A konzervatív lehetőség

tallian.miklos I 2007.10.24. 17:06

Azt mondják a konzervatívokról, hogy pesszimisták. Ezt az általánosítást még John Kekes szerint is nagy biztonsággal megengedhetjük magunknak. De vajon valóban így van-e ez, általában a világban, meg szűkebb környezetünkben?

Ha felszínesen végignézünk a ma Magyarországán, akár azt is mondhatjuk, igen, persze. Bár kevesen azonosítják magukat tudatosan és következetesen konzervatívként, a közéleti megszólalók általánosan konzervatívnak tekintett része (finoman fogalmaztam körül politikai csoportosulásokat és holdudvarokat - nem feltétlenül pártokat) bizony pesszimista.

Közbevetem, belőlük is van több típus. Az egyik a klasszikus mélymagyar búskomor, aki szerint minden mindig csak rosszabbul lesz, mások miatt főleg, mert hát mi aztán nagyon jóravalók volnánk, úgykülönben. A másik az olcsó nosztalgiavadász, aki tagadja, hogy bármiben is előrébb jutottunk volna a kockalada és az olcsó (ám rossz) hús megszépült emlékű korszaka óta. Ők sokszor megelégednek az egyszerű összehasonlítással: rosszabb, mint... Bonyolultabb értékelésbe nem bocsátkoznak.

A harmadik a racionalista (a konzervatívok sokszor racionálisok, mondja szintén Kekes), ő tudja konkrétan, miért szomorú, el tudja mondani, mi az, ami rossz.

Ez pedig már majdnem optimizmus. Az ilyen konzervatív, ha nem is gondolja, hogy minden a lehető legjobban van ezen a lehető legjobb világon, legalább lát maga előtt olyan biztos pontokat, amikhez lehet viszonyítani. Nem egy ideális társadalom ideológiáját vizionálja, amit aztán fel kell építeni, tűzzel és vassal, sokkal inkább elveket tart szem előtt, amik lehetővé teszik, hogy egy társadalom biztosítsa polgárai számára a jó életek megélésének lehetőségét.

Ez a furcsa, csendes optimizmus-szerűség hatja át a világszerte erőteljes új konzervatív irányzatokat. És hosszú távon épp ezeknek az új konzervatív irányzatoknak adódik némi tér Magyarországon is (ezért a bejegyzés címe, és ezért az én csendes optimizmusom is).

Magyarország ugyanis megnyomorodott a szocializmus alatt, szörnyű mód. Ugyanakkor az elvtársak rettentő prűdek, vaskalaposak és maradiak voltak, és nagyon vigyáztak, hogy a modernség meg ne mételyezze kis hazánkat.

Így aztán a szocializmus örökségét hordozzuk, és hordozni is fogjuk még néhány évtizedig, viszont nincs velünk a nyugat-európai modernitás balul elsült társadalmi kísérleteinek a nyoma (példákat mindenki tud mondani). Valamit valamiért.

A lehetőség pedig ebben van. A szocializmus öröksége előbb-utóbb el fog tűnni. A modernitás 1.0-s verziójának nyomait pedig nem kell eltakarítanunk, mert nincsenek. A mi generációnkat ugyan sok minden köti, de ezek a maradványok, ezek a dogmák és bukott ideológiák kevéssé.

Van lehetőségünk kikerülni azokat a hibákat, amikért mások súlyos árat fizettek (persze nem garantálja semmi, hogy mi meg nem követünk el egyebeket), és ha a világtörténelem közbe nem szól, lesz időnk gondolkozni, építkezni. A gondolkodásra épp jó lesz ez a weblap.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr28206163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergely 2007.10.25. 07:04:59

Reflexióm eszmefuttatásodra Spengler:'A Nyugat alkonya'
Az nem 'előrelépés',hogy a Nyugat és elmaradva technológiai modernséget illetően - mi is korszerű anyagi javakkal körülvéve élünk lassan egyre jobban,hisz az emberi élet véges,a pesszimizmus helyett a hívő keresztény számára az üdvtörténet ad optimista választ.Egy ateistának talán a kommunizmus végső győzelme,mint elv, reménytkeltő lehet.Spengler látta a XX.szd.elején a technikai fejlődést ("haladást"),de megjósolta a Nyugat végső bukását;'istentelenül' paesszimista volt.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.10.25. 16:54:06

a technikai haladás együtt halad a nyugat hanyatlásával - erről beszélt Voegelin is, és eme folyamat végső "beteljesedésének" nevezte a totalitarizmust.

by the way, valószínűleg Voegelinről hamarosan lesz bejegyzés:-)

kököjszi 2007.10.26. 20:08:32

Kár a mélymagyar busongáson ironizálni itt.
Pontosan azért vagy neo-kon, mert optimista vagy. A konzervatívok pesszimisták, miért lennének mások? Van rá okuk?

atamán 2007.10.27. 00:00:49

Kököjszinek érzelmi alapon igaza van mivel az első két tipus tenyleg felszines, és előitéletes. pld a mélymagyar búskomor tiszta sztereotipia. Ezért az a célja hogy a harmadikról irhass. a szoc örökségről láthatólag nincs tényleges képed de ez nem a te hibád. Az egyetlen számottevő fennmaradt örökség mára a vezetőgárda, amely megtartva korábbi hatalmát már a közös vagyont is lenyulta, illetve külföldi szövetségeseket keresve átjátszotta. Emiatt az a baj, hogy mi az 1.4-es verzionál tartunk, ahol szük felsőosztály mellett nincstelen tömeg létezik csak, mikozben a nyugati demokráciák képesek voltak ezt a folyamatot lassitani./1.2 verz/. Másképp: A Rockefeller birodalom feldarabolásával lezárult egy korszak, és személytelenné valt a tőke, ezzel megindult az átláthatatlan globalizáció/tőke koncentráció/ amiben mi elöbbre járunk mindenkinél. Ezért nincs is okunk túl sok optimizmusra, mivel a személytelen, mindent behálozó polip ellen nehéz fellépni. Akár likvidálni is képes a számára veszélyes egyedeket, mig a tömegeket "gépi cumira" teszi. /konzumidiota nemz./Igy nekünk mindenkinél fontosabb lenne 2.0 verzió, és akik ma azt mondják hogy a magyaroknak küldetésük van a világban, azoknak azt mondanám hogy ez az, és mi azért járunk a rosszban előbbre, hogy mire a világ követeli a változást, addigra mi már megoldást is szállitunk. Érdekes megfigyelni, hogy mennyire összhangban vannak ezzel a vallási koncepciók, ha nem judeo a keresztény. Ezért fontosak az ilyen blogok is.

tallian.miklos 2007.11.01. 17:38:11

Atamán, nem értek egyet. A mélymagyar búskomorság bizony sokszor előtör, még a mainstream jobboldali vezéralakokból is (noha ők racionális síkon tisztában vannak sok mindennel). De számos jobboldali szavazónak ez az alaphozzáállása.

"Az egyetlen számottevő fennmaradt örökség mára a vezetőgárda" - Ha csak az volna. Az a probléma, hogy nem csak. És az a probléma, hogy az örökség maradéka többe fáj, mint az, amit bárki is ellopott. Nézd csak meg a különböző csatornákon szétfolyatott pénzeket. A kamu elő- és rokkantnyugdíjasok és a hasonlók országa vagyunk.

"miatt az a baj, hogy mi az 1.4-es verzionál tartunk, ahol szük felsőosztály mellett nincstelen tömeg létezik csak, mikozben a nyugati demokráciák képesek voltak ezt a folyamatot lassitani./1.2 verz/." - És aztán megszavazták Merkelt és Sarkot. Sarko nemcsak abban hozott újat, hogy elismerte: a multikulti és a többi ilyesmi megbukott. Hanem abban is, hogy bizony komolyan nekiindult a 2.0-s verziónak.

"mig a tömegeket "gépi cumira" teszi." - A tömegek itt Kádár János óta gépi cumin vannak, olcsó (ám silány) húson és ilyesmiken. A kólamámorban fetrengő Nyugaton meg mit ad az ég, minden bokorban fogyasztói érdekérvényesítő mozgalmak nőnek.

Gabrilo, Gergely: a technikai haladásról majd akarok írni. Inkább változás az, vagy, ha úgy tetszik, terjeszkedés, de nincs egy jól meghatározott iránya. Az én meglátásom az inkább, hogy más eszközök vannak ugyanazon, évezredes emberi funkciók gyakorlására.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.11.01. 22:12:54

Miklós: egyetértek asszem. az ember és annak természete alapvetően nem változik. a megoldásokhoz alkalmazott eszközökben lehetnek változások. Kíváncsi leszek majd a posztra.

dH · http://dh.squidcode.com 2007.11.04. 21:05:05

Nem szabad a verziószámoktól félni. "Nincs visszaút. Vagy az univerzumot választjuk, vagy semmit." (H.G.Wells). Mindazonáltal valóban van valami jó is abban, hogy a sokszor irigyelt béta verziókat mi nem kaphatjuk kézhez; többnyire kipróbált "stable release"-k jutnak el hozzánk, 10-50 évente, ami egyfajta biztonságot nyújt ugyan, bár erős lemaradásérzetet is kelt egyben. Az innovációk epicentruma azonban nem itt van, aki a pörgést szereti, annak beljebb kell úsznia az örvényben.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása