Alapítsunk új pártot, vagy csak tépjük ki a Kókadt Ibolyát?

Hiller Haver I 2007.12.04. 00:21

Babarczy Eszter a hétvégi népszabiban arra buzdítja a kiábrándult eszdéeszeseket és ballibeket, hogy ahelyett, hogy új párt alapításán gondolkoznak, inkább menjenek és segítsenek az SZDSZ-nek. Tudom, persze, szó szerint nem ezt írja, de ez a lényege. Klasszikus, jól megírt, finom propagandacikk. A Védegyletet, a Humanistákat, a Centrumot kilövi, lúzerek, túl nagy meló felépíteni őket. Elvileg csak az SZDSZ és az MDF marad reális megoldásként egy majdani politikai erő magvának. Majd az SZDSZ-ről és belső viszonyairól finoman hallgatva az MDF-et - nehogy valaki véletlenül is félreértse a cikk szándékát - kicsit megrúgdossa: "Akár igazak a háttérben sötétlő Leisztingert és Schmuck Andort emlegető pletykák, akár nem..." Bjútiful.

És akkor aszondja: "Bár groteszk tréfának tűnhet (B.E.-nek vannak ám groteszkebb tréfiái is!), úgy gondolom, hogy Magyarországon "új pártot" leginkább az MDF-ből és az SZDSZ-ből lehetne csinálni. Akkor járna az ország jól, ha a jelenleg haldokló kispártokban új hiteles arcok jelennének meg, akik új szakértői gárdát tudnának mozgósítani, és újra fel tudnák lelkesíteni a bizonytalanokat és a régi támogatókat egyaránt. Ez sem egyszerű, de sokkal kisebb munkával, és sokkal kevesebb kockázattal, jár, mint egy új párt.(...) Szerintem, mondom, egy kicsit türelmesebbnek kéne lennünk. Meg kéne értenünk, hogy a pártokban honnan jön a rothadás, és hogyan tudjuk szavazóként, civilként, aktivistaként abban támogatni a politikai elit tisztességes tagjait, hogy ezt a rothadást, de még az okát is, felszámolják. Meg kell keresnünk őket, minden egyes pártban. Beszélnünk kell velük. Segítenünk kell őket, hogy a saját szűkre szabott erejükkel minél hatékonyabban pucolják ki a saját térfelüket, segítenünk kell kiszivárogtatni minden korrupciós esetet, felszámolni minden zsarolást. "

Ez olyan megható, hogy minden (v)érzőszívű liberális rögtön jelentkezik szórólapozni vagy egyéb felemelő pártmunkára a legközelebbi pártirodában. (Persze hiába a pluszmeló, hiszen az SZDSZ kreatívjai előjöttek most egy olyan remek politikai reklámkampánnyal, ami valószínűleg az emberek 99%-nak éppen az ellenkezőjét fogja jelenti, mint amit a kampányguruk akartak...) De hagyjuk is Babarczyt és az SZDSZ-t, hiszen ahogy Kassák és KFG írja, a ló meghal...
 
Maga a felvetés viszont érdekes, elgondolkodtató: a jelenlegi pártok, hát, nem teljesítenek valami jól. Konzervatóriumos szemszögből talán különösen nem. Persze minden párt változik, fehér pólóra meg kötött pulcsira öltöny vagy atilla kerül, a kiszes zakó helyett meg Armani. Eddig. Na de mi lesz? Hogy lesz?

Gondolkozzon el rajta mindenki a virtuális szavazófülke magányában, és ikszeljen szigorúan saját kezével és tollával!

A kérdés: Hogyan és miből jöhetne létre egy életképes, a konzervatív vagy konzervatív liberális értékeket konzekvensen képviselő szabadságpárti és piacpárti politikai erő Magyarországon? (Lefele nyíl alatt a többi lehetőség.)

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr47251610

Kovács Péter 2007.12.04. 09:33:48

Én liberális vagyok, de akkor lássam az SZDSZ-t még egyszer a parlamentben, amikor átadják a négyes metrót... Új párt kell ide, ezek a seggnyalók meg menjenek a vérbe az összeharácsolt vagyonukkal együtt és alkossanak koalíciót Münnich Ferenc leszármazottaival és azok férjeivel (ha vannak).

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 09:36:05

"Babarczy Eszter egy kis butuska, liba aki sorban áll a maga koncáért"
BE egyáltalán nem buta, sőt.Pl. a szakfordításai és egy pár irelméleti írása, amit olvastam, egészen jó.Nem ezzel van a baj.

conzee 2007.12.04. 09:41:04

Drága fiatal konzevatoár bloggerek,

Hiszen éppen a lényeget nem értettétek meg Esztike szösszenetében - amely különben a szokásos színvonalát felülmúlja (nem nehéz...).

Új pártot azért nem könnyű alapítani, mert piszok sok pénz kell hozzá. Aki adja, az valószínűleg ellenszolgáltatást kér majd. A tiszta kezek 22-es csapdája.

Különben Esztike tudtommal már átállt Gyurcsány mögé. Nem mintha ez bármit is számítana.

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 09:46:13

"Hiszen éppen a lényeget nem értettétek meg Esztike szösszenetében"

Igen, ha becsukjuk a szemünket, valóban ez a lényeg. Teljesen semlegesen, mindenféle politikai szándéktól mentesen elmélkedik erről a kérdésről, nemde?:)

gaucho 2007.12.04. 09:49:15

lehet, hogy babarczy e. egy "kis butuska, liba aki sorban áll a maga koncáért", nem tudom, azt igen, hogy ez a cikk nem szól semmiről. illetve pont arról szól, ami ma van magyarországon. a politikai ellenoldalról valaki mond (ír, gondol) valamit, erre jól lehúzzuk, de semmi javaslat, hogy miért nem úgy. így nem lesz jobb.
én szóltam.

Paranoid Android2 2007.12.04. 09:49:43

Ha liberális valaki és ilyen típusú reformokat kíván megvalósítani, akkor először mielőtt ráengedem a nagyhalakat a kishalakra úgy kell berendezni az akváriumot, hogy a kicsiknek is legyen hol megélni, elbújni, ilyesmi. Persze ha szarunk a kishalakra...
Ez a liberalizmus dolog az emberi butaságról szól, arról, hogy megint lehet hinni egy utópiában, mint az eljövendő kommunizmusban régen.
Persze jó lenne egy olyan világ ahol szeretjük egymást, egymás nyakába borulunk, aztán mosolyogva kézenfogva sétálunk egyet a mezőn. De az ember nem ilyen, mint a liberális maszlagokban, hanem olyan amilyen a jelenlegi balos elit. Ellop mindent, amit azonnali következmények nélkül lehet és szarik a többiek érdekeire.
Új párt, melyik újgazdag milliárdos pénzén, melyik külföldi hatalom titkosszolgálatának segítségével, melyik multi kedvezményeiért?
De téyleg szerintetek jól mennek a dolgok és ha nem tényleg az OV miatt mennek rosszul?

Bit Rot 2007.12.04. 10:28:15

"Aki adja, az valószínűleg ellenszolgáltatást kér majd."

A Strabag Demokraták Szövetsége nem "lekötelezettje" senkinek? Szerinted nem???

Salabakker 2007.12.04. 10:30:16

"Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond.."
-mondja a közmondás, ezért inkább a nagyobb pártokkal kellene kezdeni, ha igazi változást szeretnénk látni. Ha a nagyok átalakulnak, a kicsik alkalmazkodnak.
Új párt helyett, én inkább azt javasolnám, hogy az egyik nagy párt váltsa le az elnökét, a másik nagy párt elnöke meg váltsa le a pártját. :-))

...és akkor még csak kettőt kívántam!!

mr. pharmacist 2007.12.04. 10:38:00

alapíccsuk meg a babarcieszteréskiábrándultbarátai pártot!

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 10:44:30

Javaslom hogy állami költségvetésből élesszük újra ezt a pártot, mert jelenleg ők akik hitelesen képviselik az ország érdekeit!!

www.mapnpp.hu/

TFL · http://civilzone.eu 2007.12.04. 10:52:34

Ahhoz, hogy új párt legyen, nem csak pénz kell, de legalább egy eszme és hozzá politikus is, és ezekből ma Magyarországon igencsak sűrű a hiány. A magyar politikában ma nincs konzervatív liberalizmus (vagy liberáris konzervatívizmus), mert az, aki ennek mondja magát kizárólag a populizmust látja az egyedüli hatalomhoz vezető üdvözítő útnak, a többinek meg mindegy az eszme, csak hatalmon akar maradni. Azaz még liberalizmus vagy baloldaliság sincs, legfeljebb töketlen liberalizmus és gátlástalan baloldaliság. Bármennyire is "tépdessük az ibolyát", eszmei alapon (pontosabban az eszme és a cselekvés egysége szempontjából) legfeljebb az MDF van ott, ahol kellene, de ők meg minek? De mondom, konzervatív liberális eszme a politikában nincs, elsősorban azért, mert OV-ék eldöntötték, hogy nem célravezető, inkább csak szidjuk a maszopot és ígérjünk fölé-alá.
Ami pedig a politikusi felhozatalt jelenti ezen a téren, hát az se jobb, ha van is ilyen politikus (elvileg mindkét oldalon lenne-lehetne), az is inkább kizárólag érdekből politizál, mert hát az eszmei alapú politizálás csírájában sem dívik nálunk. Nem mintha máshol nem érdekpolitizálás folyna elsősorban, de jobb helyeken azért vannak határok.
Szóval mai megoldás nincs, legalábbis a jelenlegi eszmei-politikai és politikusi felhozatallal. Jöhetne valami nyúdzsenerésön, de itt mire a nyúdzsenerésön a lehetőség (és egyúttal a tűz, káposztásfazék, potentáltság) közelébe ér, hasonul.
Szóval a megoldás ezen a területen is csak a hosszú, kitartó munka és a kívülről jövő késztetés lehet. Azaz a konzervatív liberális gondolkodók (mert ilyenek vannak) kényszeríthetik ki csak hosszú évek alatt egy új politikai szerveződés létrejöttét. Ezért fölösleges egy ilyen kérdésfelvető poszt esetén megintcsak a maszoplibiket alázni-fikázni, nem ebben van a megoldás, hanem az értelmes ötletekben. Az meg nemigen van, jószerivel csak TETRA vetett fel valamiféle ötletet a Fidesz kapcsán, amit én erősen vitatnék. De persze, beszólni sokkal könnyebb, népszerűbb, meg nyilván, több commentet is generál, mint az értelmes vita. De azért egy konzervatóriumos szerzőnek nem biztos, hogy ezt kéne bátorítani.

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 11:01:58

Nem vetettem fel, mert sztm teljesen kizárt az új párt dolog, és kamu az egész, a probléma elterelése és a felelősség elkenése. De ha már választani kell, ami ilen hülye helyzet, akkor csak egy olyan pártból lehet új párt, ahol valamiféle szakadás van. De előbb tudom elképzelni a fidesz irányváltását, mint a szétválását.

TFL · http://civilzone.eu 2007.12.04. 11:07:27

"De előbb tudom elképzelni a fidesz irányváltását, mint a szétválását"
Na ezzel egyetértek, de minumu a következő kellene hozzá:
1. nyerni egy választást
2. sikeresebben és kevésbé konfrontatívan végigvinni négy évet a hatlomban
3. megint elveszteni egy választást
4. a fél vezetésnek távozni

Végül is egyre azért a fentiek közül van esély

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 11:10:14

Jelenleg a 3. pontodra van esély sztm. :)

Vendée 2007.12.04. 11:13:33

TFL: “fölösleges egy ilyen kérdésfelvető poszt esetén megintcsak a maszoplibiket alázni-fikázni” – szerinte ezt sosem felesleges, de még indokunk is van most: ez a böszme elqrás itten 
“Tíz évig mi voltunk a térség mintaországa, az elmúlt két évben viszont gödörbe kerültünk.” nol.hu/cikk/473629/ Mondja a libsi gazminiszter. Nem kéne akkor elkotródnia? (Eddig csak szemét fidesznáciktól hallotuk ezt a kritikát, és mennyit röhögtek ezért rajtuk!)


A Fidesz piacosabb irányváltása nem valószínű, sajnos. Egy lengyel helyzethez hasonló esetben (a baloldal teljes széthullása) talán itt is megerősödhetne egy jobbliberális párt. Vagy a KDNP lenne a keresztényszocialista, és a Fidesz visszamehetne jobblibnek. De most esélye nincs.

TFL · http://civilzone.eu 2007.12.04. 11:18:01

szintén zenész a 3. pont kapcsán.
És lehet, hogy ez lenne a leggyorsabb megoldás...

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 11:43:18

"Ezért fölösleges egy ilyen kérdésfelvető poszt esetén megintcsak a maszoplibiket alázni-fikázni, nem ebben van a megoldás, hanem az értelmes ötletekben.(...)De persze, beszólni sokkal könnyebb, népszerűbb, meg nyilván, több commentet is generál, mint az értelmes vita. De azért egy konzervatóriumos szerzőnek nem biztos, hogy ezt kéne bátorítani."

Nem akarom egy posztban megváltani sem a világot, sem a magyar politikát, mi konzik vagyunk, nem utópisták. Viszont vannak, akik minden egyes írásukban ezt akarják, és szerintem ezt az attitűdöt - főleg, ha a propagandisztikusság annyira nyilvánvaló, ha az önjelölt messiások a baloldali messiáshoz dörgölőznek - kritizálni kell. Ha úgy tetszik, fikázni. Mert ez az attitűd szánalmas. És undorító is, mert egyesek - sokan - beszopják.

A megoldás pedig nem az értelmes ötletekben van - azok a politikusok, értelmiségiek, stb., akiknek voltak értelmes ötleteik, sehol nincsenek már. Értelmes ötletek egyébként pedig voltak, vannak, bőven. A megoldás az értelmes ötletekben + a megvalósításukhoz szükséges politikai erő együttesében van. És a kettő összekapcsolása a nehéz. Ez a poszt nem megoldásokat vagy javaslatokat akart felvetni, hanem rámutatni arra, hogy az ilyen megoldások felvetése (rengeteg ilyen ötletelés van amúgy is) mennyire manipulatív, és mennyire aktuális politikai (kormánypárti) érdekeket szolgál.

Nekem egyébként sokkal érdekesebb a szavazás alakulását nézni. A Babarczy által felvetett MDF-SZDSZ "újraépítést" eddig 10% támogatja. Azért ez megnyugtat engem valahol.

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 11:46:07

És természetesen ami engem a leginkább érdekel, az az, hogy a blog olvasói erről mit gondolnak. Miben látnák a megoldást. Mert egyébként én nem látom, pesszimista vagyok...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 11:50:18

Zoltán...

"Akkor a létező liberális fideszesek újabb haszonlesés céljából,megpróbálhatják betölteni az űrt a liberális oldalon(egy népszerű hiteles vezetővel pl Kósa Lajos),ahogy tették azt 1994 után(köpönyegforgatás mintapéldája)."

A köpenyegforgatás mintapéldája a fityisz, oké, de gondolom nem a szadisták monnyuk, akik befaroltak a komingerek valagába.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 12:02:09

ez a továbbaprózódó eszdéesz kurvára teccik. A maradék mehet a Deáktérre dobolni. Sátor nem lesz, mert nem lesz állami letta.

Bruhahahahahah.

Ty. 2007.12.04. 12:04:47

Új párt, mi? Ahogy a fotelből elképzelik egyesek... Én drukkolok hogy alakuljon egy "valóban liberális" erő, ami még 10-15 évig sokkal hatékonyabban végzi majd piszkos munkáját mint a jelenlegiek. Aztán ha bedől a rendszer, már nem kell nagy meló hogy eltűnjön a jelenlegi "elit".

conzee 2007.12.04. 12:13:17

Drága ifjú konzervatívok,

Nem (ismétlem: nem) az a fontos, hogy mennyire elfogult a szadi újjáélesztésére vonatkozó javaslat. Valószínűleg az, de ez most tökmindegy (én nem lehelnék bele új lelket, annyi szent, de most ez is édesmindegy).

Ami Babarczy cikkéből fontos: nem lehet csak úgy egy tiszta kezű pártot létrehozni, mert már a parlamenti küszöb átlépéséhez is iszonyatos pénz kell - amit aztán valahogy vissza kell adni.

Ez nem (ismétlem: nem) azt jelenti, hogy a szadi nem korrupt. Kevés kétség fér hozzá (bár számokkal nem tudom alátámasztani), hogy az egy képviselőre jutó elsíbolt/elherdált/holdudvarnak kiosztott összeg tekintetében ők vezetnek.

A baj az, hogy egy új párt sem lehet tiszta. Persze ebből az sem következik, hogy nem lesz kevésbé korrupt, mint a mostaniak. De, sajnos, az sem, hogy kevésbé korrupt lesz.

Egyszerű szöveg Babarczyé, és ha nem vörös, kék vagy narancs ködön át nézitek, akkor ez a mélyebb mondanivalója. Jó, nem túl mély, de mégis.

TFL · http://civilzone.eu 2007.12.04. 12:18:36

Sztrájktörő,

hát nem igazán értem, mert bármennyire is nem akarod megváltani a világot a poszttal, mégiscsak azt írod, hogy a megoldás az értelmes ötlet+megvalósítás, és ehhez szükséges politikai szándék. Ezek közül meg az ötlet az első, azután az ötlethez összeszedett társadalmi támogatottság ami politikai szándékot eredményez. Azaz minél több hasonló kérdésfelvető poszt van, annál több értelmes ötlet lesz, annál többet vitatnak meg, és előbb utóbb ez eljut majd a politikai döntéshozókhoz is, mert hogy a politikus ha nem is gyakran, de néha figyel a szavazót érdeklő témákra. Nem egy poszt váltja meg a világot, hosszú és rögösebb út ez, de ha egy poszt nincs (alde:sok poszt sincs), vagy a konzervatóriumhoz hasonló blog nincs (elkelne azért értelmes a másik oldalon is), meg sok minden hasonló kezdeményezés-kérdésfelvetés nincs az élet más területein, akkor világmegváltás sincs. Kedvenc életfilozófiámat idézve: a falnak igenis lehet fejjel menni, de módszeresen, és ez még mindig jobb mint a pesszimista falkerülés!
Ami pedig a fikázást (értsd: erőből történő, megoldási javaslat nélküli kritizálást, "megmondást") illeti, én speciel egyenesen károsnak érzem, az egyik oknak, amiért ez a sokunk által hőn áhított konzervatív liberarizmus mennybemenetele nem igazán szökken szárba (na ez igen szép képzavarra sikeredett - :)). Mert a könnyebb utat jelenti, mert nem késztet továbbgondolásra, mert csak olyan "elemeknek" igazán jópofa, akik ebben a jópofa megmondásban látják az élet értelmét. Értem én ezt a fiatalos megmondáskényszert, még el is fogadom, hogy van, de akkor se érzem előre vivőnek.

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 13:07:56

conzee:
"
Ami Babarczy cikkéből fontos: nem lehet csak úgy egy tiszta kezű pártot létrehozni, mert már a parlamenti küszöb átlépéséhez is iszonyatos pénz kell - amit aztán valahogy vissza kell adni."

Hát ez remek, ezek szerint feltalálta a spanyolviaszt.Gratula neki.

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 13:10:52

TLF:

Értem és örülök, hogy optimista vagy, én sajnos nem. Ez van. Ha látok majd reményre okot adó jelenségeket, én is az leszek. Vannak mondjuk ilyenek, a fideszben például, de nem hinném, hogy lenne belőle bármi is.:(

fikázás: ez ízlés kérdése. Én már az óvodában is fikáztam:).Amúgy Babarczynak - ezt többen fel is vetették - a negatív 25-ös listán lenne a helye...

egy liberális 2007.12.04. 14:12:05

Akármennyire is megérdemli a sorsát az szdsz,akkor is inkább ők legyenek hatalmon,mint valami szittya magyar nemzeti párt....azok csak énekeljék a himnuszt hatalmas kokárdát viselve,fröccsözzenek pillepalackból a kosutth-téren,szidják a multikat,amik munkát adnak nekik,államosítsák vissza a fél országot,meg vegyék meg a földeket a külföldiek elől és műveljék meg ha tudják...

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 14:29:23

liberálisnak lenni ma akkor azt jelenti hogy nemzetállam-ellenesek vagyunk? én olyan kis tudatlan vagyok, világosíts már fel légyszi. :)

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 14:31:58

mellesleg a cikk amúgy jó, csak alapjaiban hibás, lévén babarczy-ra hivatkozik... aki kb. nejlonszatyorban cipeli ki a minisztériumokból a pénzt... kissé hiteltelen arc...

javaslom hogy az szdsz privatizálja saját magát! legyen egy radikális liberális tagozat, egy megalkuvó szocdem-libi, egy forradalmi marxista vonal, és legyen egy része, ami a rejtőzködő libi szavazókat nyeri meg!

ami ugye, mint tudjuk legalább 25%...

erről az jut eszembe, amit egy tanárunk mondott: abban is van valami jó, ha szdsz-es az ember. névről ismeri a szavazóit... :D

mr. pharmacist 2007.12.04. 15:19:32

ha semmi se változik, mi lesz azokkal akik egy NORMÁLIS, ÉLHETŐ MAGYARORSZÁGOT szeretnének? :(((

Bit Rot 2007.12.04. 15:39:44

"ha semmi se változik, mi lesz azokkal akik egy NORMÁLIS, ÉLHETŐ MAGYARORSZÁGOT szeretnének? :((("

Semmi, azok csak fizessék szépen az egyre emelkedő adókat.

1% SZDSZ - 1% gazdasági növekedés!

egy liberális 2007.12.04. 16:11:05

hagyjál már a nemzettel...miről kérdezel
én csak annak a pártján vagyok,ha mi(magyarok) nem tudunk valamit működtetni,akkor ne szenvedjünk vele,adjuk el,csinálja a külföldi magántőke,nem számít hogy stratégiai ágazat vagy sem.(lásd máv,malév,egészségügy,földek...
szóval egy kis offolás után visszatérve szerintem többségében értelmes célokat tűzött ki az szdsz,de hiteltelen emberekkel bukásra van itélve...

béci 2007.12.04. 16:43:58

conzee bácsi
löttyös nagy indulattal megérkeztél, aztán a markodba köptél egy félliterest, nyomatsz egy közhelyet. Mégcsak nem is szellemesen. Olvasnék valamit tőled, toljál má' egyet!

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 16:52:57

"Az egészségügyben minden rendben van" "Elég ha kinyitjuk a zsebeinket." :)

Antipolitológus 2007.12.04. 16:58:11

Szerintem több részre kellene bontani a témát:

1. Ahhoz hogy egy életképes (= azt a bizonyos 5%-ot elérő) új párt alakulhasson ebben az országban, alapvetően két lényeges feltételnek kell teljesülnie:

a. Egyrészt, a magyar választási rendszer sajátosságai miatt erre csak akkor van esély, ha egy egész országot lefedni képes politikai közösség szerveződik. Ennek akadályai viszont egyre inkább feloldódnak a kommunikáció fejlődése által.

b. Másrészt viszont, az egyre növekvő kampányköltségek szükségessé teszik egy erős tőkéscsoport támogatásának megnyerését is. Mivel a politika már hosszú ideje nem előmozdítója, hanem inkább gátja a gazdaság fejlődésének, akár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy meg lehet találni a közös hangot néhány tőkeerős partnerrel is. - És itt most nem Leisztingerre gondolok.


2. Ugyanakkor érdemesnek tartom feltenni azt a kérdést is, hogy valóban egy konzervatív, piacpárti új szervezetre lenne-e ennek az országnak szüksége. Hiszen már Antall József is azon kesergett, hogy kár, hogy nincs egy tisztességes szocdem párt ebben az országban.

Tudom, hogy a blog a konzervatív eszmerendszer követőinek szól, mégis úgy gondolom, hogy jelenleg a legnagyobb szükség az alsóbb társadalmi rétegek politikai képviseletének javítására lenne. (A tőke úgyis mindenképpen megtalálja a maga útját a politikai hatalom felé.)

Az újabb sztrájkok nyomán meglepően sok embert tudtak megmozgatni a szakszervezetek, ami szintén az igazi baloldali politikára való igényt jelzi. - Meg persze azt is, hogy a megmozdulásokat szervező szakszervezetek talán képesek volnának létrehozni a fenntebb említett országos politikai hálózatot, ha egy újonnan alakuló párt mögé állnának.

A probléma ott jelentkezik, hogy egy ilyen szerveződés egymagában nem lenne képes lebonyolítani egy több hónapon keresztül zajló intenzív médiakampányt. - Az viszont kizárható, hogy a tőke beálljon egy "valódi" szocialista-szocdem párt mögé...

Valakinek van esetleg egy jó ötlete az ellentmondás feloldására?


Ui: Bocs, hogy ennyire elkalandoztam, de szerintem ez egy érdekes kérdés.

Vendée 2007.12.04. 18:38:51

Eccerű liberális barátainknak:

Kis János... a Budai Liberális Klub legutóbbi vitaestjén azt is kifejtette: ha az SZDSZ kilép a kormányból, egy romhalmazt hagy maga mögött, nem egy sikeres gazdaságot. Igaz – tette hozzá – a bennmaradás „egy romhalmazon való ücsörgést jelent”.

hvg.hu/velemeny/20071204_kisjanos_szdsz_mszp.aspx

biomechanoid 2007.12.04. 19:47:00

Szerintem könnyű lenne ütőképes pártot alapítani, csak meg kéne hívni az alakulógyűlésre Chuck Norrist, Lagzi Lajcsit és Eva Longoriát. Aztán két hónapon át minden hétvégén országjárást rendezni, ahol ingyen kaja-pia lenne. Ez úgy 250 millába kerülne. Hogy ki lenne az elnök? - Hát Stadler Józsi bá!

Na,na, ...eszem faszom megáll!

józan 2007.12.04. 20:26:34

Én megértem hogy nagy "konzik" vagytok,de talán nemkéne minden második megnyilvánulásotokban a ballibeket degradálni.
A cikkhez pedig:több mint valószínű hogy 2010ig nem szedi magát össze az mszp,új nagy párt sem alakul addig,tehát megint fideszkormány lesz viktorral vagy anélkül.Ezzel semmi újat nem mondtam,véleményt formáztam csak.:)

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2007.12.04. 20:37:08

Ennek a blognak annyi köze van a konzervativizmushoz, mint az öszödi beszédnek az igazmondáshoz.
Fideszben gondolkodni.....jézus mária....

józan 2007.12.04. 20:45:15

hö'

Ha ezt nekem szántad akkor:nem én gondolkodom fideszben hanem a hárommillió-kilencszázhatvanháromezer szavazójuk.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 20:55:08

egyliberó: há te sem vagy integrált áramkör:(( Most ha azzal reflektálok, hogy a szadisták meg tömjék tele magukat fűvel és vonatozzanak egymást hátulról ingerelve fütykössel a Deáktéri sátorban akkor az adekvát?:((( Nem hiszem.

Az "államosításról" a szadisták ne ugassanak - haveroknak osztogatni az állami vagyont nem piacosítás. Hagyományosan korrupciónak híjják:((

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 20:56:48

fuxos, itt senki sem "gondolkodik fideszben". Szerintem a szerzők véleménye igencsak egybecseng Körösényi legutóbbi cikkével, ahol kritizálja a Fityiszt, nem is kicsit:

www.kommentar.info.hu/korosenyi_andras_a_jobboldal_elhuzodo_valsaga.pdf

De a Zorbán-Belzebúb tengelyt télleg unjuk, az igaz:((

conzee 2007.12.04. 22:53:26

Drága Béci,

Talán már olvastál is tőlem valamit, nem csak itt, a fórumon. De, ha nem bánod, megőrizném az anonimitásomat. Tenyerembe pedig nem köpködök - máshova sem.

Ami a közhelyességet illeti: egyetértek, elég közhelyes B. állítása, de akkor is ez benne a lényeg, nem a szadifeltámasztás (vö. szerecsenmosdatás).

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 23:05:00

Kedves Marsovszky Balázs! Miért ciki a kiléted?:(((

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2007.12.04. 23:05:51

Gabrilo Princip. 20:56:48

Olvastam a cikket.

Az Orbánt nem kritizálni kell, hanem dobni.
Nem azért mert belzebúb, hanem azért mert az általa festett jövőkép igen messze áll a konzervatív gondolattól.....Le kellene zárni ezt a pöcsölést a fidesszel, és el kellene kezdeni keresni a kiutat.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.04. 23:08:17

király. remélem te már elkezdted!

Matfu 2007.12.05. 08:26:19

B*szki, én egy kisvárosban élek, ahol történetesen van pénz. Szerintem nem kell bemutatnom, mi folyik itt helyi politizálás címén. A legalsóbb szinttől fölfelé. És régihaverjaim is ott kavarnak ezerrel.
Mit akarunk így följebb? Szarból nem lehet várat építeni, ugye...

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2007.12.05. 13:18:56

A kezdetnek lehetne civil kezdeményezéseket indítani. Meghírdetni a netten, városonként létrehozni konzerv. köröket. Meghatározni az alapelveket.....és ez alapján véleményezni a jelenleg folyó eseményeket. Elmenni vele a helyi képviselőkhöz, parlament előtt felolvasni stb.....különböző olyan akciókat indítani, amivel fel lehet kelteni a média figyelmét. Egyszer el kell indulni.
Én hiszek benne.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.05. 13:23:16

fuxos: az idealizmus kedves dolog, de vezet-e valahova? Konzerv. körök voltak, ott vótak a Polgári Körök oszt a végére nyugdíjas piknikek lettek belőlük. Nagy cucc. A parlament előtt nem csak felolvasnak, de tűntetnek is rendszeresen és eddig sikerült elérni bármit is, az y-terven kívül?
+semmi sem keltette föl a média figyelmét mint a tavalyi meg kicsit az idei tüntik.
És mi lett?
Tudod-e mibe kerül olyan civil kezdeményezést indítani, amire tényleg fölfigyel a média, és nem botrányhősködésről van szó?
És eddig mit értek el a civil kezdeményezések olyan szinten, ahogy Te beszélsz róluk?
Segítek, nem sokat.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2007.12.05. 13:37:55

Gabrilo:

Én valódi konzervatív körökre gondolok, nem fidesz fiókszervezetekre. Szerintem nem kellene sok, és néhány ismertebb közéleti személyiség is beállna.

.....szerintem az iduláshoz nem kell sok pénz, sokkal inkább elképzelés (vision).....és saját zsebből is lehet ilyesmit finanszírozni.

Meg lehet csinálni.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.05. 13:54:40

Ezek idealista elképzelések. Csak mondom, én voltam részese talán nem is egy civilszerveződésnek, elhalt mindegyik egy idő után, tudom miről beszélek.
Konzervatív köröket azokat meg minek? Jelzem, nem "körök", de van konzervatív gondolkodás, kultúra, etc. Magyarországon. Itt van pl. az oldalra kitett Kommentár, szerény véleményem szerint a legszínvonalasabb, legigényesebb magyar történelmi, közéleti, politikai etc. folyóirat.
Ifjabb, lendületesebb cuccosnak ott van a Reakció, amit kifejezetten élvezet olvasni a stílusa miatt.
És egyiket sem lehet "fideszfiókosnak" nevezni.

Amire te valószínűleg gondolsz, az valamiféle politikai aktivizmus, no, az más cég.

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.05. 14:09:46

Gabrilo: Én azért pontosítanék, hiszen a Reakció /UFI/ - ha jól emlékszem - eredetileg egyenesen a fidesz kampányújságaként jelent meg. Ők bőven fideszfiókosok, de ez önmagában szerintem nem gond, legalábbis nem kellene annak lennie. Sőt, ami szerethető van a Fideszben és környékén, az részben kábé őket jelenti...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.05. 14:15:51

igen fidelitas srácok-lányok vótak, de már jóideje nem azok. És azért oda szoktak ütni néha jobbra is, és nem is pusztán öncélból. elfogultságukat nem tagadják - böcsülendő.

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.05. 16:00:31

Mivel a szavazatok szerint csak egy új párt lenne hiteles, így amondó vagyok:

alapítsunk pártot. :)

Magyar KoLibRI Párt!

A Magyar Konzervatív-Liberális Reakciós Ifjúság Pártja

A jelkép egy pipázó, frakkos-kalapos, zsebórás, repkedő bajszos kolibri lenne.

Rövid célok, pártprogram, ideológiai pozíció adott.

Kormányprogram nem kell, az hazánkban nem feltétele a sikeres pártnak és a parlamenti küszöbnek!

Na? :D:D

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.05. 16:11:10

nagyon unatkozhatsz a melóhelyen Tetra:((

:D

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.05. 16:44:13

Ja, ezt ebédidőben brénsztormingoltuk meg, de sztm mókás lenne. :D

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.05. 16:47:19

egy fokkal jobb mint amikor kávészünet van a FIBnél...

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.05. 16:50:05

Jó, hát érted, mi szabadidőnkben pártot alapítunk, ők meg szabadidőben orbán-mintás darts táblára dobálnak GYF márkájú késekkel. :D

mildi 2007.12.05. 17:01:10

"konzervatív vagy konzervatív liberális értékeket konzekvensen képviselő"-ehhez új párt kell, a szadi nem konz
vki elárulná nekem, hogy egy lib hogy lehet konz, nekem ez kissé fából vaskarika?
a liberális ugyanis elméletileg a jelenlegi állapotnál szabadabbat szeretne, felszámolni korlátokat (pl melegházasság), a konz viszont a jelenlegi állapot fenntartásáért küzd, az újítástól elzárkózik (pl melegházasság)

tetra, meg persze tornacsuka lenne a lábán! :D

reactionary.underground 2007.12.05. 17:52:36

azért ez nem ennyire eccerű:) a konzervánsokat nehéz megérteni, mert sokféle orcájuk van. Vannak kifejezetten liberális és libertárius konzik, jobban hangsúlyozzák az egyént, és annak döntését, szabad piacot estébé, a neók pl. jól megtalálták a hangot a hayek és mises-féle közgizda vonallal.
Aztán van egy paternalistább cuccos, Disraeli, Bismarck, a piac szabályozása, közösségek hangsúlyozása inkább az egyénnel szemben, etc.
És most lengyelo-ban jobblibek vették át az izékéék helyét.

Valamint, Edmund Burke azért még whig képviselő volt:)))
A mai libiknek Burke-höz meg nem túl sok közük van, a konzik nem véletlenül szekálják a kortárs libbereket:)))

mr. pharmacist 2007.12.05. 18:49:36

tudjuk. merjük. tesszük. :(((

Carpathian Forest 2007.12.05. 23:24:17

Miért nem léptek be az MDF-be és kezditek el a magatok képére formálni?

Vagy szervezzetek konzervatív kerekasztalbeszélgetéseket és szemináriumokat, ahova értelmiségieket, magatokat + egy darab MDF-es politikust hívtok meg.

Ez nem aktivizmus lenne, hanem polgári menedzsment.

Amúgy meg remélem, hogy közben megalakul egy magyar zöld párt 1956 eszméi talaján, megidézve a demokratikus ellenzéki időket...

a nagy levin 2007.12.06. 00:04:46

Tényleg srácok, mi lett Gorka Sebestyén híres-neves új pártjával? nagy lendülettel indult... :-) vajon mi történt velük? Pénz nem volt, vision vagy ember? Vagy hitelesség? :-)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.06. 00:14:59

Tinódi-Lantos? kituggya. persze hitelesség kérdésében nem kérdés az, melyik térfélnek van oka nagyobb panaszra:(

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2007.12.06. 10:11:48

Kedves kommentezők,

Nem tartom posztomnak, hogy az észt osztjam....de egyes fejekben elég nagy a kavarodás a konzervativizmussal és liberalizmussal kapcsolatban.

1. A mai konzervativizmus egyáltalán nem egyenlő a klasszikus konzervativizmussal (XIX század vége-XX eleje). Ez igaz a liberálisokra is.

2. A modern konzervativimus (neokon) nem egyenlő a kereszténydemokráciával (Európa),
sem a Christian Blockkal (USA)

Tipikus példája a modern konzervativizmusnak Thacher vagy a svéd konzervatívok (fél éve nyerték meg a választásokat és alakítottak kormányt)

Remélem hsz-mel nem sértettem meg senkit.

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.06. 10:19:37

nagy levin:
Szerintem alapvetően az ép elme hiányzott:)...szerintem az valami rossz vicc lehetett...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.06. 10:22:50

fuxos: ez egy kicsit leegyszerűsítő. ideológiákként beszélsz erről - holott a lényeg épp az, hogy nem ideológia. Már az elején sem volt "egységes" konzervatív cuccos, max. abban hogy a fr. forradalmat nem szerették. De már az ultramontán vérreakciós de Maistre és a whig Burke sem voltak azért "ugyanazok".
Plusz, van paternalista konziság (Disraeli, Bismarck) meg szabadpiacos-libert, stb. (az említett Thatcher pl.). És mindkettő konziság. Hogyan lehetséges vajon ez?:))

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.06. 10:27:15

Most nézem, a weboldaluk alapján (udk.hu) nem sokban különböznek a miépjobbiktól... Azért kíváncsi lennék, hány tagja lehet a "nemzeti liberális" platformjuknak, na meg hogy milyenek...:D

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.06. 10:35:57

Carpathian Forest:

Szerintem az itteni szerzők jó részének nincsenek ilyen irányú ambíciói, illetve nem biztos, hogy leülnének MDF-es politikusokkal:).
Nekem személy szerint ezzel nem lenne bajom, ugyanakkor nincsenek nagyon illúzióim, hogy bármit is el lehetne érni így. Ha már nagyon aktívkodni akarnánk, akkor előbb szerintem hasonló érdeklődésű civilekkel kellene így-úgy összefogni (ld. fordítás-projekt).

(Tetra? Gabrilo? vélemény?:) )

"egy magyar zöld párt 1956 eszméi talaján"
Az meg milyen?:) Sólyom-párt?:)

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2007.12.06. 10:52:14

Gabrilo:

Modern konzervativizmusról beszélek....mairól....leírom mit jelentene nekem.....elvekben:

1. Vállalkozás szabadsága (piacpártiság)
2. Egyéni szabadságjogok max. tisztelete és védelme
3. Minimális állam (piacszabályozás, fogyasztóvédelem)
4. Öngodoskodás, szociális téren az állam visszább vonulása
5..............

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.06. 11:19:58

ez a "modern konzervativizmus" önmagában is kicsit ellentmondásos. az ilyen modern ez meg az toposzokat a konzik nem szeretik.
Másrészt amit leírtál az egyáltalán nem "modern", ez az irányzat létezik.
Harmadrészt pedig ha lefektetik ezt "elvekbe" és görcsösen ragaszkodnak hozzá, ideológiává válik. Nem véletlenül említettem Disraeliéket:a partikuláris adott szitu lehet olyan hogy több állam kell, kevesebb piac, stb.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.12.06. 11:20:49

Tetra: az SZDSZ van, csak nem akarod látni.

ujgen.blog.hu/2007/12/06/babarczy_eszter_vedelmeben

A Poll-r amúgy jól jellemzi az olvasóközönségeteket: független fiatalok - tudnék címkézni, de az féltudású: szekértáborgondolkodás monnyonle! -. Meg a No way out! kultúra: pesszimizmus, sír szélén tántorgás kultúrája, nihillel bírkozó konzervpunkok.

Akkor már inkább ifjabb Marx Károlyként, fityingekkel a zsebemben a rendszerre török.

béci 2007.12.06. 11:28:54

A \"modern\" helyet a \"kortárs\" szót kell használni, és megszűnik GP averziója.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.12.06. 11:41:38

ja amúgy sok újat nem mondtam, szét volt szórva a kommentekben.

Van esély a Fideszből leszakításra is, az MDF-et el lehet foglalni az SZDSZ-hez hasonlóan, csak a tiszteletbeli tagságnak lesz Herényi arca MagyarBá helyett.

Én optimista vagyok, ez a szisztéma bedől 2010-ig. De most dec. 17-én nem. Az újítók építhetnek a két balpárt hatalomhoz ragaszkodására, kihúzzák 2010-ig. Viszont arra érdemes lenne fogadni, hogy a Gyurcsány-Orbán-Kóka trió közül ki fog először bedőlni. A konzlib megújulás érdekében a Gyurcsány irreleváns, meg az MSZP úgy is Kádár felé dől hanyatt. Az SZDSZ érdeke persze az, hogy Orcány kitartson. Mert Kukesz van lelapulóban leginkább. 2008 tavaszától 2009 őszéig valsz. elhasal. So, nekünk áll a zászló, Orbán ereje nagy fék.

szójjhozzá 2007.12.06. 11:54:16

urbangeri,
vagy ifjabb Marxként, vagy fityingekkel a zsebedben! Marxnak akkor voltak fityingek a zsebében, amikor éppen nem sikerült anyucit, a felesége családját(arisztokraták) vagy Engels pajtást(büdös kapitalista) fejni!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.06. 12:09:29

Én maradok a továbbaprózódó szadesz ötleténél, az nagyon teccett. péntek esti kávézós baráti kör marad.
muhahahahahahahaha.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.06. 12:26:16

Te Geri elóvastam a bejegyzést de ez így nagyon kancsesz.
Szóval aki kritizálni meri a mai pártokat azzal szemben az érv az lesz hogy "baszeg ne pesszimistáskodj itt alapíts pártot"? Ez valóban érv? Vagy ez is csak olyan kádárfílinges kicsit savanyú de a miénk, ez nagyon nem jó de nincs más stb? Innen - tudomásom szerint - senki sem kíván a gyakorlati politikában résztvenni, azért még PSZ megírhatja a véleményét a DEMOS-os Babarczy cikkéről?
Hadd tegye már meg.

Vagy lesz esetleg ebből is gyűlöletbeszéd?
Eszem megáll...

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.12.06. 12:29:50

Szóval nem volt mélyszegény, Engels haverről tudtam és most, hogy írod beugrik a feleség családja is.

Nagyon szegények főálásban egzisztálnak, nem blogolnak asszem. Esetleg otthonról, esetleg örököltek lakást. Na majd kapnak vagyonadót a nyakukba.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2007.12.06. 12:33:38

Gabrilo:

"Nem véletlenül említettem Disraeliéket:a partikuláris adott szitu lehet olyan hogy több állam kell, kevesebb piac, stb."

Különösen választások előtt.:-)))))
Nem, nem nem!!!!!!! Monopóliumok elleni harc, természeti katasztrófák után.....stb igen, de te valószínűleg nem erre gondoltál.

"ez a "modern konzervativizmus" önmagában is kicsit ellentmondásos"

Miért? Mit jelent a konzervativizmus? Maradiságot? :-)
Tőlem kortásrs konzervativizmus is lehet.....de a neokon talán a legjobb.

"Harmadrészt pedig ha lefektetik ezt "elvekbe" és görcsösen ragaszkodnak hozzá, ideológiává válik."

Vezérelvek nélkül nem lehet politizálni. Ezekből lehet levezetni a napi cselekedeteket.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.06. 12:41:47

amiket felsoroltál azokra sok mindent lehet mondani csak azt nem hogy konzervatív:(((

Nem választások előttről van szó Disraelinél és Bismarcknál.
Pusztán arról, hogy a partikuláris helyzetekben kell megtalálni a helyénvaló cselekvést. Ezért szokták néha a konzikat "elvtelennek" nevezni, mert a paternalista Disraeli és a szabadpiacos Thatcher egyaránt konzi. De a politika nem logika, nem lehet egy racionalista program szerint cselekedni.

A "modern" és hasonló toposzokat nem szeretik a konzik, mert az ilyen fennkölt jelzők vagy nem takarnak semmit, vagy a nevükben követnek el ilyen-olyan cselekedeteket. Tehát a "modern", "haladás", stb. jelzőkkel szemben a konzik elég szkeptikusak. Ilyen értelemben tényleg szerencsésebb a kortárs jelző használata, annak nincs ilyen furi mellékzöngéje.

hozzánk írnak neokonok is, de személy szerint nem kamázom a neokon cuccost, mert dogmatikusak. És ha valami, épp a konziság jelenti azt, hogy nem fogadnak el dogmatizmust, mert az leegyszerűsít, stb. Épp ezért nem "elvekből vezetik le a napi cselekvéseket", hanem a gyakorlati cselekvések során igyekeznek megtalálni a helyénvaló megoldásokat. Az ún. "vezérelvek" ezt torzítják.
Ilyen "vezérelvek" a balosoknál meg a libiknél van (egyenlőség, emberi jogok, etc.). Ezeket híjjuk ideológiának:((

szójjhozzá 2007.12.06. 13:10:22

főállásban egzisztálnak, aztán beleegzitálnak:DDDDD, viszont cserében talán munkahelyen is tudnak blogolni!

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2007.12.06. 13:19:30

Gabrilo:

Egy társadalomnak irányt kell adni. Erre jók a vezérelvek.....Ideológia akkor lesz belőle, ha kötelezővé teszik mindenki számára. A konzervatív értékek elfogadása nem kötelező. Take it or leave it....4 évente vannak választások. Ha nem tetszik az irány, lehet váltani. Én nem szoktam megsértődni azon, ha a többség valami mást akar.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.06. 13:41:09

no, többszörös ellentmondás:

Ha valamit, akkor a "társadalomnak való irányadás" teleokratikus izéjét a konzik baromira nem csípik. Ezt nevezi Oakeshott "enterprise society"-nek asszem. Az ilyen irányadás megintcsak az ideológiák sajátja, amikor egy célnak rendelik alá az egész "társadalmat". A társadalomnak nincs "iránya", annál az összetettebb, bonyolultabb.

És az ideológia mióta jelenti azt, hogy mindenki számára kötelező? utóbbi tétel csak akkor igaz, ha diktatúra van. Mondjuk a szocik/komik ideológiája az egyenlőség, de ettől még rám nézve nem "kötelező". Ez így kavar volt.

és a "4 évente vannak választások érv" sem túl erős:((( - akkor GyF-nek se menjünk neki, mert legitimálták a demokratikus választások, osztjónapot?
És ha csak a többség akarata a mérce, hát akkor ez minden, csak nem az, amit a konzi elfogad.
Mi van Hitler megválasztásával?

Antipolitológus 2007.12.06. 14:18:52

Kedves Urbangeri!

Meglepődve olvastam cikkedet az ujgen.blog.hu-n. Ennyire idealista emberrel ugyanis már régen nem találkoztam. Azt írod, hogy érted a szadesz működését, ezt követően pedig azt állítod, hogy szerinted "a pártfogalálás/megújítás útja az egyik legjobb út", és elitcseréről álmodsz.

Szerintem inkább fel kellene ébredned, addig, amíg nem késő. Értem én, hogy ég benned a tettvágy, stb., de azt Te se gondolhatod komolyan, hogy a szadeszben politizáló, illetve a mögötte álló urak majd ölbe tett kézzel nézik, hogy mit művelsz? Ezek szerint mégsem érted annyira sem a pártot, sem pedig az országot.

Méghogy "pártfoglalás"! Hidd el nekem, hogy ezeket az ÁVH-gyerekeket és unokákat nem abból a fából faragták, hogy az ilyesmit sokáig tűrjék: ha sokat ugrálsz, a nagyon liberális és demokratikus szadesz fajsúlyos emberei olyan szintén ki fognak készíteni, hogy azt is megbánod, hogy egyáltalán megszülettél.

Sajnos ugyanis a szadesz - minden látszattal ellentétben - nagyon is él, és éppen most készül nyélbe ütni az évszázad üzletét, rátéve a kezét az 1500 milliárdos (!) eü-kasszára! Ha pedig a szerencse véletlenül úgy hozná, hogy a következő választáson kiesnének a parlamentből, egyszerűen majd fogják magukat, és pártegyesüléssel hivatalosan is átveszik a vezetést a nagy mafla maszop fölött.

Ne tévesszen már meg senkit az 1%-os népszerűség. Világos, hogy a lakosság túlnyomó többsége jogosan utálja ezeket, de akkor is a leválthatatlan elit legbiztosabb pontját jelenti ez a bagázs!

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2007.12.06. 14:24:28

Gabrilo:
Azt hogy együtt tudok élni a többség akaratával, nem jelent elfogadást....tudomásul veszem.
A társadalom nagyon bonyolult és összetet, de attól még van iránya. Mozog.....vagy szerinted statikus? Ma ugyanolyan a világ mint tegnap volt?
Ami GYF-et illeti ez pont így van. De jure legitim, és attól még lehet a legutolsó gazember.....és lehet követelni a lemondását.
Hitler nem értem hogy kerül ide. Soha senki nem állította, hogy a parl. dem. tökéletes.
Egyébbként pont leszálló ágra került, amikor Von Pappen és konzervatívjai tejhatalmat adtak neki.......gyakorlatias okokból....hogy csináljon rendet.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.06. 15:34:45

A társadalomnak nincs egyetlen "iránya", ami megragadható - szerintem. Vagy a partikularitásokat és a sokszínűségeket már kidobjuk? akkor legyünk inkább utilirárius liberók vagy forradalmi szockók...
Igen, a világ ma pont ugyanolyan, mint tegnap volt, sőt! épp a konzik mondják azt, hogy a nagy kérdések alapvetően ugyanazok maradnak, és végső válasz nincs rájuk (ezért szkeptikusak), viszont néha dönteni kell a nagy kérdésekben is.
Isteni vs. emberi törvény?
physis vs. nomos?
lázadhatunk-e a hatalommal szemben, vagy a lázadás bűn?
És ha mégis, akkor mikor ad okot rá hogy lázadjunk?

Ezek a kérdések mindig is voltak, vannak, és lesznek. Az ideológiák képzelik azt, hogy megszabadulhatnak ezektől a kérdésektől egyszer-s-mindenkorra, ezért szabnak "irányt" a társadalomnak.

Hitler úgy kerül ide, hogy a többség döntésébe nem mindig köll beletörődni. Az előle emigráló reakciósok épp erről írtak nem is keveset.
A konzik számára az egyik legfontosabb a törvény uralma. Ha van ilyen, akkor ez alá rendelődik a többség akarata. Ha a többség akaratát minden esetben elfogadjuk, az minden, csak nem törvény uralma...

dekoninckx (törölt) 2007.12.06. 20:31:13

egy lib 12.04.
"hagyjál már a nemzettel...miről kérdezel
én csak annak a pártján vagyok,ha mi(magyarok) nem tudunk valamit működtetni,akkor ne szenvedjünk vele,adjuk el,csinálja a külföldi magántőke"
Kik azok a mi(magyarok), akik nem tudják működtetni (hovatovább már az országot)? Nincs elég jó szakértő, menedzser? Vagy van, csak már nem itthon? Máshol miért van? Vagy egy magáncég miért jobb, mint egy magyar állami? Egy külföldi állami cég miért jobb, mint a magyar? Nem azért, mert az itthoni elitek köcsög senkiket ültetnek ezen szervezetek élére?
Annyira elvesztek a különféle irányzatok részleteiben, hogy néha az az érzésem, hogy az erdőtől nem látjátok a fát, vagy fordítva. Pedig csak ennyi lenne az egész: az elit tényleg legyen elit, de minden szinten: erköcsileg, szakmailag, szellemileg. Oszt' jónapot.

biomechanoid 2007.12.06. 21:35:45

Fuxos!

El Quró ferkó de jure éppenhogy nem legitim, csakhogy nálunk a de jure pont semmit sem jelent. Amennyiben ez az oprettország jogállam lenne, és nem egy szar pártokrácia, a félmillió mindenekfelett állók hatalma, úgy lehetne hivatkozni a jogra. Csakhogy a jogrend ma nem tartatik be. Elsősorban a hatalomban tobzódó férgek által. Most, hogy van esélyegyenlőségi államtitkárunk (vagy miniszterünk is?), kurvára nincs esélyünk semmire. Pofázni még pofázhatunk, de már azt sem sokáig. Törvényt is akartak, hogy ne pofázhassunk. Majd újabb törvényt, hogy ne tiltakozhassunk. Ez demokrácia? Kinek?
Egyetlen megoldás a lápmavas-projekt.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.12.06. 22:35:06

Antipolitológus: először is már haladás, hogy utálod a pártom, mégis engem csak idealistának és nem szándékosan gonosznak nézel.

Azért nem fognak tenni, mert túl kicsi vagyok, hogy lássanak, és amikor látni fogják, hogy van erőm, már késő lesz. (Már ha nem kalkulálok tényleg tévesen.) Különben se én leszek a vezér. Fodor, Szent-Iványi, Gulyás trió közös bólintása lesz a jel.

Amúgy túlbecsülöd az SZDSZ-t. Horn Gyula szanaszét szopatta a nagyarcú brigádot. Orbán is sok szempontból ügyesebb nálunk. Szóval a nagyfiúk - kiknek háta mögé osonok, tudnak rólam, de Orbánra és Gyurcsányra figyelnek. Másrészt nem akarjuk a fejüket venni, hanem méltányos visszavonulót, nyugdíjat kínálunk neki, míg mások dicstelen számüzetést a magyar politikatörténet pantheonjából. Elfáradtak, nem is olyan okosak, küzdeni fognak, de legyőzhetők, szerintem menni fog. Ja és persze nem egyedül leszek, hiszen egyedül nagyon kevés vagyok, csak egy vigyorgó fiúcska a sarokról, aki furcsákat mond.

Humánéknál a kollektív és jól struktúrált inteligencia képes csak igazán sokra. De ezt pl. az itteni srácok is tudják. (Hiszen ez is az. Írígylésre méltó.)

___________________________ (törölt) 2007.12.06. 22:57:44

Ismerem Esztert még régebből, az Index fórumról, és egyfelől bár ilyen lenne minden libi, sokkal előbbre lennénk, tényleg jószándékú, értelmes és kritikus csaj... de sajnos lelkileg eléggé sérülékeny és nagyon, nagyon-nagyon bölcsész. Abból meg valami ilyesmi lesz... kár.

Lehet, hogy elküldöm neki kari Sowelltől a The Vision of The Anointed -et. Vagy megvilágosodik tőle, vagy nagyon fog utálni érte :-)

A témához: hagyjuk a francba a pártokat. Semmi értelme. Kultúrát kell (újra)teremteni. Alapokat lerakni, építkezni majd egy generáció múlva.

___________________________ (törölt) 2007.12.06. 23:09:03

"vki elárulná nekem, hogy egy lib hogy lehet konz, nekem ez kissé fából vaskarika?
a liberális ugyanis elméletileg a jelenlegi állapotnál szabadabbat szeretne, felszámolni korlátokat (pl melegházasság), a konz viszont a jelenlegi állapot fenntartásáért küzd, az újítástól elzárkózik (pl melegházasság)"

Jézusom Mildi, alig egy évszázad politikai irodalmáról maradtál le, nem lehet ezt három mondatban összefoglalni...

De tudod mit, megpróbálom. Az elmúlt 150 év alatt bizonyos dolgokban növekedett, bizonyos más dolgokban pedig csökkent a szabadság.

Konzervatív az, akinek ez nem tetszik - aki növelné azt, ami csökkent, és csökkentené azt, ami növekedett - és még ez is egy baromira leegyszerűsített megfogalmazás.

Thomas Sowell ezt úgy fogalmazta meg, hogy ma az van, hogy nem baj az, ha egy 18 éves lány pornófilmben szerepel, de az baj, ha kevesebbet fizetnek neki érte az államilag előírt minimálbérnél vagy a studió építési engedély nélkül épült - és hogy ennek mintha pont fordítva illene lennie :)

___________________________ (törölt) 2007.12.06. 23:12:56

"Vannak kifejezetten liberális és libertárius konzik, jobban hangsúlyozzák az egyént, és annak döntését, szabad piacot estébé, a neók pl. jól megtalálták a hangot a hayek és mises-féle közgizda vonallal."

Reactionary Underground,

lécci, lécci, legalább te ne beszélj marhaságokat :)

A neokonok éppen hogy _kevésbé_ libertariánusok, jobban elfogadják a jóléti államot, Irving Kristol éppen azzal robbant be a köztudatba, hogy pont ideje végre abbahagyni a rinyálást a New Deal miatt és a jóléti állam megszüntetése helyett azzal foglalkozni, hogyan alakítható úgy át, hogy ne ártalmas, hanem hasznos magatartásformákat szponzoráljon.

A neokonok BAL-libről jöttek át: maradt bennük egy kevés szocdemség, a mérsékelt újraelosztás elfogadása.

___________________________ (törölt) 2007.12.06. 23:20:38

Gabrilo,

"hozzánk írnak neokonok is, de személy szerint nem kamázom a neokon cuccost, mert dogmatikusak."

Na, akkor vegyük ezt is végig. Az ötvenes évektől a nyolcvanas évek végéig volt egy szerintem nagyon érdekes, új, igényes neokon vonal, minden szempontból izgalmas és frankó, főleg Irving Kristol jön be nekem. Ajánlott irodalom: Irwin Stelzer: The Neocon Reader

Hosszas lecsengés után 1996-ban Norman Podhoretz végül hivatalosan is halottnak nyilvánította a mozgalmat.

Ha itt vége lett volna, minden szép lenne.

Sajnos egypár éve Irving Kristol fia, Bill Kriston meg maga Podhoretz újraélesztették, de teljesen máshogy: egy balfasz, militáns, paranoid rendszerként. Ez nem nyert. Rettegjél, mert jönnek a terroristák!

Na ez nem jön be. Nyilván.

De teljesen más, ami ma, meg ami volt. És ami volt, az jó volt - szerintem, egyáltalán nem dogmatikus.

___________________________ (törölt) 2007.12.07. 00:56:56

Mildi,

még egy gondolat - a konzervativizmus végül is nem jelent semmi mást, mint azt a fajta gondolkodásmódot, ami a tudományban, a műszaki életben stb. mindig természetesnek számított.

Egy-két olyan terület van, és ilyen politika, és ilyen pl. a szoftverfejlesztés :) amiben előjönnek emberek teljesen légből kapott hülyeségekkel és simán elhiszik nekik, tömegesen.

Példák ezekre a párhuzamokra:

neokon.blog.hu/2007/06/30/a_konzervativ_programozo

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2007.12.07. 10:00:51

Gabrilo:
"A konzik számára az egyik legfontosabb a törvény uralma. Ha van ilyen, akkor ez alá rendelődik a többség akarata. Ha a többség akaratát minden esetben elfogadjuk, az minden, csak nem törvény uralma..."
A jogállamiság magától érthetődő dolog számomra, ezért nem említettem eddig.

Szerintem jószándékkal de elbeszélünk egymás mellett. Igazából az ilyen témákat én a kocsmában tudom jól megbeszélni. :-))))) Az írás nem a kenyerem.
Nagyon örülök hogy rátok találtam.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása