Konzervatív válaszok 3. ("ideológia és utópia")

Konzervatorium I 2007.11.20. 13:45

Hogyan viszonyulnak a konzervatívok az ideológiákhoz és az utópiákhoz?

Először kezdjük azzal, hogy bár értékeljük és megértjük, hogy egyes szerzők beszélnek 'konzervatív ideológiáról', mi mégis fontosnak tartjuk leszögezni: ilyen nincs. Több okból sincs.

Egyrészt a konzervatívok elutasítják az ideológiákat, a problémákat, melyeket vizsgálnak (melyek mindannyiunk problémái, nézetrendszere válogatja, hogy ki milyen szemszögből vizsgálja őket) ideológia-mentesen szeretnék megoldani. Elutasítanak minden olyan politikai ideológiát, mely a common sense-en túllépve elméleti absztrakciókon keresztül próbálja megválaszolni a kérdéseket. A konzervatívok alapvető gondolkodási mechanizmusa (ha van ilyen) is kizárja az ideológiák elfogadását, lévén a konzervativizmus megszületése is csupán egy reakció volt a francia forradalom után kialakult eszmei irányzatokra, tehát a szkepszis, a kritika eleve nehézzé teszi az ideológiák és ideológiai dogmák befogadását.

A konzervatívok korántsem olyan egységesek, mint egy adott ideológiai rendszer alatt összeverbuválódott szellemi csoportosulás. A félutas konzervatívoktól (akik nem kritizálják a piacgazdaságot) a libertárius-konzervatívokon át, a keresztény-konzervatívokig számos irányzatuk megtalálható. Mi az akkor, ami összeköti őket, mi az amit esetleg közös nevezőként, netán ideológiaként lehet definiálni?

A konzervativizmust elemző szerzők gyakorta kiemelnek számos értéket, melyek inkább tartoznak a konzervatív értékrendbe, mint pl. a liberáliséba. Ilyenek a vallás, a közösség, a család, a hagyomány. Mi úgy gondoljuk, hogy ezek is képlékeny fogalmak és nem mindegyik konzervatív osztozik ezeken az értékeken. Az egyetlen közös nevező talán a józan ész, a common sense...

Talán azalapján is meg lehet határozni a konzervatív ideológiát, hogy többnyire mi az amit a konzervatívok "kipécéznek" maguknak, mi az amit leginkább szeretnek vitatni. Ezek a klasszikus liberális értékek, az egyenlőség, a szabadság, a demokrácia (a tömegdemokrácia minden konzervatív rémálma...), a haladás és a fejlődés és az ezekhez kapcsolódó hitvilágok..., a radikális politikai gondolatok és megoldások, az extrém társadalmi viselkedések és devianciák, és legfőképpen a relativizmus (ezt a konzervatívok többsége hajlamos úgy kezelni, mint "gondolkodásnak álcázott cselekvést").

Ezen értékeket többnyire alapjaiban támadják a konzervatívok, így sok esetben elkerülhetetlenül moralizálásba feledkeznek a viták.

Az utópiák a már tárgyalt radikális haladásba vetett hit elvetése miatt tárgytalanok a konzervatívok számára. Mivel a haladás korántsem mindenkire vonatkoztatható, és alapvetően ideológiai kérdés, így az ilyen kérdések radikális kifejtései, technikai és társadalmi utópiák tekintetében alapjában véve elvetendő minden konzervatív számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr74235599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.11.20. 14:42:09

Mannheim reloaded. Meg a relácionizmus a felvezetőben.

j.i 2007.11.20. 17:17:28

Jó. A konzervatívoknak milyen válaszuk van az iszlámfasizmus kihivására ?

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.11.20. 17:20:14

Türelem. Türelem. Nem lehet egyszerre mindent! :) De vettük a kérést.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.11.20. 17:36:12

jaja, listen to Tetra. De röviden: a vallási fundamentalizmus az nem sokban különbözik az ideológiától, meg az utópiák gyakorlatától. Így a fundi vallásosságot a konzik elvetik. Asszem M.A.K. írta a hagyományos cikkében (itt, ódalt), hogy a hagyomány épp a posztmodern relativizmussal, a fundamentalista racionalizmussal és a vallási fundamentalizmussal szembeni, azok alternatívájaként meglévő politikai/erkölcsi fogalom, és cselekvés. Na, esztet gondolják, nagyjábul.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása