tudják, hogy a globalizációhoz való alkalmazkodás nem mást, mint a teljes nemzeti önfeladás?

További jó vitát kívánok!

Lóránt Károly

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 14:48:18

Kedves Lóránt Károly,


Ez most vita a "konzervatívok" között. Van egy protekcionista szárny (vagy protekcionistább), és egy libertárius. Nincs kétségem affelől, hogy a cikk szerzője utóbbihoz tartozik inkább.
Másrészt vannak olyanok is, akik szerint a dilemma látszat, és valamelyest mind "tévednek". Hans Hoppe szerint pl. a tekintély, rend-és hierarchiapárti konzervatívoknak ha eszük van, libertáriusoknak kell lenniük, és vice versa (azaz a piaci libertiknek erkölcsi-és értékkonzervatívnak). Szerinte a protekcionista Buchanan is sületlenségeket ugat.

Anélkül, hogy kinyilatkoztatnék erről a témáról: természetesen lehet oka annak, hogy a nemzetközi pénzmozgást korlátozzuk - számtalan oka lehet, és indokolttá is válhat. De biztos, hogy egyből az ATTAC-féle agybaj felé kell nyúlnia egy konzervatívnak ha mérsékelni akar? És biztos hogy ezt a kormány-kontra-piac érdekharcot helyesen látjuk? Az alábbi cikk kicsit máshogy látja (meg adóverseny, egyebek):

www.kommentar.info.hu/budai_attila_nem_a_kormanyok_muvelnek_csodakat.pdf

Én csak annyit mondok, szerintem a piac jó. Ettől még van nemzeti érdek, csak nem szabad abba a hibába esni, hogy - ideologikus módon - a nemzeti érdeket önkényes megfogalmazás (vagy meg nem fogalmazás) után minden fölé helyezzük.

Az ATTAC meg ugye csak kicsit komcsi, de az a baj, hogy sok meglepetés engem már nem ér, miután jobboldali napilapban megjelenhet Chávez-dicsőítés is. Azért az kicsit elszomorít:-((

Player71 2008.02.11. 09:51:53

Lehet, hogy a Lóránt Károly-féle cikkről kellene írni valamit, de mivel nem olvastam, így kommentálni sem tudom. Az MN Magazinjának védelmében néhány szót azért mondanék:-) Hétközben nem is veszek napilapot, mert egyszerűen nincs rá idő, marad a net. Illetve kitart egész héten a szombati MN, a Heti Válasz, a Reakció, esetleg a Képmás. Ha jól tudom a Magazint Fehér Béla szerkeszti, bár kerülnek bele kevésbé jó, vagy érdekes cikkek, alapjában véve szerintem a legjobb hétvégi magazin. Hol ír pl. a saját területén olyan kvalitású szerzőpáros, mint Molnár B. Tamás és Bittera Dóra? OK, ők az Indexen még:-) Vagy mindig jókat röhögök Temesi Ferin, vagy Végh Alpárt is szeretem. Nagyon jó külpolitikai cikkek, mint pl. most Darfúrról, vagy Csádról. Fehér Béla saját cikkeiről nem is beszélve, őt pl. alapvetően az egyik legjobb ma élő írónak tartom, szerintem csak az ő munkái egy külön blogot megérdemelnének.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása