Konzervatív problémák

vadnyul I 2007.11.14. 00:26

Olvasgatom a blogot, és hirtelen nem is tudom, hogy hova tévedtem.
Először a konzervatív technológia elmélet, ami sem nem létezik, és ráadásul nem is koherens. Meg is ijesztene, ha ilyesmivel találkoznék. A haladás mítoszt, és annak információs társadalomra hangszerelt változatát meghagyhatjuk a baloldalnak. A technológiát pedig használjuk, ahelyett, hogy lila ködbe burkolózva írnánk róla. Például úgy, ahogy a blog ötletgazdái: megkeresték a szerzőket, (példát véve a Right Reasonról) éppen blogjaik alapján, regisztráltak, meghívtak, létrehoztak, mindezt úgy, hogy még csak nem is találkozztunk.
Aztán a konzik kitörése a múzeumból. Ahol nem hagyományok, hanem örök értékek vannak. Hogy a szerző kedvenc művéből idézzek: a hit hallásból ered. Az örök érték, ebben a formában jobban emlékeztet valami elméleti, íróasztalnál született konstrukcióra, mint az általunk favorizált ún. hagyományos értékekre.  Az értékek őrzése nem ájult múlttisztelet, hanem egyrészt múltunk megbecsülése, másrészt az értékek alkalmazása a jelen körülményeire. azért is tudjuk, hogy az az érték igazi, mert a tapasztalat, a hagyomány igazolta. Problémát okoz valakinek talán, hogy a társadalmunkra, mint élők, holtak és meg nem születettek közösségére gondolunk? (Leszámítva azokat, akik itt és most szeretnének egy általuk elképzelt eszkatont.) Nem akarjuk eltörölni a múltat, mert azzal együtt otthonos a világunk - ezzel együtt látjuk a hibáit is (de az vesse rájuk az első követ, aki bűn nélkül van). Nem a múlt jegyesei vagyunk. Örökösei annál inkább.
És végül egy kis antiszemitizmus. Bár pont az antiszemitizmus olyasmi, amivel nem nagyon tudok mit kezdeni. Ízléstelenség, és ezzel a lehető legnagyobb lebecsülést fejezem ki. Olyan nézet, amit még megmosolyogni sem lehet, csak undorral elfordulni tőle. Viszont nem is komoly probléma, legalábbis szerintem. Magyarország csúnyán cserbenhagyta zsidó honfitársait a háború alatt, de ez már történelem. Kissé feldolgozatlan, mint annyi más. Az antiszemitizmus vádja ma az eretnekség megfelelője (nesze neked semleges állam), ami nem teszi lehetővé a probléma helyes kezelését, hiszen a minősítés jogát egy inkvizítori hevületű banda sajátította ki. Konziként, feladatnak nem elsősorban az antiszemitizmus elleni küzdelmet gondolom lényegesnek. Sokkal inkább az új inkvizítorok megfékezését.

(Kicsit össze meg vissza, és ugribugri, de hát ez a nyúl természete.)
(a képen egy hit csarnok, a XIII. századból)

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr18228457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.11.14. 00:41:30

ööö.. a kritikát értem, és még egyet is értek. Viszont e-mail ment.:)

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.11.14. 07:02:52

Kifejezetten öröm volt olvasni a reakció belső reakcióját. :D

tallian.miklos 2007.11.14. 10:31:21

1. Technológia. Röviden szólva, szerintem senki, aki komoly, közt érintő problémákkal akar foglalkozni, nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy direkte semmit nem mond / gondol a technológiáról.

Szó sincsen arról, hogy györgypéteri mélységekbe ereszkedve kellene tömegével ontani az ostobaságokat. De tudomásul kell venni, hogy a technológia alapvetően változtatja meg a legtöbb emberi szükséglet kielégítésének módját. Nem csak a primer biológiai szükségekét, hanem számos polgártársunknál (nálam is) a szellemi, spirituális szükségletekét is. Erről pedig muszáj beszélni.

2. Antiszemitizmus. Nem azt mondtam, hogy a fő profil az antifasiszta harc legyen, annyit mondtam csak, hogy ami ciki, és menthetetlen, azt nem győzködni kell, hanem zavar nélkül átlépni rajta.

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.11.14. 12:55:46

Csak a győzködést és a közönyt látod megoldásként a szemed előtt? :)

(azért van smiley a végén, hogy ne vedd durvának a kérdést, de attól persze még nem változtat azon, ami: provokáció)

vrknyi 2007.11.18. 16:31:49

"Magyarország csúnyán cserbenhagyta zsidó honfitársait a háború alatt, de ez már történelem."

Nyuszika, nyuszika! A cserbenhagyás, az olyan dolog, tudod, amikor valaki elmulasztja a segítségnyújtást.A Dunába lődösés, nyuszika, nyuszika, az nem "cserbenhagyás".

Az "ez már történelem" megjegyzésed pedig vagy egy teljesen semmitmondó közhely (minden történelem, ami a múltban történt, egyesek szerint az is, ami a jövőben fog), vagy valami nagyon ocsmány dolgot szeretnél te itten mondani.

Ejnye, nyuszika!

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása